Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak jsem opustil Android (a proč toho nelituji)

Prosim vas objasnite mi zmysel tohto clanku. Mate androind nemate android mate telefon s OS ktory je mrtvy a takmer nefunkcny ale rychly potom po x updatoch je funkcny a rychlo ale OS je mrtvy takze ked budete v situacii ze budete potrebovat nejaku specificku appku ste nahraty ale kedze vsetci su dementny tak ten super OS je mrtvy. Ja netvrdim ze android je dokonaly ale je najuniverzalnejsii,otvoreny a cenovo pristupny. Netusim kde beriete tieto svoje telefony ale za 90 - 100 eur sa da kupit schopny android telefon co pokial nie ste maximalny drzgros je uplne akceptovatelne. Mne tento clanok pripada ze autor si chce dokazat ze nie je ovca co ide s prudom . Takze gratulujem ovca nie ste. Bohuzial ani normalne zmyslajuci clovek.

+1
+73
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Vlastně jste mě předběhl, chtěl jsem svůj příspěvek začít větou " Co tím chtěl básník říci?". Pořizovat dnes telefon s méně než 2 GB RAM je při faktu že apky jsou čím dál více náročnější na místo v RAM je nerozum. Tak jako si dříve PC vystačilo s 8 MB RAM při provozování MS-DOS, Win 95, tak to do dneška vylezlo na standardních 8 GB RAM, Já mám v PC 24 GB a nemám pocit že jsem to s velikostí RAM přehnal. Bohužel telefony nejsou PC, kde se dá RAM rozšířit a tak si každý kdo telefon kupuje musí na tento parametr dát pozor. Dnes se přitom ví, že vesměs bohatě stačí telefon se 4 jádrem na 1,7 GHz a když to zazdí výrobce malou RAM, mají mu na to lidé hodit bobek.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pravdu mas kdyz rikas, ze dneska je na androidu rozumne minimum 2GB ram. Na pc je to potom strasne idividualni a hlavne zalezi na tom, jestli mas nebo nemas SSD. Mam osobne odzkouseno ze i na 1GB ram s Windows 7 na SSD je sviznost systemu velice dobra, za predpokladu ze brzda neni CPU ala atom prvni a druhe generace. Ale abych nebyl masochista tak to vidim asi takhle, za predpokladu za PC ma SSD; kancelarina /office 2GB, hrani v 1080p a amaterske editovani fotek a 1080p videa 4-8GB. SSDcka tu potrebu velke ram na bezne amaterske pouziti myslim docela eliminovaly. Ja osobne mam 8GB na hlavnim desktopu, 8GB v X220 notasu a dalsi X220 na multimedia k projektoru jsem upgradnul z 2GB na 4GB ram kvuli az 30% narustu vykonu diky dual chanel konfiguraci a kvuli tomu za 2GB DDR3 SODIMM je za babku a 'pro ten pocit' :) Vsechna moje PC maji SSDcka, to je proste dneska zaklad...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Náš standardní kancelářský PC je i5 + 8GiB DDR3 (4GiB fakt nestačí a 2GiB už vůbec ne) a v současné době každý porouchaný disk měníme za SSD, protože na kapacitě nesejde a cenový rozdíl 300 - 400Kč už je celkem ok, pc se nesrovnatelně zrychlí a poruchovost je též menší.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je kancelářské PC; PC umístěné v kanceláři a PC na kancelařinu. Pc na kancelařinu - rozuměj na ofiice produkty jako word a excell, powerpoint apod. s SSD si opravdu s přehledem vystačí s 2GB ram, pár milisekund tu a tam ti opravdu produktivitu práce a pocit ze svižnosti PC nezmění, za tím si stojím a mám to otestováno. Udělej si blind test sám na PC s SSD a 2GB vs 8GB ram, které je používano na kancelařinu, garantuji ti, že nepoznáš rozdíl.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Upgradoval jsem nespočet PC na W10 + SSD. Upgradoval jsem i staré ntb, co měly jen 1GiB ram, dal jsem tam SSD + 32bit W10 a ok, ale i tak se tu a tam cukají, protože levné ssd má v takovým případě i tak co dělat.

Aktivně spravuji 370 PC v rámci práce a cca 30PC v privátu.

Já mám zkušenost takovou, že systém si vezme 1GiB pro sebe, někdy i více.
Pak člověk otevře pár tabů webu a je na plných 2GiB jako nic. Jenomže pokud máš jen 2GiB ram, tak po 50% zaplnění už win sahají hodně na disk.
Mám zkušenost takovou, že když jsem do PC se 4GiB ram přidal další 4GiB, tak se nesrovnatelně zrychlil. Jedná se o PC, které jsem uvedl výše. Standardně po spuštění 2GiB sežráno (včetně AV). OS převážně Win7 64bit + Office 2010/2013. Resp. takto vypadá instalační sada :
- čistý win7 64bit pro
- 7zip
- adobe reader dc
- ff / chrome
- office 2010/2013 32bit
- AVG
- print2pdf 9.1 free
- gsmartcontrol
- smartmontools
- audit agent sw
- UAC full
- full update

Pokud někdo neaktualizuje a nepoužívá AV, tak věřím, že si s 2GiB ram tak nějak horko těžko vystačí. Ale pokud někdo aktualizuje, tak to W7 nedají, resp. jsou všude šílené čekačky.
Pak je tu ještě jedna možnost, subjektivita, kdy se někomu zdá něco dostatečně rychlé a někomu jinému nikoli.

Jak ty říkáš "blind test", těch mám za sebou tedy opravdu hodně a výsledek viz výše.

Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tak já o voze a ty trošku o koze no. O otevírání x tabů v prohlířžeči nebyla řeč. A antiviráky jsou tak moc závislé na velikosti ram? Ja nevím, žádný antivirak už pěkných pár let, asi tak 10, nepoužívám, kromě implicitního defendera, kterého sem tam nahradím freewarem Spybot Search&Destroy. Nicméně bych si myslel, že antivir bude mít největší zpomalujicí dopad na systému s pomalým CPU než s málo RAM. Mě se ti prostě težko veří, protože mám v čerstvé paměti, jak jsem jako student zhruba před pěti lety musel downgradovat z Core i5 750 na 3.8GHz s 16GB ram na Core 2 Duo E7200 taktnuté na 3+ GHz s 1GB ram a v té době OCZ Agility 3 60GB a Dota 2 se loadovala pořád velice rychle a jela na Windows 7 k mému velkému překvapení bez škobrtanců. Nicméně pointa zůstává, SSD je dneska pro mnoho lidí a scénářů použítí PC, kromě graficky náročného hraní, zdaleka nejlepší upgrade. Kdyby si měl PC s HDD a 2GB ram, upgradoval by si radši na 4GB nebo koupil SSD?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že všem doporučuji raději upgrade na SSD, než větší ram (to jen těm, kteří si to nemohou dovolit). Je to z prostého důvodu, když Pc začne swapovat, tak to SSD povětšinou dobře utáhne, takže výsledný výkon je lepší, než více ram a magnetický disk. To ale nic nemění na tom, že ten PC swapuje, což značí nedostatek RAM, takže není dobrý to ignorovat a spoléhat na to, že to SSD nějak uswapuje.

Jinými slovy, argumentuješ tu tedy nějakými subjektivními pocity, na základě čehož usuzuješ, že ram stačí, i když to třeba zjevně swapuje.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Ale pokud někdo aktualizuje, tak to W7 nedají, resp. jsou všude šílené čekačky.“

2 GB je málo, ale nevidím důvod, aby nestačily 4 GB.
Aktuálně mám otevřených celkem 33 webů ve 3 různých prohlížečích, k tomu Word a dalších asi 10 méně náročných aplikací a celkem obsazeno cca 3 GB RAM.
Ani nemám pocit, že bych na něco čekal, nebo ten systém nějak nestíhal.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak už jsem řekl, když má uživatel magnetický disk a zaplněno 2,5GiB ze 4GiB, tak je rozdíl v rychlosti oproti verzi s 8GiB ram velmi znatelná, obzvláště v kombinaci se sw, který často zapisuje na hdd, jako např. outlook + indexace.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Core i5 mi ve specifikaci kancelářského PC (ve smyslu, že na tom má běžet kancelářský balík, webový prohlížeč a to je tak nějak všechno) přijde vyloženě komické.

Hlavně ve srovnání s tím, že někdy před 3 roky jsem do počítače s vyššími nároky, než kancelářské PC, neviděl důvod platit ani Core i3, takže jsem si koupil Pentium G a dodnes není s výkonem procesoru problém.

Naopak SSD určitě, u kancelářského počítače to může být nejen rychlejší, ale i levnější volba, jelikož kancelářský počítač typicky velký diskový prostor nepotřebuje a v tom případě je SSD klidně i levnější, než klasický disk.

4 GB RAM na kancelářské PC rozhodně stačí, ale při cenovém rozdílu mezi 4 a 8 GB (při cenách bez DPH) kolem 300 celkem není důvod nekoupit 8 GB.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Klidně se přijď podívat, jak Windows spravují paměť. Necháš v PC 4GiB, 2,5GiB zabráno a toto pak můžeš porovnat s rozšířením na 8GB a uvidíš, jaký je v tom rozdíl ve svižnosti a jak se disk uklidní.
Jinak kancelářské PC má u nás běžně 2,5 - 4GiB ram zabráno.
Uvědomte si, že už i BFU nepoužívají PC stylem otevřu okno, zavřu okno. Již jsou všichni zvyklý mít vše otevřeno a přepínat mezi tím.
Běžně se setkávám, že má uživatel v prohlížeči standardně 6 otevřených záložek (z toho jedna je telefonní seznam firmy, druhá překladač google, další pak firemní check/portál/stránky jiných firem atd.) a přepíná mezi nimi.
Stejně tak má v outlooku otevřených x emailů + případně nějaké přílohy v pdf apod.
Stejně tak má otevřených x excelů s ceníkama.
Dále má někdo otevřený firemní IS, někdo SAP atd.
Jinak pokud jde o CPU, tak tu máme i5-2400 CPU @ 3.10GHz a vyšší. Mám nějaké porovnání s i3 a dvoujádro prostě nestačí, s i5 je ta práce o porovnání svižnější. Navíc cena není strašná.
Vesměs nakupujeme tyto podobné :
https://www.czc.cz/hp-p3500-mt-cerna_22/116693/produkt

Vážně se tu nebavíme o PC, kde uživatel otevře excel, zavře excel, otevře pdf, zavře pdf. To není produktivní.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Vážně se tu nebavíme o PC, kde uživatel otevře excel, zavře excel, otevře pdf, zavře pdf. To není produktivní." <= Ty asi vážně nevíš jaké jsou běžné úlohy pro kancelářské PC. Když jsem viděl Core i5 tak jsem se zhrozil. Pro běžné kancelářské PC je i Core i3 přílišný luxus (přesně jak napsal člověk výše), protože rozdíl mezi Core iX a Pentiem/Celeronem je téměř zanedbatelný vzhledem k náročnosti úloh, které se na takovém PC obvykle zpracovávají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heleď, napsal jsem, co u nás lidi na počítačích dělají. Fakturační, Účetní, Mzdové, Obchodní, Deklarační aj. oddělení. Napsal jsem, jakou instalační sadu máme nainstalovanou.
Poprosil bych tedy o nějakou konstruktivnější diskusi, než jen "Ty asi vážně nevíš jaké jsou běžné úlohy pro kancelářské PC".
Jinak i5 je možná overkill, ale čtyřjádro je podle mně dnes základ. A i tu i5 dokážou windows aj. programy pěkně zatížit.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně neznáte p. Ježka:))) Doporučuji přečíst si pár jeho dalších blogů a bude jasno. Tohle je ten normálnější... Já když se sejdu s kolegama na pivku a přijde reč na HW a upgradu PC, vždy někdo poukáže na jeho anabazi s výběrem SSD. To budete teprve valit oči:)))

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Takych clankov od toho pana tu uz bolo .... :) Akurat minul kopec zbytocnych elektronov (resp. pre puntickarov - ich len popresuval).
Zase to bude o tom, ze to nie je "clanok", ale iba blog...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je v poriadku, nech to blog. Je to jeho nazor. Moj nazor je ze tento clanok/blog nema absolutne ziadnu informacnu hodnotu. Keby autor napisal vetu Nemam rad android, mam firefox OS tak to absolutne staci a ma to rovnaku vypovednu hodnotu. A taktiez sa pozastavujem nad otazkou ked android nema killer app aku preboha killer app ma firefox OS ?

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Ty už jsi se nadělal tolika pi*ovin ve jménu "ratingu" čtenosti tohohle srandawebu, že to ani nepotřebuju číst, abych odtušil "Chruščovského" demagoga ... (neřeš, to nevíš co je, Tvoje IQ sahá do úrovně Red Dwarfa a kinofilmové metráže, dál jde svět v globálu úplně mimo Tebe ... docela se divím že se svou primitivní letorou plýtváš časem na webovém bulváru a ne na papírových reklamních občasnících , to je ti jistě bližší troubo... )

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Len odpoviem na poslednú otázku prečo nevyrobila Nokia niečo s FireFox OS, načo by to robila keď mala lepší systém "MeeGo" a aj ten čierny kôň MS pochoval. Aj Sailfish v rannej fázi bol lepší ako Firefox OS.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jj přesně tak, MeeGo považuju v době kdy vyšel za nej počin mezi všemi mobilními OS.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

A máš osobní zkušenost, nebo si to myslíš pode dobových recenzí Nokia N9? Mi se ten telefon taky líbil a celkem jsem o ně uvažoval. Čekal jsem, až opadne první wow efekt a po pozitivních recenzích běžní uživatelé začnou psát i to špatné, ale toho už jsem se nedočkal. Přišel Microsoft a bylo po N9.

Používal jsem Nokii N900 s Maemo a beru to asi jako dobově nejhorší telefon, co jsem kdy měl. Velké, neskladné a hlavně šíleně neintuitivní. Jako linuxový terminál to bylo nádherné zařízení, ale jako telefon to byla pro mě naprostý hrůza. Přitom uživatelé si to po většinou chválili a dnes to jsou ještě poměrně slušně ceněné kousky vzhledem k věku. Měl jsem vážné obavy, aby N9 nechválili titéž a telefon tomu pak odpovídal.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No ak sa ti zdá N900 veľká a neskladná tak neviem čo hovoríš na dnešné telefóny. A N9 bola ešte väčšia.
Priznám sa Mameo som nemal tak neviem aký je posun oproti Meegu ale podľa mňa meego je jeden najintuitívnejších systémov čo som vyskúšal. Mal som možnosť so symbianom, S40, S60, Meego, Firefox OS, WP8, iOS verziu si už nepamätám ale bolo to niečo staršie, staršie verzie BB a Sailfish 1.9 a 2.0 a teraz som momentálne na androide 6.0 a poviem zlaté Meego. Bohužial mi umrela prednedávnom N9 česť jej pamiatke, tak som ju nahradil LG Nexus 5 a to len z dôvodu že sa na nej dá používať viacero systémov, zatiaľ tam mám len dva Androida a Sailfish. Ale z Androidu rastiem oproti Meego je to neintuitívne ale to je môj názor a nikomu ho nenútim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U dnešních telefonu mi mamutí uhlopříčky taky hodně vadí, ale to je v tomto kontextu irelevantní. N900 měla 3,5" displej stejně jako třeba dobový iPhone. Podobné byly rozměry, ale šířka byla o polovinu větší a následně i váha. Díky výsuvné konstrukci se docela hodil originální kožený obal, který ten telefon držel v kapse alespoň částečně zafixovaný, ale to byly zase nějaké další mm. Díky cca 2cm šířce v koženém obalu mi v kapse vadil mnohem víc než současná 5" kráva.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Daň za výsuvnú klávesnicu, a pre tých čo tento developerský telefón bol určený si ju nevedeli vynachváliť. Nokia N9 už klávesnicu nemala, bola rozmerovo väčšia ale tenšia.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem možnost setkat se Androidí i MeeGo verzí na jednom pracovišti a tam se to porovnávalo. MeeGo byl jednoznačně svižnější a šel i lépe administrovat, portfólio aplikací bylo větší(MeeGo + Android). Problém nastal v podpoře po tom co to ten šašek z M$ zařízl. Další problém MeeGo byl vlastně jenom problém Nokie - vysoká cena strojů oproti konkurenci a taky v té době low end(za hubičku) chytré telefony ani moc nebyly.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A veľká nevýhoda N9 bol aj HW keby tam už vtedy bol dvojjadrový procák tak to by bolo super, aj s jednojadrom to bolo svížné ale stalo že sa to občas kuslo alebo mu to dlhšie trvalo. A nakoniec to to aj tak MS úplne pochoval, zrušil aktualizačné servre takže som sa ani nepokúsil o továrenské nastavenie lebo na konci už nefungovali niektoré aplikácie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dve jadra N9 chybela, ale mel jsem ji v ruce a UI chodilo radove lip nez u vetsiny Androidu a blizilo se iOS. Elopa meli za zariznuti MeeGo ve Finsku soudit a veznit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ono funguju neoficialne servre od coderus-a a a podobnych z jeho klanu :)

pred par tyzdnnami som urobil reset a vsetko updatol.
aj store s apkami je funkcny

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ak myslíš Warehouse na OpenRepos tak o tom som vedel len som si nebol istý ohľadom základného systému

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O kapitálu to není (viz MS mizérie).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Proč mizérie? Máš nějaký WP mobil nebo jen papouškuješ to, co si přečteš na webu? Z mého pohledu má jen MS smůlu, že se snaží naskočit do rozjetého Šinkanzenu (natož vlaku), který v současné době patří jiným monopolním společnostem. Ale i tam se možná ledy pohnou, EK už má Google v hledáčku. Což je dobře, konkurence nezaškodí a WP vůbec nemají špatný OS (a hlavně tady neječte o "hnusných" dlaždicích nebo "málo" aplikacích, to jsou argumenty zcela mimo).

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft hlavne podelal vsecko, co slo.

Co bych tedy of firmy jako Microsoft necekal ze operacni system vubec nedokaze dodelat - Windows 10 mely vyjit o rok driv a podpora pro starsi Lumie slibena na zacatku roku 2015 dodnes neni (!!!!!). K cemu je operacni system, u ktereho se dlouhe mesice slbuje ze bude a porad se to odklada? Microsoft nikdy nemel prpoblem vydat Windows k datu ke kteremu to slibil.

Co je ovsem hlavni prusvih je nedostatek aplikaci - pokud chce mit nekdo vetsi podil na trhu, je nutne motivovat vyvojare k vyvoji aplikaci.

To same Surface - jen se podarilo udelat trochu slusny produkt, tak ho zarizli. To je koncepce.

Situace v MS se postupne meni od "konecne je Ballmer pryc" na "tohle by se za Ballmera nestalo".

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft se snaží nastoupit do rozjetého vlaku? Sorry, ale Windows CE, ze kterých se postupem oddělily Windows Mobile je tady s námi 20 let. Microsoft měl OS systém dřív, než trh se smartphony v podstatě vznikl.

To že si Microsoft v tomto segmentu vybudovalo mezi uživateli pověst hnoje, kterému se dobré se raději obloukem vyhnout, není chyba konkurenčních "monopolů". Takhle pošramocená reputace se pak blbe napravuje, takže i když podle všeho současné WP nejsou špatné, tak uživatelům trvalo strašně dlouho, než Windows byli ochotni vzít znovu na milost a to zas došla trpělivost výrobcům telefonů a vývojářům aplikací. Microsoft si to zavil hlavně sám a to měl našlápnuto k tomu, aby trhl ovládl podobně jako trh s PC.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Problém MS je ten, že nezvládl API - každá uvedená verze WP nebyla kompatibilní s tou následující ani předchozí, a to je prostě fail, jaký se jen tak nevidí. Už tak malý počet vývojářů byl nucen své aplikace 3x (!!!) předělávat, a není to náhoda, že se na to většina vykvákla (protože to stojí peníze, které se jim nejspíše nevrátily)

Ačkoli si myslím, že z těch 3 největších mobilních OS je WP technologicky nejlepší a nejlépe ovladatelný, tak právě tyhle minely (plus podivná strategie MS s uváděním telefonů, která jako by Nokii z oka vypadla - tj. debilní segmentace podle HW featur) se zasloužila o globální neúspěch WP.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Hmmm... takže Firefox OS jo ? Tak to tu do roka máme článek o tom, jak Ježek upgradoval na Lumii ;))

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte, že je schopen udělat něco tak rozumného? :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Lumii si pořizujou jenom M$ nadšenci, s rozumem to nemá nic společného.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S tím rozumem bych to zase nepřeháněl. Každopádně nic takového se nestane, protože za WP stojí velká korporace a není open-source, což Firefox OS je, takže je automaticky lepší, že ? Že ? :)
Komunita je to jediné co by ten systém mohlo udržet nad vodou a dál ho vyvíjet, když ho Mozzila opustila. Cože ? Žádná komunita neexistuje ? Tak to je nám ta open-sourcovitost docela k ničemu :(
Ale stále je to výborný, rychlý a otevřený systém na který sice nejsou žádné aplikace, ale kdo by něco takového potřeboval ? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na Ff bezia appky z androidu?
Inak pred rokom som ti Jezku pisal, vyser sa na ten telefon, je to strata penazi a casu. Voila, doslo na moje slova. I ked ff...? To uz radsej tu 3310...
Inak neviem ako tebe, mne apky ulahcuju zivot. Prezit sa bez nich da, ale preboha preco? V dnesnej dobe?!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně využívám již 6 let systém Bada a jsem zcela spokojen.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Fajn clanek, kdysi jsem o Ff OS uvazoval; udelal jsem si nazor diky clanku, takze diky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel musim konstatovat, ze uroven toho webu je diky panu Ježkovi nevalna a neda se cist. Chapu ze neni mozne mit kazdy den paradni clanek, ale to uz vazne prehanite a do tak, ze velmi. Uz to neni ani vtipne, je to spis k nasrani. Se slzou v oku vzpominam na serial o trapeni SSD. Za toto by bylo adekvatni i zaplatit, ale na ty Ježkoviny jak je vse co nema linux k nicemu by bylo vhodne zavest ignorovadlo aby se to tem co se nechteji nervovat a veri ze by se mohly ledy jeste pohnout ani nezobrazovalo. Ale ja z tech clanku citim neskryvany fanatismus a vadi mne to. Radikalni Linuxak Ježek. Nemam z toho dobry pocit, ale uz to presahlo moji unosnou mez. Bude li tech negativnich nazor vic, treba se ty ledy opravdu pohnou. Protoze uz to neni hluboko v IT, uz to je hluboko uplne jinde. Je mi lito ze jsem zde vyblil tolik negativnich slov, ale uz jsem si nemohl pomoct a stale verim ze se neco muze zmenit.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ježek je svůj a některé jeho eskapády (viz série "nejsockovatější telefon a jak jsem to všem morálně natřel") mi nepřipadnou vhodné ani na blog, nicméně jiné jeho články jsou minimálně dobré k zamyšlení a přečtení coby pohledu minoritního na současný svět. Mně to tedy neuráží, daleko trapnější mi přijdou třeba Obermaierovy newsky na PCT, kde se očividně snaží rozdmýchávat flamewar.

A co si budeme povídat, dnešní svět ICT je trapně nudný. Vývoj se konsolidoval do labů několika globálních megafirem a ty menší už dnes málokdy něčím překvapí.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Tak to nesouhlasim, tohle se tomu OBRovi vyrovna, nechapu ani jednoho, proc se tak ztrapnuji?
---
Jo kdyby Jezek napsal clanek o FirefoxOS, rozebral API, rozebral to co se na tom telefonu da delat jinak, co mu prijde, ze je resene lepe, ...., ale jaka ja informacni hodnota tohoto clanku? Ze FirefoxOS bezi rychleji nez Android? No to by bylo hodne spatny, kdyby to bylo pomalejsi, na to, jak je ten system hloupy a jak jsou API jednoducha, uvedom si, ze cely system od Mozilly je jen totalne osekane jadro linuxu, nad ktery musi bezet jedina aplikace a to je browser od Mozilly Firefox. To je cele, nic vic tam nebezi, ostatni appky jsou vlastne dalo by se rici webove stranky bezici pod Firefoxem, v podstate cely FirefoxOS jakoby z oka vypadl rannym verzim ChromeOS. Co teda Mozilla udelala tak uzasneho, ze to Jezkovi stoji za blogysek? Podle me Jezek vubec nevi o cem pise a podle toho ten blogysek taky vypada.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

mám Nokii C2, v pátek jak se vrátím z práce ho odložím do pokoje a vezmu si ho až v pondělí ráno vstanu. Můj svět je krásnej, bezproblémů, starostí...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

takže podľa mňa z článku vyplýva: Firefox OS / Windows XP / DOS byli lépe navržené systémy než Android / Windows 7 / Ubuntu 16, lebo sú rýchlejšie na rovnakých strojoch.

inak mať Android 5.X na stroji s 1GB ram je ako mať Windows 7 na stroji s 2GB ram
sice to pobeží, ale ako...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Je to mozny, ze je to takovej debil? Ja teda doufam, ze nakonec to bude omluva, ze celej vikend nekde chlastal a clanek vysel v alkoholovem opojeni, protoze jinak je tohle snad horsi nez co predvadi OBR na PCT.
---
"Firefox OS byl lépe navržený systém než Android"
-Tak na to mily chlapce zapomen a hodne rychle. Ja tu sice neustale reju do Androidu, ale FirefoxOS v podstate ani plnohodnotny OS nebyl, to byl jen firmware s prohlizecem. Zatimco Android je vystaven tak, ze na linuxovem jadre bezi virtualni javovsky stroj, ktery umoznuje spoustet a obsluhovat nejruznejsi typy aplikaci vcetne treba pokrocilych 3D API, FirefoxOS je opet linuxovy kernel, na kterem bezi prohlizec Firefox a tim to hasne. Myslim, ze nikdo kdo neni smyslu zbaveny, nemuze srovnavat uceleny javovsky virtualni stroj s ubohym prohlizecem, ktery nic neumi. Mimochodem to je take duvod, proc to Mozilla zabalila, co je platne, ze to bezi rychle, kdyz to nic neumi a nebyla zadna sance pro Mozillu, ze by to nekdy dokazali rozvinout do podoby nejakeho uceleneho systemu. Cely projekt byl od pocatku nesmyslny, v podstate mel FirefoxOS nahradit hloupe telefony a Mozilla si ani nedelala nadeje na to, ze by snad ohrozovala Android. Jenze lide, kdyz uz si kupuji nejaky ten smartphone, tak proste neco hloupeho nechteji, takze proc by meli chtit FirefoxOS?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jenže tohle on neví. On o tom jenom píše... ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak teď jsem to nějak nepochopil

Navážet se do androidu s tím , že jsem používal "šunt sto let za vlajkovými loďmi toho kterého OS " a ten se kupodivu choval velmi omezeně a vyzdvihovat omezený a dnes už mrtvý OS , který kdy fungoval všeho všudy na několika zařízeních s přímou podporu vývojářů jaksi není na místě ani tady .

Když bych to měl pojmout jako pan Ježek tak ... Ano i stará 3210 stále finguje svižně a poskytuje plnou funkcionalitu . Dokonce i já používám staré CE2003 díky výdrži letité baterky a na bankovnictcví si podobně umrtvený OS nemůžu vynachválit .

Ale nejde spíš o to mít minimálně jeden telefon připravený pojmout nové rozšíření podle aktuální situace a potřeb ? Podle mne jeden klasický , bezpečný a s dlouhou výdrží a druhý na testy a vyblbnutí se je ideál kombinace ... takže proč rovnou psát články o tom jak jsem zavrhl Android ???

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Po dlouhé době rozklikly zdejší blog. Po každé mam pri čtení pocit, že autor žije v alternativní realitě, která je navíc posunuta o 5let zpět.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

David a další článek a zase plno komentů od lidí, co "ztrácí" čas tím aby napsali, že se to nedá číst. Dneska už mi to nedá. Davide díky za další článek/blok (neřeším) a doufám, že se zde bude dál psát a dál komentovat. Osobně spíš nerozumím některým komentářům, než tvým, leckdy neobvyklým, článkům. Tyhle stránky mám rád :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mozno keby pouzival nexus tak by nazov clanku bol "Jak jsem neopustil android"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, srovnávat FF OS a Android s nadstavbou Emotion UI je trochu nešťastné....no však to znáte jablka a hrušky :-)
Druhá věc co jsem si říkal je že pan Ježek měl vlastně docela štěstí že do ruky dostal vcelku povedený low-end pač kdyby dostal něco třeba od Samsungu ve stejné cenové relaci tak vy tak dlouho rozhodně nevydržel :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Už deset let jsem si upřímně přál opravdový telefon s linuxem. Mé přání splnil právě až s Alcatel FireE.
Aby mi ho T-Mobile prodal, musel jsem si na krk uvázat další paušál!
Dokonce jsem si ho při prvních pokusech o získání roota brickunul a musel jsem dva měsíce čekat než čínské holčičky vyvrobí a velbloudí karavanou pošlou zpět nový matherboard.
Pak mi ho zase zabavila policie když vyšetřovala kdo cosi napsal na web ve virtuálu na jednom ze serveru co spravuji...
Po roce a půl mi ho vrátili. Štourání soudního znalce jím tak otřáslo, že se dal plnohodnotně používat zase až po factory resetu.
Ale od té doby si s ním zase šťastně užívám.

Přišly mi výše v článku popisované aktualizace a hned je to opravdu o ničem jiném.

Dokonce i toho roota se mi tam povedlo na chvíli dostat, ale s černým nic než logo zobrazujícím displayem to nemělo to kouzlo a tak jsem zase vrátil zpět zálohu systému :)
Postupoval jsem podle tohoto návodu:

https://github.com/cookiengineer/alcatel-6015x

Ale já se nevzdávám. Ve svých pokusech o plnohodnotný root pokračuji.

Dneska si zkompiluju vlastní systém:

https://github.com/orangecms/ot_6015x

A kdyz to dobře dopadne, tak se tu pochlubím alespoň pro radost pana Ježka a těch pár ostatních spřízněných duší ;)

A vy ostatní si tu klidně trollte o tom že je to ztráta času a že vy už jste velký kluci co si raději kompilujete a hackujete Android, Win10 nebo iOS ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pěkné. Tak jsem zvědav. Firefox OS kolega zkoumá ve své televizi, se střídavými úspěchy, zjevně ho to také baví.

Kdysi jsem na to koukal a líbilo se mi, jak je to udělané, připomnělo mi to ten Palmovský WebOS, také HTML5/CSS3/JavaScript v aplikační úrovni. Viz. https://cs.wikipedia.org/wiki/Firefox_OS#/media/File:Firefox_OS_Architec...

Komplexnost Androidu a ostatních je obrovská a někdy je méně spíše více. Ve větším kódu je zákonitě více chyb. Více to žere, potřebuje to už 2GB RAM... prostě roste to jako rudý obr (hvězda).

Nedávno jsem se hrabal v krásné maličké distribuci Linuxu - Core/TinyCore - a je to nádhera, jak je to obrovsky svižné, přitom to vystačí s 64MB RAMky, má to plno síťových utilit a malá Xka. Kam se to za poslední léta posunulo, je docela síla. Java je sice protipól úspornosti, ale je přenositelná, což je výhoda k nezaplacení, při té androidí džungli.

Ale proč nakonec ne, když to technologie umožňuje - brzy bude v telefonu 64GB RAMky a nikdo se nebude divit. Vlastně už to nebude jen RAMka, ale 3D Xpoint nebo memristory a bude to zároveň sloužit místo flešky. Kdo ví.

Možná bude mít mobilní procík specializované instrukce na akceleraci Javy, na všechny možné algoritmy nejen dokódování videa a audia.

Možná se dokonce dožijeme toho, že baterka zase vydrží týden - no to jsem asi přehnal, k tomu nedojde, leda že někdo vymyslí ono "čerpadlo energie z vakua/studenou fůzi" nebo podobnou ptákovinu, která tam bude místo baterky.

Pořád platí, že nejluxusnější mobilní telefon je žádný mobilní telefon. Ten je nejdražší, protože musíte platit někoho, kdo se s tím obtěžuje místo Vás. Svoboda je prostě hrozně drahá.
:-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jako ditê v 80. a na pocatku 90. let jsem vzdycky snil o nejake personalni kapesni 'televizce' :) To dneska pro me smartphony splnuji, v kombinaci s unlimited mobilnim internetem od three.co.uk za babku. Downgradnul jsem velikostne z Note 2 na HTC ONE M7 (ten prvni ONE), ktery je dneska porad slusny stroj a da se sehnat temer novy za cca. 3000kc. Me teda moc lidi nevola, neotravuje... Manzelka napise sem tam na watsapp a to je vicemene vse. Takze to co je nejluxusnejsi mobilni telefon je velice individualni a pro me to teda urcite neni 'zadny'. Ja proste jako byvaly PC technik a nadsenec ocenuji pocitacovou kapesni 'televizku' ;) Jinak zajimavy komentar, jako obvykle...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V Japonsku clovek dost casto vidi ve vlacich cestujici kteri se divaji na televizi pomoci telefonu a casto maji ~10cm vysuvne antenky. Predpokladam ze to bude nejaky DVB-T tuner. Jeste pred par lety temer vsichni pouzivali nejruznejsi V-cka telefony. Tenhle design v Evrope uz leta k videni neni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem o telefonu s FirefoxOS uvažoval, ale T-Mobile ho nabízel za ne zrovna výhodných podmínek. A když oznámili, že FirefoxOS nebude pokračovat nechtělo se mi kupovat telefon, který nebude mít další aktualizace.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tento článek by se skoro bez úprav mohl týkat Ubuntu Touch, akorát že systém ještě žije, myslím vývojově. Kdoví, kolik roků bych mu mohl dát, jako se dávalo bolševikovi v Pelíškách-a to jsem už dlouholetý fanda Ubuntu jako takového! Otázka- má ten systém (mozilla OS) flash? Nebo je to bez něj, jako UTouch? Je to asi modernější a bezpečnější, ale když si UTouchu nespustím třeba IPTV, ČT24 a jiné, tak konkrétně mě to dost omezuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě že FFOS flash nemá, nikdy mít nebude a ani to nikdy nebylo v plánu.
Největším problémem FirefoxOS je že se svým důrazem na otevřené webové technologie příliš předběhl svoji dobu.
Já to chápu a proto si rád počkám, až si to uvědomí i v české televizi. Youtube i Facebook se závislosti na flashi úspěšně zbavily. Teď je třeba počkat až se přidá zbytek internetu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Android? Vždyť mi to ani neumožnilo stahovat na vloženou kartu mikro SD, pouze na interní zaplněnou! Kokotizmus ala Android? Ne nepotřebuju. Patlání prstama po displeji? Ne nepotřebuju tablet. Nepotřebuju ani desktop. Notebook (nikoliv netbook s pomalou rozuměj záměrně nevýkonnou wifi) s SSDčkem mi plně vyhovuje a postačuje. Další dementní systém je Symbian na Nokii N73. Tu jsem dostal od bratra. Startuje to X minut a přestože foťák fotí velmi schopně, používat se to ani na focení nedá, protože aplikace focená imrvére vytuhává. A už vůbec nehovořím o nesmyslném konektoru Nokia, který se musí na desetkrát profoukávat, proškrabávat aby to vůbec fungovalo a ani super pomalé bluetooth v maximálně desítkách kilobajtů za sekundu (ZX Spectrum level whow) to nemá šanci zachránit. Proto nákup kompaktu Nikon Coolpix S3700 a poslední sbohem N73!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Letos ta N73 dovršila 10 let, to opravdu čekáš, že to bude mobil bez závad a stejně rychlý jako dnešní mobily? Je tam ARMv4 na 220MHz! Totéž platí o konektoru, po cca 10 letech bych u zařízení, které člověk tahá ve větru i dešti, po kapsách apod. neočekával, že kontakty budou 100% v pořádku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tro(t)la nekrmit ! ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To že něco neumíte neznamená že to nejde. Pouze tím prezentujete vlastní neschopnost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Srovnání Firefox OS s Androidem mi přijde trochu jako srovnávat jízdní kolo a auto. Obojí jsou to funkční dopravní prostředky, každý má svoje výhody, ale srovnávat se to moc nedá.
Někomu stačí kolo, aby se mohl dostat dva kilometry do práce, ale někomu to prostě nestačí, někdo se potřebuje dostat dál, nebo se nechce nechat omezovat počasím. (Ne protože by byl android kdejak úžasný a dokonalý systém, rozhodně má spoustu chyb, ale s tím jakou má podporu od vývojářů aplikací je někde úplně jinde).
Proč to říkám.. přijde mi, že někdo, kdo svůj mobil používá tak, že vlastně ani nepoužívá žádné funkce kromě volání, sms a emailu, nevadí mu mrtvý systém bez aplikací a přítomnost 720p videa hodnotí jako dobrou věc, by se k žádnému mobilnímu tématu neměl vůbec (veřejně) vyjadřovat. Samozřejmě má právo sdělit svůj názor, ale k čemu to je ? Stejně náročným uživatelům je asi úplně fuk co používají a jsou spokojení se svojí tlačítkovou Nokií a takoví se asi na IT webu bohužel (pro autora) nevyskytují.

Celkově mi přijde, že má pan Ježek potřebu jít za každou cenu proti proudu a je kvůli tomu ochotný i "trpět". Ať už je to filozofie typu "nechci víc než nutně potřebuju", jak zdůrazňuje ve (velmi výživné) sérii o výběru SSD, ve článcích o tom, jak Pentium na vyvolávání RAWů stačí, nebo jak se zbavil toho velkého 1440p Dellu, přechod na Nikon 1 atd..

Ta anti-ovcovitá povaha na mě působí řekněme až trochu hipstersky. Prostě hlavně jít proti proudu a držet se svých vsugerovaných filozofií.

Asi by se dalo říct, že skromnost je dobrá vlastnost, ale u redaktora IT webu by se asi mělo čekat nějaké nadšení pro daný obor. Ale když někdo žije ve svém vlastním světě, kde Pentium stačí na všechno co by mohl chtít, tak se mi zdá, že mu tak nějak chybí objektivita a zapálenost dobrého redaktora. V tomto článku/blogu je popsán pohled casual uživatele, který technologie používá jen když musí, nebo to tak alespoň vypadá.

Nebýt no-Xe (a občasných příspěvků logouta) by se z tohoto webu nejspíš stal jen hřbitov plný blogů o Buddhistických filozofiích.
Takže díky no-Xovi za to, že se to tu snaží nějak držet nad vodou, aby tu z toho nebyl jen jeden velký kýbl ježkovin :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A sakryš. Netušil jsem, že až se budou jednoho krásného dne pisálci rozhazovat na hromady, tak skončím na té, kde je no-X a ne na té kde je David.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rikal jsem si, na iphone je socka, windows, na to taky nema ..... ubuntu vzdali jeste pred zacatkem, tizen je taky srackoid a asi jen v cine, tak to zvedlo mou zvedavost .... zeby brzo mrtve BB? Jeste to by mozna davalo smysl, nic vic me nenapadlo .....
Proletel jsem to az k tomu firefoxu ..... ROFL:o)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jeste teda "a to v rámci rodiny z důvodů, které zde nebudu specifikovat" ...... ja osobne bych rad ty duvody slysel:o) Zeby nejaky unik dat? Nebo trosku rozumu ohledne bezpecnosti?:o) Ani v jednom pripade bych teda firefox nevolil ..... ikdyz ono stare zname lidove moudro trvrdi, ze vse lepsi nez kripldroid primarne urceny do fotaku a settopboxu .....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zase sis zapoměl vzít prášek? Dej si radši dva.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nadpis:
Jak jsem opustil Android (a proč toho nelituji)

Článok:
Androidu v podobě Huawei Y560 jsem se zbavil bez slzy v očích, a to v rámci rodiny z důvodů, které zde nebudu specifikovat

Pán Ježek Vy trpíte vážnou duševnou chorobou.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Prostě nechtěl napsat, že dítě tak dlouho žadonilo, že chce hrát Pokemony, až mu ten mobil dal. ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pane Ježek, prosím vás až budet mít napříště zase neodbytnou potřebu zuby nehty si obhájit totální krávovinu, stačí dát nadpis jsem socka potřebuji tuhle konkrétní věc. Mohl jsem vám poslat zadarmo svůj Xiaomi redmi note první generace. S vašimi potřebami by jste si připadal jako v řídícím středisku NASA a na dalších 15 let by jste měl vystráno.......

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přijímám. Pošlete Xiaomi RedMi Note 1.gen na adresu redakce,rád napíšu další "socka" blogpost. Adresa je tato:

CDR server s.r.o., Vratislavova 57/1, 128 00 Praha 2

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ty si fandis. myslis ze ta china vydrzi 15 rokov?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ježkovi i dvacet. Když se předzásobí baterkama a bude se k tomu chovat hezky není důvod aby nevydržela. Nevidím příliš rozdílů mezi produkcí číny koreje a vietnamu, indický telefon jsem ještě neviděl a jinde se snad ani nevyrábí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nic neposílej, tohle se může jen zvrhnout. Jednak bude pokračovat populární cyklus "Já Ježkosocka" (který ovšem - pokud se nad tím zamyslíte není vůbec úsměvný a co je horší, ani smíchu). Druhak si pan redaktor zvykne na servis a začne psát série "Jak jsem si chtěl pořídit nové PC a proč mi to staré stačí", nebo "Umřela mi černobílá CRT televize, aneb jak jsem pochopil proč jsou všechny nové na p...ytel" ... A co uděláte ? Budete mu posílat své pár let staré kousky, aby si pan redaktor chrochtal blahem, neb přesně toto mu musí úžasně imponovat a děsně vyhovovat ??? Neblbněte ! Nemasírujte mu ego. Jsem taky exot a poznám exota, když ho čtu ;))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem chtel jit na zachod, ale nakonec stacilo jen vyklepat nohavici do kose.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V každé společnosti se najde nějaký mučedník, který káže nějakou vojí vizi, svůj příběh, svojí víru a pokud na to nejste, tak prostě do kostela nechoďte, není to povinnost. Vypichování špatných a dobrých hodnot mobilních OS v tomto případě FF vs android je demokracie v praxi tj. hlas většiny. I já jsem v té většině. Psát o Ježkovi, že je džihádista mi příjde trapné, tak hold myslí jinak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když jsem viděl ráno u kafe obrázek u článku řikal jsem si ,sakra ten člověk je snad Che Guevara
. :D Každopádně určitě respekt. Článek se nejspíš nostalgickým zamyšlením o tom jak nás dnešní doba stále více nutí používat nástroje "velkých bratrů" a argumenty pro to jsou pro jedince mnohdy matoucí. Plně souhlasím že OS které mi svobodně dovolí nakládat s mým uložištěm a mými daty je pro jedince kteří vědí co s nimi potřebují dělat ok. Problém je že většina argumentů dnešní doby proč zavřít oči a jít do Gogola je hooodně zjednodušený pohled. Argumenty typu mám aktualizace a je to levné jsou zcela mimo. Really?? Common!! Většina lidí chce někam patřit. A většina chce patřit k většině protože to je ta nejpohodlnější cesta. Pro zebru je o tisíc procent jednoduší utéct lvovi pokud lev skolí zebru za vámi a nažere se. Z mého pohledu je lev právě Google , Apple , Samsung atd. a vaše šance na přežití ve stádu se zvyšují s cenou a výkonem vašeho zařízení. Jinak dopadnete jako asi všichni uživatelé levných androidů z minulých let. Bez zájmu po té co vyšla první -finální aktualizace která vůbec nemusí být odladěná pro hw a výrobce jí vydal aby se něřeklo a aby těm sockám zavřel hubu a ukázal jim ať si jdou koupit třeba Galaxy SII nebo Sony Xperia T . Nejviditelnější je to asi u interních uloížišť , připadně jeho omezení využití. Hodnota 415 MB vám jasně napoví na jaký konec potravinového řetězce patřite a kdy končí sranda,obzvláště pokud se pokusíte něco naistalovat a OS nedej bože používat takovým způsobem jaký vám byl přislíben výrobcem- producentem .v časech když jste si zařízení kupovali. Pokud se pokusím dneska vytáhnout z šuplíku svojí starou Nokii 6310 bude fungovat z 90 % tak jako dřív, Pokud vytáhnu Nokii N97 bude fungovat o nějaký ten fous lépe, protože výrobce časem upravil způsob skrolování, a odezvu OS na dotyk ( což pochopitelně neznamená ideál ) . Ale jelikož jsem musel v tomto roce pár dní použít androidí Sony Ericsson z roku 2011 , čekala mě rána do zátylku. Uložiště plné cca po třech minutách ( tovární nastavení). 512 MB RAM je sice malinko, ale podstatně smutnější je jak s ní OS nakládá a nedovolí mi určovat s jakými daty vlastně chci pracovat. Dokoce aktualizace na android 4,2 které tam dřív byla a měla být opět nabídnuta( nehejtujte ,já si ten OS nenapsal) se někam poděla a kdybych se tím chtěl jó zabývat, zjistil bych že update mi nabídne když připojím k PC a spustím jejich pochybný nástroj ale při vzpomínkách na něj mě přešla chuť . Na bezproblémovou synchronizace s domácím Outlookem .nemám nárok .Práce s emaily připomíná java aplikaci z roku 2002( pokud se pokusíte nastavit jiný účet něž google budete si připadat definitivně jako v roce 2002). Asi bych si měl najít práci, ženu , psa, slušnou hypotéku, koupit si nový model ,silikonové pouzdro ,powerbaňku ,dát si Plzeň , husu a šest knedlíků k tomu. Ale vlastně nemusím. Protože Blackberry v servisu nemělo díl na můj tel. tudíž jsem dostal nový model a pochpitelně záruku dva roky. Jelikož jsem si přes Blackberry link udělal zálohu zařízení, nový telefon začal přesně tam kde jsem s ním a aplikacemi skončil. Rozdávat nové telefony s cenovkou přes deset tísíc korun asi pro Bb není ideálním krokem pro vykročením z krize. Možná to není ani Priv nebo přebrandovaný Alcatel, možná je to prostě snaha se o tu malou skupinku věrných přikladně starat a zajistit aby byli spokojeni Ale kvůli tomu Bb 10 , Firefox OS , Palm Symbian na třetí nebo třeba Meego nejsou dneska mladým lidem známé asi jako skalnaté hory v Louisianě. Nezaměňujte prosím demokracii za konzum. Máme na víc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.