Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Bullshit ve schránce: „TZ Gopas: 4 důvody pro Windows 8“

Včera jsem mezi t(s)unami tiskových zpráv málem smazal jednu hodně výživnou. Ještě jsem stihl ucuknout od kláves Shift+Del, jak jsem zahlédl nadpis: TZ Gopas: 4 důvody pro Windows 8. Nedalo mi to…
blog
Instalační disk Windows 8

Občas dostáváme i tiskové zprávy od počítačové školy Gopas. Pro nás končí skoro všechny v křemíkovém nebi, tahle se tam však dostane oklikou. Tiskovka s nadpisem „4 důvody pro Windows 8“ si totiž zaslouží rozcupovat na jednotlivé bity. Ty čtyři důvody totiž skutečně stojí za to. Ke zprávě jsem, jak je mým dobrým zvykem u všech tiskových zpráv, přistupoval s jistou dávkou podezření, že v ní bude to, co obvykle v tiskových zprávách bývá: marketingové krasožvásty. Už první jmenovaný důvod pro Windows 8 nezklamal. Posuďte sami.

Protože W8 jsou jiné

Pořiďte si je už proto, že se budete zřetelně odlišovat od ostatních. Setkáte se zde totiž s naprosto novým prostředím a každému uživateli je to jasné hned od začátku. Kombinace klasického a dotykového ovládání je prostě něco zcela nového, na co si bude každý muset nějaký čas zvykat. Nejpatrnější změnou je rozdílné pojetí středobodu počítače - pracovní plochy, která je primárně formována v dotykovém „metro“ stylu.

Bullshit. Volný překlad: kecy, prdy, beďary, bigbít, kyselý zelí, trenky do zvonu, ponožky na suchej zip. Snad možná ta část, která říká, že „kombinace klasického a dotykového ovládání je prostě něco zcela nového, na co si bude každý muset nějaký čas zvykat“, má něco do sebe.

Ilustracni foto 2 (zdroj: Gopas, text WIFT)
Ilustrační foto (zdroj: Gopas, text WIFT)

Promiňte, ale pořizovat si nový operační systém proto, že je jiný, nebo proto, aby se jako uživatel odlišoval, to může akorát metrosexuál (v daném kontextu jde o označení trefnější než obvykle), který to nemá v hlavě v pořádku. Tohle je přesně ten důvod, proč se operační systém nepořizuje, zejména pak v situaci, kdy jste si na stávající operační systém zvykli a v podstatě vám vyhovuje. Krucinál saxofon! Operační systém není módní doplněk, to je software, který dává hardwaru význam!

Jakýkoli zásah do zvyklostí, zvlášť tak razantní, je minimálně v prvopočátku kontraproduktivní, protože se právě musíte naučit novému ovládání. Netvrdím, že pak to ovládání nemůže být efektivnější, naopak, klidně může (to je např. pro některé uživatele Ribbon v Microsoft Office, který je nyní i v průzkumníku ve Windows 8 – je nemálo těch, kteří si museli nějaký čas zvykat, ale poté toho nelitují). Ale pořizovat si nový operační systém proto, že je jiný – pardon, ale to je přímo ukázkový marketingový krasožvást.

Protože W8 vám dávají volnost

Po přečtení nadpisu jsem se chtěl opakovat, ale obsah této kapitoly byl přeci jen smysluplnější:

„S Windows 8 již nejste vázáni na konkrétní hardware, ale můžete si například vytvořit mobilní instalaci Windows, kterou můžete mít neustále u sebe v jakémkoli médiu,“ říká Lukáš Keicher, lektor Počítačové školy Gopas.

Lukáš Keicher jako lektor počítačové školy určitě ví, že hovoří o funkci Windows To Go, kterou jsme na našem serveru probírali mnohokrát a pravděpodobně se k ní ještě vrátíme. Pak by měl také určitě vědět, že jde o funkci pro enterprise uživatele, tedy pro firmy, které budou používat enterprise edici Windows 8. Běžnému uživateli to moc nedá, protože to pro něj není určeno. Volnosti je tedy tolik, kolik volnosti dají svým vnitřním zákazníkům IT oddělení konkrétních firem. Je docela možné, že tento bod je určen právě pro ně, v kontextu ostatních bodů to tak ale nevypadá.

Hrál jsem si s Windows To Go dost dlouho na to, abych mohl prohlásit, že jde snad o nejlepší vlastnost, kterou Windows 8 mají, takže s tímto bodem ve svém jádru problém nemám. Tedy přesněji řečeno byla by to nejlepší vlastnost, kdyby ji Microsoft nesvázal omezením právě pro enterprise edici. Ono to sice jde používat i u ostatních verzí Windows, ale ne moc.

Problémem je zde licence a ochrany proti nelegálnímu užívání. S Windows 8 fakticky skončila tzv. „retail verze“, která je (především licenčně) přenositelná kamkoliv a instalovatelná na jakýkoli podporovaný počítač. K tomu by se Windows To Go hodilo úplně ideálně – v jeden moment používá danou kopii systému v rámci dané licence pouze jeden uživatel pouze na jednom počítači, celou instalaci se vším všudy si nosí s sebou v kapse a už z principu ani není nutnost mít ji nainstalovanou na více počítačích najednou. Jenže to by asi bylo příliš dobré, takže po volnosti („freedom“) bude asi lepší se poohlédnout jinde.

Protože W8 vám dávají jednotu

Windows 8 se také snaží smazat rozdíly mezi notebookem, stolním PC či tabletem. „Místo toho, abyste měli na různých zařízeních různou verzi operačního systému, budete mít stále jednu jednotnou verzi, ať už zrovna sedíte u svého počítače či pracujete na tabletu,“ doplňuje Lukáš Keicher z Gopasu. S využitím online účtu Microsoft account také můžete využít synchronizaci nastavení a aplikací mezi těmito zařízeními. Váš operační systém tak bude vždy vypadat stejně a bude vždy i stejně nastaven na všech Vašich zařízeních.

Tedy nevím, ale je opravdu řeč o Windows 8? Pokud ano, jakou jednotu to má autor na mysli? Windows 8 obsahují v podstatě dvě naprosto odlišná uživatelská rozhraní: starý dobrý desktop neboli plochu a nové „metro“ (německé Metro AG má smůlu, stejně se tomu bude říkat Metro). Na tradičním desktopu bude stejně drtivá většina uživatelů používat desktop a Windows budou stále windows (tedy okna), zatímco na tabletu se zase hůře používá tradiční rozhraní a z Windows se díky rozhraní „metro“ stává window (neboli okno). Kromě toho na tabletech s ARM procesory si stejně klasického desktopu neužijete, i kdybyste chtěli.

Ono by bylo lepší se v tomto případě na jednotu spíše vykašlat, nechat desktop desktopem a necpat do něj rozhraní přizpůsobené malým displejům. Jakkoli chápu pohnutky Microsoftu tuto jednotu nabídnout, nedošel jsem zatím k závěru, že je to ta správná cesta. Lepší by bylo přijít s ekosystémem koexistence a vzájemné komunikace těchto v principu různých zařízení, než mezi nimi smazávat rozdíly. Já bych třeba nechtěl mít pocit, že dělám na klasickém počítači, když vezmu do ruky tablet, o opačné situaci ani nemluvě (jsem zvědav, jestli budou mít výrobci čistících sad na displeje žně).

Ilustracni foto 2 (zdroj: Gopas, modifikace WIFT)
Ilustrační foto (zdroj: Gopas, text WIFT)

W8 drží krok s cloudem

Pádným argumentem pro W8 je také propojení s cloudem, který je trendem současnosti a vše míří do virtuálních úložišť. Můžete si být jisti, že jste nastoupili do vlaku, který jede správným směrem.

Otázku smysluplnosti, výhod a nevýhod cloudu řešit nehodlám, dokonce ani nebudu moc komentovat snahu nacpat uživatele do něčeho, co je „trendy“. Polemizovat hodlám pouze s vlakem, který jede podle citovaného bodu správným směrem. A stačí mi na to jeden jediný odkaz: Lupa.cz – Jak Microsoft bojuje proti nahotě? Na privátní SkyDrive nesmí ani kreslené ňadro.

Do takto náchylného úložiště bych si já pro jistotu neuložil nic. „Zbytečnosti“ na cloud nepotřebuji dávat (těch je „v cloudu“ beztak tolik, že na ně až existují agregátory) a důležitá data bych se takhle vybíravému řešení zdráhal svěřit, pominu-li fakt, že důležitá data bych nesvěřil žádné formě cloudu, ty bych si nechal doma na pevném disku. Když se pokazí pevný disk, pořád je šance, že vám data nějaká firma zachrání (navíc máte bezpečnost dat nesrovnatelně víc ve vlastních rukou, máte kontrolu nad zálohováním a podobně). Naproti tomu když „krachne“ poskytovatel cloudu, můžete se jít akorát vyplakat do křišťálové studánky. Není zas až tak důležité, která situace je pravděpodobnější. Prostě co je doma, to se počítá. Co je někde v luftě, tam taky může skončit.

Závěrem pár vět: chápu, že počítačová škola Gopas potřebuje zákazníky – lidi, které bude něco učit a kteří jí za to zaplatí. Pár kurzů jsem tam kdysi dávno také absolvoval, ke kvalitě a ochotě lektorů se nebudu vyjadřovat (ani v diskuzi), není to předmětem tohoto článku (navíc od té doby to tam může být všechno jinak, v pozitivním i negativním slova smyslu). Kladu si však řečnickou otázku: nebylo by lepší tiskovou zprávu postavit prostě na faktech? Zde tedy předpokládám, že Gopas začne zákazníky učit práci s Windows 8. Proč to prostě nenapsat nějak normálně? Proč je potřeba vyzdvihovat nějaké důvody přechodu na Windows 8, které jsou v daném kontextu naprosto irelevantní? (Asi vím, Gopas se na prvním místě mezi autorizacemi chlubí certifikátem „Microsoft Gold Certified Partner for Learning Solutions“.) Ke cti budiž Gopasu přičteno, že si těch důvodů nevymyslel třeba osm nebo jiný příhodný počet, jako to dělají jiní (to zase může být dáno požadavky na pokud možno kratší tiskovku, aby ji vůbec někdo přečetl).

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Bullshit ve schránce: „TZ Gopas: 4 důvody pro Windows 8“

Čtvrtek, 29 Listopad 2012 - 19:03 | Damel | Nepravda. U Windows 7 vyšel 1) ten údaj až za dva...
Středa, 28 Listopad 2012 - 14:00 | Pan_Filuta | Reakce GOPASu :-) http://www.sevecek.com/Lists/...
Středa, 28 Listopad 2012 - 13:40 | dodovic | Presne taketo spravy vychadzali po mesiaci...
Středa, 28 Listopad 2012 - 10:44 | Pety | Jen tak pro zajímavost - Microsoft oznámil, že za...
Středa, 28 Listopad 2012 - 09:28 | webwalker | http://www.zdnet.com/microsoft-weve-sold-40-...
Středa, 28 Listopad 2012 - 09:01 | Xeen | Ano, to má logiku. Proč ale neklesají prodeje W7...
Středa, 28 Listopad 2012 - 07:54 | Rudolf Dvořáček | FBI odpojí někoho jiného? A jak to udělá, když...
Středa, 28 Listopad 2012 - 00:56 | Tom27 | No kdyz mu cele mesto zaplavy voda tak pak az...
Středa, 28 Listopad 2012 - 00:41 | spc | Hmmm, mna hlavne zaujal ten ich `cloud`......
Úterý, 27 Listopad 2012 - 23:40 | giff | A co vede nektere uzivatele k nenavistnym...

Zobrazit diskusi