Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Leica M10, nová generace legendárních dálkoměrů

absence autofocusu - povazuju za mirne negativni omezeni
omezené až nulové možnosti videa - tak to je pro me jako pro cloveka, ktery o fotoaparatu uvazuje jako o zarizeni produkujicim fotky vyslovene pozitivum
přemrštěna cena - no tak to je hodne blby, pravdepodobne by byl mimo me financni moznosti. :-/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No autofocus, také protichodné. Predsa len automatika nie vždy presne vie kam zaostriť, ale dá sa jej to povedať. Manuálne to trochu dlhšie trvá. Ale v minulosti ma to na Praktice BCA nikdy neobmedzovalo. Dokonca som dokúpil zoom Vivitar 28-70 Macrofocusing a externý blesk Metz 36 C-2 a rukoväťový blesk Praktica PS 2000. Myslím, že doteraz všetko funkčné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou, už jsem nad tím přemýšlel a mně až tak nějak úplně extra přemrštěná ta cena nepřijde. Pokud člověk vezme v úvahu, že je to fullframe a jsou k tomu dostupná supersvětelná skla, tak to není až taková hrůza. Určitě člověk přeplatí tak dvakrát až třikrát, ale není to nijak řádově. Teď shodou okolností uvedl Fujifilm středoformátové CSCčko za úplně shodnou cenu. Pokud si vezmene, že k tomu budou skla začínat na F2.4 a budou stát stejně jako ty Leicy, tak jde vidět, že to pořád ještě není úplně mimo mísu. Leica-neleica, pořád je to schopný (i) pracovní nástroj.

Teď kamarád trápí jakýsi ten FF od Sony. Nadává na to jak špaček, že je to neergonomické a co tam je všechno za nesmysly, přitom tělo je sice za "pár korun", ale jakmile chce člověk trochu lepší objektiv, už se Leica nezdá tak drahá. Pokud je vychytaná a padne do ruky (což nemůžu potvrdit ani vyvrátit), tak možná jakože kolem dokola proč ne Leica?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když tam je ten nový procesor, o kolik set procent je výkonnější, že i nově zvládá pomáhat nad rawy tu redukci šumu neprovádět?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, kinofilmova Leica vydrzi desitky let v provozu.

Jenze ta digitalni je pajena BEZOLOVNATYM CINEM, takze nelze ocekavat zadnou desli zivotnost, kdyz vidim ty BGA pouzdra procesoru a dalsich komponent tesne vedle sebe.

Jsem zvedav na tu spoust, az zacnou tyhle fotaky hromadne odchazet, jako se to stalo u zname vyrobni vady M8. To bude masakr, telo za 150 tisic s zivotnosti par let proti svym predchudym.

Okinofilmove Leiky kde neni zadny bezolovnaty cin strach nemam.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V tom s tebou zcela souhlasím. Ostatně já bych "odsoudil" i některé ty kinofilmové Leicy s elektronikou. Ono ani olovnatá pájka není zárukou desítek let funkčnosti. Takže sice hledáček stojí za prd, ale věřím, že můj starej dobrej Zorkij (ať už 1, nebo 6), tyhle Leicy od M8 až po M10 přežije.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Elektronicke obvody sa fakt daju navrhnut aj na zivotnost v desiatkach rokov... stále fotim z Canon T90 + Speedlite 300TL,(cca 35 filmov za rok) oboje bolo vyrobene niekedy v 1988, fotak predtym pracoval v studiu, svadby atd. stále ide úplne bez problémov... a ze tam elektroniky je dost... Proste robustny tazny kon.

Snad to Leica navrhne odolne ... aj ked som dost skepticky...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výrobců klasických kinofilmů je stále dost, příklad:
http://imaging.nikon.com/lineup/filmcamera/slr/fm10/
Nedojde baterie a lze je užívat v extrémních podmínkách.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je ten předraženej plasťák co pro ně dělá Cosina?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.