Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Konec zlatých časů fotografie na film

Míchal jsem si vývojky sám, vzpomínám na obrovskou nabídku chemikálií za bolševika, v každé lepší drogérii. Současná psychopatická doba omezování, snad aby si obyvatelstvo nevyrábělo doma výbušniny, je vážně groteskní.

Děsím se chvíle, kdy těm blbům někdo prozradí, že benzín hoří - nepochybně ho také zakážou.

Díky za informaci o caffenolu - vůbec jsem o tom nevěděl. Úžasné !
Existuje i beer-nol, jak jsem právě zjistil na webu.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ta nabidka byla tak obrovska, ze kdo nemel nekoho kdo mu nektere chemikalie nakradl v nemocnicich nebo jinde kde to meli musel poslusne cekat, az jednou za nekolik mesicu neco dorazi i do lokalniho kseftu :-)

Treba informace, ze pristi patek prijde 5 kusu filmu Orwo mela cenu zlata.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pěkná blbost. Kdykoli jsem přišel do obyčejné drogerie v Brandýse nad Orlicí nebo v Chocni, dostal jsem vždy fotografické materiály a chemikálie, jaké jsem potřeboval, i v různě velkých baleních.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

i u nas na malomeste s cca 5.000 obyvateli bylo vse jak na foto / dokonce i svitkovy Ilford 27DIN /, tak i na trhaviny / mel jsem stesti, ze mne jeden "pokus" neamputoval ruku, pac strepina sla naplocho :) /
ted jedine pres iNet....

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Zjevně jak kde. U nás bylo dobré si třeba diapozitivní filmy ORWO kupovat už na jaře. Po dobu dovolených byly nesehnatelné. Ono to socialistické zásobování fungovalo zvláštně, ve městě v jiném kraji je měly, holt někdo neaktualizoval plán :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

hodne zalezelo na vedoucim kseftu...., treba v zelezarstvi jsem sehnal radu vrtaku na plosnaky 0.8-2.0mm / sice az na objednavku po cca 1 mesici, ale byly /, v Brne nesehnatelne...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ti blbci dobre vedi ze benzin hori, ale zakazat ho nemuzou, protoze dostali baksis. Stejne tak nemuzou zakazat alkohol a cigarety.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pekne pocteni, moc pekne napsane.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som to zasa tak cierne nevidel. Klasicky film je stale dost rozsireny a prave nadsenci budu na to stale fotit, takze stale bude nejaky trh. Akurat majorita z tohto trhu odide a stane sa z toho okrajova zalezitost kde sa bude ale asi dost priplacat. Tak ako ostatne so vsetkym. Takze filmy zostanu len sa z toho stane okrajova a asi draha zalezitost pre nadsencov.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja porad doufam, ze kvalita digitalu pujde tak nahoru, ze za par let (desitek) dozene kvalitu filmu. Jak pro foto, tak pro video.
Na jednu vec bych se ale rad zeptal (sorry za odbihani od tematu). Cim to, ze nektere novodobe serialy v televizi maji koukatelne barvy a kontrast a jine jsou pastelove, bez kontrastu (proste typicky digitalni). V obou pripadech se to nataci na digitalni kamery. Takze proc je mezi tim tak velky rozdil. Neboli kde se setri? Je to v kamerach, nebo v post-processingu, kdy ty vicerozpoctove serialy jsou dobarvovany?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ono už je to hodně dlouho, co digital kvalitu filmu předehnal...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

není to jedno, jestli dohnal nebo předehnal?

kvalita fotografie je jinde než v médiu, na které byla pořízená.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze u nekterych fotografii muze osilinit i urcita technicka kvalita, ktera vypovida i o technicke kvalite toho zaznamoveho media a celeho 'soukoli'.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

jenom dva mínusy? snažte se víc :D

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Kvalita digitalu predehnala kvalitu filmu s prichodem 10mpx APS-C snimacu. Konkretne dynamicky rozsah 14 EV ktery maji posledni generace snimacu Sony nema zadny barevny kinofilm, ten ma kolem 10 EV a diafilm pouze 6 EV (mene nez mobilni telefony). Co ma dynamicky rozsah 20 EV jsou nektere specialni cernobile filmy.

Je dokonce tak daleko, ze i ti nejvetsi milovnici foceni na film co se stiti vzit do ruky digital se rozplyvaji nad kvalitou fotografie 100x100 (ano, ctverec) - jake je to zrno, jake jsou tam prechody odstinu, jake detaily.

Kdyz jsem jim prozradil ze je to fotka z D7000 zkonvertovana v DXO na cernobilou, tak malem padli na zem, protoze to ze to neni film proste nepoznali ani kdyz to zkoumali z par cm.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Je to v postprocessingu. Někdo si myslí, že tím dosáhne nějaké nálady.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Je to v kamerách (občas se točí na pěkné šroty, to že je kamera digitální ji ještě nedělá kvalitní), umění scénu nasvítit, což samozřejmě něco stojí, a taky v postprocesingu. Ten toho naopak často víc zkazí než dožene. Viz blbý zvyk místních TV, že kriminálky a obecně tajemno se točí s modrým nádechem, někdy je to spíš modrobílé než barevné.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Za chvilku se vrati doba kdy se filmy podelne rozrezavaly a perforovaly v dobe jejich nedostatku.
https://www.youtube.com/watch?v=Ld8pVXbAs5I

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

S tím opěvováním dlouhodobé životnosti filmu bych to zase nepřeháněl.
Proti digitální podobě to sice má své výhody, ale na druhé straně i nevýhody.

1. Papírové fotky časem degradují. Barvy na 30 let staré fotce obvykle nevypadají tak, jako v době pořízení. Totéž staré filmy.

2. Navíc se papírové fotky opotřebovávají. Jejich dlouhodobá životnost je založená na tom, že si je nikdo neprohlíží. (U digitálních dat je to přesně opačně, čím víc se fotka prohlíží, na tím víc místech nejspíš bude a bude mít větší šanci přežít.)

3. Papírové fotky zabírají spoustu místa. Když přijdou hasiči, že vedle hoří a musíte se evakuovat, můžete popadnout notebook, případně záložní harddisk nebo krabičku s SD kartou a jít. Ale těžko budete vystěhovávat krabice fotek ze skříně.
Totéž když někdo zdědí několik krabic fotek a už tak má plný byt krámů, nejspíš si vybere několik a zbytek vyhodí.
Tady je ten fakt, že digitální fotky zabírají jen virtuální místo (a ještě ne moc), kvůli kterému spousta lidí uchovává každý odpad, ve prospěch věci.

4. Digitální data lze bez problému zálohovat na více míst, takže povodeň či požár pro digitální fotky nemusí být zásadní problém.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

ad 1 - Co když to není degradací, ale srovnáváním s technologickými možnostmi dneška? :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.