Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD Zen versus staré dobré Phenomy II X6 z roku 2010

Za chvílki se píše rok 2017.. ked pride zen intel uz bude mat nastupcu kabagelake)) takze zas nic.
dnes ma dojaly nove mac booky.. tak nenazrane apple si kvoli cene vybralo amd gf.. a uz na svetovych forach ludia nadavaju ze za 2500+ usd je to predrazeny pisaci stroj.,. "revolucny dotykovy pasik" je prilis uzky a klavesnica mala.. musite chlapske ruky drzat krcovito nad klavesnicou a tak pisat.. este som to necekol ale ak tam nieje v tych novych cpu kabylake tak je to pruser.. to budeme cakat dalsie roky na nastupcu toho cpu co tam je?? a vela ludi pise ze cakalo aspon 1060 alebo 50 nvidie kvoli vykon/spotreba.. vobec ,zabudnite.. apple zvolilo najslabsiu gf od amd len aby tam bola nejaka .. gaming na laptope za 2500 usd+? lol predrazeny pisaci stroj z klavesnicou co vam poskodi ruky. necudujem sa ze vsetky velke brokerske firmy na wallstreet dali alarmujuce 0 az minus prognozu pre apple do buduceho kvartalu a roku.. apple je na vrchole..pred padom.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Akorat ty MacPro notebooky se neprodavaji jako notebooky herni, ale notebooky, ktere maji specifickou SW podporu grafik pro pracovni nasazeni. Z tohoto pohledu v tom zadna 1060 nic nezlepsi :)
A jeste dovetek.. ty nove AMD chipy pro MacPro maji TDP 35W...NV 1060 pro notebook neco pod 90W..takze by tam stejne ani byt nemohl ;)
ps: ceny necham stranou.. ty jsou jak z jine planety tak jako tak...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

he... můj notebook má CPU i s grafikou s TDP 7,5 W... pokud se tu někdo chce bavit o současnosti... nejsme v roce 2006, aby notebook měl 90 W panebože

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tie GPU od AMD n8e kvôli cene. Mac book PRO je DTR (Desktop replacement- 80-90 % práce na sieť) resp. mobile Workstation (ešte viac na sieť, v podstate jadro pre docky na miestach práce)
Apple’s New 15-inch MacBook Pro Can Power Four 4K Displays At Once
By Tyler Lee on 10/27/2016 20:55 PDT

http://www.ubergizmo.com/2016/10/15-inch-macbook-pro-power-four-4k-displ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

co tady cpeš nějakýho appla? Koho tady zajímá nějakej macbook pro chlapské ruky? Kdyby ze dne na den zkrachovali tak si toho nikdo normální nevšimne...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja som nezačal s Apple, ale ako Unixák sa za nich postavím

Unix aspoň históriu
https://www.levenez.com/unix/

podobne ako programovacie jazyky
https://www.levenez.com/lang/

na rozdiel od MS OSes
https://www.levenez.com/windows/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Apple je prostě Apple, ale tvé klamné naděje, že by brzy začali osazovat nvidie živit nehodlám, tím spíše, že vůbec nechápeš o čem Apple svět je (já jej nemusím, ale na druhou stranu mu rozumím).

Mimochodem, Apple nepadá kvůli počítačům (ty jsou u něj už dávno minorita), ale kvůli mobilům. :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Já teda neměl Phenom II X6 ale Phenom II X4 965 BE a ten opravdu zvládal všechno byl super později sem si řekl že zkusím Intel jelikož jsem byl pořád na AMD stejně tak u grafik ATI a u Intelu jsem do teď a na Zen jsem zvědav hodně jak se vytáhnou. Jinak kamarád ještě ten Phenom II X4 965 používá a jede furt dobře hraje na něm většinu her kromě Mafie 3 ta se odmítá spustit s tímhle procesorem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

AMD doda to nejlepsi co muze. Ocekavat, ze AMD doda neco lepsiho nez co firma cca 13x vetsi by bylo virou v zazrak (staci se podivat na obraty firem celkove, podle divizi, castky na vyvoj atd). Tim nerikam, ze Zen bude spatny, to vubec ne, v nejlepsim pripade bude srovnatelny s intelem ale pojede na nizsich fregvencich.
Phenom neumi AVX a dalsi instrukce a to muze byt dneska uz docela problem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

teoreticky. V praxi záleží na myšlence a ovšem jejím přetavením do praxe. Peníze hodně pomůžou ale nejsou všechno. Klidně se může přelomová myšlenka zrodit v hlavě inženýra menšího týmu malé firmy. Ikdyž statisticky je tato pravděpodobnost víc na straně velkých týmů obřího podniku. Takže o zázrak jít nemusí, jen o statistickou odchylku....

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Stačí se podívat, kdo vše 13x menší firmu tlačí. Ta 13x větší firma táhne všechno sama. Takže jen hrubý poměr velikosti firem asi nebude všechno. AMD nijak zvlášť nemusím díky krokům, které podnikla a podniká (prodej fabrik Arabům, podlézání Číně), na druhou stranu ale alespoň nutí Intel reagovat a zavádět nové technologie (výkon je, alespoň dle mého, v současné době pro valnou většinu lidí irelevantní, protože je více než dostatečný, raději upřednostňuji snižování spotřeby a snižování vyzařovaného tepla).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel potřebuje konkurenci jak prase drbání. Vždy jsem jednoznačně preferoval Intel, ale pokud AMD při nižší spotřebě a rozumné ceně, vzhledem k aktuální situaci na trhu, dostatečně překoná výkon mé již hodně přes 6 let staré Sandy Bridge i7, tak si Zen koupím už jen proto, abych podpořil konkurenci Intelu a zase ho přiměl něco dělat, protože on sám mi za ty roky nedal rozumný argument, proč mám upgradovat a to ani ve chvíli, kdy mi cca před rokem odešla původní základní deska. Procesor za deset tisíc a výkon vyšší o několik nízkých desítek procent než letitý procesor. To jsem raději koupil znovu 1155 MB za 15 stovek. Upgrade nedával smysl.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vetsi sance na inovaci je v mensi firme. Velkej korporat jede na jistotu. Mensi spolecnost se odvazuje vice riskovat. Nemluve o tom, ze u mensi firmy se snadneji meni smer. Soucasna era startupu to jen potrvrzuje.
Malou firmu (do 200 zamestnancu), ve ktere pracuju, ted koupil nadnarodni korporat aby se pres nas dostal tam, kam se mu to nepovedlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I s malou firmou se dá hrát velké divadlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Velký korporát inovace má ale uvolňuje je jen tak aby se držel o malý krůček před konkurencí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam Phenom II X3 a rikam si, ze jeste tech par mesicu do Zenu na tom preklepu. Her moc nehraju, ale tem by spis vadila grafika nez CPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem podobny pripad. V lete 2009 jsem poridil phaenom2 x3 black za necele tri litry, poridil lepsi desku, odemcel ctvrte jadro a doted ok. Prubezne jsem prikoupil dalsi 4 GB pameti, ssd na system a nakonec i Nvidii 770. Posledni doom ci shadow warrior 2 na strednich detailech ve fullHD bezi vpohode. Na Zen se tesim, snad se jim povede.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

X4 960T aka X6 1605T si taky ještě chovám v jedné sestavě , ale jak říkám výkon skoro neroznatelný od A8 6600K na které teď jedu primárně . Prakticky výtězí právě kvůli novým instrukcím ten novější procesor .
Jen si říkám , co všechny vede k tomu , že AMD nabídne výrazně lepší cenovku vůči Intelu . Něco mi už teď říká , že když mluví o konkurenčnosti k i5 a sem tam i k I7 , tak koncovou cenovku můžeme čekat +- stejně konkurenceschopnou i vůči ceně Intelu .... jen se pak může někdo se ZENem hřát nad tím mírně lepším výkonem na více jádrech ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak přesně tenhle X4 960T aka X6 1605T odemčený a s turbem na 3.4 GHz ještě s deskou na DDR2 mi běží už pár let v media serveru. Tyhle Phenomy II prostě byly a jsou super. Nové instrukce pro úlohy s videem dodá GTX 1060 a pokud neodejdou kondenzátory na základní desce tak ještě pár let poběží sestava v nezměněné podobě. Změna platformy je a bude limitovaná je základní deskou, protože pořizovat novou pro starou platformu se nevyplatí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Kurňa jsem si říkal, co to je X1605T?
Drahá polovička má originál X6 1100T a spokojená teda je :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ako fakt chlapi, nechapem o com pisete. V booku mam i7 5600U a mam za to, ze to je vcelku vykonny procesor na dnesnu dobu. 1100T je 2x vykonnejsi. V lowend notebookoch davaju atomove celerony a pentia s polovicnym vykonom k tej i7 a 1/4 k 1100T. Rozdiel je samozrejme v spotrebe, ked 5600U ma 15W a 1100t 125W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za mne píši o tom, že mám doma 8 let starý HW (MB plus CPU) a není třeba upgrade ani na dost náročné úlohy. Bylo vyměněno vše, ale srdce počítače tj deska a CPU ne. Abyste si nemyslel, ten HW postupně navěšený na tenhle základ má mnohonásobně vyšší cenu než ten starý šrot který to pořád po letech utáhne (jen diskový subsystém v řádu 100.000,- . Což hodně vypovídá o tempu vývoje u CPU - jasněji řečeno spíše loudání než nějaký výrazný progres. Také to nastoluje otázku zda doma extrémně výkonnější procesory jsou vůbec potřeba. Pro většinu lidí je potřebný právě takový procesor, který stihne krmit jejich grafickou kartu, nic víc. Zkrátka doba explozivního růstu výkonu HW pro retail je nenávratně minulost. Jsme ve zralé fázi.. a tam jde vše pěkně polehoučku, jen žádný spěch. Ten totiž stojí náklady tj finance. A o ty hlavně jde.-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

X4 960T (3Ghz) Zosma je z reálně Phenom II, 6 jader na křemíku, 2 zamčená. Dodávalo se to na OEM trhy a pak to prosáklo do retailu (i do ČR) za na svou dobu velmi příznivou cenu pro šetřílky. Výrobci desek samozřejmě nelenili a do biosů zabudovali volbu pro odemčení zbylých dvou jader. CPUZ mi ho po odemčení hlásí jako Phenom II X6 1605T. Pro windows je to unknow processor :-). Při troše štěstí to jde provozovat jako klasickou X6 1100T. (další overlocking už spíše ne.). A manželce se tedy vůbec nedivím :-). Mimochodem škoda té plané diskuse. V reálném světě třeba takové symlinky na vyhrazená ssd udělají násobně víc muziky než pár procent výkonu na jádro u CPU..Pokud se nebavíme o hráčích glorujících každé fps stejně jako audiofilové své netopíří uši. :-). V mém případě pokud bych to neviděl na vlastní oči tak i řešení vyhrazeného ssd pro systém, jiného pro swap, jiného po databázový soubor a jiného pro dočasný adresář pro transkoding stejně dokáže dát ssd s databází pořádně zabrat. A to jde o enterprise SSD. Ale to je diskuse k jinému článku a pro publikum, které na PC spíše pracuje nebo se zabývá jinými aktivitami než hraním her. :-). Mějte se pěkně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že doba AMD prichádza. Potrebuje dobrý návrh schopný špičkového single aj multithread výkonu. A potrebuje ešte špičkový výrobný proces. S tým je ešte trochu problém, ale vyzerá, že konkurencia doháňa Intel vo výrobných technológiach.

Vo svetle oznámení samsungu o 10nm procese, tsmc a globalfoundries majú stále vyladenejsi process atd mam pocit, že roky 2018-2020 budú o návrate AMD. Bude to o 2-3 generácií Zenu a vyladenom 1x nm procese.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doba AMD IMHO nepřichází a ani v dohledné době nepřijde. Není pro to doba a ani AMD není zrovna v kondici.

Budeme rádi, pokud se AMD dostane do černých čísel a chvíli tam setrvá.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jest.
Intel by klidně mohl už dávno vyrábět velké chipy na 10nm ale proč by to dělal? AMD jen srovná náskok a to dost možná jen na krátkou dobu. V dnešní době útlumu x86 a velkých chipů je to tak o přežití.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IPC bulldozeru bylo sice nizsi, to koneckoncu potvrdilo samo AMD jeste pred uvedenim, ale dalsi revize te architektury uz meli IPC vyssi a pri lepsi efektivite. AMD predpokladalo, ze podpora vice jader bude mnohem rychlejsi coz se z mnoha duvodu nestalo, i kvuli tomu, ze intel na tuhle hru za pocty nikdy nepristoupil a drzi nizsky pocet jader az do ted, pritom i intel je schopen zvysovat vykon/fregvency jen zcela minimalne a mit tedy vice jader vyuzitych efektivne je jedina mozna cesta.
Hlavni problem bulldozeru nebyla samotna spatna architektura, ale nedostatek financi ( i diky nekalym obchodnim praktikam intelu) coz vedlo k pouziti automatickeho navrhu, pomale cache, ktera procesor nedokaze zasobovat daty. CMT bych videl jako nejmensi problem, SMT pouziva AMD pouze diky skvele optimalizaci, kterou mezi aplikacemi tohle reseni ma.
Presto byli predchozi architektury skvele, jak phenom II tak athlon64, ale jak vsichni vime ani lepsi architektura nez jakou mel v te dobe intel nepomohla AMD zlepsit podil natoz vydelat dostatek financi na vyvoj.

Vic nez co jineho by to chtelo lepsi dozor nad dodrzovani konkurencniho prostredi, nez debatovat nad tim co bylo kdyby, AMD je koneckoncu v situaci, kdy si muze vybirat z mnoha velmi spatnych cest.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jasne, chce to vice zasahovani uradu a statu do soukromeho podnikani, tohle v minulosti prinaselo vzdycky vytcne vysledky ;-)

Me je AMD vazne lito. Vsechy problemy, ktere ma, ji zpusobil nekdo jiny. AMD za nic nemuze. Ty svine programatorske jsou tak line, ze se jim nechce psat multithreadove, ted se jim zase nechce rychleji prechazet na dx12 a vulkan. Hovada z TSMC jsou neschopna drzet krok s Intelem ve vyrobnim procesu. Vyrobci superpocitaciu jsou soucasti tajneho spiknuti a pouzivaji takrka vylucne nvidiacke karty a intelacke procesory. A Intel si dovolil uzavirat (v jinych segmentech zcela bezne) exkluzivni smlouvy. Sice to uz je hodne davno a platil za to AMD odskodne ale je to fajn pac to muzeme vytahovat az do konce sveta. A takto by se dalo pokracovat. Jo a take vesmirni lide, na ty nemuzeme zapomenout, ty za to take muzou.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Soukromé podnikání není samospasitelné a pokud má fungovat je třeba ho chránit. Tak to prostě je. Pokud se to neudělá tak vznikne monopol a je po konkurenci.
Pokud jde o programatory tak ti jsou tlačeni časem a nikdo nebude dělat něco složitěji než musí jen tak.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Z velkej casti SUHLAS!

Bohuzial s AMD to zacalo ist dolu vodou aj kvoli tomu, ze zacalo preferovat tzv. `buducnost` -> pricom niekedy ta `buducnost` nakoniec ani neprisla...

Ano - narvat kopu jadier to je ovela mensi kumst ako poladit akchitekturu na vysoke IPC, takisto potom dotahovat vykon frekvenciou pri obrovskej spotrebe...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vážená redakce,
nevím jak Vás kontaktovat jinak než tady, ale mám pro Vás návrh skvělého článku.
Nechci dělat reklamu, ale o tomhle uvažuji Český vynález, který se hodí do IT:
http://www.samohas.cz/cz/e-shop/hasici-systemy/0/elide-fire
sice cen jsou přepálené, ale pokud to fakt tak funguje jak deklarují tak to je super.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?
+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tým chceš povedať že redakcia Diit má čoskoro očakávať požiar ? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

vy jste hloupí až to bolí... prostě si to strčíš do krabice a kdyby náhodou začla hořet tak uhasí požár.
Já vím na ty vaše plečky to asi smysl nemá, ale já co řeším projektor i počítač v podkroví kde je samý dřevo budu radši za jakékoliv protipožární opatření.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Bohnice... Jardo zkus pochopit, že komentáře by měly být k tématu, až bude článek o ochraně dat v serverovnách nebo případech vznícení počítačů v domácnosti, tak bys měl šanci se uplatnit. Když se bude každej chovat stylem HydePark, tak by se v diskuzích nemohlo dospět k žádným výsledkům.

A že řešíš protipožární opatření je hezké ale co takhle nejdřív uvést komentář typu Off-topic nějakým vysvětlením, že je to mimo téma (když už to sem potřebuješ dát). A už vůbec ne komerční odkaz, kterej je automaticky mimo objektivní srovnání (když už, tak pod wiki stránkou nebo nějakým obecným review odkazem).

Jardo zkus to znovu a lépe a hlavně bez těch urážek...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Bez urážek jo? Ty jo ty seš fakt frajer! Normálně intelektuál s IQ 9999 a smekám před tebou klobouk. Hej celá banda jste tady fakt normálně myslité národů to se fakt musí nechat. Nemám slov... Víš proti Vám nemám šanci, protože na vaši úroveň se nikdy nedostanu. Nemám na to. A nedokážeš si přestavit jaká muka mi způsobuješ, jak jsem deprimovaný a svázaný a uvnitř naprosto udusaný a udušený, protože tolik nadávek, které bych ti chtěl sdělit musím v sobě udržet, že si to nedokážeš představit a nebyl by to IP BAN, ale možná by to skončilo uzavřením celé diskuze a taky možná trezorovou záležitostí.
Protože naprosto nechápu jak natolik inteligentní jedinec jako vy a zdejší parta rychlé roty muže větu NA ZAČÁTKU PŘÍSPĚVKU ve znění: "Vážená redakce, nevím jak Vás kontaktovat jinak než tady, ale mám pro Vás návrh skvělého článku."
pochopit tak že se JEDNÁ o text určený pro NĚJ?! A naprosto žasnu nad tím, že jste vůbec přišli na to že se jedná o OFF-TOPIC.
Další věcí je, že ti tvoje banda musí hnedka dát plusy aby jste se cítili fakt namachrovaní, přitom Vám bohužel nejspíš nikdy nedojde, že tady je to tak hluboko v IT, že tady nikdy článek o vznícení elektroniky v domácnosti nebude, ačkoliv se to stává! A tímto OFF-TOPCIEM jsem chtěl redakci dát dobrej podnět k článku, který tady nikdy nebyl a díky Vám už asi ani nebude. A velice se OMLOUVÁM VŠEM inteligentům, kterým jsem títmto způsobil problémy se zavařením šedé kůry mozkové tím, že jsem napsal že se jedná o dřevěné podkroví. Větší inteligancí opravdu už neoplývám a OMLOUVÁM se aji za ten odkaz, protože jsem nic o tom nenašel a byl jsem unešen euforií že něco takového existuje, že jsem semka dal hned odkaz přímo na firmu, která to vymyslela, vyrábí a rovnou prodává. Rád bych vás i s celou rychlou rotou navrhnul na rytíře strážců koruny, protože jako hlídači diskuzí jste bezchybní a natolik precizní, že Vám neunikne ani myška. Gratuluji!

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kdybyste polovinu úsilí na psaní tohohle příspěvku věnoval na nalezení kontaktu, tak byste ho našel http://diit.cz/o-nas

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ach jo... kdyby jsi nebyl pasivní a někdy těm lidem napsal, pochopil bys že to je jako vyhodit to do koše... nikdy nikdo na to neraguje, neodpoví ti, prostě nic. Proto píšu, že jediný konktat na redakci je veřejně přes diskuzi kde to uvidí spousta lidí jako "otevřený" dopis a donutí redakci reagovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IPC Phenomu II bylo na jadro o 20% vyssi nez dosahovalo jadro Bulldozeru, uz tehdy pri uvedeni FX procesoru to byla pohroma.

Ja to psal uz pred par lety, AMD mela rovnou vzit znamou a vykonou architekturu K10.5(Phenom II), priradit k ni/do ni nove typy instrukci SSE, AVX a AES, dale pridat vic cache pameti, +2 jadra navic a udelat to na 32/pozdeji 28nm SOI procesoru a pote bych rad shledl porovnani procesoru:

-AMD Phenom II X8 vuci Intel Core i7 2600K

>nemyslim ze rozdil ve vykone by byl tak markantni, jenze oni se rozhodli jit cestou serveru s neznamou jim do te doby modularni architekturou ktera mela navic tak dlhou "neefektivni" pipeline ze vyzadovala pro vyssi IPC vysoke takty, ty posledni 5GHz FX zraly 220W coz je proste na 32nm vic nez dost.

Necht je jak chce, AMD mela prime pozitivum v kompatibilnich to boardech s vice procesory, socket AM2+ pojimal celou vyrobni linku/generace procesoru, AM3+ uz takova nebyla, tam sel jenom FX a Ph II, socket FM byla dlhe meho nazoru cesta uplne vedle, jelikoz jinak vykonne APU mohlo jet prave v AM3+ kterou by ale museli predelat na jednak nativni vyvedeni sbernice PCI-Express 3 generace tak doplnit linkami interne aby zvladal/nesl obrazove vystupy integrovane graficke karty.

Autor tvrdi ze "dnes" i kdyby byl Intel primo AMD ohrozen v stredni a stredne vyssi tride(kde jinak stojime jiz 10 roku od uvedeni prvniho Quad-u Intel Core 2 Quad QX6700 umele na ctyrjadrech) by se jeste vytasil s -E platformou, jenze i kdyby nestala by dnes tolik jak si za ni zada, jako pozadovat za 8 jadro 1200 a za 10 jadro 2000€ je dle meho osobniho nazoru cista nenazranost ktera dokazuje ze konkurence na poli vyrobcu procesoru jasne chybi.

Me bude uplne stacit jestli se ZEN dorovna IPC sveho jadra na uroven jadra IvyBridge, stejne je Haswell vuci IvB jenom +3% na IPC vic a Skylake dokonce vuci Haswellu prohrava nebo ma dokonce IPC o -3% mensi, model Devils Canyon Core i7-4790K zalozeny na architekture Haswell-Refresh zdolava jednoznacne top model Skylaku Core i7-6700K ktery navic praska kuli o -1/3 tensimu substratu(ano tak je Intel nenazrany ze uz zacal rezat i zaklad pro jadra a samozrejme k tomu pasta šedivka, zadne pájení jader k IHS), takze tak sa ma vec, Intel by v tu ranu musel zacit slevnovat a to hodne, nejvic by se to projevilo prave na prechvalene/prodrazene -E platforme, nakolik kdyby nativni 8 jadro ZEN-u stalo 450€, nemohl by to sve prodavat za vic jak 2x, cili 900€, -300€ dolu skokem, kdyby se ale zjistilo ze rozdil 8 jadra Zenu vuci 8 jadru Intelu neni vic jak 15% v celkovem vykonu procesoru, cena/sleva by musela jit jeste niz, dovolim si tvrdit na 700€.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, něco na tom bude...

"Quite a few people have commented that Bulldozer is AMD's version of Intel's Pentium 4: it has a long pipeline, with high branch misprediction penalties, and it's built for high clock speeds that it cannot achieve. ... So on average, even if the efficiency of Bulldozer's and Sandy Bridge's branch predictors is more or less the same, Sandy Bridge will suffer a lot less from mispredictions." http://www.anandtech.com/show/5057/the-bulldozer-aftermath-delving-even-...

Zajímavé je hlavně to, že firma se (téměř) nepoučila z chyby své konkurence.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pentium 4 (Prescott) má pipeline dlouhou 31 stages, Bulldozer má 16 stages což je zhruba stejně jako Haswell :-) K10 mělo 12 stages.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale doporučuju nejdřív si přečíst článek, jehož link byl pod uvedeným tvrzením. Problém je ve scházející uOp cache a prediction penalty, která je právě na úrovni těch Prescottů... Druhá velká slabina je jen dvoucestná L1 cache, zatímco např. Haswell má 8-cestnou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

už jen z principu nemůže být misprediction penalty u Prescottu stejná jako u Bulldozeru. Samozřejmě nízká asociativita instrukční cache byla kritizována od začátku. Steamroller v podstatě něco jako uOp cache obsahuje :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to nemůže ale je stále značná a predikce tam funguje špatně. Zároveň tam píšou něco o možnostech pro zlepšení architektury v budoucích produktech v tomhle směru a zřejmě k tomu vylepšení došlo. Jenže to furt nestačí.

Doufám, že ZEN bude lepší a bude dávat vyrovnaný výsledky ve všech testech. Úplně postačí když se Intelu vyrovnají a pokud nastaví nižší ceny, zvlášť pokud se dá předpokládat, že c APU je vždy lepší grafika, tak by to moh být hit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

celý problém Bulldozeru bylo to, že zkušení inženýři kteří na něm původně pracovali byli propuštění nebo odešli sami, kvůli poměrům v AMD. Na dokončení pracovali méně zkušení lidé, kteří ani nedokázali ten navrh dotáhnout do konce a to CPU tak bylo vydáno bylo v podstatě v nedokončeném stavu. AMD ale už muselo něco vydat, tlak ze strany vedení a akcionářů byl velký. Teprve Piledriver přinesl výkon, který měl mít původní Bulldozer a Steamroller přidal onen chybějící loop buffer a vícecestnou instrukční cache. Bohužel Steamroller vzniknul jen jako APU a nikoliv jako serverový procesor, kterým Bulldozer byl. Excavátor zcela obrátil filozofii těchto CPU a z původních vysokotaktovaných CPU s mnoha jádry se stalo úsporné čtyřjádro zaměřené na spotřebu.
Nikdy se nedozvíme, jak měla původní větev těchto CPU vypadat, protože po zaříznutí Komodo a Terramar CPU došlo ke změně strategie, výměně teamů a celý vývoj se ubíral úplně jiným směrem. Navíc přes všechna zlepšení je Steamroller jedním z nejhůře navržených CPU (APU), protože obsahuje spoustu chyb (ještě více než Bulldozer), které bylo nutno ošetřit speciálními upravy firmware, aby vůbec nabootoval... To jen ukazuje, jakými zkušenostmi oplývali ti inženýři co na těch CPU pracovali..... https://semiaccurate.com/forums/showpost.php?p=270450&postcount=142

je vlastně docela s podivem, že za těchto okolností AMD přežilo až do teď.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro upřesnění to podstatné ze závěrů v článku, v originále:

"Bulldozer is a deeply pipelined CPU, just like Sandy Bridge, but the latter has a µop cache that can cut the fetching and decoding cycles out of the branch misprediction penalty."

"Another significant problem is that the L1 instruction cache does not seem to cope well with 2-threads. We have measured significantly higher miss rates once we run two threads on the 2-way 64KB L1 instruction cache. It looks like the associativity of that cache is simply too low."

Viz http://www.anandtech.com/show/5057/the-bulldozer-aftermath-delving-even-....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mas to vymyslene spatne. Intelu je jedno co dela nekdo jako AMD.Sila znacky a pokryti na trhu ma intel zmaknuty. a nemyslim si ze i kdyz by byl Zen uspesny ,ze to neco zmeni uz jen diky moznostem kdo muze kolik cpu chrlit na trh.
Obavam se ,ze Zen s cenovou politikou Intelu nezclouma.
Pokud AMD nezmrsi desky a Zen 8c bude klidne o 20% pomalejsi nez i7 1151soc ale bude o 100€ levnejsi tak to bude zajimave.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

aky zen? 6700k ma cinebench11.5 cca 10b, ak bude mat TOP zen len 10, tak to bude silny prepadak. Zen musi mat 1core minimalne 1,5b co je ooooovela mensie ipc ako i7, ale 8core bude potom 12b, co je +20% na 6700k. Vsetko horsie bude tazky pruser.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Phenoma II jsem měl běžel mi trvale na 4GHz. Nicméně po nějaké době musel uvolnit místo intelu. Kupodivu to bylo právě kvůli nižšímu výkonu na jádro. Aplikace a hry co mne zajímali jím byly drasticky limitované. A takto na tom byla podle mne většina lidí pro které má výkon procesoru význam...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

přesně, někde to vypadalo v pohodě ale aplikace i hry závislejší na výkonu na jádro Phenoma důkladně prověřily.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě jen udivuje, že i po tolika letech se pořád objevují názory typu co by bylo kdyby AMD předělalo Phenom...... faceplam.

To CPU má svoje základy v procesorové architektuře K7 z roku 1999 !!! Právě díky neschopnosti vyvinout zcela kompletně novou CPU architekturu a neustálým předěláváním starého návrhu se AMD dostala tam kde je teď.... do sraček.
Pak přišel Bulldozer, protože to CPU už nešlo dál donekonečna předělávat, respektive ty úpravy by už přinášely minimální efekt. S Bulldozerem přišli v době, když už na tom finančně nebyli moc dobře a museli odprodat svoje továrny arabům a na výsledném produktu to bylo vidět. Přesto si troufám tvrdit, že s patřičným finančním balíkem a správným přístupem, to mohl být velmi dobrý CPU, který navíc mohl přijít mnohem dříve než v roce 2011, protože základ BD architektury pochází někdy z roku 2002 ! viz Andy Glew:

https://groups.google.com/forum/#!topic/comp.arch/dZvMy_oLiwc

Důkazem jak špatně na tom byli, že v AMD nebyli schopní přijít s ničím lepším než byl stávající a zastaralý Phenom a v podstatě vyhrabali tento starší koncept a oprášili jej pro svoji verzi CMT architektury. Bulldozeru nejvíc ublížila špatně navržená a pomalá cache a problémy s 32nm SOI procesem u GloFo nikoliv automatizovaný návrh, jak se rádo (mylně ) traduje. Navíc původní návrh CMT architektury byl značně komplexnější a AMD ho ve své verzi dost zjednodušila.

http://www.realworldtech.com/forum/?threadid=118588&curpostid=118616
http://documentslide.com/download/link/design-of-the-two-core-x86-64-amd...

" The Bulldozer module contains 84 unique custom macros and 317,000 scannable flops."

Takže ZEN je rozhodně správným krokem, který měla společnost udělat už dávno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

IMHO AMD zacala na Zenu pracovat hned jak dodelala buldozer a s tim kolik na to maji lidi to rychleji byt nemohlo. Holt Intel si muze dovolit mit dva tymy co se stridaji s uvadenim novinek, AMD ma jen jeden. Kdyby ty dva tymy Intelu po prekonani AMD neusnuli na vavrinech ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud může intel do dnešních dní vycházet z pentia-pro(po zavržení netburst), proč by to samé nezvládlo AMD?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a co má Pentium PRO společné třeba s Haswellem ? viděl jsi někdy schéma těch procesorů ? dost pochybuju....

AMD dlouho vydrželo s předěláváním a vylepšováním původního návrhu, vydrželo to tak dlouho mimo jiné i proto, že základ toho CPU, tedy původní K7 byl opravdu dobrý, ale tuhle strategii nejde držet donekonečna a AMD na to těžce doplatilo, stejně jako na nedostatek financí a dostatečně zkušeného teamu (tam to vedení AMD hodně podcenilo), když vyvíjeli Bulldozer.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by už na čase, aby AMD přišlo s něčím konkurenceschopným. Ceny Intelu jsou nestoudně skandální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není problém ve výdajích za intel procesory, ale v tvých příjmech!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jako výstřednímu milionáři je mi líto každé koruny, když vím, že vynakládám víc než musím.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Když pominu, že hodnota tohoto článku je nula, tak mi stále na něm vadí, že jediný jeho účel byl vyvolat flame na diskuzi AMDxIntel (případně staré AMD vs nové AMD), to už je celkem jedno. Bahno a žumpa IT zpravodajství. Abych ale jen nekritizoval. Jsou IT weby s redaktory úplně vymaštěnými, kteří nestojí ani za tu kritiku, případ "Ježek" je však složitější - ten chlap produkuje buď dobré články (ano dobré, rád je čtu) anebo paskvily tohoto typu. Takže celá věc bude složitější, vysvětlovala by to například maniodepresivní porucha a pod.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Informační hodnota určitě nebyla nula. Některým lidem to mohlo napomoct, aby věděli co se konkurenci nepodařilo, které procesory jsou stále kvalitní nebo co koupit a nekoupit v budoucnosti... Například já jsem si udělal jasno v bulldozerské architektuře a srovnáním s intelem. Na druhou stranu ty závěry do budoucna bych tak jednoznačně neviděl, ale nazvat to paskvilem je imho bIb*st.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teda chlapci/chlapi... pan Ježek se "písemně zamyslel" a už je z toho oheň na střeše. Chudák pan Crha už se z toho asi zjančil a hledá nějaký hasicí systémy do podkroví... Nevím kolik z vás tady je do procesorové architektury a její výrovy natolik zasvěceno nebo do firemní struktury amd nebo jiných firem, aby se mohli nimrat ve strategiích "coby kdyby". Ty názory podložené strohými ústřižky vyplivnuté médii rozhodně nic neosvětlují, jen cosi nastiňují. Tenhle článek je jako každý jiný, máme tu prostor se nějak vyjadřovat, ať pozitivně nebo negativně, od toho je diskuse, ale tím to tak asi končí. Nechte hlavy radši vychladnout, pusťte si svý "intely a amd-éčka", každý to svý a není to nádhera, že vám to jede? Není to jedno jestli nějaká firma nějakou jinou dohání nebo se potápí? Co? Samozřejmě nám konzumentům to může bý u zadele a každej si hledáme to "své", co nám, vyhovuje.
Hezkej víkend všem i autorovi :)

http://radiocaroline259.nl/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je furt kydů jak u kulaka na hnoji. Prostě počkejte až to přijde a pak se uvidí. Srovnávat něco co ještě ani neni je kapku uchylny.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Kdyby AMD vzala CPU jádra Phenom II, v rámci rozumných mezí jednoduchých úprav je aktualizovala, přidala více cache, podporu HT (pokud by to bylo architektonicky možné), řadič DDR4, již nevyvíjený HyperTransport adekvátně přeměnila v PCI Express 3.0 či cokoli dalšího a to vše zvětšila na počet CPU jader, aby výsledný čip měl počet tranzistorů stejný s 8core Zenem, nebyl by výsledek lepší?

No nebyl. Patrně bychom tu měli CPU s daleko více jádry než 8, ale s nižší efektivitou výkon/frekvence, s nemožností tak agresivního řízení provozních parametrů a bez spousty instrukčních sad. Úvaha je to hypoteticky hezká, ale Phenomy II byly stvořeny v nějaké době pro nějaký výrobní proces, pro nějaké nároky aplikací pro nějaké typy využití a většina z toho se za těch více než 6 let změnila."

Možno sa to na prvý pohľad nezdá, ale máme predsa analogický príklad takejto úvahy - hypotézy. V podstate ja som toho živým príkladom.

• Microarchitektúra VIA Isaiah - CN bola predstavená v roku 2008 na 65nm litografii ako VIA Nano (VIA Isaiah - CN) x86-64 natívny - monolitický SingleCore procesor so SIMD up to SSSE3.

• Počas osemročnej anabázy prešla táto microarchitektúra cez 40nm litografiu ako VIA Nano X2 (VIA Isaiah - CNQ) x86-64 nenatívny monnolitický DualCore procesor a s dvoma die ako VIA QuadCore.

• 28nm litografia v roku 2015 sa v podstate "vrátila ku koreňom" ako redizajn VIA Isaiah CN microarchitektúry do "podoby roku 2008" ako (VIA Isaiah - CNR) x86-64 natívny - monolitický QuadCore VIA Eden X4 procesor so SIMD up to AVX2.
link: http://i669.photobucket.com/albums/vv53/Artthurko/VIA%20QuadCore%20C4650...
A samozrejme ešte dokázali v 2016 napodobniť dual die do podoby dvoch 28nm (VIA Isaiah - CNR) x86-64 natívny - monolitický QuadCore die alias VIA OctaCore resp. Zhaoxin ZX-C+FC procesorom.

Pochopiteľne HyperTransport sa nikdy nekonal za to do absurda sa využíva FSB alias prorietarný V4 bus žije stále, s čím, ale nemajú problém je PCI Express 3.0, SATA III, USB3.0/3.1, Type-C a pod. samozrejme v čipsete.

No minimálne pevninská Čína je už vysmiatá - už nemusia len Loongson MIPS, nakoľko sa dostali (VIA Alliance Semiconductor Co Ltd. "Zhaoxin") ako to už oni veľmi radi používajú k svojmu domácemu čínskemu x86 procesoru (nepolemizujme, že sa jedná o CentaurHauls keďže robia pre nich) a bude hodne veselo pretože sú sebestační... (samozrejme zrejme tušíte kto sa čoskoro formálno-právne ozve...)

• 16nm "WUDAOKOU" SoC v 2018 už bude nová generácia x86-64 so všetkým čo k tomu patrí teda už zrejme nie VIA Isaiah CN, ale nová microarchitektúra (údajne to bude veľký skok a to nielen frekvenčne 2.5GHz ~ 3.0GHz, teraz len nahlas rozmýšlam HT nepotvdzujem a ani nevyvraciam) kombinujúca aj APU resp. SoC v jednom čipe. A bude hodne veselo... (samozrejme zrejme tušíte kto sa čoskoro formálno-právne ozve...)
link: https://translate.google.sk/translate?hl=sk&sl=zh-CN&u=http://bbs.zol.co...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na podobné věci by to chtělo článek v tomhle se už ztrácím :0)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

:) Jsem rád , že to ještě někdo sleduje . Číňanům to přeji a děkuji za podnětný příspěvěk do víkendové diskuze ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

postup VIA dává smysl u tak malé firmy a s omezeným budgetem, ale AMD v dobách své slávy zase tak malou firmou nebývalo, pravda menší než Intel (což je skoro každý) ale zase ne tak malý a bezvýznamný. Do té se dostali až posléze díky neschopnému vedení....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musím uznat, že Phenomy byli skutečně kvalitní, mám pár kamarádů, co na nich stále fungujou a bez problémů. Nástupce Bulldozer byl krok, co krok! sprint 100m překážky pozpátku po rukách, jenže největší problém byl v tom, že se ze dne na den nedá přesměrovat nebo skončit výroba a AMD prožívá temné období díky tomuto hnoji a Intel se pakuje, jak to jde. On samotný úspěch ZENu by zahýbal i s cenovou politikou Intelu. V roce 2011 vychází bulldozer s průměrnou cenou 5600 kč a ve stejnou chvíli stojí Intel i5 2500K 4600 kč !!!! (za tolik ho kupoval kámoš a já pak od něj za 3500, lepší kauf už asi nikdy neudělám). Pak přišli testy a bylo vymalováno, bulldozer není nic extra a výkonnostně se jeho jádro vyrovná i3 2120, to byl rok 2011.V roce 2012 vychází optimalizované procesory AMD FX (piledriver) Vishera očekáváníc vyšší výkon a nižší spotřebu, ale rozdíl není příliš markantní. Jeho cenovka v roce 2012 byla 4500Kč a Intel i5 3570K 5300Kč. Už v té době začal Intel slušně dupat na spotřebitele, protože zkrátka konkurence nebyla. V roce 2013 příchází nejsmutnější klišé AMD, Procesor FX 9590, první procesor, který má maximální takt 5ghz,startující na naprosto nechutné cenovce 21000Kč, která po měsíci letí směrem dolů, Intel má archtekturu Haswell, ale výrazné skoky výkonu od Sandy/Ivy Bridge tu nejsou, cena za i5 4670K je 5500Kč. 2014, AMD se soustředí na herní konzole a APU a FX procesory nechává došumět a nasadí nižší cenovou politiku,Intel představuje Haswell refresh, snížila se spotřeba v klidu a snížila se teplota jader, i5-4690K stojí 6000. AMD představuje APU A10-7870K Godavari, velice slušné APU, ale konkurence Intelu chybí. Navíc Intel přichází s architekturou Skylake podporující DDR4 paměti, i5 6600K stojí 8500Kč. 2016, AMD vymetá sklady a přichází s APU Bristol Ridge a podporou pamětí DDR4, stále ale na starém výrobním procesu, ale solidním výkonem. Nicméně je to furt málo a k nikomu se tento rok prakticky nedostane. Intel hýbe cenami,Skylake stojí 7000Kč a Haswell R buď stejně, nebo dokonce více (proč?. Na eBay stojí i7 6700K 7-8tis. kč a i7 3770K stojí 11500kč, proč?). 2017?. Myslím si,že AMD si prošla peklem a půjde zákazníkům na ruku, Intel se uskromní, nebo vytáhne tajnou zbraň z rukávu (Coffee lake?), ořezané šestijádro bez igpu, nebo podobným způsobem. Stále mluvím o střední třídě. Jako 8jádro s HT s výkonem Ivybridge za 5000 by mi vcelku vyhovovalo :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tento příspěvek by bylo skvělý, kdyby byl vypracován v USD. Intel opravdu nemůže za to, že EURO vůči USD klesá, a za to, že ČNB drží korunu uměle podhodnocenou vůči Euru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak AMDéčko nám už vydalo Polaris11, značí je jako Radeon Pro 450, 455 a 460 a jsou to ty nejmenší čipečky pro nějaký ty tablety. Tak jsme se snad už konečně posunuli do finále pokud ještě nemíní vydat náhodou 450D a teď už konečně snad odhalí tu Vegu ať už se nikdo nehádá.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jaryne, změň si toho Avatara, když už se to nedá číst, tak aby se na tebe dalo aspoň koukat

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

:D :D :D Dneska jsi pobavil :) Nejde zavděčit se všem.... ale jo až najdu nějakou pěknou ikonku tak si ji semka dám...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mal som x6 1050T 2,8g turbo 3,3 tusim a viem ze som ho stabilne pretocil 4,0g 1,45V aj provozoval cpu som kupil za 80e od znameho a potom som spravil neuveritelnu chybu presiel som na fx 8320 4,7g oc ktori som kupil 125e a 80e som predal x6 a tym padom som musel menit dosku lebo moja gigabite 1,0 revizia bola slaba predal som 260e fx a kupil 420e dosku ramddr4 a cpu160e investicia teraz mam intel 6600k a je to bomba vykon je karasny oc mam ho 4,4G na zakladnom napeti 14nm je proste parada malo topi a skoro nic nezerie ale ak by bola dobra moznost a zen sa podari neni problem ist k nemu pripadne na z+ gpu mam rx470 8g a lutujem ze som si predal 290 vapor mala 4g ram co je uz dnes malo 2K

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.