Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Co o nás vypovídá pokles průměrné ceny mobilu na 6390 Kč?

ad:
"Medián by byl zajímavější, ale ten se počítá složitější matematikou než tou z 5. třídy základní školy. Takže dobrá, držme se průměru."

...ehm ehm.. Uvedenou vetu rychle smazat a stydet se.
- - - - -

Jinak na telefonovani, noseni a MP3 nevidim duvod porizovat cokoliv jine nez 6303c, pripadne E52 od jiste gumarenske firmy, za cenu do 1000Kc ;-) Na aukru se jich vali stale dost.

Jen cekam jaky recesista zacne na ulicich telefonovat do notebooku, velikosti se jim uz soucasne "mobily" blizi.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Stačí vidět ty turisty mávající na horách s 10" IPadem (Už jen tak kvalita fotografií musí být ohromující i bez rozcvičky okolo )

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že ta kvalita je lepší než to co kdysi produkovaly filmové mýdlové krabičky a leckterý současný digitální kompakt (zde ne nutně). Je to divný styl focení, ale účel to jako memorifikace události plní, tak co. :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tak ona E52 me pred dvouma tydnama klekla, prestala jet klavesnice :) tak jsem zrychlene objednal BB Classic za desitku, bo kolega me vezl jeho, po flashovani, mrtvou E52 na nahradni dily ...
nu, vymena klavesnice se zdarila a hned od moji lepsi polovicky hromy a blesky na moji hlavu za koupeny BB :))
a stale prubezne se hrmi, bo si s nim furt hraju jak malej fagan a nevynasim odpadky :))
tak doufam, ze bude slouzit dlouho, clovek by si mel cas od casu udelat radost :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

> Jen cekam jaky recesista zacne na ulicich telefonovat do notebooku, velikosti se jim uz soucasne "mobily" blizi.

Nokia N-Gage před více než dvanácti lety… http://www.sidetalkin.com/

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Masáž marketingu je jedna věc, s názorem na ní souhlasim, ale mít na střední telefon za 6000 a víc mi nepřijde nic divného, když vidím dnešní děti základních škol co nosí za stroje. Za další i já si pořídil na střední SEW700i, který stal tehdy taky solidní pálku, ale co, účel plnil (samozřejmě za své)... už je to přeci jen pár let, takže doba je podobná...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ano, děti, dorostenci,... si obvykle žijí minimálně jako vyšší střední třída i u rodičů, kteří této úrovně nedosahují.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, co je na mobilu za 6000 na střední divnýho. Já si na střední koupil za 5300 Walkman.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A to ste si zarobili sam na zemiakovej brigade, alebo vam to dali rodicia? Vsetka cest, boli su a asi aj budu mladi, ktori ked nieco chcu, tak si idu cez leto na par tyzdnov/mesiacov zamakat. Su ale aj ini ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

sakra to mi pripomelo muj nakup, Supraexpress 288i pnp za 5999 :) Utopil jsem do toho vice nez mesic prace a protoze se mi ho nepovedlo rozbehat na Windows 3.1, tak jsem musel upgradovat na Windows 95.. Zlate stredoskolske casy. Jo a bramborova brigada to nebyla, uz tenkrat se dala sehnat prace zadavani dat do pocitace :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Kupoval jsem si v 16 letech Siemens C35i za nějakých 8 tisíc v GO sadě, bylo to šest týdnů brigády v restauraci (pomoc v kuchyni, obsluha v bistru, hlídání parkoviště, pracovní doba od devíti do zavíračky), měl jsem vlastní mobil tenkrát první ve třídě na gymplu. Dneska je doba úplně jinde, nevidím na tom nic divného.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

No na brigády jsem byl ještě malej, to bylo tak v tercii na gymplu, takže vlastně ještě na základce. Ale šetřil jsem na to dost dlouhou dobu z kapesnýho a obálkových vánočních dárků apod. Asi ani nejde o to, odkud ty peníze jsou, spíš o to, že děti nemají problém utratit všechno co mají za podobnou věc, když jídlo a ubytování řešit nemusí. Nic důležitějšího než walkman v tý době totiž nebylo, koupil bych si ho tedy i kdybych na něj musel dřít v dole :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně! Já si za ty samé peníze koupil MP3 přehrávač Emgeton 512mb!!!, hraje dodnes.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ja si na stredni za 5 000 koupil PC XT/4,7Mhz :-))
A samozrejme slo o peníze z nejakych tech brigad :-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

"....tak skutečně přísluším mezi „socky“, neboť takovou částku bych za přístroj určený k telefonování případně surfování za žádných okolností nedal ...."

No problém je ten , že ono slavné telefonování a nechť ještě to surfování dnes není důvodem , proč se kupují telefony za částku násobně přesahuijící 6000 kč .
Asi bych osobně neměl problém poslat dítě do školy s telefonem , který bude umět jen telefonovat a bude mít aktivní GPS , ovšem jak dnes každé malé dítě ví , telefon je především na sjíždění You Tube a hraní ....
To v našich středoškolských dobách , kdy mobilní telefon znamenal luxusní krabici přikurtovanou v autě opravdu nebývalo zvykem . Ale i to je vývoj . Když si vzpomenu na to kolik času jsem trávil v polovině 90 let v knihovnách pročítáním zažloutlých novinek z let 60-70 a snahou o podchycení zásadních informací , které jsem tehdy ve škole potřeboval , pokud jsem se nechtěl vydat na pospas úrovni vyučujícího tak vůči dnešním standardům je to propastný rozdíl . Ano dnes je tu streja Google s tetou Wiki a tisíce tématických webů .... se smartphonem informace na dosah ruky vždy , když si vzpomenete .
A když jsme u toho telefonování ... zdá se to jenom mně nebo opravdu naši operátoři v nových rychlých datových sítích používají stále úspornější a úspornější kódování zvuku ? Skoro bych řekl , že atakují dosud nepoznané úrovně nekvality zvukového přenosu , jako by chtěli naznačit , že o přenosu hlasu to do budoucna rozhodně nebude .
Sám jsem si prošel stádiem nutnosti mít to nejlepší na trhu a díky bohu i když nemám povinnost živit žádné dítě jsem zpět v mainstreamu až lowendu. Pochopil jsem co opravdu využiji a co od telefonu čekám .
Designovky jako iPhony a půlroční hvězdy trhu jsou za mnou , dnes u mne vede telefon, který se pohodlně drží (proti 5" pádlům nic nenamítám - naopak vítám a vidím , že obliba roste společně s vyšší použitelností navěky mizerně adaptovaných web prezentací , ... pokud se takový telefon dá pohodlně ovládat , .. viz originálně setrvalé neergonomické Sony :( ) . Současně pokud mi takový telefon umožní plně využít paměťovou kartu (takže žádné 16-64GB vnitřního úložiště stačí všem a flashku máte na ozdobu a videa ) a bude obsahovat slušný fotočip , který nereprodukuje fotografie jen s rastrem rozmazaných pixelů a SOC který není líný a současně při vytížení nevycucne baterii za hodinu , poté bude nalezen můj ideál .
Dalo by se říct , telefon nad uváděným mediánem ani nepotřebuju , pokud se omezím v oblibě emulovat "staré" počítače , handheldy a konzole ... tak ještě aby se činili výrobci a nešaškovali se stále dražší novinkovou cenou jako Samsung s S6 Edge a nereálnou cenou přes 20K ; /

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem já chodil na střední školu, tak jsme pátnáctým rokem čekali na pevnou linku (okraj Prahy). A dočkal jsem se někdy k maturitě :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mam dva, Galaxy Note 2 za £60 kterou pouzivam jako daily driver porizenou pred vice nez dvema roky s pausalem a HTC One M7 porizeny novy pred par mesici za £210 na cestovani a jako multimedia player permamentne pripojeny pres MHL do MHL monitoru v kuchyni kdyz necestuji.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že dneska jsem na to konečně kápnul. To že se pan autor v každém druhém článku zaměřuje (a někdy vpodstatě výhradně) na úsporu čehokoli může znamenat mnoho věcí. Dnes jsem si ale takřka jistý, že to znamená pouze jedno. Socka určitě není (to jen pan autor špatně význam tohoto termínu), frikulín trošku je, protože bádat dneska nad 32GB SSD, napsat o tom článek a připadat si zajímavý o tom dost nasvědčuje, ale dneska jsem pochopil, co je skoro určitě. DRŽGREŠLE! Ono ne žebych si já kupoval telefony za 15 tisíc jako armáda snobských pitomců, ale abych napsal článek s názvem "Co o nás vypovídá pokles průměrné ceny mobilu na 6390 Kč?" a pojal ho jako pan autor, to je fakt soda :-D

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

To ze priemerna cena za mobil klesa je uplne pochopitelne. Mobil je elektronika jak PC/notebook. Pred 18 rokmi stal novy PC 40-50 tisic Sk (Kc). Ked chcel clovek nejake to Pentium 90/100 MHz a 16 MB RAM + bordel okolo. Ked mu stacilo AMD K5, cena bola nizsia jednak kvoli CPU, jednak kvoli fosni ... LENZE: tych 40-50 tisic za nove delo bolo v 1997 minimalne pol rocny plat !!! Notebook? Normalny (nie nejaka vykopavka) vtedy asi 150-200 tisic, teda 2-rocny plat !!! Notebook nemal vtedy nikto, dnes kazdy prvak na strednej a v baraku sa ich povaluje asi 5 (ked nemaju desktopy). Tuto ulohu uz ale preberaju fóny a lopaty. Notebooky su dnes jak teple rozky, za 400-450 € je normalny pouziteny 15-17-palcovy ako startovaci ntb do baraku na surfenie, destske hranie, kancelarsku pracu, filmy .... Lenze to je 2-tyzdnovy plat !!!!!!! REALNA cena ntb klesla za posl. 2 dekady 50-nasobne !!!!! Z 2-rocneho platu v hospodarstve v tej dobe, na 2-tyzdnovy plat v hospodarstve v dnesnej dobe. PC detto zlacneli, da sa poskladat seriozna PC kysna za 4-5 stoviek (€), co je tiez 2-tyzdnovy plat. Nepocitam monitor, iba kysnu. Hlodavec a klaves su par € polozky.

LENZE inflacia uz neni jak v 90. rokoch, takze okrem toho ze klesla REALNA cena (t.j. jak dlho na to musime robit), klesla aj NOMINALNA cena (t.j. kolko (myslime cislo) za to vysolime). Sak preboha notebook za 150 tisic (4-5 tisic €) to je nasjnobskejsi model z najsnobskejsich. Detto PC kysna za 1,5-2 tisic € je delo co dostreli kilometer.

Takze divit sa, ze cena (samozrejme REALNA, ale kvoli takmer nulovej inflacii aj NOMINALNA) mobilu klesa, je taky prazdny povzdych. Cena drvivej vacsiny elektroniky casom klesa. Ked som v 2009 kupoval 40 palec ploche TV, musel som este kupit s trubicovym podsvietenim za tisicku (€), lebo LEDkove podsvietenie v 2009 zacinalo a ceny boli katastrofalne, LEDkove podsvietenie pri 40tkach zacinalo na 1400 €. Dnes dostanem 40 palec TV s LED podsvietenim a s lepsimi parametrami nie za 1000 €, ale za 400 €.

Takze naposledy: divit sa ze REALNA aj NOMINALNA cena elektroniky klesa, je divne.

Uvaha: REALNE ceny bytov od komunizmu cca 4-nasobne stupli, REALNE ceny aut od komunizmu cca 4-nasobne klesli. Preto dnes kupit byt = upisat sa banke na cely pracovny zivot a auto ma dnes kazdy blb. Za komunizmu boli ceny tychto veci cca na rovnakej urovni: dat 70 tisic za 3i byt a 70 tisic za auto. Auto bolo hotovy majetok, rodinny sperk s hodnotou bytu. Dnes je to spotrebny tovar za par tisic. Napr. taka NOVA Dacia Sandero za 6 600 :)))) Ale byt za 3i byt 70 000 (pozor nie kuron ale €) je ine kafe. Nedajboze chcet 4i v krajskom meste, prerobeny. A panbohchran novostavbu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

já jsem taky socka. loni jsem hledal náhradu za Xperii Ray a šel jsem do Redmi 1S z číny. telefon za necelé 4 tisíce a pohoda; dělá to co po něm chci.
a kolega v práci je ještě větší socka, protože si odemě tu mou xperii za tisícovku koupil a je taky spokojený :)

kdo chce, nechť si kupuje telefon za desítku; já v tom nevidím žádný přínos :)

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

Není snad každého věc, kolik se rozhodne dát za mobil, auto nebo cokoliv? Klidně přiznám, že jsem dal víc než 20KKč za S6 (flat).Prostě se mně líbil, ten mobil mě v ničem neomezuje a mám z něho radost. A fotí víc než slušně (pro rýpaly, mám i docela slušné foto vybavení, ale to se člověku nechce pořád tahat s sebou).
Sháněli jsme mobil pro dceru, starý se rozbil. Že stál přes 5000 Kč mně až tak nevadilo, co mně vadilo, že nejde sehnat nic rozumného pod 5". Přece jen, aby dítě na druhém stupni ZŠ s sebou tahalo takovou placku, je trochu mimo. Ale nakonec jsme koupili S3 Neo a zdá se, že ke všeobecné spokojenosti.
Holt je to trend, telefon už dávno není jen na volání a malý počítač prostě nebude za 1000 Kč. Nebo bude, ale práce s ním bude neštěstí.

EDIT: průměrná cena přes 6000 mě také trochu překvapila, ale otázka je, jak to počítali. Jestli jen z mobilů prodávaných u operátorů, jestli z prodaných kusů nebo každý jen jednou (mám v nabídce mobil za 1000 Kč a za 29 000, prvního prodám 1000 kusů, druhý jen jeden. Budu počítat průměr z prodeje = 1028Kč nebo z nabídky = 15000 Kč?)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. Pro ženu S3 Neo - za ty peníze fakt super. Nepodporuje sice LTE, ale to žena nevyužije. Ja si vzal S5, protože splňuje vše co potřebuji a navíc je solidně odladěný. Je fakt že je v telefonu něco málo bloatware, nicméně ten telefon nijak nezpomaluje. U S6 mi vadila skleněná zadní strana, nevyměnitelná a menší baterka. Co už, S5 je designově zase hnusnější a levnější :)

Telefon je pro mě hlavně pracovní nástroj a šetřit na něm nebudu. Potřebuju aby byl svižný, rychlý a něco málo vydržel. S5ka to dává. Kdyby mi nevadila velikost, vzal bych Note3/4.

BTW v minulosti jsem vyzkoušel několik číňanů, nicméně jsem vždy narazil na stejnou věc - neodladěná ROM, laggy systém, problémy (méně citlivá část dotykového displaye, atd.). Škoda, že už nedělají Nexus5, to byl super kousek za dobrou cenu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

> Není snad každého věc, kolik se rozhodne dát za mobil, auto nebo cokoliv?

Ale jistě. Stejně jako každého věc, jestli bude třeba volit populisty, komanče-populisty nebo nácky-populisty. To ale jaksi neznamená, že to dotyční nedělají Blbě™, a tedy že za to nemůžou sklidit kritiku. ~_^

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme, rovno ste mali napisat, ze vsetci ste kkti, len ja som lietadlo. ;)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Sám mám teď nový služební mobil za 6,6k ale pro sebe bych za to nikdy tolik nevyhodil. Od smartphone toho nechci moc a na to málo my stačil i nějakej LG za cenu kolem 2k který jsem měl na zkoušku. Byl tam android, wifi, gps, IPS LCD, šla na tom navigace, emaily, skype, bylo to malý, baterka vydržela 3dny s wifi a hromada dalších věciček které OS umí. Jediný co mi na něm zásadně vadilo byl téměř nepoužitelný toťák bez autofokusu, takže nešel použít ani na moje běžné poznámkové fotky.
A tak mám doma stále funkční Nokii N95 8G.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna jsem nedobrovolně krátkodobě přesunutý z MT za 15k na telefon za tak 4k a to je strašný:) Na tom se mi nechce číst ani RSS nebo jakýkoli text. To ppi, ta "rychlost" překreslení, ty barvy, ten jas (venku), hrůza hrůza hrůza. A to se nebavím o výkonu, každý úkon trvá tak 3x déle, už aby se mi vrátil můj původní (hiend cca 2roky zpět). Rozdíl nebetyčný, ve všem, pohodlí, ergonomie, pohodlí, vůbec chuť to užívat.....

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Osobně bych za 6k telefon nechtěl.
Zkušenosti mi říkají, že pokud chci mobil který je chytrý a něco vydrží, musím si připlatit.
Nekoupil bych levnou Androidí šunku, protože pokud děláte náročné sporty, telefon dostává zabrat.
Chci mít jistotu, že telefon vydrží a nenechá mě někde viset. Bude fungovat bez restartů, roomek a kdo ví čeho.

Už 2,5 roky mám Nokii Lumii 920. funguje jak víno, padá na zem. Na horách občas na kamení, byla v kapse na stavbě, leze se mnou po horách, je v kapse při lyžování i u moře.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ze zkušenosti bych telefon pod 7000 nechtěl. Když chci, aby to vydrželo nějakou fyzickou zátěž, aby to bylo rychlý, nesekalo se to, tak za to hold musím zaplatit. Mám Motorolu droid turbo, kolikrát už upadla na zem, když si s ní hrála kočka, nebo když mi vypadla z kapsy na kole, atd. a hlavně je to rychlý a nezdržuje mě půl hodinový start kdejaké aplikace.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Vzdávám hold vašemu postoji, ale doporučuji možná spíše investovat do opakovacích kurzů češtiny.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Hold ani holt není čeština. Že dnes, v době anglofonní, lidé slovo holt neznají a nahrazují jej holdem, to s sebou nese doba. Stejně tak všichni používají hybernaci (podle pražské ulice) místo hibernace... :-)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Tohle vám jednou připomeneme ;)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Moje 3210 spadla nepocitanekrat, a i kdyby se mi ji povedlo rozslapat, tak si z frcu koupim novou za kilo. Vydrzi zapla 14 dnu, vcetne volani. Vazne nepotrebuju krap za 20k, kterej chcipne pri prvnim pohledu na nej, neustale bude neco instalovat a aktualizovat, a kdyz spadne do louze, tak abych si na to platit za dalsich 10k mesicne pojisteni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kupil som si novy S3mini za 135e, pred mesiacom zomrel (v zaruke), kvoli rootu mi nepresla zarucna oprava, takze som za 39e kupil iny s prasknutym dislejom, vymenil dosku a frci dalej. Uz ta kupa za 135 mi prisla ze "tolko penazi za mobil", ale ked som si predtym kupil Nokiu E52 z obchodu za tusim 7500sk, tak to bolo vlastne viac. Dalsi telefon bude, ked tento definitivne a neopravitelne zomrie - a bude to zase len nieco za max 150e po dokladnom vybere. Zarabam dost vela, ale viac penazi za "mobil" mi pride proste zbytocne vela. Nic rozumne sa na nom robit neda (ergonomicky), na serioznu pracu mam stale ako trilobit DESKTOP, pripadne laptop v docku a zase len klavesnica a mys. Staci mi na nom fotak (ziadne umelecke ani epicke zabery), GPS (Waze, endomondo, orux/locus), i-banking a nejaky whatsapp. Ak niekto dokaze smartfon vyuzit na nieco rozumnejsie a vie si zdovodnit kupu za 600+ euro, nech sa paci. Vyberat je z coho, kazdy nech si kupi co uzna za vhodne. Technokrati co chcu mat vzdy nieco TOP bez ohladu na to, ci to vyuziju - sice nechapem, ale tolerujem, su to ich prachy :)

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

akoby si mi z oka vypadol :D Ja uz okresavam vydavky na telefon lebo ani draha vlajkova lod nefunguje po 3 rokoch 100% takze som sa rozhodol, ze uz ked mam menit telefony kazdy druhy rok, tak viac ako 150€ nedam. Vramci navstevy azie si odtial dotiahnem nejakeho cinana, najskor xiaomi a bude pokoj...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

To je divný, root nijak neovlivňuje záruku. Do je jen změna práv (to jako by jsi nemohl reklamovat NB, protože jsi byl admin uživatel). Spíše byl odemčený bootloader.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Spis kvuli tvy hlouposti, root neni duvod ke ztrate zaruky. O zaruku nelze prijit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

O mojej hluposti tu nevypisuj a precitaj si pravidla a podmienky firmy Samsung... Modifikacia SW je dovodom k prepadnutiu zaruky.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak ona ta cena není zase až tak překvapivá. Levné telefony lidi prostě pořizují při prodloužení smlouvy, kdy jim ho operátor dá na splátky. Pokud ale uživatel chce svůj výběr mimo nabídku operátora, jde do krámu a koupí. A ten má své požadavky, automaticky se směřuje k vyšší nabídce. Ono u telefonu za 3k není moc co řešit, jistá diferenciace je až u těch dražších. Odtud tedy pramení ona vysoká průměrná cena.
Průměrná cena užívaných přístrojů bude ale o desítky procent ceny níže, stačí se rozhlédnout.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

By mě zajímalo jestli pan Ježek jí chleba suchý nebo si ho maže drahým máslem :-).
Prohlásit o tom předraženém technologicky nezajímavém krumplu od Samsungu že je to našlapaný přístroj to už vyžaduje notnou dávku odvahy.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Chléb jím suchý i namazaný, podle situace, ale peču vlastní kváskový. Kdo jednou zkusil, už nechce jinak ;-)...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Odhadoval jsem že si pečete vlastní chleba. Ale to máslo počítám spíš v neděli a státem uznané svátky.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

takže explicitně: chléb namazaný různými věcmi - VČETNĚ MÁSLA - jím celkem pravidelně, bez ohledu na to o jaký den jde. děkuji za optání.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Za sebe musím říci, že jsem telefonování ani SMSkování nikdy neholdoval a mobil mě svou podstatou spíše otravoval (a otravuje dodnes), ale nástup smartfounů jsem uvítal jako minipočítač do kapsy. Super věc do vlaku, do metra, konečně slušný mail, browser atp. Navíc konečně s univerzální znakovou sadou, takže bez problémů ve více jazycích. Hranici mám kolem 13 kkč (kam se mi vešly výběhové ajfouny) a musí vydržet min. 3 roky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Článek úplně o ničem. Minulý týden jsem koupil Lenovo P70 za 6500Kč a za ty peníze mi ten telefon stojí a jsem přesvědčený, že je to dobrá cena vzhledem k mým potřebám. Žádnej smartphone za cca 3tis. z aktuální nabídky mě nikdo nedonutí označit za použitelný. Mimochodem můj první telefon co jsem v šesté třídě dostal od mámy byla Nokie 3210 a pokud si pamatuju, stála tehdy cca 7tis. Výdrž měla sice týden v pohodě, ale krom volání, SMS a hada to nic moc dalšího nemělo. Smartphone za 6500Kč po cca 15 letech inflace je o dost levnější a při tom umí navíc slušně fotit, mám s ním nonstop přístup ke všem potřebným informacím díky mobilnímu internetu, umožňuje mi najít nejrychlejší trasu MHD a můžu na něm sledovat aktuální pozici vozidel MHD abych na přestupu byl případně připravený na sprint kterým ušetřím během pár vteřin deset minut čekání na zastávce. Stejně tak se dá použít jako navigace, nouzový multimediální přehrávač atd. Opravdu nechápu, proč Vám z ceny smartphonu kolem 6tis. padá čelist.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nechcem rypat, ale chces povedat ze 4.3" dual-core s 1 GB RAM ne-cinskej vyroby (resp. nie-cinskej znacky (Samsung, HTC)) v cene cca 100-150e (2700-4000 czk) by nemal mobilny internet, fotak a navigaciu? Lebo to ciastocne dokaze aj archivny kus s Androidom 2.3.6 a 320x240 rozlisenim :)

Mna by zaujimalo naco majitelia tych 600e/20k czk mobilov ich vlastne pouzivaju, ze potrebuju 4-8 cpu a 2-4 GB RAM. Kolegovia co ich maju, tak vacsinou pozeraju dokolecka FB, napisu nieco cez whatsapp/hangouts a hraju hry.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Telefon je velmi (VELMI) komplexní, pěkný desktop je proti tomu furt pár stlučených prken. A na všem můžeš ušetřit. Pak u něj klasicky platí pravidlo jako kdekoli jinde, nejslabší článek určuje celek.
Na fb a textovou komunikaci asi chceš velkou obrazovku, tedy zřejmě velký rozlišení, tedy asi větší výkon, tedy asi větší paměťové nároky, tedy pravděpodobně větší aku a pravděpodobně dobrý foťák na fotky na zeď, tedy pravděpodobně velkou cenu za zařízení:) A při tom blbý fb a IM:)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Možná nechceš rýpat, ale jako rýpání to rozhodně vypadá. :-D

Samozřejmě z hlediska výbavy ty levnější telefony mají vesměs stejný funkce. Ale když dva dělají totéž, není to totéž. Značku budu ignorovat, protože nerozlišuju výrobce jako ty na čínu a ne-čínu ale kvalitní a nekvalitní.

Když srovnám zážitky z používání mobilního internetu na mým starým Prestigiu 4040 (SC 1GHz, 512MB RAM, 4GB interní paměť, 3G) a nový Lenovo P70, tak bez ohledu na podporu 4G u Lenova je to nebe a dudy. Především kvůli RAM a SC procesoru Prestigia podle mýho odhadu. Jelikož telefony kolem 3tis. mají i dnes srovnatelný parametry, akorát mají DC místo SC procesoru, ale i frekvence často prakticky stejná a architektura o tolik efektivnější nebude. Rychlost zpracování stránek tedy nebude závratná. Krom toho nemají 4G, takže na většině území spadneš na nižší než 3G sítě, protože pokrytí 3G není z daleka tak dobrý jako 4G. Takže mobilní net mají, ale komfort jeho používání bude výrazně nižší. Na YouTube mimo Wi-Fi rovnou zapomeň.

Foťák... No žádný smartphone nenahradí kvalitní kompakt, bezzrcadlovku nebo zrcadlovku, ale samozřejmě s vyšší cenou roste kvalita zpracování i u optiky, funkce fotoaparátu i rozlišení. Například to Lenovo P70 má i funkci HDR. Neřeším teď do jaké míry je to skutečně HDR, ale mám vyzkoušený, že u scén s velkými rozdíly jasu to hodně efektivně eliminuje přepaly a celá fotka je vcelku pěkně vyvážená z hlediska jasu. O použitelnosti předních VGA snímačů pro videohovory nebo nedejbože selfie nemá smysl se bavit.

Navigace... To je u smartphonů kapitola sama pro sebe. :-D Kdo chce spolehlivou navigaci na turistiku nebo do auta, obrátí se na Garmin, TomTom atp. Když budeme hodnotit navigaci v telefonech podle jejich zaměření, hádám, že dnešní lowend telefony na tom už budou líp než to dvouletý Prestigio s prakticky nepoužitelnou navigací. Furt se ale někde ty úspory projevit musí a GPS často trpí na slabý antény a pomalý vyhodnocení pozice. V recenzích levných telefonů se často objevuje zmínka o tom, že zaměřená pozice při jízdě v autě, MHD ale i na kole s přímým výhledem na oblohu, skáče z jedné strany ulice na druhou.

Pokud jde třeba o displeje, je velký rozdíl mezi levným TN nebo i IPS panelem a dražším IPS panelem. I levný IPS nemusí mít nic moc pozorovací úhly a čitelnost na přímým slunku, věrnost barev atd.

Prostě že papírově nějaký zařízení má nějakou funkci neříká nic o kvalitě té funkce. Z Brna do Prahy tě doveze Passat i Logan, ale asi uznáš, že zážitek to stejný nebude a že po pěti letech nebudou ve stejným stavu. :-D

Smartphony kolem 20tis. už sice jsou pro většinu lidí zbytečný. Obzvlášť pro ty, kteří na ně mají peníze. Ale mezi smartphonem za 3tis. a za 6tis. jsou obrovský rozdíly.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"Smartphony kolem 20tis. už sice jsou pro většinu lidí zbytečný. Obzvlášť pro ty, kteří na ně mají peníze. Ale mezi smartphonem za 3tis. a za 6tis. jsou obrovský rozdíly."

Kdo jste, že můžete hodnotit co je pro koho zbytečné? Ač sám iPhone nemám rád, chápu lidi, kteří si jej kupují. Mají prostě priority někde jinde. Ať už dostatek peněz a chtějí prostě vychytanější systém, nebo používají telefon jako součást image (kdyz je to jejich priorita, tak proc ne). Ono ukázat se na důležitém business meetingu se starým telefonem za 3k leccos napoví vašemu obchodnímu partnerovi. Stejně tak na takový meeting nepřijedete ve staré prorezlé fábce.

Stejně tak jsou lidé kteří nedají víc než 3k za mobil, protože prioritu mají jinde (takze proc ne).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stále mě fascinují dedukční schopnosti diskutérů na českých webech.

Zrovna iPhony ještě vcelku chápu, protože se jedná o část ekosystému. I když jsou lidi, kteří jsou si schopní koupit model se 128GB interní pamětí jen proto, že chtějí to nejdražší, i když následně využívají kolem 8GB a stačila by jim o třetinu levnější varianta, která se vzhledově nijak neliší. Takové jedince znám.

Nicméně pokud byste četl celé vlákno a každý příspěvek četl v kontextu vlákna a ne jako samostatný komentář, snad byste nezačal tak cholericky hájit majitele iPhonu, o kterých jsem se vůbec nezmínil. Pokud jste si toho nevšiml, jsou na trhu i další telefony za víc jak dvacet tisíc a většina z nich překvapivě nabízí Android a ne iOS. A například Samsung S6 Edge mě nepřesvědčíte, že je objektivně smysluplným zařízením. Viděl jsem prototypy telefonů se zahnutým displejem, u kterých i v pouzdru byly notifikace na tom ohybu dobře čitelné. Zaoblení S6 Edge je ale poměrně malé a pro notifikace nepraktické. A pokud byste chtěl zase dedukovat něco o čem jsem se nezmínil, tak jsem S6 Edge měl v ruce a vyzkoušel si ho. Krom toho, ukázat se na důležitém obchodním jednání se Samsungem není nejlepší. iPhone je vhodnější. Nebo když už tak BB.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Nikoho cholericky nehájím - pouze tvrdím, že každý má své priority.

Ani přesvědčovat nemusím. Sám jsem měl S6 Edge v ruce a tento model bych nechtěl, natož za tu cenu. Nicméně to nevylučuje fakt že znám několik lidí, kteří ho koupili a jsou s ním spokojení.

Ono až tak nejde o tu smysluplnost, pokud je s ním někdo spokojený tak u něj zařízení splnilo daný účel. A může to být i ten (pro mě) nesmyslný fakt, že telefon je nechutně drahý a potřebují si tím dokázat že na to prostě mají.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

O čem to vypovídá? Že ČR je východoevropská země s platem lehce přes €700.

SItuace v ČR je diametrálně odlišná od vyspělých zemích, kde normální telefony (tzn. iPhone, Samsung S, Motorola G, Nexus, Lumia 10xx, atd.) používají i stavební dělníci a uklízečky v hotelu. Zatímco v ČR jsou mainstreamové telefony nástrojem sociálního statusu a nad dekadencí průmyslu pohoršených úvah v technologických webech. Jsme v tomhle směru rozvojová země.

Slovo "předražený", "zbytečně dobrý", "to nevužiju" je rozpoznávací znamení českého geeka. Přemýšlím jestli by v normální zemi autor napsal tři články o tom jak nemůže najít 32GB disk, když nechce platit tři stovky. V zemi kde žiju je to zhruba částka za kterou si neobjednám dvě piva po práci.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ja za "normalni" cenu u telefonu povazuju maximalne 4 500 Kc. Dale pak za "normalni" povazuju, ze ten telefon vydrzi alespon4 dny bez nabijeni. Tj. nabidka vsech beznych vyrobcu mobilu mi prijde znacne nenormalni. A naprosto nechapu cloveka ktery je ochoten dat za mobil klidne 20 000 Kc.

Muj pristi telefon bude z Ciny - budu ho kupovat na podzim a bud to bude Bluboo X550 (http://bluboo.com.cn/x550_d.html) ktery ma 5300 mAh baterii nebo Oukitel K10000 (http://cdr.cz/clanek/smartphony-oukitel-prekvapi-extra-velkou-kapacitou-...) ktery ma mit baterii o kapacite 10 000 mAh.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je nádhera. Ten vám jistě budou všichni závidět.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Naprostý nesmysl. Není nic jako "normální". Jediné co rozhoduje o ceně (u zbytných věcí) je priorita. Ta určuje akceptovatelnou cenu. Ne že tato cena je akceptovatelně dobrá nebo špatná. Na to jdeš ze špatné strany.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Ja za normalni povazuju telefon, ktery ma bezpecny a hlavne aktualni system ...... taky aby mel nejaky slusny "parental control" a sledovani polohy, kdyz bych to chtel davat decku.
Hlavne si ale myslim, ze rodice by meli decka vychovavat s nejakym sebevedomim, aby se nestrhalo davovyma kravinama (tech 14% - taky si myslim, ze to bude vic) ..... osobne bych uvital s temato funkcema nejaky obyc telefon s mesicni vydrzi .....

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Jenom si všichni kupujte ty smartcihly, a až Vám spadne na beton, tak si zaplaťte dalších 3000 Kč za opravu displeje a každýho tričtvrtě roku si kupujte novou baterii, protože ta původních má svých 300 cyklů za sebou, taky si kupte do toho krámu další xGB karty, abyste si mohli natahat spoustu užitečných blbostí, protože OS vám akorát zabere systémové místo. Čumte se do něj pořád až budete mít vytahané krky a problémy s krční páteří. Stejně je to dnes jenom spotřebák, po kterém po 2 letech neštěkne ani pes. Tak naco za něco takového dávat tisíce korun? Děkuji... nemusím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Lithiová technologie u kvalitního výrobce má 700-1000 cyklů. U nekvalitního jsi na 500 a méně. 300 cyklů tě každopádně trápit nemusí:)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Mno.... teď funguju ještě na Lumii 610, tehdá stála normálně 3 a půl, k tarifu za 17 stovek.... Ale ten systém, foťák, výkon... no rači nic. Další co někdy (možná) pořídím bude tak 6-10k.. Ne, že bych ty funkce nějak potřeboval, (95% času to mám jako hodinky) ale to co bych po tom chtěl třeba i jen dvakrát denně prostě požaduju POŘÁDNĚ. volání, sms, trocha fotek, nějaký ten net.. kvůli němu asi přejdu na nějaké menší pádlo, přece jen 4", 800x480, hovno výkon a net, to je tak na házení s founem o stěnu...
Takže sám to beru tak, že foun za 10 nevyužiju, ale spokojit se s něčím co mě opět bude srát, to fakt ne....

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jo, taky přístup. Jasně, telefon za 3k telefonuje, ale přiznejme si, bude to asi dost o mizerném repro, hodně směrově citlivém mikrofonu, druhý na odrušení to mít (snad) bude. Co více chtít nebo potřebovat od telefonu za 5x větší cenu? Ono ale je co:)
VoLTE (a LTE vůbec), HD Voice, další mikrofon na odrušení (typicky iPhone), kvalitnější repro, méně vybíravé mikrofony, lepší držení signálu.....:)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Přesně z toho důvodu to příště vidím na cenu 6-10.. víc už mi přijde zbytečné, rači to dám jinam. Ne, že by ty "skvělé" founy za 3 a půl nefungovaly (aspoň půl roku :-D ), ale prostě ta cena poznat je...

mimochodem, s tou odpovědí jste taky mohl 10minut počkat, jsem ten příspěvek ještě chtěl upravit ;-) No, co už, napíšu to níž:

Dodatek na co jsem zapoměl:
Ale nakonec jsem vlastně rád že jsem vzal tohle co mě teď sere, protože kdybych vzal něco "standartně smartfoního" tak už je to dávno v křemíkovém nebi. Tolik líbaček betonu, chodníků, asfaltu, dlažby... někdy i ze dvou metrů... A jediné co blbne je zvuk při hovorech. ;-) Mít něco unibody hliníkového se sklem na zádech, asi si dovedete představit jak by to při prvním doteku z 10cm skončilo... A kdyby náhodou ten křáp někdy umřel, nebude mě srát kolik stál..

Joo a ještě jedna věc proč jsem rád, za foun co mě akorát sere - nesedím u něj furt jak přilepený, už jen proto že se na tom pohodlně nic dělat nedá.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ale dá:) Kupříkladu sudoku se na něm luští přímo perfektně. Obecně je to asi nejvhodnější (digitální) forma pro rébusy@spol (zkuste s notebookem projet s kuličkou bludiště:) ). Četba a 6" displeji taky není nic, co by uráželo. při vhodné volbě je z toho i dost schopný přehrávač hudby "v malé podobě". Taky to docela bez kompromisů odstřelilo diktafony, příp. jen rozšířit o lepší mikrák do 3,5 jacka. Taky nevidím důvod, v čem by samo o sobě byla např. dedikovaná navigace lepší než adekvátní aplikace v telefonu, na navigaci perfektní věc (kde se zapojí také velké množství čidel). A jistě se dá vymyslet další věci, které jsou díky dnešním telefonům "bez kompromisů".

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tak nikde jsem neříkal že se na founech nic nedá, já totiž psal o tom mém křápu ;-)
Jo, že jsou dnešní founy univerzálnější, to je nezpochybnitelné, však kvůli nim téměř vymřely mp3/4 přehrávače, navigace atd... ale aby něco z toho uměl foun pořádně, to si člověk nechutně zaplatí.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ano, protože je to univerzální zařízení, platíte za to (ostatně, F22 je tak nechutně drahá, protože na něj mají požadavky různé složky armády, kdyby udělali zvlášť to a to, stojí to dohromady méně peněz a především by to bylo už plně v provozu). Univerzálnost je prostě drahá. Ostatně, ani v přírodě se moc nevyskytuje, něco běhá, něco plave, něco létá.
Však vás nikdo do toho nenutí:) Kopte kompakt, audio přehrávač a nějaký telefon a budete mít lepší parametry a za pravděpodobně méně peněz:)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

to odpovida ten prumer a ne ze je to jak s prumernou mzdou (kdy realnou vetsina taji u OSVC k tomu pricitaj nesmyslne jejich zusk!..., a nekteri dostavaj i bokem navic ;-) a podnikatele zase nepriznavaj vse jako obrana pred nejvetsim lichvarem - statem... ) neb "nas" prezident i moje 70-tileta matka pouzivaji Aligator za tusim 1.000,- -1.500,-kc , dcera - studentka ma Camcung za 1,-kc se zavazkem ale i tak stal Galaxi Mini cca do 3.000,-kc , zena ma mechanickou Nokiu tehdy za 6000,- a ja to s jednim manazerskym Camcungem s OLED za 16.000,- nevytrhnu a tedy ten prumer bych cekal i mensi neb duchodcu, studentu a hlavne socek je vetsina... :-( "Podnikatelu" (OSVC) je cca jen necelech 900.000... Tedy neni divu a nevypovida to vubec vo nicem! ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono spíš než otázka na cenu a nutnost tohoto přístroje bych se ptal, jestli to neškodí těm nejmenším (tzn. školka - první ročníky školy). Jako reakci na toto jsem četl nějaký krátký blogový příspěvek údajného vychovatele/vyučujícího, který měl s přítomností telefonů u dětí ve škole v přírodě problém. Neustalé pruzení maminek a buzerace, stížnosti dětí (nečekaně, když tam ty děčka byly poprvé... mimo domov) a kde co. Vyřešil to kolektivním sběrem telefonů do pytle a schování někam mimo dosah.

Samozřejmě telefon jako takový za 6kkč by byla kravina. Vzhledem k tomu že tohle zařízení dnes umožňuje hromadu věcí, je spíš otázkou, jestli slouží opravdu na důležitou komunikaci, nebo kraviny. Jako dítě bych ocenil spíše to druhé (tzn kraviny, hraní her, hudby a já nevím co všechno), v současné době se na to dívám z té střízlivější strany, tedy jako na pracovní nástroj k dorozumívání. Ono dnes je spousta materiálů jen a pouze online a jak napíšu níže, například studium VŠ je bez tohoto někdy problematické, pokud jakékoli organizační změny jsou pouze v IS na internetu (ti co nosí ntb vědí, že na chodbě bez sedadel je opravdu problematické vytasit svůj 15" 3kg ntb, aby zjistili, co se vlastně děje).

Pocházím z chudší rodiny, tedy někteří spolužaci a soused měli k dispozici slavnou nokii 3310 a já... nic. Možná jsem místy záviděl, nebo si spíš říkal: "jo, bylo by fajn takovouhle srandu mít", na druhou stranu jsem byl rád, že jsem mohl zmiznout ven a nebyl jsem nikým hlídán, mohl jsem si dělat co jsem chtěl a když jsem přišel později, prostě jsem se vymluvil :). Později jsem samozřejmě telefon měl a moc jsem ho nepoužíval. A jak jsem již napsal v ostavci výše, v současné době používám "prehistorický" telefon Omnia2, neboli samsung gt8000i. Je to záležitost silně na steroidech, ale v případě nouze onen pomalý prohlížeč přežiju (opera), volá se z toho dobře a IM/ksichtoknihu nepotřebuju. Jsem rád, že mne nikdo neprudí. Hudbu jsem vzdal vzhledem k nekvalitě výstupu do kvalitnějších sluchátek, dokumenty to fotí na jedničku (přisvětlovací LED je nutnost). V mém případě by upgrade znamenal pouze zkvalitnění služeb spojených s internetem, za což bych byl někdy rád vzhledem k tomu, že veškeré materiály ze školy jsou právě tam.

Ještě tak trochu bokem, ale souvisí to s tím. Další problém přehlcení lidí a světa telefony je ten, že spousta telefonistů berou telefon jako doplněk nebo hračku, upgradují jej i když ten upgrade znamená jen minimální přínos. Jednu dobu jsem taky během asi 3-4 let vyměnil 3 telefony (bazar), ale to kvůli úmrtí jednoho a nekvalitě druhého. Takže tohle je myslím taky věc, nad kterou by se někteří jedinci měli zamyslet :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, jak zde většina komentátorů spojuje pojmy jako Iphone a Image zbohatlíků .... V USA se iphony 6 prodávají jako dotované za 199 USD při závazku AT+T na 2 roky za cca 22 USD měsíčně za neomezené volání ... při hodinové mzdě pracovníka KFC, McDonald 10 USD/hodinu si na iphone vydělá každý negr za dva dny umývání nádobí .... Takže pořízením iphonu jste se dostali na úroveň úmyvačů nádobí a podavačů hanburgerů z USA ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale to tu již říkal "MPE" před pár dny ..... prostě jsme rozvojová země EU jako vyšitá , když si tu naši všemocní (neplést se "schopní") "manažeři" porovnávají pindíky podle ojeté fábky či blackberry v kapse ...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Kecy v kleci, ty dotované telefony vycházejí k tarifu hodně draho. Zrovna u AT&T ten iPhone je buď za 25 USD navíc ke stávajícímu tarifu na 30 měsíců, nebo za jednorázových 300 USD k některým dražším tarifům.

Celkem nechápu, kde se ty kecy o high-end telefonech skoro zdarma ke každému tarifu v USA berou. Myslím, že by většina lidí pěkně čuměla, kdyby viděla, co průměrněj Američan platí za telefon.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A to nezmiňuju aktivační poplatek ve výši 15, resp. 40 USD (je tu nějaký pamětník 90. let u nás?). A všechny ceny jsou samozřejmě před připočtením sales tax, ty umývači nádobí.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Takový prašule bych za mobil nedal ani omylem zvlášť když vím jaké na tom jsou marže :-) Osobně se už 10 let hlásím k sockám které mají telefon od zaměstnavatele, momentálně Huawei Ascend Y550 za cenu pod 3000kč a je naprosto dostačujicí.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pokles ceny průměrného prodaného mobilu může vypovídat o ledasčem ... například taky o tom , že highend se už dostal mimo možnosti/ochoty kupovat většiny ( ...o čemž by bohužel svědčily ceníkové tabulky )

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.