Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Když má Linux svoje dny

Myslím, že v tohle případě bych se poohlédnul po nějakém železe. Nejdřív zkusit zdroj a pak board.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Psal: když se Linux rozhodne stávkovat napříč různými distribucemi i různými PC... z toho bych usuzoval, že nešlo o jediný stroj, tak pes bude možná zakopaný jinde. Otázka je kde. Jsou fakt dny, kdy nefunguje nikde nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pes bude možná právě v tom "perzistentním" /home :-)

Zkusil bych nejprve čistou instalaci, aby se vyloučil problém s HW (disk?).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

s HW alias jezkuv socka comp?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, to jsem přehlédl. Nicméně pořád si stojím za tím, že problém je v hardware, případně v napájení. Už jsem zažil i situace, kdy v síti nebylo 230V.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hadam ze ty novejsi zdroje jsou "dualni" US / EU - tj funguji od 100 do 250V, takze hadam ze v tom by problem nebyl - leda ze by mel nejaky uplne nejlevnejsi cinsky smejd (ten muze byt na single napeti..)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nic takového jako duální zdroj 100-250V neexistuje, zdroj může být pojat jako univerzální tj. použitelný kdekoliv na planetě, pak musí pracovat v rozsahu napájecích napětí 85-265 V , v tomto provedení se dělají zpravidla jednočinné zdroje do řádově 100W . U výkonnějších zdrojů by tento rozsah šel najít u dražších kousků s aktivním PFC. Klasické 110/230V PC zdroje se dělají s přepínačem.
Nicméně ono je to jedno, Klasický PC zdroj 350-400W nebude mít problém napájet PC se spotřebou 50-80W ani když v sítí místo 230V bude 150V

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych , že přepínač už jsem na nových zdrojïch neviděl a rozhodně jen o 100W kousky nešlo . Ale zrovna u klasického zdroje s přepínačem z principu bývá podpětí docela kritické ....

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S tou sítí jsem to asi trochu přehnal, poruchu na síti by asi David poznal na jiných spotřebičích.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No obcas si clovek hovori zlate casy DOSu. Tam sa v zasade nemalo moc co pokazit a jedine co blbo tak bola fatka. Co ma ale zaraza ze vsetky dnesne "moderne" os su postavene na dost podivnom zaklade, respektive neumoznuju jednoduchu funkciu nejakeho "freeze" po nainstalovani a rozbehani do urciteho stavu. Iste da sa spravit image particie a vzdy spravit restore ale ocakaval by som ze nieco take bude priamo v os. Samozrejme da sa to riesit roznymi dalsimi sposobmi ale nieco elegantne a funkcne tu nieje. A s tym suvisi druha vec, preco stale dodnes instalacia aplikacie znamena zapisanie rozneho bordelu kade tade po disku. V tomoto su mobilne OS fakt vymakane (teda nieje to nic uzasne ale oproti desktopu je to ako z ineho sveta). Kazda bezna aplikacia sa instaluje iba do svojho adresaru a nema pravo zapisat nikam inam = nerobi sa bordel a mobilny OS je vcelku stabilny. Dost sa tomu priblizuje OS X a prave sposob instalacie aplikacii na OSX sa mi dost paci ale aj tam sa najdu cierne ovce ktore zapisuju tam kam nemaju/nemusia.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano i nie. Myslim ze myslienka potreby zdielanych kniznic je zbytocna a nejaka vyhoda z hladiska OS alebo distribucie skoncila nakoniec tragicky. Aj tak je nakoniec v OS niekolko verzii kniznic, velka cast aplikacii si taha radsej to podstatne zo sebou nez riesit potom pripadne konflikty a hlavne ci ma aplikacia zo sebou 1MB alebo 40MB dll/so uz dnes fakt nikto nebude riesit.
Druha vec je ze sandbox je dost limitujuci. V mobilnom svete ma svoj zmysel, tam je dolezitejsia bezpecnost a stabilita ale na desktope je predsa len sirsi zaber. Ono by to chcelo sandbox kde default bude aplikacia relativne limitovana kam moze a kam nie a bude sa instalovat na jedno miesto a uzivatel by mal moznost v pripade potreby manualne tento sandbox spraovavat alebo povolit specifickym aplikaciam pristup aj inde. A dost by to sprehladnilo aj samotny OS a mozno umoznilo aj lepsiu modularitu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přitom se stačí zeptat někoho z těch, co mají systém "plně pod kontrolou". Ti to rozchodí levou zadní. Byl jich tu celý zástup.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak takhle to je s ukončením bezplatného přechodu. Microsoft zaplatil programátora aby dostal do všech distribucí onen blackout časovač, kterej měsíc po ukončení bezplatného přechodu začal kolabovat systémy s Linuxem, nikdo to nedokázal opravit a donutil ty fuj fuj linuxáky aby si museli ten OS koupit :D :D :D
A já si myslel že ta autodestrukce bude nainstalována ve Win7-8 a on to Gates nainstaloval do linuxu, dobře on!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš mi nějak rozumně vysvětlit, co má Bill Gates aktuálně společného s Microsoftem, respektive s Windows 10? Kdyby tam totiž seděl on, tak by to vzivotě nemohlo dopadnout takovým debaklem :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím/Zdá sa mi,že Bill Gates ešte stále tam sedí, resp. je členom predstavenstva Microsoft-u. Takže s win10 môže mať spoločné, že z ich predaja získa dividendy.
...ale aj tak...miestny trollololol sa opäť ukazuje...takže žiadny zbytočný rozruch, očividne ani dnes nedostal lieky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč ti slováci všechno berou tak vážně a doslovně?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zeptat se nestačí. Velká část problémů je nutné řešit osobně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No je to zajímavý problém - osobně proti linuxu nic nemám (ač sám jsem uživatel spíš příležitostný a to jen kvůli vybraným úkonům - i když otázka je jestli už to dnes neudělám i z w10 ubuntu shellu), ale tenhle článek jasně dokazuje, že ať kdokoliv říká cokoliv, tak nikdy pravdu nemá.
Zaujaly mě 2 věci:
1) Linux se rozbil - popravdě jsem neměl "porouchané" windows za posledních možná i 10 let ani jednou
2) Jak složité a náročné úkony asi dělá takový IT redaktor, že si tím zboří OS
Berte to jako úvahu a ne jako útok

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ad2. Popravdě se mi Windows 7 za posledních šest let porouchaly nejméně 4x. Instalované jsou od doby kdy jsem je koupil, nejsem reinstalační typ, takže se s lety samozřejmě zabordelují. Jedenkrát se zbláznil USB root HUB driver. Řešil jsem najednou dennodení BSOD, až jsem zjistil, že je nějaký divný tento ovladač (časem se mi podařilo vysledovat, že to nějak souvisí s USB). Příjemná páce, ručně nahrazovat správný hub driver všude a bránit Windows aby se to vrátilo do původního stavu (což se několikrát opakovalo).

Pak se rozbil Windows update. Teda fungoval, ale nic neukazoval, mohl jsem jen kliknout na "Instalovat". Návodů na netu tuna, spousta času v háji, nakonec jsem se na to vykašlal, obnovil Windows z několik měsíců starého image disku a už se to neopakovalo.

A zbytek byly třeba trable Windows update, kdy už to pak nenajelo, nebo začalo sypat tuny chyb. Tak opět obnova z image. Pak to vždy jelo OK.

Jediný systém který jsem nikdy nemusel obnovovat je OS X. Docela věřím že OpenBSD na tom bude podobně, ale s tím zkušenosti nemám.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Všechno se dá rozbít, i macOS a OpenBSD - vždycky je jen otázka kolik to dá práce rozbít a zda se to časem taky nerozbije samo, aniž by se o to uživatel stačil. Systémy založené na BSD se obvykle samy nerozbíjejí, nezanášejí a nezpomalují - ale i macOS a OpenBSD se určitě rozbít dají - v době kdy se macOS ještě jmenoval Mac OS X jsem ho rozbil hned několikrát :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, rukama se dá rozbít cokoliv, drsnějšími experimenty se mi podařilo usmrtit i OS X, ne že ne, ale sám od sebe se mi ještě nerozložil na žádném počítači. Netroufl bych si nicméně tvrdit, že se to stát nemůže, spíše jde o moji osobní zkušenost. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkus MacOS X nainstalovat na normalni PC :). Ja to zkousel na Thinkpadu x220. Nejdriv to docela fungovalo krome wifi na coz nebyl ovladac a probouzeni bylo pomaly (asi 5 sekund misto klasicky 1s). Pak sem tam dal wifi, ktera je v MacOS X podporovana a system uz nenabeh. Pokazdy stack trace a reboot. V Linuxu ta wifina samozrejme bezi bez problemu. Holt na tech par strojich co Apple prodava to udrzet stabilni asi de, ale udelat system, kterej bude behat na beznych PC je kvuli diversite HW mnohem tezsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jsem zkoušel, ale hackintosh je už od názvu slepenec. :-) Ono toho podporovasného HW není zas tak málo jak si mnozí myslí, jablka s dodavateli variují poměrně často, ale periferie často mají Apple specifický firmware, což ten PC notebook nemá a pak kooperace HW a driveru často není zrovna ideální.

Takže když naopak na Mac hodíte Windows musí se i pro běžný HW, který by Windows měly normálně znát, doinstalovat applí ovladače.

U Apple bude stabilitní výhoda v tom, že se nic nepřetaktovává, RAMky jsou vždy na základních taktech, žádné extrémy. Spousta lidí to považuje za vychcanost (že za nemalé peníze nedostanou vše brutálně našponované), ale obávám se, že to je jedna z příčin vysoké běhové spolehlivosti Jablečného HW (i v případě, že se na nich provozují Windows). Omezenost existujících konfigurací pak zlepšuje možnost, mít to všechno dobře otestované. O tom žádná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to zalezi na pohlade na veci. Ci budeme technokraticky detailny alebo sa na to budeme pozerat ako bezny uzivatel. V zasade vadny ovladac nieje ani chyba OS a ani sa tym samotny OS nerozbije, to je chyba toho ovladacu a jeho dodavatela. Druha vec je ze OS by mal umoznit uzviatelovy co najjednoduchsie a najpresnejsie diagnostikovat problem a tak isto ho odstranit. Ale ako prax ukazuje ani restore pointy ani navrat k "predchadzajucej stabilnej verzii" alebo logovanie zavadzanych ovladacov a spustanych sluzieb nieje vzdyu idealne a hlavne funkcne riesenie.
OSX ma vyhodu v tom ze ma celkom slusne izolovane aplikacie ale aj tam sa najdu cierne ovce, hlavne rozne systemove utility, ktore si zapisuju data na rozne miesta a menia aj niektore systemove nastavenia co moze byt problem.

Ono keby sa striktne dodrziavala izolacia a modularita, tak by prave taketo problemy nenastavali, respektive by sa dali lahko odstranit. Lenze vzdy pride moment ked zrazu bezne api nedostacuje alebo potrebuje aplikacia od systemu nejake info, data ku ktorym sa standardne nedostane a uz to zacina.
Ono podobne to je aj pri niektorych android aplikaciach. Clovek obcas zasne kam vsade niektore "potrebuju" pristup. Nejaky blby poznamkovy blok chce pristup k sms,telefonnemu zoznamu, pripojeniu k internetu, kontaktom a boh vie kde vsade.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě. Nicméně podotýkám, že USB root HUB je přímo Microsoftí driver a proč dal najednou přednost něčemu jinému mi bylo záhadou. Registry, chaos v knihovnách kdy si každý program může nasadit svou verzi a výměny základních driverů pri instalaci různorodých softů (třeba k mobilům atp.) jsou kamenem úrazu. Ne vždy za to může Microsoft, nicméně v kořenech si za to může, protože kdysy dovolil programům se hrabat ve zdrojích systému, bez admin účtu kopec softu nefungoval srpávně a programy se hrabou v té samé databázi co patří systému (registr), takže kdy ji něco omylem rozkopne, už to jede s kopečka.

Izolace jůzra a systému na OSX/macOS je na dobré úrovni, ale fakt některé programy odmítají instalace Applí cestou, tedy prostým přesunutím do Apps složky a mají své "Windows like" instalátory co pod admin právy zapisují své čerty kdo ví kam. Bohužel jsou to nejčastěji velké a drahé profi softy. V El Capitanovi dost přitvrdili a do nízkoúrovňové vrstvy už se nesmí bez jablečného podpisu zapisovat, což vyřadilo třeba moji oblíbenou nástavbu firewalu, ale jako bezpečnostní opattření to celkem chápu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ze, IT redaktor:) Kvalitny joke:) Obycajny pisalek obycajnych nezmyslov, Nic v zlom, chapem, ze aj taki musia byt:) Snad aspon na tu slanu vodu si zarobis:) Take it easy:)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

A můžu vědět, čím se živíš ty, co jsi dokázal? ;-) Zatím jsem na tebe narazil jen jako na (placeného?) šiřitele nvidia newspeaku.

David, ať je jaký chce, je s CDR/DIIT už docela historicky svázaný a rozhodně bych neřekl že je jen pisálkem nesmyslů - já si téměř vždy s chutí počtu, výjimka byla snad jen ten blogoromán na pokračování o PC/mobilech pro socky.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jenže právě tyto jeho uber blogy o PC/SSD/a mobilech mě osobně z něho dělají max toho IT redaktora:) ze smajlíkem... To že je historicky spojen s cdr, nic moc neznamená. Kvalita tohoto webu před 15 lety a nyní se nedá rovnat, když jsem začínal v IT, mel jsem CDR jako domovskou stránku. Teď bych musel být blázen, samozřejme je jasné, že v dnešní dobe už homepage není moc třeba... Není mě vůbec jasné, co má společného to, s čím se žíví nebo co dokázal s tím, jakou práci jako IT redaktor odvádí p. Ježek. Kdyby byl zedník, nebo dělal ve fabrice u pásu. Není to podstatné..

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Souvisí to tak, že když člověk začne kritizovat nečí práci, měl by být ve své významně lepší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Horko co? ;))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych šel do Archu. Mám jej nainstalovaný skoro 4 roky v kuse a nic se za tu dobu nerozbilo. Teda jednou nedávno ano, ale za to si můžu sám, když jsem se snažil na Radeon 7770 vnutit ovladač xf86-video-amdgpu :) - řešení bylo jednoduché, prostě ten driver odinstalovat a nainstalovat standardní. A to si ani nedělám servítky a instaluju "vysoce nestabilní" verze programů z AUR včetně -rc jádra apod...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a ja zase do onoho "hardcore" freebsd :) cistej, prehlednej, a bez problemu, na serveru 10 let v pohode, i s "upgrady" 6-stable -> 7-stable -> 8-stable -> 9-stable -> 10-stable a stale frci ...
a doma na thinkpadu jak by smet, i s hratkama stable -> current -> stable a pod, furt to svisti ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když už "hardcore", tak ať si nainstaluje něco SVR4 "kompatibilního" - illumos-based distro. Třeba Tribblix. Mám to nainstalováno (ano ve virtuálu) včetně xfce a s funkčním flashem, ale na nějaké větší bádání jsem zatím "neměl čas"... Prostě to funguje

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To uz zavani masochismem. Me staci ze se Solarisem musim pracovat v praci....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O FreeBSD sem premejslel, kdyz me nastval Arch. Ale holt neni to Linux, takze podpora HW je o dost pozadu. Takze sem se vratil ke Gentoo a sem spokojenej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a muzu se zeptat s cim konkretne mas problem? do ted sem nikdy nikde nemel problem ,ze by me neco nejelo ... na notesu funguje vse, wifi, bluetooth, webka, uspavani, atd ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono nejde o nic konkretniho. Jde o to, ze FreeBSD ma o nekolik radu mensi uzivatelskou zakladnu a tim padem i pomalejsi vyvoj nez Linux. Vzdy kdyz ctu na root.cz co je novyho v FreeBSD, tak je tam vetsinou seznam veci importovanych z Linuxu. Mensi uzivatelska zakladna znamena i horsi dokumentaci, resp. sanci na nalezeni reseni problemu. Vzhledem k tomu, ze ovladac pro mou wifi BCM4352 jeste neni ani soucasti Linuxu (resim externim ovladacem), jaka je asi sance, ze by byla podporovana v FreeBSD?
Dalsi problem s FreeBSD je ze nema jednotnej balikovaci system. Update zakladni systemu je resen jinak nez update portu nebo update baliku. Cely je to jeden velkej zmatek. Zadny jednoduchy "pacman -Syu" nebo "emerge --sync;emerge -auv world" jako v Arch a Gentoo.
To ze neni v handbooku popsana instalace bez instalatoru je taky dost velky minus, ktery dost limituje moznosti nasazeni.
Proste a jednodusse neni to Linux.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zkus ndisator http://www.freebsd.cz/doc/handbook/config-network-setup.html
na starym dell latitude me to pomohlo s broadcom wifi, dokumentaci maj dle me velmi dobrou, napr si prolez ten handbook ...
ad jednotny balickovaci system ... pres svn si sosam ze stable system a i porty pres svn a vse si kompiluju ...
a to ze nemaji spolecny, jak rikas, je taky diky tomu ze v fbsd mas jasne receno toto je world a toto je userland a vzajeme si nelezou do zeli ...
a jakej zmatek?? dyt ma pkg a v nem si valis normal binarky ...
proste a jednoduse to neni linux, diky bohu za to

"Linux is something for Windows haters, BSD is something for Unix lovers"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja prave mluvil o novym HW, kterej trva nez podporovanej v Linuxu a jeste o tom vic trva nez je podporovanej pod FreeBSD. Spolehat na drivery k Windows XP je dnes uz celkem dost sazka do loterie zvlast na 64 bitovym systemu.
Zmatek je to ze mas tri odeleny systemy. Jedno je zakladni system, druhy sou porty a treti pkg, misto unifikovanyho packagovaci systemu jako ma vetsina linux distribuci. Pri predstave ze mam neco takovyho spravovat mi rasi studenej pot. I na Solarisu 11 obcas narazim na problemy, ze nekdo omylem nainstalovat balik ze Solarisu 10 a protoze Solaris 11 ma uplne jinej balikovaci system nez Solaris 10, tak na to clovek prijde spis nahodou.
S tou posledni vetou se da celkem souhlasit. GNU/Linux pouzivaj hodne lidi co nejsou spokojeny s uzavrenosti Windows a zadny system neni tak otevreny jako GNU/Linux. A tim nemyslim licenci.
"Unix lovers" to mi dnes prijde jako uchylka ;). Co se tyce ergonomie pouziti je GNU o desitky let napred pred umirajicim UNIXem. A diky otevrenosti muze clovek v klidu ignorovat i zverstva jako systemd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já na Arch přešel teprve nedávno z Debianu. Musím říct že stabilnější bude už jen z toho důvodu, že nemusím míchat několik repozitářů co se navzájem hádají a udržovat systém v nekonzistentním stavu aby fungovalo všechno co chci. Třeba taková aktuální verze Kicadu. Ne, prostě spustím pacaur a za chvilku mám cokoli na co si vzpomenu :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Totální krachy Linuxu jsem zažil v naprostých za čátcích a byla to pouze moje chyba a přesně vím co jsem podělal. Bylo to v době, kdy jsem znal jenom widle, nainstaloval jsem si Mandrake a pracoval jako běžný uživatel pod rootem.
Dnes už řeším pouze dva případy - ten první je, že nenajedou Xka a může za to úžasný uzavřený nvidia ovladač, nebo si rozbiju/něco mi rozbije profil. I tyto incidenty jsou však velice ojedinělé. Ani linuxové distra, které nejsou určeny do enterprise sféry, mají svoje dny častěji, než aby na to uživatel zapoměl, že se něco takového vůbec stalo..

Bohužel widle na doma jsem opustil proto, že těch krachů systému bylo neúměrně hodně. Takže pokud si zaplatím za OS, tak od něho čekám za ty peníze větší stabilitu, než od OS, který je k dispozici zdarma. Pokud tomu tak není, jsou to z mého pohledu vyhozené peníze.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S druhou částí si dovolím nesouhlasit, ještě se mi nestalo, aby příčinou selhání (klep, klep) stála chyba systému jako taková. Vždy se jednalo o skrytý problém HW (drobnost), který bylo mnohdy obtížné odhlalit a identifikovat příčinu selhání. V tom Windows příliš nepomohou svým toleratním přístupem k HW. Vadnou mechaniku systém toleroval celé měsíce, až přišel BSOD, který ve vytvořeném dumpu identifikoval problém v řadiči. Stačil 1. boot live distribuce (Ultimate Boot CD) a chyby mechaniky nebylo možné přehlédnout. Razím cestu zapřísáhlého pesimisty a raději si 2x ověřím změny, dohledám možné problémy a rozhoduji se, kdy provedu aktualizace systému, nebo software. WSUS nebo z Portů, přístup se nemění a zatím se mi vážné problémy vyhýbají.

Zničit systém dokáže hardware, nebo vlastní blbost, ale nedával bych vinu vlastnímu systému, protože i když se aktualizace nepovede a může vyvolat problémy, jako Anniversary Update, pořád se jedná o vlastní chybu. Měl jsem si zjistit možné problémy a zajistit systém tak, abych chybu dokázal okamžitě odstranit a systém vrátit do původního stavu. U větší aktualizace si prostě udělám celý obraz disku, snapshot, nebo zálohy profilů s nastavením a mohu se kdykoliv vrátit k funkčnímu stavu. Z toho důvodu bych nedokázal používat systém jako Windows 10 Home, u kterého nemohu kontrolovat základní principy správy systému. Netoleroval bych to ani u Androidu, Linux, FreeBSD nebo OpenIndiana.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V případě Linuxu dokáže potrápit právě modul, což jsem uvedl, v případě widlí ovladače, nicméně modré smrti jsou i záležitostí jádra. Ano čím výšší verze widlí, tím byli modré smrti méně časté, ale na druhou stranu jsem na vlastní kůži okusil, jak W8.1 odebral zcela ovladače ke zvukové kartě a to bez předchozího varování a to nepřišla žádná aktualizace. W7, které jsem jako poslední provozoval pro domácí použití, jsem zaprvé tunil po čisté instalaci a stejně jsem to musel po roce přeinstalovat a to jsem dbal na to, ať tam žádný bordel kromě aktualizací neleze. Widle mají totiž jednu achilovu patu a to jsou registry.
Nicméně pořád trvám na tom, že pokud mám za nějaký OS platit, tak očekávám vyšší kvalitu, než u toho, který mě stojí maximálně moje úsilí.

V Linuxu je na snapshoty dobrý Btrfs, jinak některá distra raději nechávají alespoň jeden kernel zpět, pro případ, že se ten nový při instalaci rozbije.

Na závěr bych chtěl jenom potvrdit, že vadná paměť mi restartovala XP krácte po nabootování, odhalil to až scan operační paměti - disketová záležitost.
Nebo se mi restartoval PC s jistou verzí ovladače pro GPU od NV - příčina byl starý zdroj, který neutáhl shader model 2.0

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bol by som dost opatrny v tom co je krach OS. Uzivatel to hodnoti inak ako technokrat. Pre uzivatela je "blby" aj OS v ktorom mu nefunguje jeho pozadovana aplikacia, respektive je nestabilna, aj ked to je chyba samotnej aplikacie (teraz ale nemyslim nieco jasne ako ze aplikacia je dementna ale v suvislosti s funkciami OS). Na linuxe to moze byt blbe hodnoty v konfig fajloch alebo ze symlinky a podobne, co pre bezneho uzivatela su uz skor technicke zalezitosti samotneho OS nez aplikacie ako takej a problemom je casto krat tragicka dokumentacia. No a potom nezostava nic ine ako reinstall hoci by sa to mozno aj dalo zachranit ale ten uzivatel to proste nedokaze.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TO už musí být hodně dávno co jsi přešel z Windows. Mě naposled spadly Visty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě W8.1 v práci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když vynechám různé soukromé pokusy a instalace na nejrůznější HW z oboru spíše vrtání se v tom než reálného nasazení tak si vážně už nevzpomínám, kdy jsem naposledy viděl BSOD na funkčním PC. Ano viděl jsem spousty BSOD na počítačích které u mě byly na servisu, ale když jsou vyfouklý kondíky na desce nebo ve zdroji, failující disk nebo nakoplý paměťový modul...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jo - po instalaci Skypu na Windows 7 (AMD grafika). Po spuštění Skypu buď na chvíli vypadla grafika nebo to šlo rovnou do BSOD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele Ježku, ber že v tom nejsi sám. Právě tento týden mezi středou a čtvrtkem odešeli u nás v práci kolegům: záložní upska, grafická karta nVidia quatro, jeden z disků v externím diskovém poli, zesilovač na reproduktory k počítači. Mě se zase neuložil jeden soubor, o kterým vím na 1000000000% že jsem ho upravoval a ukládal.
Domnívám se tedy, že jsi odhadl správně a stojím přesně na stejném názoru, že tento týden přišel nějaký impuls, který některé elektrické přístroje rozbil.
" Asi pár zbloudilých neutrin ze slunce hupslo kam nemělo a vše dnes bude stávkovat."
Zvláštní, uvidíme časem jak bude růst počet SSD, které jsou asi na výkyvy slunce citlivější než HDD.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Skoro to vyzerá tak, že je nejaký problém ssd na ktorom je linux. Mozno by nebolo od veci ho prekontrolovať na chyby suboroveho systému, a tiež skontrolovať cez diagnostický software či nieje náhodou vadny a teda vhodný na reklamáciu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jen aby nebylo v háji SSD a nevrátili mu zpátky peníze. To by tu zase pár týdnu nebylo nic jiného, jak vybrat mrňavé SSD..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Konecne rozumny komentar, podle popisu je nejpravdepodobneji v haji to lowendove SSD.

Dalsi moznosti jsou, za autor ma, jak se rika, v rukou nasrano nebo si to cely vymyslel - spulky filmu jsou drahy (a budou jen drazsi) a autor si chtel udelat par vycvaku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Právě kontrola může být u Patriotu problém, protože neposkytuje běžné "standardní" výstupy SMART, který v ruzných obměnách poskytují SSD/HDD. Z Patriot Blaze se některé chyby, které zaloguje SMART Crucial/Micron, Intel, Kingston, Samsung, .... směle ignorují a nezaznamenávají do logu.

https://i.imgsafe.org/9caa005666.png

SS pochází Crystal Disk Info 6.8.2, Windows 10 Pro s chipsetem A88X.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Všechno je marnost a nic než marnost.
V Mintu 18 mi nefunguje šifrování souborů v Nemu. Dopadnu jak Ježek. Akorát neplivnu do tváře Tuxovi jako tento bezcharakterní bídák, ale vrátím se zpět na 17.3.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Článek jsem ještě nečetl. Linux je to poslední co tu čtu, ale pro obecnou znalost přečtu.

Ale obrázek mě rozesmál. :-D
Ano mam pocit, že jsem ho viděl už dřív, ale znáte to, jako se starým vtipem na který zapomenete...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Takže se nějaké to HW kurvítko seplo :) Ja si pamatuju jak jednou zakaznikovi v roce pul odmitaly nastartovat widle, nebootoval ani Hirens na bazi DOS, ani zadny bootovaci udelator na bazi Win2000. Jedine co slo nabootovat byl jakysi linux (nevzpomeu si co to bylo) co byl po ruce na bazi Knoppixu. Zavada byla v nepatrne ulomenem rozku na procesoru v dobe kdy tehdejsi athlony a durony nebyly prekryty heatspreaderem. Jedine co slo nabootovat do grafickeho a provozuschopneho stavu byl linux. To byla tehdy jedinecna anomalie to vam reknu :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Obecně je nutné nejprve identifikovat problém. Pokud se projevuje stejný problém na různých PC a s různými distribucemi, tak je asi jediná možnost chybná konfigurace (tj. něco v /home) -> funguje čistá (i bez tvého /home) instalace tvé distribuce na jiném PC?

Pokud je problém s různými OS na jednom PC, tak je pravděpodobně chyba v HW -> zkusit maximum odstranit (a zkusit boot jen s nutným minimem), případně zkusit jiný DRAM modul.

Live distribuce na příslušném PC funguje? Pokud ano, tak vzít nový systémový disk. Pokud funguje, tak je pravděpodobně problém v disku. Poté si připojit /home. Pokud nebude fungovat, tak je problém v konfiguraci (ale to by mě teda zajímalo jaký).

Jako úplně první krok je samozřejmě boot nouzového režimu a případně také zkusit jiné jádro (neproběhly zrovna aktualizace?) Pokud se podaří nabootovat, podíval bych se do journalctl.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

S Linuxom (Mint) som nikdy nemal najmensi problem so stabilitou, vsetko funguje bezproblemov. Ako hlavny system pouzivam OS X, cize dalsi unix, ktory je tiez aboslutne bezproblemovy a stabilny. Windows uz dlhsiu dobu nepouzivam a z toho co citam o W10, som aj celkom rad, kazdopadne, co sa tyka tych padov a zamrzania, to pravdepodobne nebude chyba v Linuxe, ale ako tu uz bolo psominane, v hardweri

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych se nebránil tomu, že to rozbila aktualizace. Mám Lubuntu 16.4 ve VirtualBoxu a teď tenhle nebo minulý týden se mi stalo, že to po delší době pustím, nainstaluju aktualizace, co se mezitím objevily, restartuju... a problém. Od té doby to při bootu zakufrovává na nějaké race condition nebo co ("rcu_sched self-detected stall on CPU"). Většinou to naběhne po restartu nebo dvou, kupodivu ani jednou při prvním pokusu. Tipuju, že to bude nějaká nekompatibilita s VirtualBoxem, ale asi to přinesla právě aktualizace, protože VB se mi aktualizovat nechtělo.

Bugy ve velkých softwarových projektech prostě jsou, je IMHO iluze že by tím BSD/Linux/Plan9... netrpěly jen čistě proto, že jsou FOSS.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přidám další hypotézu. Mě se minulý týden zakousl satelitní přijímač, přitom jsem tam linux instaloval celkem nedávno, takže ještě neměl nárok. Jen o pár hodin později se zakousl server s Raspberry PI, i když ten zase naopak už jede dlouho a nikdy to neudělal. V obou případech pomohl restart. Že by někdo testoval datové přenosy po energetické síti? A má to své vedlejší účinky...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

HYPE https://antergos.com/try-it/

arch pro lenochy bez patlání.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to videl na rozbity SSD. Neni nic jednodussiho nez nastartovat LiveCD a precist logy, prip. ten disk zkontrolovat. Vse potrebne tam je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

logicka varianta, narozdil od uvah ze se "Linux rozbil", pokud to delalo vice distra na ruznem hw, predpokladam ze SSD bylo porad to same naborene, technicky totiz neni mozne aby se "Linux rozbil" (teda ani zadnej jinej OS) tak ze by ani cista instalace nepomohla, protoze to je pak vzdy 100% jedine HW problem...
btw: osobne sem teda nemel potreby nikdy zadnej Linux preinstalovavat z duvodu ze by "se rozbil" na funkcnim HW, jestli nastal nejaky problem tak protoze ze jsem udelal kroky ktere prooblem vyvolali, tak sem pak udelal kroku ktere ho napravili....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

btw: onen v clanku zminenej problem s zatuhavanim W10 u logouta
http://technomorous.eu/post/148998113903

ma uz rozuzleni, problem byl/je SW ve W10, ktere uz se tak nahrazuji za Slackware Linux :)
http://technomorous.eu/day/2016/08/20

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vsechny tyhle veci mne jen utvrzuji v tom, ze neni duvod spechat k upradu na W10..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ježkovi woči.. a chudák Tux natrhlou prdel od rudýho ďábla BSD :-) (staré ale vtipné)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ještě měl udělat nějakou koláž a dát tam že koukaj z wokna aspoň :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pochopil jsem to správně: tři různé PC - tedy nesdílející žádný HW - přestaly fungovat několik hodin po sobě? Nebo např. disk putoval od neúplného počítače k počítači?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Netrpezlivo cakam na rozuzlenie kde sa stala chyba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě to budou nějaký erekce na Slunci. Sere se toho nějak moc. Otec (počítačový antitalent) mi o víkendu volal, že jeho MSI All-In-One se „rozkostičkoval“. Prej jestli to není nějakej virus - říkám mu, že viry maj dnes jiný starosti než kreslit na obrazovce kostičky, dneska se jde po datech.
Už se těším, až to uvidím.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jinak neni treba platit za to ze si clovel zkusi Win 10. Na mesic sou zdarma :-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ešte stále to platí? Ja, že to stratilo platnosť k 29.7.2016

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ale zase debilni clanek. Co maji spolecneho hardwarove problemy jezkova sockovskeho pocitace s linuxem? Jezku vymen si zdroj za najaky kvalitnejsi!
---
Narozdil od Windows se mi nikdy Ubuntu nepodelalo samo od sebe z niceho nic. Ano pri aktualizaci se muze "rozbit" /home, ale to se vyresi jinym docasnym profilem a opravou toho stavajiciho nebo uplne v nejhorsim migraci profilu, ale to se mi stalo jen jednou.
Musim rici, ze i aktualne Ubuntu 16.04 facha paradne, ale probehla teda cista instalace. Vyuzil jsem totiz prechodu na novy system a misto stareho rozhrcaneho Velociraptoru jsem zakoupil SSD Samsung 850 EVO.
---
Jinak teda mam jeste druhy pocitac - levna samohrajka s Manjaro linuxem a tam uz se mi stalo, ze se to podelalo po aktualizaci nicmene i tam to bylo resitelne a reinstal byt nemusel. Ono je to dan za rolling update, ten ma spoustu vyhod a okamzite zprostredkovani nejnovejsich balicku, ale obcas se neco nepovede, nestava se to moc casto.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ubuntu 16.04 u mě zatím moc nadšení nevyvolalo.
Ze čtyř mnou spravovaných instalací Ubuntu jsem zatím upgradoval jen jeden notebook. Systém byl ale po upgradu znatelně pomalejší a hlavně jsou pitomci z Ralinku názoru, že stačí mít Linuxový ovladač někdy z roku 2012 a chyby záplatovat netřeba, takže začala blbnout WiFi.

Takže jsem se vrátil zpátky k bezproblémově funkčnímu Ubuntu 14.04.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ako to dopadlo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to se dozvíme v dalším díle... (třeba už o w10) :-) :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pane Jezku, jak to cele dopadlo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jezek napisal novy blog a je jasne, ze prenho je tazke najst spravnu kombinaciu hw /sw/linux. Vacsina ludi vsak tento problem nema.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.