Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Huawei P9 vs Galaxy S7: Je u fotografie důležitější ostrost nebo textury?

Je to jasné, to z Huawei jde s trochou sebezapření označit za fotografii, to ze Samsungu je trapný akvarel, který zaujme tak tříleté dítě.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

"Vyžehlené" portréty s doostřením se lidem budou líbit více, na to není potřeba dlouhého uvažování.

Jiná věc bude, když by hodnotili zvětšeninu trávy nebo listů na stromech, které vypadají "jako když to vyblil pes".
Nebo snímek s velkými jasovými rozdíly - troufal bych si tipovat, že "dvouoký snímek" bude mít vyšší dynamický rozsah. Záleží prostě na tom, co v "hodnocení" kdo vyfotí.

To je podobné, jako když se srovnával svého času Pentax a Canon DSLR, kde Pentax ukazoval struktury, třeba látku, Canon měl jednolitou barevnou plochu. Ale když tím vyfotili modelku, na fotce z Pentaxu vypadala bez mejkapu jak příšera, ksicht plný boláků, chlupů, jizviček, ... kdežto z Canonu lezla přímo "glamour" fotografie, bez dalších úprav. Co se více líbilo, je nasnadě.

Takže mě nepřekvapuje, že davy budou hodnotit jednooký foťák Samsungu lépe, než dvouoký Huawei.
Ať tak či tak, pokrok je to úžasný - kdo by si před řekněme 10-ti lety představil, že z 5-8mm "tlustého" foťáku s pidiobjektivem a pidičidlem leze něco použitelného ?

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Já bych si zase troufal tipovat, že "dvouoký snímek" je reklamnáí chyták na hejly.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tady se musím přiklonit k P9, je prostě detajlnější a pro další zpracování použitelnější.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Vtip je bohužel v tom, že běžný uživatel žádné další zpracování dělat nechce. Chce to rovnou lepnout na FB.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

jasně, běžný uživatel ať si raději pořídí Samsung..P9 je pro fotografické hračičky.
Ale vážně, když se už povede nějaký snímek tak proč z něj z rawu nevytáhnout ještě víc..když to někdo neumí něbo dělat nechce ať si opravdu pořídí SAMA nebo Iphone.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bylo by dobry, kdyby se prispivajici i autor clanku podivali take na to video, ktere je v clanku obsazeno. Protoze pak to vyzniva jinak.
Huawei je jednoznacne lepsi pri ostreni na infinity a za dobreho svetla, tam Samsung provadi vyhlazovaci postprocesing, cimz fotku nici jeste vice nez by byla bez postprocesingu za cenu "umele" krasy.
Jenze v makro rezimu se nahle situace obraci a detailnejsi fotku ma jednoznacne Samsung, take za spatneho svetla nebo s bleskem (diodou) je Samsung jednoznacne lepsi. A i nataceni kamerou je obraz Samsungu lepsi.
Ve vysledku si teda netroufam jeden z tech mobilu hodnotit jako lepsi a jeden jako horsi, kazdy vitezi v necem jinem (myslim foto). Osobne bych pri volbe dle kvality fotografie dal prednost Huawei P9, protoze 90% mych snimku jsou priroda a pamatky za dobreho svetla.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Musím souhlasit s tím, že na té fotce Huawei podala lepší práci. Když se zaměříte třeba na jeho spodní ret, tak tam došlo k čemu? Nevím, jak se to jmenuje, ale dost mi to připomíná vadu komprese. Každopádně... neříkám, že jsem nějaký odporník, ale mám pocit, že neměl zrovna dvakrát dokonalé nasvícení scény. Možná kdyby použil jemnější světlo...
Taky vám připadá, že na tom pravém obrázku spíš vypadá jak hodně dobrej render?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Rika se tomu agresivni postprocesing a vtip je v tom, ze kdyz srovnas fotky ze starsich smartphonu od Huaweie at uz P6, P7 nebo rady Honor, tak proti SGS4 a SGS5 se nechytaj, naopak oba smartphony maji kvalitnejsi fotky (bez viditelneho postprocesingu) nez SGS6 a jeste hure SGS7. Bylo by to mimochodem take zajimave srovnani, fotky S6 a S7 maji jiste lepsi fotosnimace nez starsi Samsungy, ale proste to umele prikrasleni sceny vysledne fotky degraduje (nekteri nad tim ale skacou radosti). :-/

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tiež sa prikláňam k P9. Pri S7 sa v každej diskusii spomína, že jeho fotografie sú "over saturated", "over sharpened", "over processed", sú neprirodzené, ale dobré na pohľad.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zaujimave by bolo porovnat raw-y, pokial je to mozne z tych kamier dostat.V konecnom dosledku je to ale aj tak jedno, nakolko 99% ludi budu fotit stylom cvak/upload, takze posproces, ktory viac doostri, viac presaturuje, ubere clarit bude pre tychto 99% jednoznacne najlepsi.
Co na tom, ze bude viac sumiet, bude mat mensi dynamicky rozsah, horsie detaily atd.
Cim viac bombasticky bude snimok out of the camera, tym lepsie.
Kazdopadne ten koncept dvoch snimacov sa mi pozdava, je to docela neobvykle, mozno to ma buducnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako hlavní problém u dotyčného snímku vidím to, že autor hovoří o front facing camera a ukazuje zmíněný. Pak je to asi jedno, tuhle featuru jsem nikdy nepoužil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Argumenty zde přítomných fotografů chápu a uznávám. Takže můj příspěvek by byl vlastně zbytečný.

Jenže já se rozhodl jít s kůží na trh. Dobrovolně přiznávám, že pomeranč na čele toho čmouda, mě fakt nebere. Být to má fotka, volím tu přepálenou a vyžehlenou, přesto že lže. Vlastně ne, volím jí, právě proto, že lže. To snad každý pochopí.

Po shlédnutí toho videa ale soudím, že Ježkovy voči ;-) dostaly pěkně zabrat, aby ve videu našly místečko, kde S7 není evidentně lepší než P9. K tomu ho ještě podezírám, že trochu toho čoudu přesunul z pravé půlky do levé, aby svým slovům dodal váhu :-) Né, to kecám. To by nikdy neudělal.

Nicméně můj čistě konzumní zrak soudí, že tak v 80%-tech případů je foťák(kamera) S7 viditelně lepší. A ten zbytek (až na tu vystřiženou fotku) je spíš sporný. Ovšem rozdíl v přeostřování mě dostal. Mezi S7 a P9 bych "péčko" výjimečně nezvolil.

ZLODĚJE ALE NEPODPORUJI, takže všem, kdo skutečně hodlají telefonem i "fotit", rád vřele doporučím o více než půlku levnější, softwarově neskutečně vyladěný a nadprůměrně dobře (všemi směry) fotící ASUS ZenFone ZD551KL. Jediné zásadní negativum je, že se jmenuje Selfie....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Omluva za offtopic, ale mi to nedá, grammar nazi reporting in: "tak v 80%-tech případů " - to jako vážně?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Citace: "Vlastně ne, volím jí, právě proto, že lže. To snad každý pochopí."

... no nemůžu říct, že tohle bych zrovna chápal.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No já bych to viděl ještě trochu jinak - v podstatě tím řeknu, že ignoruju kvalitu fotografie.
Sám jsem se rozmýšlel (a hodně) jestli na P9 počkat nebo vzít Mate 8 ... a nakonec jsem vzal S7. ... a proč?
Důvod je skoro až nesmyslně jednoduchý (krom toho že jsem měl S1 a S4 ... čili logicky po třech letech = S7) - je to totiž rychlostí focení a faktem, že fotím poměrně často v hůře osvětlených prostorách. Pořád totiž beru smartphone jenom jako nástroj k pořízení velmi rychlé fotografie (a že občas se zadaří a fotka putuje i do rodinného alba) a v tomhle směru Samsung oba Huaweie totálně zmasakroval - než Huawei vyfotí první fotku já už mám 3 (nesmyslně mnoho? ale kdež - disky máme všichni obří, manažery fotoalb taky, a tlačítko delete je přítomno).
Ale jinak souhlasím, že z S7 lezou omalovánky ... (i když k večeru je na tom hůř huawei, kterej jde pro blesk a je mu jedno že člověk fotí na 15m ... )
Taky se mi líbí větší řekl bych plynulost videí ze Samsungu.

Jinak mám i iPhone 6 a to jsou teprve omalovánky

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To radsej Redmi Note 2 a nejaku CSC a dilema je vyriesena. Chapem ,ze su ludia ktori fotia mobilom vo velkom, ale zeby som si priplacal +500€ za "lepsie" fotky z mobilu aj to len z dovolenky ci nejakeho vyletu, tak to nehrozi. Uz ked tak priplatit za telefon, tak maximalne Mi5 ci iny cenovo podobny cinan

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No ak ma P9 niečo ako P8 na fotenie a to mod Super Noc, tak to by som chcel vidiet v praxi. Ano nedaju a tym robit momentky ved to foti aj 15 sekund ale lezu z toho celkom dobre zabery.

Uplne cele video som nepozeral, ale ak je na huaweji nastaveny rezim iba fotka a nie fotka Skraslenie, tak to nie je dobre na porovnanie s S7. A ak S7 nema iba fotenie bez uprav tak je mizerne SW vybaveny a treba siahnut po inom SW. Je vela moznosti preco su tie zabery tak odlisne. Chce to do ruky zobrat oba a vediet ich aj ovladat. To ze su oba Android neznamena, ze su rovnake.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě stojí obě fotografie úplně za houby. Dát takovejch prachů a dostat takovou hrůzu, no nevim.

Pro ty co by zajímala víc než místní demagogie se na internetu objevil zajímavý test:
http://www.androidauthority.com/flagship-camera-shootout-688406/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V mojom pripade je situacia jednoznacna. Huawei P9. Kedze fotka z Huawei P9 stale obsahuje informacie, ktore vo fotke zo SG7 uz davno nie su, dokazem z nej nejakym zehliacim algoritmom kedykolvek spravit to, co vypluvol Samsung G7. Ale z toho vyzehleneho "cosi" co vyliezlo z SG7 uz nikdy nedokazem spravit/emulovat to, co lezie z Huawei P9. Tu chybajucu informaciu tam uz jednoducho nikdy nedodam. Hardver SG7 jednoducho nema dostatocny kvalitativny zaklad, aby vyprodukoval fotografiu dostatocne vernu realite co sa tyka vykreslenia detailov, tienovania atd., a tieto nedostatky zakryva prehnanym postprocesingom a zehlenim a vytvara "esteticky krajsiu" fotografiu. Je to zle ci dobre? To zalezi od toho, co kto od fotaku v mobilu ocakava. Ako pisal vyssie Marv-CZ, "běžný uživatel žádné další zpracování dělat nechce. Chce to rovnou lepnout na FB." A z tohoto pohladu akekolvek prirodzenejsie a presnejsie vystupy (s ohladom na fotenu predlohu) v mobiloch budu skor negativum, ako dovod na kupu daneho mobilu vacsinou pouzivatelov. Vacsina si totiz na to predvadzanie sa na FB a instagrame a podobnych sluzbach bohate vystaci uz aj s 3Mpix fotkami ktore robili mobilove fotoaparaty pred cca 8-mi rokmi.
Pokial ale nejaky narocny jedinec chce skutocne dobru fotku, nedava logiku, ze siahne po mobile. Tak ako technika a vyvoj napreduje u pidioptik a pidicipov, tak isto napreduje aj u fotakov s cipmi APS-C, full frame a velkych skiel a kvalitativne tam bude stale priepastny rozdiel, aj o dalsich 10 ci 20 rokov. Fyzikalne a opticke zakony jednoducho neoklames.

Takze otazka z nadpisu je dost zavadzajuca, u fotakov z mobilu bude vzdy hrat vacsiu ulohu "pocit" z fotky, nez jeho presnost voci fotografovanej realite. Kazdopadne si myslim, ze by Huawei vyhral na celej ciare, pokial by uzivatel mal k dispozicii rezim fotenia, ktory by tym sialenym zehlenim vytvoril fotku ako zo SG7. Myslim ze pridat nejaky algoritmus navyse by nemal byt problem.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Páni bratia, vždy ked sa objaví článok, nebodaj reklama na najlepšie fotiaci mobil, tak sa len zo široka usmejem. Už sa niektorý mobil aspon priblížil tomuto? http://uloz.to/xRe9K9Zw/2014-11-30-0230-jpg
Alebo tomuto? http://uloz.to/x8uSAHQp/20160110-144738-1-jpg

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.