Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Levná základní deska MSI po 6 letech provozu

105 st.C nic nerika o vydrzi pokud u toho nemate i pocet hodin. Napr. takto: http://nishioka.com/misc/teapo-sc.pdf ... 3000h @ 105st.

Takze vam to jelo 15000 hodin, rekneme pri 70-90 st. (tipuji dle toho, ze v mem HP notasu je chlazeni procesoru delano tak by neprekrocilo 80st.)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

i když tam mate počet hodin je to informace pro informaci pokud nevíte jaký je I ripple pro který údaj platí a hlavně nemáte tušení jakým proudem o jaké frekvenci je C zatížen.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nejlepší je, ze většina grafiku ac maj drahe a rekneme "kvalitni" monitory, tak tvori grafiku co si ji lidi v drtive a to opravdu naprosto drtive vetsine stejne budou "prohlizet" na nejakym ultra levnym zobrazovadle, kde ta puvodni tvorba vypada uplne, ale uplne jinak :))

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nastesti je to tak spravne. Tvori grafiku kvalitni. Vzdy je lepsi mit horsi barvy na levnem suntu (TN), nez presaturovane na kvalitnim zobrazovadle, coz se stane pokud grafik ma jen TN a upravi si to tak aby to nejak vypadalo. Vetsinou se s timto postupem setkavam od holek, ktere si rikaj graficky a delaji to na levnem notasu.

Proc by meli trpet ti, kteri maji slusne vybaveni??

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Grafika se neprohlizi jenom na monitoru, ona se take ve spouste pripadu tiskne - knihy, casopisy, fotografie - a tam na barevne vernosti uz hodne zalezi.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Prej levná deska (3.3k) :D Naopak, předražená a nevybavená. Naproti tomu třeba Asus M2N-E (případně o nějakých 5 stovek dražší M2N-SLI Deluxe) za 2.5k nabízela totéž plus lepší zvukovka, lepší síťovka, lepší chlazení, lepší regulace ventilátorů, lepší updaty biosů klidně až do AM3 cpu... Inu pan Ježek musí být stavitel jedna radost :D A výdrž samosebou také lepší (obě zmíněné drží dodnes). Pokud bych už sahal po MSI tak bych vzal Platinumku s heatpipe (druhá revize), ovšem ta podpora cpu byla tristní...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím kde jste vzal 3.3k? Ale na podzim roku 2007 stála K9N SLI-2F cca 2000,-Kč.
Viz vývoj ceny na heureka.cz

http://zakladni-desky.heureka.cz/msi-k9n-sli-2f/

Vaše snahy se za každou cenu navážet do redaktorů jsou už směšné, když si kdokoliv může ověřit fakta.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jinak ceny desek pro AM2 pak šli vcelku rapidně dolů (M2N-E se pak pohybovala kolem 1.800,-, cenu si poměrně dlouho držely hi-endové nF590) ale i tak v tomhle ohledu měly tenkrát proti Intelu navrch. Zlatá to léta pro AMD ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To nic nemění na tom, že ta deska na podzim roku 2007 určitě nestála 3.3k. Že jste hodil odkaz na cenový přehled z léta roku 2006 je úplně k ničemu. Je vidět, že jste jen rychle psal a napadal redaktora, než aby jste si předem ověřil ceny.

Druhý komentář o rapidním poklesu cen desek pro AM2 to jenom potvrzuje.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě dodám srpen K9N SLi-2F 3.014,- vs M2N-E 2.763,- Dobré, že?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A jinak 2013-7let je právě 2006 a ne 2007 z kterého uvádíte ceny vy ;) No offense, ale ty ceny i poklesy imho sedí (viz. to co jsem napsal níže) a klidně se mohu zítra podívat do ceníků (náš dodavatel byl většinou 100 mega).

Ad navážení: Mě prostě vadí když někdo lže, ale také plně chápu, když se pouze sekne - jsme jen lidi, že. Ovšem v tom případě by nebylo od věci článek třeba opravit (v tom případě slušně poděkuji za opravu) jenomže to pan Ježek nedělá a to mě štve a to hodně. Stačí se podívat jak hází neoprávněně vinu na ADATA http://diit.cz/clanek/adata-uvedla-superrychle-pameti-ddr3-3100

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Držel jsem se toho podzimu 2007. V článku je několikrát zmíněno "6 let" nebo "podzim 2007", ale jen jednou 7 let. Proto jsem bral, těch 7 let (tj. rok 2006) jako překlep.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ok, tak nahoďte ceny nejlépe z jednoho zdroje z toho 2006 protože Heureka dál prostě nevidí. Co tak koukám tak stejně M2N-E je nejméně o 262,- levnější (březen 2006).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vy to stále asi nechápete. V článku je uvedeno 5x rok 2007 nebo 6 let. Je tam pouze jedenkrát 7 let. Kdybyste si pozorně ten článek přečetl, tak by vám bylo jasné, že se jedná o pouze o PŘEKLEP.

Ale vy jste si pouze chtěl schladit předešlé bolístky a hned jste napadal autora. A teď se stále držíte toho roku 2006 jak h*vno košile místo aby jste uznal chybu, že jste se nechal unést očividným překlepem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale jó, já to beru - těch 7 let pan autor uváděl u jakéhosi vyprávění. Omlouvám se tedy, že jsem mylně vyhodnotil 2007, správně je 2006. A teď mě ukažte ceny obou zmiňovaných desek.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

2007, ne 2006 :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nevím proč bych vám měl něco hledat, ale když to sám nezvládáte, tak budiž.

http://zakladni-desky.heureka.cz/msi-k9n-sli-2f/
http://zakladni-desky.heureka.cz/asus-m2n-e/

Ceny ze září 2007:
MSI K9N SLI-2F cca 2100,-
Asus M2N-E cca 2300,-

Takže ta MB od ASUSu byla dražší. Zda se vyplatilo ty dvě stovky ušetřit je na jinou diskuzi. Tímto váš první příspěvek zcela ztrácí svou již tak mizivou informační hodnotu (vztaženo k tomuto článku).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Z úplně stejného důvodu jako jsem hledal já a já holt našel ty dvě desky na PCT (přiznám se, Heuréka mě nenapadla). Tak hlavně, že ta "vaše" dohledaná cena má větší hodnotu než ta moje, že ;)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Klasicky tam naflákali to, co zrovna bylo u várky při ruce, ale tak klasicky, Teapo - do hajzlu, OST - do hajzlu, NCC KZG - do hajzlu, Nichicon HN/HD/HM 2001-2004 - do hajzlu.

Nakonec to nejspíš zajde na čipset.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Na chipset? Když to neodešlo doteď s tím plíškem tak už asi nikdy ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Eh, myslim si že tohle stačit nebude. Ta deska umřekla klasicky na studeňákl pod chipsetem, kor horká NF570, která se u této desky tísní pod GPU naprosto nechlazená s nedostačujícim maly pasivem. Koukněte třeba na Asusm M2N-E, nejpopulárnější desku té doby, dost ppulární na to že dostala i biosy pro AM2+ a AM3 CPU, což se o té MSI říci nedá. A těhlech M2N-E, přestože maj chlazení chipsetu mnohem lepší, už dnes funguje jen naprosté minimum, všechny pošly na studeňáky.

Ten kondenzátor u napájení PCI-E slotu pravděpodobně nebude příčinou srti, do tohodle stavu se nedostal včera ihmo, ten je takhle už pár let, a začal by se projevovat jinak, pády v 3D když je grafika zatížená, či tzv studenné starty, atd. Naopak zde by to chtělo pochválit návrh PCB že srt jednoho random kondenzátou desku nepoložila.

Zkuste jej přeletovat, ale k životu by tuhle desku dle mého názoru dovedl jen reball cínu pod chipsetem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Docente, umíš taky napsat něco jiného než "studeňák"? BTW M2N-E (nF570 Ultra) a Deluxe (nF570-SLI) šlapou dodnes v ccá 37ks (podle mojí statistiky co jsem prodal) a na reklamaci byly dvě a další dvě jsem vyhazoval ze zákaznických pc z jiných firem. Podotýkám, že až na jednu měly vyskákané kondíky (údajně byly osazeny Nichicon fejky podobně jako M2N-SLI s nF500-SLI), jedna měla utržený chipset

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To že tobě fungujou neni žádnej důkaz toho že nechcípaj na studeňáky. :) Já jich taky na servise vídám pár funkčních, ale ještě více nefunkčních bohužel, a vesměs to bejvá studeňák pod Northbridge.

Obecně dnes co se týče srtí desek či grafik, na 80% jsou to studeňáky, zbylejch 20% padá na všechny ostatní možné poruchy.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Docente, já myslel, že "srt" máš překlep, ale ty to tak očividně píšeš schválně.. :D
Nicméně, přidám do diskuse, že kupodivu low-end M2N-MX s IGP (nForce 430) běží od vánoc 2006, přičemž prvních 5 let běžela tak 10 hodin denně pod herní zátěží. Chlazení nebylo bohužel nijak zvláštní, zdroj levný EuroŠmejd. Dosud slouží "kancelářsky" tak 5 hodin denně. Vizuální stav výborný, lifetime stabilita 100%.
O asi 2 roky mladší M2A VM, stabilita díky AMD690G chipsetu dost špatná. AMD chipsety za to stály až od 700. Na druhou stranu se stejným chladičem o dost nižší teploty...
Jenže tohle jsou obě desky, které stály 1600, když na trh přišly, zatímco zmíněná MSI stála když přišla přes 3K. Trochu jinčí liga, ta MSI patřila spíš do střední třídy, a ASUS M2N MX by ji určitě přežít neměla..

Většina desek, co jsem já viděl, pošla na upečený NB nebo SB, kondíků vyteklých jenom málo. To souvisí s přetěžováním desek - na levnou desku silný procesor a nabušenou grafiku v kombinaci s mizerně větranou škříní, a tehdejší NB s řadičem PCIe a pamětí to prostě nedávaly..

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Inu, kurvítka se tenkrát ještě nedělala dvouletá, ale pětiletá.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

2006-8 byla doba, kdy MSI přešlo na nejkratší kurvítka ze všech. Mám tu i 11 let starou desku MSI, z doby kdy MSI byla špičkou v oboru.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V roce 2006 se zacalo pouzivat ROHS, to je prave ten duvod. Ikdyz se obcas vyskytne i novejsi vec, ktera vypada, ze je pajena klasicky. Mam takovou GF 9600GT (2008) - spoje jsou krasne leskle a samolepka ROHS na ni chybi. :-) A pak jeste GTX 460 od Gainwardu - uz ma najeto tri roky, tak jsem zvedavej, jak dlouho jeste vydrzi.

V dobe pred 11 lety se jeste delaly komponenty kvalitne. Vetsina takhle starych veci (pokud to nechciplo na mizerne kondenzatory) funguje dodnes naprosto v pohode. Ale souhlasim, ze MSI tehdy delalo dobry fosny. Mam v ruznych PC od nich 645 ultra, 845 ultra, KT3 ultra a vsechny jedou.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Kurňa chlapi, neděste mě. Před rokem jsem pořídil MSI 990FXA-GD80.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Neboj, MSI dava 3 roky zaruku ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé je si povšimnout, že tříletá záruka se týká převážně low-endu a mainstreamu. Čím výkonnější komponenty jsou (a to tedy ruku v ruce se spotřebou), tím horší je něco s rozumnou zárukou najít.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

u firemni svery je bezna maintenance, nektere eshopy nabizi za priplatek prodlouzenou zaruku. Ale je pravda, ze jsem u desek uz peknou radku let nevidel 60 ci 72 mesicu zaruku :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

O corporal se nebavím, to je trochu někde jinde, ale poslední dobou i tam, nezřídka je životnost tak do konce nejdelší záruky, kterou výrobce nabízí, a pak se to začne srát. Je pouze otázka, zde je to demence návrhu, nebo to dělají schválně.

U GK je cokoli nad 3 roky zázrak, a u výkonnějších má málokterá i ty 3 roky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Také jsem známému v té době (asi 2007) stavěl počítač. A má tam tuhle desku MSI. Před půl rokem začala špatně nabíhat, tak jsem se podíval a bylo tam několik nafouklých kondenzátorů včetně toho u PCIE slotu. Po výměně kondenzátorů to dál funguje v pohodě.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Raději Asus než MSI.
M2A-VM(690G) z roku 2007 maká stále dobře :)
Za tu dobu jsem oplakal dvě desky Intel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam podobny pribeh, v aprili 2006, co je uz viac ako 7 rokov som kupil MSI 915PL Neo F pod Pentium 4, no ta doska do dnes bezi bez vaznejsieho problemu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Určitě bych se ještě podíval na zdroj. Ve Fortronech elyty odcházejí často. Pokud není vykvetlé všechno, fungovat to může i bez pádů, ale vede to k větší zátěži a rychlejšímu ničení elytů na desce.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

tie XP uz asi moc legal nebudu...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

A proč by neměli být? Zaplatil přese za software a hardware bylo jeho. To že si Windows ověřují hardware, abyste to neinstaloval jinam je jejich věc. A pokud to používám na svém počítači tak je to v pořádku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jak se to vezme. Pokud je koupil s počítačem, pak při opravě počítače (byť výměnou desky) by licence zaniknout neměla, protože jde fakticky (papírově) stále o jeden a tentýž počítač, byť opravený/repasovaný. To by na platnost EULA nemělo mít vliv.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

OEM: ak bola menena MB v ramci zaruky a ma doklad -> OK...
ale urcite ma krabicovku takze je to OK...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

edit: pisem to len pre to aby niekto kto si precita "aby legální Windows XP" sa potom necudoval / keby tam bolo len "aby Windows XP" tak nik nic neriesi :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

MSI K7T Turbo2

Stale funguje, po 14? letech! Vystridala 4 procesory, 3x shorel zdroj. Ramky i procesor pretaktovane a cca 1cm prachu, ktery pokryva celou plochu desky.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To jsou držáky, ale jednu vadnou už jsem v rukách měl, ještě tedy jedničkovou verzi…

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli tím prachem tu desku testuješ, nebo mučíš záměrně, ale pozitivní reputaci za nečištění počítače rozhodně nezískáš.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On se z toho prachu stala soucast systemu. Kdyz jsem to zacal pucovat, deska mi zacala blbnout. Za par hodin jsem ji dostal znovu do stavu, kdy fungovala a od te doby pucuju akorat zebra chladicu :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takovej starej kepl křísit. Prosím v rámci testu porovnat spotřebu se soudobým podobně výkonným strojem. Dnes kdy stojí značková sestava s windows cca 8K s DPH a 3 roky zárukou, třeba CQ2951EC je léčení veteránů co mají najeto 15k hodin opravdovou lahůdkou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Záruku 3 roky a životnost 3 roky... :-) Tyhle sračky jsou teprve opravdovou lahůdkou. Dostal jsem 4 šestileté PentiumIV kancelářáky s tunou prachu za podobných 8K, a podařilo se sestavit z nich jeden funkční - a jsou s ním jen samé nervy, a každou chvíli něco přestane jít.
Levný sráč = samé problémy a kompromisy..

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Zajímavé ale je, že onen kondenzátor u PCI Express ×16 slotu byl jedinou závadou na této desce."
Tak nejak mi chýba záver, či to tým kondenzátorom skutočne bolo...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.