Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Hardwarová nuda, verze 2017

Ono to na jednej strane ide s vekom. Clovek starne, ma rozne ine povinnosti, casu malo a nadchnut sa pre kazdu blbost je uz namaha a casto krat aj unavne. Pokrok tu je stale, ale tak ako vzdy je v medziach trhu a navratnosti. Par rokov dozadu to mozno trochu naburala Cina ktora isla po cene (aj ked sa to odrazalo aj na kvalite) ale uz dnes aj ta Cina zacina byt "draha". Ale to nieje pointa. Vyvoj nieje nikdy skokovy, vzdy je to postupne nabalovanie skusenosti a vedomosti. Co skor mozno chyba v akutalnej evolucii je nejaka vizia alebo zmena myslenia, pristupu k problemom.

Paradoxom dnesnej doby je ze vizionari alebo ludia s odlisnym pristupom su casto krat zadupavany do zeme a naopak vyhravaju uplne pomylene napady z nejakeho nepochopitelneho dovodu. Asi vdaka menam za tym alebo kontaktom?.Clovek denne cita ako investory leju miliony dolarov do zmagorenych startupov bez stipky prinosu. A co sa tyka vyvoja hw? No tak dnesna doba len ukazuje ako extremne stagnuje progress vo vyvoji SW oproti HW. Zatial co pri HW je sice ten vyvoj kostrbaty ale vidiet tam jasne trendy hlavne smerom k optimalizacii ale aj stupaniu vykonu, znizovania spotreby atd., pri SW je to skor o tom co je aktualne trendy/sexy a cool. Nevadi ze prinos je nula a vykon je este horsi ako predchadzajuce riesenie, hlavne je ze je to buzzword a investori/zakaznici na to pocuju. Aj tak za pol roka sa to zlepi nanovo v niecom inom. Par rokov do zadu to bolo ze vsetko budu webove aplikacie a javascript s html nas spasia. Potom velka vlna mobilnych aplikacii a storov ktore vyriesia aj hladomor. Next thing je cloud z ktoreho ked bude treba tak aj zaprsi. No a dnes su zaklinadla bigdata a AI.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ad SSD a QLC - mal som samsung oem ssd s tlc, tusim 841n, hlavný problém bolo pomalsie (výrazne) čítanie po pár týždňoch. Žiadny fw update ktorý by prepisovať data každých päť týždňov nikdy nevyšiel. Co som browsoval, vraj sa to týka aj tlc 850 evo ale až po 18 mesiacoch. Každopádne na dlhodobý storage sa tlc vyhnem. MLC nie je výrazne drahšie, uz sa tlc ssd vyhýbam.

Ad smartphone s dobrým foťákom - najlepšia voľba je podľa mňa lg g4. Špičkový foťák a cena je super. Ja som kúpil za 170 eur z bazáru refurbished s 1y zárukou.

Ad monitor - keďže sa živím programovanim, dôležitý parameter je počet zmysluplne zobrazitelnych riadkov na výšku. 16:10 je super formát a maly výber. Používam hp 30" 2560*1600, ma 10 rokov a znatelne vykuruje okolie.

Pridám notebook. Katastrofa dnes vyberať. Mozno tak Dell xps alebo surface book, jednooki medzi slepymi. Veci ktoré potrebujem k dokonalosti (a nenachádzam):

1. 16:10 display, hidpi nepotrebujem. Mal som Lenovo 15" 1680*1050 a bol to ideál. Najlepší ntb formát, dnes už sa nenosí. 1920*1080 sa mi používa zle, uz tesne za hranicou čitateľnosti.

2. Klávesnica - dobre hmatatelna - tj oddelené f klávesy po 4, oddelené šípky, atd. Hp malo super klávesnice do 8440p - ešte je krásne oddelene a hmatatelne pg/home/end. Dnešné klávesnice sú po vzore MACbooku co najviac do nehmatatelneho obdĺžniku bez akýchkoľvek hmatatelnych prvkov. Co absolútne nepochopím je macbook touch bar, feature vhodná akurát tak do showroomu (tam je super, naozaj efektné) Dobra klávesnica je taka na ktorú sa nemusím pozerať.

3. Malý výber 15" ntb bez numerickeho bloku. Nie som účtovník a jednoliaty blok s numerikou hmatatelnost výrazne zhoršuje.

Ideálny notebook - stačia mi 2jadra cpu Haswell+. Chcem poriadnu klávesnicu a špičkový matný 1680*1050 display.

Mn

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na kolik takove HP 30" 2560*1600 v roce 2007 prislo ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takový notebook je podle mne minulostí a s těmito parametry už nic nového nejspíš nebude. Displeje jdou jednoznačně k vyšším rozlišením a u klávesnic všichni chtějí oddělenou numeriku (i já osobně na klávesnici bez numeriky dělám celkem nerad)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ad 1. (moc vysoké rozlišení), tam nepotřebujete nutně nižší rozlišení, stačilo by lepší nastavení DPI v systému.

Ale souhlasím s vertikálním rozlišením. U jednoho (stolního) počítače mám asi 10 let starý monitor 1600x1200 a pro jiný počítač vybrat monitor tak, aby se tomu dalo říkat „lepší rozlišení“, byl dost problém.
Koupit 1600x1200 už skoro nejde, 1920x1200 je málo a jsou drahé, takže to už vyšlo lépe koupit 2560x1440.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V clanku mi chybi frustrace z toho, ze vyjma iOS na Applu, coz je jina kategorie, stale chybi nejaky konkurencni operacni system pro mobily. Temer ze 100% ovladl trh ten zpropadenej "linux" a obmezuje svym monopolnim pocinanim vstup na trh nekomu jinymu.
Podle me uz to zacina "linux" prehanet a chova se mnohem hur nez Microsoft. Myslim, ze to je zdaleka nejhorsi ze vseho co bylo v clanku napsano. Navic, ze se takhle hnusne bude chovat "linux" asi nikdo necekal.

Pro normalni ctenare a ne ty potrefene idioty: Misto "linux" prosim ctete Google Android. Ja to tak blbe napsal proto, ze je tu par idiotu, kteri vehementne tvrdi, ze Android = linux, tak jsem jim to dal timhle zpusobem sezrat. ;-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Je vidět, že Linuxu / opensource naprosto nerozumíte.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt ti pisu, ze mas cist Android a ne linux. Ja samozrejme open source chapu, ovsem zajimava otazka je, zda je Android open source? Namet na uvahu.

Podle me neni, sice ma castecne otevreny zdrojovy kod, ale to castecne zde vidim jako podstatne, protoze dnes je v podstate spjaty Android s GApps a ty jsou uzavrene a placene (plati to vyrobci hardwaru, kteri to samozrejme preuctuji do ceny telefonu, takze vy to nevidite).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Neberte drogy.. nikdy nikomu neberte drogy! At nedopadnete jako Redmarx...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Ale ono je to pravda. Android je strasna zlatanina. To ze si Google, zobral za zaklad Linux a Javu je vec druha ale robia tym medvediu sluzbu obom. Momentalne to vyzera ze Android, respektive linux na nom nieje schopny nejakeho rozumneho upgradu ovladacov alebo samotneho os bez potreby meni user space - s tym cvici Google uz nejaku chvilu a momentalne by mal Android 8.0 prave toto umoznovat. "Zevraj" oddelili os cast od toho co tam dolepi vyrobca telefonu aby mohli byt castejsie upgrady os a pripadne sa tam mohli natlacit rovno updaty od googlu ak sa budu jednat iba os. No uvidime ci to bude fungovat. A Java v Androide respektive Dalvik, to bola cista tragedia.Art je trochu lepsi ale stale to ma dost daleko od nativnej aplikacie. Nehovoriac furt o potrebe glue kodu ak chce clovek robit nativnu appku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A není to spíše tak, že Android lze chápat jako velmi podivnou linuxovou distribuci (kde aplikace běhají v prostředí typu "java"). Linux je něco opravdu širokého, pokud se budeme bavit o pozitivech a negativech té které distribuce, tak to může dávat smysl, jinak moc ne (většina "desktopových distribucí" nemá problém s přehazovám jádra).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze redmarx psal neco jinyho a je to kupa nesmyslu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rudej Marx akorát prudí a... celkem se mu to daří... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty mas hodne velke komplexy skrz ten "linux", co? :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Google pracuje na mobilnom OS, ktory sa oslobodi od Javy, Linux v androide je viac-menej len kernel, cela omacka okolo je Java srajda.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tomu ovládnutí Androidem nerozumím. Docela to sleduji a defakto jediný premiant v čem Android je podíl prodaného HW. Navíc ten podíl rychle klesá s cenou přístroje. Ale zisky za HW, zisky za SW, zisky za bižu jsou úplně někde jinde. Tak jako primární zájem výrobců bižu, vývojářů a poskytovatelů služeb. Ostatně, drtivá většina Androidu nemá ani funkční distribuční kanály, včetně borce samotného Google.
O "funkčnosti" aktualizací a bezpečnosti už vůbec nemluvě. Naopak, trhem s mobily (a s tablety ještě výrazněji) plně hýbe iOS resp. Apple. Na to návazně s smartwatch. Tam je to prakticky komplet pod Applem i přes to, že prý přišel "pozdě".
Teď asi padne další segment trhu, AR. Mnozí už stihli v xR i zkrachovat, Apple teprve bude definovat trh:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linux se nijak nechova. Linux nema vlastni vuli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teda, právě třeba u CPU se mi zdá, že nuda po cca deseti letech konečně skončila a děje se furt něco, ať už Ryzeny, TR, nebo "panika" Intelu, který neví co za nesmysl vychrlit dřív. To přece není nuda.
Co se týče levných 4/8 CPU, pokud nestačí nové Ryzeny nebo budoucí i3, doporučuji se občas podívat po bazarových kouscích, sám jedu na Xeonu 1230v2 (69W TDP), za který jsem loni dal 3000,- co si myslím opravdu není drahé.
Ani ty grafiky na tom nejsou špatně a i jako fanoušek Radeonů musím přiznat, že Pascal se povedl a po zhlédnutí pár testů je jasné, že tyhle karty inkaso za elektřinu nezvednou.
U ostatních věcí souhlasím s nudou, snad kromě výjimky neskutečného stoupání cen a pohled na loňskou fakturu 16GB DDR3 za 1600,- mi připadá jako sci-fi.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To mas tezky, kdyz mas v kapse na procesor 2000Kc, tak je to fakt nuda, dneska lepsi procak aspon 7icku, pak uz to zacina byt zajimave. Proste doby, kdy se kupovaly procaky za 2 tisice jsou pryc, takze z tohoto pohledu si myslim, ze si Jezek plete pojmy nuda a drahota.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že se úplně mýlíš. Ty všechno hodnotíš čistě podle svých měřítek. Každý klade důraz a je ochoten za utrácet něco jiného. Pro tebe je prostě středobodem nadupaný počítač, pro jiného kolo, fotoaparát, mobil, dovolená, okna, auta.
Na procesoru za 2000 nevidím nic špatného, pokud dotyčnému vyhovuje. Hráči by třeba nestačil, ale 90 % procentům uživatelů to stačí bohatě. Proč si kupovat procesor za 7 tis., když s ním akorát brouzdá po netu, kouká na filmy a třídí fotky z dovolené (například)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ale na takú činnosť potom nepotrebuje Ježek 4C+HT. A ak je mu drahý najlacnejší Intel Core i7-6700 približne za 310 € a dokonca aj Ryzen 5 1400 za 160 €, tak s novým Intel CofeeLake určite nech nečaká nižšiu cenu. Akože chápem ho, aj mne sa to zdá drahé. Ale tak isto sa mi zdá drahé aj najlacnejšie auto vzhľadom na úžitkovú hodnotu. Len tak zo srandy, keby som chodil každý víkend s taxíkom do hypermarketu na nákupy (jedna cesta 3 €, 52 týždňov), tak ma to stojí 312 €. Zákonná poistka, ročný servis a tankovanie by stálo viacej a to nepočítam rozpočítanie ceny auta na 10 rokov napríklad. To je čisto matematiky. Ale ja sa teraz na to pozerám ako Ježek z pohľadu málo zarábajuceho občana. Takže tie jeho drísty treba brať s rezervou. Keby zarábal desaťnásobne viacej, tak by takéto voloviny nepísal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pc nemusí být "nadupaný", ale aspoň obstojný aby se při pokusu o náročnější operaci nazavařil. A donedávna (před G4560) to byla do 2 tisíc opravdu nouzovka na tu nejlehčí kancelařinu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ano, ano, presne tak.

Ten jezkuv Celer je fakt neco strasnyho, to uz maji snad lepsi procesor rodice, kteri stale jedou na Core2Quad, ovsem uz take pocituji, ze bude treba upgradovat (spis to vidim na neco vykonejsiho nez G4560, aby to zase vydrzelo mnoho let).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zase plácáš. Zapomínáš na 2c/4t Pentia, což je hit? Nebo na Ryzeny 3, kde tedy jsme do 3000?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja to bral z obecnyho pohledu. Tak jo, Jezik je jeste vetsi socka, protoze si poridi Celera za litr a pak breci, ze je nuda. Nedivim se, na Celeru toho fakt moc nejede. Presne jak pises, aspon to Pentium G4560 s 2C/4T.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Proste doby, kdy se kupovaly procaky za 2 tisice jsou pryc“

Spíš naopak. Doby, kdy se kupují procesory za maximálně 2000 Kč přicházejí.

Kdysi jsem tu psal, jak jsem vzal Pentium dual-core, protože ten výkon mi přišel dostačující… Teď tomu počítači bude 3,5 roku, takže se už dá říct, že to bylo správné rozhodnutí.

Prostě parametry počítačů se zlepšily natolik, že doby, kdy se i pro běžný počítač hlavně výkon procesoru, velikost RAM a velikost harddisku kupovaly podle klíče „nejvíc na co stačí peníze“, jsou pryč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zásadní chyba je hodnotit počítač perspektivou hráče, pokud se na něm nehraje. Spousta lidí má tenhle problém, že se nedokážou odtrhnout od svého vidění světa. Myslím si, že do kapsy nemám hluboko a přesto mi 7 litrů za CPU přijde jako vyhazování peněz, protože to k ničemu nepotřebuji. Opravdu ne. Hry nehraji, videa enkóduji zcela sporadicky, většinou krátká, úpravy fotek zvládá i současné staré železo.

Jinak se na to pochopitelně bude dívat střihač videí, jinak hráč...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No vo "velkych" cpu sa nic moc nedeje a asi ani diat nebude. Jemne sa bude pridavat pocet jadier podla toho ako sa vzdy podari postupne vyladit proces ale ziadne zazraky to nebudu. Vzhladom na zlozitost x86-64 cpu sa ani neda cakat na desktope nejaky brutalny skok a este ked su "drsne" limity na TPD. Dnes uz nikto nebude na domaci desktop kupovat 200-300W cpu. A nieco take sa ani nevyplaca lacno vyrabat. PowerPC v podstate zdochlo, nejake tie plany v onych dobac s Cellom ako bude mozno aj v beznych pocitacoch bol tiez len sen.
Ovela zaujimavejsi je vyvoj v ARMoch. Jednak si tam navrhu a upravuje Armacky Cortex navrh kde kdo a potom vznikaju aj rozne custom jadra. Tak isto su rozne tpd limity aj ked vecsina sa robi na mobilne pouzitie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Volani po HW pro 4k video, pricemz se soubezne 720p zaznamy rekomprimuji do rozliseni 640×360 x265 a prohlizi na monitoru s rozlisenim FullHD (vic je prece zbytecnost)...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

" posadila ceny (nej)vyšších modelů výše, než u ní bývalo zvykem"

To ako autor čakal že najvyššie modeli Ryzen a Threadripper budú stáť do 100€ ? Prečo by to AMD robilo ?!?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč zrovna rovnou 100€? To by byl samozřejmě nesmysl. Všiml jste si vůbec, že AMD za současnou cenovou politiku nekritizuji? Ostatně v době HD4850 jsem i zástupcům AMD řekl, že jsou "idioti" a nasadili cenu zbytečně nízko.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Až jednoho dne Huawei (nebo někdo jiný) přijde s pro mě cenově přijatelným smartphonem s kvalitou fotek srovnatelným s mým Nikonem 1 a pěkným 4k videem, klidně upgradnu svůj telefon (aktuálně starý 2 roky, takže v té době mu bude nejméně 5 let)."

Takový telefon dávno existuje, lze objednat na eBay, Amazonu... Panasonic LUMIX DMC-CM1 Camera Smartphone, 1" 20MP.

Velmi dobře fotí ZTE Axon 7 approx €400 nebo Sony Z5 za pakatel na srovnávači, případně Sony XZ Premium.

Sony Z5 lze určitě dát na OSMO MOBILE a 4K video u Z5 je vynikající jako u iPhone 7 Plus.

Na 4K video je možná trochu lepší iPhone 7 Plus, i přes nízkou míru detailů u fotografií. Kdybych fakt chtěl mobil na videosekvence, třeba proto, že někam se smí pouze s mobilem, tak jedině iPhone 7 Plus, k tomu vhodný gimbal [DJI OSMO MOBILE] . Ovšem chytřejší je koupit přímo DJI OSMO X3/ X3 Zoom, 4K cam kit + external mic.

Chytré řešení je i GoPro Hero 5 BLACK + GoPro Karma Grip + dost originálních baterií a chlupatý windslayer/external mic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1080p@60, Z5 za tu cenu je bezkonkurenční. https://www.youtube.com/watch?v=J3Pb6-D78sw

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ježek trpí lehce sebedestruktivními sklony :-) QLC na dlouhodobé ukládání dat? Vážně? Když stačí abych odjel na malinko delší dovolenou, v té době mi vypadla pojistka u PC a po návratu mne čeká naprosto čisťoučký QLC disk. Už i u posledních generací TLC jsou doby uchování dat bez napájení nic moc.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já nikde nemluvím o dlouhodobém ukládání dat. Archivaci/zálohu samozřejmě řeším jinak, ať již duplikováním na jiná starší HDD, vypálením na DVD (vč. DTD), tiskem fotek u cewe na Kodak Archive atd. To QLC SSD by bylo na stejný účel jako současné HDD, tedy na to, abych měl data okamžitě přístupná a k dispozici úložiště pro kompletaci toho, co bude zkopírováno jinak / vypáleno na DVD / odesláno do cewe / ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle by me zajimalo, jak to resis prakticky, monitorujes slozku a data hned kopirujes jinam, mas nejakej soft, kterej ti resi veci jako kontrolni soucty apod.?

Ja treba ukladam data docasne na disk HDD v pocitaci a cca tydne je kopiruju na HDD v druhem pocitaci. Kdyz nektera data dlouhodobe nepouzivam, tak je "zarchivuju" na treti pocitac (je to neco na zpusob NASu) a kopii na externi disk a data na obou pocitacich, ktere pouzivam bezne smazu. Vetsinou mi staci original+kopie. Jen spis maloobjemovy ale dulezitym datum delam 3 kopie na ruznych discich samozrejme.

Kontrolu delam pres MD5 soucet normalne v Total Commanderu, ale docela to trva a je to i narocne organizacne. Moc ale nevim, jak to zjednodusit pri stejne funkcnosti.

Dalsi vec je prave to, ze nedelam online zalohy, u HDD je ta pravdepodobnost,ze o data prijdu nahle bez varovani velmi mala (napriklad ted jsem mel HDD, ktery dal vedet, ze 3 podezrele sektory, druhy den 20 sektoru a po skonceni zkopirovani jinam uz bylo 250 poskozenych sektoru, nicmene o nic jsem neprisel). U SSD je ale typicke, ze zarve okamzite a bez varovani, takze online zalohy budou nutnosti, jak to hodlas resit ty, az jednou prejdes ciste na SSD?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

paranoja? lol

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nepoužívám žádnou mezivrstvu nějakého chytrého nástroje, který by za mě dělal importy, zálohy atd. To vše by mě jen oddělovalo od mých dat. Nic tak složitého ani sám nepotřebuji (jakkoli chápu východy SQL a podobných záležitostí). Můj přehled spočívá v tom, že už při připojení zdrojového média (micrSD z foťáku / telefon přes USB / film ve skeneru) rovnou provádím prvotní výběr toho, co jde do PC ke zpracování. Následný export rovnou míří na primární externí disk, pak jej někdy (tak 1x za X dnů/týdnů)"zálohuji na druhý HDD a v řádu jednotek měsíců to jde do cewe / na DVD. Ale tou dobou stále mám originální soubory v původních přístrojích, takže v případě selhání v pre-cewe/dvd fázi by musely selhat celkem 3 typy úložišť (často 4, páč to mám dočasně i na SSD). žádnou kontrolu dat nedělám, nikdy jsem ji nepotřeboval, kromě jediného selhání externího hdd (ADATA btw) před asi 7 lety tuším jsem žádná rozbitá data neměl - ani tehdy to nevadilo, protože jinde jsem data měl také a v pořádku. Základ je nemít miliardy souborů z nichž je pomocí nějakého hvězdičkového katalogu v lightroomu vybíráš těch pár fotek. Na tohle jsem příliš starej bard, já potřebuju přístup přímo k datové struktuře, ne k nějaké vrstvě, která změní význam.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK, kazdej ma svou cestu, ale kontrolni soucty bys delat mel. Jedna vec je poskozeni fotky, kdy uz ji neprectes nebo kdy je treba pulka obrazku zasedla, ale zrovna tak se muze poskodit treba jen jeden nedulezity bit nebo nekolik malo a ty to ocima nepoznas, fotka je poskozena treba nekde v rohu a nevsimnes si toho.

Minimalne potom co vyexportujes fotky z sd karty na HDD bys k nim mel mit kontrolni soucty, staci v textaku, zadne databaze jmeno souboru + kontrolni soucet, akorat musis tvorit jedinecne jmena nebo mit alespon jasne danou logickou strukturu slozek.

Popremyslej o tom.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to, že když takové SSDčko bude dostatečně levné, mohlo by hrát roli velké „last level cache RAMky“, která má navíc tu výhodu, že „krátkodobý“ výpadek napájení nezpůsobí ztrátu dat ;-). Ovšem to „dostatečně“ levné musí znamenat, že to bude mít cenu za jednotku dat podobnou jako HDD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nazívať Canon 6D Mark II highendom je podľa mňa blbosť. Je to najlacnejší fullframe čo Canon ponúka, takže maximálne by som povedal vyšší mainstream.

Pri klávesniciach je síce fajn že prišli mechanické spínače, ale čo tak použiť ich aj v ergonomickej klávesnici typu Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000? To aktuálne na trhu chýba.

A napísať taký článok v dobe keď práve bol oznámený Nikon D850 či na trh práve prichádza Radeon RX Vega 56 je podľa mňa trochu predčasné. Tiež tu bude v jeseni príchod Xbox One X či rôznych relatívne lacných 4k HDR Freesync monitorov, takže by som rok 2017 ešte neodpisoval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

** omyl **

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ho klidně odepíšu. Máte pravdu, že ergonomická klávesnice na trhu pořádně není, nicméně mě to nechybí. Celý život (no dobře: posledních 25 let) denodenně píšu hodně textu na běžných klávesnicích a moje karpály jsou v pořádku, ostatně píšu podobně jako předtím na mechanickém stroji Consul a ostatně na neergonomickém psacím stroji psala a píše hromada spisovatelů typu Asimova či Irwinga a neznamená to, že by nějak trpěli.

Nikon D850 je samozřejmě předčasné soudit. Co jsem zatím viděl ty nepovedené fullres samply od Nikonu, tak mi to přijde jako tělo, na kterém je zase o kus víc vidět "CMOSová vyblitost" ne nepodobná CMOS kompaktům. Možná jsem v euforii ten snímač přecenil, ale se soudem ještě počkám na nezávislé testy, dostupnost RAWů pro experimentování a podporu v Rawtherapee.

Vega je podle mě příliš skokově technologicky vylepšený produkt, aby se ta vylepšení měla šanci projevit za dobu jeho morální životnosti (tj řekněme do let 2019/2020). Fakticky je to podobné s HD2900, které prostě mělo technologickou výbavu příliš přestřelenou a shazovalo jej to při běžném použití - tohle asi holt umí lépe u technologicky nové generace vyladit Nvidia. Ale nepovažuji to za důlěžité, komu vadí Nv, koupí Vegu, komu vadí AMD, koupí Pascala.

V monitorech fakt letos nic zásadního nečekám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad zálohování fotek - řeším podobně - z SD na pracovní HDD (2TB) potom kopie RAWu a XMP na dva externí HDD (2TB - poslední 3-4 roky, 4TB - zatím všechno) spolu s SHA256 součty skriptem pomocí 7z po adresářích, následuje vypálení na jednovrstvá BD M-Disc (25GB). Výsledné exporty jdou na NAS do web serveru. Z SD karet mažu až když potřebuju místo a mám jistou že data z nich jsou aspoň na 2 discích.
Ad Rawtherapee - Nemáte chuť napsat jak se vám pracuje s tímto softem. Připadá mi, že má spoustu možností jak co nastavit, ale nějak mi chybí popis co vlastně a jak ovlivňují - přiznám se, že o některých typech nastevní ani netuším o co go (nemaje vzdělání v oblasi grafiky).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spinnery prodělaly boom jak hrom :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máš pravdu, tuhle v místním tescu u stánku s levnejma DVD ve výprodeji za 49kč!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kauf jak prase. Autisti se odhalili :P

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když už spinnery vidím u vietnamce ve večerce a nebo krámku se zbožím pro mazlíčky, chov mazličků a výbavu zahrady, tak je něco špatně :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Suhlasim s autorom, ze je to nuda.
V CPU segmente je to prerusovane komediou Intelu ale ako celok je to nuda. Vykonu tu mame dostatok uz nejaky piatok. Potesili sa trochu profesionáli a nadsenci, ktory dostanu za rozumnejsiu cenu tie svoje jadra na viac.
GPU je na tom podobne. Nadsenci zeru novinky a plebs bez problemov hrna na fHD s mainstreamom tiez uz nejaky piatok.
Na poli HDD asi nikto necakal/necaka prelom lebo tam panuje asi najvecsia stagnacia. Z pohladu bezneho pouzivatela je to totalne nezaujimavy segment, lebo uz nejaku chvilu bezny uzivatel nevie vyuzit vyrobcami ponukane kapacity. Malym hnacim motorom su len niektore firmy, ktore este tu kapacitu vedia vyuzit.

Nechapem to tesenie sa na 4k video vmobile. K comu je to dobre? Hlavne, ked v clanku odkazuje na clanok, kde kvalita nehra hlavnu rolu v filme.
Lacne 65W 4c/8ht uz tu je - Ryzen 5
Vyhodu SSD oproti beznemu HDD pri takomto pouziti nevidim.

Vyrabat 200W 80+ Platinum/Titanium je samozrejme nezmysel a mensi tecnologicky problem. Vyrobit by isiel ale cena by bola vysoka. Mozno raz az zacnu elektronicke suciastky vyrabat z materialov s mensimi stratami.
4k monitor do low-endu je tiez nezmysel. Kto a co by s tym v low-ende robil. Mozno raz bude, ak jeho vyroba bude +- rovnaka ako vyroba lowendu snizsim rozlisenim.
Zaujimalo by ma aky pokrok Jezek potrebuje v tlaciarnach. Nevidim tam potrebu nejakeho pokroku.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nuda na poli HW je, o tom napíšu samostatný komentář. K tiskárnám: pokrok nepochybně, jde vždy o cenu. Všechno je veselejší, menší/větší, tišší, lepší, světlejší/tmavší, rozkošnější, ale tisk je pořád dost nevýhodný (pokud člověk tiskne jednou za měsíc faktury, například). Levné tiskárny by šlo zajisté doplňovat, ale tam je to nevhodné. Dražší byly opět jen na předražené cartridge a až tak kolem 10k se to začalo před několikla lety lámat, šlo je dolévat oficiálně.

Proto (a je mi jasné, že to výrobci vidí neradi, ale snad se to v rámci konkurenčního boje povede) je možné, že se dolévatelné tiskárny budou objevovat i v nižších cenových relací. Sice na tom nebude takovej vejvar jako u jedné 5ml cartridge za 300Kč/13€, ale možná toho prodají hodně.

Ano, vím že existují CISS/CIFS kity z ebaye/číny pro určité tiskárny, ale není to ofiko a kdo ví, jakej je tam problém se zasycháním a tak. To co výrobcí teď nabízí a snad prosákne níž bude oficiální CISS/CIFS kit a to zní super. Sám mám inkostovku skoro za 5k a až se zjeví něco podobného s výše uvedeným, tak to bude/je pecka (možná už existujou, nezkoumal jsem, ale jestli začnu opět více tisknout, šáhnu po tom).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně bych naopak poslal tiskárny o pár let zpátky, protože to co se prodává teď jsou mechanicky děsné šmejdy, s tm co se prodávalo před pár lety naprosto nesrovnatelné. Ano, elekteronika šla dopředu, ale na mechanika šla děsně dolu. CISS/CIFS nejsou všelék, na hodně tisků jsou OK, ale na malou frekvenci tisků ne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To nemohu posoudit, moje je stará přibližně 5 let. Průběžný automatický doplňovací systém je na velké objemy, ale dokážu si ho představit právě i na místě, kde se tolik netiskne a tiskárna si neustále "odkapává". To se pak koupí velká cartridge, pákrát si to odkápne a je poloviční. Jasně, řešení by byl laser, ale zkrátka tisknul jsem hodně a už netisknu. Barvy nebyly nutnost, ale hodilo se to. Mělo to full duplex, je síťová a proto to vyhrálo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nechapem tu nevyhodnost, to uz nejaky rok neplati.

Ked tych faktur mas malo, tak ti staci kupit najlacnejsiu laser tlaciaren a tlacit kazdy mesiac par stran. Popripade ak tlacis toho viacej, tak kupit Epson M100 za 120 eur a tlacis v podstate zadarmo(v cene mas flasticky na 11 tisic stran a nova flasticka na 6tis. stran stoji par eur).
Taketo tlaciarne lacnejsie nebudu, lebo taketo tlaciarne nemozu dotovat(predavat s minimalnoou marzou), lebo pri nich na spotrebaku nezarobia. Cenu 120 eur aj s pribalenym atramentov vobec nepovazujem za drahu. Toto povazujem za pecku a cakat nieco taketo v tlaciarni za 40-50 eur je utopia.
Tieto tlaciarne ma Epson v predaji uz par rokov, tak preto v tomto segmente mi nic zasadne nechyba. Viem si predstavit par drobnych vylepseni ale tie vyrobocovia ucelovo nedavaju, no ale tak to je v kazdom segmente.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však píšu, tiskl jsem hodně ale bohužel už netisknu. Nechci nechat ladem relativně drahou tiskárnu a jediná vada na kráse je právě fakt, že i když patří už k podnikovým, pořád jede na cartridge a tehdy se jen šuškalo o tom, že budou ty "tankové". Teď už jsou, stojí to cca to samé co tahle (přišel mi nějakej reklamní newsletter od HP), jen si myslím že ty síťové (s LAN) budou ještě dražší, ty víc "consumer" jsou vybavené snad všechny wifinou. Rozhodně to nějak budu muset vyřešit. Inkoust mi nevadí, pokud to ale při idlení neukapává až příliš (což v případě cartridge znamená moc peněz zaschlých někde v houbičce v útrobách tiskárny :D).

Ps: teď koukám jen k HP, mají snad jediný model "tank system" a to je consumer potvora právě bez LAN. Konkurence to asi má, ale... poslat do kopru starou tiskárnu se mi prostě moc nechce, i když asi nebude zbytí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivame atramentovky od Epsonu(tank a aj s velkoobjemovymi cartridge) od kedy prisli na trh a je to rozdiel oproti laseru. Tlaciarne su mensie, spotreba elektriny neporovnatelna(mensie produkovanie tepla a ziaden ozon), cartridge je lacnejsi ako toner. Existuju aj alternativne cartridge, ktore vedia naklady na tlac este o dost znizit. Na nase objemy tlace ovela lepsie ako laser.
Epson ma v tomto smere najsirsiu ponuku. HP, Cannon a aj iny maju atramentovky na vecsi objem tlace ale oproti laseru to nieje extra hitparada. HP ma este podnikove atramentovky, ktore vyzeraju zaujimavo ale aj cenovka je zaujimava.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já mám konkrétně OfficeJet 8000, síťová tiskárna (možnost i USB, ale sedí to na síti), managment, velké cartridge a hlavy mimo ně. Umí to plnej duplex a celkově super stroj. Najíždí taky rychle. Kdysi jsem na tom tisknul tak 100-200stran/m, ale teď to tu jen leží a chřadne, protože to ten inkoust doslova žere i když to jen stojí na stole.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

200W 80+ Platinum se vyrábí (tj technicky no problem), akorát se dávají jenom do sestav (má je třeba HP), v retailu je po tom příliš malá poptávka (ale dají se koupit jako náhradní díl za cca 2 litry)

U toho 4k je to o tom, že s aktuálním majoritním softwarem se na menších uhlopříčkách v podstatě nedá rozumně používat tak je nikdo masově nedělá, nicméně v 27" a výš už v podstatě low end 4k LCD jsou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepisal som ,ze to nieje mozne. Vyrobit klasicky ATX zdroj v takej cene aby bol o to zaujem je problem(je potrebne pouzit lepsi navrh zdroja, o rad kvalitnejsie suciastky s nizsimi stratami,..). Oproti napr 350W gold zdroju(podla mna aj oproti 350W Bronze) by to bol nezmysel kupovat, lebo rozdiel v spotrebe by rozdiel v nakupnej cene nikdy nesplatil.
Pre HP je zaujimave taketo zdroje montovat, lebo ten ich kupuje na tisice(to sa uz vyrobcom oplati a aj cenu vie vyjednat lepsiu), moze sa tym chvalit a neviem ci aj kvoli vselijakym enviro obmedzeniam to nieje prenho vyhodne taketo zdroje montovat a v neposlednom rade v cene celej zostavy sa strati.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když to čtu, a za mne je to hezky napsané a i pravdivé, tak mám takový úsměv na rtech. Víš, něco velmi podobného jsem psal před 15ti lety na server www.pretaktovani.cz. (možná někdo si tu sajtnu i pamatuje) ;-) Ono se nám to nějak vždy vrátí a vrátí.... ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ad 2. Čoskoro vlajkový 16C/16T SoC model Intel Atom C3955 2.1GHz @ 2.4GHz so 16MB L2 cache s 32W TDP na Mini-ITX doske s PCI-E 3.0 x8, 10GbE, 4xDDR4-2400, M.2, 12sATA, IPM atď. rozširi moje portfólio. Výkon je na urovni 220W přímotopu AMD FX-9000 Series resp. čo ma viac zaujima nad CPU výkonom s najnovšich hernych konzol PS4 Pro, XBOX One X s 8-jadrovym AMD Jaguarom.
Nebudem predsa v 1/2 roku 2017 podporovať spiatočnícke 180W nenativne 4x MCM procesory s velkostou SSD disku a pod. přímotopy… ,,Intel Industrial Division’s new Threadripper killer, 16 cores with a 32 watt TDP, beats TR’s weak 32 thread/180 watt toaster. Codename: LintRoller...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vlajkovy Atom? berete silne drogy, sou to spackane nikdy nezadane procesory, ja ma to male TDP ale vykon u prdele.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zisti si nieco o novych Atomoch predtym ako nieco napises.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Výkon je na urovni 220W přímotopu AMD FX-9000 Series
> new Threadripper killer

Nekdo tady bere silne drogy... FX-9590 ma vykon zhruba jako Ryzen 1500X, tj k 1800X mu chybi tretina a TR je zcela jina galaxie. Vykon to jinak neni spatny pokud clovek ma vhodnou MT zatez a ozeli singlethread.

Jo a pak zustava drobnost - cena. Pokud tenhle procak budou prodavat za 3x ceny toho 1500x tak si ho muzou strcit tam, kde slunicko nesviti, protoze se mi to na uctech za elektrinu nevrati ani za deset let. Vy nekupujete primotopy, ja zase nekupuji hipster hracky pokud se mi to nevyplati.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

... možná :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nojo .. .za komunistů bylo dobře ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ti nevím, ale když si vzpomenu třeba na 3hod+ předvánoční nákupy, kdy se stála 45min fronta na vozík, 45min fronta u uzenin, 10min fronta na vajíčka, 30min fronta u ovoce/zeleniny (kde ti dali takovej hnuj, co jim zrovna přišel pod ruku) a klidně i 1hod fronta u mechanický pokladny s naštvanou prodavačkou ... mě to nijak nechybí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Možná jsem tu ironii nevyjádřil dostatečně.
Psát o tom jak je to všechno málo vám jde, psát o tom jak to stejně nepotřebujete taky, tak pro to něco udělejte - výzkum, vývoj, investice, konkurenční prostředí - nikdo a nic vám nebrání

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm, tak hlavně že dnes žádné fronty nejsou, prodavačky jsou vždy milé a usměvavé a místo hnojů žerem chemický sračky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No celkem souhlas, až na ten konec. Dneska alespoň tušíme, co žereme za sračky... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja rozhodne nudu na poli hardwaru v roce 2017 nepocituji:

>AMD uvedlo Ryzen ktery strelil 8-jadra tam kde jiz meli byt pred 3 lety, nejnizsi model Ryzen 7 1700 stoji dnes krasnych 330€ a k tomu ma TDP na urovni 65 wattu, takze Ježku honem kupovat, kdyz by si chtel tohle od Intel-u tak bys za to jeste pred pul rokem dal 1200€(Core i7 5960X) a TDP to melo 140Wattu, samozrejme k tomu byla nutna drazsi zakladni deska(LGA 2011v3) + jeste Intel zamenil socket za LGA 2066, rozhodne to je prinos(Ryzen) i pro takoveho velkeho Ježka

>je pravda ze na poli grafickych procesoru se vody poradne nehejbali pul roku, a i nasledne po vydani Vegy je NVIDIA s Pascalem stale lepsi hoc je v podpore api DirectX 12 ne tak dokonala ale stale je vykonnejsi + zere o polovicu az tretinu min, je az s udivem ze pretaktovana GTX 1080 si vystaci s jednim 8-pinem, Vega 64 potrebuje dva a zere 300 wattu, jo Vega prinesla toho moc, ale mne prijde Polaris dostatecnejsi, skoda ze neudelali verzi s 4096 procesorama, rad bych zrovnal Fiji - Polaris a Vegu.

>co se tyce displeju, ja tez nepovazuju hype ohledne 4K za neco prinosneho, kdyz tak radsi kvalitnejsi FullHD displej o formatu 16:10 s podporou FreeSync-u 2 generace, na 4K se oplati jit u vic jak 30" jinak clovek nema sanci rozeznat kvalitu/prinos, hlavne kdyz pouzije u her maximalni AA + AF + dalsi moderni fičuri, samozrejme ty ktery delaji s fotografiema 4K prijmou protoze se jim konecne zobrazi cela/polovicni fotografie

>ve svete HDD sice neni az tak velky posun jako u SSD ale zato jde dnes vykonny 1TB koupit za smesne penize(86€) plus s 5 rocni zarucni lhutou, dale sou k dostupnosti i 10TB modely(ne helium) nebo 128MB velka vyrovnavaci cache, jo SSD se kapacitou i cenou na HDD dotahuje ale o cem bude veliky QLC model jenom na cteni kdyz u podobne velkeho HDD muzu jako cist tak hromadne zapisovat, navic u HDD mam vzdy vyssi sanci vydolovat z nej data kdyz se zacne mrvit kdezto u SSD kdyz raz odejte no pote potes koste

Kto dnes jenom zhlizet FullHD/4K format videa, nebo je to obcasny paran a nebo nemusi mit dnes vsechno ve hrach na Full, staci mu poridit si dostupny Radeon RX 550 ktery ovplyva stejnou akceleracni vybavou jako jeho vyssi nedostupnejsi kolegove kuli miningu, kto chce vykonny, nenazrany ale laciny a k tomu plus odemceny 8-jadrovy procesor s moznosti uchladit ho pasivne, ma ho tu a hned, komu nestaci 8-jader ale prahne po vic, tomu je okamzite dostupny ThreadRipper o sile 12 a 16 jader, za 970 az 1210€, jo je to hodne ale kdyz porovnam ze pred pul rokem stalo Intel-í vosmijadro rovne 1200€, je to sakramentsky rozdil, samozrejme cena ThR se bude casem chladit(níž), naopak nove 8-jadro Intel-u(Core i7-7820X) je nepajene a ma s prominutim debilne osekane linky ze 40 na 28, tez strategie ohledne zmeny hierarchie cache kdy se L3 seskrtala na ukor L2 mi neprijde zrovna prinosna, naopak pry sou ty procesory Skylake-X vykonem(IPC) jeste horsi nez Broadwell a Haswell-E, k tomu hrozne zerou. Co se tyce dolivani fareb do tiskaren, je to pitomost a to prosim strasna, mel sem tu cest setkat se s tim a pekne se to sere, radsi catrdidge inkoustovy s novou tiskaci hlavou nebo rovno laser a mam vystarano.

Doufam ze sila Bitcoin-u polevi aby sme si i my ktery premyslime nad novym hernim pocitacem mohli udelat o vanocech radost. Pekny den vsem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Neviem kde nakupuješ, ale práve známemu kupujem Ryzen 7 1700 v bežnom pc obchode a stoji 315€.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Autore neodporujete si tak trochu same sebe ? Na jednej strane chcete
"zlevnění smartphonů se špičkovým foťákem a 4k videem" a na druhej pisete "Bohužel pro Threadripper a Intelovu opožděnou stíhačku Skylake-X, využití pro ±16 CPU jader s HT v desktopech prakticky nen" a "levné 4core/8HT (případně 8core) CPU do desktopu s velmi nízkým TDP"
Na spracovanie/strih/prekodovanie nielen 4K videa sa predsa hodi co najvykonejsi multicore CPU alebo aj dva :) Samozrejme len ak nechcete tie natocene zabery iba skladovat nezostrihane v originalnom formate.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to bude částečně způsobeno roky, jak dlouho se člověk v IT/HW pohybuje. Dřív jsem taky hltal naprosto vše, dneska už to spíš projde a člověk z toho není tak šťastný.

Druhá a podle mne podstatnější věc. Dřív výkon počítačů opravdu omezoval, dnes už tolik ne. Zkrátka dnes už počítač nebootuje minuty, ale minutu v tom nejhorším případě (i ten nejlevnější "odpadek"). Faktem je, že tuhle činnost suplují různě ochytřené záležitost, jako mobily, tablety a podobné "smetí". Opět je to celkem svižné. Doba, kdy jste si chtěli zobrazit web, který často nebyl ani optimalizovaný, a render trval i minuty je snad ta tam.

Browsení po internetu není otázkou kliku a několikaminutového čekání na jeden obrázek, ale probíhá to skoro bez zpoždění i na velmi pomalých linkách. Dokonce i mobilní internet dozrál (kromě toho úžasného FUPu), nabízí přijitalnou latenci i rychlost (jo, ty roky na čistém GPRS byly "super", UMTS bylo jen v praze či brně).

Monitory, netísníme se u 14" "rozmazané" potvory, ale pravděpodobně většina sedí u LCD placky s rozlišením vyšším než 1024×768 (no dobře, rozumná většina, spousta lidí má stále různé 1366×768 hrůzy). Spotřeba klesla, kvalita v případě nejnižšího segmentu taky vzrostla (CRT technologie nabízela sice vyšší kvalitu než nejlevnější LCD, ale zabíjela to kvalita kabelů, stínění elektroniky a podobně. Navíc levnější kusy s postupem času rychle degradovaly.)

Kapacita disků není tak směšná, že se musí data přenášet po CD/DVD plackách a i ty jsou levné (většina jistě pamatuje dobu nošení hromady disket, na které se větší soubory museli rozdělit a pak následně drama, která z disket je vadná a jaké díly příště donést). I ta nejmenší flash karta či flashdisk nabízí mnohem vyšší spolehlivost a poměrem vůči diskům pevně instalovaným v počítači i kapacitu. Samozřejmě v dřevních dobách, kdy měli disky do 200MB byly diskety celkem dostačující. S postupem času ovšem kapacita disků i objemů narostla, jenže levné, kvalitní a velké médium neexistovalo. CD vypalovačky byly velmi drahé, relativně pomalé, média také nebyly nejlevnější a alternativní ZIP/JAZ/LS-120 bylo taky mimo, takže na dlouho to zůstalo u 3,5" disket.

Kvalita hardware jako taková. Z prvu to příliš velký problém nebyl, ale s příchodem žravnějších Pentií 3, athlonů XP a následně "šetřivého" netburstu bylo na průšvih zaděláno. Ano, mluvím o nekvalitních činských kapacitách na desce, zdroji, prostě všude, kde bylo třeba vytvořit zdroj/měnič. Z téhle éry až do přibližně roku 2005 je nejvíc "smetí" na světě, protože se s tím dnes už nikdo opravovat nebude a měli s tím problém i velcí výrobci. Teď elektronika umírá na něco jiného, ale dá se tomu vyhnout a rozhodně lze postavit bez samodomo zásahu spolehlivý stroj.

Když se zamyslím nad počítačem jako takovým. Postupné vymícení "starých" sběrnic a rozhraní, jako je RS232, IRDA pin header na desce, AMR slot na desce (pro modemy, takové to malé hnědé cosi, 1/3 AGP), AGP (tehdy nutnost ale zabíjelo to univerzalitu se zbytkem periferií), ISA, PATA > SATA, PnP atd atd. Takovéhle "blbinky", které ale byly zbytečné a nebo zpříjemnily život. Dřív byl člověk dost omezen počtem PATA sběrnic pro disky (2 z pravidla, pro 4 disky, resp 3 disky a jednu CD/DVD mechaniku. Lepší desky z různých RAID edic měly i 4 kanály). Dneska má každá deska kopec sata rozhraní, kde netáhnete jeden plochý a mamutí kabel přes kysnu, ale přijemně tenké, ohebné kabely, které se i snadno vycvakávají z disků (kdo nepamatuje nalomené konektory jak na disku, tak případně ulomené konektory na kabelu od šroubováku, když se to do toho disku doslova "zakouslo").

Mohl bych psát neustále dál, ale kdo se v té či předchozí éře pohyboval, tak ví. Nicméně chci zmínit ještě to, proč je to nuda (protože z předchozího je vidět, jaký kus práce byl odveden) a proč je to dost zatíženo vlastním pohledem.

Všechny tyhle věci se bouřlivě vyvíjely tak do roku 2007/8. Od té doby jsme měli v desktopu 4 jádra, bylo možné koupit SSD disk, byl dostatek paměti RAM, pevné disky opět veliké, systém přijemně svižný, internet rychlý a flashky (byť ne tak levné a velké) už dostačující pro komfortní přenášení větších objemů dat. Samozřejmě vývoj HW vyloženě nestagnoval, hlavně grafické karty stále šly a jdou dál, ale zbytek, jakoby rázem zpomalil ba se zastavil. Dost tohoto je nepochybně ovlivněno, že jsem se o HW/IT začal zajímat někdy kolem roku 2001/2, s tím že jsem se díval i dost dozadu a měl to i v rukou, takže vím jaký byl dejme tomu HW od roku 88. Nepochybně by jiný názor měli lidé, co v tom vězí od 70. let, protože éra kterou tomu věnují je delší a posledních "zamrzlých" 10 let je prd proti tomu, jak dlouho se tomu věnují. Pro mne je posledních 10 let věčnost, protože to tvoří nadpoloviční část času, který tomu věnuji. A nepochybně to bude jiné u těch, kteří se o to začali zajímat až od roku 2006/7.

A pro ty, kteří to dočetli až sem. Ano, přechod SATA>PATA nebyl v té době tak limitující a bylo to jen "pohodlnější" rozhraní, ale s příchodem SSD by to průser byl. Dneska už je sata taky částečně mrtvá, protože nvme, resp. pcie. Disky sedící na pcie jsou super, v benchmarku to láme čísla, máme nižší odezvy databází a brutální přenosy dat, ale... není to takové "WOW", jako prvotní přechod u systémového disku z magnetických kotoučků na flashky. A to jak píšu, bylo možné už v roce 2008, byť netvrdím, že to bylo levné. Od té doby sice rychlost roste a latence klesá, ale zkrátka boom v komfortu se pro většinu uživatelů nekoná a delší dobu konat asi nebude. Stejné je to s monitory, procesory a vším tím okolo. Proč? Technologické a výrobní omezení. Velký, ba možná gigantický skok nastane, až budeme mít brutálně rychlou nevolativní jednotnou paměť s nízkou latencí, ale to ještě nějakou dobu nebude. Spíše to teď dalších 5-10 let vidím na hledání cesty, jak z křemíku pryč a jak vyvíjet stále menší hradla a nacpat jich na plochu čipu co nejvíce s co nejmenší zmetkovostí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže to zhrňme. Pre Ježka je vlastne nuda posledných 100 rokov a je vôbec divné, že dokáže s tým žiť. Kľudne ho zamrazte a oživte znova o 100 rokov, aby mohol znova napísať podobný článok a vy ste mu na to všetci skočili.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"V osobní rovině předpokládám, že až mi jednou začnou dosluhovat dva 2TB disky (staré dobré 5400rpm Samsung a 5x00rpm HGST s nálepkou Toshiba)"

Mohu se zeptat o jakem HGST/Toshiba disku pises? Zrovna mi odesel jeden disk v mirroru a tohle by mohla byt zajimava nahrada :)

Diky moc!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Disk o kterém konkrétně mluvím, je Toshiba PA4292E-1HL0 (tak snad jsem nekecal, že je to HGST) ... jestli dobře koukám, mám jej od prosince 2015.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skoda, cela tahle rada uz nejde sehnat, takze je to v podstate jedno :)
I tak diky moc!
Kdyby nekdo z diskutujicich mel nejaky tip jaky levnejsi 2TB HDD do NASky do mirroru tak klidne nahodte :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, já jej tehdy kupoval tak nějak na poslední chvíli, už ho měl snad jen tiphardware (kde mají typicky takové obskurní věci jako 1,8" ATA100 SSD apod :-))).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

HDD mal oficiálne značenie DT01ABA200 u 2TB, vychádzal z jednej poslednej série Deskstarov od Hitachi (už si nespomeniem akých, to je fuk...), dosť sa zohnať nedal. Skôr jeho 7200 ot. verzia ACA. Nástupca tohto HDD je Toshiba E300. Najlacnejší disk v ponuke je inak práve DT01ACA200 za 64-65Eur, 3TB za 80 Eur.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

CPU 8 vláken 4 jádra s TDP 35W samozřejmě existuje... Vyrábí ho intel.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, len nie dosť lacno, aby to bolo pre Ježka. Kľudne ho nechajte, nech žije v stredoveku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hardwarová nuda když můžeš mít 32 vláken za 30 tisíc, grafiku 4k 60Hz+ v podání 1080ti, 65" 4k televizi za 25 tis., xbox scorpio, 20 GB dat do 500kč (emtéčko) po celé EU, tablet za 1600kč 4jádro (ti hoši od pokladen) - vše záležitosti roku 2017.

Bohužel ale není mobil, kterej by nativně ukládal do H265 ve 4k, takže budeš muset konvertovat celeronem přes noc, ideálně do 144p, abys ušetřil místo ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teda, takovýhle článek zrovna letos (a ještě navíc v srpnu)…
V procesorech asi největší událost za >10 let (od uvedení Core), skok v parametrech (postupně) snad ve všech segmentech.
To, že low-endu se to netýká, je nesmysl.
Ještě před půl rokem když jste chtěli procesor a měli 600 Kč, leda se vám vysmáli, s tisícovkou jste mohli mít nejlevnější AMD a se 1400 Kč Celeron.
Dneska si s 600 Kč můžete dovolit nejlevnější AMD, s tisícovkou Celeron a se 1400 Kč Pentium G.

A ještě přijdou Ryzen+Vega APU, tam je taky velký potenciál.

V grafikách možná spíš mírný pokrok v mezích zákona, ale to je taky celkem fajn.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto souhlasím, že se děje "hardwarová nuda".
- Důkazem budiž to, že mám 8 let starý počítač a nic mě nenutí koupit nový (jasný důvod proč prodeje počítačů klesají).

Vedu si seznam vylepšení, které nový počítač musí mít aby byl GENERAČNĚ lepší - čili aby se hodilo jej vůbec koupit.

Jsou to komponenty:
CPU 8 jader (16 vláken) [případně víc - ideální tolik jader kolik je v systému procesů, nízkofrekvenční a nizkonapěťová jádra]
RAM DDR4 32 GB [opět čím víc tím líp - ideálně Memristor nebo 3DXpoint]
2x USB 3.1 gen 2 Type C na front header (vzadu jsou porty k ničemu)
Thunderbolt 3 na front header
2x HDMI 2.1 na front header (2.1 kvůli 4K/120p)
SSD NVMe, M.2, PCIe 3.0 4 kanály
GPU PCIe 4.0 16 linek, HBM paměť
3x 4K HDR 120Hz OLED displej
10Gb Ethernet

V současnoti prožíváme období nudného přelomu... kdy staré věci pořád fungují... ale nové nejsou dostatečně inovativní(užitečné, náročné), aby zadupaly ty staré do šrotu.
- Kdo má doma 5.1 audio, tak mu upgrade na 7.1 moc nepřinese.
- FullHD na 24" monitoru je dostatečně ostré a detailní. 4K na 27" monitoru je maličké a nepoužitelné.
- Komu stačí WiFi g, tak nepotřebuje 10Gb Ethernet.

Čekám na to až nová technologie bude řádově lepší, aby i 80 letá babička ji chtěla používat.
Tady mají nakročeno:
- SSD, které překonaly rychlost SATA rozhraní už dávno.
- OLED a HDR, které posunou obraz blíž realitě.
- 4K, nebo 8K kde se i dnešní high-end GPU zadýchá.
- Umělá inteligence by mohla přispět k vyšším nárokům na CPU a RAM(, ale zatím neexistují užitečné dektopové AI aplikace).
- Počítačové hry jsou jednoznačným tahounem pokroku a nároků na výkon.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dedikovaná grafika? Jaká marnivost, to není pro Vás, po chvilce by Vám začalo vadit, že to moc žere (víc jak 0W) a je to zbytečně výkonné (bavím se o kartách ala RX550).
Takže 2&3 pokryje jednoznačně AMD APU A12 9800E - 35W i s grafikou byste mohl přežít i Vy a budete to moci ještě za pár let upgradovat na Zen APU. Aktuálně stojí 9800E 2700,- kč

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

65W 8T CPU tu máme.. R5 1400 za 4500,-.. Nebo pak rovnou 8C R7 1700 za 8500,-

Intel pak nabízí 35W 8T za 8000,-

Poslední dva asi za "levné" označit nejde, ale o R5 1400 se to říct rozhodně dá (i vzhledem k morální životnosti celé platformy).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

USB 3 nějak je i není. A to jsem myslel, že už RJ-45 konečně něco killne (externí disky, tiskárny...). RJ-45 je u mne bezproblémový X-desetiletý držák.
Výkon HW? Stačí začít stříhat/upravovat doma vlastní dovolenkové video a ouva. Desetiletí HW kulhá a mám teď desk-top za 30K. Více se mi do toho vrážet nechce pro domácnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.