Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Komentář k BlackBerry 10

V ultramobilním světě smartphounů pro mě existují jen OS od MS a BlackBerry. Bojovat proti většině, která zná tak akorát nějaký Galaxy nebo Android a Ajphoun (ti OS většinou nedokáží pojmenovat) je únavné, tak jsem vděčný za každý článek. BTW Windows Phone mají aktualizace 36 měsíců, jak je na tom BlackBerry? Přece jen pro mě není mobil takový spotřebák.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

BB10 na trhu ještě 36 měsíců není, momentálně (pokud dobře počítám) tak je tu rok a dva měsíce. Nicméně pokud mám usuzovat z tabletové verze téhož systému, tak poslední aktualizace (dle oficiálního sheetu asi vážně poslední) pro tablet z roku 2011 vyšla včera, což se 36 měsícům blíží.
Klasický BlackBerry OS (BlackBerry Handheld Software) ve verzích 5 a 6, které vyšly v letech 2008 a 2010 měl podporu do září respektive prosince 2013, čili také minimálně tři roky.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Poslední aktualizace pro Playbook přináší akorát novou verzi Flashe a Adobe AIR, takže žádná sláva, raději bych uvítal aktualizaci Android runtime a BlackBerry Bridge oproti BB10. Jestli je to opravdu poslední verze, tak je to pěkný propadák, protože jsem se naivně domníval že když už nebude tak dlouho slibovaný update na BB10, tak že alespoň zkultivují stávající systém …

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Když porovnám první generace tabletů z let 2010/2011, je na tom pořád PlayBook relativně nejlépe, jakkoliv to asi majitele dneska už nepotěší. Původní iPad skončil po roce a půl na iOS 5, taktéž třeba Samsung na tom není stran aktualizací moc dobře viz např. http://blog.darkbyte.sk/?p=929259

BB se zachovalo k PlayBooku minimálně 2x lépe, ačkoliv od uvedení BB10 a přiznání, že na Playbooku nepoběží je jasné, že to je slepá větev, která (doufám) skončí s tím, že další generace tabletu už bude mít stejný OS jako telefon.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasně, záleží na úhlu pohledu, jako mám tablet s QNX se kerným jsem zažil kopec srandy (hlavně ve spojení s předchozím Curve 9630 ), jen mi mrzí že ta sranda pomalu končí. Na druhou stranu to není až taková tragedie, protože proč si např. dělat vrásky s polofunkčním klientem na ksichtbook, když si můžu bez problémů pustit jeho desktopovou verzi normálně v prohlížeči. Jinak BB10 je dle mého soudu to nejlepší co v současnosti na trhu je a s každým novým updatem se těším na novinky, které přinese, protože lidé co za ním stojí nepřestali používat hlavu :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsou na tom vlastně OS Ubuntu a Mozila?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím tak Ubuntu Touch ještě není úplně hotové a Firefox OS na tom (i když se již prodává) nebude o moc lépe ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Rozepsaná otázka zněla : Jestli někdo ví, jak jsou na tom s multitaskingem a vyřizováním notifikací Ubuntu a Firefox?
Mimochodem hotové telefony s Firefoxem se podle tady publikovaných článků na některých trzích začaly prodávat během minulého roku.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Problem BB je ten, ze na jednu dobru funkcionalitu pripada 10 vyslovenych napriekov, aby ich telefony nahodou este niekto nechcel pouzivat :)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

BB nie je pre ludi, ktori maju BB len preto, aby mali NEJAKY telefon. Pre takych je uplne zbytocny, pretoze rovnako mozu mat Ajfony ci Androidy.

BB je telefon do korporatneho/firemneho prostredia s firemnymi postovymi sluzbami (ktore su samozrejme v internej LANke a nijako inak nie su pristupne ani na webe) s centralnym spravovanim jednotlivych telefonov cez BES server.

Uz chapes ten rozdiel?

P.S.: takisto nie je pre ludi, ktori vyzdvihuju funkcionalitu Blackberry Hub. To nie je pricina, preco mat BB !!!!

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pak ovšem říkáte zcela opačnou věc než samotní autoři BlackBerry 10. To vzniklo hlavně proto, aby se platforma dostala z čistě korporátního prostředí i mezi "normální" lidi. Proto tam primárně jsou věci jako Flow. Stačí se podívat na libovolnou prezentaci BB10 za poslední rok a na weby jako CrackBerry. Uživatelů mimo BES je tam hodně velká část, skoro se mi chce si tipnout, že naprosto největší část uživatelů v BES bude ještě na před-desitkových systémech.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A to je prave ten problem. Dnes "smartfon" nemoze vyzerat ako BB9700 z roku 2008, lebo by nebol cool a moderny. Bez vsetkych tych sprostosti ako Twitter, XichtovaKniha a socialneho balastu. Ja idem proti prudu a pre mna plati v jednoduchosti je krasa a sila. Mne BB9700 bojato staci prave na to, na co bol v roku 2008 vyrobeny: synchronizacia firemnych postovych sluzieb. Doba sa ale meni (bohuzial k horsiemu) a tak to vyzera aj s BB smartfonmi a zbytocnymi blbinami ktore su v nich (z mojho pohladu).

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

O tom na co kdo používá BB se nepřu, jen bych rád poznamenal že BB9700 je z konce roku 2009, u nás se prakticky prodával až na přelomu 2009/2010, takže je o skoro dva roky novější než píšete. Ale to je jen takové zpřesnění.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Telefony s BB10 jsou v podstate pro kohokoliv jako vsechny ostatni, nedelejte z toho nejakou magii. Rikat "nekupujte si BB, protoze nejste dostatecne firemni" je docela spolehlivy zpusob jak poslat BB do hrobu a navic to neni pravda. Z10 a Z30 si uzije naprosto kdokoliv, kdo by si jinak poridil iOS, WP8 nebo Android.

Rozhodne uz neplati, ze by to bez BES neslo. HUB jde naprosto bez problemu pouzivat s mailem na Seznam unebo taky klidne bez Mail. Docela verim tomu, ze uzivatele socialnich siti oceni, ze se jim vsechno spoji na jednim miste a nemusi porad navigovat mezi nekolika aplikacemi s ruznym ovladanim.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Je naprosté minimum lidí co si BB koupili z vlastní vůle. Většina ho nafasovala v zaměstnání.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Prekvapive, ja som nefasoval! Mozem sa ist niekam stazovat? Vratia mi peniaze, ked som si ho kupil z vlastnej vole?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem přešel z androidu v září, kdy jsem zahodil(doslova) Xperii P a přemýšlel jestli iphone nebo BB. Zvítězilo Q10 a dodnes si tuto volbu nemůžu vynachválit. Světe div se, telefon používám hlavně k telefonování a to android neuměl. Mluvím hlavně o zpoždění po přijetí hovoru, restart telefonu při více příchozích hovorech nebo nemožnost zvednout/položit hovor. Většina těchto chyb šla za sony, nicméně ani samsung v top modelech nebyl lepší a některé chyby se objevovaly i u S3. BB OS10 není tak hezký a barevný, není na to tolik aplikací, nemá špičkový prohlížeč, ale OS10 je hlavně funkční a to je to, co od pracovního nástroje a vlastně jakékoliv elektroniky požaduji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

taky jsem nadšeným uživatelem Z10. je o třídu výš co do rychlosti běhu a komfortu ovládání než Android.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Kamarád přešel nedávno z Xperia GO ("moc hezké" problémy s hovory a padáním systému, po HW stránce je ten telefon OK) na Q10ku. Už pěkných pár let se mu starám o počítače a telefony, takže mám info z první ruky - přechod byl naprosto bezbolestný, byť dlouho trvala synchronizace dat (cca 20 tisíc záznamů v kalendáři za poslední 3 roky), androida jsme synchronizovali stejně s Outlookem, tudíž sync do BB naprosto v klidu :-)

Kamarád je z BB naprosto nadšený, uchvátil ho právě BB Hub, pochvaluje si rychlost, stabilitu a výdrž na akumulátor, Gočko vydrželo max. 1 den :-((

Druhak, co byla pecka, bylo párování s autem (MB Command ve Vianu) - zapnul jsem párování, telefon se zeptal, zda je to MB nebo Smart a bylo hotovo a funguje to skvěle - s Xperií permanentně potíže :-(

Sám jsem dlouholetým uživatelem iPhone a též jsem maximálně spokojený.

Osobně za business telefony považuji jen BB a iOS, u těchto OS funguje synchronizace a správa telefonů, u Androida to spíš nefunguje :-((

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jak je to tedy dnes u BB s připojením k internetu? Mám na mysli, funguje to stejně "hloupě" jako u konkurence, tedy bez spec. služby u operátora (když nechci využívat korporátní funkce, ale prostě jen to co používám teď na S. Note1 - kecání, sms, brouzdání, mapy/navigace). Měl jsem před Notem roky nezničitelný BB nevím kolik,klasika s mech. kl. a kolečkem a byl to nejlepší telefon co jsem kdy měl. Teď pomalu přemýšlím nad novým telefonem - Note mám na A4.04 a šlape vlastně dobře, ale... Nejraději bych opravdu velké pádlo nejlépe i s mech. kl.
Takže jak je to s tím základním datovým připojením a brouzdáním u BB?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, BB10 právě z výše uvedených důvodů (dostat se z korporací i mezi lidi) nepotřebuje pro přístup k internetu speciální tarif (BIS). Osobně mám základní tarif za 150/měsíc od O2 a funguju zcela bezproblémově.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za odpověď - tak to je fajn. Byl jsem už skoro rozhodnutý pro Note3, ale po střízlivé úvaze musím říct, že po "telefonu" potřebuju akorát obvyklé věci, + kalendář (dá se na BB synchronizovat s kalendářem Googlu?), + prohlížeč (funguje BB prohlížeč jakž takž normálně i na plných webech?). Dají se snadno synchronizovat kontakty s Googlem, nejlépe s více účty?
Pokud by to "nějak rozumně" šlo, tak bych popřemýšlel buď o Astro Z30, nebo o Q10. A to dilema, jestli raději větší displej na čtení webů, nebo menší displej, ale HW klávesnici je OBROVSKÉ! :)
Možná než se rozhodnu, tak dorazí některá z novinek BB.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prohlížeč je postavený na WebKitu a dá se z něj dokonce číst i diit.cz, což tak nějak považuju za jasný důkaz toho, co browser zvládá :)
Synchronizace pomocí CardDAV a CalDAV jde s Googlem bezproblémově, minimálně kalendáře synchrozuju hned čtyři a funguje to. Kontakty mám už pár měsíců na svém, ale protokol je stejný, takže i GMail kontakty by měly jet bez potíží.
Sám jsem měl rok Note2 a šel jsem do Z10, byla za skvělou cenu, dokonce mi po prodeji Note2 ještě něco zůstalo a celkem rád jsem se vrátil k menšímu zařízení.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by nekoho zajímala synchronizace cardDAV a calDAV s Outlookem a nasledne pak at uz třeba Gmailem nebo jinym serverem, i firemnim, tak bych doporucil EVO Collaborator http://pocitace-a-internet.blogspot.tw/2016/01/synchronizace-exchange-ka...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyzkousel jsem a funguje v pohode! Zde je odkaz na stahnuti https://cz.evomailserver.com/product_eco.php

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sam pouzivam Google Apps a bez problemu(kalendar,maily,kontakty), s webem temer neni problem - prohlizec s jadrem webkit vcetne podpory flashe, vice uctu na kontakty by melo jit bez problemu, ale nemam vyzkousene - hlavne obcas haprovalo parovani duplicitnich kontaktu(fb <> gmail), ale od nove aktualizace je to vicemene vyresene...
krome klavesnice je u Q10 a jejiho "maleho" displeje vyhoda ve vydrzi, ktera u me dela den navic, tedy 2dny provozu

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

U Q10 mám zprávy od majitelů i o 4 a více dnech výdrže při průměrném používání. Mě dá 40-48 hodin i Z10 s "pouhými" 1800mAh v akumulátoru.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak tam fungují Google Apps - tak to je super. V jaké verzi? Nebo to v nějakém aplikačním "obchodě" samo nabídne správnou verzi? Tedy včetně Gooogle Maps (on-line navigace)?
Jak se na tom displeji Q10 dá "brouzdat"? Je mi jasné, že to nebude jak na Notech atd, ale je to zkrátka použitelné i jinak než nouzově? Chápu, že to je subjektivní, ale i tak :)
Fakt kurňa nevím, jestli zvolit větší displej nebo HW klávesnici... Ach jo... To je takřka Sofiina volba... :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je asi zmatení pojmů, Google Apps bylo zřejmě myšleno ve smyslu, že se lze napojit na webové služby Googlu pomocí nativního kalendáře/mailu/kontaktů. Přímo pro BB10 ovšem Google svoje programy nedělá.

Nicméně, ještě to tu nezaznělo - pokud by na tom někdo trval, tak BB10 umí pouštět aplikace pro Android, stačí sehnat APK a nainstalovat ho. Nemá to tu čistotu a krásu nativních aplikací, ale když něco existuje jen pro Android, je to možnost. Dokonce existuje neoficiální klient pro Google Play, který se do telefonu nainstaluje a on pak přímo umí hledat a stahovat aplikace v GP. http://redlightoflove.com/snap/ - Čili přechodem z Androidu na BB10 o Android vlastně nepřicházíte, pokud nechcete.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak - to by až tak nevadilo, kdyby náhodou bylo něco potřeba. Všechny moje Androidí telefony jsem měl "rootnuté" i v tom mém Note1 používám Omni/Android 4.4, tedy mi nějaké "SW šaškování" s mobily není cizí.
Víc mě hlodá ten displej nebo HW kl. Budu si to muset jít někam odzkoušet.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Z hlediska uživatele - Blackberry dlouhou dobu neumělo WiFi hotspot pro sdílení internetu a nasdílet konektivitu notebooku byl opruz. Kolegové tvrdí, že poslední Blackberry (před QNX OS) přestaly být držáky a neustále je reklamovali.
Z hlediska korporací - původně byl BB hit, pak přišel iPhone a nahradil ho a BB najednou už nebylo tak úžasné. Do iPhonu si lidé neustálne něco instalovali, šmatlali po obrazovce atd, zatímco BB byl jen pracovní nástroj - proto uživatelé začali chtít iOS místo BB :-) A firemní stratégové dokáží fenoménu BYOD odolávat jen určitou dobu, takže nakonec i do firem proniká kromě BB iOS, Windows Phone a nakonec i Android.
Plus, pokud vím, nové QNX BB se musí spravovat pomocí nového BES 10, které ale nepodporuje staré OS 7 a níže. Navíc BES 10 má extra konzoli pro iOS a Android a extra konzoli pro BB 10 zařízení + do toho máte ještě udržovat staré BES pro podporu starých zařízení. Čili místo správy všeho na jednom místě jako ve starém BES máte minimálně 3 místa, platíte dodatečné licence atd... Divíte se, že to už nikdo ve firmách nechce?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Máme ve firmě jak BB7 tak BB10, s administrací BES pravda nepřijdu do styku, takže je možné, že to opravdu tak je. Každopádně nemyslím že jinde by na tom byla firma s centrální administrací lépe. Pokud je to firma která umožňuje BYOD nebo dokonce dává volnost zaměstnancům při výběru firemního mobilu (u nás má cca třetina Android, pár lidí iPhone a zbytek BB Q5 či něco s BB7), tak se asi bordelu v centrální administraci nevyhne. Existuje něco, co by mělo možnosti BESu a šlo pro všechny platformy z jednoho místa?

Nicméně co jsem osobně několika lidem nastavoval byl WiFi hotspot na zařízení s BB7 za poslední tři roky to na všech modelech bylo na jedno kliknutí. Předtím to pravda nebyla žádná sláva.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Existuje něco, co by mělo možnosti BESu a šlo pro všechny platformy z jednoho místa?" ano existuje - Mobileiron len je pekne drahy. Pouzivame ho v Banke. Ide tam BB, iOS, Windows Phone, Android a funguje vyborne. Jeho vyhoda oproti BESu je ze nepotrebuje firma specialny program u providera a pripoji tam hociaky telefon.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.