Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Lennart Poettering poukázal na bídnost vývoje Linuxu

No, tak co tu máme dneska. "Malí kluci" si přes internet vyměnili pár ostrých slov. Prostě se pohádali jak už to tak někdy na světě bývá, IT media to po vzoru bulváru začala propírat ze všech stran a protože je asi okurková sezona nebo co, tak se tohle žabomyší poměřování pinďourků začalo více objevovat na světle. No a tak DIIT nesměl zůstat pozadu a taky přišel se svou troškou do mlýna. Nic se neděje přátelé, klidně se dál věnujte podstatným, užitečným, smysluplným, zajímavým a příjemným věcem a bulvární nesmysly nechme žurnalistům :-)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

ááá, že by nový člen mého fanklubu? vypadá to tak.

všiml sis že je to v blogu?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Mozna v blogu, ale zabira to vetsinu obrazu kdyz se vleze na diit.cz :-)

Takze se to neda prehlednout.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Ale nový vůbec ne pane Ježku, už jste mě párkrát uraženě osolil, když jsem s Vámi nesouhlasil. Buď máte krátkou paměť, nebo Vás solí tolik lidí, že si to nemůžete pamatovat :-D. Že je to v blogu jsem si všiml, dokonce Váš blog sleduji pravidelně protože to co předvádíte se hned tak někde nevidí a na DIIT je to bezpečně to nejhorší co zde lze číst. Takže ano, všiml, no a co jako? Je to na DIIT? Je. Je pod článkem možnost komentáře? Je, tak nač ta přihlouplá otázka?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ani PulseAudio, ani Systemd mi asi jen tak nepřiroste k srdci a proto tohoto člověka asi nikdy nepochopím. Úplně mimo ideologii *nix světa: "Write programs that do one thing and do it well"

+1
+50
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste poťapkat to zelené plusko pod příspěvkem. ;-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

U pluska neni videt, kdo tapka :)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Funguje, píše to "+1" - ještě nějaký požadavek?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

na tvoju ideologiu sa mozem vydlabat. alsa mi nikdy nefungovala, a pulseaudio zachranilo moj zvuk na linuxe

vezmi si tu ideologiu a strc ju niekam, niekam kde nefunguje zvuk

cele linuxove jadro je proti tvojej sibnutej ideologii, prestan ho pouzivat prosim

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

"alsa mi nikdy nefungovala, a pulseaudio zachranilo moj zvuk na linuxe"

To je dost odvážné tvrzení vzhledem k tomu, že PA by bez Alsy nepřehrál ani pípnutí, jelikož Alsa je právě to, co sedí na zvukovce.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

1) Ta ideologie není moje :)
2) Mně ALSA fungovala vždycky (když teda nepočítám to, že jsem si ji na laptopu musel buildovat ze src, což je ale na Debianu hračka, a musel jsem to dělat jen proto, že jsem používal unstable větev a chtěl jsem, bez rozumného důvodu, vždy aktuální jádro v němž ALSA měla nějakej problém s mou zvukovou) a PulseAudio ji používá také, protože je to jen zvukový server. Moje zkušenost je, že PA začalo pořádně fungovat asi tak od verze 1.99 a i potom je občas po aktualizaci PA nutno resetnout konfiguraci.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Pulseaudio hra cez alsu.

Ale aspon je pekne vidiet, aky typ ludi tie Poetteringove bloby zere ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> Nebude to o tom, proč jestliže je tak špatný, jej přesto adaptuje většina linuxových distribucí.

Ne, systemd se nedostal do distribucí proto, že by všichni jásali nad jeho genialitou, ale prostým protlačením hard dependencí jiného podobně šťavnatého projektu:

zabít Gnome 2 > přesvědčit většinu k přechodu na Gnome 3 > zařídit, aby bylo Gnome 3 závislé na systemd

Pikle naší politické scény jsou proti tomu hadra :(

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je pravda jenže troufnu si říct ne úplná. Byl zde hlad po lepším initu a přišel systemd coby nový init. Jenže systemd bobtná a už to dávno není jen init, ale už se cpe i do oblastí jako podsvícení displaye apod.

Takže ti, co systemd obhajují se vyjadřují pouze k jeho init části (skvěle se píší unit soubory, dobře to definuje závislosti, apod.) a ti, co systemd kritizují se naopak o init části nebaví skoro nikdy, ale za to kritizují binární logy (journald), přítomnost dhcp serveru, správu co já vím loginů a uživatelů až po screensaver.

Jinými slovy obě strany se sice hádají o systedm, ale každá ze stran vlastně kompletně o něčem jiném. Kdyby byl systemd jen náhradou za sysv, tak ok. Jenže systemd chce být samostatným OS a Lennart na této cestě neúprosně kosí všechno a všechny. Před nedávnem narazil na kernel a na Linuse, který si nenechá v jádře dělat bordel. A tak se LP vyplakal, jak mu někdo rozbil bábovičku.

+1
+52
-1
Je komentář přínosný?

No Pulse Audio bylo hrozny a od nasazeni do distribuci trvalo jeste dlouho nez to zacalo byt aspon trochu pouzitelne a vykopat to ze systemu dalo docela zabrat. Systemd bude neco podobnyho, nicmene nechapu proc nekdo vini autora, je to chyba distribuci, ze to integrujou a chyba ostatnich, ze nevymysli neco lepsiho.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

> chyba ostatnich, ze nevymysli neco lepsiho.

So bolo zle na SysV inite?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že se zase soudruzi z Macroshitu radují. Proč tu nevidím BTJ, Petyy, Laela a spol?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co to ma spolecneho s MS ? No jo, uz chapu - uroven diskuze jak na novinkach ... taky pod kazdym clankem (treba i o objevu nove jesterky u Amazonky) vzdy nekdo kritizuje politickou scenu ... . Ale co se divim, kdyz presne tyhle lidi sem Jezek natahal ... .

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

"které by jiného nenapadly (například zkombinování schopností souborového systému ZFS s balíčkovacím systémem a další)"

Asi jsi měl na mysli BTRFS. A není pravda, že to jiného nenapadlo, jenže ono ne vše, co někoho napadne je také dobré realizovat. A ti inteligentnější si to dokáží rozebrat z více úhlů. Tato schopnost LP značně chybí.

Zdroj:
http://0pointer.net/blog/revisiting-how-we-put-together-linux-systems.html

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V tomto případě asi ano (btrfs). Ale ironií je, že právě tohle někoho jiného napadlo a o dost let dříve. Právě se ZFS. Balíčkování v S11 (Image Packaging System) se o ZFS hodně opírá... a taky je to v mnoha ohledech docela trága. :(

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Ale vyvíjet nový operační systém (systemd) uvnitř jiného (Linux) prostě v principu věci není optimální strategie v duchu KISS principu."

Zase ty vole. Zase... ach

Som zvedavy kedy sa tu objavi clanok o consoled. A ake zabavne komentare tu najdem.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Zase ty vole. Zase je tu... ach

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> Som zvedavy kedy sa tu objavi clanok o consoled. A ake zabavne komentare tu najdem.

Jezisikriste ten exemplar lehke mentalni retardace reimplementuje VT switch... Kde mozem prispiet tie bitcoiny?

Nieco taketo? :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

zajímavý článek, ale pro ty z nás,co nejsou Linux fanatiky, ta záplava zkratek a jmen v článku má nulovou informační hodnotu

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

V kostce: Lennart se už pár let vyžívá v mrvení linuxového userspace a teď, když se jeho bystrá mysl plná revolučních nápadů zaměřila ku kernelu, narazil a rozbrečel se, že ho tam ti zlomyslníci nechtějí nechat šlapat na jejich bábovičky.

+1
+35
-1
Je komentář přínosný?

^ This I like ;)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Možná je to hloupý dotaz, nevím, ale přece jen — věděl by někdo z linuxové komunity, čím se pan Lennart Poettering, Theo deRaadt, Linus Torvalds a další přední vývojáři Linuxů/Unixů a tak dále — čím se vlastně živí? Z čeho jim plyne mzda a odměna? Jen mne to zajímá, když tyhle OS jsou zcela zadarmo a tak dále…
Jsou zajisté chytří a šikovní, ale veškerý svůj čas věnují vývoji něčeho, co je pak zdarma. No a z podstaty a z radosti ze své práce nájem nezaplatí, že ano…

No a „děkuji“ za minusko. Já se jen zajímal o ekonomiku takového vývoje, nic víc. Nebyl v tom myšlený žádný útok či nějaká narážka…
Bylo by velmi zajímavé, kdyby se udělování znamének odanonymizovalo :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pracuju pre RedHat, Canonical, Linux Foundation, nejaku univerzitu alebo inu neziskovku a tie ich platia.
A korporacie zarabaju prachy za Support - napr RHEL uctuje za 1 server 1300 dolacov rocne

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No, pokud pracují pro univerzitu, tak musí navíc přednášet a pod. I univerzita musí sledovat ekonomickou bilanci příjmů/výdajů. Pokud pracují pro neziskovku, tak opět musí vykázat nějaký zisk neziskovce (pokud tohle spojení dvou slov již samo o sobě není oxymoronem), který jim ve mzdě ta neziskovka vyplatí.
Pokud by vydělávali za „support“, pak by to tedy znamenalo, že tento OS je sice zdarma, ale není zas tak jednoduchý a uživatelský přítulný a již dopředu se počítá s tím, že bude zapotřebí tvrdě platit za podporu (popřípadě je tento OS již tak optimalizován, aby jeho správu mohl dělat jen těžce školený specialista). No a 1300 USD/server/rok není zrovna málo, takže z toho by se tedy obklikou mohl platit vývoj OS. To by pak vycházelo, ekonomická bilance by byla vyrovnána…
Dík za odpověď.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ono to free totiž není zadarmo, ale od freedom - svoboda. Zdarma jsou v podstatě jen zdrojáky, se kterými si při splnění licence může dělat každý co chce. Že se najde nějaký chlapík, co založí distribuci, překompiluje, pospojuje různý freedom-software do distribuce už zdarma být může nebo nemusí. RedHel a spol se živí prodejem serverů a supportem k nim - když něco přestane fungovat, tak to opraví. Windows Server funguje v podstatě stejně, akorát že tam nejsou freedom zdrojáky. A samozřejmě RedHat a spol si platí vývojáře, aby jim ten software vylepšoval a udržoval, protože autor tomu vždycky rozumí nejvíc. Nikomu samozřejmě nebrání si napsat svojí variantu a být rovněž placen RedHatem...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, díky za odpověď. To pak dává smysl. Takže normální „biznis“, akorát že v poněkud volnější formě. Zajímavé…

Docela by mne zajímalo, kdyby se pak udělal skutečně nezávislý audit, jak nakonec dopadne bilance třeba na úřadech v Mnichově. Jak by to asi dopadlo po započtení veškerých nákladů, i nákladů na dodatečnou podporu, zda-li by to i pak bylo tak moc výhodné a nebo třeba jen o trošku víc či by to bylo naopak ztrátové. Ale taková data k disposici asi nebudou, to si iluze nedělám.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Netuším jak v Mnichově, ale v ČR jsou úřady, jejichž ICT oddělení (o X lidech) nedělá nic jiného, než jen zvedá telefony a úkoluje dodavatele. Není vůbec výjimkou, že soukromá firma (dodavatel) spravuje několik úřadů. A ta firma má typicky méně zaměstnanců, než je těch X lidí na jednom jediném úřadu. Takže jedna firma dělá práci, kterou má dělat, ale nedělá, mnohonásobně víc lidí zaměstnaných na těch úřadech.

Tedy, kdyby se udělal ten skutečný nezávislý audit, tak by zjistil, že tu práci externích firem by z přehledem ten úřad zvládl sám levou zadní. Po personální stránce na to má lidí víc než dost. Takže jednak se ušetří na licencích, ale také na správě.

Proto se také žádné audity nedělají. ;-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To mne ani neudivuje… :-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

"No, pokud pracují pro univerzitu, tak musí navíc přednášet a pod."

Nemusí. Existuje hromada zaměstnanců univerzity, kteří nejsou učiteli. Někdo se musí starat o administrativu, někdo třeba o IT zázemí a softwarové vybavení. Pokud například vyvíjí nějaký software pro univerzitu, tak by bylo vhodné kdyby tento software byl opensource.

U nás takto funguje například NIC.cz, což sice není univerzita, ale veškerý software potřebný pro jejich interní práci (správce domény) je OSS. Například BIRD, KnotDNS a najdou se i další.

"Pokud by vydělávali za „support“, pak by to tedy znamenalo, že tento OS je sice zdarma, ale není zas tak jednoduchý a uživatelský přítulný a již dopředu se počítá s tím, že bude zapotřebí tvrdě platit za podporu (popřípadě je tento OS již tak optimalizován, aby jeho správu mohl dělat jen těžce školený specialista)."

Není to tak. Tentýž OS si můžete nainstalovat zcela legálně zdarma a zpravovat si jej sám, což je ostatně drtivá většina případů. Stejně jako si vodu můžete opravit sám a přitom si spousta lidí volá vodoinstalatéra nebo topenáře, který si řekne o litr jen za to, že přijel. Přitom je to studium na učňáku a zvládne to většina lidí. Přes to si to lidé platí. To si každý musí uvážit.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Je to mezně zdarma. To není totéž co zdarma. Economy 101.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

LP je placen firmou Red Hat a ta vydělává mimo jiné na podpoře svého Enterprise linuxu (RHEL). (RHEL je zdarma, to co se platí je podpora. Ovšem pokud někdo chce RHEL a nechce podporu, je pro něj snadnější nainstalovat CentOS, což je binárně totéž co RHEL akorát bez trademarků RH, nebo CERNovský Scientific Linux, který též vychází z RHELu, ale jsou tam další změny pro vědecké použití.)

Theo maká na univerzitě. Takže vyvíjí software pro svého zaměstnavatele, přičemž ten software je opensource (což by mělo být pravidlem, pokud se něco vyvíjí z veřejných peněz).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Mna by fakt zaujimalo, aky problem mate sakra so systemd. Je to elegantnejsie, prehladnejsie, komfortnejsie a hlavne modernejsie ako povodne tooly. Pri binarnych logoch nemusim riesit bordel na disku a viem si ich elegantne vyfiltrovat, startovacie scripty za mna riesia dependencies a nemusim ho tristvrte dna lustit co vlastne ten bashovy megascript robi. Config a deploy identickeho servera beziaceho na Debiane a na Rhel7 mi vdaka tomu zabere na Rhel menej casu.
Je to konecne system z 21. storocia ktory ulahcuje robotu. Nie geek tool ktory na obsluhu potrebuje manual na 3000 stran...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Nie geek tool ktory na obsluhu potrebuje manual na 3000 stran..."

Teď zřejmě mluvíte o VMS, Unix byl historicky mnohem jednodušší. :-D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je ako Windows... Kym funguje, je celkom fajn, ked sa nieco pokasle, si volne povedane v prdeli. Komunita okolo Archu svojho casu pouzivala slovne spojenie "systemd'd system." Oznacovala system, ktory upgrade alebo pouzitie systemd doviedol do stavu, ked je jednoduchsi reinstall.

Vdaka systemd som bol v prdeli asi 5x, odvtedy si zivim vlastne Arch repo s balickami potrebnymi pre vysekanie systemd a mam vyrazne menej problemov (vratane _fungujuceho_, nebinarneho logovania)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přesně... třeba se díky systemd jednou i zbavíme stavu, kdy si každý proces sám po svém pytlíkuje démonizaci (pokaždé nějak jinak trochu blbě), viz http://www.abclinuxu.cz/clanky/systemd-psani-unixovych-demonu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co samozrejme nehrozi, nakolko by tak vznikol demon nekompatibilny s ostatnymi *nixami a pricetnymi distribuciami.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Lennart je plný estrogenu a proto ho nechápete .

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Asi mi to nepřísluší, ale rád bych poděkoval všem (hm, většině) zde diskutujících a dovolil si tuto diskuzi navrhnout jako etalon "správných" nebo lépe "rozumných" diskuzí, které:
- se drží daného tématu
- doplňují jej relevantními vysvětlujícími informacemi
- doplňují jej z různých úhlů pohledu relevantními a přesto různorodými názory na věc
- doplňují jej praktickými postřehy a zkušenostmi
- uvedená doplnění oponují či podporují původní článek i jiné příspěvky
- jsou stručné (to sedí zvlášť ode mě :-)
- i vtípky, rýpnutí a invektivy jsou docela on-topic a aspoň přiměřeně úsměvné

Tuhle diskuzi jsem si přečetl opravdu se stejnou chutí, jako článek.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.