Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Kdy bude výkon smartphonů takový, že další zlepšení nebude mít smysl?

Cely tento blog je blbost. V kazdom momente si mozeme povedat ze vykon alebo funkcie stacia a skoncit s vyvojom v hociktorej oblasti a stagnovat. To ze momentalne to vypada ze sa nikam vyvoj nehybe, nieje nejaky dosledok toho ze uz mame vyvynute vsetko potrebne ako skor to pouzkazuje na nedostatok vizionarov alebo schopnosti si predstavit nieco naozaj "next".
Tak isto sa dalo pozerat aj na 8bity oproti pisaciemu stroju. Co uz len dalsie sa da lepsie vyvynut ? Mame klavesnicu, tlaciaren, obrazovku co este viac by mohol uzivatel chciet ? Ono dnes spetne sa na to lahko pozera ked vieme aky bol vyvoj.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Lepší je se na to podívat z opačné stránky. Pokud schopný vizionář dokáže prosadit novou platformu, tak se to Stevu Jobsovi povedlo s IPhonem, stávající způsoby využití výpočetní techniky začnou stagnovat, tak jako se to stalo PCčkům.

Otázka je tedy spíš: co přijde po smartfounech?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cely blog neni blbost. Tvrdit ze vykon a funkcie stacia je pravda, aj neni. Zalazi ako sa na to clovek pozre. Faktom ale je, ze dnes mi na sprosty facebook (a div sa svete aj na cely internet) a sledovenie full hd mkv filmov staci 8 (ci dokonca aj 10) rocny komp (4-jadrak) bez akejkolvek hw akceleracie, tie 4 CPU jadra to prehravanie x264 FHD este ako tak utiahnu aj svojim neoptimalizovanym surovym vykonom. Vymenemy by bol jedine SSD. Dalej taky komp este staci na kompletnu kancelarcinu. A to mame pokrytych 99% userov PC. Pretoze lama BFU (typu teta sekretarka alebo mamicka na materskej) nepotrebuje SSE4 family na enkodovanie videi ani AVX pre TrueCrypt a o este novsich instrukcnych sadach ani nehovorim. A ani high-end grafiku na hry. Samozrejme existuje 1% userov, ktorym dnesne kompy nestacia, aj keby mal pretaktovane 10-jadrove, 20-vlaknove 1800 dolarove monstrum Core i7 Extreme , 3 ks. nV 1080 Ti, 4x4 TB Sumsung 860 EVO + 8x10 TB HDD, 128 GB RAM, 3x32 palec 3x4k monitory ... proste zostavicka za 1/2 miliona Kc ... proste vzdy je je mozne predstavit nieco lespie ... 12-14-16-jadrovy CPU, next-next-next gen 5 nm grafiku co 8k vzlada lavou zadnou, 4x8 TB Samsung 870 EVO, 8x16 TB HDD, 256 GB RAM, 3x40 palec 3x8k monitory .... a za dalsich 5 rokov PC s AI co sa ovlada hlasom a bude so mnou viest konverzaciu namiesto zivej partnerky a bude mat pod palcom cely barak od vstupnych dveri a svetiel, cez mrazak, pracku az po smart-rychlovarnu kanvicu a smart-hajzel. A za dalsich 5 rokov PC ovladane telepaticky. To ze si to nevieme predstavit je prirodzene a normalne. Ci uz preto lebo do buducnosti vidi asi malokto, alebo preto, lebo nemame tych "vizionarov".

Ale je nesporne, ze akysi trend stagnacie tu posledne roky je. Vyvoj na poli hardveru sa pomaly zastavuje (CPU, GPU, HDD/SSD ...), resp. spomaluje. Preco? Nie preto ze nemame vizionarov, ale preto lebo FYZIKA JE SVINA.

Vzdy je tu zakl. doska ktora ma svaby a ktora ma rozne sloty a konektory, do ktorych sa strkaju dalsie veci. To je pricip ktory tu je uz bezmala 1/2 storocia a nikto nic ine nevymyslel. Preco? Lebo je ku*evsky tazke vymysliet gulatejsie koleso.

Pani v MS sa pokusili o gulatejsie koleso v 2012 ked uvadzali Win8 a tie humusne dotykove kachlice boli vsade, aj na 99% BEZdotykovych zariadeni. Pani v MS si mysleli, ze koncept dotykoveho displeja v PC je to prave, vsetci zahodia 60 rocne klavesnice a 40 rocne mysi a budu robit šmih-šmah-šmuh po monitoroch, kazdy a vzdy a vsade aj na PC.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přečetl jsi co jsi vlastně napsal a porovnal s realitou okolo sebe? Fyzika je svina platilo i v dobe, kdy Jobs "přemýšlel" jak ovládnout trh, jenom ty hranice byli někde jinde a pak přišel někdo a řekl bude to tak či onak, a vytvořil na tom co existuje nový trh, jenom řekl inženýrům co mají "poskládat" a trh to přijal...

Zaměňuješ příčinu a následek, trh a technologie se rozvíjí na základě požadavku existujícího trhu, nová technologie co jde do obchodu nevzniká sama od sebe... I to directX ms či openGL vzniko na základě existující technologe, a někdo ji vzal a "zabalil" do něčeho co chtěli všichni a pak se to rozvíjelo...

Takže někdo přišel sebral technologii kola a udělal loukotové protože tehdejší fyzika byla svině, ale dnes máme bezdušáky, protože fyzika je sviňa v jiných hranicích...

Takže co přemýšlet než někomu odpovíš něčím co je po přečtení očívidný nesmysl...

Edit: Krasný příklad nje mp3 přehrávač od applu, exitoval od jiných, ale jaksi Apple to smontoval tak, že to chtěl každej, a neposouval žádnou fyziku jak by jsi chtěl ty... Stačilo se podívat na něco co exituje a všichni používají nějak, že to lze používat i na něco jiného, tomu se říká to vizionářství, proto každej má a chce apple, ale nikdo nechce a nepodporuje urychlovač v cernu (myslím trh, ne stát).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Zaměňuješ příčinu a následek, trh a technologie se rozvíjí na základě požadavku existujícího trhu, nová technologie co jde do obchodu nevzniká sama od sebe ..."

Clovece nestastna nevedoma ty si uplne opacne otoceny ... skutocnost je uplne naopak.

Myslis si ze na zaklade poziadavky trhu smartfonov vznikli dotykove displeje? Cloveze spamataj sa. Neludskemu vykoristovatelovi Pistovi Robotovi (ktory by bol schopny nechat pracovat 4 noci po sebe aj mater s malym deckom), ktory o technike nevedel ani ho*no a ktory bol ale manager jak svina lebo predal aj piesok na pusti a lad na severnom pole (aj to je svojim sposobom isty druh umenia), tak tomuto Pistovi Robotovi niekto v 2003/2004 ukazal koncept pocitaca v podobe stola s dotykovym povrchom/displejom a on vtedy managersky vypotil hlasku: "to chcem mat v mobile" .... a uz zacali prace jeho poddanych na ifóóóóóne 1. Mysis ze (monochromaticke) dotykove displeje (s perom) pred rokom 2007 v roznych divajsoch neboli? Boli a hooooooooooooooooooooooooooooooodne davno. To ze koncept šmuchania prstom po farebnom displeji telefonu sa osvedcil je nahoda, uplne krasne to mohlo dopadnut tak, ze sa proste neosvedci a dnes ziadne smartfony s dotykovymi displajmi nie su hlavny prud, rovnako ako sa neosvedcilo nespocet dalsich napadov z dielne Jablka:
https://goo.gl/BNH3tF
https://goo.gl/mqKSLM
a nakoniec perlicka:
https://goo.gl/er01LA

Ano, Pista Robota je najvacsi vizionar a genius ludstva za posl. 5 tisic rokov, podstate od Neandertalcov a tromfol vsetky tie tisice geniov v historii (ironia). A pritom to bol typicky emericky ojeb*vac pardon podnikatelsky typek, co mal svoje predstavy a ciele (niektori to nazyvaju vizie) a isiel po nich aj cez mrtvoly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Pretoze lama BFU (typu teta sekretarka alebo mamicka na materskej)"
No zrovna ta zenska na materske co si zapne nejakou flash hru ktera da zabrat i dnesnimu nejvykonnejsimu cpu protoze adobe na optimalizaci sere + weby preplacany javascriptem vam s toho 8 let staryho kompu udelaji sneka s 10sekundovou odezvou. Jasne staci to v nouzi, ale delat na tom porad nikdo uz nechce ani duchodce, protoze ten je nervozni se slovy "a nic, co mam delat, nejede to, co to dela". Zrovna tento typ lidi ma problem i s moderni televizi, zase se slovy ze prepnuti programu "trva" a ze driv to bylo hned.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

> prepnuti programu "trva" a ze driv to bylo hned.

Zrovna s timhle nemaji problem jen duchodci, s tim maji problem vsichni napric spektrum. Google (a par dalsich) na to kdysi davno delalo studie, a byla docela jasne zjistena max reakcni doba, za kterou uz ti proste vec neprijde dostatecne "interaktivni". Tusim to bylo kolem 200ms. A presto se furt najde spousta idiotu, ktery bud 1) udelaji HW prilis pomalej aby usetrili centak, nebo horsi 2) vlozi do odezvy delay.

Posledni muj zazitek tohto typu je s "infotainment" systemem v aute, prepinani na dalsi skladbu bylo tak rychle ze jsem mel chut to omlatit o hlavu vyrobci...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Anooo kludne skoncime s vyvojom sak I3 ma tolko vykonu na net. A vlastne aj P4 by stacilo.. Tu som dokonca vydel ze operu spustili na P2 300 MHz tak vyhodme setky nove procaky a sak P2 staci. Alebo vyhodme PC von z okna lebo je to prilis mainstream a podme byvat do jaskyn a kreslit si do piesku. Jedine s cim sa da s autorom suhlasit ze pride dalsia velka zmena. Problem je v tom ze autor si mysli ze to podava ako zjavenie uzastnej a neuveritelne tajnej pravdy, pricom my vsetci ostatny to vieme akosi prirodzene.Pokial sa neznicime nejakou totalnou vojnou vzdy tu bude nieco dalsie vzdy pride nieco nove co ludi nadchne. Celu nasu historiu to tak funguje ale to neznamena ze sa vykasleme na ostatne veci alebo smery.Autor to popisuje tak ze ked pride dalsia nova vec tak vlastne vyhodime vsetky mobily von a nikto ich uz nebude chciet a nebudeme ich dalej vyvyjat. A mimo to autor strasne podcenuje invenciu ludi. Presne to co hovori o Iphone 6 som pred cca 15+ rokmi pocuval od ludi o Nokii 3310 - super to vola, posiela to smsky a smajliky ma to hry co uz mozu mobily ponuknut dalej naco upgradovat . 90% ludi si vtedy ani len nepredstavilo farebny display, fotoaparat, dnesny internet v mobile, operacne systemy,RAM v telefone atd atd atd. Odvtedy sa ale vacsina ludi poucila a su relativne nadseny a zvedavy co prinesie buducnost. Vy pan autor ste sa nepoucili vobec.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslim ze pan autor netvrdi ze si nevie predstavit buducnost, smart-home, t.j. akasi smart-domacnost dnes napadne kazdeho rozhladeneho cloveka, nemusi to byt ziadny futurolog. Aj rolovatelne displeje napadnu kazdeho kto trocha cita IT portaly ako aj 2-metrovy OLED TV co bude len taka tenka folia/roletka co sa stiahne na stenu (jak platno) a niekde dole bude krabicka s HW a portami.

Autor nehovori o zadnom PII, ale Core2Quad alebo PhenomII X4, ktore stacia na posty na tom infantilnom fejsbuku (a div sa svete aj na cely net) a aj na kancelarcinu a prehravanie FHD x264 filmov. Samozrejme na dalsie veci to uz nestaci. Takze na dnesne BEZNE veci 10 rocny HW staci (fejsuk a cely net, kancelarcina, FHD x264 filmy)... Za 10 rokov budu zas ine veci uz aj mozno minulost (VR, 360, x266 8k ?) a bude nastupovat mozno nieco dovtedy nevidane, ako napr. smart-house (preplneny 489 zariadeniami s IPv6 adresou) a na to ten HW logicky stacit nebude (vtedy by mal uz 20 rokov).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kdy, nikdy, protože debilita programátorů a jejich neschopnost psát použitelný efektivní kod roste rychleji než rychlost procesorů, pokud by přestalo platit tato základní pravidlo nasadí se ještě lepší generace jazyků než je ta dnešní. Zkrátka JAVU vystřídá Smůtyčko v kterém na sečtené dvou čísel bude třeba šest procesorových jader a výsledek bude považován za správný pokud se alespoň tři jádra shodnou na výsledku.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"a výsledek bude považován za správný pokud se alespoň tři jádra shodnou na výsledku"

Takže jazyk pro programování kosmických lodí a meziplanetárních sond. :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jednou se bude programovat tak, že počítači nadiktujeme, jakou aplikaci má sestavit. A možná ani to nebude nutné. Během speciálního spánku nám oskenuje mozek. Pochopitelně AI bude tak vyspělá, že si ohlídá kolizi aplikací, případně aplikaci orazítkuje: Pro použití jen v simulátorech :)

Podobné to mají ve Startreku, kde zadají počítači jakou "realitu" má na holopalubě vystavět.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„debilita programátorů a jejich neschopnost psát použitelný efektivní kod roste rychleji než rychlost procesorů“

Protože dokonalý a optimalizovaný kód je takový, kde nad úkolem otočit jednu podmínku v triviálním algoritmu stráví špičkový programátor několik týdnů a pak řekne, že to nezvládne?

( http://www.catb.org/jargon/html/story-of-mel.html )

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

In modern parlance,
every single instruction was followed by a GO TO!
Put that in Pascal's pipe and smoke it.

LOL! parada.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je tzv. "straw man argument"... Ale toho panáka jste umlátil opravdu pěkně, to se musí nechat. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mel bol genialny blazon. No i dnesni vyvojari casto nemaju od blaznov daleko, ale uz z opacnej strany.

Ti dnes nevidia do HW, netrapi ich co presne to CPU s tym ich kodom spravi ale genialitu vidia v tom co najdetailnejsie dany problem rozkuskovat a vyuzit vsetky featury programovacieho jazyka.

Featuru ktora sa da implementovat 1 triedou a 5 metodami na 2 stranach kodu, dokazu rozpisat na 10 suborov, 20 tried, vyuzit maximum interfacov, viac nasobnu dedicnost a milion get setov. Vo vysledku je ten kod 10x vacsi, 20x pomalejsi, 50x narocnejsi na kompilaciu a 100x zlozitejsi na pochopenie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To v tom třetím odstavci je tam už v momentě, kdy vytvoříš prázdnej projekt v určitých šablonách ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak trochu pravda, tiez som si pred pol rokom kupil novu Z3 Compact (ktora vysla uz v 2014!) lebo mi skratke jej vykon a fukcie uplne stacia na dalsie 3 roky minimalne, a to dost multitaskujem a obcas hram aj hry

ale hry sa stale graficky zdokonaluju, aplikacie a weby dostavaju su stale zlozitejsie a dostavaju nove funkcie, multitasking, to vsetko potrebuje vykon...
a vzdy je lepsie ked sa stale vyvijaju lepsie a lepsie veci ako by to malo stagnovat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, člověk který celou dobu tvrdí, že mu stačí sockoidní PC nám bude tvrdit, že netuší, co by mu tak mohl "výkonný" smartphone ještě nahradit.
HINT: Samsung DEX, Continuum

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak muze clovek absolutne postradajici predstavivost delat novinare a psat?
Ano kazdy jsme jiny, ale tohle nechapu, lide co pisi byvaji kreativni a ne prosti fantazie. P. Jezek je toho opakem.
Jak muze neco takoveho napsat?

Zameruje se na hry, ale co ovladani pocitace hlasem? Online hlasovy preklad, diktovani atp.

To jsou realne vyuzitelne veci, ktere dnes treba Google honi pres servery a pokud chcete treba diktovat blbou SMSku a chcete lepsi vysledek, musite byt na internetu, Google si posle zvuk na server a vrati vam do telefonu psany text.

Jak vidno vykon vaseho pocitace nebo mobilu ani trochu nestaci. Samozrejme u smartphonu musi jit ruku v ruce s hardwarem i software, coz se dnes nedeje a software nabira zpozdeni. Proto je tu logicky i urcita stagnace hardwaru, ale snad s nama Android nebude vecne a casem se zase zacneme posouvat jak v softwarove, tak v hardwarove oblasti dopredu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, je spousta užitečných aplikací které jsou dneska relativně na začátku, zatím nedávají úplně 100% výsledky, krutě žerou výkon, proto je běžně ve smartphonu nenajdeme, ale za pár let si život bez nich nedokážeme představit (což jsou např online překlady, případně pokud půjdeme dál, tak třeba "pravá" AI jako asistent). A jinak - altuálně jsme v mobilech omezeni spíš baterkami.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přece to že google rozpoznávání řeči online vůbec neznamená, že by nemohla být provozována i v offline režimu. Už jenom to, že objem dat odesílaný mezi mobilem a serverem je poměrně malý znamená, že dost možná dočkáme i offline rozpoznávání řeči. Tedy pokud nezasáhne NSA s tím, že jim nestačí šmírování telefonních hovorů a internetu, ale budou chtít mít v databází vše co se řekne v doslechu jakéhokoliv smartfounu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prostě jenom meleš nesmysli, které se opakovaně prokázali jako blbost...

Hele, ten opěvovanej apple, měl takovej malej přenosnej bazmek co rozeznaval text co pises apod. a stejnak se neprosadil, i dnes by se naslo x lidí co napíší, že budoucnost v segmentu rozeznávání psaného textui má zářnou budoucnost, ale jaksi dosud nikdo nepředložil něco použitelného, jenom ten zářnej příslib..

Viz doporučuju přčíst časáky ze 70let, ale i 30cátých a položit si otázku, zda autoři neměli fantasiuu, když o tom psali. Podle mě měli, ale vedle nich byli články jako píše autor co ho kritizuješ co stáli na zemi a jejich předpovědi nebyli tak kreativní jak je dnes pmoderní a ty silou prosazuješ, ale zato se realiziovali...
Co tak nebýt moderně kreativní a nesnít nad kouzelným prstenem pricesny arabeli, ale dívat se na svět při psaní článků "inženýrským pohledem" řízlím pohledem "účetního" a "obchodníka", místo pohledu kreativců...

Edit: Krásně je to ukázáno na procácích třídy atom apod. kdy trh pomalu mizí a texchnika není posouvána, ne protože by nešlo, ale nikdo to nepotřebuje nedochází tolik růstu trhu, zato u mobilů to roste. Dopadne to stejně jako u kompaktů, kde přišel mobil a kde jim je pomalu konec... Tlak a rozvoj je tm, kde roste trh ne kde stagnuje, ale ty by jsi chtěl rozvoj, bohužel tvoje přání pokud není přáním silné ekonomické skupiny kupujících nikoho nezájímá a tak tam nebude nikdy pokračovat vývoj...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naprosto se mylis.

Vtip je v tom, ze na praci s hlasem neni dnes dost vykonu, ale vyrobci hardwaru nespi a drive nebo pozdeji bude.

Mimochodem mohu ti dat krasne a velmi aktualni prirovnani.

Kdy prislo VR?

VR prislo v 80. letech minuleho stoleti. Bylo na nej dost vykonu - NEBYLO. Proto to zase na 20 let uslo.

Dnes je VR hit. Je na nej dost vykonu - NENI. Je tedy mozne, ze VR opet usne - ANO.

Ale jednou VR bude a to si pis, ze jo! Az bude dostatecne vykonnej hardware.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

" spousta užitečných aplikací které jsou dneska relativně na začátku"

Áno napríklad reklamy. Všetky "životne" dôležité aplikácie sa už používajú. Aplikácie typu hľadajte pokémonov si môžu strčiť niekam.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A proč? To, že ty ji nemáš rád nic neznamená, a jako vždy se na základě třeba pokémonů udělá nějakej soft, co sice byl vytvořen na požadavku "jak nejlépe najít pokémona", ale někdo jiny ho použije jinak a to vytvoří něco nového...

Takže, za mě jsi zatím napsal nějvětší blbost zde :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uz teraz.

Snapdragon 400 staci uplne na vsetko, a kazdy rok si honia nad 8xx novinkami ako keby to niekto potreboval.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Stačilo přečíst nadpis a bylo hned jasné že Socka strikes back. Pan Ježek si chtěl tradičně trochu zatrolit a vyvolat kontroverze. Tentokrát mu to ovšem nikdo nežere. Měl jste slabý den pane Ježku a o víkedu jste moc kalil. Nejste blbec, máte navíc než tuhle slátaninu s pokřivenou logikou která má rozvířit diskusi.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak... David přesně ví, co dělá. Bravo ! ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Obvykle ho čtu rád ale tady ustřelil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tuto otázku řadím po boku slavného výroku:
"Vše, co se dá vynalézt, už bylo vynalezeno." – 1889, Charles H. Duell, ředitel U.S. Patent Office.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Otázka měla být položena jinak: K čemu nám stačí výkon dnešních mobilů ? Při troše představivosti (jak už tu v komentech bylo zmíněno): Co bysme mohli dělat s výkonějšími stroj(k)y ? Celé se to totiž odvíjí od aplikace. Někomu stačil mobil před deseti léty, někomu nestačí ani dnes. Mám S6, je super pro spoustu věcí. Ovšem při svém displayi s velkým rozlišením a kombinace CPU+GPU rozhodně nestačí na plynulou VR. Anebo: Dnešní mobily nestačí na týdenní provoz na jedno nabití. Pokud jednou bude mobil, co mi nabídne to co píšu (a já myslím, že bude), tak ho koupím. Ovšem před ním hodně jiných modelů :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslim si, ze dokud v jakekoliv aplikaci vidime hlasku "Please Wait", pod ni je umisten pomalu rostouci progress bar a pod progress barem je tlacitko" Cancel process", ze vykon pocitacu ma stale kam rust

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"Kdy bude výkon smartphonů takový, že další zlepšení nebude mít smysl?"
Jednoduše v době, kdy nepůjde smartphony, ale jen o spolehlivé thin clienty s napojením na cloudový server. Takže v podstatě nikdy, protože se přestanou vyvíjet rychlejší telefony, ale servery stále porostou.
.... :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a to bude definitivni konec soukromi

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Kdy bude výkon smartphonů takový, že další zlepšení nebude mít smysl?"
- az dokazou stvorit svet za 6 dni a za dalsi den se dobit zpet na plnou kapacitu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

dokud bude sračkoid tak výkonu nebude nikdy dost

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dokud musí člověk čekat na to, až PC vykoná/dokončí nějakou akci, tak výkon daného stroje nemůžeme považovat za dostatečný.
Kromě výkonu je pak dalším směrem spotřeba, kdy opět, ideální stav je, když člověk nemusí dané zařízení nabíjet a nemusí se o něj nijak starat.

Zdar Max

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Az mobily budou umet reagovat na ukol:
"Projdi vsechna videa s Anickou a sestrihej z nich pekne video pro babicku ne delsi nez hodinu."
A provedou ho do 1 sekundy (aby to nezdrzovalo), spravne (aby AI v mobilu pochopila, ze se jedna o dceru Anicku a ne o milenku Annu, ani kolegyni z prace Annu), prohledaly vsechny 4k videa ulozene v mobilu, nasly na nic Anicku, vyradila videa rozostrene, rozklepane, nebo z kusem palce pres obraz, sestrihalo to, enkodovalo a ukazalo uziovateli, spolu s nabidkou 3 ruznych vhodnych hudebnich doprovodu, tak by mozna uvaha o zbytecnosti dalsiho vykonu ztratila smysl.

Proste by to muselo utahnout AI se schpnostmi jako ve filmu Her. A bojim se, ze fyzika takovy vykon v prenosnem zarizeni ani nedovoli. A nejake clodove reseni mozna, ale jen mozna kdovikdy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna u tohohle není problém v hardwaru telefonu, to by šlo klidně udělat se současným low-end telefonem.

Když už takovouhle funkčnost chcete, je nesmysl, aby byla omezená jen na telefon (např. ten sestřih videí by asi měl obsahovat i videa natočená manželkou/babičkou/…).
Pokud chcete digitálního asistenta, v paranoidnějším scénáři by byl někde na domácím serveru, ve scénáři „Velký bratr“ na serverech někde v cloudu.

Tím nechci říct, že tím cloudem to jde obejít, ale že i kdyby telefony na to ten výkon měly, stejně by z praktických důvodů nemělo smysl implementovat digitální asistenty přímo do nich.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cože, ty se bojíš, že to fyzika nedá? Děláš si srandu?
Podívej se na historii vývoje PC a dalších věcí a jak dlouho tu s námi jsou. Kdo tohle ví, tak takovou blbost nemůže nikdy žvástnout.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Odpověď na otázku v nadpisu: Nikdy.

„V úspěch VR jako takového moc nevěřím"
Jak někdo může nevěřit? Vše už záleží jen na snížení ceny a zlepšení technických parametrů resp. dosáhnutí určité minimální všeobecně tolerovatelné hranice u těch parametrů za akceptovatelnou cenu. Neříkám, že zmizí TV a monitory - VR bude jen další revoluční hračka, která sebere část času u TV/monitoru. VR např. v armádním aj. výcviku nebo při vývoji je už nějakou dobu prvek o jehož přínosu se nediskutuje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak jistě! Však 640KB by mělo stačit každému...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Kdy bude výkon smartphonů takový, že další zlepšení nebude mít smysl?“

V době, kdy ty „mini-počítače“ výkonově zvládnou nahradit notebooky a stolní počítače.

Za mě osobně pokud by se v současné době výkon dostal někam na úroveň stolních Core i3, asi bych neviděl na dlouhou dobu nutnost výkon nějak navyšovat, pokud by nepřišla nějaká nečekaná revoluce v softwaru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To se nikdy nestane, výkon smartfounů je limitován fyzickou velikostí, resp. schopností zbavovat se odpadního tepla a kapacitou baterie, TDP max. několik wattů. Proto budou furt desktopy a ntb. o řád výkonnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až na jeden detail:
Všimněte si, že nepíšu „až výkon bude odpovídat notebookům a stolním počítačům“, ale „výkonově zvládnou nahradit notebooky a stolní počítače“.

Stolní počítač má z principu výhodu, že lépe chladí a může si dovolit vyšší příkon, ale může se stát, že jednou i ten mobil výkonově splní mé požadavky na stolní počítač (sice v té době může být stolní počítač, který 50x překročí mé požadavky na stolní počítač, ale pořád to ten mobil splní).

Totéž se ostatně už stalo s notebooky (sice stolní počítače jsou pořád výkonnější než notebooky, ale spousta lidí sežene notebook dost výkonný na to, aby je další přírůstek výkonu už moc netrápil).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Náš standardní kancelářský PC je dnes "HP ProDesk 400 G4 MT" :
Intel i5
8GiB DDR4
256GB SSD
+ 24" Dell U2412M

A níž bych s kancelářským PC nešel. Outlook, internet, pár dokumentů apod. a 4GiB ram jsou v háji. Pokud máš ve schránce desetitisíce mailů (někdo jede i ve stovkách), tak v kombinaci s Win10 a aktualizacema a dalšíma věcma jako AV apod. je bez SSD takový PC docela dost pomalý.
S SSD je to pak pohodová stanice.

V pobočkách v cizině mají pár PC s i3 a nestačí to. Samozřejmě je vše o řadiči a dalších věcech, ale na rovinu říkám, že pro desktop dvě jádra je dnes již nedostatečné.

Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Každý by si měl srovnat, jaký telefon potřebuje a takový si pořídit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

až budeš mít čip v mozku?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To mi připomíná slavnou hlášku patentového úřadu z 18. století - patentový úřad se může zrušit, protože vše už bylo vynalezeno. Výkon technologií budeme samozřejmě "potřebovat" pořád zvyšovat. ;)

Osobně můžu říct, že nikoliv fiktivně a nenasytně, ale zcela prakticky potřebujeme, aby se zvýšil reálný výkon - tzn., aby po půl roce nebo po roce nepřestal být původně velmi výkonný smartphone použitelný, protože se začne příšerně sekat.

Chápu, že je to spíše účel, než prostor pro zlepšení, ale jistě se najdou značky, co se vydají tímto směrem. nebo už se některé vydaly?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nekdo to tu uz psal. Vykon bude stacit az telefon nahradi i PC. Par zajimavych konceptu mel i Asus, ale porad na to neni vykon a tluce se x86 vs AMR.
Levne notebooky nahradily PC { stejne vetsina neupgraduje }, tablety vytlacuji telefony.
Proto i vetsina vyrobcu HP,Dell, lenov ... dela pidi PC kde se da sotva pridat RAM a nebo vymenit SSD.
A zabere minimum mista. PC zustane na praci hry a podobny. VR bude az bude bezne dostupne,coz neni.
Iphone 6 staci pokud to clovek pouziva jako telefon ale o proti 6S uz je znatelne pomalejsi i pri nacitani apps. Az se vyrobci vyblbnou v designe ,tak zase zacnou delat neco poradnyho ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

#venture-green

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vykonu nebude dost nikdy lebo vzdy pribudne daky novsi SW ktory bude vyzadovat este viac vykonu. Samozrejme SW sa zamerne robi tak aby ziadal coraz viac vykonu aby bol dovod vyrabat a hlavne predavat stale novsi a novsi HW.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.