Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k AMD verus Intel: Já s tebou prostě nesouhlasím WIFTe

Jako majitel C2Q 9400 plne souhlasim. Mimochodem to byla asi moje nejlepsi koupe HW vubec. Paradoxne je dnesni nejlevnejsi quad Haswell drazsi nez tehda moje Q9400. Poradny upgrade ve stylu E3-1246v3 stoji stejne jako me tehdy stalo CPU + MB + dokoupeni 2GB RAM. Pritom ve skutecnosti jde o zachovani pokroku, protoze tehdejsi maximum pro desktop byla QX9775 na 3.2Ghz. Jedine 6 jadro od Intelu byl Xeon 7400 series, ale ten stal 2000-3000 USD podle frekvence!

Pockam si minimalne na situaci Skylake vs. Zen. Snad se do te doby trochu srovna euro vuci dolaru a klesne trochu cena DDR4 pameti.

+1
+62
-1
Je komentář přínosný?

normálně bych souhlasil, ale blíží se nová generace her a ty už na Core2Quad už nerozjedeme (třeba Zaklínač 3 , Star Citizen, atd. ).

Pokud se spokojíte s tím, že žádné PC hry nehrajete, nebo jenom hrajete starší kousky, tak opravdu člověk nemá žádnou motivaci upgradovat...

+1
+80
-1
Je komentář přínosný?

Proč starší kousky. Málokterá nová hra má větší HW nároky, stačí se podívat co vychází. Už to dávno není o FPS a hráčích co si honí trika u grafiky.

+1
+79
-1
Je komentář přínosný?

kdo tady mluví o FPS? FPS není žádným ukazatelem kvality her...
...ale taková umělá inteligence NPC, fyzikální model, atd. je velkým ukazatelem kvalitní hry a bohužel současný zastaralý hardware brzdí vývoj.

ve své době i takový Comodore 64 (8 bitový PC), nebo potom intel 486 byly "tak super",že vlastně ani nebylo potřeba jít s vývojem dopředu, protože obyčejní lidé si nedokázali představit, že bude něco lepšího.
Umíte si představit, kde by jsme teď byli, kdyby se vyslyšeli názory uživatelů neochotných se měnit / neochotných se něčemu novému naučit??? ještě pořád by jsme si kazili oči u starých CRT monitorů atd. atd.

Vývoj prostě musí jít dopředu.
Sice jsem rád, že nemusím, co 2 roky kupovat nové PC, ale to neznamená, že se mi líbí, když trh stagnuje, protože Intel má tak velký monopol, že se mu (zatím) nevyplatí na trh přinášet něco nového.

+1
+70
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuji si všimnout té zmínky o běžných činnostech.

V 90. letech se běžně ripování CD pouštělo přes odpoledne/noc. Dnes i na levné, úsporné šunce trvá řádově kratší dobu. Jo, šlo by používat třeba vyšší kvalitu záznamu, ale když to drtivá většina lidí nepozná, jaký to má mít význam? (Ostatně, používám 30 let stará studiová sluchátka.)

Taky už 15 let hraju AoE2 a jediné, co tomu chybí, je kvalitní, udržovatelný a rozšiřitelný kód, ze kterého by byly odstraňovány chyby; lepší AI je v modech jako Forgotten/FE. Omezením je software.

Pak jsou tu ty „neobvyklé“ činnosti jako např. fyzikální výpočty… pro účely fyziky. Ano, tam se posun hodí. Jinak ale vývoj musí jít kupředu akorát proto, aby se kolečka ekonomiky točila v duchu průmyslové revoluce. Otázka je, k čemu je *tohle* vlastně dobré.

+1
-91
-1
Je komentář přínosný?

k čemu je "tohle" dobré?
tak jednak s lepší technikou výroby klesají nároky na spotřebu a koncový užívatel minimálně ušetří za elektřinu.
Navíc se s lepší technikou zkracuje doba pro různé výpočty. Zamyslete se nad tím, kolik by jste za elektřinu musel platit pokaždé, když by jste potřeboval udělat něco náročného... ono ten běh PC celou noc není zadarmo!

A to, že vy jste spokojený s jednou 15 let starou hrou a nemáte potřebu se učit něčemu novému je jenom vaše věc. 6 a půl miliardy lidí na světě není stejná jako vy a nemá na věc stejný názor.... dokonce si představte, že velká hromada lidí si může myslet, že jste "ubohý", když 15 let hrajete tu jednu "stupidní strategii" :-P

Existuje i jiný herní žánr než jenom strategie. Nemyslím tím "stupidní FPS", ale třeba takové RPG. U RPG je potřeba kvalitní příběh, který si zákonitě vyžaduje pokračování... a co by to bylo za pokračování, když by NPC byly pořád a pořád stejně stupidní a svět pořád neměný? Je potřeba pomaličku jít dopředu a vylepšovat.... a bez lepší techniky nepůjde udělat lepší umělá inteligence nebo fyzikální model.

ono je dost sobecké tvrdit "já tohle nepotřebuji a proto ať všech 6 a půl miliardy lidí na světě taky trpí".

+1
+71
-1
Je komentář přínosný?

> tak jednak s lepší technikou výroby klesají nároky na spotřebu a koncový užívatel minimálně ušetří za elektřinu.

Běžnému uživateli se upgrade ani z P4 finančně nevyplatí. Taky se tou elektřinou dá půl roku topit, přičemž ne každý má plyn, tepelné čerpadlo nebo solární panely. Kromě toho, onehdá jsem likvidoval nějaké desktopy hlavně z těch 90. let: minimálně půlka byla chlazená pasivně.

> Navíc se s lepší technikou zkracuje doba pro různé výpočty.

Jo. Ale kolik lidí potřebuje co počítat?

> A to, že vy jste spokojený s jednou 15 let starou hrou a nemáte potřebu se učit něčemu novému je jenom vaše věc. (…)

V té 15 let staré hře se stále pořádají turnaje na poloprofesionální úrovni se značně netriviálními odměnami, vzniká komunitní obsah atd.

> ale třeba takové RPG. U RPG je potřeba kvalitní příběh, který si zákonitě vyžaduje pokračování... a co by to bylo za pokračování, když by NPC byly pořád a pořád stejně stupidní a svět pořád neměný?

Díky za připomenutí. Nedávno jsem si koupil balík klasických RPG od Spiderweb Software. To je obsahu a obsahu, k tomu občas velmi zajímavé mechanismy (před 20 lety!).

> ono je dost sobecké tvrdit "já tohle nepotřebuji a proto ať všech 6 a půl miliardy lidí na světě taky trpí".

No, těch 7 miliard mj. trpí na negativní externality konzumu.

+1
-53
-1
Je komentář přínosný?

jiná doba, jiný vkus. Nevím, proč se snažíte popřít tento očividný fakt.

Naše babičky považují "dechovku" za vrchol hudebního průmyslu a neustále to opakují... ale bohužel, mladší generace dechovku nechce poslouchat, proč asi?? Stejně tak si musíte přiznat, že někteří uživatelé vyrostli u AoE2 a považují to za vrchol her, ale mladší generace AoE2 prostě nebudou hrát, protože přirozeně chcou něco modernějšího,aby se mohli distancovat od starších. Je to přirozený běh života.
Tak jak máte pocit, že současné generace trpí na "negativní externality konzumu", tak něco podobného si vaše babička určitě myslela o vás... nic si nenalhávejte.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Osobně bych taky nejradší neinvenstoval do hardware ještě nějakou dobu, ale jelikož jsem velký fanda knižní série Zaklínače, tak pro mě perfektně zpracovaná herní adaptace Witcher 1 & 2 & 3 je povinností
a bohužel The Witcher 3 Wild Hunt už na dřevěných počítačích nepoběží...

+1
-94
-1
Je komentář přínosný?

> mladší generace AoE2 prostě nebudou hrát, protože přirozeně chcou něco modernějšího,aby se mohli distancovat od starších

Odkud se tedy berou ti noví hráči jak na Steamu, tak na Voobly? Spousta z nich ani nebyla na světě, když vyšli původní AoK.

Podobně nevidím důvod, proč by „mladí“ nemohli číst Shakespeara nebo Homéra, poslouchat Iron Maiden (na koncerty dneska chodí poněkud víc generací) nebo Bacha atd.

> Tak jak máte pocit, že současné generace trpí na "negativní externality konzumu", tak něco podobného si vaše babička určitě myslela o vás... nic si nenalhávejte.

Počujte, Kefalín. A čo si vy predstavujete pod takým slovom „externalita“? Já např. environmentální důsledky průmyslové revoluce.

Přibližně má generace je obecně v zemích prvního světa jedna z prvních, jejichž statisticky významná část se konzumnímu stylu života vyhýbá.

+1
-61
-1
Je komentář přínosný?

"Přibližně má generace je obecně v zemích prvního světa jedna z prvních, jejichž statisticky významná část se konzumnímu stylu života vyhýbá."

aneb jak typický český ignorant vidí svět okolo: "Já a moji nejbližší jsme jediní 'normální' a všichni okolo jsou ti divní". K tomu mám jenom jednu poznámku, kterou jsem již dříve řekl: nic si nenalhávejte, jak vy vnímate dnešní mládež, tak podobně vás vnímala vaše babička a její generace...

"Podobně nevidím důvod, proč by „mladí“ nemohli číst Shakespeara nebo Homéra, poslouchat Iron Maiden (na koncerty dneska chodí poněkud víc generací) nebo Bacha atd."

Zamyslete se nad tím, jestli doopravdy máte chuť poslouchat stejný styl hudby, který poslouchala vaše babička (třeba dechovka?) . Nemyslím si,že vám to chce poslouchat.
A k otázce výše zmíněných umělců: ano, některé jejich díla jsou nadčasová a najdou si nové obdivovatele i dneska. Ale zrovna o AoE2 se nic takového říct nedá :D

+1
-68
-1
Je komentář přínosný?

> jak typický český ignorant vidí svět

Doporučuju vytáhnout hlavu ze zadnice a všimnout si fenoménů jako freeter asociovaných s generací Y.

> Zamyslete se nad tím, jestli doopravdy máte chuť poslouchat stejný styl hudby, který poslouchala vaše babička (třeba dechovka?) . Nemyslím si,že vám to chce poslouchat.

Nebo třeba jazz?

> A k otázce výše zmíněných umělců: ano, některé jejich díla jsou nadčasová a najdou si nové obdivovatele i dneska. Ale zrovna o AoE2 se nic takového říct nedá :D

War is Coming, prize pool $120k
cca 10k diváků na hru, což je desetina velkých jednorázových akcí v SC2, které je ale *plně profesionalizované*

WC3 je na tom podobně. 12 let stará hra. Dalších titulů se stále aktivní komunitou jde najít fpysk. Navíc, spousta nových věcí na ty staré navazuje, přičemž priority jsou stejné: obsah.

+1
+39
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu poslední odstavec... jednak proč je vůbec napsaný, druhak na FM2/+ se určitě najde alternativa k pentiu(proč k tomu nedajíkvalitní box chladič je věc druhá)

+1
-92
-1
Je komentář přínosný?

Proc zrovna G3258 dnes je levnejsi G3440 navic je to novejsi Haswell refresh.
Nebo ma G3258 lepsi taktovaci potencial?

+1
+31
-1
Je komentář přínosný?

jj... je odemceny

+1
+86
-1
Je komentář přínosný?

ono je to cely ten humbuk okolo "nutneho" upgrade hardware biznis, sice az v prvom rade :-) ale je.
Boli casy ked som na 486 DX2 50MHz a 4MB SIMM a 110MB hdd pri prichode Pentii menil, nasledne Pentium Pro, na to AMD K6-2 (450MHz) a zase P2 a na to Athlon, skoro kazdy rok, rok a pol.

V sucasnosti nemam na to dovod. proste menil som PC lebo odislo HTPC (AMD Duron 700MHz :-) )a zistil som ze Zotac mi vyhovuje na celu pracu okrem obcasnych uprav vo Photoshope a inDesigne ale na veci co robim somzacal pouzivat GIMP.
Mam teda aj desktop ale zapnuty bol kvoli instalacii WindowsX a testom, inak je pod stolom. Proste vykon staci. novy bude ked umru vsetky co mam doma, naco kupovat. Mam notebook, mam MacBook Air, desktop. Pre mna procesor je scasti dolezity, dolezitejsia je pre mna ale jeho uzitkova hodnota, cize mi momentalny stav vyhovuje, a este viac mi vyhovuje to, ze Intel zacal kazit trh BayTrail procesormi. Ten ma vyznam v tablete ale nie v 15" notebooku a coraz viac ludi hlada amd CPU, co by mohlo dopomoct opatovnej vlne pretekov.

Druha strana ale je v tom, ze CPU uz nemaju kam ist. Blizia sa k fyzikalnej hranici pre dany proces vyroby a zmensovanie pri x86 uz dalej nebude mozne, a ani zvysovanie taktu. Ocakavam skor kedy dojde k zmene bud architektury (Power PC mal velmi zaujimave moznosti) alebo sposobu vyroby. a tam by aj Intel aj AMD mohli pohoriet napriklad oproti ARM.

+1
-90
-1
Je komentář přínosný?

Pekne napsane a souhlas, stejne jako souhlasim i s tim wiftovym postojem. Co se tyka toho monitoru, jako kdybych si cetl o sobe :-) U grafiky vicemene totez. A kdyz se sem tam mrknu na moje strasi fotky s Nikonem D40 tak se mi i po nem docela styska a uz parkrat jsem se dival za kolik se da sehnat na ebay :-)

+1
-51
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Je mně už skoro 40 let, a když jsem nedávno procházel záručáky, s podivem jsem zjistil, že celý základ počítače (CPU+MB+RAM) jsou už po záruce, a to byla záruka 3-5 let! Mám nějakou i5 na asi 3.2 GHz, 16 GB RAM a co jsem nedávno vylepšil, je grafika - mám nVidii 750 něco, tu pasivní. Chtěl jsem mít rychlejší Photoshop, ale nechtěl jsem nový kravál.
Legrační je, že zamlada bych byl schopný vyjmenovat přesně, co v bedně mám a jak to mám nastavené. Počítače jsem si stavěl sám. To sice i dnes, ale ptám se kamarádů na radu, který model je nejlepší, neřeším až tak cenu (jen jak psal David, kolik jsem ochotný do toho vrazit) a naopak řeším kvalitu a hluk. Na to, co dělám, mně to naprosto vyhovuje. Největší upgrade, co dnes může člověk udělat, je stejně SSD - pomůže asi i ve hrách, ale hlavně velice zpříjemní pocit práce s počítačem. Ale i tady je vidět posun. První SSD jsem dlouze prolézal diskuze a ceníky a skončil u nejdražších modelů, ale když mně začal být před časem 250GB malý, jsem se mrknul na ceny 500GB SSD a prostě vzal jeden z nejlevnějších. Jestli má nějaký parametr trochu horší, než o polovinu dražší konkurence? No a co... Neustálé řešení nedostatku volného místa je horší, než o něco menší výkon, který nejspíš stejně nepoznám, pokud nepustím testy.
Celkově je to celé posun ke spotřebce. Není to už láska, že bych řešil detaily, vlastně jediné, co zůstalo, je, že AMD a VIA mně nesmí do domu. Ne kvůli výkonu, ale proto, že jsem si s oběma užil hodně BSOD a nemíním jim už dávat další šanci.

+1
+44
-1
Je komentář přínosný?

Hmm. Mám zrcadlovku 6 MPx, která šumí na ISO 400 - a nechce se mi ji měnit, ono se s ní dobře a pohodlně fotí. Měl jsem za tu dobu, co ji mám, v ruce spoustu foťáků, ale na ergonomii ovládání Minolty neměl žádný. V PC mám Athlon 64 X3 3,4 GHz v AM3+, výkon bych hladce podstatně zvedl prostou výměnou procesoru za FX6300 za trapných 2800, ani bych nemusel měnit chladič, ale tak nějak nemám důvod, monitor 19" 1280x1024 stále dobře slouží... asi fakt stárnu. :-)

SSD do noťasu jsem si ale dal a do PC na OS taky.

+1
+85
-1
Je komentář přínosný?

Byly doby kdy jsem dal za upgrade klidne i 20.000 presto ze jsem si to nemohl dovolit a splacel to po petikilu mesicne. Dnes bych do upgrade 20.000 nedal ani omyllem ikdyz bych si to mohl dovolit klidne 5x mesicne a jeste by zbylo na pohodlne ziti. K praci uz asi 5 let pouzivam pocitac kterej jsem koupil od znameho za 3.000 ze uz jeho synovi nestaci na hrani her. Proci jen ten Duron na 1,3 Mhz co jsem pred peti lety uz 10 let pouzival nebyl optimalni a obcas se sam od sebe resetoval. A musim rict ze za tech 5 let me nenapadlo zjistit co to mam za procesor ( kdo by se oddelaval s vetrakem) a a matne tusim ze mam 4gb pameti. Jediny upgrade bylo SSDcko a pak nakup NASu. Preci jen data jsou mi asi tak 1000x cennejsi nez pocutac ktery synovi meho znameho uz nestacil ke hrani her a ja na nem uz vydelal miliony. Jojo priority se meni. Driv jsem mel nejnovejsi HDD nejdrazsi na trhu a na nem bezcenna data. Dnes mam obycejnej 120GB z lenosti naformatovanej jen na 80GB (stejna kapacira jakou mel puvodni disk ktery jsem na novy disk sektor po sektoru zkopiroval) a na nem data ktera maji pro mne milionovou hodnotu. Vse samozrejme externe zalohovane. Na 4TB disk ktery zeje prazdnotou.

+1
-108
-1
Je komentář přínosný?

Není třeba sundávat chladič, stačí CPU-Z. Milióne.

+1
-90
-1
Je komentář přínosný?

Aj bazarove Q6xxx su drahe jak svina.

+1
+42
-1
Je komentář přínosný?

Kolik? Na ebay jsem pred vanocema kopil jeden za £30 ,Q6600 ten lepsi stepping 95W SLARC nebo tak, takze asi tak za litr, na ebay jsou v tehle cene k dispozici uz delsi dobu. Zvazuji koupit jeden kamosovy na upgrade core 2 dua. Sam sem na Q6600 fungoval asi tak 3/4 roku, na desce z G31 od Gigabytu... Taktnute na 3.0GHz (FSB 266 -> 333Mhz) a dalo se, mel jsem tehda saphire radeona 6950 1GB odemknuteho na 6970. Pak jsem to PC levne strelil kamaradovy na kolejich. Je to tak 2 roky zpet jenom :-) Sem tam mel na tom i 60GB OCZ agility SDCKO a slapalo to slusne, ale ICH7 nepodporoval trim... No snad mu to SSD jeste drzi :-).

+1
+43
-1
Je komentář přínosný?

prezeral som len lokalne bazare a hybalo sa to okolo 60€

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

Mrknul jsem na ebay a Q6600 jde i za £25, sluna cena kdyz ma nekdo zachovalou 775 desku s core 2 duo...

Edit: i za dvacku £

+1
+78
-1
Je komentář přínosný?

Pan Ježek je tak trochu podivín a vždy musím zapřemýšlet nad tím, co svým elaborátem vlastně chtěl sdělit.Ne jinak tomu je i v tomto případě.Sice s WIFTem nesouhlasí, ale vpodstatě napsal lautr to samé co WIFT sám.Vývoj na poli CPU a GPU je mu ukradený, ale vyjádřit se ( a to ještě tímhle způsobem ) pavažival za nezbytné.Bohužel, tentokrát jsem myšlenkový pochod páně autora nepochopil vůbec a smysl sepsání tohoto článku mi naprosto unikl.

+1
+95
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem sice schopen přesně identifikovat přesně pochody páně Ježka, ale jako cca vrstevník odhaduji určitou frustraci redaktorů z pomalého tempa vývoje, nebo snad pomalý průsak technologií k uživatelům.
Vezměme stav IT v domácnostech. Přenosná zařízení OK, kdo je dneska nemá.Ale k činnostem využitelným na Velkém PC např. naprosto nepochopitelně roky předražená 10Gbs LAN infrastuktura.Ještě donedávna se nedal za rozumné ceny koupit ani inteligentní switch s 10GBs uplinkem. O cenách 10Gbs lan karet nemluvě.. Kapitola sama o sobě H265.. technologie s kterou je možné krmit pokročilá zobrazovadla.. transkoding do H265 ? 1-3 fps/sec. Rychlejší technologie pro veřejnost nedostupné (GPU akcelerace). Vůbec do domácností se dostanou věci jen které velcí hráči chtějí, nebo když podlehnou opensource. U mě 6 jádrový phenom II na 6-8 let staré MB. Problém není v HW, problém je v SW optimalizaci a nedostupnosti technologií.. ne, že by nebyly.. ale kdo Vám je zpřístupní.. Takový Intel se dnes 2015 už roky holedbá podporou GPU encodingu H265, ale jen to zkuste, pokud nejste zrovna filmové studio. Zkrátka je mi to jedno. Za mírný pokrok, který je mi salámovou metodou předkládán platit nechci. Nicméně " to jedno" je spíše ve významu rezignace z toho co mi marketingová oddělení korporací zpřístupní v zájmu jejich mantry segmentace trhu.

+1
-101
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím že jste to neodhadl přesně, ale jsem si jist že Vy sám v tom jasno máte.WIFT popsal jaký je stav věcí (ne že by se to všobecně nevědělo, ale on to pěkně sesumýroval) a konstatoval, že mu tento trend vlastně vyhovuje, vpořádku, článek měl hlavu a patu.Zato pan Ježek napsal už v titulku že s WIFTem nesouhlasí a v článku pak že je mu všechno ukradené a zbývající omáčka kolem tohoto hlubokomyslného tvrzení není nic jiného než totéž co konstatoval WIFT akorát trošku jinými slovy, aby to nepůsobilo už úplně blbě :-D

+1
-92
-1
Je komentář přínosný?

Tak já ten pocit na upgrade měl. Athlon 64 X2 v socketu 939 opravdu není žádné terno. Nutno dodat ale, že tento stroj s NV 8800 GTX byl zakoupen před deseti lety a dnešní hry už na něm prostě nešly moc dobře. Tedy oni na něm šly, ba dokonce spíš kráčely. Ale na druhou stranu, to co jsem nyní koupil mi doufám vydrží dalších deset let (btw: je mi těsně před čtyřicítkou a fotím na 10 let starou EOS 5D)

+1
-54
-1
Je komentář přínosný?

Core2Duo je na hrane pouzitelnosti pro dekodovani x265 (1080p)! A jakmile se rozsiri ripy, tak budou majitele starsich PC upgradovat. Na Core2Quad jsem to zkousel taky a tam uz bez problemu.

To, jak dulezity je souboj firem je videt na ARM. Diky tomu, ze AMD na vyvoj Intelu na poli x86 prestala stacit a konkuruje jen levnejsim Pentiim a Celeronum, tak Intel nikam spechat nemusi a ano pro bezne pouziti ani vic nez Core i3 (maximalne u her Core i5) nepotrebujete, ale treba na OCR at uz text nebo hlas by se dalsi vykon hodil.
Naproti tomu souboj ARM versus Intel je v plnem proudu a zatimco Atom Z25xx byl stale zaostaly, novy Atom Z35xx uz je vic nez konkurencni a to ARM neni v boji osamoceno, ale zaroven mezi sebou bojujou Qualcomm, Samsung, a dalsi.

+1
-99
-1
Je komentář přínosný?

h.265 bude řešit upgrade grafické karty, jen co se objeví podpora v nižších modelech. Pak se C2D bude flákat i při 4k.

+1
-99
-1
Je komentář přínosný?

Tak samozrejme i touto cestou je mozne jit. Chtel jsem hlavne poukazat na to, ze i pro bezneho uzivatele neni vykon uplne nezajimavy a ze vykonove naroky sice rostou mene nez v minulosti, ale porad rostou. Nasi maji Core2Quad a jestli neodejde deska, tak zatim nemaji duvod upgradovat, nakonec bezny clovek nezajimajici se o IT se domniva, ze pocitac musi vydrzet aspon 10 let stejne jako vydrzela jejich TV, zakerny vtip je v tom, ze ta dnesni LCD TV da 10 let stezi.

+1
+79
-1
Je komentář přínosný?

Já mám C2Q 9550 a právě čekám na nějakou rozumnou grafiku. Nv750 to bohužel neumí a 960 je zbytečný luxus. Když jsem zkoušel nahrávku z DVB-T2 testu (4k/50p) tak to jelo "závratnou" rychlostí 10-15 fps.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Proč by dnesni LCD TV neměla dát 10let?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Protože obsahuje komponenty, jejichž životnost byla vyprojektována tak, aby se maximalizoval zisk výrobce, tzn. minimum reklamací v záruční době, po uplynutí záruční doby začne odcházet jako na běžícím páse.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby to nebylo k placi, bylo by to k smichu :-(((
Tenhle blabol presne ukazuje, tak jsou lide zdegenerovani, ze neumej uz ani logicky premyslet :-(

Ale tak dobře, pokusim se naznacit, proc je to nesmysl:

Koupim si TV, rekneme od spolecnosti například Sony. Společnost Sony dela televize a chce je co nejvíce prodávat. A nyní je potřeba udelat VELMI důležitou připomínku - TV chce prodávat NEJEN Sony, ale ještě asi 100 dalších spolecnosti, které se jen klepou, aby mohly prodat vice TV.
Takze, koupil jsem si Tv od Sony, a ta se mi za 2 roky a 1 mesic podělala. Co udelam? Koupim si ZNOVU TV od spolecnosti, se kterou mam spatnou zkušenost? Mozna nejakej retard ano, ale ja teda ne.
Dobře, mozna, ze mam Sony desne rad a tak jim dam druhou sanci. Koupim si další TV od Sony, a ta se mi podela za 2 roky a 6 mesicu.
Co udelam pak?
Pokud bych si znovu koupil Tv od Sony, tak si plne zaslouzim cokoliv, co se mi pak stane a mimo jiné to potvrzuje, ze jsem skutecne retard.

No, většina lidi, i když to jsou místy docela debilove, si nakonec nekoupi opakovane výrobek od spolecnosti, od které se to sere jak na bezicim pasu.
Takze pujdu a koupim si TV například od spol. Samsung.
Ci nejakou, na kterou si prectu DOBRE REFERENCE.

Tedy: Společnost, která bude zamerne vyrábět výrobky, co prezijou záruku o par mesicu a odejdou, se dlouhodobe neudrzi, protože nejaka jina nabidne podobne zboží, které vydrzi o něco dele.

Věc druha je pouzivani soucastek, kde existuje vyssi riziko poruchy, nez u soucastek "prémiových". Ano, to se deje a dost často. Ovšem to neznamena, ze odejdou VSECHNY TV po 2,5 letech. Ne, znamena to, ze například 1% TV odejde po 2,5 letech, další 1% po 3 letech a podobne.

Coz je docela rozdil oproti tomu tvrzeni, které rozporuji, ze.

+1
-39
-1
Je komentář přínosný?

Představujete si to moc pěkně, v praxi ale můžete ale narazit na několik problémů.

- vedení firmy se rozhodne, že v současné situaci je lepší maximalizovat krátkodobý zisk na úkor dlouhodobého. Viz třeba Rory Read, který byl nedávno odejit z AMD.
- často dochází k tomu, že firma na výrobek akorát nalepí svoji značku, jinak se všechno stejně vyrábí v jedné fabrice kdesi v číně. Takže i když se rozhodnete pro nákup od jiné firmy, dostanete stejně ten samý čínský šmejd, akrát s jinou nálepkou.
- DOBRE REFERENCE? Kde berete jistotu, že se dobré reference zakládají na pravdě, resp. nejsou sponzorované výrobcem?
- někteří prodejci uvádějí statistiky reklamovanosti. Pokud výrobek začne odcházet až po záruce, tak se to ve statistikách reklamovanosti neprojeví. Naopak, výrobek se bude jevit jako maximálně spolehlivý.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Jen dvě poznámky (jak to po sobě před odesláním zpětně čtu, tak … ehm … ;-):

1) Ano, v Číně se vyrábí všechno a - důležitý dodatek - vyrábí se to tak, jaké je zadání a jak se to zaplatí. Když je zadání „udělej, aby se to posralo po dvou letech“, tak to udělá, aby se to posralo po dvou letech. Když je zadání „udělej to tak, aby to vydrželo 10 let“, tak to udělá tak, že to vydrží deset let. Stačí tu kvalitu zaplatit. Oni to umí, jde jen o zadání.

2) Všichni výrobci TV se můžou domluvit, že budou vyrábět produkty s omezenou trvanlivostí. Vyhovovat to bude všem, protože nikdo nebude přečnívat. Může se stát, že někdo se vzepře a napráší ostatní (jako se to stalo kdysi u kartelu s CRT obrazovkama), ale taky se to stát nemusí. Na výběr není a nikdo další do tohoto trhu nevstoupí, protože to vůbec není jednoduché (patenty, vstupní náklady a tak).

Čili pravdu máte tak trochu oba dva. Přesto se lehce přikláním na stranu Lojzy, a to čistě proto, že zatím mám dobrou zkušenost s Panasonicem, kterému už nějaký ten rok je (ani nevím kolik, takže víc jak dva, tři určitě) a zatím drží (a až se vysype, Behemot ho určitě spraví, protože kurvítkem bude na 99 % nějaký kundenzátor ;). Shodou okolností je to „čínsko-český šmejd“ ;) (komponenty tvořili Číňani a sestavovalo se to zřejmě v Plzni). Takže minimálně jeden takový produkt, který přežije víc než záruku, na trhu byl a mám ho já, takže mi ta strategie „raději dělat trvanlivější věci, abychom je mohli příště prodat zase“ přijde docela smysluplná.

Na druhou stranu pro mě jako spotřebitele není od věci ani ta strategie „děláme to tak špatně, že se to vysere ještě v záruce“, což oceňuji u výrobců žárovek, protože mám za pár kaček počáteční investice žárovku prakticky na celý život - s ohledem na to, že prdne vždy v záruce, ji v záruce vyreklamuji a koupím novou, přičemž tento cyklus se už hodně dlouho úspěšně opakuje :). Teď jsem ale najel cvičně na LEDky a zkouším, co vydrží. Doufám, že jestli odejdou, bude to taky v záruce :).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že v LCD TV nemá moc co odejít, maximálně kondenzátory ve zdroji, to není takový problém. viz. zdejší Behemotova sága o opravách monitorů (i 10let starých)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

heh, ted zrovna zkousim dekodovani x265 na 1280x720 ripu, ruchlost cca 1FPS :) na obstaroznim AMD5050e, ale prehravani jde v pohode, coz pro x265@1920x1080 uz asi nebude platit...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jenom upozornim, ze dekodovani = prehravani. Ty pravdepodobne kodujes, to jest vytvaris x265 rip. Tam je vskutku vykon potreba. Pamatuji se na nastup x264, coz byl pro me povel ke koupi noveho PC, nebot Pentium 4 Prescott zvladl prehrat 480p a 720p uz rozhazoval obraz a zvuk, u 1080p to jelo viditelne po snimcich. Notebookovy Core2Duo se mirne zadrhaval pri nekterych vypocetne narocnych scenach pri 1080p, na desktopovem x264 nebyl problem.
(Grafiky tenkrat prechazely z AGP na PCIe a ATI na AGP jeste x264 dekompresi nepodporovaly.)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Enkódovat HEVC (s x265, počítám) na dvoujádru snad jenom s nejrychlejšíma presetama, což ale zase nemá smysl (v takovém případě přejít na x264). V tomhle případě by ještě byl průšvih, že Athlony nemají SSE4 a SSSE3, bez toho má x265 okolo 70% propad rychlosti. Což je fakt au, jelikož i bez toho je to hodně pomalé. Takže třeba moje testování x265 na A8-3850 dávalo při lepších nastaveních výsledky typu 0.01 fps :), což se v praxi fakt nedá.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

jj, prevadim do x265, main+superfast+psnr+VBR+2pass, prehravani bere cca 20% CPU
BTW: je to jen test, jak vypada vysledek, jinak na kodovani samozrejme nepouzitelne :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak na test OK. Kdyby to bylo na skutečné použití, tak bych radši než superfast v x265 určitě použil nějaký pomalejší preset v x264, to by mělo dát lepší kvalitu. Jinak PSNR? --tune psnr škodí obrazové kvalitě, teda pokud to vyloženě nechcete měřit účinnost ME nebo tak něco, ale to stejně nemá zas tak velkej smysl.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Mám C2Q a HD7770 a jediný důvod pro update, je problém s SVP. To se stará o dopočítávání na 60 snímků u většiny videi. Videa v SD jedou plynule ale jednou za pár vteřin se trochu trhnou. HD video nepřipadá v úvahu. Toto je jediný případ, kdy na limity narážím. PC už přes 5 let jede a já o něm prakticky nevím (a to jsem v té době stavěl na použité desce i procesoru). Od té doby tam akorát přibilo SSD a rozšíření paměti na 5 GB, za starší grafiku jsem v rámci reklamace dostal novou stávající. Nad novým LCD také přemýšlím, ale zatím budu čekat. To že bílá už není bílá se dá přežít, pak bych chtěl něco většího s IPS.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Tohle řeším tak, že PC je připojené k TV a nastavím si správnou frekvenci - tedy 50p nebo 24p pro ripy. Není pak potřeba přepočítávat na 60Hz.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nemohu úplně souhlasit s tím, že člověk nic novějšího nepotřebuje. Přeci jen jestli se něco zlepšuje tak je to spotřeba(při vyším výkonu). Pokud používám počítač intenzivně (u mně 12h denně a často na něm běží celý den nějaká aplikace typu cad a spol.) tak například při snížení spotřeby sestavy o 150W to za 5 let dělá okolo 13 000kč na elektřině...
Obzvláště drastická změna to je při náhradě přetaktovaného amd za nové i7 a dvojice grafických HD karet za jednu dnešních geforce...

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

13000 Kč za 5 let - a kolik že vyjde ten upgrade?

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Tak mě tedy vyšel procesor s deskou o dost levněji...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Trvdit "je mi to jedno, protože nepotřebuji nakoupit" je poněkud ošemetné, protože co když nakoupit musíte. Pak se váš názor rychle změní, protože budete muset čelit současné realitě.

Kdysi šlo koupit levný Athlon (a vlastně i Sempron), protože výkon "stačil" a všechny funkce byly k dispozici (ECC, Virtualizace, atd..) Dnešní nákup je katastrofální volbou mezi vykastrovaným Intelem (I kdyby stačil celeron, jedný umělě neořezaný CPU je Xeon E5 od 10 tis. nahoru) a poněkud nepovedeným AMD. Je docela zajímavé, jak málo je AM2/AM2+/AM3 procesorů v bazarech.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Je nepovedenym vtipem chtit virtualizovat na necem z dnesniho pohledu vykonove tak zalostnem jako je Sempron, stejne tak bys pobavil, kdybys chtel virtualizovat na Celeronu. Proto neni zadny duvod, aby tam tyto funkce vyrobci davali, nebot to bezny uzivatel nevyuzije a procesor muze byt levnejsi.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pointa je v tom, ze ten procesor dane funkcionality fyzicky ma, ale su zablokovane koli kategorizacii produktu. (ECC, AVX, AES-NI, virtualizacne instrukcie). Staci vsak supnut niektore Pentia alebo i3 do serverovej dosky a "zazrakom" je zrazu mozne pouzivat ECC

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

JJ, tahle politika osekávání umožňuje pěkně škálovat zákazníky a kasírovat je za "nadstandardní" funkce. K dokonalosti dotaženo Intelem. Že kdysi byla svého času podpora ECC v každém Athlonu nebo Phenomu? Zapomeňte! Přitom v nízkopříkonových sestavách, které ale běží 24/7 by se "vyšší" funkcionalita uplatnila.
Které i3 (nebo další z 2core cpu) jdou šoupnout do serverových desek? Asi už ne ale do dual cpu sestav, nemýlimli se?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

samozrejme, jedna sa o socket 1156/1155/1150. A s tym 2p nepostavis - nemaju QPI. t.j. mozes pouzit i3 do serverovej dosky pre E3-12xx CPU.

Predtym mal Intel v "malych pismenkach pod specifikaciou" procesorov s hviezdickou (alebo cislom ref. na ECC riadok v tabulke specifikacie) napisane, ze funkcionalita funguje len na doskach s cipsetom c20x / x21x /c22x (podla generacie cpu). Teraz len genericky "na support musi byt podpora CPU aj dosky"
vid. http://ark.intel.com/products/77480/Intel-Core-i3-4130-Processor-3M-Cach...

U AMD bola podpora ECC v cipoch, ktore sa davali do AM3/+ socketov - z rovnakeho dovodu ako v pripade "intel mainstream socketu" > Opteron 3xxx ide do AM3/AM3+ dosiek.
Ak si checknes CPU compatibility list niektorych "desktopovych" dosiek tak tam najdes aj tieto Opterony - napr. Gigabyte ich priamo uvadza. A preco desktopove dosky AMD podporuju ECC? Lebo tu nie je segmentacia "SOHO 1P server" cipsetu a desktop chipsetu. (naopak u Intelu je to zvlast B/H/Z 8x a 9x > C222/224/226)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Většina desktopových desek ale ECC neuměla, tuším výjimkou byl jenom Asus (čest za to).

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To nie je pravda. Asus je jediny, ktory to oficialne uvadzal v specifikacii. Napr. ASUS M5A97 a M5A99 EVO dosky maju len "mizernu" konfigurovatelnost ECC (on/off, auto/disabled ci ako sa tie moznosti volaju) - ale maju ju oficialne uvedenu.

Napr. podla fora Gigabyte maju vsetky 990x dosky a 970 UD3 ECC (a afaik 770 UD3H mala uvedene aj oficialne v specke)
Tak napr. Gigabyte 970A-UD3 ma moznosti konfiguracie ECC ako Sabertooth od ASUS-u a drahsie. vid. co sa "cirou nahodou" objavi v BIOS-e ak clovek do spominanej "gigabitky" hodi ECC pamate:
http://1drv.ms/177RZjY

na istom fore mi bolo dohovarane ake to bude nestabilne (4x4GB na 970) a neviem co vsetko :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak to je dobrý vědět. Netušil jsem to (holt když to není v těch specifikacích, podle kterých si člově k desku vybírá...)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

podpora ECC byla i u AM2. oficiálně na Asusech, jinak jsem to nezkoumal

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle neskutečné moudro jste přišel kde? Dneska se prodávají dokonce i serverové Atomy. Značkoví výrobci serverů jako HP zcela běžně nabízejí servery s Celeronem. Virtualizuje se dnes úplně všude, dokonce z pohledu hrubého výkonu CPU taková plečka jako Mikrotik Routerboard s pomalým MIPS CPU se dneska používá k virtualizaci.

A vyrobci ty funkce tam davaji. Ve většině chipů jsou k dispozici, ale Intel je umělě vypíná.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Dokud jsem pracoval, na Athlonu 64 X3 s osmi giga RAM jsem v naprosté pohodě virtualizoval testovací LAN - Windows 2003 nebo 2008 server včetně Exchange serveru a dvakrát Windows XP nebo W7 zároveň a v vždycky jsem odzkoušel, co bylo potřeba. Dělal jsem například návrhy firemních instalací antiviráků s centrální správou nebo konfigurace Active Directory. Ve Virtual Boxu.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste sehnat MB+CPU pro malý domácí server, server u kterého je prioritní spotřeba (do 10W v průměru) , ale zároveň chcete dostatečný výkon, 2x LAN z toho alespoň jedna GB. Pokud bude další podmínkou napájení jedním DC napětím, kvůli snadnému zálohování baterii, zjistíte, že máte smůlu.
Hledal jsem dlouho a nenašel nic.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Některá z variant Supermicro A1SAi nevyhovuje?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Mal som v rukach priemyselnu miniITX dosku od Jetway s Intel Celeron 2930 a tam by si sa dostal na tu priemernu spotrebu okolo tych 10W. Maju aj dosky s 2xGBLan. Kazdy vyrobca priemyselnych dosiek ma v ponuke taku dosku. Necakaj, ze bude ale za 50eur.

http://www.jetway.com.tw/ru/ipcboard_view.asp?productid=1086&proname=NF9...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Za minulý rok jsem vyaukroval průmyslové PC postavené na mobilní platformě. První je s pentiem M (na VM lze tedy zapomenout), ale jinak dostačující mašina, spotřeba... 22W při 12V. Druhé PC co jsem vyaukroval pár měsíců později je komplet pasiv, sice starší socket M, ale nacpal jsem do něj T7200 (VM podporováno). Napájení opět 12V a spotřeba taky kolem 20W v idle.

Obojí jsem koupil v rozmezí 1-2kkč.

Existuje to, dokonce si myslím, že jsem hledal i původní prodejní cenu a nebyla "standardně" brutálně vysoká.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

Ja taky souhlasim. Doma mam sestijadro AMD FX-6100 a GTX 430, v praci sestijadro Phenoma X6 s GTX 460 a staci to bohate. Je fatk, ze programuju a preklady uz nekdy trvaji dlouho, tak zvazuju do prace nejaku novou i7. Ale na beznou praci dneska lidi proste rychly CPU nepotrebujou. Ono jde asi i o to, ze CPU je dnes hrozne brzdeny pametma, takze v nekterych aplikacich pak neni velky rozdil mezi Core 2 Duo a relativne novou i7, protoze to vsechno ma v sobe DDR3. Ted zapojuju PC s DDR4, tak jsem na to zvedavy. A dalsi vec je, ze mnoho aplikaci na PC neni prilis optimalizovanych. V tom by se dalo taky dost zlepsit. Ale to, ze AMD dost ztraci me mrzi, konkurencu bych rad. Stejne tak bych byl rad, aby konzole nebrzdily kvalitu her a tim padem i rozvoj GPU. V praci se zabyvam numerickymi vypocty a tam bude vykonu vzdycky malo. GPU nam dost pomahaji, ale vyvoj GPU financujou hlavne hraci her, neverim, ze by se GPU uzivilo jenom HPC trhem. Takze vlastne je to tak, ze kdo hraje AAA herni tituly podporuje vedu :-D.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

:-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"neni velky rozdil mezi Core 2 Duo a relativne novou i7"

Kdyby jen Core2 vs i7 ... jsem si kdysi delal porovnani, jak jdou ruzne BOINC aplikace na ruznych masinach ke kterym sem mel pristup... no nektere meli rozdil na nejhorsi (Sempron 3000, socket 754, DDR1 :-)) a nejlepsi (nejake Core i5 + DDR3, tusim 2012) masine asi 80% (jakoze rozdil v dobe behu jedneho workunitu ...) ... a to je ten Core i5 teoreticky tak 20x rychlejsi...

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Jo, tomu verim. Podle me je obecne narust vykonu novych CPU dan hlavne vetsi kesi. A tam, kde se neda kes vyuzit efektivne, jsme se mozna uz od dob P4 prilis nehnuli z mista. Nemluvim ted o prehravani videa apod., kde se vykon CPU vyuzije a je poznat.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, pro me je to takove dualni, rychlejsi masinu bych vyuzil, 16 jader taky, ale zas ne az tak casto, ze bych kvuli tomu menil svoji starnouci FXko... navic virtualizaci musim mit, takze dokud intel nezapne v desktopovych CPU vt-d, nejak nevidim neco zasadne lepsiho...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš ECC? VT-d totiž podporuje intel docela standardně od i5 výš(vyjímky jsou procesory s K) už od dob Sandy Bridge (co vím, možná ještě dřív). I ECC začíná dost podporovat i na blbých Pentiích, ale musíš mít desku s C22x chipsetem. Taky by mě zajímalo jestli opravdu potřebuješ VT-d, nebo si vystačíš s VT-x.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Ne nemyslim ECC, to je mi ukradene.

Potrebuji PCI passthrough. AFAIK to VT-x neumi, nebo se mylim ?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Vypada to ze cdr/diit se zacina stavat serverem ctyricatniku kteri ho ctou uz nejakych dvacet let. Patrim take do teto kategorie :-). Z puvodniho nekompromisniho ( co neni nejnovejsi je beznadejne zastarale) se pomalu dostavame ke stavu ( a vzdyt ono to funguje a me to vlastne staci + to byly za mlada casy). Ocekavam ze za dalsich dvacet let tu mezi retro recenzemi na R9-280X a spol najdeme claneky typu (odchod do duchodu + wift zemrel v nedozitych 72letech). Tak si rikam zda neni nejvyssi cas se probrat a prestat fotrovatet. Proste no.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Tak WIFT celkem jistě počítá s tím, že se nedožije ani důchodu, a to proto, že buďto natáhne bačkory poměrně brzo, nebo do té doby důchod zrušej úplně (nebo obojí) :).

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

zapomínáš na 3. variantu: důchodu se dožiješ, důchod (z "I. pilíře") stále bude, ale jeho výše v dané době bude odpovídat řekněme 2000-3000kč v současnosti.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tato varianta je zahrnuta ve variantě „důchod zrušej“. Jinými slovy budu muset dál vydělávat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Roztrhejte si třeba občanky...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

jo jo, sám jsem měl, vlastně ještě mám a neprodám!, dokonce je dražší než při nákupu!!!, odpočátku vydání C2D @2x4GHz :-)

Kdybych needitoval FullHD video o 50fps progresívně, bylo by mi i jedno, jeli 2x1,8GHz nebo 2x3GHz, ale jelikož edituji, nebylo mi to jedno a tak E8400 to léta! jistil :-)

Doba však pokročila a já toužil po hladkém běhu 4K, které se začíná prosazovat a já nechci jen pasívně přihlížet. Již mi z GoPro4 Black donesl kámoš první záběry z tzv. dronu a tam bych už nevystačil, pro nazivní zobrazení natož editaci, ani s původní grafikou ani s CPU :-( i7 4090K opět na @4GHz a GTX980 to jistí i pro 4k 50fps! :-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mam 3 deti, kazde ma celeron G530, ktery stal pod 1000,- a bazarovou 8800GT (ano, uz si rika o upgrade), taky zhruba za 1000,-. Hovorim o cene pred 4 lety.

Pointa je v tom, ze kdybych chtel udelat upgrade zhruba ve stejne cene, tak zjistuji, ze neni co... Pentium G2030 ted stoji 1500,- a bazarova 7700 za 2000,- se nevyplati kupovat a nic levnejsiho taky ne.
Ja sam jsem prestal hry hrat a na obcasny na Empire earth mi staci integrovana grafika na CPU.

Ale podle mne to neni o tom, ze by lide vubec nepotrebovali upgrade (dcera prska, ze se ji SIMS3 pomalu natahuje), ale bohuzel procesor, ktery ted stoji 1000,-, je jen nepatrne vykonejsi, nez procesor, ktery tu samou cenu stal pred 5 lety.
Takze stagnace mi nevyhovuje. Clovek by si i rad provedl upgrade, ale ono se to proste financne nevyplati. (realisticky reseno by to neproslo rodinym rozpoctem)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

http://www.game-debate.com/gpu/index.php?gid=885&gid2=14&compare=geforce...

Kdyz treba vidim tohle, tak jenom nechapave kroutim hlavou...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je vtipny, jenze vyrobci fakt nemuzou za to, ze oproti dobe pred 4 lety padla koruna o nejakych 35% dolu, kdyz k tomu pripocitas inflaci, tak dnesni cena 1500,- odpovida cene 1000,- pred ctyrmi lety. Jinymi slovy jak jsi sam koneckoncu napsal muzes upgradovat na Pentium G2030, ktere je vykonejsi a stoji stejne.

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Osobně souhlasím. Taky mám již přes třicet a mám pět let starý Phenom II X4 a jsem vlastně spokojen. Hry už tolik nežeru a navíc upřímně je dáno i tým, že mě za posledních několik let vlastně nic moc žádná hra nezaujala (snad kromě War Thunder, na který mě ale Phenom II + HD 7770 stačí) a nějak necítím potřebu upgradu. Snad než výkon, spíše řeším myšlenku náhrady v podobě G3258+750Ti v nějaké pěkné mini-itx skříni a udělat si tak hezký malý úsporný PC.
Ale na druhou stranu k původní myšlence - faktem je že vývoj softwaru byl vždy spjatý s vývojem hardwaru a pokud Intel ztratí konkurenci, pokud ho nic nebude tlačit k rychlejšímu vývoji tak bude stagnovat i vývoj softwaru. Ať už je to v rámci herní grafiky, tak v mnoha dalších oborech. Současná doba je tak dána a kde není konkurence není žádný progres.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Mě ta situace teda moc nevyhovuje. Mám PC s 2x Intel Xeon E5 2687W v2. A kvůli tomu, že AMD v tomto segmentu nemá konkurenci, musel jsem zaplatit jen za procesory 100 000.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

V tomto segmentu ale AMD nikdy nebyla konkurenci, takze nevim na co si stezujes.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak já bych si také přisadil. :) Co se týče výkonu, to už je pro mě také suma fuk (jsem v té kategorii "mnohem" víc než 30+ :) ), ale co se týče spotřeby, to už mi jedno není. Dlouho jsem jel na C2D a dokázal jsem to v dobře větrané skříni uchladit pasivně Ninjou. Potom jsem upgradoval na i5 a to už jsem si pasivně nelaznul. Proto se mi u nové generace plesám nad tím, jak Intel na úkor honění výkonu zapracoval na spotřebě a mám cukání do upgradu jít. Stejně tak NV, výkon ať si honí "gamesáci" :), mě stejně jako u Intelu nejvíce nadchla spotřeba a pevně doufám, že se objeví i pasivně chlazené modely.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Pasivně chlazeným modelům se obvykle říká chytrý telefon, TDP pár Wattů, výkonem zdatně konkurují levným PC, třeba taková Tegra X1 má výkon grafické části 1 TFLOPS, sice jenom v FP16, 512GFLOPS v FP32, není to tak dávno, co byly jako novinky uvedeny grafické karty se stejným výkonem a spotřebou přes 200W.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Taky asi mobil a tablet jsou jediny pristroje, kde je videt opravdu pokrok. Za 5 tisic si dnes clovek koupi 4 jadro s vykonem, ktery by byl u mobilu pred 5 lety nemyslitelny..

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Jo jasně, je Vám to jedno ale koupili byste si (nebo už máte) jen Intel s NV. Proč teda věnujete tolik článků Linuxu? Mě je typ OS ukradený a používám Windows, jak se Vám líbí tohle? Všecko jsou to jen kecy, všichni máme své předsudky a oblíbené značky, někteří si to ale s klidem přiznáme. Jen největší pokrytci ale sepisují články o tom jak jsou maximálně korektní. Asi nějaká potřeba omlouvat si to sám před sebou

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Při vší úctě nemůžu za to, že nechápete rozdíl mezi "je mi to jedno" a "kdyby mi teď odešlo PC, musím koupit nové a byly by to komponenty A, B, C, X, Y". Jestli používáte Windows, nebo třeba GNU/Hurd, je vaše věc, opět: "je mi to jedno". Ale máte samozřejmě pravdu, tento zápisek v blogu (nikoli článek) byl zoufalým výkřikem mučeného podvědomí, které už nedokáže vydržet to vlastní pokrytectví.

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

Zaprvé tedy nechápu jak můžete s Wiftem nesouhlasit, když je vám to jedno, šumák, šumafuk, atp, jak píšete. Potom by teoreticky neměl vzniknout ani tento elaborát o ničem jak jste také sám předestřel. Trochu si to rozporuje s výrokovou logikou, ale přenesu se přes to a vidím zde jen pohled jedince, na rozdíl od článku na který navazuje, bez širšího hlediska. Řešíte vlastní dilemata koupit/nekoupit, podle vašich vlastních představ a měřítek, která mohou být ovlivněná věkem a třeba i prostředím(rodina, finanční zázemí, apod). Tím jak se k problematice stavíte, tvoříte jen jednu, dovolím si říct, minoritní skupinu - otázkou je zda vůbec cílovou. Pokud někomu odzvoní 40 a tento jedinec se rozhodne doklepat to s xpéčkama/linuxem, C2D a odkazováním se na staré dobré časy, je to jeho business.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Mě je jedno něco jiného než WIFTův názor. Prosím rozlišovat.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Požadujete nemožné. Ten výrok jsem si nevymyslel, ten jste napsal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pan Jezek, trafili ste ma uplne presne, zeby som bol modelovy pripad? :) Ten popis PC a pouzitia, veku, rodinneho stavu dokonca aj tej zrkadlovky sedi na 100% :)

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Stárneme no :o)))) naprosto normální jev. Článek mi mluví z duše včetně té zrcadlovky. Nějak mě po tom šedesátém roce věku přestaly bavit hry :o)) a jiný důvod k upgradu není....

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Na jednu stranu chápu, že stárneme. Mě je skoro 33 a už nehraji jako v 15ti, to jak používám PC se mění, na druhou stranu to nějak ovlivňuje vývoj na trhu? NE. Asi máte pohodovou práci, já svému zaměstnavateli nemohu říct, že už jsem starší, je mi více věcí ukradených, takže mi dejte všichni pokoj, od teďka budu pracovat jen tolik jak uznám za vhodné a přestanu se zabývat věcmi jen proto že jsem je přestal považovat za důležité. Jste magazín který má ambici informovat o novinkách, dělat recenze, hodnotit věci. Tak to prostě dělejte pokud možno co nejobjektivněji i nadále a tyhle blog výjevy adresujte svému psychiatrovi. Když potřebujete obout na auto zimní pneumatiky, tak očekáváte, že Vám to v pneuservisu udělají. Asi by se Vám moc nelíbilo, kdyby Vám mechanik řekl, že jsou mu Vaše gumy ukradené, protože už stárne a tyhle věci jaksi odmítá nadále řešit. Koneckonců pneuservisů je hodně, stejně jako IT magazínů, takže dělejte jak myslíte ;-)

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

No, u těch pneuservisů nebo obecně autoservisů, ale i u doktorů, ať už obvoďáků, nebo specializovaných (zubařů, očařů), … pozoruji jeden trend, který je logický a i přes svůj zjevný přínos s tím nejsem moc spokojen: čím kvalitnější pracovník, tím složitější je k němu se objednat (ano, objednat, to už není tak, že přijdete a má volno, tihle lidé volno nemají). Mám to tak se vším, co jsem vyjmenoval: autoservis/pneuservis, obvoďák, zubař, očař. Míval jsem obvoďáka, co měl pořád volno, bylo to super, kdykoli jsem přišel, byl jsem první. Taky tomu odpovídala jeho kvalita služeb. Tak jsem šel po referencích a skončil u obvoďáka, co má pořád plno a jediný, s čím jsou u něj lidi nespokojený, je, že má pořád plno.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Lenze tomu pneuservisakovi je to v skutocnost na 95% jedno (ak sa jedna iba o zamestnanca tak sa dokonca pravdepodobnost blizi limitne k 100%) - otazka je len jak sa mu do dari zakryvat pred kolouskom-zakaznikom resp. jak jeho stupajuce skusenosti dokazu kompenzovat klesajuce nadsenie!

A takisto akasi abstraktna `spokojnost zakaznika` je znacne irelevatny a nesuvisiaci parameter - z mojej skusenosti velka cast ludi sa uprimne vytesuje aj nad `lestenym hov.om` a zas velka cast ludi ofrfle kludne aj 'korunovacne klenoty s briliantami'...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tady někdo zcela nepochopil co sděluji. Je to blog, tedy vyjadřuje můj osobní názor, který nemá nic společného s mou prací. Jako redaktor zdejšího magazínu sleduji novinky, píši o nich a budeš se asi divit, dost si je stále po těch 10 letech užívám a baví mě to. Kdyby mě to nebavilo, tak už dávno dělám něco jiného, to snad plyne z principu věci. Ale to že mě něco baví a zajímá, neznamená, že jsem pro danou věc typický zákazník. Mě osobně zkrátka spousta věcí zajímá po technologické stránce. Ale stejně jako si hned neběžím koupit nové CPU/GPU (protože mi stačí mé staré), tak si stejně tak neběžím koupit hned nové auto (protože mi stačí staré/jiné/MHD), neběžím si koupit nové proudové letadlo (přestože mě velmi baví sledovat vývoj) a tak bych mohl pokračovat. Takže tvoje pochopení věci a tvoje přirovnání je NAPROSTO zcestné.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.