Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Edward Snowden: používat AdBlock není právo, ale přímo povinnost

Tak davat nekomu reklamu na stranky bez jeho vedomi je samozrejmne spatne. To je jakoby mi nekdo polepil auto reklamnima banery bez meho vedomi. Jinak jakykoliv adblock me nikdy nenapadlo pouzivat a ani se na to nechystam, nevim proc :-)

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Mna ktomu napriklad prinutil youtube, vpodstate sa uz bez toho neda ani pouzit

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

Coze? nechapu...co se neda pouzit?
Ja posloucham pres YT hudbu a podobne, a preziju prvnich par sekund reklamy a pak uz jedu hodiny a hodiny bez reklam...delam neco spatne?

+1
-47
-1
Je komentář přínosný?

Pravdaze nedelas nic spatne ! Delas moc a moc dobre !

Prave kvoli ludom co reklamu neblokuju zatial google nepritvrdil, takze ti velmi pekne dakujem za par sekund usetrereneho zivota pri kazdom otvoreni youtube.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

No, az vsichni zacnou blokovat reklamu, tak se nevyplati ji zadavat a platit a tak pak uz nebudou sluzby zadarmo, jako doted..
Ale neboj, tech blbecku, co na vas chytroliny plati, bude porad dost, takze si dosyta uzivej sveho vychcaneho zivota :-*

+1
-40
-1
Je komentář přínosný?

Takze v televizi koukas poctive na vsechny reklamy co jsou u filmu, ze? Neprepnes na jiny kanal, neodejdes od televize? Abyses nejak odvdecil za filmy na ktere muzes koukat zadarmo.

To je presne to same.

+1
+38
-1
Je komentář přínosný?

Ooo nikoliv.
TV si platim.
CT a spol v povinnych poplatkech, zbytek s ramci poplatku za satelit

Jinak samozrejme nemam TV, ktera by umela zacernit obrazovku v okamziku, kdy bezi reklama.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

takova TV by se hodila, co umi zacernit obraz po cas reklamy a hlavne vypnout zvuk.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Takovy TV existujou - teda nevim jak s tim cernenim, ale vypnout zvuk umej. A podle vseho to i celkem slusne funguje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To by slo, ale ak nato mam vidiet, musim odkliknut este tu spodnu a pripadne niekolko krat za video to zobrazi este dalsiu... Ak sa chcem len opriet a pozerat, nasere to.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To fakt priserna cena za to, ze to mas zadarmo. Fakt k nepreziti, chapu.
Btw, pokud se nepletu, tak YouTube nejak zavadi tu placenou verzi bez reklam...tak to je imho cesta pro tebe, ne?

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

jo, zavádí to... ale "only in the USA (fuck you rest of world)" :-P

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to není o tom, že se dávají reklamy DO stránky, ale o tom, že se při přenosu dat mění jejich obsah. A to je závažný prohřešek vůči síťové neutralitě.

+1
+47
-1
Je komentář přínosný?

To neni prohresek proti sitove neutralite - to je predevsim prohresek proti vlastnickym pravum.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Jaka sitova neutralita?

To bys koukal jak dlouha ja konfigurace routeru u poskytovatele, co ma uprednostnit a co naopak ne. Bez toho by zadna sit na svete totiz nemohla existovat.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Síťová neutralita znamená, že se po cestě nemění obsah, případně se účelově neztrácí. To co dělá router je upřednostňování jednoho typu provozu (voip) před druhým (email). To že router může dělat i něco navíc je sice možné, ale na existenci sítě to mít vliv opravdu nebude...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Mě to příjde na roveň. Provozovatelé webů se ohání tím, že tím dotují svůj obsah. Stejnou rétoriku můžou použít poskytovatelé připojení o svých službách (zvlášť když poskytují levně nebo nějaké wi-fi hotspoty uplně zdarma).

Můj čistě osobní názor je, že je to všechno nevyžádaná reklama. Stejně jako když příjdu na poštu za úplně jiným účelem a oni mi vnucují noviny, losy nebo nové simkarty.
Samozřejmě na nikoho se nezlobím, když !předem! řekne "zaplať reklamou vypnutím adblocku", jako je to slušné v každém obchodě (člověk musí znát cenu předem). Pokud nemá odvahu si říct transparentně o odměnu, tak samozřejmě za své služby nic nedostane (máme tu kapitalismus v dobrém i ve zlém).
Úplně nejideálnější by bylo, kdyby těch 0,0X Kč dostali ode mě nějakým jednoduchým a nepřekážejícím způsobem přímo a konvenční reklamy by vymřely úplně. Ale to už chce udělat nějakou široce uznávanou infrastrukturu, aby s tím měl koncový zákazník (náš pán) nejméně práce...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To je podobne ako u nas tcom po zadani neplatnej domeny vas presmeruje na chyba.sk

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zde je to ovšem jednoduché - stačí použít vlastní DNS server, popř. se spolehnout na jiný, důvěryhodný.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Tak Let's encrypt už je na spadnutí, tak snad takové šmejďárny zmizí...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz uz jsme u toho vkladani. Vypnete si ten spodni baner nebo pridejte tlacitko nesouhlasim. Pri zobrazeni stranky v mobilu na sirku to zabira tretinu displeje.

+1
+46
-1
Je komentář přínosný?

Dobré by bylo i to, kdyby cdr/ditt nevkládaly do stránek nabídku na androidí aplikaci, když je sleduji z mobilních Windows. Nepoužitelná nabídka zabere horní čtvrtinu dislpeje - nádavkem k té zabrané spodní.

Mezi mezi oběma banery mohu během načítání stránky jako tankovým průzorem sledovat blikající reklamu na nějaký nablýskaný krám, který nepotřebuji (za peníze, které nemám). Pak teprve se do té mezírky musím zkusit opatrně trefit prstem, abych odroloval na nějaký smysluplný obsah - sledovatelný opět tím tankovým průzorem.

+1
+52
-1
Je komentář přínosný?

Já bych jenom doplnil, že nejen pro mobilní Windows je to příliš vlezlé, o aplikaci nemám zájem ani na androidu, browser je pro čtení DIITu dostatečný.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to mozna i prez tu aplikaci cetl. Ale po zjisteni, ze si takhle prectu jen zpravu a na komentare musim otevrit borwser, jsem ji opet odinstaloval.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Server ovšem může takovým praktikám bránit, například přechodem na https. A jako třešničku na dortu tím docílí i zrychlení komunikace, protože se pak data balí do větších celků a snižuje se režie přenosu, která při dnes běžném počtu stovek - někdy i tisíců - souborů na stránku není právě malá. Lepší weby to už nějaký čas praktikují.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

:-)

to o zrychlení komunikace je dobrý špás. A co třeba větší nároky na výkon procesoru?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Vtip je v tom, že se kvůli každému z těch souborů musí zřizovat spojení. Stojí to zhruba 10x víc času a práce, než šifrování/dešifrování. A některé stránky těch souborů mají opravdu tisíce. Příklad Živě.cz cca 2200.

Goggle teď prosazuje nový, mnohem rychlejěí způsob přenosu stránek - má se to posílat jen v několika balíčcích. Přesně to ale už dělá https.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Abych nemusel vyvracet všechny nesmysly, co píšete, tak vám doporučím nejprve se seznámit s OSI modelem, abyste seznal, na které úrovni se nachází HTTP a na které TLS. Poté můžete nahlédnout do RFC pro HTTP/1.1 a přečíst si, k čemu slouží Connection: Keep-Alive.

Pro přenos webových stránek do prohlížeče by se výborně hodil SCTP (Stream Control Transmission Protocol), jenže Windows jej, narozdíl třeba od Linuxu, neumějí.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

HTTPS je rychlejší než HTTP pouze v případě, že jsou využity nové protokoly SPDY nebo HTTP2, které multiplexují požadavky klienta na jedné konexi, šifrují a komprimují přenášená data. Čisté HTTPS bez SPDY/HTTP2 je samozřejmě o trošku pomalejší než HTTP.

HW podporu šifrování mají snad dneska všechny PCčka i smartfouny, zvýšení nároků na výkon procesoru pro HTTPS je proto zanedbatelné.

https://samrueby.com/2015/01/26/why-is-https-faster-than-http/

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Tak HTTP/2 bez TLS je samozřejmě také rychlejší než HTTP/2 s TLS…

https://icing.github.io/mod_h2/throughput.html

Akorát nevím, jestli HTTP/2 bez TLS vůbec nějaký prohlížeč podporuje (Firefox a Chrome ne).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

mimochodem Diit patri mezi servery kde me adblock filtruje nejvetsi pocet "obsahu" nezridka kdy u adblocku pri zobrazeni Diit sviti cisilko presahujici 30 (20-33 na Diit), coz je slusnej masakr, u konkurence ktera je brana jako asi nejvetsi IT server v CR me svitilo 2-4

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

jj mohu potvrdit. Cizi sady filtru 2, vlastni filtry 24
Blokovane prvky 40 z 262
Nejucinnejsi filtr /openads. 36

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

mě to píše "54 neboli 56%". Vyhrál jsem?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

52 alebo 59% tu na foru, 81 alebo 47% na hlavi strance, pouzivam ublock origin a mam bloknute aj ty hruzne rotujici a obrovske menu banery navrchu (mal som s toho tazke nocne mory) + jobsy naboku (ublock umi aj elementy). Self ady dole mi nevadi, Kebyze tam je aj to reklama dole adblock na tento site vypnem ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

*uBlock

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

v cem je jiny oproti ABP

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Údajně nižší HW nároky. Nemůžu soudit - mám přijatelně moderní PC, které to zvládá tak nebo tak...
Možná větší nabídka filtrů přímo z GUI.
Údajně jednodušší, ale podle mě zavádějící GUI.
Trochu divné vytváření vlastních filtrů/selektivní povolování prvků - v ABP mi to přišlo přirozenější.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na to se da rici jen jedine: HTTPS. Jestli ho nejaky server nepouziva, pak je jasne ze se da kdekoliv po ceste jednoduse zmenit obsah.
Pokud se rozjede Let's Encrypt tak uz by nemel byt takovy problem, aby se https pouzivalo vsude.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

HTTPS je ti k nicemu pokud ISP ma vlastni podepsany certifikat. Soucasna myslenka hiearchie certifikatu s "kdyz je to podepsane kymkoliv, tak ok" je chybna. Je nezbytne vyvinout neco lepsiho, pravdepodobne zalozeneho na davani certifikatu do DNS (kde budou samozrejme zabezpeceny DNSSEC).

... a mimochodem, Let's Encrypt je v soucasnosti dobre tak na blog (LAMP + wordpress). Bude nutne vymyslet o hodne lepsi klienty (nebo lepe, napsat klienty jako knihovny) nez bude mozne neco takoveho poustet na necem serioznim.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak tento článek by si měli přečíst trotlové ze Živě. Tam je reklamy více než článků. Prostě blbci co neznají míru slušnosti.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

"Zatímco nad reklamními prvky nasazenými přímo daným poskytovatelem obsahu (jako jsme třeba my, CDR/DIIT)"
---
Vy mate vlastni marketingove oddeleni a nasazujete reklamu primo? Nebo jen prekupujete reklamu typu Google AdSense, Sklik apod.?
To je totiz podstatny rozdil, zatimco preposilani reklamy od nekoho jineho je znacne problematicke a uspesne napadeni reklamniho servru rovna se miliony (stovky milionu) zasazenych pocitacu, pokud byste meli reklamu primo na diit, tak pravdepodobnost, ze si nekdo da tu praci a kvuli nekolika tisicovkam lidi co sem chodi, vam to hackne, je malo pravdepodobne a teda bezpecnejsi, proto ani adblock by az zase tak moc smysl nedaval.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jakozto prilezitostny "skorozakazanik" odpovim - maji vlastni marketingove oddeleni a nasazuji primo reklamy, ktere jim nekdo primo zaplati :-)
A nebo za to da nejakou protisluzbu (proto pisu skorozakaznik :-))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

mno, pac iNet je sice fajn, tak na opravdu dulezite predani informaci jedine postovni holuby....
BTW: az se to dovi smirak, pouzije jestraby, az se to dovi holubi / o tech jestrabech /, tak se na nas z vysoka vyse*ou, coz vlastne uz cini / a my je jeste zivime... / :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

AdBlock je dnes povinna instalace do desktopovych, mobilnych a tabletnich zarizeni, proste ze bez toho internet normalne dnes zhlizet neda, nejenze vam ty reklamy jednak zdviheji osobni zlc a oteviraji nozik v kapse, oni vam jeste k tomu nici oci poblikavanim a z niceho nic vas presmerujou na sve pochybne zdroje/stranky.

Kdyz existovalo jenom jednoduche cdr(-ko).cz ktere bylo pote nasilne znasilneno na diit.cz vedel sem ze sa tak stalo jenom z jedineho principu, reklama a vic tupe reklamy, jako prominte lidi co na diit-ku delate ale prave vy tu mate toho reklamniho svinstva vic nez dost, dokonce predcite i zname to pornoweby.

Lidi co vynalezli AdBlock by meli dostat Nobelovou cenu spasy duse - ted mam blokovanych 56 objektu ze 221, diit-e polepsi se...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Asi neco delam blbe, ale v zivote jsem nic takoveho nepouzil, na netu se pohybuju okolo 20 let, oci mam v pohode a nikdo me nikam nesmeruje (nejspise proto, ze nelezu tam, kde nekdo nekoho nekam automaticky smeruje)
Jinak je uzasne, jak nadavas lidem, kteri pracuji na zdejsim webu (dvou), pomerne logicky za to chteji brat nejake penize a....a? A co jako navrhujes? Zaplatis je ty?
Nebo mas take dojem, ze elektrarny netreba, protoze elektrina vznika v zasuvce a platit redaktory netreba, protoze webova stranka vznika otevrenim prohlizece?

Btw kolik si myslis, ze asi stoji zdejsi reklama? A kolik si myslis, ze se z ni musi uzivit lidi?

Fakt, ze ja vul si jeste tu pilulku na snizeni IQ nevzal :-(( Tohle je sileny :-(((

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pokud su nějaká stránka stahuje aktivní obsah ze serveru třetích stran, má uživatel v dnešní době pouze 2 možnosti, jak s takovou stránkou naložit, pokud se nechce vystavovat riziku zavirování.
1. danou stránku nenavštěvovat
2. zablokovat stahování aktivního obsahu ze serveru třetích stran
V obou případech nedostane provozovatel serveru ani floka z reklamy, která se nezobrazí.

A tu pilulku na snižení IQ si klidně vemte, evidentně by Vám IQ prospěla.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To je zvlastni, uz docela dlouho jsem nemel zadny "virus" a to ani z mistnich www stranek, ktere navstevuji "odjakziva".
Porad okolo sebe slysim o tom doomu, co tu kolem nas zuri, no ja ho roste nevidim. Nechapu, co delam blbe:-(

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Napadají mne 2 možná vysvětlení, buď jste tak bezvýznamný, že nikomu nestojíte za to, aby se vám dobýval do kompu a nebo jste si toho prostě nevšimnul. V dnešní době, kdy se každou chvíli objeví nějaká další 0-day zranitelnost, veřejně se s nimi obchoduje (http://news.slashdot.org/story/15/11/20/0215202/exploit-vendor-publishes...) není otázkou jestli, ale spíše kdy se vám do kompu někdo hackne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozrejme, ze jsem zcela bezvyznamny pro tyto ucely, stejne jako 99,9999% lidi zde
Nepredpokladam, ze by se me ci nekomu jinemu zamerne nekdo nabouraval do PC.
Druha vec je, ze je clovek vystaven ruznym utokum skrze emaily (kliknete na tuto prilohu) ci na nejakych webech a podobne. Zde imho pomuze na prilohy neklikat, na vylozene agresivni weby nelezt (I na to porno se da vcelku bezpecne divat, kdyz na to prijde). No a jinak mam takovy nejaky ten antivirak od MS (ted co mam win10 je to vylozene integrovane v systemu) a to mi obcas zarve, ze nejaky obsah je neduveryhodny, tak to radsi zavru (vyjimecne mi to zahlasi I zde, evidetne pujde o nejakou reklamu vedouci na nejake podezrele misto).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No vidíte, ani sám si nemyslíte, že vaše bezvýznamnost je dostatečná ochrana před tím vším svinstvem, které se permanentně snaží proniknout všude možně, nějaký antivirák používáte. Adblock je pro mne zejména takové rozšíření antiviru, které preventivně odfiltruje zdroj většinu neužitečného bordelu, který mi web stránky snaží stáhnout do kompu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, že blokujem reklamný obsah si vie stránka zistiť. Ak sa jej to nepáči, nemusí mi ho poskytnúť. Ak obsah na nej bude pre mňa tak hodnotný, aby som adblock vypol, tak to urobím sám a bez donútenia. Tak nechápem prečo sa hádať či niekto blokuje, neblokuje, vkladá, podvádza.. Dnešný svet je založený na tom, že sa nedá veriť nikomu. A toho, koho som v živote nevidel a ani neuvidím dupľom. Ty keď ideš do práce, kľudne nechaj nezamknuté a nechaj svoj byt strážiť MS security.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja napriklad na chate (chatova osada s 50+ objekty) bezne nechavam odemceno - a klidne I otevrene dvere, kdyz jdu do prace. Holt zalezi na tom, jake lidi mas okolo sebe.
Pokud je tvuj svet zalozeny na tom, ze nikomu nemuzes verit, je mi te tak trosku lito. Uprimne - neznam te, takze mi jses spise jedno, ale obecne je mi lito lidi, jako jses ty, v globalu.
Ja osobne bych ve svete, kde nikomu nemuzu verit, zit nemohl.
Tot k duvere.

Co se tyce blokovani, zas a znovu budu opakovat to same.
Diky reklame vubec tyto - a nejen tyto - www vubec existuji. Nebyt reklamy, za kterou nekdo plati, tak by ty www vubec nebyly.
Tim, ze reklamu blokujes, poskozujes toho, kdo tyto www vytvari.
Fer by bylo, kdybys sem vubec nechodil, a nebo nechal reklamy, jak jsou. Pokud sem jdes a reklamy zablokujes, proste poskozujes lidi, kteri za timto www stoji.
Opet - chapu, ze je to spouste lidi jedno.
Ja osobne bych nemohl zit s vedomim, ze nekoho ZAMERNE a OPAKOVANE poskozuju.
Pokud nekdo ano, je to jeho svedomi a jeho zivot.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"Lojza Suchánek :
...maji vlastni marketingove oddeleni a nasazuji primo reklamy, ktere jim nekdo primo zaplati.
- - - -
...vyjimecne mi to zahlasi I zde, evidetne pujde o nejakou reklamu vedouci na nejake podezrele misto)"

A to ti nepríde divné ? Nie. Keď ti 3x do roka tú chatku vykradnú, tak ti to možno dôjde. Jednoducho ma predávajú cez sprostredkovateľa niekomu, o kom nemajú ani šajnu. "marketingove oddeleni" to je prča hahaha. A škodím ano ? Tak mi to skús nejako vyčísliť. Alebo to je duševná ujma ? A ľuto ma ti byť nemusí. Ak si na niečo pripravený, tak ťa to neprekvapí. To je tiež filozofia. Ako tá tvoja, len iná.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ok tak tedy cast reklamy prodavaji naprimo, cast reklamy nejspise nemohou ovlivnit. Ale je mozne I to, ze prodavaji naprimo vse a proste zadavatel reklamy ma v banneru odkaz, ktery vede nekam, co defender povazuje za skodlive.
Uprimne nevim, jak PRESNE to je.
Rozhodne vim, ze znacou cast reklamy prodavaji stylem : Dobry den, kupte si u nas reklamni banner za tolik a tolik penez.

Chatu mi jeste nevykradli. Samozrejme ji zamykam, kdyz je v osade mrtvo a je vyssi riziko, ze se tam bude prochazet nekdo cizi a nikdo si ho nevsimne.

Neumim ti vycislit skodu, protoze nevim, kolik presne stoji souhrn vsech reklam, ktere blokujes a ani jaka je nejaka prumerna navstevnost tohoto webu, a ani kolik casu zde travis.
Pokud bych to vedel tak bych ti to klidne vycislil.

A lito mi te je. Musis byt ve sve podstate velmi nestastny a neustale nastvany clovek. S kazdym jednat tak, ze te urcite chce okrast? Brrr, fakt nezavidim.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"A lito mi te je. Musis byt ve sve podstate velmi nestastny a neustale nastvany clovek."
Bueeeéééé ... si na to kápol kámo.. ..buéééé.

Verím svojim blízkym a dobrým priateľom. To bohate stačí. S tým o čom sa tu bavíme to súvis nemá, tak som nemal ani dôvod to tu spomenúť. No ale keď si ma takto psychologicky rozložil, tak budiž.
Nie je predsa konečný cieľ reklamy predať ponúkaný produkt ? Keď mi je reklama odporná, je mi odporné aj to čo ponúka. Tým že mi to dookola ponúka mi to zhnusí ešte viac. Myslíš, že si to o to radšej kúpim ? Ale pre teba to nie je dôležité. Pre teba je dôležité aby som na to stále čumel. Ľúto je teba mne. Dôvod ti ani nepoviem, nepochopil by si to. Radšej ti odporučím na tvoju reklamu, nejakú klikaciu farmu v Zambii. Určite budeš spokojný.

Inak tento článok je o tom, že ju treba blokovať nech už je dôvod akýkoľvek. Prečítaj si to ešte raz. Hmm, vlasne nie, nemusíš..

Som v podstate nešťastný človek. Mám strach, čo ešte príde. S obavami otváram aj dekel na hajzli, či na mňa nevyskočí reklama na zubnú pastu, alebo tak... Mám na ňom nefunkčný firewall a adblock zatiaľ nepodporuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to se zase vyrojilo vychcanych zlodeju

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.