Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Klesá podíl Firefoxu, neboť Google zneužívá monopolního postavení?

No neviem ako vy, ale ja keď si zapnem Firefox a prihlásim sa napr. na Youtube, tak automaticky sa viem dostať aj do služby Gmail, dokonca ma Google špehuje aj na rôznych stránkach. Čo v tomto ohľade prináša Chrome? Teda okrem výrazne vylepšeného špehovania a cielenia reklamy?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, jestli to funguje stejne u FF, ale chrome umoznuje se Prihlasit do browseru a zacit synchronizovat, vsechno co tam deas, podobne jako na mobilu. Prijde mi to docela otresne, ale pouzivam to pro firemni ucely, protoze firma jede na googlich sluzbach. Hangout na desktopu je treba navazany na Chrome. Bez neho nefunguje. Hovory pres Hangout se realizuji rovnez v Chromu, byt je inicializujes v Hangout klientovy. Docela hnus velebnosti, ale funguje to.
Osobne Chrome nemusim, ale v dusledku googlich sluzeb ve firmne, mi na tom jede prave toto.
Na zbytek pouzivam FF, kde mi prave nejvic asi vadi jeho "chromizace"...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Firefox používám v práci při vývoji webového portálu. A to že dnes vypadá jako chrome mě neskutečně s*re. Protože chrome používám skoro od doby co vznikl, tak jsem si na něj zvykl. A nikdy jsem neměl s ním problém ani důvod přejít. Vždy když jsem zkusil firefox tak mě překvapil svou pomalostí (na mém PC), takže jej dnes používám jen na facebook a i tam žádná sláva. Dříve jsem v práci věděl, jestli jsem v Chrome nebo ve Firefoxu, dnes je to horší rozpoznat. Ale dokud bude mít firefox "lepší" a hlavně přehlednější (z mého pohledu) develop nástroje, budu jej na práci používat. Ale v první řadě si firefox škodí sám sobě.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem presel z Firefoxu na Vivaldi, ktere bezi na Chromiu a Firefox uz nechci. Urcite jsem nepresel kvuli nejake masazi Googlu, ale protoze me posledni verze Firefoxu neskutecne stvali.

Mimochodem, napriklad prohlizec Brave od byvaleho vyhozeneho sefa Mozilly take bezi na Chromiu. Proste Firefoxu uz maji plne zuby temer vsichni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Firefox jsem pouzival dlouhe roky a fandil jsem mu. Ale v soucasnosti je neskutecne pomaly a zere spoustu pameti. Mam ctyrjadro, 8GB pameti a SSD. A opravdu si rychly prohlizec predstavuji jinak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě ten hlavní problém je, že se prohlížeče snaží co nejvíc přizpůsobit Chromu.
Mohlo by to mít hezký český termín „chromnutí“ :-) nebo spíš chromovatění.

Prostě na úspěch Chrome reagovali autoři hlavních konkurenčních prohlížečů tím, že začali imitovat Chrome.
Čímž ty prohlížeče přišly o vlastní tvář a uživatelé o důvod je používat… Když někdo chce prohlížeč, který je jako Chrome, proč nepoužívat rovnou Chrome?

„když ve Firefoxu vlezete na nějakou Googlí stránku, obvykle vám hned začne cpát Chrome jako lepší prohlížeč (…). Proti tomu nemůže Mozilla bojovat absolutně nijak“

Jak to, že nemůže?
Minimálně technicky má prohlížeč spoustu možností, jak by mohl proti tomu bojovat.
Například řekněme „integrované blokování reklam“, které bude Googlí upozornění blokovat.
Nebo prohlížeč bude Googlím stránkám posílat Chromí user-agent. Může tomu říkat „optimalizace stránek“.
(Například stará Opera obsahovala sadu skriptů, které optimalizovaly různé populární stránky pro Operu- protože to nedělali autoři těch stránek.)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Oh goodness, everything is just good.Thanks.Blog keeping everything related to this subject and you are sharing details information about it.I reallly understood what you are telling hear.Its good blog and happy to see this content from you.Thanks a lot.An essay is a well researched and logically structured answer to a particular question. It is assessing the information or ideas relevant to the essay topic. You will get better and effective information from the sites available now on web.Refer https://www.essayguardian.com/ for more details.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak prohlížeč ať si používá každý jaký chce a jaký mu vyhovuje. Ale co považuji od firem za prasárnu, je nabízet update programu a při instalaci mít automaticky zaškrtnuto "Instalovat Google Chrome" (např. Adobe u jejich FlashPlayeru). Jako sorry, ale oproti takovýmto praktikám by se mělo bojovat a měly by být zakázané. :-/

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, ještě doplním, že mě už vážně štve, když po pročištění všech browserů, musím nejdřív:
1. odsouhlasit podmínky google
2. odmítnout nabídku na instalaci chrome (mám ho v pc).
3. odmítnout google jako výchozí vyhledávač (už ho mám)
4. odmítnout nastavit jako výchozí stránku google (taky už mám)
To už je opravdu velká pakárna, děkuji ti Google. :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

tak tohle je naprosto nehorazne. nemusel bych Xkrat denne zavirat tyhle nesmysle, kdyby se ta priblbla vec nejdrive podivala, jestli to mam/nemam nainstalovane. zavirat to musim i kdyz browsery neprocistim. prakticky pokazde jakmile vlezu nekam na stranky googlu.
kdo tohle vymyslel,ten by zaslouzil... aby mu mráz pr*del roztrhal !

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no ja na linuxe pouzivam FF uz iba ESR verziu. Palemoon a Chrome ako hlavne.
Problem je ze FF nic oproti Chromu neprinasa, a este ma problem s keepom a diskom...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Firefox jsem používal celých 15 let! Nyní jsem dobrovolně přešel na Chrome. Nikdo mně nemusel přemlouvat ani nutit. Důvod bylo katastrofální zpomalení běhu Firefoxu 54. Čekat u každé páté stránky několik až několik desítek vteřin než zmizí hláška "tato stránka zpomaluje váš prohlížeč" si prostě nemohu dovolit. Mám tři počítače, 2 s Win, 1 s Mintem, jako hlavní používám PC s Win. Firefox byl pomalý na všech třech. Nepomohlo ani důkladné vyčištění disku. Když načtení prohlížeče trvá déle než start operačního systému (čtyřjádro, 8GB RAM, SSD, Win10 PRO), je to prostě neomluvitelná ostuda. Edge je rychlejší ale po Creatrors Upgrade působí schizofrenním dojmem díky dvoujazyčnému provedení (zčásti je anglicky). Logicky tak padla volba na dalšího z velké trojky, na Chrome. Mohu jen konstatovat, že Chrome šlape jak švýcarské hodinky (navzdory doplňku Ghostery).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ty komenty na pomalost FF nechápu, zřejmě bude chyba někde v konfiguraci. Mám na Win8.1 i na W10 a reaguje naprosto svižně, žádné lagy.

A Chromej mám beztak na blacklistu, do pc nesmí ani za nic. Ještě strpím Operu, jinak než Chromýho to radši Edge/IE.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aktuálně zkouším Chrome, ale musím říct, že stávající FF je co do možnosti úpravy uživatelského prostředí ideální... V obou prohlížečích mám 17 doplňků, ale zatímco v FF jsou to doplňky z větší části rozšiřující funkce, tak v Chrome jsou to převážně doplňky, kterými se snažím přiblížit k FF...

Co mě na Chrome vadí:
- Absolutně nevyhovuje správa hesel, proto jsem začal používat KeePass2...
- Správa záložek je tristní. Žádná pořádná historie, kdy byla záložka vytvořena, kdy naposledy použita, řazení a podobně. Doplňky pracující se záložkami jsou v tomto ohledu jen o něco menší sh*t...
- Práce s Kartami ve mě evokuje ironický úsměv, neboť ani pomocí doplňků není možné si například nastavit připínání/odepínání Karty pomocí dvojkliku. Vypnutí zvuku na Kartě také není možné, opět přes doplněk, což není praktické neboť se musí zvolit karta a pak myší přes celý monitor na ikonu doplňku.
- Nastavení UI je prakticky nulové. Jediné co lze, tak je možné měnit pořadí ikon doplňků, což je opět nedostačující...
- V Chrome nelze oficiálně používat doplňky typu YouTube Downloader... Lze ovšem nainstalovat "neoficiální" doplněk. Poté ovšem Chrome s každým spuštěním otravuje, zda nechci vypnout mód vývojáře...
- Vykreslování fontů a grafiky je ... divné. Musel jsem si doinstalovat doplněk, který upravuje vykreslování fontů. Grafika sama o sobě je strašná. V některých případech jsem narazil na to, že se mi prolíná orámování skupin prvků. Grafická i rozměrová podoba prvků jako jsou zaškrtávátka, přepínače nebo rozbalovací seznamy textových polí na stránkách mě vůbec nesedí...
- Při stahování souborů si Chrome neumí zapamatovat umístění dle domény. Např. když si stahuji výpisy z bank a podobně, tak FF si pamatuje HDD adresáře podle toho z jaké domény jsem stahoval. Chrome sice má doplňky, ale také omezení, kdy přes doplňky umožňuje stahovat pouze do adresáře "[Drive:]\Users\[user_name]\Downloads". To lze "obejít" pomocí symbolických linek, nicméně je to opičárna, která otravuje...
- Lupa neboli zvětšování stránek se děje nad všemi záložkami. Není možné mít stránky na jedné záložce zvětšené a jiné stránky a jiné záložce zmenšené.
- Když jsem pro Chrome hledal doplňky, tak jsem zjistil, že spousta doplňků nedělá co je inzerováno nebo vůbec nefunguje. Nepamatuji se, že by se mi toto u FF někdy stalo. Ano, není to přímo chyba Chrome, ale ukazuje to na kvalitu komunity vývojářů doplňků pro Chrome. Problém je pak v tom, že člověk ztratí spoustu času hledáním a tříděním zrna od plev...

Co je na Chrome pozitivní je rychlost, ovšem za cenu mnoha "chrome.exe" procesů (teď když píšu je jich 22) a většího záboru paměti (samozřejmě součet všech 22 procesů) nemluvě.

Pokud FF po přechodu na verzi 57 bude více méně kompatibilní s doplňky, které má nyní Chrome, pak s největší pravděpodobností zůstanu u FF, i přes ztrátu možnosti nastavování UI. Předpokládám totiž, že UI bude u FF pořád mnohem lepší než u Chrome. Stejně tak si myslím, že zůstanou zachovány stávající možnosti ve správě záložek a podobně. S hesly ovšem nejspíš zůstanu u KeePass2, neboť s FF57 dojde ke ztrátě doplňku Password Exporter, který je pro mě zásadní. KeePass2 má mimo jiné výhodu v nezávislosti na prohlížeči, takže na PC můžu mít FF a v mobilu Chrome (FF pro mobil je pořádný kus exkrementu a navíc má problém při synchronizaci hesel.).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

- souhlas s nedostatky Chrome. Vyjmenované věci mi taky na Chrome vadí, přitom Firefox je má dobře vyřešené.

- jediné, co mi na Firefoxu vadí, je stále čím dál tím pomalejší javascript. Pár měsíců zpátky (nepamatuji si číslo verze FF) se začal objevovat neduh "Tato stránka zpomaluje váš prohlížeč" a od té doby se stránky s javou strašně sekají :-(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víceméně jsem Firefox opustil, když mě překvapilo, že tech preview vivaldi je stejně dobře použitelný prohlížeč a nepotřebuju jiné doplňky než AdBlock (hodila by se RSS čtečka). Dnes má navíc pár drobných vychytávek, které by u Firefoxu chyběly. Třeba seznam slovník a webový telegram v postranním panelu, použitelnou historii, ukládání do MHT. Navíc mi firefoxu nefungovalo korektně pár webů a třeba přehrávání videí ... nebylo jich moc, ale nakonec žádné z důvodu migrace nebyly zásadní, spíš jsem přešel kvůli drobnostem.
Nehledě na to, že Firefox si asi tři roky zpět doprasil GUI.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cherry Blossoms Dress - Официальный представитель в России
[url=http://cherryblossomsdress.ru/]More info...[/url]

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.