Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Fotoúvaha: Olympus a Panasonic to trefili perfektně

vo mne vzdy olympus evokoval vydrz baterii 10 snimkov na jedno nabytie a potom koniec...(pri ich lacnych kompaktoch)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

zrovna nedávno jsem se stal majitelem Olympus PL3. Oproti zrcadlovce je hlavní rozdíl ROZMĚR.
Tenhle PEN strčím i do kapsy a přitom kvalita fotografií je srovnatelná s levnýma zrcadlovkama - což je +- stejná cenová kategorie.
Celkem cestuju na motorce a tahat se s zrcadlovkovou obludou se mě fakt nechce...

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Nikon 1 (CX "formát") je jeste mensi - a vystup z toho 1" snimace je taky vyborny. ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

A co jako?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, Nikon 1. Podle mě je škoda, že se taky nedali k m43 a měli potřebu vymýšlet nový systém...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proc by se mel Nikon pridavat ke konkurenci? Podstatne vetsi smysl by mel APS-C nebo fullframe.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

IMHO ani moc neměl - pokud to celé má být velké jako zrcadlovka, tak ať už je to zrcadlovka. Pokud to má mít jenom výstup podobný zrcadlovce, tak je celkem prostor to zmenšit a fotit s tím prostě jinak, menší čip je IMHO lepší, když už to má stejně jiný bajonet.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam zase kompakt Olympus C-500 a jak rikal Begy, kdyz jedu nekam na motorce, kompakt strcim do kapsy na bunde a jedu... S baterkama nemam problem, vydrzi bez problemu 200-220 fotek (na kartu se mi stejne vejde kolem 260).
I kdyz je to, reknu mizerny fotak, tak kvalita fotek je opravdu daleko nekde jinde oproti mobilu, pri slabsim osvetleni mobil ma hrozne moc sumu pricemz na fotaku si to nastavim rucne, bez blesku, postavim na podstavec a uzaverku na 1/15. Kdo tohle muze udelat na mobilu?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Máte tip na nějaký kompakt, který by
- dělal kvalitní fotky
- uměl ostřit (i za horších světelných podmínek)
- stál tak do 6000 Kč

a dále (není podmínkou, ale uvítal bych) aby
- připojoval se k počítači jako USB storage (abych pro stahování fotek nemusel používat externí program nebo čtečku karet)
- dělal slušné fotky v makro režimu

Po velkém zklamání s mizernou kvalitou fotek z Canonu SX200, který dělal rozmazané a příliš komprimované fotky, horší než moje stařičká Minolta G400, hledám kompakt, který by dělal kvalitní fotky.

SX200 jsem dal děckám na hraní, jinak bych s ním musel švihnout o zem.

Díky
ntw

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Olympus XZ 1

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Hledej dle velikosti snémače, měl by Ti vyhovět některý z vyšší třídy kompaktů, obvykle poznáš dle velikosti čipu 1/1.6-1/1.8".
Typicky řady Lumix LX, Olympus XZ, Samsung EX.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam Olympus SZ-16. Na www.olympusobchod.cz ho maji i s pouzdrem a nahradni baterii za 6200Kc. Na jednu baterii nafotis tak 150-200 fotek, zalezi na tom jak moc budes zoomovat. Makro foti velice dobre, na netu najdes spoustu recenzi. Ja jsem fotil v neosvetlene mistnosti rozvadec bez blesku a na jisticich bezproblemu prectu vsechny pismenka :-) Pokud budes chtit a jsi z Prahy tak se muzem domluvit a muzes si ho u mne vyzkouset.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč je OLYMPUS na trhu i se svými menšími a papírově "slabšími" snímači? IMHO kvůli objektivům, které tahle velikost umožňuje vyrábět kvalitní a levnější než pro APS formát.
Pokud srovnám CANON nebo NIKON (ještě větší snímač), tak se v amatérské kategorii těžko dostanu na cenu 20000 Kč za tělo a dvě zoom skla odpovídající 28-300.
Skalní fanoušci APS formátu budou operovat větším čipem, ale zase - kdo to pozná a využije?

Naopak Nikon J1 se se svým příliš malým snímačem a super levnými objektivy zatím neprosadil, že by málo skel?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, pro Olympus jsou i objektivy se světelností 0,95. Pro APS-C dostanu nanejvýš 1,2.

Ale trochu se divím tomu, že za 20 000 dostanu tělo a dva objektivy, které pokryjí rozsah 28-300 (tedy ještě větší než rozsah než standardní základní zoom a standardníteleobjektiv pro FF)? To asi ty objektivy nebudou příliš kvalitní. Na co si kupovat DSLR/SLT, abych následně fotil s nic moc objektivy?

Na Nikon 1 mám stejný názor. Zoomy pro něj mají ne moc dobrou světelnost, takže slušně použitelná jsou jen pevná skla.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Objektivy se svetelnosti F/0,95 jsou i pro fullframe. Dokonce iexistuje i objektiv se svetelnosti F/0,0005 pro foceni ve tme.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Objektivy: ano, měl jsem na mysli 2 běžné zoomy pro nenáročného uživatele, goo.gl/QlGbg a goo.gl/mhvigk . Ale obecně platí, že i hodně dobrá skla jsou pro m4/3 levnější, třeba goo.gl/9X8r6 .

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Já bych teda moc nejásal, pro klasické APS-C zrcadlovky jsou objektivy levnější. U m43 se musí buď vychytat slevy, které jsou nezřídka přes 50% - třeba ta pětačtyřicítka byla nedávno za 5500Kč z obchodu Olympusu, nebo brát "rozbalené sety", kde se dá koupit třeba pancake 14mm za 3300Kč i s poštovným z Hong Kongu (mám :-). Ale jinak mi přijdou ceny proti APS-C bída s nouzí - 14, 17 i 20mm pancaky jsou u nás přes 8000Kč, pevná skla jsou taky dražší, nepočítaje ty dvě Sigmy, které jsou ale nic moc - jak parametricky, tak opticky.

Teď to skoro vypadá, jako bych si na m43 stěžoval a já ho vlastně mám rád. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cena je to jediný, co podráží nohy jinak skvělýmu systému. Český zastoupení Olympusu ceny nadsazuje. Třeba blesk FL-600R stojí 299 doláčů a u nás je u fotoskody za lidových 8990 Kč!

Díky tomu, že m4/3 je rozšířený i u nás, dá se sem tam z druhý ruky výhodně sehnat objektiv nebo tělo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

je pravda že třeba na Aukru můžu koupit k tomu svýmu PL3 objektiv 40-150 za 2000Kč, nebo makro za 3500Kč.
Nad tím makro celkem uvažuju

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A co MILC/EVIL/CSC od Sony a Samsungu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Olympus to prostě vzal za dobrý konec. Před těmi několika lety byl E-P1 velmi neotřelou novinkou s parádním designem a nejspíš i tou nostalgií po starém PENu a OM. Pojem Olympus Colors má také něco o sebe (tak pěkný JPG jsem v programech Lightroom, After Shot či Raw Therapee nezreplikoval). Takže byla to nevídaná novinka, mělo to styl, bylo to proti DSLR malé a lehké a obrázky to nedělalo vůbec špatné. No a dnešní děla OMD E-M5 a PEN E-P5 s výbornými snímači od Sony, neuvěřitelnou stabilizací snímače (funguje s jakýmkoliv objektivem), bleskovým AF i celkovou rychlostí přístrojů, dobrým uživatelským rozhraním a širokou nabídkou malé, lehké a kvalitní optiky od mnoha výrobců prostě představují špičku ve své kategorii. Ostatní mívají tohle či tamto lepší (Fuji má hybridní hledáčky, snímače X-Trans a krásnou optiku, Sony má snímače a nižší cenu, Panasonic má nižší cenu a vynikající video, ...), ale Olympus umí udělat přístroj, se kterým se po všech stránkách dobře a rychle pracuje.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Sony bych nepodcenoval - Sony ma neco (spolu s Canonem) co ostatni vyrobci nemaji - obrovske prostredky na vyvoj. Olympus, Nikon, Pentax - to jsou jen pidifirmicky proti Canonu, Sony a Samsung. Tudiz kdyz Sony zainvestuje, za par let predbehne konkurenci o velky kus (Canonu se do toho nechce, konkuroval by sam sobe).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sony rozhodně nepodceňuju. Spolu s Olympusem, Panasonikem a Fuji jsou to právě oni, kdo dělá nejlepší bezzrcadlovky. Navíc poté, co pomohli Olympusu z finanční bryndy, uzavřeli spolu, tuším, dohodu, že si vzájemně poskytnou to nejlepší, co mají. Sony bude Olympusu dodávat snímače a Olympus nabídne svoji pětiosou stabilizaci snímače a know-how z optiky. Sony vskutku má budoucnost. Ale momentálně má náskok právě Olympus.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to zda se vysvetluje fullframe NEX se stabilizovanym snimacem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel je to tak. Doufám, že už další E-M5ku postaví na tom nejlepším snímači, jinak to od Sony beru jako vykrádačku. FF NEX bude bomba, ale já budu vděčnej, když nám (Olymu) ponechají slibně se rozvíjející formát. Fakt, že snímač dělá hodně - viz posun z E-P3 k E-M5/E-P(L)5.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

S Olympus se mě osobně dobře fotí. Bavíme se zde o kompaktech. Ano, fotky nejsou super, ale pro domácí použití je kvalita dle mého názoru zcela postačující. Osobně jsem si nejvíc oblíbil jejich outdoory. Jako první přišli s foťákem, se kterým se dalo potápět do 5m (a posléze do 10m) a zároveň vypadal jako normální kompakt a ne nějaká bachratá zrůda. Navíc byl cenově dostupný pro normálního člověka s průměrným platem.

Co se týká výdrže baterie, tak to není tak strašné, jak zde někdo popisuje. V pohodě vydrží 2-3 hodiny focení ve vodě, kdy je foťák neustále zapnutý a neustále přeostřuje nebo je s ním pod vodou natáčeno video...

Souhlasím s "pH" a jeho výrokem "Olympus umí udělat přístroj, se kterým se po všech stránkách dobře a rychle pracuje.", což je možná právě ten důvod, proč jej lidé kupují i přes horší kvalitu snímků v porovnání s jinými přístroji.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ono jsou obyčejní lidé a obyčejní lidé. V IT oblasti je snadné podlehnout tomu, že každý už má smartphone a každý ho už používá místo foťáku. Když člověk vyjede mimo města s milionem obyvatel, zjistí, že půlka národa má obyčejný telefon a fotí kompaktem, který si pořídili vloni jako náhradu kinofilmového. Takových lidí potkávám mračna. Součet ceny jejich telefonu a jejich foťáku je tak na polovině ceny smartphone z něhož stojí fotky za to.

Jinými slovy ano, dá se asi souhlasit s tím, že fotomobily zabíjí kompakty a jednoho dne je asi i zabijí. Ale zatím bych asi nepoužil pro kvantifikaci počtu slovo "mnoho", zvlášť ne v procentech a zvlášť ne v prostoru CEE.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že Olympus hodně lidí najde svými slevovými akcemi. Nedávno se dala koupit třeba E-PL2 za 5500Kč, já ji mám z druhé ruky následně za 4200Kč i s tím základním zoomem, teď je E-PL3 za 8000Kč a E-PM1 ještě o pětistovku levněji. No a to je hodně pádný argument - za cenu trochu lepšího kompaktu můžu mít prakticky skoro zrcadlovku.

Nadšený amatér pak přikoupí ještě pancake, čehož kombinace je asi tak ve velikosti a hmotnosti Canonu G1x, přitom má ale pořád prakticky dvakrát větší čip. S dalším objektivem už se dá systém proměnit v něco s celkem seriózním výstupem a když už mám všechno toto doma, tak další tělo je zcela pragmaticky zase m43.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Canon G1X ma vetsi snimac nez 4/3. Ne o moc, ale ma.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, já jsem myslel G10/11/12/13/15, v tomto případě použití zástupného "x" nebylo zrovna nejvhodnější. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no to pose... záda, já svůj koupil e-pl3 minulý týden za 8700

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Buď rád, když šel na trh, Oly si za něj účtoval 15 tisíc. E-PL5ku uvedl rovnou za 17,5!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.