Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k CCD versus CMOS versus film v roce 2017

Jo, proto stále/ještě fotím Nikonem D200. Líbí se mi ta příjemná struktura obrazu. Opravdu je to trochu "mázlý", jak píše autor, i když obraz samotný focený pevnou světělnou pětatřicítkou je ostrý jak břitva. Mám ten foťák a hlavně CCD rád. Fotky z CMOS mi přijdou už takový přesaturovaný, přeostřený, hrubý a surový, nevím jak to popsat.
tady dva vycvaky pro priklad co mam na mysli :)
http://imgur.com/a/gXUwP

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Co je lepsi? CMOS, CCD nebo klasickej film.

No co se tyka klasickyho filmu, tak ten budeme potrebovat nejakym zpusobem digitalizovat, pokud teda se budeme bavit o vyuziti v pocitacich. Mysleno tak, ze treba chci na facebook hodit fotku, tak pokud ji mam na klasickem filmu, musim ji nejprve pres CMOS nebo CCD zdigitalizovat. Jinymi slovy, pokud si delam fotky jen pro sebe nebo je budu vystavovat na papire v nejaky galerii, kam nikdo nikdy neprijde, takze zase jen pro sebe, tak film, jinak je to irelevantni.

No a co se tyka toho, jestli CMOS nebo CCD, tak je to jedno, ale musi to byt pripojeno zlatym kabelem! :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak pokud v tomto kontextu zazní slovo Facebook, tak je další debata zhola zbytečná. Po tomto slově jsem přestal číst.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK, ... ze treba chci na email poslat fotku ...

Spokojenej?

P.S. Snazil jsem se komentar prizpusobit tem mladejm, sam facebook nepouzivam. :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak máš různé použití facebooku, v Česku to ale vypadá, že si na facebook vytvořili geeci, a jiné zvláště starší ročníky, jakousi z části vykonstruovanou averzi, i já jsem se jemu dlouho bránil. Moje mamka ho nehce, ale má ho, protože je to prostě strašně efektivní a polpularozivaná platforma na sdílení "života" a informací. Má ho taťka, má ho brácha, ségra no a já, protože žiju v cizině, tak jim tam můžu dávat fotky a prkotinky a nemusím to prezentovat každému zvlášť, můžou se tam podivát jak je jim libo, mají to pěkně zorganizované chronologicky apod. Než aby se mamka štráchala v emailu a hledala, kde/kdy jsem ji posla tu pěknou foktu, jestli mi rozumíte... :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a když nechci "sdílet život" a naopak mám rád své soukromí?

Jistě mi namítneš, že se FB dá nastavit jako soukromý, ale já se ptám, proč bych měl nějaké firmě předávat téměř kompletní informace o svém soukromí? Nepřijde ti strašidelné, že FB "ví" o tobě a tvé rodině víc než český stát? Že ti automaticky nabízí známé a přátele? Že ses pro FB stal "matrixovou baterkou", kterou monetizuje na základě big data?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo ti nic nenutí anynome :-) Se s tím svojím soukromím ukájej až do smrti, mě je po nějakém anonymu prd. Podle mě nebezpečnější než facebook je ta paranoia z něho :-P

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mnohem větším strašákem je pro mě google a to v mnoha rovinách

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasny, ale jak uz pise TyNyT sice to usnadni zivot, ale je to dost ztrata soukromi, kazdy si musi rozhodnout sam, co preferuje.

Ja dlouho facebook odmital a nakonec jsem si ho pred pul rokem poridil taky, jenomze jsem tam po mesici prestal chodit, nemam na to cas. Ano, je to o prioritach, ale radeji chodim na DIIT nez na Facebook. ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak já mám také averzi k Facebooku a nemyslím si, že je vykonstruovaná. Prostě jsou hranice za než nechci jít za cenu nekomfortu. Někdo zase kvůli svému komfortu posune hranice. Je to volba jako každá jiná. S tou rodinou rozumím, též to mám roztahané po světě.

Proč je pro mě nepřijatelný?
- dělá si monopol na informace, co tam dáte je Facebooku
- pokud se někdo pokouší volně dostupné informace na Facebooku přistoupit, tato síť maximálně obtěžuje a snaží se čtení nepřihlášenému čtenáři znepříjemnit (login žádost přes třetinu monitoru) - vendor lock.
- vaše informace nějakým způsobem vytěží i když máte maximální soukromí
- automaticky jim udělujete free licenci na své fotky (platí i pro Google)

Prostě volba. To je moje volba, já Facebook nikomu rozmlouvat nebudu, ale prosím nesnažte se mě přesvědčit si udělat účet. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Se snad snažím někoho přesvědčit založit si účet? Mě je to úplně fuk :-) Za komančů nás nedobrovolně sledovalo STB, teď nás některé dobrovolně sleduje facebook, doby se mění. Si radši vyberu ten facebook teda, protože pominu-li nějaké extrémní úvahy, že mě někdo díky facebooku budu chtít zavraždit apod, tak rozhodně žadnou velkou osobní hrozbu z využívání facebooku necitím a nemám ho v hlavě 24/7 :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To jsem neřekl, že se vy se snažítě mě přesvědčit. :-) Pokud ale někdo řekne "pošli mi to jedině přes Facebook", tak má holt smolíka, stejně jako když se na něco nemůžu podívat protože to je zamčené pod loginem do Facebooku. Na internetu je právě úžasná ta poměrně velká svobodná dostupnost informací a zamykání lidí do škatulek jde proti tomu. A spousta lidí, možná většina, to vůbec nevidí, protože má login do Google, Facebooku a jinam automaticky.

Pro mě je to prostě hranice za kterou nechci jít a tím to hasne. Nějaká póza v tom není. :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale řekl, reagoval jste na můj přispěvek a píšete, "nesnažte se mě přesvědčit..." Jinak každému co je libo pokud tim neškodí druhým apod. peace :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To nebylo konkrétně na vás, ale široce na uživatele Facebooku (skryto v "nikomu"). :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hele přečetl jsi si tu větu po sobě? Ty jsi napasal, že ty nebudeš nikoho přesvědčovat, aby ho neměl, ALE že nemá přesvědčovat, že si ho máš pořídit...

Hmm, to je tak, když ve školství vítězí pravopis nad pochopení obsahu :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A není to jedno? Prostě se nenechám přemluvit, je jedno kým. :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...myslel si ze je to znamka punku....
https://www.youtube.com/watch?v=ZuYx_z9KU68
:-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Míval jsem (docela drahou) videokameru s CCD a typické bylo přetékání náboje do sousedních oblastí při přepalu a jiné vadičky (smear). Moc rád jsem to neměl. :-) Foťák s CCD jsem nikdy neměl, tak nemohu soudit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co takhle do celého řetězce zapojit Foveon, ten je sice kdesi v pozadí avšak má také svojí konstrukční úlohu a vývojovou větev, zatím se stále jeví verze fx17-78-F13 (4,6Mpix) jako nejlepší plnobarevný snímač všech dob, nechci vytvářet flame, jistěže má své výhody ale tak i mnohé nevýhody stejně jako film či CMOS a CCD obecně... Obdobně mohu napsat že je každého vlasní rozhodnutí čím bude cvakat a s čím si bude hrát...
Trochu mne připomínají tyto Ježkovy yblogovky jakoby nedokončené, spíš jenom takové ty výlevy jak je něco někde špatně ale už se nezaobírá třeba jakpakto nebo co s tím, jako zajimavá úvaha to jistě avšak se mi spíše takovéto techno úvahy lépe čtou na konkurenčním webu kde to má alespoň hlavu a patu a nějakým rozborem problematiky, zde nic, jen spílání proč a kvůli čemu...

No takže si to vezmu kolem a kolem, dnešní většina chce jen cvakat, výrobci to vědí a jdou také tímto směrem vývoje jednoduchosti, ten kdo chce víc musí hledat a přizpůsobovat své potřeby třebaže bude nakonec pracovat s přístrojem z technologického středověku. Připomíná mi to obdobu spílání na to, že doba pokročila, mi tu máme 4k zobrazovače, 4k přehrávače avšak obsach reálně 4k je tolik, že se to dá spočítat na prsteh obou ruk, takže vůbec ale vůbec žádný pokrok, dále stejné spílání kdy máme kvalitní rychlé robrazovače avšak 99,99998% obsahu jede na 24, lépe pak 30fps, proč né 48 a proč né 60 když technologie dovolí i více? stejně mohu spílat a už naposledy jak je možné že se v roce 2017 prodávají monitory s rozlišením 1366x768??? a maximálka zobrazovadel končí na 2560x1440? opět technologický středověk? ... mohutedy lamentovat co je lepší, stará technologie CCD nebo nová CMOS? vlastně nemohu, to bych srovnával hrušky s jablkama nedejbože k tomu přimíchat Foveona, to je ouplně jiná dřevina, stejně jako tento blog bez hlavy a bez paty...
PS: Ježek má na pořádný dobře čtený blogy od konkurence akorát si to kazí svým puritánstvím...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zčásti souhlasím. Už nějakou dobu se mi tu práší na Fujinu S200EXR se SuperCCD čipem. Pravda, lze namítnout, že to není "pořádný foťák", ale... ty patlaniny, jež čip produkoval, mě vážně trochu sraly. Na druhou stranu, foťák sám je opravdu mazel. No a teď používám Sigmu SD15 s Foveonem a jak bylo řečeno, tohle je opravdu třída. Nevím, jak moc sentimentální bych musel být, abych volal po CCD. Pokud jde o atmosféru, jedině Foveon. Pokud chci komfortně cvakat, tak CMOS. Postproces to nakonec stejně vyladí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozerám, že iba 15 príspevkov. A nálepka "blog" doplnila nálepka "nepřehlédněte". Ten debil Ježek tu dal ďalší mentálny zvratok aby sa rozprúdila diskusia a ono nič. Ani po ďalšom označení NEPREHLIADNITE. On je fakt asi platený od množstva diskusie.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale nálepka "nepřehlédněte" je přece u všech mistrových publikací.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pak je to ale takové nepřehledneté, že? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to spíše viděl, že když někdo má tendenci podlehat reklamě, tak přečte "nepřehlédněte" a čte :D Já si toho textu všiml, až po upozornění v tomto vlákně, asi jsem už otupělí na reklamy :D

Ale i toto vypovídá něco o člověku...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale na začiatku tam fakt bola iba nálepka BLOG a tá druhá pribudla o dosť neskôr. Asi slabá diskusia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pridam aj nieco z kompaktneho konca, Canon A590IS (CCD) vs SX220HS (CMOS), poloautomatika CCD fotka ostra, ale tmava vs CMOS fotka sice svetla, ale rozmazana a strasne zrnita (pouzitelne iso 100, ale dalo na drzovku 1600). Necakal som zazraky od kompaktu, ale toto uz bolo vela.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Abys mohl hodnotit senzory, musel bys porovnávat stejné ISO a čas, jinak je to hodnocení úplně něčeho jiného. Tzn. u SX je potřeba cca 2x víc světla, protože má horší objektiv. (Tím je to sice pro něj blbější, ale ne kvůli senzoru.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.