Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Jak by mě Microsoft přesvědčil k používání Windows 10

Existuje taka skusenost z praxe - lepsie nez mat otravneho zakaznika je nemat ziadneho. Vzdy nejake percento zakaznikov bude "problemove" ale ak by to percento bolo priliz vysoke, tak firma skrachuje len na rieseni tychto zakaznikov z ktorych nakoniec aj tak nic nebude. Inak povedane p. Jezek o Vas MS aj tak nestoji lebo vy by ste nebol s nicim spokojny.
No a este by som fakt chcel vediet tie alternativy zadarmo. Mac OS ? Ten je tak tucne preplateny Applu v cene HW ze MS moze len blednut zavystov. Android ? Z coho ze to ma Google najvecsie prijmy ? Z reklamy? No a mat pod palcom najvacsiu mobilnu distribucnu platformu, to je sen kazdeho marketera...
A ten Vas Linux zdarma ? Staci sa len pozriet na prispievatelov do kernelu - same komercne firmy ktore na tom zarabaju. Este aj ten RedHat je komercna firma.
Netreba si mylit to ze to zaplatil niekto iny s tym ze je to zdarma. Nehovoriac ze Linux ma kopec skrytych nakladov, ostatne ako kazdy OS alebo SW.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Neplést si prosím zákazníka s neplaceným betatesterem a příjemcem reklamy...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kecy ... kdyz si z https://www.debian.org/distrib/ stahnes a nainstalujes image, tak se nikde pri instalaci nesetkas s dialogem k zadani serioveho cisla ani ti po instalaci nebude vyskakovat neco jako "This copy of blablabla is not genuine ....". Tim "zadarmo" se mysli "pro koncoveho uzivatele".

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Čauky.
Zábavné, systém nám povolil dvakrát login pod stejným jménem, nebo je to jen špatně podepsaný předchozí příspěvek?
To o tom debianu jsem každopádně já nepsal, ale nějakej jinej Karel :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pěkně napsáno. Každý máme určitý práh, který jsme schopni tolerovat. Za sebe mohu říci, že celý život jedu jen na woknech (od 98SE po W10). Je pravda, že vnucováním upgradu na W10 MS po**al co mohl, nicméně z nějakého "špiclování" bych opravdu (zatím) strach neměl. Co jsem se dočetl, tak telemetrie v jakés takés podobě existovala už ve Win 7.

Podle mne v IT (email, FB, stahování *ehm* legálních kopíí přes torrent, atd.) platí to, co říkám starším lidem (tchánovi, mistrovi v práci) když říkají, že tomu internetovýmu bankovnictví nevěří:

Ano, hacknout se dá všechno, ALE... ta námaha za to na 96% nikomu stát nebude.
Nikoho nezajímá, že si Lojza z horní dolní stáhnul na večer Pelíšky, má na účtě 15k a miluje jahodovou zmrzlinu.

Říkal jsem kdysi pratetě "Vy máte nový plastový vchodový dveře, nemusíte je pořád zamykat. Zloděj, kterej dokáže tyhle dveře otevřít radši vykrade bohatej barák, než chudou bytovku."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna to s tim Lojzou si dneska troufnu tvrdit, ze uz neni pravda:
OSU nebo podonou pakaz zajima, ze si stahl Pelisky, protoze casem ho mozna zaluji o bambilion korun, z tech 15 000 Kc by slo neco vytahnout zneuzitim udaju o platebni karte a navic mu jeste nabidnou jahodovou zmrzlinu za "vyhodnou" cenu. Cili docela dost lidi, firem a organozaci to zajima. Ovsem oni nechteji udaje o jednotlivci, ale o masach.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Také nesouhlasím. Nepleťte si "hackování" a automatické odésílání informací systémem. To je pěkné, že se MS v privacy policy přizná ke shromažďování x údajů. Ale jak mu mám věřit, že neshromažďuje nic jiného? Jak pozná uživatel uzavřeného systému, že právě odesílání neškodných informací kryje odesílání těch choulostivých? MS už mockrát prokazatelně lhal. Jejich PR prakticky nedělá nic jiného. Jak mu v tomhle může někdo věřit?

Zloděj unese jen to, co unese. Radit chudým lidem, že se nemusí zamykat, je blbost. Kde asi zloděj může očekávat rafinovanější zabezpečení majetku? Bohaté vile se běžný zloděj obloukem vyhne.

Tenhle článek jsem očekával tak 1. srpna. Proč to zpoždění pane Ježku? Ale přiznávám, že s obsahem celkem souhlasím.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Jak máte věřit kterémukoli dodavateli OS nebo i jiného softwaru, že o vás neodesílá všechno včetně barevných obrázků pipiny vaší slečny?
Prošel jste si někdy celý zdrojový kód například Ubuntu a pak to z něj kompiloval? A jste si jistý, že do toho kompilátor něco nezatáhl? :D:D:D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si koupíte dnes nový notebook, nebo jiný hardware, tak stejně nebudete mít moc na výběr. Můj notebook kupovaný v lednu 2015 mohl taky zapomenout na Windows 7. Neexistují ovladače grafického jádra. Ale jsem tomu nakonec rád, protože praxe dokázala, že Windows 10 si se sedmičkama vytírají... To jenom zapšknutí chujové, zde se ve velké míře vyskytující, zvyklí na svá prošedlá bitmapová okýnka v pevných rozměrech budou mít potřebu pořád mít něco proti čemukoliv co se od jejich bitmapového vidění světa vymyká.. a k jejich smůle pochopitelně

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Přestože mě politika vnucování taky nepotěšila, tak musím uznat že Win10 jsou vážně dobrý systém. Určitě po té, co MS vychytal původní dětské nemoci.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já kvality Win10 nepopírám, ale že by byly odstraněny všechny dětské nemoci tohoto systému, to je hodně odvážné tvrzení.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

není. Jestliže RTM byla něco jako alfa a listopadový build variace na betu tak Redstone je vážný kandidát na plnou verzi. Pokrok proti té první je obrovský, zvlášť pod povrchem, pomalu se to vyrovná novému OS.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pokrok?
například toto?
Pozor: Při aktualizaci Windows 10 mohou „zmizet“ data na druhém disku:
http://technet.idnes.cz/windows-10-anniversary-update-problem-dw7-/softw...

"Změny" a "pokrok" jsou dvě odlišné věci. Jeúplně jedno, kolik věcí MS předělal v kódu, to jsou jen ty změny. "Pokrok" by byla nějaká nová funkčnost nebo kvalita, krerá dříve chyběla. Nic takového jako pokrok v celých w10 nevidím. Vlastně ani ve srovnání s w7/8 žádný pokrok nevidím, samoúčelné změny kódu a vzhledu pokrokem nejsou a lepší šmírovací nástroje nejsou pokrokem z hlediska uživatele.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Az na to ze se o zadna data neprijde. Je to nejaky problem s kompatibilitou s urcityma distribucema Linuxu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prý snad win 10 data nesmaže, akorát odpálí zavaděč disku. Když nejste bfú, je to jistě řešitelné, ale určitě bych nikomu neradil si takovou věc instalovat, ani bych si nedovolil tvrdit, že dětské nemoci w10 jsou vyřešené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdím že úplně všechny. Přece jenom i Windows 7 má už druhý servicepack. Ale problémy se už vyskytují vzácně a většinou jsou spojené s ovladači třetích stran.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to si myslím, že teda určitě ne. Už například fakt, že A.U. _opět_ resetuje asociace souborů značí, že si MS se svými užovkami vytírá kloaku.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

resetuje? Jen pokud se vezme expres nastavení.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ono to ty W10 resetují na některých PC i bez instalace updatu, prostě "jen tak" ;-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Že jde tento bug obejít, neznamená, že to bug není.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak logické nastavení při aktualizaci čehokoli by bylo - "Express - nechat co nejvíc jak to bylo". Jen Microsoft a jeho uctívači mají divnou logiku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jaké jsou ty dětské nemoci? Ja už je požívám bez problému přes rok, takže jakékoliv dětské nemoci máte oba na mysli, tak ty jdou mimo mě. Edituji fotky, videa, text a hraju pár her jako Dota, Titan Fall, BF: Bad Company 2, serfuji, přehrávám video, komprimuji, převádím.

Takové obecné a rádoby moudré keci jako že je něco "hodně odvážné tvrzení" jsou fakt směšné, pathetic...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Win10 jsou vážně dobrý systém."

A ako v čom sú lepšie oproti W7, W8.1 ? Že sú zadarmo ? Vlastne ani tak celkom zadarmo nie sú, keďže potrebuješ mať zakúpenú predchádzajúcu licenciu.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

oproti W7 treba takova kravina jako pripojeni do wifi site pred loginem :P

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

pripojeni do wifi site pred loginem je bezpečnostní riziko, znamená to tedy, že w10 mají nový nástroj, jak tomu zabránit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jaké bezpečnostní riziko? O bezpečnost se mi snad postarají příslušné protokoly a nastavení radius serveru, ne? Ale nepřipojení WIFI před loginem dělá v rámci Active Directory pěkný ... nepořádek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pod jakým účtem se to k té wi-fi hlásí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podobné komentáře jsem vídal i o Win Vista.
Ale tam to trvalo nekolik service packu, nez je trochu ocesali a vyhladili pro normalni uziti. A kdyz to konecne fungovalo ku spokojenosti, tak mi moje legalni Vista Ultimate behem pul roku 6x zabil Win update. Takze update na Win 7. U W10 mi hlavne vadi, ze ztracim kontrolu nad verzi ovladace, kterou potrebuji pro chod urcitych programu. Clovek proste nema ve W10 nad spoustou veci kontrolu. O bezchybnosti W10 si iluze nedelam. Coz potvrzuje soucasny velky update mazajici data.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to byla reakce na vistu tak umrtvení bylo totální. Systém se při bootovani dokola restartován. To same platilo i pro nouzak. Náhodou jsem jednou zjistil, ze mi update vypíná ahci podporu a systém pak neumí načítat ze SATA disku. Řešením sice bylo přepnout disk do legacy modu, nabootovat a přes příkazovéj i řádek ahci zprovoznit ale po čase to přestane bavit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na win 10, pomoci wushowhide se daji odstavit problemovy upgrady driveru

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne vždy. Instalace update touchpadu selže, ovladač nelze odstranit, nelze vrátit, prostě touchpad už nefunguje. Bez toho, aby instalace aspoň jednou proběhla, mi nenabídne možnost ji blokovat. Je to specifický problém na jednom Lenovo zařízení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

me se desitkovou versi synapticu podarilo odstranit, rucne sem hodil verzi 7,ktera funguje a upgrade na 10 z updatu zrusil, bylo to na ideapad s12
ale je pravda, ze jeste v insider buildech minulej rok to slo do modre v momente kdy sem se jenom trosku dotknul touchpadu, ale dokud sem na nej nesahal tak uninstall fungoval

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak vidno z tveho prispevku, hlavne si ty win10 vytreli s tebou.. ;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jen informacne. Ktery exoticky graficky jadro nema ovladace pro win 7? At se muzu vyhnout necemu co ma evidentne mizernou podporu...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Chuj je tady zjevně někdo jiný. Vzhledem k tomu, že notebook je z ledna 2015, tak určitě nebyl určen pro Win10. A navíc ovladače pro Win7-10 jsou v podstatě to samé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Widlous ani zadarmo, ty jsem ochoten používat jen když mě za to někdo hodně dobře platí.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

z celé té omáčky vylezly dvě věci - že když někdo nechce, tak si důvod vždycky najde, to za prvé a za druhé to o konzervativnosti, která je většinou u podniků. A právě u nich nyní MS dost hazarduje když přešel na tak agresivní vývojový cyklus. Tam uživatelé oceňují hlavně stabilitu a kompatibilitu, napříč desetiletími.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ani ne - slyšel jsi o W10 Enterprise LTSB? Jsou právě pro tyhle konzervativní podniky (a děsně mne štve, že pro běžného malouživatele jsou reálně nedostupné - myslím ofiko)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro "běžné" konzervativní zákazníky je dostupná CBB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jediný důvod proč zůstávám j windows, tak jsou aplikace. A když už jsou programy multiplatformni, tak se stava, ze v linuxu mají o 1/3 nižší výkon a to přes to, ze některé byli původně unixove :-) bavim se o 3D, jistě si někteří pamatuji napr SGI o2.

Jinak teď po aniversary updste se z win10 stal fakt svižný os bez chyb. No ne úplně bez chyb, ale oproti situaci před rokem je to naprosto jiné. I aplikace, co se chovali nestabilní se najednou zlepšili.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No podle mne je to stále Alpha verze a proto je zadarmo upgrade dále .
Zkusil sem upgradovat win7 starter na eee X101ch kde je Intel Graphics Media Accelerator 3600
a neexistuje pro win10 fungující vga ovladač . Ten pro 7 sice nainstalovat jde ale potom modrá smrt se smajlíkem.
No tak sem zase potřeboval flashnout firmware na androidu RK3188 , přepnul tablet do flashnovacího modu , připojil nainstaloval ovladače a ? v HW všecho jako že ok ale flashovací soft žádný HW nevidí , no tak přenést do Win7 a tam to za 3 min bylo nainstalované a flashnuté.
Pak sem potřeboval uložit nějaké fotky na DVD-RW a tak sem ve Win10 zkusil použít jejich formátování DVD a to selhalo , stáhl sem různé softy imgburn cdburnerxp atd ale stále nešlo formátovat a tak si říkám , chcípla DVD vypalovačka a připojil sem externí Pioneer tu velkou se zdrojem a totéž. Zkusil sem ještě slim opitrac a taktéž. No naštval sem se a dal tam teda DVD+R a ejhle nešlo na něj ani zapsat. No stáhl sem si na USB linux distro a v K3B na tom samém stroji mi to jelo ve všech 3 vypalovačkách.
Hraju třeba ve steamu Ark survival a přišla potřeba ALT+TAB se přepnout a rychle napsat email. No sice sem si mohl ve win 10 vybrat paralelně běžíící firefox a nic , stále vidím pozadí arku , zkouším jiné app vybrat a nic . CTRL+ALT+DEL a zkouším aspoň správce úloh a ani ten nejde dát do popředí a nakonec zjistim že nejde ani ALT+F4 vypnout ark ani nic jiného než se prostě odhlásit a tím sestřelit vše co bylo rozděláno. No to sem nežral správce úloh kterej je na pozadí hry ikdyž má nastaveno vždy navrchu. Nebo zapnu PC , začnu hrát a najednou slyšim jak se PC rebootuje , killne hru a po restartu to 20 minut na SSD něco aktualizuje s nápisem nevypínejte ...
Jo tomuhle říkáte "Win10 jsou vážně dobrý systém." to jo ... Jo a Tom M si koupí stačku notebook a diví se že mu na tom nejede ani hackintosh či win7.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Grafiky mají ve W10 úplně jiný driver model, takže pokoušet se tam natlačit ovladač pro W7 je fakt hodně naivní.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nemají - driver model není úplně jiný, je to pořád WDDM, akorát vyšší verze. Grafické drivery z W7 (i z Visty) se za určitých okolností rozchodit dají - nechodí sice úpně všechny akcelerace, ale je to lepší než nic (nebo generický driver)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U Nvidie to chodí naprosto v pohodě, pokud je driver pro Win7/8. Pokud je jen pro Vistu, tak Metro nevykresluje některé objekty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak desítky nejsou špatné ale musel jsem se vrátit k osmičkám kvůli špatně udělané rodičovské kontrole (pouze přez internet a jenom něco). škoda

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jsem na tom stejně, používám už 15 let téměř výhradně Linux ale nemůžu tvrdit, že bych si Windows nechtěl koupit pro sebe nebo mé zákazníky kdy je vynucen nějakým těžko nahraditelným softwarem. Přesto jsem za něj přímo v za oněch 15let nezaplatil (ovšem nepřímo v podobě OEM ano). Problém však je v jedné věci - téměř vždy jsem vědomě porušil licenci (například instalací do virtuálu) ale asi jako asi jeden z mála jsem se zajímal o legální cestu. V případě Windows desktopového OS je cena takové legalizace kolem 200€ (přes 7tis. Kč) - tolik stojí licence stejného Windows, co mě neomezuje vazbou na konkrétní HW jako OEM a umožní legálně instalovat do virtuálu nebo jak budu potřebovat. Lacinější upgrade pak neexistuje např. pokud bych za tuto cenu pořídil Win7 pak upgradem na Win8 (stál přijatelných 20€) nebo zdarma na Win10 se licence změní a takové použití už není opět legální. Druhý problém je také u OEM licencí např. na noteboocích kde je instalace OS obalená spoustou nevyžádaného softwaru na MP3, demo antiviru na několik týdnů, různé polofunkční nesmysly od výrobců (Asus, Acer, Dell, HP, Lenovo, MSI atd.) jakž tak čistý systém dá velkou práci a mnoho restartů s identifikací co a k čemu který SW je a jak ho odstranit. V tomhle Windows10 ale musím pochválit, dá se totiž nově stáhnout čisté instalační ISO nebo USB flash a čistě reinstalovat - licenční klíč k aktivaci si vezme z internetu. Já jsem ochoten za Windows zaplatit přiměřenou cenu (tj. do 1tis.Kč za desktopovou verzi) s takovou licencí která mi umožní jakkoli ho provozovat legálně (třeba ve zmíněném virtuálu), bez porušování licence. Setkávám se s tím že ho někdo koupí a pak říká že ho zaplatil (tedy neukradl) s tím že nikdo nesleduje že si ho nainstaloval jinak než mu licence umožňuje. Zaplatit ale za něco co se chystám vzápětí ukrást porušením licence i když oba (zákazník i MS) vědí že to není legální mi nepřijde normální. Všechno je otázkou přiměřené ceny a podmínek, hra kterou okolo tohoto tématu celý svět vědomě hraje (tváříme se že je to v pořádku i když není) mi nepřijde normální, vědomá zlodějna mi za této situace přijde jako férovější.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tohle má ale ještě druhý aspekt - licenční podmínky jsou někdy tak překombinované, že se v nich nejen nevyzná uživatel, ale ani prodejce a dokonce ani lidi v MS (kromě vyložených licenčních specialistů)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Zavolej 3 lidem do MS na licenční problém a dostaneš 5 odpovědí :-) naprostá klasika.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cista instalacia na notebook nebol problem ani pri starsich verziach windows. Zohnat ciste ISO sa dalo vzdy. Prinajhorsom to spravil telefonat do MS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dokud si ten system zije vlastnim zivotem a uzivatel ma minimalni kontrolu, tak me microsoft nema sanci presvedcit aby sem to pouzival jako hlavni os. Pouziti maximalne jako wintendo na dx12 hry. Microsoft sice za posledni rok odved na win 10 dost prace. Ale kdyz nainstaluju anniversary update, nastavim a nasleduje jako obvykle opakovane WTF moment... Je chvalihodne, ze microsoft konecne nekdy behem cervna opravil problemy s predintalovanyma dlazdicoidnima aplikacema, ktere konecne respektuji jazykove nastaveni systemu. Realne uz konecne nejsou v anglickych windows predinstalovane dlazdicoidni aplikace cesky. Prekvapive po instalaci anniversary, nastaveni a restartu opet cesky byly. Win 10 si bez ptani a bez informovani uzivatele nastavil cestinu (nebo stahl nejaky mini jazykovy balik? kdo vi,...), ktera preklada do cestiny jen dlazdicoidni aplikace (nevztahuje se na "moderni" settings). Nechapu smysl a nevim co tim chteli v microsoftu docilit. Dalsi WTF moment, kdyz ze stavu kdy clovek mel v menu jen "Get Skype" aplikaci najednou vybehne notifikace, ze byl prihlasen s ms uctem ke Skype. Opet bez ptani a bez notifikace ze by to neco stahovalo... A to sem v tom systemu stravil 10 max 15 minut. Buh vi co by si to jeste vymyslelo dal :-(

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Win10 perlicka ze vcerejsiho MS aniversary updatu..
Vcera mi kamaradka prinesla relativne novy ASUS EeeBook. Widle 10 uz na tom mela, ale zatim jej moc nepouzivala. Pro toho kdo nevi, co je to zac.. tak ma to nejaky 4jaderny Atom a k tomu 32GB flash drive. Takze mista na rozdavani jaksi neee. Po pripojeni doma k siti, zacal updatovat..jeden update, jeden restart, druhy update.. trva dlouho..restarty v ramci updatu samotneho..rikam si, aha asi aniversaly update. Probehlo to, akorat... ze nechal na disku po sobe necelych 5GB volneho mista..zadne upozorneni pred updatem pro uzivatele, zadne po updatu..proste si zazalohoval predchozi instalaci a vystarano. To ze si normalni Franta Omacka (v tomto pripade spis nejaka holcina) nebude vedet poradit s tim, ze mu pres "noc" zmizelo 7GB mista, kde uz tak nema nic ne rozdavani bez toho, aniz by to uzivateli aspon neco zahlasilo..to je ponekud trapne. Co vic pro spoustu lidi to je opravdu problem.
At se na mne nikdo z mistnich "milovniku" win10 nezlobi..ale je to porad beta a pekne tupa...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

32GB je OK maximálně v mobilu. Nechápu naivky co si koupí takový krám. Těch zbylých 5GB je pro takové inteligenty zcela dostatečných.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim, ze 32GB je dobry tak pro mobil, nicmene takove netbooky se delaji a v principu nejsou zase tak spatne pro lidi, co to maji jen internet a office a nemaji (ci nechteji) penize.Je to lehoucke, dobre se to prenasi. Splnuje to i minimalni pozadavky na Win10, tudiz by clovek cekal nejakou pridanou inteligenci pro updatovaci software, ktery je nainstalovan na slovy vyrobce 350milionech zarizeni. Nicmene, to by to nesmelo byt od Mrkvosoftu, tam zadnou pridanou inteligenci hledat nelze.
ps: lidi, co do toho nedelaji, tak nemaji predstavu o tom, kolik ceho na pocitaci ma byt. Tudiz je lze tezko vinit a oni cekaji (a pravem) ze vyrobek ktery si koupi (v tomto pripade i s temi widlemi) tak bude pro ne funkcni..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

On to přece ten inteligentní updater za měsíc smaže :-)
Tohle je výsledek zvolené strategie, kdy se místo SP instaluje nový build, takže každý 1/2 rok probíhá upgrade. Na jeho výsledek se nelze spolehnout, proto systém zálohuje komplet předchozí konfiguraci. Takže po nějaké době provozu, až uživatel zabere část disku, už ani nový build nepůjde nainstalovat. Nebude na něj místo, protože nabobtná i potřebná záloha.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nad tim jsem taky uvazoval, co se stane, kdyz nebude mit na disku dost mista na zalohu. A co teprve legracky, kdyz by mu treba nekdo behem updatu na pozadi to misto zaplnil... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co by se stalo, ono si to kontroluje dostupne misto na disku, proste se instalace neprovede.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A že existujou i tablety s podobnou konfigurací to ťe asi nebere co ? Já mám pro tyto poťeby taky tablet v konfiguraci 32GB SSD, 2GB RAM + 64GB SDXC a na Win10 stačí. Mám ho na cesty kdy chci jen přístup na net, nějaký ten film a mám přitom i běžné aplikace které bych mohl v nouzi potřebovat (Zoner, RAW Therapee jako konvertor RAWu apod.). Ocenil jsem při cestě na Kubu, kdy mi většinu váhy zabrala foto technika a notebook už byl přes. Navíc cena 7" tabletu s Win10 je100€. Je zajímavá a případní ztráta/rozbití tolik nebolí.
Ale jiná perlička s Redstone - naistaloval jsem si ten jejich Tool pro upgrade, ten mi sdělil, že potřebuje 16GB volného místa (měl jsem volného 14GB na SSD a 45GB na SDXC). OK, uvolnil jsme co šlo (přesun na SDXC + mklink, vymazání) a získal skoro 18GB na SSD. A světe div se - tool zkontroloval a prohlísil, že zařízení je kompatibilní, místa na disku je dost a že mohi pokračovat. Kliknu na další a ejhle - prý málo místa na disku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mohl bych používat OS X, mohl bych používat linux (obojí jsem docela dlouho zkoušel), ale byl bych blázen pokud bych to dělal. Jediný Windows mi pohodlně umožní dělat úplně všechno, co potřebuju. Tedy - jsem hráč, tak tady je to jasné - hru koupím spustím a hraju. Chci hrát tu hru a nechci si v žádném případě hrát několik hodin s wine, aby mi něco jakž takž fungovalo. Argument, že je pro linux i os x mnoho her neberu vůbec v potaz. Až budou hry pro Linux vycházet souběžně s verzemi pro windows a to všechny, ne jen 1/100, tak by se o tom dalo uvažovat.
Úprava fotografií/editace videa - no raději složím 2 panorama a upravím pár fotek, než několik hodin řešit přes wine použitelný editor. V os x je tohle ok.
Poslech hudby - mám kartu Creative Titanium HD propojenou se zesilovačem. Nastavit tu kartu v Linuxu, aby z toho lezl jakž takž zvuk bylo peklo. Výběr přehrávačů je absolutní tragédie. OS X itunes je katastrofa a použitelný přehrávač se hledá taky obtížně (pure music, audirvana). Nejlepší poslech mi ale poskytl zase ten nenáviděný a nepoužitelný windows - asio + jriver media center.

No nejkonzervativnější jsou zkrátka zarytí odpůrci oken. Vůbec nepřemýšlí nad tím, jestli by i pro ně nebylo snazší neřešit kdejakou prkotinu v linuxu a spoustu času, který by mohli strávit nějak rozumně, tak tráví tím, že vymýšlejí důvody, proč jsou ty okna tak strašně moc špatný. U naprostý většiny z nich mi přijde, že si potřebujou rozhodnutí "v žádném případě windows nikdy, protože prostě proto" obhájit hlavně sami před sebou. Sami se přesvědčujou, jak je ten systém strašnej, aniž by ho třeba vyzkoušeli. Přijde mi to jako případ i tady pana Ježka - windows nechce proto, že nabídl upgrade zdarma pro majitele 7/8 - to je hrozná sviňárna no, to je jasný, že proto je ten systém nepoužitelný.

A mimochodem windows 10 lze legálně získat zcela zdarma. Stačí se přihlásit do windows insider a máte win10 pro. Žádnýho betatestera neděláte, žádnej feedback posílat nemusíte. Ale chápu že i tohle bude pro pana Ježka naprosto nepřekousnutelný a bude to vnímat jako horší počin, než je genocida.

Tohle není obhajoba oken, ať si každý používá co chce. Jen se musím občas smát, jak se lidi dobrovolně trápí s něčím jenom kvůli tomu, že jim jejich ego nedovolí přiznat si, že dělají hloupost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Každý nechť používá co chce - to je motto, kterého se držím. Tobě vyhovují Windows, protože v nich umíš pracovat, znáš aplikace pro tento systém , víš co a jak a kde nastavit, a tak ti to vyhovuje.

Tvé závěry jsou z pohledu uživatele Windows a je zřejmé, že si nevěnoval dost času na to, aby si se seznámil s novým systémem a aplikacemi pro něj. Chápu, že si neuvědomuješ jeden aspekt věci - jak dlouho pracuješ s Windows a jak dlouho si zkoušel např. Linux. Pochopím, pokud napíšeš "nechci věnovat dostatek času na to, abych uměl v Linuxu to co ve Windows a našel aplikace, které mi budou vyhovovat funkcemi". Pak by nebylo co řešit, ale zakládat svá tvrzení na takovém přístupu, mi moc korektní nepřijde.

Chápej, že pokud někdo používá Linux nějakou dobu, umí v něm to, co ty ve Windows. Že se to dělá jinak? Ano, je to jiný operační systém. O tom je rozdíl v pohledu uživatelů různých operačních systémů. Není to o našem egu, většina Linuxáků zná Windows stejně jako Linux a kolikrát uživatelé Linuxu už nemusí umět ve Windows to co v Linuxu (můj případ). Navíc si nemyslím, že by výběr operačního systému u normálního člověka souvisel s jeho egem, ale spíše s jeho potřebami a prioritami.

Čili pokud někdo přechází jiný systém, musí se s ním seznámit a samozřejmě si najít nebo nechat poradit adekvátní aplikace. Člověk, který zná oba systémy na zhruba stejné úrovni, nebude mít tebou popisované či podobné problémy. To je podstata mé reakce.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tohle beru, ale nemyslel jsem to úplně jak píšete. Rozhodně si nemyslím, že být linuxářem nějak souvisí s egem - s egem souvisí být zarytý odpůrce windows (platí to i obráceně - být zarytý odpůrce linuxu) - zkrátka odvrhnout daný systém už jen z principu, bez reálného důvodu.

Jinak s OS X mám zkušenosti zhruba 4 roky (hackintosh) a s linuxem ještě mnohem víc. Mě baví ty systémy zkoumat. I v linuxu i v OS X jsem byl skoro u všeho schopen dosáhnout cíle, Ano, windows používám nejdéle, ale u obou ostatních systému mám zkušenosti poměrně veliké (aspoň si to myslím :-)). Všechno má své výhody i nevýhody a já si vybral cestu nejmenšího odporu - momentálně mi pouze okna nehážou klacky pod nohy ve všech věcech, které na pc dělám. Toť vše.

Psal jsem to hlavně jako reakci na pana Ježka (já proti němu skutečně vůbec nic nemám, jen mi přijde jako ukázkový příklad toho, na co narážím). Víme o něm, že rád hraje Skyrim, rád fotí, upravuje fotky asi i skenuje.
Pro tyhle činnosti je objektivně windows vhodnější systém. I os x by byl, protože zrovna fotografie mi přijde jako největší slabina linuxu.

Jenže tohle si asi pan Ježek nikdy nepřipustí a vždy bude hledat důvod, proč ten windows nepoužívat/nezkusit.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, že by fotografie měla být správným příkladem, neboť vykreslování pomocí OpenGL mělo a stále má svá úskalí. Stačí kvalitní ČB snímkování (fotografie) s adekvátním vybavením (tzn. 10 - 12bit monitor a grafická karta s podporou 10 - 12bit grayscale) a zbytek zábavy se postará Windows, pardon, hloupost jménem vykreslujme s DirectX. Kupodivu Linux tímto problémem netrpí. Výběrem samozřejmě konkurovat nemůže, ale zrovna fotografie nebo snímkování, nebudou tím srprávným příkladem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle jsem na mysli neměl. Jde právě o výběr použitelných editorů, práce s rawem, skládání panoramat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nemam s tym jediny problem hugin robi panoramy v pohode a Corel after shot za 90€ mi spravi to iste ako LR za 150 a podstatne rychlejsie.
skor som mal problem pod windows s cmyk (pod linuxom nie)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S 2% podílem se není čemu divit, že se komerční produkce kvalitních, nekvalitních i totálních paskvilů, nikam nepožene.

Licenčně už mám downgrade na Windows 10 Pro za sebou, ale stále používám Windows 7 Ultimate (na laptopu W7Pro) a dokud nebude plná licence bitlockeru i pro W10Pro, tak se není o čem bavit. Ani nativní podpora TRIM pro PCIe disky, kterou W7 nemají mne k tomu nepřinutí. Vlastně bych se stal ilegálem, o to směšnější, že z Ultimate na Pro vlastně tratím na možnostech a stávám se pirátem. Pro člověka, který si platí i WinRAR, TotalCommander, Trillian, ... nepochopitelné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozumím.

Nechtěl jsem zpochybňovat tvoje schopnosti, ani tě nijak shazovat. Jen si myslím, že by bylo v obecném měřítku ku prospěchu věci, kdyby lidé uměli říct "já to nevím či já to neumím", popř. "mě se to nepovedlo". Podle mne to není ostuda.

Autora neznám, občas si přečtu jeho zápisek či článek, ale nepřijde mi jako linuxák, co by systém znal na expertní úrovni a ani se tak neprezentuje, což je mimochodem u českých autorů příjemná změna. Na druhou stranu k němu má nějakou vazbu a z nějakého důvodu do jisté míry odpor k MS - souhlas. I když by mohl být Windows vhodnějším systémem, důvodem může být třeba požadavek na otevřenost. Jsou jak filozofické, tak technické pohledy na věc a přistoupím na to, pokud se někdo ztotožní s tím či oným. Pohledy nejsou dva, je jich celá řada. Jak jsem psal, autora neznám, stejně jako důvody k některým jeho blogovým zápiskům (tento zápisek patří mezi ty, u kterých nevím, proč vlastně vznikly).

Pro autora může být open source vyšší prioritou, stejně jako to, že má systém pod kontrolou, než vyšší snímková frekvence ve hře či značně zpožděná podpora RAW. Opravdu si myslím, že toto nejde hodnotit nebo soudit nějak striktně.

Já si prošel kritikou, že hraji hru na Linuxu i přesto, že je FPS vyšší na Windows než ve verzi pro Linux. Ano, tehdy to tak bylo a šel jsem si koupit výkonnější grafiku, než abych udržoval kvůli jedné hře dual boot.

Každý máme přeci svoje priority.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Právě proto, že mám s M$ produkty devatenáctiletou zkušenost, tak jsem je pro osobní použití zavrhl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aký je problém JEDEN KRÁT pri inštalácii zadať sériové číslo a aktivovať systém? Prečo by mal byť Windows zadarmo??? Vy pracujete zadarmo, pre milí úsmev zamestnávateľa? Je zaujímavé, že ak by bol systém zadarmo, tak by Vám už nevadila ani určitá strata súkromia.
Najlepšia bola posledná veta "...vyvíjet vlastní kernel, než zjistíš, že Linux je současně lepší...". No nie je, ani zdaleka. Používam Windows aj Linux a keď porovnám tieto systémy, tak Linux má ešte čo dohánať.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1) nepsal jsem, že kdyby byl zadarmo, nevadila by mi ztráta soukromí. ta by mi vadila i nadále. ale kdyby byl zadarmo, byl bych ochoten do toho investovat svůj čas.
2) za předpokladu, že vaše srovnání win a lin je zcela jistě to nejlepší, nejodbornější a jediné správné na celém světe, by to mohlo být, jak píšete

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Linux je současně lepší a finančně výhodnější" - takže je to zřejmě vaše srovnání win a lin, které je zcela jistě to nejlepší, neodbornější a jediné správné na celém světě, že?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano vždy záleží na hledisku, ale podle mého poznání je pro běžné domácí použití - web, filmy, muzika - le Linux levnějším a bezpečnějším řešením + hraní her je sice stále na začátku rozvoje, nicméně to není pro technické nedostatky, ale je to dáno pouze cílením platformy. To, že lze opensource použít na hraní her velice úspěšně dokázalo Sony s PS3 a PS4.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nepoznám ditribúciu, v ktorej všetko funguje ako má. Áno, keď sa s tým človek "pohrá" dá sa z toho spraviť použiteľný systém. Ale kto má nervy a čas sedieť "týždeň" a riešiť prečo praská zvuk, prečo neviem pripojit disk ...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dnes už žádný problém na to, co jsem psal(vyjímky existují, ale to i u widlí), openSuse Leap, Fedora, buntu LTS/Mate a překvapivě ArchLinux. Jediné problémy občas registruju s ovladači nvidie. Až na tu jednu občasnou záležitost si nemusím s ničím hrát, to platilo naposledy v minulém desetiletí.
Potom jsou komerční distra, ale o ty se tu nejedná, jsou určeny do enterprise segmentu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. Písal ste, že ak by ste mal môžnosť si jednoducho stiahnuť obraz Windows 10 z microsoft.com možno by ste uvažoval ho vyskúšať. Takáto možnosť tu ale predsa je! Tak prečo ju nevyužijete?
2. Samozrejme je to iba môj subjektívny názor, za ktorým si stojím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dejte mi odkaz, který funguje. Ty odkazy na webu MS (uvádí je jiný čtenář zde o kousek níže) u mě končí chybovou hláškou "zdrojový odkaz nebylo možné přečíst". Žádné ISO se mi nestáhne bez ohledu na jazykovou verzi či verzi OS.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skúšal som to sťahovať cez Midori v SystemRescue 4.7.0 a bez problémov.

https://www.microsoft.com/cs-cz/software-download/windows10ISO
https://www.microsoft.com/en-us/software-download/windows10ISO

Želám veľa zábavy s novým systémom a teším sa na recenziu ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

www.microsoft.com/cs-cz/software-download/windows10ISO
Zkoušel jsem to teď. Je potřeba vybrat verzi a z Ubuntu mi to normálně začalo stahovat iso. Když se na ten samý odkaz klikne z Windows vyšších než XP, místo iso to nabízí ten jejich "software pro stažení", který umí vytvořit iso nebo USB verzi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pane Ježku, když z Vás udělám CEO Microsoftu, bude to dostatečné na to, abyste wokna začal používat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

předpokládám že ano, protože předpokládám, že má práce by to po mě vyžadovala.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A co tak CEO na Linuxu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych chtělo hrát staré hry..
Takže ideálně by mohl dát microsoft zadarmo windows XP.

Win 10 jdou stáhnout https://www.microsoft.com/cs-cz/software-download/windows10ISO?lc=1033
A jen se udělá registrace mailu do insideru.. Ale je tam vpravo dole hláška že win není aktivovaný, nejde upravit vzhled některých věcí a víc to práská MS..
Ta hláška o tom že win není aktivovaný je i ve videu..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Technicky vzato můžete mít XP zadarmo. Jen musíte mít koule a právníky, kteří vás z toho v případě lámání chleba vysekají. Myslím, že už by bylo záhodno, aby to někdo rozlouskl a udělal precedent v tom smyslu, že když Microsoft XPčka neprodává, pak jejich „upirátěním“ nemůže vzniknout žádná škoda ;).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych chtel Mercedesa 220ku, toho ze sedesatych let. Jako na potvoru Mercedes ho uz desitky let nevyrabi, takze bych si ho mel ukrast?

Microsoft XP navic prodava - jmenuje se to downgrade, staci koupit Pro verzi libovolnych Windows.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je blábol. Když ten Mercedes ukradnete, někomu bude chybět. U WXP žádnou škodu nezpůsobíte a to ani MS - on už je neprodává a na nové PC stejně kvůli chybějícím driverům nainstalovat nejdou. Koupit libovolnou verzi Pro a mít možnost downgradu nejde u běžné licence, to funguje jen v enterprise segmentu. Downgrade na XP byl pro běžné uživatele naposledy povolen u Win7Pro před SP1.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen doplním předřečníka: ekvivalent upirátit Windows v případě auta je zkopírovat si ho. Vyrobit si identický klon.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Není potřeba se hlásit do insideru. Jde stáhnout a nainstalovat normální build (z Linuxu nebo XP navíc přímo ISO, bez nástroje pro stažení). Hláška se po čase objeví taky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obecně souhlasím s autorem. M$ by skutečně ušetřil, kdyby na místo svého jádra, cpal ty prachy do LF a na Linuxu postavil uživatelsky komfortní grafické prostředí. A co se týče kompatibility pro starší soft, není problém uvolnit část peněz na Wine a uvolnit zdrojáky pro WinAPI a WinRT. Vím, že to zní jako utopie, ale mám za to, že je to proveditelné a pro M$ výhodně, protože se může více soustředit(a lít peníze) na to co umí - nástroje a služby.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Neusetril.

Kernel linuxu ma jeden zasadni problem - kdyz si ho potrebujes predelat podle sebe, nejde to. Se svym kernelem si muzes delat co chces.

Navic linux kernel stejne jako cely linux je bez jakekoliv zaruky a podpory a chtel bych videt jak by Microsoft resil jako placenou sluzbu ze nekde nefunguje neco co vytvorila za desitky let banda ciizh lidi.

Co treba uvolnit kernel Windows jako open source aby na nej mohl prejit Linux?

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale ušetří. Celkem dost peněz totiž musí vynakládat na reklamu na OS, platit programátory OS, platit výrobcům HW ať jsou na widlích drivery v pořádku a na čas. V případě členství v LF(a podpory projetu WINE) se tyto náklady značně zmenší.

Linuxový kernel netřeba speciálně předělávat. Pokud chce firma mít slovo v tom, kam se má Linux ubírat, či jaké jsou priority vývoje, stačí přispívat do LF a zístak členství a hlas.

Tyto společnosti https://www.linuxfoundation.org/members/corporate nemají s tím problémí. Nabízejí komerční produkty/služby založené na Linuxu a překvapivě se v tom točí spousta vaty. Mimochodem v Azure je Linux zakomponovaný + Red Hat je pro M$ v této záležitosti strategickým partnerem.

Není třeba. Monolitické jádro má vždy větší efektivitu než mikro jádro. A navíc Posix svět je mnohem propacovanější, existuje totiž déle než NT(a to byl NT původně na Posix certifikovaný) od M$.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U Windows platíš cenu licence, žádná rozšířená podpora záruka v ceně není...tu stejně musíš draze dokupovat.

U Linuxu licence neřešíš a podporu platíš pouze pokud o ní máš zájem, nebo pokud ji potřebuješ...není nutné platit ani paušalně, jsou firmy, které fungují na zavolání velmi levně.

Všude, kde se nasadil Linux místo Windows se ušetřily ohromné částky, i u nás existují kapky naděje, někde v zapadlé vísce nechali celou vesnici přejít na Linux a samozřejmě ušetřili, vystačí si s jedním IT zaměstnancem a dokážou zpracovat veškerou agendu v samostatné i přenesené působnosti levněji než na Windows.

V Říčanech paní ředitelka jedné školy přešla také kompletně na Linux a není divu snížili se jim obrovsky náklady na IT.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To co píše David o volně dostupném ISO image, to bych si taky přál. Avšak že by to bylo zadarmo ? Tak divoké sny nemám a ani nikdo v MS :) Jinak se chci v naší/vaší odborné poradně poradit, zda jsem normální: Koupil jsem si referenční RX480, používám již od uvedení Win10 a ne a ne se zaleknout špionáže, ačkoliv jsem byl již vícekrát varován. Co víc, vidím svižnější pc v porovnání se situací s Win7. Stále jedu na C2DQuad a důležitější, než 60+ FPS ve hrách mi přijde freesync. S tím vším jsem maximálně spokojen. Tak jsem normální ?!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

C2Q a RX480 . No proč ne , když už je doma freesync monitor .... jenom že u mého C2Q 6600 mi připadá jako overkill už GTX750Ti a reálný výkon tomu taky odpovídá ...

https://www.youtube.com/watch?v=29DgG-RsVeM
https://www.youtube.com/watch?v=gmQvGBMESa8

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky za videa. Já chápu, že až někdy upgraduju CPU, získám pár (desítek) FPS navíc, ale momentálně si to situace nežádá. Spíš se zamýšlím nad novým softem. Kdy bude sw napsanej tak, aby striktně vyžadoval nové instrukce ? Třeba AVX ? Např. u Dooma jsem si všiml, že se spouští v kompatibilním režimu (neplést se safe režimem) a myslím si, že to je právě kvůli mýmu starýmu CPUčku. Už jsem narazil na soft, který nespustím, leč nevím není-li to bug driverů či není-li to způsobeno tím, že se jedná o alfy. Konkrétně nespustím Time Spy a Unreal 4 dema v režimu pro DX12.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto souhlasím. Windows 10 je moderní operační systém s novými vlastnostmi (třeba komprimace paměti nebo možnost spustit si linuxový shell teď), používám ho každodenně a nevidím důvod mít na počítači několik let staré Windows 7. PS nepracuji v Microsoftu :-).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Komprese dat v RAMce je príma. A skvěle běhá na pozadí, aniž by uživatel cokoli poznal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a vy to na 16GB ram poznate? Ja mam na svem notebooku 12GB uz 4 roky s win7, jeste se mi nestalo, ze by mi pamet nestacila a to pouzivam i virtualy. Verim, ze muze dojit, ale fyzicka pamet je velmi levna ve srovnani s minulosti a pokud ma aspon jeden volny slot, neni problem tam dat 8GB banku jako rozsireni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je pro tebe obecně optimalizace důležitá ? Nebo raději koupis nový cpu nove gpu 2x více RAM (novou desku, když není kam ji strčit, s ni nový cpu, novou RAM...)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já používám takové ty malé lehké notebooky s 2 GB RAM a tam je to vítaná funkce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" aniž by uživatel cokoli poznal"
Výborně řečeno. Věci které fungují, aniž by uživatel cokoli poznal, uživatele nezajímají.
Tahle technologie by snad byla výborná před 15 lety, dnes, jak sám píšete, nepoznáte rozdíl, je to tedy zbytečné.
Zajímavé by snad pro těch několik uživatelů, kteří svá pc běžně vytěžují i dnes na 100% výkonu, byly konkrétní zátěžové testy, ne nějaká dílčí technologie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mne by zajimalo, cim se ta "modernost" noveho systemu pro uzivatele ukazuje. Pokud to mela byt kvalita noveho grafickeho rozhrani, tak s vyjimkou "vektorovych fontu" je to stale propadak. Mit 3 ruzne graficke uzivatelske rozhrani v jednom systemu, to uz je veru dobra schizofrenie.
Pokud jde o moznost kontroly nad systemu..dalsi minus a mnohem horsi, nez predchozi verze. Co se tyka chyb a nedodelku, opet minus a horsi nez predchozi verze. Pro hrace uzivatele je jediny viditelny prinos DX12. Pro zbytek uzivatelu...at dumam jak dumam, na nic jsem neprisel.
To ze se zmenil memory management..to mi prijde skoro jako vtip v dnesni dobe, kdy standard (mimo specifickych zarizeni) je 8GB, lepsi standard je 16GB..lepsi management pameti? K cemu..
Nejake bezpecnostni funkce..mozna pod kapotou..siri se v nich viry..siri, takze v cem teda je to lepsi?
V cem je ta modernost v praktickem ohledu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ježek: "Takže zkus Microsofte zauvažovat, přestaň hrát tuhle zbytečnou hru a dej Windows k dispozici zdarma."
Microsoft: Díky za radu, ale https://finance.yahoo.com/quote/msft/financials?ltr=1

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co by mela manzelka udelat, abych zacal jist koprovku:

hned na uvod musim rict, ze po koprovce bleju, nesnesu ji, nechutna mi, je to hnus.

Ale kdyby manzelka u vareni tancovala u sporaku naha a pri pojidani koprovky mi ho vykourila, tak bych o tom uvazoval. Ale ne, koprovku proste nesnasim
takze bych manzelce navrhoval, at udela rizky, zavaze mi oci a rekne, ze je to koprovka. Potom bych ji snad i snedl...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

dobry vtip.. obycejneho koncaka sluzby nezajimaji.. jen windows.. :)) u firmy to je jina situace..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

M$ chce widle jako službu, to teď frčí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Žádné licenční číslo jsem nikam nezadával, koupil jsem si počítač s nainstalovanými Windows. Po reinstalaci Windows samy poznají, že tento počítač je aktivovaný bez zásahu uživatele. Můj čas je také drahý, proto používám Windows - nemusím googlovat proč zrovna můj notebook linux nepodporuje (protože nejsou k dispozici ovladače nebo ještě nebyly přidány do kernelu apod.) a řešit to různými obezličkami. MacOS X ? Dát za počítač 40000,- , když jej můžu mít za 12000,- i s těmi Windows a k tomu bezplatné updaty. Když porovnám grafické aplikace, které jsou dostupné pro Windows a pro linux, také (alespoň pro mne) vítězí Windows. BTW Instalačky se z webu microsoftu stáhnou dají, sám je mám vytvořené.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak já mám zkušenost s nekompatibilitou NB přesně opačnou. Linuxová distribuce jede rovnou a bez problémů u windows dohledávám ovladače případně třeba ani neexistují...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak mně by možná i přesvědčili kdyby:
kromě neplacené verze vydali normální placenou, která:
- by měla jednoduchou možnost vypnou všechny ty "pomocné" šmírovací nesmysly
- měla možnost normálního za 10 let zažitého ovládání

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano toto by možná byla ta správná cesta. Zadarmo šmírovací a na Store závislou verzi (podobně jako Android), A placená verze - IoT, desktop, server. A žádné další omezení (OEM na HW apod.) . S licencí přece souhlasí člověk ne stroj. Proč tedy když mám licenci na SW nemohu jej přenést na jiný HW ? Užívám ho já a HW je jen nutná podmínka funkčnosti. To je jako kdybych měl řidičák platný jen na Škodovku ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Osobně si myslím, že na něco takového se MS současnými změnami připravuje. Akorát si testuje půdu, jak moc zadarmo by ta šmírovací verze asi musela být (úplně zdarma, za malý měsíční paušál, nebo malý symbolický poplatek ...), kolik asi šmírování lidi snesou a kolik ho snesou uživatelé placené verze ...
A podle stupně odporu k současným praktikám MS se do budoucna dají doladit detaily.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co by mě přesvědčilo abych používal win 10?
1) Předně by win 10 musel nabídnout nějaké nové kvality oproti windows 7, které doposud používám a jsem s nimi spokojený.
2) Pak by měl mít vychytané začátečnické bugy.
3) Dále by mě něco muselo přesvědčit, že ten systém je důvěryhodný. Tedy srozumitelná a volitelně vypnutelná telemetrie a právo uživatele, normálně řídit a ovládat upgrady a konfiguraci systému, zejména bezpečnostní.

Ve všech třech bodech zatím nový systém selhává.
Nenabízí žádné nové kvality pro uživatele. Různých bugů je stále víc než dost. A celková politika MS je trvale cílena k omezování práv uživatele, chování systému je nedůvěryhodné a popis telemetrie od MS nevěrohodný.

Takže tak - celkově to je o něco horší, než předchozí verze woken, nic nového tam není a nedá se tomu věřit. Snad jedině kdyby mi MS za používání platil, bych to možná zvážil.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nic nového tam není. Aha. Hm a za tuto větu na tech webu dostáváš pluska. No, nedivím se, že nad Win10 věcí neznalí ohrnují nos. Proti Win10 je vedený obrovský hate. Ale to byl i proti WinXP kdysi. kdo si pamatuje ? V Desítkách je kupice nových věcí, které starší verze vůbec nepodporují a některé jsou klíčové. Jenže aby to user pochopil, musel by si připustit, že nejlepší pro něj bude, bude-li nestranný. V tvém příspěvku však vidím to srdíčko, stejnětak jako u Davida, když píše o Linuxu. Mám pro to pochopení :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ja desitky mel. Vyzkousel jsem je. Jelikoz nepotrebuji linuxovy shell, nic noveho zajimaveho jsem v nich nenasel. Kde jsou ty "funkce", ktere mi zprijemni s nim praci, potazmo neco co bych ocenil. Ja nevim, ja to hledal a nenasel jsem. Naopak v dobe uvedeni to bylo plne bugu, nedodelanych veci, nedotazenych konceptu (to jsou porad), stupidnimi kachlemi (byt to bych jeste zkousnul mozna). Cortana? prinos nula. Kde je ten novy filesystem? Kde je nejake nove "zabezpeceni" ze se v nich uz nebudou sirit viry? Kde je nejaky "inteligentni" updatovaci system? Proc mam nastaveni pocitace uz ve 4 ruznych urovnich a menu..jeste horsi, nez to bylo i ve win8...
Zkuste mi napsat, proc bych mel updatovat? Ja to vazne hledal, nenasel..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano kopec nových věcí jako např. z uživatele je udělán nesvéprávný člověk. Právě před hodinou mi Win 10 mi po zapnutí notebooku oznámily, že ClasicShell nepotřebuju a proto byl odstraněn. Tak spouštím Chrome abych si ho znova nainstaloval, ale nemám přístup na net. Žádná aplikace se nemúže dostat na net. Jen Edge. Stahuju a (re)instaluju Chrome. Win10 mě varují, že jsem si Edge nevyzkoušel pořádně, ale nakonec OK.
Tak jestli si takhle MS a debilové jako ty představují, že má fungovat moderní a spolehlivý OS, tak búh s námi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kupice nových věcí? Co konkrétně? Desítky jsem několikrát viděl, když jsem v práci nebo známým odstraňoval nechtěný update a jsem zvědavý člověk, snažil jsem se se s tím systémem seznámit a chvíli v něm pracovat. Nic zajímavého jsem nenašel a stejně tak jsem se nic zajímavého nedočetl ani v oslavných článcích, vybízejících k instalaci w10.
WXp po svém uvedení a wxp po sp2, to byly dost odlišné systémy, já osobně jsem až do uvedení xp sp2 používal linux. Nadávat na wxp po jejich uvedení bylo podle mě docela dobrý nápad.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co nového z mého pohledu a způsobu využívání pc: Celý systém je rychlejší než jakákoli předchozí verze - rychlý boot, reboot, spánek, vypnutí, odezvy systému, spouštění aplikací (ne univerzálních). Za to budou odpovědné funkce uvnitř systému např. zmiňovaná komprese RAM. Systém zná více ovladačů pro hw, to co nezná líp rozpozná a sám stáhne. Nepochybně DX12, ačkoliv se teď hned tolik nepoužívá, všichni tušíme, že do budoucna bude toto rozhraní klíčové stejně tak jako verze předchozí. Systém aktualizací: Jistě tahle fičura je často kritizována. Obecně je ale DOBRÉ, aby se systém uměl sám opravovat. S tím souvisí i velké updaty: teď naposled to byla 1607. Celé Windows se přeinstaluje a nastavení se přenese ze starého do nového Windowsu. (vznikne windows.old) Tím se vyhneme efektu zanášení a zpomalování Windows pomocí SPs a aktualizací. Citelné je to na všech verzích, které byly před Desítkama (jj i Sedmičky se zpomalují). Všichni známe, všichni nadáváme. (Chápu, že tahle funkce není ideální, že resetuje asociace apod., není to ale nic, co by nešlo během chvilky opravit. Ty měj na paměti, že se Desítky jsou v neustálé evoluci) A s tím souvisí budoucí vývoj. Zatím co starší verze Windows jsou odloženy k ledu a budou se už jen fixovat, Desítky se stále vyvíjí a budou dále vyvíjet. GUI: Jasně, taky se mi nelíbí, že v sobě Desítky integrují několik grafických rozhraní a dlaždice...a jednoduché dvoubarevné ikony...fuj. K tomu podotknu: je to trend. Snad brzy přejde. Ovšem miluju nabídku skrytou pod tlačítkem start a vyvolatelnou pravým tlačítkem. Na jiných verzích Windows mi chybí a přistihnu se jak klikam RMB na start. tolik já, jako uživatel. Nenapíšu nic k řízení raketových motorů z druhé půlky devadesátých let, ani o ovládání soustruhů pro výrobu součástek na klíčový exportní trh, protože o tom nic nevím. Nebudu se vyjadřovat ani ke sběru dat, protože to, co jsem si zjistil a v systému povypínal (nikoli zásahy do registru) mi ke klidnému spánku stačí. Takže to shrnu: Rychlejší (s tím souvisí úspora prostředků), nabízí spouštění moderního sw (DX12), šetří práci vylepšením GUI (klíčová nabídka), slibuje budoucí vývoj a tedy podporu moderního hw (narozdíl od starších verzí Win).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rychly reboot uz existuje davno pred tim nez Win10. Pokud se neco dalsiho v ramci ruznych rezimu uspavani atd zlepsilo, tak fajn, ale vyuziti max. na noteboocich (tabletu je poskrovnu) a to jen v pripade, ze to funguje bez problemu. Zbytek co jste napsal je jen uhel pohledu. Vam vyhovuje "nova" nabidka, pro jine je to stale nekolik kroku nazpet. Pro mnn je to stale nepochopitelny nesmysl, ktery mi neprinasi nic noveho a starsi "Start" s vyuzitim deskopovych odkazu byl pro mne o mnoho lepsi. Tudiz se ned rict, ze by v tom byl obecny posun vpred. Pokud chcete videt, jak vypadaji jine koncepty menu, staci projit nekolik linuxovych dister. Co se tyce novych aktualizaci..nemate pravdu. Mozna, ze diky tomu "nebude" dochazet k zpomaleni..coz si nemyslim, podle mne to delaji jen proto, ze je to "jednodussi" cesta. Stejne museji prenest registry, nastaveni programu atd. Tudiz se neda mluvit o "nove" instalaci. Tresnickou je resetovani nastaveni..ktere je pro uzivatele jednduse nepripustne. Ono to pobavi jednou, 2x.. A to ted vynecham problemy s mistem, ktere nove upgrady prinaseji. DX12 je urcite prinos, ale mohli jej udelat i do starsi verze..coz zamerne neudelali a by Vas marketingove prinutili pouzivat WIn10. Podpora starsiho HW, je zase jen obchodni rozhodnuti, nic vic. Vsechno toto muze byt jak ve win7 tak 8. Zamerne to nedelaji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je můj úhel pohledu, můj názor, moje důvody proč používám Win10.
Budu reagovat na tvoje reakce:
...Rychly reboot uz existuje davno pred tim nez Win10. Pokud se neco dalsiho v ramci ruznych rezimu uspavani atd zlepsilo, tak fajn, ale vyuziti max. na noteboocich (tabletu je poskrovnu) a to jen v pripade, ze to funguje bez problemu...
Fajn je to i na desktopu, který mi v současnosti běží celej den a jen usíná, šetří energii i hw
...Vam vyhovuje "nova" nabidka, pro jine je to stale nekolik kroku nazpet. Pro mnn je to stale nepochopitelny nesmysl, ktery mi neprinasi nic noveho a starsi "Start" s vyuzitim deskopovych odkazu byl pro mne o mnoho lepsi...
Souhlas, každý musí vědět, co je pro něj nejlepší sám. Ale tahle nabídka je argument na takové to kvákání, jak je všechno v Desítkách poschovávané. Ne, není. stačí dva klikance: pravé tlačítko a následně levé tlačítko a je to.
...Pokud chcete videt, jak vypadaji jine koncepty menu, staci projit nekolik linuxovych dister....
Ne, to právě nechci. Jsem uživatel, chci si užívat, ne furt dokolečka dokola něco hledat, řešit, ladit.
...Co se tyce novych aktualizaci..nemate pravdu. Mozna, ze diky tomu "nebude" dochazet k zpomaleni..coz si nemyslim...
Vyzkoušeno, potvrzeno, tady není o čem.
...Tresnickou je resetovani nastaveni..ktere je pro uzivatele jednduse nepripustne. ...
Mrzuté, to ano, už jsem psal minule.
.... DX12 je urcite prinos, ale mohli jej udelat i do starsi verze....
Neudělají. Ani do XPéček nepřidali DX10,11 ani do Sedmiček a Osmiček nedají DX12. Důvodů může být víc, osobně si myslím, že to souvisí s prací s pamětí a typem ovladačů. Jaxem psal dříve OS starší jak Desítky už se bude jen udržovat, nikoli rozvíjet. Proč by měli v MS energii a peníze topit v takovém systému, který se nebude dále rozvíjet ?
...Podpora starsiho HW, je zase jen obchodni rozhodnuti, nic vic. Vsechno toto muze byt jak ve win7 tak 8. Zamerne to nedelaji...
To samé jako předchozí odpověď. Nedělají a nebudou. Z jejich pohledu je to prostě nesmysl.
Napodle tě, proč vlastně vznikají nové verze Windows a donekonečna se nerozvíjí třeba Sedmičky ?
Někde jsem četl, že systém, který bude poslední a bude se neustále rozvíjet (tak jak by sis přál) je právě Desítka. Něvěřím :) To je marketingový tah, protože každý nový build je trošku jiný, než ten předchozí. Jen koncept na nějakou dobu vydrží ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podivejte, provadet s kazdym vetsim updatem "reinstal" systemu s tim, ze ani nezachovam nastaveni a programy, ktere tam byli pred tim je prasarna z uzivatelskeho hlediska. Zkuste to udelat nekde, kde dodavate software a uvidite, jaky "shitstorm" dostanete nazpatek. To ze Mrkvosoft zadny uzivatel nezajima a jedine co musi splnovat jsou pravidelne "tabulky" se ziskem, je smutna realita tohoto korporatniho kapitalismu.
Ja se vubec nehadam s Vami v tom, ze je pro MS ekonomicky "nevyhodne" nedoplnovat nove funkce do starsich systemu. Ale neni to o technice, ale o jejich obchodnich rozhodnutich. Ze to je "z jejich pohledu nesmysl" nerozporuji..z meho jako uzivatele ale ano. Mne svym novym systemem v nicem nepresvedcili, nenabizi mi nic, co by mi zjednodusovalo praci, tudiz jej nechci. Nema pro mne zadnou pridanou hodnotu, pouze potencialni problemy. Az mi na win7 nepojede neco, co potrebuji, budu muset zacit premyslet co s tim..do te doby proc bych to delal..office, internet a filmy mi jede bez problemu i na linuxu ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

OK, to je tvůj, celkem věcný a rozumný pohled. Nedostatky systému víceméně znáš a nevadí ti a subjektivně se ti zdá rychlejší. Navíc věříš na jeho vývoj k lepšímu.

Osobně jsem se ještě nepotkal s hw nekompatibilitou u w7, zato u w10 je to celkem běžná zkušenost, takže názor na počet ovladačů mám spíš opačný.
Jistěže je teoreticky dobré, aby se systém uměl sám opravovat, ale nemyslím si, že to stojí za tu cenu, kterou za to u MS uživatel zaplatí.
Že jsou desítky v neustálé evoluci mám na paměti a počítám to za jednu z jejich závažných chyb :-). Fakticky totiž nevíš, jaký systém vlastně máš a budeš zítra mít. Na jeho vývoj k lepšímu nevěřím, z mého pohledu jsou všechny uživatelsky viditelné změny MS od ukončení vývoje w7 změnami k horšímu.
Ve spojení s obtížnou regulovatelností updatů, opakovaným resetováním nastavení a občasným odstraňováním uživatelského software a ovladačů to činí tento systém nekontrolovatelný a tedy aspoň z mého pohledu, proto i nepřijatelný.
Tato negativní vlastnost - nemožnost uživatelsky plně kontrolovat svůj systém, by z mého pohledu musela být vyvážena nějakými opravdu hodně výraznými uživatelskými přínosy. Ty nepozoruji - zrychlení jsem subjektivně neregistroval, dx12 nepoužiju a nic jiného tam nevidím.
Sečteno: tvůj názor respektuju a nesdílím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takze kdyz to shrnu, uzivatelsky viditelnych vylepseni neni zrovna moc, diplomaticky receno. DX12 do budoucna ano. Pravy menu na Startu neni novinka, uz kdysi jsem mu zacal rikat "jedina dobra nova funkce ve Win8" a i neco tak jednoduchyho dokazaly Win10 pokazit tim, ze ted ma kazda polozka centimetr na vysku.

Co se tyka zrychleni, chtel bych byt optimista. U Win8 mi prislo, ze skutecne startovaly o trosku rychleji. Ale kdyz jsem ted nahodil Win10 jako rezervu do budoucna (necekam, ze bych je na tomhle HW pouzival, ale pro jistotu), cekal jsem na plochu 35 vterin (po instalaci vsech aktualizaci a nekolika dalsich restartech, kdyz uz to vypadalo, ze se vsechno usadilo), zatimco necely dva roky stary "zaneseny" Win7 to zvladaji za 20. Predchozi instalaci jsem mel pet let a pomalejsi nebyla (mel bych ji doted, ale podarilo se mi ji nestastnou nahodou rozbit tak sikovne, ze preinstalace byla jediny rozumny reseni). Tim bych odpovedel i na teorii, ze preinstalace systemu dvakrat rocne, ktera se maskuje jako upgrade, stoji za nejaky to ztraceny nastaveni. Nestoji.

Proste nejvetsi vyhodou Win10 je vlastne jen to, ze se jich jeste bude tykat nejakej vyvoj. Tedy lepsi podpora novyho HW, nejaka ta oprava chyb ci optimalizace. A co se viditelnych uzitecnych vlastnosti tyka, lze aspon doufat, ze by se Microsoftu mohlo omylem podarit udelat i nejaky skutecny vylepseni, misto dosavadniho rozdrbavani vseho co jde ve jmenu opatlavatelnosti. Nadeje umira posledni, ze ano... ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Že za mně provádí operační systém updaty automaticky a zejména ty bezpečnostní já vidím spíš jako plus - nemusím to nikde dohledávat a instalovat si sám. Otázkou je také, který operační systém má vychytáno víc bugů, jestli ten z roku 2009 (W7) nebo ten z roku 2016 (W10).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak kdyby instaloval automaticky skutečně jen bezpečnostní updaty tak by se s tím dalo i souhlasit, bohužel instaluje pak i co nemá...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Že autoupdaty existují je samozřejmě dobře. Dobře ale není, že nejsou uživatelsky volitelné. Zdaleka ne každý update je bezchybný, pro systém přínosem, nebo zdaleka ne každou novou funkci musím chtít a vítat. Pro bfú je automatizace dobrá, ale pro znalejší uživatele je nemožnost volby zbytečná šikana.
A to, že updaty ve w10 opakovaně mění uživatelská nastavení různých předvoleb, nebo dokonce odinstalovávají uživatelské programy či ovladače, je prostě .... prostě špatně (nechci ban za vulgarismy). Systém který mi takto vnucuje svou vůli si dobrovolně nenainstaluju.
A co se vychytaných bugů týče, to je dobrý argument proti w10. Zejména když vidím, jak MS desítky stále za chodu předělává, věřím, že je daleko pravděpodobnější, najít víc bugů v novém stále inovovaném kódu, než ve starším, který se už nějaký čas víceméně jen dolaďuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste me napadlo, jakou silenou chybu delaji v Microsoftu, ze neangazuji pana Jezka na nejakou hlavni ridici pozici...
To by najednou rostly zisky raketovym tempem. Bohuzel tak sedej sami idioti, co vubec nechapu, co by pro ne samotne bylo nejlepsi a tak holt se Microsoft musi placate tam, kde je...a nutno rict, ze na tom teda moc dobre fakt neni.
Blbci to jsou, fakt ze jo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A proč by jako nemohl zákazník napsat svůj názor a která rozumná firma ignoruje názory svých, byť třeba potencionálních zákazníků?
Odpovím raději hned, jen ta co má monopol a zneužívá toho ....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Me by nepresvedcilo pouzivat windows nic. Stacilo mi to do roku 2003. Od te doby jsem ho uz nevidel.
A nechybi mi absolutne vubec nic.

Je jiste, ze nejmene 90% uzivatelu windows by take nic nechybelo. Problem dela ten zbytek, ktery pocitacum rozumi trochu vice. Ti treba budou chodit na takoveto servery. A take budou rozdavat rozumy o tom co je nejlepsi. A ti stejni lide budou rozhodovat o tom, co budou mit ostatni na svych PC. Jednoduse proto, ze to budou s velkou pravdepodobnosti oni, kdo tem neznalym budou neco instalovat. A ten dotycny jim tam neda neco, cemu nerozumi.

Proto napr. naprosta vetsina lidi kolem tady ma Linux a jsou spokojeni jiz mnoho let. Pritom predtim meli temer vsichni z nich windows. Staci aby bylo alespon par takovych lidi v kazdem meste a je jasne, ze by se linux nebo cokoli jineho rozsirilo exponencialne.

Uzivatele, kteri pocitacum nerozumi jsou na tom daleko lepe a nejsou nicim svazani, jako to dela rad microsoft se svym vendor lock-in. Ale je chyba lidi, ze tomu dovolili.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heh, tvuj nazor je asi jako uzivatele windows phone:) Taky mi nic nechybi. Vsechny zasadni aplikace tu jsou, o tom nemuze byt rec. Nejnovejsi hry a kraviny ne, uznavam. To same linux. Problem je, ze kdyz najdu aplikaci na WP/M tak ji dokaze nainstalovat i muj devadesatilety deda. Na linuxu kdyz najdes starsi aplikaci, ktera je nepodporovana a zmenily se verze knihoven (u linuxu na zpetnou kompatibilitu samozrejme vsichni serou, kdyz to neni nijak rizene), tak jsi proste v prdeli. Existujou i programy, co uz proste nerozjedes.
Linux se pouzivat da ..... mozna i na desktop, urcite existuje distribuce, kde to delal normalni clovek != picus, ktery neprohazi pozice zaviracich krizku u oken, pozice ok/cancel v dialozich a podobne veci, u ktereho ma clovek chut nekoho zavrazdit a podobne. Kdyz to pak rozjedes, tak v pohode, muze to jet. Kdyz se smiris s tim, ze nebudes automaticky aktualizovat, pripadne doufat, ze se ti neco nekde neposere (viz nulova zpetna kompatibilita). Nebo verit OSS (coz dnes uz bublina pomalu, ale jiste splaskava) a podobne. Tak s tim muzes snad i v pohode zit. Semtam aktualizujes prohlizec. Smiris se s tim, ze nesmis zmenit HW nebo periferie, proste pokud jsi nenarocny, tak se linuxovy desktop da skousnout ..... pripadne pokud jsi blazen, co do toho civi nonstop a vocasi se s "hloupym" OS .... muj nazor je, ze jedina investice do uceni se a nastavovani, tuneni a dalsich souvisejicich veci s OS, se ma venovat hodina po ciste instalaci ..... o OS clovek nema vedet, nema ho obtezovat, protoze clovek nepouziva windows, ani linux .... pouziva photoshop, firefox atd ... pokud se clovek potrebuje jebat s OS pri kazdem updatu, kazde nove mysi nebo flashce nebo USB karte, tak sorry, ale to neni spravny desktopovy OS nebo neco dela strasne spatne.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

nesklamal si.
Ako som cital tvoj prispevok, tak sa mi vynarali spomienky na windows a na problemy, ktore ty pripisujes linuxu.

Kto chce byt, palicu si najde - to plati pre teba.Mas totalne neobjektivne a zaujate nazory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeho názory podporují objektivní fakta, jako např. procento rozšíření linuxu na desktopech. Tvůj příspěvek je jen hora subjektivních emocí bez důkazů a fakt či jakéhokoli argumentu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Objektivní fakt je, že: Linux si nehodlá měřit pindíka z hlediska zastoupení na desktopu a za poslední dva měsíce narostl jeho podíl cca o 30%. BTJ bohužel sice nějaké fakta používá, ale úplně mimo jejich kontext.
Je to člověk, který nerozumí esenci opensource, Linuxu ani BSD a dokonce ani produktů jeho miláška.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hrozný kecy.
a nejlepší tohle:
"jedina investice do uceni se a nastavovani, tuneni a dalsich souvisejicich veci s OS, se ma venovat hodina po ciste instalaci ..... o OS clovek nema vedet, nema ho obtezovat" - Jenže tu čistou instalaci si ve windows a zejména ve win 10 prakticky ani nestihneš prohlídnout.
Jak chceš tuhle filosofii docílit, když máš zapnutý automatický updaty a OS se ti podle nálady mrkvosoftu mění pod rukama, funkce, vzhled, nastavení, zabezpečení ... to fakt nevím. Bezobslužný OS, o který se nestaráš a který prostě jen funguje a zároveň uživatelem nekontrolovatelné autoupdaty oprávněné měnit nastavení čehokoli, to je v přímém rozporu.
Neboli, "pokud se clovek potrebuje jebat s OS pri kazdem updatu, kazde nove mysi nebo flashce nebo USB karte, tak sorry, ale to neni spravny desktopovy OS." Souhlasím, výborně jsi popsal windows 10.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vyborne jsi popsal uzivatele, ktery videl windows naposledy v devadesatych letech.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Kdybys nekecal.
Jedinej OS, kterej (nevím jestli opravdu s každým) updatem resetuje (část?) nastavení na implicitní hodnoty včetně bezpečnostních a semtam odpálí uživatelský ovladače nebo odstraní uživatelovy programy, je win 10.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zato Linux dá o sobě hodně vědět, aby se o něj uživatel staral. Je pravodu, že poté, co člověk věnuje rok svého volného času studiem Linuxu, už jej ovládá jako vlastní boty. Pak už vám nepřijde, že linux se směrem k laikům tváří jako tamagoči, které ho furt neustále něčím otravuje - a vynucuje si pozornost. Nastavení Linuxu a jeho instalace včetně drobností není zrovna bezproblémová.

Mimochodem, živí mě Linuxu, ale neřekl bych, že je to zrovna ideální systém. Spíše se čím dál více přikláním k WIFTovi. Linux je stavebnice, která je vhodná na leccos. Ale ne na desktopy, kde je to jeden kompromis za druhým.

Mohl bych tady vypsat stovky stránek, jen pár maličkostí:

1) Pomalejší grafika, protože XWindows je TERMINÁLOVÝ grafický systém, nikoli lokální - a tak má problémy s rychlostí, když jde do tuhého.

2) Názvy souborů nejsou znakové řetězce jako na Windows, ale pouhé sekvence bajtů. Jestli je budete brát jako ASCII nebo jako UTF-8 nebo něco jiného je na vás - nicméně je to zdroj ukrutných problémů na mnoha stranách.

3) Není žádný standard. Na Windows je jasné, že budete mít k dispozici tato a tato API a knihovny ať se děje co se děje. Na Linuxu máte zajištěné prd a velké kulové.

4) Na Windows je k dispozici sada základních fontů. Můžete se betonově spolehnout, že Arial, Tomes New Roman, apod. najdete na každém Windows. A můžete podle toho koncipovat své programy a dokumenty. Na LInuxu máte zajištěné prd a velké kulové.

5) Linux nezvládá Unicode. POSIX funkce prostě přebírají sekvence bajtů. Ať si je někdo použije pro latin1 nebo pro utf-8, vsjo ravno, systém to netuší. Neuvěřitelný oser a zdroj všech možných problémů.

6) Thready nejsou Linuxu vlastní. Jsou tam dost nalepeny a dost to dře. Threadové API Windows je mnohem lepší. Navíc některé koncepty unixu s thready dosti nesouzní, jako třeba signály programům.

A tak bych mohl psát dál a dál. Linux není postaven na unicode a threadech jako Windows. Linux nemá žádný standard, de facto je Linux neexistující chiméra, marketinková značka, která nic nezaručuje, a proto bavit se o Linuxu je hodně ošajstlich, protože Linux nic nezaručujem, nemá standard, a proto většina deklartovaných vlastností Linuxu, o kterých mluví linuxová komunita, také není zaručena.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dovolim si nesouhlasit s vetsinou bodu.
Protoze jsem vyvojar a zrovna v techle vecech se tak nejak vrtam, mam s tim velmi bohate zkusenosti.

Thready funguji v linuxu spickove. Ve windows mam naopak zkusenost takovou, ze planovac si dela co chce a kdy chce. Jede to v nekterych situacich az tak, ze je predavani kontextu spise zcela nahodne a nema co do cineni s planovanim.
Naopak jak dobre funguji thready je videt na serverech a superpocitacich, kde mate desitky az stovky jader. A stejne to ten linux zvlada s prehledem. Tohle je vec, ktera v linuxu funguje velmi, velmi dobre.

Unicode - To co pisete o sekvencich je naprosta blbost. Linux podporoval unicode uz v davnych dobach, dlouho pred windows. Do dnes se s tim bojuje. Poradne nezjistite ani jaka znakova sada se ma pouzit.
Tohle ma daleko lepsi i OS X.
Unicode je plne podporovano snad uplne vsude. Velmi by me zajimalo o jakych problemech tady pisete.

Fonty .. chtel bych videt distribuci urcenou beznym uzivatelum, kde chybi zakladni sada fontu.
Takovehle zalezitosti resi baliky a nema cenu se tu jakkoli o tom bavit. Pod rootem si muzete smazat fonty jak v linuxu, tak na windows.

Ano, s linuxem se da delat cokoli, muzete sprznit a priohnout kazdou jeho cast podle vlastnich potreb.
Ale standardy jsou jasne definovany a to ze je nekdo porusi neznamena, ze to tak je bezne.

Pokud chcete, aby vam behaly desktopove aplikace na kavovaru kde bezi linux, tak to chcete opravdu hodne.

To co tady pisete jsou jednoduse bludy plynouci z nepochopeni ci neznalosti. Kazdy zkusenejsi linuxak vam tohle rekne.

Naopak si dovolim tvrdit, ze v linuxu jsou coreutils, binutils a dalsi gnu komponenty standardizovany velmi dobre. POSIX standardy funguji dokonale.
Hezky to jde videt na tom, jak lze prelozit aplikaci na opensource systemech. Stejne zdrojaky a muzete to spustit jak na linuxu, *bsd, apod.

X Windows ma sve mouchy, ale rozhodne bych nerekl, ze je to v necem pomale. Rozhodne ve vetsine pripadu bezi lokalne :-)
Nelibi se X11? Muzete pouzit alternativu. Jako "zkuseny" linuxak byste to mel vedet.
Kazdopadne X11 je tu s nama jiz hezkou radu let a dovolim si tvrdit, ze windows ani osx nema takto standardizovany graficky server.

Samozrejme ve windowsu na nektere problemy nenarazite, protoze ho nijak ani nemuzete upravit. A to taky znamena, ze ho nepouzijete tam, kde linux fungovat muze.
Linux je jednoduse vsestranny a pokud nekdo chce, muze ho bez problemu pouzivat na desktopu i jako BFU nejmene od roku 1995. A troufam si rici, ze uz tehdy byly DE na lepsi urovni, nez v tom windows.
Je zbytecne se o tomhle hadat.

Problem maji jen ti, co se domnivaji, ze tomu rozumi. A ze takovych lidi v IT sfere je. Ti kdo nehledaji duvody, maji treba linux uz davno. Jak jsem psal, problem je hlavne v lidech.
Pokud vam vse vyhovuje, dal uzivejte windows nebo cokoli jineho. Ti kdo windows nemaji dobre vedi proc.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak se pochlub co pro linux a windows vyvijis?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No, a já jsem na tom tak, že Windows používám už dlouhá léta od verze 3.0 (NT až od 4.0) a až na Windows Vista, což je jediný systém, který jsem opravdu s rozběhem přeskočil (MEčka jsem chvíli používal, když jsem si ještě naivně myslel, že „to pude“), jsem s nimi v zásadě spíše spokojený. Úplně nejvíc unešený jsem byl z Windows 2000, ten systém neměl navíc vůbec nic a chybělo mu jen trochu zapracovat na zabezpečení, což se fakticky dostavilo až v XP SP2, kde už ale začaly příbývat zbytečnosti a balast (za všechny jmenuji obnovení systému - NIKDY jsem nepoužil). Desítky osobně považuji za takové to nutné zlo a doufám, že se jednou MS chytne za nos a začne zase svým uživatelům opravdu naslouchat (ano, vím, naivita v ryzím vydání) a ten systém se třeba jednou zase stane systémem, o kterém budu moci prohlásit, že ho používám rád a s nadšením.

Linux osobně beru jako takovou univerzální stavebnici, ke které nikdo nepřiložil návod a až na pár intuitivních záležitostí v množství šafránovém je všechno třeba googlit. Ale dá se s tím udělat za minimum peněz a investici kopice času hodně muziky a čím víc času do toho člověk investuje, tím je výsledek efektivnější než cokoli postavené na Windows. Otázkou je, zda se vyplatí do toho tu časovou investici vrazit (zřejmě jak komu). Výhodou je, že jak je to stavebnice a každý si to v podstatě mastí po svém, tak se to blbě hackuje, pokud to člověk nepostavil podle „všeobecně uznávaného defaultu“ (což je taky největší slabinou Windows, protože tam vlastně všechno funguje „ve všeobecně známém defaultu“, protože udělat to jinak je stejnej voser jako na Linuxu). Linuxová distra určená pro desktop osobně považuju za něco jako „hacknutou navigaci, co na ní jde spustit i kalkulačka a hrát hry“. Čím víc ten Linux používám, tím víc jsem přesvědčen o tom, že to na desktop není dělané. Ne že by to na spoustu věcí použít nešlo, ale je to jako mazat si máslo švýcarským nožem.

No, a OS od Apple jsem nikdy neměl tu možnost zkusit, protože prostě není jednoduché cesty, jak to jen tak stáhnout, nainstalovat na PC a chvilku používat, aby člověk zjistil, jestli to za to stojí, nebo ne. Ten OS spolu s tím, co jsem si dosud přečetl o něm a o Apple, mi ani nestojí za to, abych zkoušel různé ty hackintoshe a podobné vylomeniny, které umožňují rozběhat to na PC (všimněte si, že tomu ani nemůžu přijít na jméno - já fakt ani nevím, jak se to teď jmenuje, až tak moc je mi to u řiti). A sorry, kupovat si kvůli vyzkoušení předražené navoněné jablečné PC nebudu, i kdyby z nebe pršely svatý krávy.

Takže u mě je to easy: Windows na generic cokoli kromě vysoce specializovaných věcí, na ty Linux. A na mobil Android, aby měl BTJ klidný spaní ;).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Lol, clanek jsem necetl, ani na nej neklikal, to bude zas jen zumpoidni infantilni vylev od linuxare, ktery tam nastesti tentokrat dal tag blogu a opet (typicky) "neprehlednete", cili je celkem jasne, jakeho razeni ten "clanek" bude .... pokud se mylim, tak me oprav:) ... jinak presne lidi jako Jezek, a.k.a. velitel linuxoveho dzihadu, normalnim lidem linux znechucuje, ono totiz kdyz se clovek nekde k necemu s linuxem dogugli, tak v kazde diskuzi narazi alespon na nekolik "Jezku", kteri jej od reseni problemu odradi:)
Proc to vlastne pisu? Aha:) Klikl jsem na 99 komentaru z hlavni stranky, ze se podivam jak rozsahly je tu zumpoid, jako prvni sjedu uplne dole (vetsinou v tuhle dobu hlavni linuxovy dzihad spi, bo pres rok musi na osmou do skoly) a na poslednim radku vidim sebe:o)
P.S.: ty se vazne toho androidu nebojis? me by to iritovalo nemoct si instalovat veci, co bezne lidem fungujou ... v patek jsem treba vytahl nejnovejsi kousek, co mi tu lezi v supliku, ma nejaky 4kovy android (cili 50% androidiho trhu) a chtel jsem se prihlasit na pokemon go (ta hacknuta windows mobile verze potrebuje alespon jedno prihlaseni z lagroidu a novy bluestack jsem nerozjel) a proste "vase zarizeni neni podporovane":o))) Samozrejme, ze tu picovinu hrat nehodlam, jenom jsem chtel zkusit, co to umi, kdyz se daji lovit pokemoni, aniz by clovek chodil az k nim jak u jinych platforem:) Jak rikam, dost by me iritovalo koupit nezabezpeceny telefon a po par mesicich zjistit, ze si ani nic poradne nenainstaluju. To uz radsi ipon.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Každý systém je tak zabezpečený, jak zodpovědně k němu přistupuje jeho uživatel. Mraky lidí používají Android a zlomky promile jsou napadené - to jsou ty, o kterých se pak dočteš i ve zprávách. Já osobně jsem nepotkal ještě nikoho osobně, kdo by měl ten android něčím zaplevelený. Naopak jsem za svůj život potkal docela dost lidí, co ve Windows žili ve falešném pocitu bezpečí, zatímco se s počítačem nedalo ani hnout, protože na pozadí se hádaly tři antiviry a tucet malwaru. Z mého pohledu je i za blbou existenci androidu statisticky víc lidí s napadenými Windows než s Androidem. A to už ho mají dneska i takové lamy, jako je můj otec a můj starší bratr - to už nejsou jen počítačoví analfabeti, to už jsou lidi, kteří k těmto technologiím přistupují vyloženě s odporem, jen je něco donutilo to též používat.

Mám ti znovu připomenout, jak je na tom moje 5,5" pádlo od Samsungu? Android 4.4.4, rootlý, s internetovým bankovnictvím, SMSky se posílají na tentýž mobil... seš v pohodě? Já jo :).

Jako nemá smysl si nalhávat, že android je super. Není zdaleka dokonalý, to v žádným případě. Ale má nepřeberné množství aplikací, což je přesně to, co udělalo z Windows to, čím Windows jsou: masově používaným desktopem. I přes tunu neduhů, který Windows maj. Proč myslíš, že se lidi mrcasí s obskurním Wine v Linuxu? Protože nechtěj Windows (už se jim příčí všechny ty podmínky a tuna nesmyslů), ale závislost na platformě, na který běží zjednodušeně řečeno všechno, je prostě velká. Kdyby na mobilních Windows běžely androidí aplikace, věřím tomu, že ten OS v tu ránu bude mít gigantickej potenciál. Do tý doby ho nemá, i kdyby byl nejbezpečnější na světe.

A stejně jako u Windows i u Androidu platí, že útočníkům se vždycky vyplatí vyvíjet malware jen pro tu drtivě nejpoužívanější platformu. Jsem přesvědčen o tom, že pro mobilní Windows fakticky nejsou viry proto, že se nikomu nevyplatí je pro tu platformu dělat, neboť to nikdo nepoužívá. Kdyby to mělo podíl na trhu významem větší než to, že to vůbec existuje, bylo by to jinak. Bylo to tak s Windows na desktopu, je to tak s Androidem a není důvod věřit tomu, že by se to Windowsům v mobilu vyhnulo. A jak jsem zmínil v úvodu: je to vždycky o tom uživateli. Drtivou většinu malwaru si uživatel nainstaluje sám.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, za dobu existence androidu bylo patrne napadeno vic windows PC nez androidu (ikdyz je teda na povazenou, ze pro android existuje vic malwaru nez vsech aplikaci:). Ale to je dano tim, ze windows jsou dospely, velky, plnotucny system, kdezto android je jen system urceny pro fotaky a settopboxy (viz wikipedia). Proste je to jen mobilni, silne zjednoduseny system. Navic je tu ten sedmikrucialni(!!!) rozdil v tom, ze telefon ma kameru, mikrofon, GPS, placene GSM, chodi tam potvrzovaci SMS z banky (pouzitim mobilniho bankovnictvi v telefonu je diletantstvi, protoze se tim odboura veskera bezpecnost dvoufaktorove autentizace), mas tam sparovanou nejspis platebni kartu s gugl play a podobne, ale hlavne a to predevsim - clovek to nosi s sebou NEUSTALE. Na PC webkameru nemam, mikrofon mam na fatality sluchatkach, ktery se odpojuje, navic ma HW vypinac v kabelu, takze myslim, ze na PC jsem z hlediska odposlechu a ztraty skutecne osobnich dat v pohode. Ale mit nezabezpeceny telefon by mi neskutecne vadilo ... s telefonem chodis srat, pomlouvat sefa, za milenkou atd .... proto tam neni plnotucny system, aby se prave exponencialne zvysila bezpecnost (coz android predstavuje vyjimku) na ukor pouzitelnosti a rozsiritelnosti. Uz i u windows microsoft pochopil, ze tak to nejde a prichazi se sandboxovanyma/bezpecnyma aplikacema jako standard do budoucnosti.
Nejsem paranoik nebo nejaky psychoticky anarchista jako treba TY:o) Vubec mi nevadi mit v aute e-call, ktery muze zachranit zivot, navic je jen tezko zneuzitelny .... ale proste mit zcela nezabezpeceny mobil, napadnutelny blbou SMSkou, ktery ma veskere potrebne vybaveni k odposlechu a udelat cloveku z zivota peklo, tak to proste ani ja ne:) Klidne par mesicu ozelim nejnovejsi aplikaci, ale mobil je pracovni nastroj, nikdy nenahradi PC a proste tam je u me bezpecnost az na prvnim miste.
Kolik je malwaru pro windows nebo ios? Minimum nebo zadny .... minimalne zadny, ktery by zustal na veky na 95% zarizenich neopraven jak u androidu. A pritom to jsou telefoy, ktere maji skutecne zajimave informace, maji bezpecnostni vojenske certifikace ..... vem si treba policajty v NY, kteri s L640 pristupujou do narodnich databazi, myslim, ze tam je ta kriminalni motivace 1000x vyssi nez u androidu, ktery by melo treba 1000x vic lidi. To same, ze enterprise segment je androidu zapovezen, pritom tam je obrovsky potencial uniku dat, firemni spionaze atd ..... android pouzivaji lamy, decka a BFU, urcite ne odbornici, pripadne lidi, co maji zajimave informace .... tvoje ranni srani ve skutecnosti asi nikoho zajimat nebude, to je samozrejme pravda ... ale to, ze android 4 se da hacknout pomoci SMS nebo MMS, to by me proste vadilo .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lepší než XKCD, zbývá to jen dokreslit a publikovat.

Až tak dramaticky? Kdejaká označená složka metařů a popelářů disponuje přístupem k datům, k tomu mají dokonce zákony, ale to by bylo na jinou debatu. Bohužel i komunikace výše zmíněných složek, co se štourají v národních databázích (maximálně tak Solitaire) bude třeošičku přitažená za vlasy, ostatně on se používá převážně Android, akorát to co se snažíš vyzdvihnout, se nejmenuje Microsoft, ale veškerá spojení pomocí IPsec a komunikace SVoIP (Secute Rea Time Protocol - SRTP) a kdyby jsi chtěl náhodou kontrovat, tak si nejdříve přečti:

https://www.nsa.gov/what-we-do/information-assurance/
https://www.iad.gov/iad/index.cfm
http://www.itnews.com.au/news/nsa-builds-android-phone-for-top-secret-ca...

Možná to souvisí s bezpečnostním standardem, nebo to má souvislost s nedávnou historií, kdy WP měl problem s primární funkcí - telefonováním. Tak či onak jsi vedle, tradičně a nedělám si iluze ani o blízké budoucnosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jaka slozka metaru, o cem to meles?:o)))

Kdy mel WP problem s telefonovanim?:o) Ja treba porizoval lumiu proto, ze android neumel telefonovat ..... nez to zacalo zvonit a nez se probudilo GUI, tak protistrana zavesila .... neni to jen ma zkusenost.

Co jsou to prosimte za clanky? Druhy odkaz ma invalidni certifikat a ten treti je jediny souvisejici s androidem a je uz vic jak 4 roky stary:o)

Jinak mi teda neni jasne, proc zminujes nejaky ipsec a podobne .... to nema se zabezpecenim platformy nic spolecneho.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

on mel nekdy WP problem s telefonovanim ? ze jsem to nepozoroval ani u sebe ani u znamych :) sam mam L 830(drive L920) a lide okolo co maji Lumie taky zadny problem ani u jedne od L 4xx a vys

jo pardon SMG GLX 4 i 5 mi nekolikrat zamrzli u telefonovani(pred a nebo po.. behem hovoru tedy nikdy ale i tak neprijmna situace) a u samsungu jsem mel navic po pul roce problem s hroznym trhanim applikaci hlavne mapovych/trackovacich app u WP i na starem srotu za par korun po xx letech zadny problem :) to same u LG G FLEX 2 tam taky zatim naprosto v poradku ale to ma preci jen HW na jine urovni :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

WP nezvládají základní trivium telefonování, které po telefonu požaduji: 1) schopnost hlasového volání, 2) smsky, 3) schopnost nahrát libovolný hlasový hovor. Takže z mého pohledu mají problém s telefonováním, protože hovor nedokáží nahrát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tomu rikam dobry material nejen ze se neda telefonovat ale uz ani SMS nezvlada :D :D to jsou mi ale novinky co ja jsem vlastne cele ty roky posilal misto SMS zprav :) castecne pravdivy je jen bod -3- je pravdou ze nativne nahravat hovory umi az Lumie rady x50 prvni rady x20 az x30 byli koncipovany na az prilis vysokou bezpecnost a tahle ficurka byla vypustena ( ale jak je videt slo to implementovat i do W10M pri zachovani nezranitelnosti OS ) ..btw ta nezranitelnost WP/W10M je z meho pohledu velmi podstatna vec

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lol, proc se s nim bavis? Je jasne, ze si dela srandu ne?:o) Hlasove vytaceni, takove jake umela i blba T18ka, neumi dnes zadny telefon a pred par lety, kdy jsem utekl z lagroidu, tak nebyla ani zadna aplikace, ktera by neco podobneho umela a neco mi rika, ze ta situace trva nadale. SMSky, to si nezaslouzi komentar (ano, je trapne, ze stale neumi prirazovat dorucenky, ale tohle je odveky problem mobilu). Navic, ROFL, kdo dnes posila SMSky ze? A ten posledni bod o nahravani hovoru:o) Ten pobavil nejvic, L950 byl vubec PRVNI smartphone, co nahravani hovoru umel nativne (android a iphone si o tom muzou nechat zdat) ..... ted uz neni L950 jedinym, uz je tu L550, L650 a nejake ty acery, HP, proste nove s WM10. Uz jenom podle toho posledniho bodu s nahravanim hovoru ti musi byt jasne, ze si delal srandu ne?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"tomu rikam dobry material nejen ze se neda telefonovat ale uz ani SMS nezvlada"

Já byl kdysi varován, že dnešní mládež už nezvládá ani číst texty a chápat jejich smysl. Takže je to pravda.

Já psal, že nezvládá nahrávat hovory, zbytek je vaše hloupost a výmysl, který se mi snažíte podsunout. Chápu, že neschopnost chápat smysl psaného textu je váš velký handicap - a tak další kritiku omezím. Nemůžete za to.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S Windows10 Phone i PC Windows10 jsem naprosto spokojený a nemám důvod nic měnit. Nedá se říct že PC nerozumím, začínal jsem když se musel soft spouštět z příkazové řádky Dosu a ručně nastavovat paměť v které má soft běžet. Win 10 dělá co potřebuji a časem bude stejně nutnost na tento systém přejít.
Kdo říká že telefony s Windows neumí to či ono, asi je neměl opravdu v ruce a když, tak pár minut.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ty se vazne toho windowsu v mobilu nebojis? me by to iritovalo nemoct si instalovat veci, co bezne lidem fungujou
dost by me iritovalo koupit nezabezpeceny telefon a po par mesicich zjistit, ze si ani nic poradne nenainstaluju.
... ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemam namitek k vasemu pohledu, kazdy mame nejakou zkusenost.

Ja mam zkusenost napr. takovou, ze ty predrazene jablecne PC maji stejny vykon, jako PC jinak zakoupeny za 1/4 ceny. Musim ale uznat, ze design je opravdu povedeny. Ale to je tak vse.
Kdyby se dal jejich OS provozovat vsude, rozhodne by se o tom psalo jinak.

Vas pohled se ale zjevne tyka opet toho, co po pocitaci pozadujete vy.
Ja si stojim za tim, ze Linux by mohl byt temer vsude i na desktopech (kdyby se chtelo a vedelo se o nem dostatecne). To by pak automaticky znamenalo podporu temer vseho. Takze by tim padem meli vse i ti narocnejsi. Ale toto je zname zacarovane kolo, ktere microsoft pracne budoval a snazi se o to kazda uspesnejsi firma. Staci ale jen malo. Problem je dnes hlavne v lidech.

Lide pujdou vzdy po proudu, takze si troufam rici, ze Linux bude na vetsine destopu az tehdy, dokud nebudou lide na vyssi urovni. Takovi, kteri nedelaji to co ostatni. Ale takovi, kteri premysli opravdu samostatne a vlastni hlavou. Ne takovi, kteri delaji co je zrovna ted jednodussi. Jsou to takovi, kteri dokazi ocenit opravdovou svobodu, znaji hodnotu soukromi i v IT segmentu, apod.

Dnes lide ale nechteji nic resit, nic je nezajima, nad nicim hlavne nechteji premyslet, jen konzumovat obsah a platit. Hlavne aby to bylo HNED. Nikdo nema na nic cas ani chut. Lide delaji presne to, co se po nich chce. Jak dokonale to funguje.

Tohle ale plati i v mnoha jinych odvetvich. Staci nekolik lidi, kteri ovlivni deni teto planety. Pomoci internetu se da ovladat dnes miliony lidi najednou, tak snadno.

V podstate dnes lidi ani neveri tomu, ze neco jako opensource existuje. Kdyz nekomu vysvetlim, ze mohl mit roky i neco jineho, je zcela udiven. Je to hezky obraz nasi spolecnosti. Radeji zajdeme do mekace a doplnime ecka, nez si nedejboze neco udelat a vypestovat vlastnima rukama.
Vse je jen o rozhodnuti a tomu zda chci nebo nechci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Technicky vzato souhlas s tím, že Linux by mohl být všude možně, i na desktopech. A podle mě kdyby se to nějakou záhadou někdy začalo lámat a Linux by začal mít na desktopech řádově jiný podíl než Windows v mobilech, začal by se i ten desktopový linux měnit - pravděpodobně směrem, kdy by ho mohly snadno používat ty masy, co dnes používají Windows.

Linux v desktopech je imho dneska v zásadě použitelný pro lidi, co vědí, co dělají. Jsem přesvědčen o tom, že právě roztroušenost linuxu je důvodem, proč to není pro desktopy masovka. Když se dneska zeptáte průměrného člověka, který někdy slyšel o tom, že na desktopu se dá používat Linux, nebo to dokonce zkoušel, velmi pravděpodobně ho jako první napadne Ubuntu - imho je to mezi tou laickou veřejností, co o linuxu něco tuší, asi nejznámější distro. Osobně když hledám nějaké návody, jak a co na linuxu udělat, nezřídka se stane, že i když napíšu přímo jméno distribuce, jsou mezi výsledky vyhledávání zmínky o tom, jak se to dělá na Ubuntu. Osobně ale nejsem úplně přesvědčen o tom, že by zrovna Ubuntu tím, jak vypadá a jak se s ním v defaultu dělá, mohlo nějak významně ohrozit pozici Windows (a v defaultu se s tím lidi setkaj jako s prvním a první dojem udělá všechno - vzpomeňte si na Windows 8 ;).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problem je, ze nic jako linux neexistuje (divim se, ze to tu jeste zadny xxx nekomentoval a neopravoval:o)
Existuji jen: ...., ...., ...., .... nebudu to vypisovat http://lwn.net/Distributions/, proste tady je kratky seznam cirka 600ti distribuci:o) Cele je to o tom, ze se nelinkuje staticky, asi proto, ze neexistuje na nic zadny standard, coz je na druhou stranu problem vseho. Microsoft se snazi udelat jedny windows .... cele roky drzi naprosto ukazkove zpetnou kompatibilitu. I ten zasrany a totalne roztristeny android ma z pohledu linuxovych distribuci, rozumne mnozstvi nekompatibilnich verzi:o) Lidi nechcou resit ani OS, proto je spousta veci na webu. Ale i tak, lidi resi jestli windows, jestli konzola, pripadne linux .... to je tak maximum. Ale nechcou resit verzi .... lidi strasne sere treba android, koupis novy telefon s androidem, vis, ze kamarad ma taky android, ale pokemon go si pustis lip na windows phone, protoze mas starou verzi androidu a vyrobce novou nenabizi:o) A ted si vem, ze androidu je 10 verzi .... a co teprv linux, ktery jich ma nejspis tisice krat miliarda kombinaci:o) To je teprv peklo ..... a jak to vzniklo? Kdyz neco zacalo fungovat, nekdo to forknul:o) Rikam, tahle veta plati na vse:o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl jsem nejdříve napsat něco věcného, ale už na to nemá sílu a proto bude stačit jedno moudro: "Chytrému napověz, hloupému neraď".

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nejlépe ze sebe uděláte chytrého, když nenapíšete žádné argumenty a pouze budete osobně útočit. Zakryjete tak fakt, že nic neumíte, nic neznáte a máte prázdnou hlavu - což by při pokusu argumentovat rychle vyšlo najevo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel bych se musel opakovat tady v diskuzi už po několikáté a to mi za to nestojí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Linux by mohl byt temer vsude i na desktopech" - opravdu nemohl. U OSS plati jedno me omnipotentni prislovi:) ..... >>>"kdyz neco zacne fungovat, nekdo to forkne"<<< ..... kdyz se nad tim zamyslis, tak to shrnuje naprostou vetsinu vsech problemu, co OSS ma a podstatu toho, proc to nikdo nepouziva. Clovek nechce milion nefunkcnich linuxu, chce jeden, jediny! A to je samozrejme proti cele filozofii OSS a TO je ten zacarovany kruh. Neco nekde zacne fungovat, zacne to vypadat, ze se rodi nejaky STANDARD, co by mohlo pouzivat vic lidi a pak prijde picus, co to forkne kvuli tomu, ze by radsi pismo velikosti 14 misto 15, cely team se rozhada, pulka dela na starem, druha na novem, cili se dela vec zcela zbytecne dvakrat, team se oslabi a jede se od znova .... kdyz se zase team posili a uz uz uz to vypada, ze by to slo, zase se najde curak a tak dale:o) Myslim, ze kazdy by tu z patra dokazal vyjmenovat 10 projektu, kde se PRESNE TENTO scenar odehral:) Jak rika me patentovane moudro: >>>"kdyz neco zacne fungovat, nekdo to forkne"<<< :o)))))))))

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

BTJ ty trepes takové blbosti..az člověk nezbývá než se smát, protože jinak by nad tebou musel brečet ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myšlenka o jediné správné podobě a ovládání OS je jeden z hlavních dovodů, proč to s Windows jde od deseti k pěti (resp. od 8 k 10). Navíc ani není dotažená do důsledku, protože od moderního přepínače jsme často vrženi k obyč oknu co tam je už od XP a některé dialogy mají nepochybně ještě starší kořeny.

To že většina lidí neupgardovala na W10 ani zadarmo hovoří velmi jasně o tom jakým směrem Microsoft kráčí a měl by si to hodně rychle přebrat, nebo se za nějakou řádku let ocitne tam kde je dnes s mobily a bude rád, že bude prodávat Office a nějaké ty služby. To že má dnes ještě velmi solidní podíl nic neznamená, svět IT se mění hrozně rychle.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

MS kraci dobrym smerem ... to ze kraci obcas jak slon v porcelanu je druha vec :D ale tech duvodu proc nekteri lide nepresli na novy OS je plno od osobniho presvedceni pres konzervatizmus... konce HW a SW kompatabililtou kvuli ktere proste na W10 nemohou prejit i kdyz by chteli atd atd ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ba ne, konzervatismus byl vždycky, to je normální, ale lidi postupně nové verze vzali na milost a penetrace tak rostla slušně, že překonala starší verze - navzdory faktu, že to bylo za peníze. U W10 tento progres jaksi nevidím, navzdory faktu, že bylo možno upgradovat zadara.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linux je jenom jeden. Forkují se distra, protože to už je uživatelsky použitelný organismus více kolaborujících SW součástí - jenže 10 lidí, 10 názorů, takže někdo to prostě už nevydrží a sestaví si to jinak. M$ se bohužel snaží v přeneseném slova smyslu o to, aby vyrobil takové triko, jehož střih a velikost by pasovala polovině populace na zeměkouli - tomu se říká utopie.
Co se týče linuxových dister, tak je tu podle balíčkovacích systémů několik hlavních a z mého pohledu i BFU přívětivých. Zbytek je pro fajnšmekry a nebo pro specializované použití.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Microsoft a Apple se bohužel snaží v přeneseném slova smyslu o to, aby vyrobil takové triko, jehož střih a velikost by pasovala polovině populace na zeměkouli - tomu se říká utopie." ... BTW, chybel ti tam apple ..... defacto 100% trhu ti pripadne jako utopie?:) Diky za vysvetleni:o))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě. Protože to není Linux. Jen Linux je nejlepší a jediný dobrý.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Apple cílí určitou skupinu obyvatel. Aha, takže už jede MacOS nebo Widle na PIC32?
Jaké 100% trhu? Takže mobilní a embedded zařízení nejsou počítače?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linux není jeden. Linux je pouhá marketinková značka, která de facto neexistuje. Existují jen tisíce distribuc a upravených kernelů.

Názory lidí v Linuxu komunitě už dávno dávníčko nehrají roli. I když jako politicky propagační urban legend je to hezká větička. Např. v linuxové komunitě je poměrně velká část lidí, kteří nechtějí systemd, a koho to zajímá? Držte huby, linuxáci chtějící sys init v, budete asimilováni a basta fidli.

Linux, zejména kernel, dnes v podstatě drží a vyvíjejí velké komerční firmy jako je Red Hat a spol. A ty si do toho nenechají kecat, jak Linux bude vypadat.

Jedním z důvodů, proč je linux tak málo rozšířený na desktopu, je lhavá propaganda. Člověk, který zkusí linux, velmi rychle zjistí, že články, prohlášení a názory linuxové komunity jsou poněkud ve velkém rozporu s realitou. "Jak je linux snadný, intuitivní, bezchybný". A pak si k tomu sedne - a zjistí, jaká je pravda. Linux má chyby, Linux není snadný - bez investic roku času na pečlivé studium nebo admina vedle jste v pérd...i, daleko víc než ve Windows.

Windows se dá ušít na míru, když tomu rozumíte. Protože operační systém, ať linux, Windows, Mac OS, či cokoli jiného není nic jiného, než jádro, ovladače a halda sdílených knihoven. Můžete si to poskládat jak chcete, a když tomu rozumíte.

Živí mě Linux, rozumím mu, ale nesnáším do mrtě kostí linuxovou komunitu. To totiž je pouhá sekta generující svá desatera a bludy, kterými zanáší okolí. V zásadě jsou to jen sluníčkáři uctívající nedoktnutelnost o božskou podstatu Linuxu. Kdysi jsem si říkal, že už chybí jen obětování býků na oltáři svému bohu, ale toho býka mají ve znaku Stallmanovy organizace. Takže je to komplet náboženství.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Linux je jenom jeden. Linuxových distribucí jsou sice mraky, ale je jen několik, které to táhnou kupředu. Proto se to jmenuje třeba Fedora, nebo openSuse, nebo Gentoo, nebo Ubuntu, popř. ArchLinux, Scientific Linux.

To je pravda od tohoto roku.

Ano i ne.

Naposledy to platilo v roce 2009. Tento odstavec navíc popisuje zkušenosti WBFU, který čeká "že ten Linux bude něco jako widle". Ono když je někomu od 6-ti let vyplachován mozek jedním produktem, tak umět změnit myšlení je náročnější. Lživou propagandu má jen marketingové oddělení M$. Viz. http://www.zive.cz/bleskovky/vtipek-pobavte-se-nad-starymi-reklamami-mic...

Akorát něco ušít na míru u widlí vyžaduje spoustu znalostí, které lze získat jen zaplacením výpalného M$ nebo jejich partnerovi. Stejně to dělá např. Oracle nebo IBM.

Něco recepicově vykonávat a rozumět podstatě je rozdíl. Znám lidi, co znají syntax C++, ale jazyku nerozumí a produkují lejna. Zbytek je názor, né fakt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to smutne, ze ikdyz o tom nic nevis, napises takovou snusku nesmyslu:o)))) Windows jsi naposled videl v devadesatych letech, tak jak muzes vubec na toto tema neco rikat?:o))) Od sesti let neni nikomu vyplachovan mozek:o) Ono o dobrem OS NEVIS!!! Jednak te neotravuje a jednak o nem nemusis nic vedet, abys jej mohl pouzivat, takze jaky vyplach? Ja chapu (na rozdil od tebe jsem linuxovy desktop dlouho pouzival), ze pro cloveka pouzivajici system jako program, je tohle spanelska vesnice. Stravil si tisice a tisice hodin ucenim se linuxu a umis uplne hovno. Vsechny tve REALNE znalosti se nauci absolvent zakladni skoly za 2 hodiny prectenim manualu! Je uplne smesne, ze linuxovy guru, ktery dokaze rozjet akcelerovane glxgears v xxxx s xxxx pri konfiguraci xxxx je v realnem zivote pro praxi zcela nepouzitelny:o) Protoze tyhle vocasni znalosti NIKDO nepotrebuje, protoze linux proste na desktop nepatri! Nikdy nepatril a patrit nebude. A jak rikam, rozumim tve frustraci, zabil jsi spoustu casu s linuxovym desktopem, zcela neproduktivne, naprosto zabity cas, mozna jeste horsi nez psanim komentaru na cdr a to je co rict! Ja to asi po roce pochopil, ze je to sracka a vratil jsem se k windows. A rikam tu verejne, JA NEPOUZIVAM WINDOWS! Ani na PC, ani na mobilu! Ja pouzivam firefox, total commander, visual studio atd, NE WINDOWS! O dobrem OS clovek ani nevi, ze existuje! Co se tyce programovani pro windows ... to si uz i ty, kteryz jsi to videl naposled v devadesatych letech, musis delat srandu ze? Vsechno krasne zdokumentovane, tutorialy, miliony podkladu ...... v linuxu, nula s radou nad zlato: "muzes si precist zdrojaky";o))))))))))
Realne se dnes pouziva linux na nejake jednoduche LAMP servery, ikdyz uz i tam je vytlacujou seriozni aplikacni servery s windows a to hlavne diky velmi priznive cene (mnohdy stejne). Pak se pouziva jeste redhat, samozrejme .... tam si programator muze byt jist, ze je tam nejaka sada STANDARDU (tohle slovo pro open source komunitu je jak nejhorsi nadavka, ktera okamzite prechazi k vytvoreni vidlicky:o), knihoven atd .... a stejne se netvori zadne slozitosti, cili se v cecku vystaci se standardnima knihovnama .... pak jsou jeste idioti, co delaji picoviny v obskurnosti s nazvem bash, ale to uz nastesti taky vymira.
Jinak zbytek linuxu jsou jen statisticke chyby na pokusech o desktop ......

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pominu ty pasáže vyslověně argumentum ad hominem.

V zaměstnání pracuji s widlema dodnes
Linuxový uživatel jsem nastálo doma(a částečně i v zaměstnání) už přes deset let

Nevím jak jsi zjistil co vím a co ne, ale velice by mě to zajímalo, s Linuxem a Unixem jsem strávil i svoje studijní léta - studoval jsem na VUT v Brně FITko.

Ano ty nepoužíváš auto, ale jenom pneumatiky.

Linux na desktop patří, stejně jako všude jinde.

MSDN obsahuje nepřesnosti až nepravdy. Už jsem v jedné diskuzi uvedl příklad. V open source existuje pořekadlo: RTFM.

Poslední odstavec je totální ignorace reality. Právě píši z PC, kde jediný OS byl od počátku Linux, takže se používá i na desktopu, minimalně na mojem. O té ceně bych pomlčel, já mám jinou zkušenost a není jenom Red Hat. Open source musí používat standardy, jinak by nic nefungovalo dohromady, M$ ohýbá i ty svoje - Open dokument, ACPI. Celkově májí widle jenom asi 15% podíl na trhu, trochu smutné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pekna uvaha o tej Linux stavebnici, myslim, ze ste to vyjadril velice vystizne. Tak tiez suhlasim s autorom clanku, ze W10 by mal byt zadarmo. MS si musi uvedomit, ze zarabat by mal zacat hlavne na Store a na mikroplatbach, pretoze tam je momentalne podla mna vacsina kolaca(pripadne na subscription na Office 365 a pod.).
Na druhej strane sa zivim ako sysadmin v cisto Microsoft prostredi, takze ma vlastne Windows (vratane Server) zivy. Takze mna vlastne Microsoft presvedcil s Windows 10, nech je akykolvek hnusny alebo smirovaci.
Teraz sa musime zamerat na to, ako nastavit backoffice, aby sme dokazali prejst na W10. Nebude to lahke, MS si pre nas nachystal rozne prekvapenia(ako napriklad nemoznost zakazat Store cez Grou Policy atd.). Uvidime, ako to bude na Server 2016 vs Windosw 10(a tak isto v kombinacii s W7), ci to nieco prinesie alebo naopak veci skomplikuje.
Da sa ocakavat, ze niektore veci nam MS zamerne nedovoli, aby nas prinutil prejst na vsetkych klientoch na W10, ako to robi snad odjakziva...
Takze za mna k tomuto blogu - chapem autora a chapem jeho postoj, no v mojom pripade jednoducho nerozmyslam, ci prejst na W10, skor je otazka kedy a ako, aby firma fungovala v pohode...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mam pocit, ze vsetky tieto veci "zadarmo" ako linux, open-source, freeware, weby, ... deformuju myslenie ludi a ich vnimanie hodnot obzvlast co sa tyka IT sveta. Dnes je vela softveru a sluzieb dostupnych zadarmo, ludia si na to postupne zvykaju ako na standard, a pozaduju cim dalej tym viac veci zadarmo.
Treba si ale uvedomit, ze aj softver je hodnota, ktoru treba vyrobit, co stoji nejake investicie, ci uz financne alebo casove. A ked vam niekto da nieco zadarmo, tak vam venuje kus svojich penazi alebo svojho casu. Toto by sme mali brat ako vyhodu a ustretovost a nie ako poziadavku.

Velke projekty typu Linux su financovane firmami, ktore maju o ne zaujem, a v znacnej miere na nich stavaju svoj biznis a zisky. Keby bol Linux skutocne zadarmo, len na bedrach dobrovolnikov, ktori by vo svojom volnom case po praci kodili, tak by zdaleka nebol na takej urovni ako je teraz.

Na druhej strane treba povedat, ze keby si clovek mal kupit vsetok softver co pouziva, tak by ho to stalo celkom pekny balik (kazdy mensi soft $20-$50).
Mne osobne chyba rozvinutejsi trh/obchod so softverom na windows. Nieco na pohodlnu kupu a instalaciu softov ako GooglePlay. Rozumne ceny (ked porovnate ceny softov pre Windows a Android), moznost prenajmu softu (len na kratky cas) a moznost predat licenciu ked uz soft nepouzivam. Nieco podobne ako je Steam pre hry.

Podobne su na tom aj weby. Ludia si zvykli, ze obsah je zadarmo, akceptuju reklamu pripojenu k obsahu. Ale ako zacalo byt reklamy vela, ludia sa zacali branit blockermi reklamy, na co vela webov zareagovalo spoplatnenim (predplatnym) obsahu, na co si ludia zvykaju velmi tazko a neochotne.
Osobne by som nemal problem si zaplatit za obsah, ktory ma zaujima, ale muselo by to byt nejakou rozumnou formou, nie predplatnym. Napr. zaplatenim za kazdy clanok, ktorym ma zaujima, maly button v rohu stranky, cez ktory mozem zaplatit par centov.

... takze, zvykli sme si, ze dostavame veci zadarmo (os, free soft, pirateny soft/media/hry, webovy obsah, ...) a zacali sme to pozadovat. Ale uvedome si, ze ani my nechodime do prace pre dobry pocit ale pre zarobok a preto je normalne aby sa aj za soft a obsah platilo. Ked ideme do obchodu si kupit rozky a mlieko, tak sa nikto nepozastavuje nad tym, ze treba pri pokladni zaplatit a necaka, ze ich dostane zdarma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Částečně máte pravdu, ale částečně je to prostě dané vývojem ve světě software. Pokud člověk do něčeho investuje peníze, musí s tím nějak souznít, musí to dělat to co od toho čeká a měl by mít pocit, že něco vlastní (dříve instalační DVD :-). Softwarové firmy to ale často vidí jinak a často sice chtějí zaplatit nemalou částku, ale k zákazníkovi so chovají jako by licenci nevlastnil (pominu-li "předplatné"), produkt mu mění pod rukama, prodávají alfaverze co se ještě musí dlouho ladit a updatovat, že mu původní software nejde nebo zlobí nevadí, sorry kupte si upgradujte, zákazíka nešetří a stejně se snaží profitovat na jeho personáliích i když zaplatil licenci.

Navíc ceny mobilních aplikací prodávaných jako housky na krámě ukazují, že desktopová Windows a spousta software je prostě předražená, upgrady často běží příliš rychle na to jak bych si člověk představoval životní cyklus své investice. A tak lidi utíkají, píší ve volném čase alternativy atp.

Pojem deformovaný trh je vlastně poněkud relativní, protože teď se to spíše dostalo do přirozeného stavu. V reálu si také můžete vypěstovat zelenitnu "zadarmo" na zahradě a chudák Tesco kvůli tomu nemá obrat, nebo si sám vymalovat byt. Mobilo-tabletové platformě se podařilo rozbít hegemonii Windows, uživatelé otevírají oči a zjišťují, že dostat se na mail nebo otevřít .docx jde i bez MS Office, takže trend je teď silnější než před desetiletím, kdy většina lidí byla v MS bublině.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je pravdou, že současné placené softwary jsou v tak příšerném stavu, že je kupují lidé pouze z musu, když už nemají jinou možnost. Jsou to chaosovité alfaverze plné chyb, zato často s luxusní cenovkou. Kdykoli jsem narazil v různých firmách na program v cenovce od 5 tisíc Kč výše, tak fungoval jako nejhorší čínský šrot, co napsala přeučená čínská uklízečka pod lysohlávkami. Softwarové firmy potřebují začít ve velkém krachovat jako zpětnou vazbu za ty šmejdy, co dodávají na trh pod tučnými cenami.

Open source programy nejsou většinou nijak zvlášť kvalitní, i když sem tam se výjimka najde. Ale alespoň neotravují s registrací a placením.

Softwarové firmy mohou snadno dodat na trh vyšší kvalitu, než otevřené programy. Otevřené programy nemyslém definici, kterou si vymysleli linuxáci, kteří to podmínili GPL a jinými omezujícími licencemi, ale normální program zdarma, případně se zdrojákem. Například public domain program se zdrojovým kódem - tedy maximální volnost a otevření, které může být - nepovažuje open source společnost ani linuxová komunita za otevřený software, což je blbost jako vrata.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Open source programy nejsou většinou nijak zvlášť kvalitní...."

To snáď v roku 2016 nemôže nikto napísať ani ako joke.. Diskusia by tu skutočne mohla mať aspoň nejakú základnú úroveň.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V diskusi se používají tzv. argumenty (viz slovník cizích slov).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty jste ale nedodal ani vy. "Open source programy nejsou většinou nijak zvlášť kvalitní" je jen tvrzení, které žádným argumentem nedokládáte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Argumenty jsou viz příspěvek níže. Nicméně máte nějaký důvod, proč by open source programy měly být kvalitní nebo kvalitnější? Takový neexistuje.

Polhreich bude vařit lepší jídla než většina populace, a nezávisí to na tom, jestli Polhreich nebo laici zveřejní recepty nebo ne.

Zkušený elektronik udělá v průměru lepší zařízení, pokud se do něčeho pustí - než laici. A je úplně u zadele, jestli k tomu zveřejní schéma nebo si ho nechá pro sebe.

Zkušený programátor dtto.

A protože odborníci jdou často za penězi, je to jasné. Navíc se přidává povýšenost mnoha open source týmů, kterou si žádný odborník nenechá moc líbit, protože zná svou cenu. Takže kvalitu není moc kde brát u většiny open source projektů. (zůdrazňuji "u většiny" ne u každého)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opensource je kvalitnější ze své podstaty, protože autor nehoní kvartalní zisky. Většina seriózních projektů má politiku, že než pustit ven nedodělanou funkcionalitu, tak se to radějí pozdrží a pokud nějaká vývojová větev rozbíjí produkt, tak se zařízne. To si komerční projekty nemohou normálně dovolit, pokud nemají vatu jako např. M$ nebo Google.
SW firmy prostě musí dodržet termín, pokud mají silnou konkurenci a dodat třeba i akceptovatelný hnůj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já vím, že vám kazím linuxovou propagandu, ale kvalita sw příliš nezávisí na tom, jestli je open či close.

Daleko více závisí na schopenostech vedoucích a vývojářů, stejně jako na osobnostech lidí kolem nich. Ne, open sw není kvalitnější ze své podstaty. Kvalita sw primárně stojí a padá s kvalitou a profesionalitou autora(ů) a jeho(jich) zkušenostmi - a zde má open source obvykle značný handicap.

Naprostá většina open source projektů klidně pustí ven i nedodělanou funkcionalitu. Mohl bych dát tisíce příkladů.

Navíc mám dojem, že obrovská řada nekvalitních softů si alespoň hřeje bříško, že jsou "open source", a to je jejich kvalita. Jinak by totiž zapadly právem do zapomnění. A že open source hostí velice mnoho projektů, u kterých autoři už pochopili, že jsou špatné, tak se alespoň dmou prsa, že jsou open source.

Zkrátka, v komerčních sw to často potentuje manažer, který nutí za každou cenu vyhodit verzi v termínu. A u open source to daleko častěji potentuje nekvalita sw. V open source chybí kritičnost, protože linuxová komunita bude chválit každý hnůj, stačí k tomu dát open source zdroják pod GPL, a pak i mentálně retardovaný program se stane skvělým a v linuxové komunitě nekritizovatelným.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Som si istý, že DAgent pod pokličku vývoja akéhokoľvek softwéru ani nenazrel.. Nejaká hlbšia argumentácia fakt nemá cenu.
Kvákať servisákovi do opravy prevodovky, len kôli tomu, že to auto denne používam tak isto nebudem.

Dúfam, že stovky úspešných a kvalitných OSS projektov tu netreba listovať a uživateľ DoubleAgent je schopný si toto dohľadať sám a opraviť svoj nepochybne erudovaný názor. www.google.com - www.duckduckgo.com

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem si jist, že se Roman Stenich pod pokličku vývoje jakéhokoli softwaru ani nepodíval. Nějaká hlubší argumentace nemá fakt smysl. Kvákat popelářovi Romanu Stenichovi do sypání popelnic jen kvůli tomu, že do těch popelnic dávám odpad, také nebudu.

Zkusil jsem stvořit stejně debilní a bezobsažný příspěvek jako Roman Stenich.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzial, tie tu tvoris uz od zaciatku ty experte ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BSD je taky opensource. Já jsem rád i za licence jako např. LGPL nebo MIT.

Vývojáři v opensource jsou buď zaměstnanci velkých firem, nebo jsou placení z nadace projektu a nebo po své pracovní době přispívají a mají to jako odreagování. Další samostatnou kapitolou jsou projekty akademického rázu řízené v rámci nějakého projektu na nějaké univerzitě..

Ale závisí. Komerční SW vývoj se snaží především vydělat. Že dám něco do prodeje, co mi přinese zisk až za půl roku, jen aby to bylo dotažené mi nezaplatí dnešní oběd. Za půl roku už budu dávno mrtvý hlady a pokud mám náhodou rezervu, riskuju tím, že mi konkurence vypapá mojí část trhu. Pokud nemám konkurenci a mám obrovskou vatu tak si mohu dělat co chci a jak chci a můžu si zotročit uživatele a firmy.

Mě těch příkladů u seriózních opensource projektů bude stačit 100.

Aby byl opensource používaný, musí mít hlavu i patu. Jsou sice používané a neoblíbené, ale jsou to ty, které měly smysl před dvaceti léty, dnes už ne.

Potentuje to obchoďák. Open source je kvalitnější, jinak by se nepoužíval. Např. Linuxová komunita je spolkem podivínů, kteříí se kritizují a posílají do .... stačí se zajímat a nahlížet pod pokličku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Blbost. Nechci soft zadarmo. Jen odmítám platit za to, co si koupit nechci. Viz třeba Nero. Původně program na vypalování. Proč bych za něj nezaplatil. Ale moloch, který se z něj stal v posledních verzích bych nechtěl ani zadarmo. A proč se tak rozrostl? Protože si tvůrci mysleli, že vždycky, když přidají nějakou ptákovinu, tak lidi budou kupovat znovu. Stejné je to s Win10. Nemám problém si je koupit. Ale musely by dělat to, co chci já. Čili by musely být uživatelsky nastavitelné do "posledního šroubečku". A to nastavení je svaté. Nikdo bez mého svolení nesmí nic změnit. Takové prostě Win10 nejsou. Proto mě k jejich používání asi nepřesvědčí. A abych podepsal eulu, kde se těmto mým právům spotřebitele vysloveně vysmívají, na to můžou zapomenout...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Firmy se v poslední době shlédly v tom, jak si Apple vytírá zadek se svými zákazníky. Jednoduše Apple vydělává hodně, a ony chtějí také vydělávat hodně - a tak kopírují Apple styl i s chlupama. Vytírají si se zákazníky zadek jako Apple, snaží se ho uzavřít do silných vendor locků jako Apple, a snaží se mu věci předražit jako Apple, a ještě zákazníka sledovat hůř než FBI a CIA dohromady.

EULA Windows 10 je ostuda, a každý kdo ji odsouhlasí, má co si zaslouží. Ten systém v zásadě z uživatele dělá otroka bez práv.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hezké, ale nepravdivé. Apple rejžuje především na prodeji HW. Ceny SW bývají od zadarmo po přiměřené častky nijak nevybočujicí ze standardů. Většina softu pro iPhone obecně stojí +-1 Euro, Apple z toho má třetinu, takže v software Apple vyděláva po titěrných kapičkách balík, rozhodně to nedělá odíráním lidí na kůži.

Vendor lock Apple umí jistojistě dobře, ale pokud existuje metoda cukr a bič, tak jabka cukrem nešetří, své služby má hodně vyladěné a záviděníhodně propojené OSX/iOS, zatímco drtivá většina softwarového světa spíše bičuje.

U HW je to tedy opačně, abychom to vyvážili. Tam Apple umí i bičovat - 3.5" jack, ne nebude, ethernet konektor, kup si redukci z USB nebo Thunderboltu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že softwarové firmy žijí ještě v době otrokářství. Každý koupený program se mě snaží silou mocí přesvědčit, abych už žádné placené programy nepoužíval. Rok od roku používají sadističtější a sadističtější metody. Různé otravování, internet, to, ono.

Navíc nemám důvěru v to, když program vyžaduje pravidelnou kontrolu skrze internet. Až ta firma skončí, tak si můžu s programem tak akorát broukat o výhodné koupi. Kromě toho často pracuji na chatě, kde není ani mobilní signál ani internet - a když program odmítá pracovat bez internetu, co s ním?

Kromě toho naprostá většina placeného software je tvrdě nedodělaná. Je až neskutečné, v jak nedodělaném a často nepoužitelném stavu jsou schopny firmy prodávat software za desítky tisíc korun.

Jako příklad, nedávno jsem byl v grafickém studiu. Měli tam několik posledních verzí Corel Draw od Adobe, ani jedna nepracovala bez vážných základních chyb, na které jste narazili do minuty při hrubém vyzkoušení nejzákladnější práce. Když si koupili QuarkXPress, tak software za 60 tisíc Kč nebyl schopen ani uložit soubor! I tam měl chybu! Prostě jste chtěli začít dělat nový projekt a skončili jste, protože ho nebyl schopen uložit. Muselo se čekat na opravu! Ona ta kanadská firma jednoduše prodává software, ke kterému si nikdo nezkusil ani na minutu sednout, jestli funguje.

To ovšem není nic proti tomu co prodává Sybase za drahé peníze. PowerBuilder byl suverénně nejchybovější program, který jsem kdy měl čest poznat. A to se ještě pokoušela Sybase očernit naše programátory, takže jsem tehdy psal hodně hustou odpověď. Nakonec mezi řečí ze zástupce Sybase vypadlo, že jsme nepoznali ani tisícinu chyb, které tam jsou.

Je to hloupé, ale přes nadávání na Microsoft, má tato firma programy podstatně funkčnější, než řada obřích softwarových koncernů, které prodávají software za těžké peníze.

Před 20 lety jsem si koupil Borland C/C++ kompilátor. To byl takový šmejd, který měl tolik chyb, že jsem ho neustále musel kontrolovat, zda přeložený program ve strojovém kódu dělá to samé, co bylo ve zdrojovém kódu C/C++. Velmi často dělal něco jiného. Jaká to byla úleva, když jsem přešel na Microsoft C/C++, které překládalo do strojáku to, co bylo ve zdrojáku, a dalo se na to spolehnout.

Já bych byl pro placený software, ale to by programátorské firmy celého světa, hlavně ty velké, nesměly nakládat se zákazníkem jako bolševici. Ten program by neměl trestat zákazníka za to, že si jejich program koupil, měl by fungovat nezávisle na internetu (max. zadání sériového čísla), a měl by alespoň elementárně spolehlivě a bez hrubých chyb fungovat, což je - jak zjišťuji posledních 30 let - pro většinu firem problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

M$ má SW zabugované stejně jako každý druhý a má tendeci těm bugům říkat feature. Jediné co mi kdy fungovalo v rámci tolerace mojich nervů bylo samotné visual studio 2005/2008.
Nevím jaký může být borland C/C++ kompiler odpad(myslím 3.11), nejen Id soft to používal a problémy neměl. Je pravda, že Borland byl zabit až M$, on taky ten Builder byl odporný, takže to nebylo až zase tak těžké. Až VC++2015 a vyšší jsou slušné kompilery od M$, do té doby to byl buď odpad(nestandardy) a nebo starožitnost a hlavně výsledný build byl díky optimizeru zprzněný a vůbec nefungoval, jsem se potom musel hrabat i v tom, co mělo být samozřejmé.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem nenapsal, že Microsoft nemá bugy, ale je v podstatě zlatý proti většině jiného komerčního sw.

Borland jsme tehdy používali všichni - ale to není důkazem, že byl bez problémů. Prostě byl relativně levný a nic moc jiného moc nebylo. Nicméně všichni postupně raději přešli na něco jiného, jakmile měli možnost. Ani já po borlandovi nevzdychám, a přechod z něho byla obrovská úleva.

Borland nebyl zabit Microsoftem. Borland dokonce dostal velkou finanční injekci od Microsoftu, aby nezkrachoval. To už v době Windows a Delphi. Sám Microsoft měl zájem, aby existovaly tehdy vývojové nástroje pro Windows. Aby vůbec mohl prodávat Delphi/Borland C++ Builder - musel svůj kompilátor přepsat. V té době měly jeho kompilátory už pověst hnoje, a tak musel začít od nuly. Nicméně podívejte se na ceny Delphi/C++ Builderu - a bude vám jasné, proč Borland ustupuje do pozadí.

MS VC se drsně držel standardů od nepaměti, co se týká C a C++. Na to se dalo perfektně spolehnout už desetiletí nazpět. C++ má tu smůlu, že trvalo 15 let, než se standardizovalo, což není chyba Borlandu, Microsoftu ani jiného výrobce kompilátoru. Po celých 15 let se vyráběly C++ kompilátory, nicméně neexistoval standard, jen zvyk. První standard C++ získal až roku 1998 a byl dost revoluční, takže dalších několik let trvalo, než vyšly standardní kompilátory. Další větší standard vyšel 2011 a pak 2014 - ale to je asi už labutí píseň C++.

Já pracuji v MS VC 2005 a naprosto nic mi nechybí. Vše podle C++98 funguje jako víno, a překládám tím projekty o miliónech řádků kódu. Bylo ve firmě koupeno i s placenými nástroji, které jsou velice príma.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty ses koukam taky dobrej pohadkar. Ze by si BTJ udelal multilogin ? Tvrzeni, ze se microsoft drzi standardu je donebevolajici nesmysl. Treba ukazkovy priklad. Do ted nemaji plnou podporu C99. Maji jen cast, ktera je nutna pro podporu c++11. A i na tak dulezitou a prinosnou vec, jako jsou celociselny datovy typy s pevnou sirkou z c99 se cekalo az do visual studia 2010...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Standardy ve VC++ jo?

Visual studio 6:

for(int i = 0; i < 10; i++)
{
pole[i] = i;
}

i = 10; //u M$ legální u C/C++ standardu ne

#import //nestandard
#pragma comment //nestandard
#pragma once //nestandard
_T() //nestandard

Visual studio 2010(možná dříve):
//nestandardní konstrukce
for each (type identifier in expression)
{
statements
}

Až MVS 2013 má téměř celé pokrytí C++11.

Jaká labutí píseň? M$ C++ tým spolupracuje s BS a jeho týmem co to de. C++ má dokonce větší celkové zastoupení než C# a narozdíl od javy a C# se používá i v embedded.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Veci mame zadarmo len preto, ze existuje biznis model, ktory toto "zadarmo" kompenzuje. Zadarmo je len nieco, zvacsa platforma pre dalsie sluzby, aby prilakala viac ludi (lebo "zadarmo" taha). Platforma sluzi na distribuciu a predaj dalsieho obsahu (appky, hudba, film, media, reklama, cloudove sluzby, + zber personalnych informacii, smirovanie, ...). Vendor radsej obetuje potencialny zisk z predaja platformy v zaujme jej sirokeho rozsirenia. Takto funguje Android, Apple Mac OS X + iOS, herne konzoly, a zrejme sa o to snazi aj Microsoft. Zaklad je zadarmo aby prislo co najviac ludi a kupovali sluzby.
Sluzby su v tomto pripade asi najlepsie pre firmy, lebo zakaznik musi platit stale znovu za obnovenie. Vela firiem sa snazi softver prehodit do modu sluzieb (napr. office 365, cloudove uloziska, adobe creative cloud, ...). Za soft clovek zaplati raz a ma pokoj x rokov, za sluzby treba platit stale - isty prijem pre firmy. Nakoniec vacsina softu bude ako sluzba, nie ako vyrobok/krabica.

Linux zase laka svojou otvorenostou a flexibilitou hlavne vyvojarov a firmy, ktore ho mozu lahko ohybat podla svojich potrieb. Za to su ochotne aj cosi investovat do vyvoja.

Obmedzovanie uzivaltela licencnymi podmienkami je ina vec. Nie je to celkom v poriadku ale ludia tie podmienky zvacsa ani necitaju a akceptuju to. Je to trochu nasa lenivost sa voci tomu vzopriet a odmietnut to. Samozrejme najlepsie by bolo keby zakaznik mohol so zakupenym softom nakladat ako chce (ako s fyzickou vecou). Mohol ho prenajimat, predat, pouzivat podla lubovole.

Kvalita softveru je samostatna vec. Ani nekvalita neznamena, ze by mal byt dostupny zdarma. Na to je tu trh a konkurencia. Ked je vendor nekvalitny tak ziadam opravu / vratenie penazi / idem k inemu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Konečne názor s reálnym pohľadom na problematiku

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Software se po valnou většinu času prodával jako vedlejší část hardware či služeb. Prodej samotného sw byl dost rarirou, a výrobci si s tím dodnes neví rady.

Teď se to jenom vrací do toho, co už bylo. Software je jen nástrojem k něčemu jinému. Produktem je pak:

1) sám uživatel (prodávají se jeho osobní data, cpe se mu reklama, ...)

2) služby, které se mu prodávají uzavřením do vendor locku, ze kterého není úniku (perfektně zvládá Adobe nebo Apple)

3) software se učiní závislým na jiné placené službě (cloud, ...)

A to je všechno. Nadya a Microsoft se jen opičí po jiných úspěšných firmách, a IMHO mého nemá zclea domyšlené, co tím vlastně chce získat. Proto také není Windows 10 zdarma, ale jen upgrade zdarma.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No je pravda že byly doby kdy výrobce živil prodej HW a systém byl v ceně.
Nicméně model kdy je něco "zadarmo" a pak se v tom platí za každou blbost je ve výsledky daleko výdělečnější. Naštěstí je tu pořád, pro lidi co nechtějí do tohoto koloběhu zapadnou, spousta platforem co jsou skutečně zadarmo. Já tedy v žádném posledním ubuntu neplatil nikomu nic a ani to neplánuji.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že Linux by nebyl až tak nemožný systém pro desktop. Podle mého názoru funguje dost dobře - např. Mint. Osobně si myslím, že jeho rozšíření brání jediná věc: těžkopádný a pro širokou obec uživatelů nepochopitelný souborový systém (file system). V porovnání se souborovým systémem Windows je ten v Linuxech prostě horor a odradí každého obyčejného uživatele, který se pokouší na Linux přejít z Windows.
Kdyby se tomu někdo věnoval a nějak to překopal, aby to VYPADALO podobně jako ve Windows, pak by taková distribuce měla opravdovou šanci!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.