Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k EU mě vyděsila: nejsou (a nebudou) mléčné žárovky

ok, kde sa ten kondom da kupit? :) ja mam tiez radsej mliecne ziarovky ako cire.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zkus to přímo u Maurera na http://www.ingo-maurer.com/

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

škoda, že tu nejsou tleskající smajlíci, hned bych dal 3, pobavil jsem se...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

žárovky budou, mi nebudem...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

A ještě jednu věc ten bruselský kokot nedomyslel: se zářivkami se nedají používat stmívače! Tisíce stolních lamp, které mají dotykovým sensorem regulovatelnou intenzitu světla, skončí na smetišti.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

některé zářivkové zdroje již umožňují stmívání přednedávnem jsem dokonce v Baumaxu viděl set pěti stmívacích zářivek i s dálkovým ovladačem :-D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Proto já kupuju halogenky. Ty stmívat jdou a svítí podstatně lépe než úsporné zářivky. Pochopitelně schovávám účtenky a jak prdne, jdu si ji vyměnit (což se mi teda zatím nestalo u těch, které jsem opravdu koupil, bonus-halogenky, které jsem dostal gratis k novému svítidlu, naopak prdají rády, tomu já říkám "demožárovičky" ;-).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Patrně usoudil, že jde o zhýralost....Kdysi jsem si dokonce stmívače bastlil doma sám.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

upadu klasicke zarovky se nevyhneme, ale chtelo by to nahradit i ty zarivkovy, chce to urychleny pokles cen led diodovych zarovek, na ty schodiste idealni uz dnes, az na ty ceny, ale lepsi se to rok od roku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejenom, ze je cely narizeni jaksi nedomysleny, ale zarazji me, ze jde o nahly zakaz, jakoby slo pri pouzivani obycejnych zarovek o nejakou zvlast zavrzenihodnou cinost. Proc v tomto pripade nepristoupil stat (eu) ke spotrebni dani a pouzivani zarovek lidem "jen" zneprijemnil? Vzdyt se tak deje u veci daleko mene uzitecnych (benzin, cigarety, alkohol...) ... proste nechapu.

Krome toho bych rad upozornil na jeden zatim absolutne neresitelny problem. Pracuji v divadle jako osvetlovac, a vim, ze neexistuje alternativni zdroj svetla, ktery by sel plynule stmivat mezi stavem vypnuto a 10% intenzitou. Zarivky a LED diody maji na zacatku jasny skok a verte mi, ze v uplne divadelni tme toto zaznamenate a pokud se bude behem hry stridat vice svetelnych scen, bude vas toto velmi rusit. Do divadla jsme a budeme nuceni kupovat zarovky na cernem trhu a platit za ne "spotrebni" dan mafii a ackoliv bych mouse neublizil, stanu se zlocincem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No pravděpodobně to tak pánové v EU myslí. Vám nezbude nic jiného, než si na dovolenou do Tuniska vzít o kufr více a roční zásobu žárovek si vozit z Afriky.
To jsme to dopracovali, co?

Ono to ale dopadne jinak. Jakási mocná lobby prostě nechtěla dělat levné žárovky, na kterých je malý zisk a protlačila tohle. Jakmile se to otočí a žárovky budou vytlačeny, nebude jim nic bránit v tom v malých sériích opět žárovky vyrábět, třeba právě pro tyhle speciální případy. Jejich cena pak ale bude také náležitě speciální.
P.S. Dnes jsem četl v novinách, že ledovce na pólech sice při okrajích odpadávají, ale celkově se jejich vrstva ledu zvyšuje, ledovce Himaláji se nerozpustí, zkrátka to s tím oteplováním je jaksi zmanipulované. Co když za pár let někdo zjistí, že jsou žárovky úspornější a zářivky budou zavrhnuty?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Treba napr. na spolecne pude u bytoveho domu kam se chodi cca 1x do roka kdyz se cisti kominy musime mit zarivky za X tisic kdyz stacili zarovky za jednu stokorunu? Je to na palici - prastit s ni urednika EU!!!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zářivku vyhodíte a místo pevnýho světla tam na vypínač pověsíte baterku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A predstav si prumernej ceskej panelak = jak dlouho tam na chodbe vydrzi usporna zarovka za 200Kc, nez ji nekdo ukradne? U nas blahy pameti se kradly i obycejny zarovky...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nebojte sa pride nejaky chytrolin, ktory presadi ze ziarivky su toxicky odpad a jeho likvidaciu moze robit iba sprci firma. to sa potom naplatime za likvidaciu a nahrada nikde. Nieco ako sa stalo s betonovymi stresnymi krytinami a obkladmi. boli s aj bez azbestu, ale dnes sa povazuju vsetky za azbestove. viete aka sranda je to zlikvidovat, ci uz len s tym manipulovat?

tak to dopadne aj so ziarivkami.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Zářivky jsou skutečně toxický odpad, každá zářivka obsahuje několik miligramů rtuťových par, které jsou vysoce karcinogenní. Takže při náhodném rozbití doma, si vylepšíš ovzduší na mnoho měsíců, nemluvě o dalších svinstvech použitých v řídící elektronice a zejména ve fluoreskující vrstvě...
Klasická edisonka, pokud mi paměť sahá, nic jedovatýho neobsahuje.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Prepacte ale nedami. Kondomi nie na ziarovku ale budeme ich nosit natiahnute na hlave. Preco? Aby vsetci vydeli ako ko.... trpime v EU. :)

ak sa to zda adminovi moc nevhodne prosim zmazat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu tu histerii, přece jsou běžně dostupné halogenové žárovky ve všech výkonových alternativách pro žárovkové patice a to včetně mléčných. Jako bonus tam je o 30% nižší spotřeba a dvojnásobná výdrž. V Ikea mají kus za 50Kč...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ty halogenky budou svítít pětkrát déle než žárovka, tak je to v pohodě. Žárovky bývaly na pětině ceny ;).
Taky jsem přešel na halogenky (ty pohádky o tom, jak 18W úsporka svítí stejně jako 60W žárovka, ať vykládaj svým babičkám) a schovávám si účtenky. Jsem zvědav, kdy odejde první, už se těším na reklamaci :). Zatím drží.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

mne uz par halogeniek odislo podla mna dost rychlo. neviem ako dlho vydrzali neznacim si to. Vsetky boli Philipsi.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dík za info, může se hodit. Zatím kupuju OSRAM.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsem řešil, co dát do pokojíčku za žárovku, protože tam mám takové to půlkulovité svítidlo z BauMaxu za 120Kč, které je jednak malé a navíc má maximální povolenou žárovku 60W. Napřed jsem tam dal halogenku v edisonově patici (prý 52W = 75W, Osram) a myslím, že světelný výkon teda odpovídal spíš těm 52W. Pak jsem zkoušel různé Osramky a ty taky jednak málo svítí (18W = 100W je opravdu o Červené karkulce, je to taky spíš tak 60W, no možná 75W) a hlavně jsou moc veliké, takže tam nešel dát ten kryt - ani pro "minitwist". Pak se mi podařilo sehnat žárovku "Megaman Liliput", která se tam jednak vejde a druhak je tuším 23W = 125W a opravdu svítí jako prase, minimálně těch 100W je ekvivalentní určitě. Má jenom dvě drobné nevýhody - zapíná se asi 5 minut a první fázi bych opravdu popsal jako "noční světýlko" - v podstatě to i takto využíváme, když hledáme "dudu". Druhou nevýhodou je pak cena okolo 350Kč, ale prý zase víc vydrží. S výsledkem jsem hodně spokojený, každopádně Osram jsou co se týká jejich značení "21W = 100W" hodně mimo, ale jsou i výrobci, kteří umí udělat úsporku, která hodně svítí.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Existujou i turbo verze, treba tusim Philips ma zarivky s 80% svitivosti behem sekundy. Osram me osral, neb nez se nazhavi jejich usporna svetluska na zachode, tak stihnu vykonat velkou potrebu a umejt si ruce - ovsem poranu je to idealny, kdyz clovek sotva rozlepi oci, tak ma pet minut na svetelnou aklimatizaci :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Halogenky sviti o 30% vic, takze 18W sviti jako 25W zarovka. Na halogenky se nesmi sahat holou rukou, protoze se pak na ni udela zevnitr cernej flek a odejde driv, navic se vedou diskuze o tom, jestli dimovani nesnizuje jejich zivotnost - jsou totiz navrzeny na to, aby porad pracovaly nazhaveny na idealni teplotu, takze dimovani by jim melo vadit.
V praxi mi odesla zatim jedna, asi po roce (takovej ten reflektorek) a jedna mala 12V v lampe, takze umrtnost odhaduju asi na 20% za rok, coz zhruba odpovida peti letum ;)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Neviem z akeho dovodu zakazali mliecne ziarovky, ale je to pekna kravina. Mam sice v izbe pri PC Osramacku halogenku a neviem si ju vynachvalitt, lebo to bude na jar 8 rokov co som ju kupoval a este stale je plne funkcna Je to 120/23W. Taky pomer som nikdy predtym ani potom nevidel ale je fakt skvela. Ked som ju vtedy za asi 500SK kupoval nedufal som ze vydrzi viac ako 5 rokov. Mliecne ziarovky som pri tom v tej lampe menil asi 3-4 rocne.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tos mě potěšil, pokud budou letos (nebo koncem loňska) zakoupené halogenové OSRAMky držet taky tak, tak budu docela šťastnej :).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

takze osramky! sakris a zatial vsade narazam na blbe Philipsi. :(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když už je celý článek v rubrice mimo mísu, tak se zeptám: jsou nějaké informace, jak budou ti chytráci řešit osvětlení pečících trub a ledniček? Tam se používají malé žárovky do 25W E14 tzv. hrušky. Do ledničky by snad šla nějaká LED alternativa, ale do trouby sotva. Pokud všechny žárovky plošně zakážou, budem si tam asi svítit baterkou:(

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

S těmi chytrými pány v Bruselu my kontakty nemáme, takže ani nemůžeme podat vysvětlení, jak si představují svícení v troubě. Třeba budou v té době už zakázané i trouby pro jejich velkou spotřebu ;-)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já vím že ne, to byla spíš řečnická otázka;) BTW, byl jsem docela úspěšnej a ještě pár desítek mléčných žárovek sehnal, tak už mně to trápit nemusí. Do září ještě koupím zásobu čirých...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To je jak za socializmu/komunizmu. Budeme kupovat to co je zrovna na krámě místo toho co aktuálně potřebujeme....
Kam až to ta slavná sociálistická EU dotáhla... Neříkal Lenin, že vývoj (socialistické) společnosti se pohybuje po spirále? Asi a nejen se žárovkami brzy budeme tam, kde jsme nechtěli být.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Viděl jsem, že můj strýc má v obýváku na lustru kroucené úsporné zářivky ve tvaru svíčky. Je to docela pěkný a jsou fakt malý. Nejspíš ale budou i trošku dražší. Snad tahle rada pomůže :-).
Jinak na osvětlení záchodu zkusit někde sehnat diody :P. Ne vážně je to lepší objednat z Ruska...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.