Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jiří Rusnok nám nenápadně připomněl, že jsme všichni sledováni

Možná vám neuniklo faux pas z minulého týdne, kdy se na internetu objevil záznam premiéra v.d. Rusnoka, jak se úplně třepe, aby nemusel jet na pohřeb zesnulého Mandely. Budiž z něj vyvozeno ponaučení…
blog
Premiér Rusnok hovoří o nažhaveném prezidentovi

Pokud jste záznam neviděli, můžete se na něj podívat přímo zde, dokud je ještě na YouTube:

Nepíšu o tomto záznamu jen tak bezúčelně, abych vyvolal debatu na téma kultivované řeči představitelů naší země. Upřímně: kdo z vás v práci s kolegy rozmlouvá jako kniha? Představitel nepředstavitel, tohle byl ryze soukromý rozhovor, byť se v něm mimo jiné jednalo o moje i vaše peníze.

To, co chci říci, totiž souvisí s výpočetní technikou a možnostmi, které lidem do rukou dává. Všem lidem, kteří ji dokáží uchopit. Kamera, televize, záznamové zařízení, to vše dnes spadá do pojmu výpočetní technika, nebo prostě zkráceně IT. Proto si myslím, že můj příspěvek na tento server patří. Primárně totiž vůbec není o politice tak, jak to asi na první pohled chápe typický český človíček. Je to o politice trochu jinak.

Premiér v demisi Jiří Rusnok dopadl ještě dobře. Řekněme, že to má za pár, i když kolik je zde přesně pár, není jisté, ale má, takže svým způsobem nemá co ztratit. Tuhle taškařici na něj kdosi vytáhl nyní, když byla ještě horká (někdo se prostě potřeboval blýsknout, bez ohledu na to, že to moc nevyšlo, ale to není podstatné). Mohlo se ale stát, že to na něj někdo vytáhne později. Někteří už asi tušíte, kam tím mířím. Někdo si to mohl schovat na pak, až se to bude víc hodit. Zveřejnilo se to nyní, Jiří Rusnok se promptně omluvil a ač se o tom může ještě chvilku mluvit, v zásadě se nic nestalo a brzy to pomine.

Tak tedy konečně k tomu, co jsem chtěl říci: technika (jakákoli, nejen výpočetní) je tak mocná a zákeřná, jak mocný a zákeřný je ten, kdo jí vládne. Zní to sice jasně jak facka, ale nejspíše si to málokdo uvědomuje. V kombinaci s dlouhodobě probíhající kauzou sledování občanů různě po světě různými vládami v čele s americkou s tím, že nejsou žádné indicie, že by se to mělo nějak mírnit (spíše naopak), je potřeba říci, že máme dvě možnosti. Buďto se začneme různému sledování, šmírování a zaznamenávání našich aktivit (a jejich personalizování) aktivně bránit, nebo můžeme také skončit miliónkrát hůře než Jiří Rusnok (který z toho ve finále vyjde v podstatě beze ztráty kytičky, neboť omluva může být i zadarmo). Je potřeba si uvědomit, že totalita neskončila, pouze má rafinovanější podobu. Sledují nás a sledovat nás budou (smutné na tom je, že si to nemalá část veřejnosti dokonce přeje, protože se jí úspěšně podařilo embeddnout do hlavy názor, že je to pro její dobro).

Všechno, co řekneme, může a v některých případech bude použito proti nám. Jakýkoli záznam o nás se může jednou hodit. Pravděpodobně už pár použitelných úlovků mají (mnozí to svým budoucím protivníkům značně ulehčují používáním Facebooku). To, že je nevytahují nyní, neznamená, že je nemohou vytáhnout jindy, až se jim to bude více hodit. Mít na každého něco je pro mocné velmi výhodné, protože to mohou kdykoli použít proti nám a v tu chvíli nebudeme mít možnost se proti tomu bránit. Ještě rádi scvakneme půlky a budem dělat, co se nám řekne, neb systém už si pohlídá, abychom na tom nikdy nebyli tak špatně, aby nemohlo být ještě hůř, nebo v krajním případě aby už nebylo co ztratit. Neboť když máte jistotu, že už nemáte co ztratit, nejste ovladatelní. Je to právě nejistota, s jejíž pomocí se dají hory přenášet.

Svoboda tak, jak ji žijeme dnes, je pojem relativní. Ve skutečnosti je nám vnucována taková forma svobody a v takové míře, jak to zrovna mocní chtějí a dovolí. Máte-li pocit, že žijete svobodně, je to jen iluze. Vrchnost chce, abyste si mysleli, že žijete svobodně, ale není tomu tak. Žijete jen tak, jak chce vrchnost a to, že to zrovna náhodou zapadá do vaší definice svobodného života, je jen řízená shoda náhod. Zkuste se začít vymykat tomuto stylu svobody a poznáte, že začnete být větším či menším násilím vtlačováni do původních kolejí. Pokud máte dojem, že jste svobodní, systém vás perfektně ovládl.

Plyšáček, který za necelý rok oslaví čtvrt století, mohl být nezvládnutou akcí tehdejších mocných, stejně jako mohlo jít o řízenou změnu myšlení lidí. Svobodněji už bylo, a to krátce po plyšáčkovi, kdy si to málokdo plně uvědomoval. Šrouby se však postupně utahují a dnes už jsou utaženy tak, že mohly být bez problémů pečlivě zajištěny kontramatkami. Jako Budějčák jsem viděl, jak se dá snadno potlačit nesouhlasný projev s chováním jisté menšiny, většinou vnímané jako osiny v zadku. Vzbouřenci jednoduše prohráli. Na Ukrajině zase mají lidé pocit, že v EU jim bude lépe (nemá smysl jim to vyvracet, je to jejich názor), nicméně jejich projevy nesouhlasu budou tak silné, jak jim to tamní režim dovolí.

Mít na každého něco je prima. Kdykoli to můžete použít. Oběť se může jen modlit, aby to bylo použito v momentě, který je pro ni nejméně nepříhodný.

PS: To, že jsem paranoidní, neznamená, že po mě nejdou. A konečně: bez ohledu na to, zda si připouštíte možnost, že by vás někdo v libovolný moment sledoval, nikdy nezkazíte nic tím, že budete hovořit tak, jako byste chtěli hovořit v televizi způsobem, za nějž se nebudete stydět. Jiří Rusnok si prostě jen neuvědomil, že je sledován celým národem a způsobil malé a bezvýznamné faux pas. To je celé.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Jiří Rusnok nám nenápadně připomněl, že jsme všichni sledováni

Pondělí, 16 Prosinec 2013 - 11:19 | Lojza Suchánek | Tsss, Apollo...a co teprve ted ty Cinani. Kde ty...
Pondělí, 16 Prosinec 2013 - 10:25 | WIFT | Jasně že s lihem kšeftuju. Jezdí na něj moje auto...
Pátek, 13 Prosinec 2013 - 22:59 | trodas | Pokud přeješ co nejvíce svobody každému, tak ale...
Pátek, 13 Prosinec 2013 - 21:40 | Mi Chal | Co používáš místo mobilu?
Pátek, 13 Prosinec 2013 - 16:43 | Fotobob | Osobně neznám, ale vím že tací jsou. Stejně jako...
Pátek, 13 Prosinec 2013 - 08:33 | Lojza Suchánek | Ono samozrejme je neskutecne spatne, ze urcite...
Pátek, 13 Prosinec 2013 - 07:21 | VCR33 | Wift je evidentně Ideozločinec a soudu není...
Pátek, 13 Prosinec 2013 - 01:56 | BTJ | Hele, burelli ..... takze uz vime jak to je ... a...
Pátek, 13 Prosinec 2013 - 01:01 | Vrah Smrt | Pokud tady vybuchne muslim, tak to není kvůli...
Pátek, 13 Prosinec 2013 - 00:00 | Václav Novotný | Stačí když se řekne Čína, Evropská Unie, USA,...

Zobrazit diskusi