Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ektachrome ano, Kodachrome ne

Film je mrtev. Uz to pochopte.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Stejně jako olejomalba, že? Kdo by se s tím patlal... ;)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Psssst. Film to totiz jeste nevi.

A zatim to vypada ze 5 let stary digital je podstatne mrtvejsi nez 100 let stary fotak na film.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ee, mám digitál 10,5 roku starý a vesele s ním fotím. Zatímco foťáky na film dávno skončily v odpadcích - Zenit EM i Praktica MTL5B. Nechal jsem si z nich jen Helios 44M, mezikroužky a redukci na makro.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A co je to prosím pěkně za digitál daného stáří, co používáte?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V mém případě Canon EOS 400D - pravda kupoval jsem ho v 2008 takže mu je "jen" 9 let. Ale rozhodně není důvod ho měnit. Ano je dnes technika dál, mnohem vyšší citlivost, mnohem vyšší rozlišení... Ale není důvod. Ještě mi asi nějaký ten pátek vydrží. Filmové fotoaparáty už jsem dávno vyhodil a nevrátil bych se k tomu. Chápu že někdo si chce hrát, někdo se chce tvářit důležitě - to beru. K tomu je film dobrý. Ale tím to tak akorát končí. Těch pár technických + bohatě vyvažují všechny technické - které film poskytuje (a že jich je požehnaně - těch mínusů)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jo, na 400D netřeba nic zásadního měnit (a jde o stroj 10 let starý), s tím souhlasím. S těmi plusy a mínusy je to ale sporné, nicméně to by bylo na samostatný dlouhý článek. A to říkám jako někdo, kdo rád fotí na film (ne kvůli focení na film jako takovému), ale současně většinu fotek dělá digitálně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Napřed si porovnej obraz ze staré promítačky diapozitivů a super nejnovějšího projektoru (klidně nějakého kvalitního za ~30 KKč). Spousta lidí opravdovou fotku a opravdu kvalitní obraz neviděla tak dlouho, že vůbec netuší, o co všechno jsme se digitalizací a přechodem na LCD panely připravili.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Rozumim tomu, ze jak clovek starne, tak si zazitky z minulosti idealizuje a proto dnes starnouci ale stale produktivni generace vzpomina na stare dobre casy analogu a proto je i urcite chvilkove oziveni zajmu o film, ale nic to nemeni na tom, ze digital definitivne film pohrbil a tyto posledni zachvevy na te skutecnosti nic nemeni.
Cekat nejakou filmovou renesanci je zcela mylne, obmeni se jedna generace a u filmu uz zustane jen par podivinu jezkova typu :-) Nic ve zlem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale tady přeci nejde o to, že by film měl opět zaujmout nějaké významější místo, tady jde o to, aby byl vůbec k dispozici pro ty co jej chtějí (včetně filmařů). Celosvětově těch jedinců není zrovna málo. Jenže očištění procesů výroby ze sériové vekovýroby na "garážovou maloprodukci" ještě stále úplně nedoběhlo, i když dna už se asi dosáhlo a teď se rodí nové cesty.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tezko rict, CRT monitor je dnes take tezke sehnat a treba zarovky? Stoji desetinasobek, ale jsou. U filmu to nebude jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No však jo. :-)

Asi nejzásadnější je, že ty nejlepší filmy jsou pochopitelně patentované a chrání si výrobní "recepturu", takže musí dojít na to, že ta dříve velká firma dokáže operovat s maloprodukcí.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ha. Podivnou shodou okolností jsem si deset sekund před otevřením místní hlavní stránky pustil https://www.youtube.com/watch?v=oq_U0PpjkTs :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kto má dnes čas babrať sa s filmom. Ešte si pamätám ako sme sa vracali s dovolenky a nevedeli sme aké (a či vôbec) budú fotky. Áno záznam na xchrome je úplne iná liga, ale v dnešnej záplave multimédií to už takmer nikto neocení. Rovnako ako napríklad čiernobielu fotografiu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to naopak. Většina lidí dokáže ocenit výstavu nebo prezentaci 30 vybraných ČB fotek na barytových papírech, ale málokdo vydrží záplavy digitálních fotek. Obvykle se jen hormadí na úložištích jako sediment, kdy lidi už nemají sílu se k tomu vracet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Probírat se tisíci digi fotek z dovolené je zhruba stejně časově náročné jako probírat se dvěma-třemi filmy z dovolené.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Když tady čtu záplavu argumentů odborníků na počítače, programování atd. o smrti klasického filmu, a na druhou stranu si dám jak skladují banky informace ve švýcarských trezorech anebo v Čr jak uchovává digitální záznamy zvukových nahrávek pořadů, připočtu navíc lidi co si danou věc chtějí koupit a to vše ukončím, že kapitalista co mu jde o zisk kvůly tomu to začal znovu vyrábět, tak si říkám pánové odborníci, nebude to spíše o tom, že váš malý svět, který znáte okolo sebe aplikujete, že je takový i ten zbytek? Spíše si myslím, že jste malinké kolečko co si o sobě myslí, že chýbe celým světem a zde na fóru si zvetšujete ego, že tím, že svůj názor napíšete i když svět okolo ten reálný dkazuje, že se mýlíte, že to je tak vše co děláte :D

Pro blbé, když to začali vyrábět, že to nese zisk, tak to není mrtvé i když vy sami si myslíte opak...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo - země je dost kulatá a vejde se na ni dost bláznů, aby se dokázal uživit výrobce fotografických filmů. Zbylých 99,99998periodická si vystačí s fotkama ze smartfounů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to se vším. Nejméně miliarda lidí s oblibou jí v McDonaldu. Já ten jejich bigmac zkusil jednou. A musím říci, že nechápu, co na tom té miliardě chutná, neb dle mého to chuť nemá žádnou. Asi tak jako fotky ze smartphonů (pokud se jim nepomůže softwarovými šoupátky).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.