Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Co měl Nikon udělat, aby bezzrcadlovky 1 uspěly

Nikon se celou dobu snažil, aby mu prodeje Nikon 1 nekanibalizovaly na prodejích zrcadlovek. Proto malý čip, proto vysoké ceny, proto drahé objektivy. A proto slepá ulička.

Naprosto totéž dělal Canon se svým systémem M, ale ten alespoň použil větší snímač. Takže dnes, kdy konečně jsou jeho poslední dva přístroje dobře použitelné, mu stačí přihodit pár skel a je to.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hurá, Ježek na hrad. Vlastne čo to kecám, do vedenia Nikonu. (koniec irónie)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problem je v podstate jediny - Canon a Nikon berou bezzrcadlovky jako konkurenci pro svoje vlastni zrcadlovky. Proto se jim nechce vyrobit nic, co by mohlo nahradit jejich vlastni zrcadlovky. I kdyz to znamena, ze konkurence je predbehla o nekolik generaci.

Na rozdil od Nikonu ale pouzil Canon APS-C snimac a vyrobil redukci, umoznujici pouzit EOS objektivy, coz u Nikonu s malym snimacem nema prilis smysl, i kdyz to technicky lze. Pristup Nikonu i Canonu je ale stejny - umele omezeni jak po strance funkci, tak po strance dostupnych objektivu. Ostatni vyrobci presli plne na bezzrcadlovky - Olympus, Panasonic, Sony - vyrabi tedy high end tela i objektivy aniz by konkurovaly jine vlastni rade fotoaparatu. Pentax/Ricoh vyrobil K01 a radu Q a vypada to ze na dalsi bezzrcadlovky s vetsim snimacem prozatim rezignoval.

Co mel udelat Nikon aby Nikon 1 uspel? Prestat ho brat jako hracku ale jako plnohodnotny fotoaparat, jenze to by znamenalo pouzit vetsi snimac (4/3, aps-c, fullframe).

Takze se obavam, ze od Nikonu ani Canonu se nedockame v dohledne dobe ani skel, ani fotaku ktere by byly ekvivalentem vyssich rad dslr - o full frame nemluve.

Jediny zpusob, jak pouzit Canon skla na fullframe bezzrcadlovce tak zustava adapter na Sony NEX bajonet, ktery podporuje vsechny funkce vcetne autofokusu a stabilizace a stoji cca 1200 Kc.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No nevím jestli je u bezzrcadlovky až taková výhoda, když umožňuje použít objektivy ze zrcadlovky. Když má člověk dva nebo tři takové objektivy, tak už je jedno, jestli k tomu má o něco menší a lehčí tělo. U MFT i toho Nikonu bezzrcadlovky zaplňují díru na trhu a nabízí něco pro lidi, co nechcou tahat do přírody fullframe a pro které je i APS-C moc velká a těžká potvora a přitom to fotí o dost líp než kompakt nebo mobil a s kvalitnějšími objektivy se to vyrovná zrcadlovce (i když za vyšší cenu)
Jsou teda i jiné argumenty pro přechod, ale velikost a váha u mě byly primární

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výhoda použít Canon objektiv na Sony A7 je v tom snimači. Origoš A7 můžeš mít za kolem 15tis. kč bazarovou. A snímač na originální A7 je pořád nejlepší 24 Mpix snímáč na trhu, pokud od nové A9 nebude lepší. Mimochodem nová A9 vypadá hustě, ale taky tolik stojí...

https://www.dpreview.com/news/0029597051/hands-on-with-the-sony-alpha-a9

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Původní snímač z A7 je na dnešní dobu celkem slabota. A před 3 lety to taky nebyl zázrak. Ale to je spíš důsledek průměrného processingu Sony.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, z pohledu šumu je to oproti jiným FF tělům o třídu níž.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A z pohledu dynamickeho rozsahu? Je pravda ze Nikon D600, 610 a 750 maji ten stejny senzor lepe implementovany, ale co to znamena o tridu? To je jen hloupy neurcity kec. Pravda je ze pri ISO 3200 a vice jen tam v sumu 1/2 a 1 stopka rozdil a to jeste zalezi na postprocesingu viz iso 3200 zde - https://picasaweb.google.com/112981689532095799714/6409149233245261009?l...

Takze nejake kecy, ze ten senzor byl uz nic moc v dobe vydani nebo i ted jsou jen to, kecy. Ten senzor ma jen o 0.6 stopky mensi dynamicky rozsah nez nejlepsi FF senzor dneska v tomto ohledu a ten je v Nikonu D810. Takze porad paradni senzor pro krajinky apod. Zvlaste pokud je clovek amater tak nesezene lepsi senzor za cenu za kterou dnes muzes koupit bazarovou A7.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne ale ty fotaky neumi 4K video!!!!!!!!!!!!!

Ach jo, Jezek.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

kedy bude clanok o A9? :D taketo creva sa cakali od Nikonu ako FF doplnok k D500. Vypada ze Sony vsetkym vypalila rybnik...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypálila rybník? Po technologické stránce určitě, ale s ohledem na další fotografické vlastnosti (ergonomie, velká výdrž na baterie, kvalita utěsnění...) je to diskutabilní. Prostě Sony.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som si kupil RX100-M1, lebo NEPOTREBUJEM 4k video, ani WiFi... A Nikon-1 aj s tym najmensim objektivom bol stale velky v porovnani s RX100. Ale to su moje subjektivne dovody.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je myslím velmi dobrý argument proti Nikonu, i když mám třeba jiné preference a RX100 má jen dvě vady - trochu neostré kraje a dost šílenou ergonomii (což je subjektivní). A nejdou měnit objektivy. Což u Nikonu jdou, ale nevím, jestli jich bylo víc jak tři.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejvetsi paradox cele RX100 je, ze byt 4K video umi komprimovat az posledni model, ty 20MP snimace ktere v nich jsou to umi zaznamenat odjakziva (a to dokonce ve forme 4K60 - jako 9MP center crop)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.