Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k FUP je správný, ale ne v Česku

proc CESNET?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taktez nechapu proc by traffix od mobilnich operatoru mel zahltit CESNET, tj. ceskou akademickou sit. Kdyz uz tak NIX. Taky nechapu proc dansgamerovi nekdo daval minusy, trolling anebo zakladni neznalost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

error, opraveno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě myslel původně páteřní síť...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem to štěstí a skutečně neomezený internet od svého operátora jsem dostával . Do doby než zjistil , že poptávka roste a každý touží mít internet v mobilu . Pak následovalo rušení smlouvy iniciované operátorem a nabídka , která z oka vypadla zbývajícím mobilním neschopům .
Smysluplný FUP pro mne právě dnes a v tuto chvíli = 50GB za měsíc a to prosím nutno stále mluvit o limitovaném a omezeném připojení .
Reálné nabídky operátorů jsou směšné , a to aniž bychom přihlédli k možnostem LTE .
Ovšem pokud vám lidé kašlou na služby , které vám dovolili ještě před několika desítkami let růst a nedej bože si (jako p.Ježek) uvědomí , že dnes vlastně ani zpoplatnělé SMS nejsou potřeba a vlastně ani ten hlas už není třeba podřizovat časovým jednotkám (VoIP,Skype ,..) tak udělají přesně to co tu právě řešíme ...
Zpoplatní data . Ale vždyť tu přece máme datové balíčky ... právě s FUP nastaveným tak aby si zákazník přikoupil, připlatil a hlavně zaplatil nad rámec . Bohužel díky "českým specifikům" mají všichni tři operátoři (nemáme ale spíš reálně mluvit o dvou , když se třetí s druhým rozhodli sdílet rozvoj a vlastní síť ?) naprosto neprůstřelné a na jezevčí chlup opsané cenové podmínky . Zákazník chráněný státním regulátorem , který musí nechat operátorům vydělat protože přece nemalé prostředky investovali do budování a rozvoje (svých "dvou" sítí) , vše dozajista kvituje a přistupuje na FUP newspeak a brojí proti bratrům ve zbrani tím , že začne vykřikovat něco o stahovačích = lůze= odpadu (za který si však ti d_menti na ntou ještě platí) .
Bohužel pokud operátor bude sedět na vejcích a na rozvoji škudlit tak , že se nakonec bude muset kvůli nové technologii , která začne jeho výsostné území obklopovat zvenčí, spojit s rivalem , aby jej rozezlený zákazník po těch koulích už nevzal holí za nečinnost a odvádění prostředků za hranice , tak je hnedle z obliga - i on nabízí novou technologii i on žádá podporu i on musí vydělávat .
On je tu ten potřebný , co zákazník ... zákazníkovi nezbude než platit a držet jazyk za zuby (třeba když jej potká zákonem i regulátorem tolerované automatické prodloužení nevýhodné smlouvy ) ...
Existuje jen několik odvětví v kterých by chtěl každý podnikat .... a věřte že být dominantním "dotovaným" telekomunikačním operátorem je i přes zdánlivě marný boj snem každého podnikatele z banánové republiky ....

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

"máme kapitalismus, nepřívětivý k slušným lidem" - vy byste, pane Ježku, tedy evidentně měl raději ideálně přívětivou sociálnědemokratickou regulaci. Například božská Evropská Uhnije, Ó Slunce naše nejjasnější, přikázala cenové limity na roamingové služby. Výsledkem je, že o co levnější volání máme po EU, o to dražší je roaming mimo EU a možná i ostatní služby, třeba ta data.

Já jsem se o sebe vždy dokázal postarat sám a byl bych rád, kdyby mi do života kecalo co nejméně dobroserů.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

suhlasim, s vasimi pocitmi, ale nesuhlasim komentarom(vasim, ani jezkovym)
nemame kapitalizmus. EU nieje kapitalizmus. EU je planovane a regulovane hospodarstvo

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

EU je socialismus v te nejryzejsi podobe s nekterymi prvky kapitalismu. Kdybychom meli skutecny kapitalismus tak jak je definovan, neexistuje jedina statni dotace a stat nevlastni jedinou firmu ktera ma za ukol vykazovat zisk.

Telekomunikacni operator neni dnes uz nic jineho, nez poskytovatel pripojeni k internetu - jen si to nekteri stale nechteji pripustit. GSM sluzby lze bez nahrady zrusit, i hloupy telefon pro nejhloupejsiho uzivatele dokaze komunikovat pres internet misto po GSM siti, staci ho jen vyrobit.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale není. Neříkám, že nevykazuje některé značně socialistické prvky, ale jeden z prvků EU je také rozbíjení státních oligopolů, rosp. otevírání neboli liberalizaci trhu. A jsou to často právě naši vlastní "vládci" pomlouvající EU, kteří tomu brání, že u nás by to nešlo a pomáhají někomu plnit si kapsy. Spousta těchto věcí se naštěstí děje, protože se musí, abychom vyhověli EU a zákazníci z toho jen těží. A't už se jedná o telekomunikace, železnici atp. Proces je to dlouhý, ale alespoň, že se podařil výkop. Bohužel stav stále není dobrý.

Což je případ i našich milých operátorů, kteří svůj oligopol chrání zuby nehty a když už jin zákázníci nechtějí platit dvě koruny za 300 bajtů SMS, tak se snaží hojit na internetu, který jim tu lukrativní část byznysu ožírá. Uzmčený trh a zdánlivá konkurence je to nejhorší.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To jak vypadají naše telekomunikační služby je právě ukázka kapitalizmu. To není stát co to tak mrví, to jsou občané - zákazníci co dokáží akorát nadávat a tím to končí. Socializmus v telekomunikacích byl za vlády Klause a ODS, to oni drželi ochranou ruku nad monopoly a bránili další konkurenci. Takže nás na tomto poli předehnalo i Rumunsko. Ovšem dnes je to pouze o tom, co si lidé nechají líbit a co platí. Nejen v telekomunikacích, ale potraviny, auta, oblečení, elektronika, ..... stačí dát nálepku akce, sleva, 25% zdarma a lidé kupují jak mourovatí. Divné je, že dráž než v Rakousku. Nebo že by fandové kapitalizmu žádali, ať jim stát uvolní ceny, donutí podnikatele být levnější a jinak vstřícnější? Základní pravidlo dobrého obchodníka je "prodávej za nejvyšší možnou cenu, jakou je ještě zákazník ochoten nakupovat." To je čistě kapitalistické pravidlo. Přesto souhlasím, že když si dnes někdo v ČR stěžuje na zlý kapitalizmus, tak by nejspíše měl vyrazit směr Venezuela.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Základní pravidlo dobrého obchodníka je "prodávej za nejvyšší možnou cenu, jakou je ještě zákazník ochoten nakupovat.""

Ano souhlas, ale jen ve zdrave konkurenci, ne ze se vsichni (2-3 operatori) konkurenti domluvi na stejne cene. A kdyz uz zde mame ty kontrolni urady, proc tedy nekonaji, proc nechaji kartelove dohody na pokoji? Pak nemuze platit vase zakladni pravidlo, protoze zakaznik nema na vyber ve zdrave trzni konkurenci, ale jen v monopolni diktovane cenotvorbe. U hyper-super-mega-ultra marketu je to jako pres kopirak, vsechny letaky stejna cena a urady na to zase zvysoka, mame je na dve veci.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nářky jak je kde co drahé, nebo jak je dřou telefonní operátoři slyším velmi dlouho. Jen velmi zřídka pak slyším, jak to udělat abych vydělal víc, co pro to mám udělat. Spíš se častěji setkávám s přístupem. Zbláznil jsi se, ještě mám něco dělat o svém volnu nebo se něco nového učit? Já se přes týden nadřu dost. stejně tak jsem nezaznamenal, že by se lidé naštvali, řekli si tak dost, a snížili využívání telefonu a internetu na naprosté minimum, tím snížili i prachy co dávají operátorům. To, ne, to přece nutně potřebují, oni to chtějí, jen mi dejte nižší cenu, já chci slevu, jinak bouchnu pěstí do stolu. Pokles využití služeb, pokles volání a SMS, to by jsme viděli ten fičák.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Lidi jsou stado idiotu. A pokud tomu neverite, tak ctete. Mate na vyber mezi "neomezenym" tarifem za 300 vs pocitanym (po vterinach) za 0,5Kc/min. 80% lidi si neumi spocitat, ze je pro ne daleko vyhodnesi ten pocitanej. Protoze aby se dostali na ten neomezenej, museli by provolat 10 hodin. Nejlepsi srandysti sou pak ti, co calnou 300, maji provolano 5 minut, ale dalsich 600 calnou za placeny sms ...

A presne to je ten duvod, proc operatori ty neomezeny tarify nabizej, protoze to stado to ani zdaleka neprovola. A nadto, i kdyby vsichni v celym state meli trvale hovor, tak to hodi nejakych 5M x 32kbit, coz je nejakych 150Gbit prevazne interniho provozu => k smichu. To zvladne jeden "blbej" switch.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"To jak vypadají naše telekomunikační služby je právě ukázka kapitalizmu."

To není až tak úplně pravda, podívejte se, která firma z řad operátorů dostává velmi tučné a velmi lukrativní státní zakázky (a to za okolností, o které lze snadno označit za nestandardní).

Operátoři (min jeden) nežijí jen z toho, co si sami poctivě vydělají (potom by to byl kapitalismus), oni (aktuálně zejména jeden) žijí také ze státního. Taková skrytá dotace. A to už není kapitalismus.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Takže Škoda Auto není kapitalistická firma, protože také prodává auta státní správě, IBM není kapitalistická firma, žije také z peněz státní firmy, ........

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

(a to za okolností, o které lze snadno označit za nestandardní)

Pokud to tyto firmy vyhrály v čisté, otevřené veřejné soutěži* a ideálně se zveřejněním smluv, tak proti tomu vůbec nic nemám, právě naopak. To ovšem není případ firmy o které se mezi politiky dopředu hovoří jako o budoucím provozovateli čehosi. Tady nelze o otevřené soutěži vůbec hovořit.

*) Vzhledem k tomu, že v průměrně každé z nich je (+/-) závažná chyba, tak i o tom lze pochybovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ty státní zakázky je neuživí, to je pouze třešnička na dortu, po mastné odměny šéfům. Oni potřebují pro život ty miliony používaných Simkaret a miliardy placené po drobných od těch milionů uživatelů. Takže jako ve všem, jediný kdo s tím může pohnout je koncový zákazník, svých chováním. Když má někdo pochybnosti o fungování současné verze kapitalizmu, stačí když si založí vlastní firmu a pozná to na vlastní kůži. Pokud není schopen uspět v podnikání v dnešních podmínkách, jisto, jistě by neuspěl ani v tom kapitalizmu před 100 - 200 lety. Ten byl mnohem tvrdší a vládli v něm kartely a bohatí jedinci mnohem více než dnes.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

... Polovina lidi v republice pouziva firemni/neverejny tarify. Naopak, ty zakazky je zivej. Mimochodem, proc myslis ze t-mobile koupil GTSku? Protoze dobre vedi, ze i ty tupe ofce se casem proberou, a dojde jim, ze kdyz uz plati ty data, tak pres ne muzou i volat. A i prastenych 100MB je cca 7 hodin hovoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu si myslíte, že když stát vybere tři firmy, které v daném odvětví budou podnikat a ostatním v tom zabrání, je to ukázka kapitalismu?

„Základní pravidlo dobrého obchodníka je "prodávej za nejvyšší možnou cenu, jakou je ještě zákazník ochoten nakupovat." To je čistě kapitalistické pravidlo.“

Tohle platí jen pro monopol (a částečně pro oligopol).
Na konkurenčním trhu podnikateli nezbývá než prodávat za nejvyšší možnou cenu, za kterou je zákazník ochotný to nakoupit u něj a ne u konkurence.

A je to právě stát, který vytvořil podmínky, že u mobilních operátorů panuje něco mezi oligopolem a monopolem (podle toho, do jaké míry spolu operátoři zrovna tvoří kartel).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"evidentně měl raději ideálně přívětivou sociálnědemokratickou regulaci"

To, že někdo řekne, že nemá rád bílou automaticky neznamená, že má rád černou. Není jen černá a bílá a tato reakce spíše vypovídá cosi o vás, než o Davidovi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vidim, ze oblibene tema nadavani na operatory je stale v kurzu. Mame tu prece spousty alternativnich operatoru, kteri maji vyrazne lakavejsi nabidky (nebo meli pred pul rokem, kdy jsem to posledne resil). Ja jsem u jednoho takoveho mel datovy limit 1.5GB na tyden za 180Kc s DPH mesicne a hovor za 1.80Kc mimo vlastni sit. Ucet dvou lidi se tak pri vyuziti zhruba 4GB dat mesicne pohyboval lehce pod tisicovkou. Zadny z velke trojky mi neco takoveho nedokazal nabidnout, tak jsem sel jinam. Lenost ceskeho naroda (nebo obava ze zmeny?) a neochota trochu pocitat muze za to, ze si velka operatorska trojka muze sve chovani dovolit. A ja jim to nemam za zle, nejsou to neziskovky, jejich hlavni cil je generovat zisk a idealne co nejvice. Proste prodavaji produkt za ceny, za ktere ho prodat lze. Pro mne je to drahe, ale kdyz to rade jinych nevadi...

Pokud jde o ryti do kapitalismu - zazil jsem jenom dve statni zrizeni, v obdobi rovnomerne rozdelovaneho nedostatku jsem pobyl pouze deset let ale stejne si pamatuju, ze to stalo dost za houby. Obdobi nerovnomerne rozdeleneho blahobytu si pamatujeme vsichni a i kdyz ma sve mouchy, tak naprosta vetsina lidi se ma tak, jak by pred ctvrt stoletim ani nedoufali. Ja se mam dobre, ja delam v IT, takze jsem v te blahobytne skupine, ale vratit cas nechce napr. treba ani muj otec, ktery se cely zivot zivil rukama v opravdu chude casti republiky.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

njn, proste na tomto uz blog serveru se neustale nad necim breci ... kapitalismus? takova ta vec co si sam nezaridis to nemas? ja mam t-mobile, ~330kc mesicne, po cesku kamkoliv volani zdarma, sms kamkoliv zdarma, po eu za par haliru a data mam takovy, ze jen parkrat me mobil rekl, ze jsu na 80% ...
njn, ono to chce vic nez sedet v koutku a brecet ...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A můžeme vědět co přesně máš za tarif a kolik těch dat tedy máš? Spousta lidí se chlubí svými firemními tarify atp, ale to je pro většinu klientů nedosažitelná věc (neboť nepatří mezi ty co by udělali smlouvu na kupu čísel pro firmu).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nepotrebujes zadnou kupu cisel, staci ti rodina. Schvalne si spocitej, kolik ty a tvi pribuzni calujete za telefony, secti to, a ver tomu, ze ses naprosto vpohode na firemnim tarifu. Kdyz nastrelim, ze mas 4 prarodice, 2 rodice, sourozence, manzelku 2 deti, bracha/segra taky, vasi parneri maji dtto .. teticky ... das velmi rychle dokupy vpohode 30-50 lidi. To ti bohate staci.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To zní jednoduše, ale zase tak jednoduché to není. I když u někoho to může fungovat, to nepopírám. U mě prarodiče po smrti, část rodičů také, sourozenci odešli na samotu, kde je omezený signál znemožňující volný výběr operátorů (legrační to mapy pokrytí), někteří už mají firemní tarif, protože jsou zaměstnanci nějaké firmy, manželčina strana rodiny je na opačné straně zeměkoule. Kdybych se hodně snažil, tak bych dal tak max 5 čísel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Možná by bylo dobré se jen nechlubit ale zcela konkrétně poradit všem ostatním, jak jste toho dosáhl.

Já mám také neomezené volání a 10GB dat měsíčně. V přepočtu to také vychází na pár stovek. No a co? Je to firemní tarif a jako běžný člověk bych na to nedosáhl.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nesnáším tyhle kecy o tom, jak za totáče nebylo zboží, jen fronty, a jak se dnes máme skvěle. Stačí se podívat do statistik. Například spotřeba masa na osobu spadla od 1979 do 2008 o 20 kg. Jo, máme se líp - někteří. Je to vyváženo tím, že se většina má hůř - a ta do toho nemá co kecat, že, to jsou stejně jen neschopné socky...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Asi si z totáče moc nezažil, já si ty věčný fronty pamatuju celkem dobře. "Kdo se stará, ten má" platilo tenkrát i dneska.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

usuzovat na blahobyt lidí podle toho, kolik snědli masa, LOL, to jsem ještě nikdy neslyšel, to je nějaký nový agregátní makroekonomický ukazatel? možná by se tedy měli země mezi sebou hodnotit podle spotřeby masa na hlavu, a nikoli podle příjmu na hlavu přepočítaného paritou kupní síly.. ta OSN je tak hloupá..

člověče, čtete vůbec po sobě co píšete a přemýšlíte nad tím?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

ha, pan se asi diva na sci-fi "zena za pultem" kde byl kram natriskanej zbozim jak tuzex, ale realita byla v 99% jina.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, jabka si moh dovolit kazdej, a nebylo to luxusni zbozi. Burt byl z masa a mliko z kravy. Pravda, rajcata byly v lete, a ne na Vanoce.

Realita byla takova, ze kdyz si neco potreboval, tak to nebylo k sehnani, coz je dneska totez. Sezenes tuny kramu, ktery nanic nepotrebujes. Kdyz chces koupit treba i pitomy nadobi, musis si pro nej dojet osobne, a nejlip do nemecka, protoze tam ti aspon netvrdej, ze plech je litina.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, argumentovat spotrebou masa se neda, pokud clovek nezna promenne. Jiny priklad - pokud se nepletu, tak od druhe svetove klesa spotreba vajec a urcite to neni jejich cenou. Dnes se proste ji jinak, nez v roce 79, min masa a vic zeleniny.

Jinak, ja jsem v osmdesatych letech vyrustal na vesnici, takze vim, jak to vypadalo - treba kdyz privezli pomerance (udalost sama o sobe), tak prodavacky tuto neobvyklou delikatesu fakticky prerozdelovaly - mohl sis koupit jenom urcite mnozstvi na rodinu a nepomohlo ti ani, kdyz jsi to chtel odrbat poslanim jineho clena rodiny - bylo to na vesnici, kde se vsichni aspon od videni znali a prodavacka proste rekla ze ne, vase rodina tu uz byla, vy uz pomerance nedostanete.
I na blbe kolo byvaly poradniky a moje rodina se k favoritce dostala jenom tak, ze synacek sousedu o ni nemel zajem a tak nam prepustili misto v poradniku.

Cely ten system fungoval v podstate jenom zazrakem a ze jsme nepochcipali hlady nebo na nedostatek zivin, tak za to mohli zahradkari - treba zemedelstvi bylo tak "efektivni", ze dve tretiny jablek, ktere se daly na podzim koupit (a jindy se koupit nedaly, protoze jindy neplodily), byly statem vykoupene od soukromych pestitelu a nasledne distribuovane do obchodu. Chovavali se kralici, slepice a tak, po revoluci se na to rodice vybodli, protoze to proste prestalo mit smysl.

A to nemluvim o cenach, v sedmdesatych letech si muj otec koupil laminatove bezky (luxus, nebylo to pouze drevo) za pulku mesicniho platu. V lete roku 89 rodice koupili barevnou televizi s obrovskou uhloprickou 63cm za 13 tisic (asi tak pet beznych platu). Dnes by takove nasobky platu dal jenom nadsenec (cti blazen).

Ja bych rekl, ze jen malo lidi je neschopnych, spis se nesnazi. Znam radku lidi, kteri zacali s trojkami a ctyrkami na zakladce, pak se sotva vyucili a pak se neco zmenilo (jeden si treba nasel holku na gymnaziu), dodelali si maturitu a pokracovali na vysoke - uspesne, s titulem. To je pouze o tom, ze se pak zacali z nejakeho duvodu vic snazit.

Taky nechapu, kdyz ctu, ze nekde neni prace, ze je tam lidem tezko. Kurec, muj otec ztravil vetsi cast devadesatych let jezdenim po republice - montoval drevostavby. Domu jezdil jednou za tyden, dva, tri... Zadna sranda, ale delal co bylo treba aby na Valassku uzivil rodinu. To dneska to maji lidi podle mne vyrazne jednodussi, clovek muze do zahranici. Neznalost jazyka neni argument, kazdy aspon s vyucnim listem ma za sebou tusim tak osm let vyuky ciziho jazyka.

Dneska je nespokojenost podle mne zpusobena z velke casti reklamni masazi. Mel bych se citit blbe, ze nemam na iPhone (nebo Galaxy Smoc), nove Volvo a dovolenou v Karibiku? Ja ani nepoznam, jestli to je nebo neni Jim Beam (to teda proto, ze na alkohol mam trosku vyssi naroky). Boha jeho, ja nemam ani televizi, mam troje boty (+sandaly) a do prace jezdim MHD. A jsem spokojeny, mozna proto, ze ty reklamy ani nevidim, tak nevim, o co prichazim ;-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

FUP je v podání českých operátorů stejná pakárna, jako svého času neomezené tarify. Já mám to štěstí, že volám v rámci zaměstnaneckého programu, kdy za paušál 1,2 Kč/měsíc volám v rámci skupiny zadarmo. SMS a volání je za cca 15 halířů a 3GB FUP za 68 Kč. Neomezený internet je 120 Kč, kdybych chtěl.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem ted v Australii a jeden z nejlevnejsich tarifu (na mesic) (bez telefonu) je asi $28 (519CZK (coz je tady nic) a mam neomezeny volani a sms po Australii a 1GB data. Malokdy vyplacam 500MB, protoze doma mam normalne ADSL/WiFi.
Takze k pomeru k platum tady a v CR, by to stejny v CR muselo bejt tak 150CZK. To je ale Sci-Fi.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To mi pripomnelo nedavny nabor Vietnamcu (zase) k nam jako LPS (levna pracovni sila) a na dotaz jestli se do CR vyucena Vietnamka tesi, odpovedela ze by radeji do USA nebo Australie, evrope je pry hezka ale moc draha, takze tak. Platy nepridaji a tahaji sem LPS z ciziny, Nemci nad migrantama jasaji ale uz zacinaji chapat ze oni tam nejdou makat, ale sosat davky.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono, kdyz tady (v Australii) jsou dan z prijmu a dph asi 10% nebo tak neco, tak je to pak znat.
Jak jsem psal tu cenu 150,- tak by to mozna mohlo bejt tak 50,- :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja im hlavne nezerem, ze ked ti napriklad Orange SK zacne uplatnovat FUP, tak sa ping na 8.8.8.8 pohybuje na urovni 1500-2000+ ms .
To je podla mna hnusna rana pod pas a viac menej znemozni realne vyuzivat data v mobile.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ping som neskusal ale s orange som spokojny, ak data presvihnem za 3 eura sa mi zvysi rychlost na 768 kbit a to mozem potom minut kolko dat chcem, minuly mesiac asi 5 giga a stalo ma to dokopy 5 eur (2 eura zakladny program 800 mega akcia) a 3 eura zvysenie rychlosti :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Musim vyskusat, ako je to dnes po presvihnuti limitu u Orange. Aj ja si priplacam 3 eura za znizenie rychlosti na 768Kbps, no este som nepresvihol limit. Mam novy nizsi pausal, pred tym som mal myslim 3GB predplatene full speed a tie sa mi nepodarilo nikdy minut. Cize to info o Pingu mam asi 3 roky stare :) mozno to uz zrusili a pingy su normane, ak je to tak, tak sa ospravedlnujem.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

co se divíš? Vždyť jakýkoli FUP (alias zpomalení datového toku) je jen o tom, že se tvé pakety dostanou do kyblíčku, který má jednak nízkou prioritu a druhak pevně stanovenou rychlost odesílání dat, takže router odesílání dat buď jen pozdrží (lepší případ), nebo packetflow rovnou brzdí tím, že je zahazuje.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale o to jim jde primarne, jim je uplne jedno jestli si postahujes nejaky porno, ale nesmi ti pritom fungovat VoIP. To ti jeste nedoslo? Proto mrvej latenci i kdyz data mas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pane Jezku neni pravda ze by vsichni hnedka stahovali xyGB dat. Vodafon tedka na vanoce zavedl 100GB fup pro kazdeho kdo si to otevre v jejich aplikaci na mobilu. Dotoho vam da HBO GO. Rikam si 100GB tak to teda zkusim, google otravuje uz nejakou dobu at si na dva mesice zkusim jeho google music na dva mesice zdarma.

Mam pouze telefon ktery umi jen 3G takze jsem dost limitovanej pokrytim jelikoz jak vsichni vime operatori se vrhli na LTE a na 3G se sere jak na placatej kamen. A tam kde neni 3G mne to hodi na edge, to bohuzel staci jen na google music. Za 14dni pouzivani techto sluzeb jsem se dostal neco malo pres 5 GB (bylo by to vic protoze na cestakch kde jezdim je LTE ale neni 3G). Jelikoz bych tyto sluzby vyuzival i nadale (mam treba jeste horizontv) tak po skonceni techto vanocnich lakdel na mobilni zrusim google music, nezapaltim hbogo a horizon tv budu vyuzivat jen na wifi. Bez techto sluzeb se s prehledem vejdu do 1.5GB fupu co mam ted.

V dnesnim svete online sluzeb je fup proste blbost, stejne jako to bylo za dob minulych u kabelovych televizi a telekomu. Proc potom platit tyto sluzby kdyz je stejen nevyuziju protoze mne nejakej genius omezuje???

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do uvodneho obrazku pridajte este jednu sipku, cervenu smerujucu na nasu momentalne komunisticku slovensku republiku. Nemame tu o nic lepsie ceny ani sluzby ... za neobmedzene volania do vlastnej siete +150 minut do inej sieti, neobmedzene sms a 0,5 Gb dat zaplatite 20€ (orange dava 1 GB dat ale len 100 minut do inej siete).Mame tu aj baliky za 35€ s 1 GB dat a neobmedzenymi volaniami a sms ... oba verzie su riadne utrhnute z reality a tak napr. mne neostava nic ine len dualsim telefon na volanie v 4ke za 4 centy a data 1Gb v Orangei z ktorych vlastne vsetko vybavujem (FB telefonaty, chat, maily) a nestoji ma to cele viac ako 5€ mesacne. Ach ti nase "vychodne" zobracke trhy ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dědictví společného Telekomu... Místo aby se odvětví chopili draví podnikatelé a drsná konkurence, vyvmýšlely se vládní brzdy jak co nejdéle udržet monopol. A pořád to tu smrdí. Operátoři drží frekvence které nevyužívají atp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Statu vzdy bude vyhovovat vysoka cena protoze z vysoke ceny jsou vysoky dane a to statu vyhovuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pouzival som vo svajciarsku zopar mesiacov neobmedzeny lte internet od Salt-u a musim povedat ze to islo krasne synchronny prenos od 3/3MB/s do 8/8MB/s a nemal som jedniny problem ping 40ms stabilne na pocasi nezalezalo.

Zabudol som vypnut 1 torrent prask vyseedovalo z nasu za 2 dni 800GB:) a nikto to neriesil vecsinou som mal v sucte trafic cez 1TB mesiac raz 2,2TB a vzdy to stalo 35CHF ziadny fup alebo ine obmedzenie sluzieb.

Akurat operator neposkytuje vôbec verejne IP.

Preco to u nas nejde? 35EUR by bola super cena aj u nas pre celoslovensky mobilny internet bez obmedzenia.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

preco to nejde? pretoze keby bolo 100000 inych seederov ako ty,
nepodarilo by sa ti vyseedovat tych 800, nemal take prenosy ani ping...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To platilo pri modemovych rychlostech a prvnich wifi, tato doba je uz davno pryc. Nebo je snad okolni svet prehlcen protoze nemaji tak agresivni fupy jako u nas? a nas bananistan je nejrychlejsi protoze mame nejvetsi fupy v evrope?? asi ne ze.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to platí stále - minimálně u technologií sdílejících pásmo, jakými jsou mobilní sítě (3G, LTE,..) nebo wifi (nejen těch prvních, dnes naopak v přesyceném prostoru je problém najít vůbec frekvenci, kde to jakžtakž jede). Ty frekvence navíc nepřibývají a z fyzikální podstaty je nelze "nafouknout", leda vymyslet lepší přenosový protokol.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prave ze frekvence pribyvaji, rusi se frekvence vysokych kmitoctu DVB-T v UHF pasmu. Rusit se brzi budou frekvence analogovyho radia, atd.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo a teď si představ, že by to takhle dělalo víc uživatelů. Pak už by je to začalo víc štvát.

Nebo by se to zregulovalo samo, nejrychlejší rádio z LTE BTS do agregačního bodu má kapacitu 1Gbps a to ne všude, dle vzdálenosti.

Tedy, kolik uživatelů zvládne max rychlost?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

v mojom pripade bol vykryvac v husto zastavanej oblasti a asi nebol pripojeny radiom, mal iba sektorove anteny a bol nizky oproti ostatnym budovam(obcas som okolo neho presiel) inak som bol v zone s pokrytím LTE CAT6. Bohuzial som nemal zariadenie s ktorym by som to otestoval.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

stačí si vzpomenout jak neslavně skončil O2 a Ufon s CDMA, které původně nebylo ofupované, a jak to v hustěji osídlených místech přestávalo chodit..

Tím se nijak nezastávám operátorů, ale chci vypíchnout fakt, že přenosová média poslední míle (zejména ta sdílená, tj. z veřejných statků, jakými jsou radiofrekvence) nejsou nafukovací.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, stačí se podívat na google, víc jak 1Gbps rádio je zatím experimentální a ne ke každé bts je možné připojit optiku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jsem sice liberal a zastance kapitalismu, nicmene uznavam, ze bez kontroly a regulace statu to nejde.
Proste normy jsou potreba. At uz je to v potravinach - (nikdo nechce mlsat susenku, ktera mu behem 10ti let mlsani privede rakovinu, diky zvysenemu obsahu olova. Tam zadne "tak si uz priste kupte susenku od konkurence" neplati) - nebo v limitech na tezbu surovin atd...

Jedine, co je potreba, tak tlacit na stat, aby veskere jeho vystupy a provoz byl co nejotevrenejsi - aby vsechny smlouvy byly verejne (s vyjimkou armady a BIS), aby vystupy z kontrolniho uradu byly verejne (nechapu, ze kdyz kontrolni urad zjisti, ze prodejci prodavaji falesne stribro, tak ihned nezverejni seznam techto prodejcu - pry s odvolanim se na probihajici setreni...)
A to plati i pro udelovani telekomunikacnich licenci - stat se ma starat, aby bylo co nejvice konkurencniho prostredi. A ja bych rekl, ze prave v telekomunikacich se hodne stretavaji vize a provize....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zase, jak chcete dělat konkurenci v něčem co je z principu monopolní? Pokud se chcete dovolat po celé Evropě/světě, pak síť musí provozovat monopol nebo kartel.

Pokud si založíte malou živnost, postavíte si 3-4 vysílače, aby se mezi sebou na maličkém území dovolalo 5 lidí, tak asi moc zákazníků nepřilákáte, že? Stejně se musíte napojit na síť monopolu a nabízet svým zákazníkům jakoukoli cenu, jež monopol nadiktuje.

Já nevím. Chápu, že tady plno lidí nevěří státnímu hospodaření. Ale monopol/kartel není nic jiného než jakoby stát sám pro sebe, a navíc nedemokratický. Přišlo by mi méně pokrytecké i z kapitalistického/volnotržního pohledu, kdyby tyto specifické věci plně vlastnil a spravoval stát. Nebo tam někde vidíte možnost smysluplného a skutečného (ne jen na oko) volného trhu a konkurování?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

ja myslim, ze stat by mohl uvolnit dalsi pasma pro komunikaci a prodat je dalsi nadnarodni korporaci..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To by mohl. Jenom nevidím co to vyřeší, když kartelu přihodíme pár frekvencí (Krom tedy pár zanedbatelných korun státu).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

FUP nebrat. Nebo že by už neplatilo, že nevyditelná ruka trhu vše vyřeší sama?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Psat kontroverzni clanny okrajove se tykajici zamereni tohoto serveru ale s velkym reakcnim potencialem to by vam slo. Proc nepisete rovnou o uprchlicke vlne. Tam budete mit prispevku v diskusi radove vice. A ze to nesouvisi s tematem serveru. Staci to nejak vhodne navleknout. Treba jaky maji FUP v Sirii a na zacatku clanku dat dva kontroverzni odstavce o imigrantech. Takovy clanek jiste napisete rano mezi prvnim a druhym rohlikem. Urcite to je snazsi nez se venovat poctive novinarine a prezentovat tu cisla ziskana od operatoru. Ze be nechteji dat? No od toho jste novinar aby jste si je nejakymi podloudnymi zpusoby zajistil. Clanky typu "Beee beee beee FUP v Cesku se mi nelibi..." vam pulitzera neziskaji. Ale zivit se tak da. To zase jo.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Inu, kdyby tohle dělal 1 milión zákazníků daného operátora, tak se z toho „vopupínkuje“ nejen operátor, nejen internetová konektivita ČR, ale ostatně také i mobilní telefon daného zákazníka."

Co to je internetová konektivita ČR? Uvnitř ČR? To si řeší samotný ISP, který podle potřeby může peerovat s ostatními sítěmi. Nic jako "jedna vnitřní síť" neexistuje, nelze ji tedy zahltit.

Jestli je tím myšlena zahraniční konektivita, opět, nic jako připojení celé ČR do zahraničí neexistuje. Nehledě na to, že zahraniční přenosy jsou jen zlomkem vnitrostátních.

Takže, kdyby toto dělal 1 milion zákazníků, tak se nic nestane, (resp. v ČR zaručeně stane, v ČR se vždycky něco stane), protože ta síť na to může být připravená (to že třeba není je opět problém toho "ISP").

Pochopitelně lze také omezit rychlost portu. To, že jsem ke svému isp připojen kabelem Cat5E a linka je 1000baseT vůbec neznamená, že mi to jede gigabitem. Pokud někdo pustí své klienty na plné rychlosti technologie, potom se nemůže divit, že má problémy (a FUP rozhodně není řešením tohoto problému).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je problém těch blogerů, kteří se musí vyjádřit ke všemu, že většině nerozumí:-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nečetl jsem všechny příspěvky, tak možná budu opakovat. Podle mně by bylo nejlepší udělat tabulku zemí a operátorů resp. jejich skutečných vlastníků a pěkně srovnat základní parametry služeb a jejich jednotkové ceny. Asi by to bylo hodně zajímavé.
Na Slovensku např. SWAN provozuje (zatím málo penetrovanou) síť LTE, kde za 5€ máte FUP 100GB plus omezení na P2P sítě 10GB za měsíc. Průměrně využiju tak 5GB ale měl jsem i měsíc s víc jak 30GB dat. Dokonce na P2P víc jak 20GB, ale to byla spíš vyjímka - sledování TV v nemocnici. Zatím mě nikdy neomezili. Takže takovýto přístup je docela přijatelný. Myslím, že FUP by měl být jen ochranným omezením před permanentním zneužíváním na úkor ostatních. Ne bičem na běžné uživatele.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stále se tu řeší mobilní internet a jejich FUP. V dnešní době jsou ale stále poskytovatelé internetu (v mém okolí jeden poskytovatel bezdrátového připojení) kteří uplatňují své FUPy.
Takže člověk, který často sleduje např. TV, YT atd. je z takovéhoto připojení vysloveně nadšený.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ohledně FUPu je krása pozorovat na českém internetu oba kraje názorového spektra. Jedni křičí, že FUP je svinstvo a jejich operátor by jim měl poskytovat neomezený internet. Ideálně tedy to, že mají svojí (například) 300 Mbit/s LTE konektivitu k dispozici tak, že pokud budou 24 hodin denně, 31 dní v měsíci „sosat“, nebudou operátorem omezeni. Takže měsíc co měsíc prolijí skrze LTE necelých 100 TB. To berme jako „FUP stanovený limity technologickými“.

Inu, kdyby tohle dělal 1 milión zákazníků daného operátora, tak se z toho „vopupínkuje“ nejen operátor, nejen internetová konektivita ČR, ale ostatně také i mobilní telefon daného zákazníka. Je to prostě blbost^n."

Tento alibistický argument se dá IMHO velice snadno rozbít:
Stejná situace by musela nastat na všech sítích nejen mobilních, které nabízejí v součtu větší datový tok než mají páteř. Což v podstatě znamená všechny a přesto tento stav nenastává. A kdyby ano, tak k řešení je IMHO určeno skutečné FUP - upřednostňování packetů u kterých to dává smysl dle způsobu použití(VOIP, streaming, pošta, brouzdání atp.).

Nemůžu si pomoci, ale působí to na mne jako čistě účelový článek (na blogu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych bral internet omezený rychlostí připojení, klidně na 500kb/s bez FUP a za rozumnou cenu. Na otevření stránek to stačí, stahovat nepotřebuju ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono by to slo i s FUPem (pro pripad, ze by na tom nekdo stahovat chtel), ale musel by to byt skutecne ten ferovej FUP, na kterej normalni uzivatel beznym pouzivanim nemuze narazit. Zadny fantazie operatora, kterej bude s vaznou tvari tvrdit, ze 99,9% jejich zakazniku bohate staci 200MB na mesic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

David Ježek napsal: "v žádném případě to nechápejte jako výtku, jen jako další ilustraci toho, jak jsme pro svět příliš malí až často spíš neviditelní/neexistující."

A jak se máme zviditelnit a třeba vyrůst? Pokud bych to bral podle počtu našich obyvatel, tak na tom nejsme rozhodně nejhůře a přitom jsme na okraji zájmu?
A co třeba takové malé Rakousko, Švédsko, Finsko, Švýcarsko a nebo Norsko? Všichni mají méně obyvatel a přesto jsou viditelní. To jsme po 26 letech stále rozvojovou zemí a nebo náš lidský potenciál je postradatelný pro trh? Vždyť právě mobilní segmet je tuším (někde jsem četl podobný článek) u nás nejvíce rozšířený z celé EU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Vždyť právě mobilní segmet je tuším (někde jsem četl podobný článek) u nás nejvíce rozšířený z celé EU."
Coze?
http://www.mobilmania.cz/GetThumbNail.aspx?id_file=881529175&width=588&h...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Není FUP jako FUP. U mobilního připojení nečekám, že budu sledovat Youtube v 1080p 24 hodin denně, ale rozhodně požaduji možnost nakoupit a zaplatit na eshopu nebo si zeditovat soubor v Google Drive. Kokotské nabídky, kdy po překročení FUP vám snižují rychlost na 64, 32 nebo snad 16 kbitů za sekundu jsou naprosto neakceptovatelné. Naštěstí jsou pořád operátoři, kteří mají normální rychlosti i po vyčerpání FUP a neoklešťují platební brány, Google Drive apod.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obecne smysl FUPu chapu, pripojeni neni nafukovaci a nemuzou jet vsichni porad naplno. Jenze v podani nasich mobilnich operatoru vubec nejde o kvalitu, ale pouze o snahu vydojit ze zakaznika maximum. Az to pusobi dost neseriozne.

Je treba zajimavy, jak se vsichni udajne si konkurujici operatori vzacne shodli na systemu mesicnich datovych "balicku" i mimo pausal. To je aspon spravna odrbavka na zakaznika. Bud si koupi malej, aby to moc nestalo (i nejlevnejsi ceny za MB se stale nedaji oznacit jako levny), ale pak se musi furt omezovat a hlidat, aby to nahodou nepresvihl. A nebo si koupi vetsi, aby se omezovat nemusel, kazdej mesic mu z toho mensi ci vetsi cast propadne a operator se muze radovat, ze ma prachy za nic. Ze by treba nekterej z nich nabidl ten samej balicek aspon s rocni platnosti? Kdyz to jde s kreditem na predplaceny karte, jiste by to slo i s datama. Kdepak, to by bylo pro zakaznika prilis vyhodny. Nejaky trvanlivejsi data se sice v nabidce najit daji, ale cena je desetinasobna.

Mili nenazrani operatori, s timhle pristupem se jdete vycpat. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ano FUP je pěkné svinstvo.

Chtěl bych ale poznamenat, že lidi nejsou až tak velcí hlupáci, kteří chcou platit přemrštěné ceny. Ve svém okolí pozoruji obrovský nákup WiFi routerů, protože přes "mobilní internet" to opravdu nejde.

Navíc dneska má už kdejaká restaurace nebo třeba kadeřnictví Wifi, takže už to není tak hrozné bez internetu v mobilu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S FUPem v rámci O2 jsem si užil své. Pamatuju "neomezený" internet za 900Kč+, když tu fungovalo pouze GPRS (v pár městech dokonce edge! a v praze spolu s brnem HSDPA). Tohle období bylo sakra dlouhé i v době nástupu smart hraček (WinMobile, to ještě apple tahal lidi na iPody a iMacy, o JáTelefonu se jim jen zdálo). Najednou přišel boom šmatlavých telefonů a edge se záhadně rozšířilo (ono jestli nekecám, tak v podstatě se edge neliší od GPRS, akorát využívá více slotů - vláken).

Zhruba rok-dva před tímhle nástupem jsem začal používat mobilní internet. O2 tehdy lákalo na měsíce zdarma s tím, že jsem později platil 40Kč/50MB (tj rok 2006 cca). Smutné je, že datové toky rostou, rychlosti se zvedají ale ten fup... ten fup je pořád stejný (překvapivé, že?). iHračky už netahají pár kB dat, mobilní varianty webu taky pomalu vyhnily a tak nám traffic roste. Nicméně teď k tomu co jsem chtěl primárně sdělit...

Asi tak rok-dva zpět O2 zvedlo cenu na 50Kč za... 50MB. Stejný data, vyšší cena (na to že by byl logický opak, že). V současné době se "polepšili" (a není to tak dávno, pár měsíců) a zvedli FUP na 75MB... po 10 letech, bomba. Proč jsem na tomhle nejnižším FUPu vydržel tak extrémně dlouho? Hodně jsem cestoval s notebookem a neměl jsem k dispozici pevné připojení v koncových místech. Ale hlavně, O2 mělo FUP buglý a nebylo problém protahat x GB denně bez limitu. Takových uživatelů byla hromada a O2 to evidentně nijak nebolelo, když mi to takto fungovalo hromadu let. Možná mi to takhle fungovalo už od samého počátku, jen jsem ještě neměl takovou potřebu. Opravili to přibližně až 4 roky zpět.

Takže se ptám, kde je problém?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdim, že potřebuju stahovat 24/7/31@maxLTErychlost, ale je vážně blbý, když je nutný hlídat každý MB dat. FUP by mělo být nastaveno teda aspoň tak, aby si každý nemohl pouštět na plno torrenty, ale i tak, aby bylo možné bez starostí sledovat třeba 1080p YouTube videa déle, než 3 minuty. FUP je v ČR teď nastavené tak, že se buď musí platit šílené částky a nebo se ty technologie nedají vůbec používat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Není stejně tak nikde řečeno, že stát (v obecném slova smyslu) musí dávat soukromým subjektům možnost vydělávat obrovské peníze na jeho občanech"
Tohle ovsem je hodne zhoubna myslenka.
Naopak, stat nesmi nijak nikomu branit vydelavat jakekoliv, penize pokud spolecnost dorzuje platne zakony a regulace. (A ja si prisadim pokud to "neohrozuje verejne dobro", pokud na to zatim zakon nepamatuje).
Ze jsou telekomunikacni sluzby regulovane nad ramec obecnych zakonu je pouze z technickych duvodu a ne, aby diktovaly spolecnostem cenovou politiku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja v rozumne nastavenom FUP nevidim problem.Orange SK pausal za 40 e/mes vcetne splacania Sony Z3 compact ma FUP tusim 3 GB/mes. Nepametam si zeby ma to niekedy obmedzilo . SMS a hovory neobmedzene do vsetkych sieti na SK.5 ti z rodiny si volame navzajom gratis.
Na stahovanie doma net cez kabelovku 29/mes bez FUP 14Mbit down/2Mbit up.Od 23:00 do 6:00 odomknuta download rychlost limituje len technologia siete cca 40Mbit/s

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi prijde ze tenhle clanek neni ani tak o FUP jako o tom ze je autor nastvany na cely svet ze se narodil v cechach... Stezujete si tu od mobilu prez jidlo az po mhd? Tohle patri nekam na osobni blog a ne na technicky server pane autore... V podstate se clovek nic nedozvi, cely clanek je jen ubrecene stezovani.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.