Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mechanická klávesnice Func KB-460 s Cherry MX Red po 3 letech provozu

Taky jsem jsi nedávno polil moji noname mechanickou myslím že kolou a pár kláves včetně mezerníku se mi začaly sekat. Nicméně stačilo to trošku vyfoukat, očistit bez rozebrání a naolejovat a bylo po problému.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, já tu svoji Geniusku Wireless Twin Touch (vím, není to "lepší" klávesnice) mám už 14 let, myška už neslouží, protože nekumunikuje (stejně moc žrala), ale klávesnice je pořád OK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"není to "lepší" klávesnice) mám už 14 let"

Je to lepsi klavesnice. :-)

Ja se podelit nemuzu, mam teprve par mesicu mechaniku Logitech G810, predtim jsem mel membranovku Fujitsu KB521, ktera stala ... proste smejd. Predtim jsem mel nejakej obycejnej Silitek, kterou jsem menil kvuli prechodu z PS/2 na USB a jeste predtim jsem mel noname Escom, ktera funguje dodnes, ale mam ji u stareho pocitace, ktery temer nepouzivam, je to na DIN konektor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S DIN konektorem mám i originál Cherry klávesnice .. ve skříni. Těm bude tak 25 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moje patnáctiletá Logitech Internet Navigator Keyboard (ta úplně první verze) stále slouží stejně jako zamlada :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem rozebíral a čistil Model M 1391406. Píše se na ní dokonale(vč. velkého Enteru) :), ale přeci jen mi chybí super/windows klávesa. Putovala tedy do skříně a dále používám Cherry MX-BOARD 3.0 s červenými spínači.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Minulej tyden jsem se po necelych osmi a pul letech musel rozloucit se svou krasnou Logitech UltraX Premium. Nevim na kolik milionu stisknuti byly dimenzovany klavesy, ani jestli jsem to pretahl nebo to byl nekvalitni kus ;), ale kazdopadne gumicka pod pismenem "A" je nenavratne v haji. Pokud bych se nekdy nudil, mohl bych otestovat, jestli je mozna transplantace z nejaky jiny klavesy, bez ktery se da obejit.

Nastesti se zda, ze osud je mi relativne naklonen, Cherry Stream 3.0 ma az na nesmyslne nafouklou levou Win klavesu uplne stejny rozlozeni a tvar klaves. Jen toho ***, kterej dal na numlock a dalsi modry ledky, by meli na hodinu vyhodit. Coz se asi da rict o autorech vetsiny zarizeni, kam tenhle mor nacpali.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Doma mám mechanickou Cherry pocházející z roku 1988 nebo 89 - prostě vyrobenou ještě za vlády soudruhů. Přesný typ zpaměti nevím, avšak vzpomínám si, že je tam nápis "Made in West Germany." :D
Spolu s PC-AT 286 (grafiku to mělo EGA - 640x350) mě to do tábora míru a pokroku, prostě reálsocíku - přivezl emigrantský dědeček. Tehdy na to moji kámoši koukali jako na nějaký kus mimozemské technologie :P. Klávesnici jsem na rozdíl od dotyčného PC používal snad 15 let - bez jediného problému. Pak jsem ji jakožto stále plně funkční nakonec přece jen uložil do skříně, protože míra její upatlanosti už překročila i moje značně benevolentně nastavené hranice toho, z čeho se mě už zvedá žaludek, když se toho dotýkám. :P
Posledních pár let si říkám, že bych si měl koupit redukci DIN - PS/2, která se z nějakých mě nepochopitelných důvodů ještě stále celkem běžně prodává, abych to mohl zkusit připojit k novému PC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Microsoft Natural Ergonomic Keyboard 4000 v1.0 - Mám ji v práci asi 8 let a jediné co na ní odešlo byly nožičky, nějak nebyly dimenzovány na moje vzteklé mlácení do klávesnice, při čekání na pomalou síť. Kdo si zamiloval prohnutou klávesnici, jinou nechce, ostatním by se asi moc nelíbila. Já mám pro jistotu ještě jednu ve skříni, pro případ, že by se přestala prodávat (zatím ji ale stále ještě mají).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno, tak to já řeším poněkud triviálnější problém. Sehnat solidní BÍLOU klávesnici. Tedy takovou tu „PS/2 světlou“ - ne nutně s PS/2 konektorem, klidně USB (té barvě se tuším skutečně říkalo „PS/2 gray nebo white“, nevím přesně). Nejlépe bezdrátový set se solidní myší, to je už úplně nereálné. Všechno se dnes dělá v černé.

Vzpomínám na ty časy, jak všechno bylo světlé - skříně, klávesnice, myši, mechaniky... a jak chtěl někdo černou, byl za to luxusní přípletek. Dneska světlou aby hledal lupou. Červený céčko nemá filtr ve vyhledávači na tohle vůbec, zelenej uřvanej zmrd to tam má, ale výběr stojí zavyližzadel. Nepomáhají ani generické produktové vyhledávače.

Takže je to tak, že těch pár bělásků, co mi zbylo, si sakra hýčkám. Blbý je, že jsou často v lepším případě PS/2 (nikoli USB) a kvalitní redukce PS/2-USB za smysluplný peníz v podstatě neexistují.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Ja si prave koupil tu Fujitsu KB521 s nizkym zdvihem klaves prave kvuli tomu, ze byla bila, jenze odesla snad po roce a pul. Vzdycky se zamacklo nejaky tlacitko a nechtelo se povolit. Musela se obratit vzhuru nohama a poklepat. Nakonec jsem teda sel do te Logitech G810 a ano je nechutne mastna, ale aspon kdyz uz je to cerne, tak to ma RGB podsviceni a da se poregulovat presne tak, jak mi vyhovuje, coz je v noci uplne vyborny. Bila by samozrejme podsviceni nepotrebovala, svitil na ni monitor. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě v tomhle smyslu zaujal set CONNECT IT CI-1118. Myš sice vypadá, že mi bude malá, ale klávesnice působí dojmem „to by při troše dobré vůle jít mohlo“. Hraju si s myšlenkou, že ji pořídím a když „to nepude“, vrátím. (Edit: A co se s tím budu sr*t - objednáno).

Někdy mám dojem, jako by si Apple ve světlé chvilce patentoval bílou a v PC světě poté nastal soumrak periferií.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Bacha na ten ConnectIT, jestli delas i do linuxu? Nektere jejich klavesnice potrebuji vlastni driver a nefunguji se standardnim, takze pak nebehaj ani na linuxu, fakt nechapu jak to ConnectIT dokaze doprasit tak, ze nejenomze na linuxu nebehaj multiklavesy navic ale ani standardni QWERTY.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S linuxem sice dělám, ale ne napřímo, vždy přes vzdálený přístup. No, však to snadno můžu vrátit, když zjistím, že to má hovězí design ;).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To já existenci černé chápu. Stačí trochu sluníčka a z bílé či šedivé je rozkošná žluč. Dopadlo takhle všechno, co bylo tehdy bílé... Monitor, klávesnice, myš, plasty okolo kysny. Jde o prkotinu, ale prostě bílá velmi často degraduje a proto jsem za černou i rád.

Navíc nějak nerozumím potřebě mít vše bílé. Černá je taky fajn barva a kontrast bílého popisku na černé je v pohodě :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tomu RoHS - najvacsi "efekt" ma asi pri grafickych kartach v ramci planovaneho zastaravania. Mikroskopicky bezolovnaty spoj v ramci tepelneho namahania (hlavne zmeny teplot) postupne strati spoj, co je v cca 70% pripadov pricina poruchy grafik. Na nete sa da najst aj sposob opravy grafik zapecenim teplovzdusnou pistolou, resp. v elektrickej rure. Pokial sa nieco nechtiac neusmazi tak to vacsinou pomoze.
Inymi slovami - ku*virko ako vysite.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na netu sice navody jsou, ale uz tezko se hleda jestli zabraly a na jak dlouho. Osobni zkusenost - bud to vubec neslo (nedaly se rozumne odstranit casti, ktere horko neprezijou) (30%), nebo to nepomohlo (70+% ze zbytku), nebo to pomohlo na velmi kratkou dobu, max. pul roku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no ono je logicky, ze kdyz to dam do trouby na 200 nebo kolik to ty lidi doporucujou, ze to nepomuze
nejcasteji pouzivana pajka SAC305 ma teplotu taveni 217 stupnu
pokud se s tim skutecne neco ma stat tak je potreba ty koule pretavit kdyz uz neco...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak my jsme delali 230-270, jak kdy. Ale fakt je to fuk. Poradny profi odstrojeni a reflow na urovni - to je to co fakt pomaha.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem někde četl takové zajímavé tvrzení, které ale nemůžu potvrdit (také patřím jen k těm, co pájejí "postaru" ručně a olovem), že ty problémy s těmi spoji jsou dané tím, že bezolovnaté pájení díky menší smáčivosti umožňuje (ale nevynucuje!) menší pájecí plošky a rozestupy mezi vývody. A že "mechanizovaní" velkovýrobci po tom skočili kvůli snížení nákladů (menší desky, menší součástky, méně pájky atd.) Tedy že sama chudinka bezolovnatá pájka je k tomu nijak nenutila, jen zafungovala jako otevřené dveře na zloděje. ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

nizsi smacivost znamena snaze tvorici se "bridge" => mensi rozestup spis ublizi :P

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problem je v tom, že u bezolovnaté pájky dochází postupem času k růstu mirkoskopických "výrostků" a postupně se tak propojí piny na čipech.
O tom jaká je PB free sračka se můžete dočíst níže + je tam mnou zmiňovaný problém.
Samozřejmě je to z US, protože v Evropě by za to někomu usekli ruce.

https://nepp.nasa.gov/whisker/reference/tech_papers/2011-kostic-pb-free.pdf

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když už je to tu samá historie klávesnic... v roce 2000 jsem byl za sestrou v USA. Měli tam staré PC z druhé ruky, a k němu velkou masivní klávesnici IBM. Kromě stáří na ní bylo zajímavé to, že ji obývali broučci. Takoví tencí, asi 1cm dlouzí, ne moc rychlí a plaší (na jihu USA jsou jinak pořádní švábi!). A protože se dovnitř a ven dostávali jen zepředu mezi klávesama, tak bylo sranda je pozorovat. Stačilo chvilku nepsat, spočinout rukou na klávesách a už vás to lechtalo tykadlama... :-) Myslím, že to PC pak prodali dál. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ad. moderní klávesnice. V současnosti cca. měsíc používám mechanickou Zalman ZM-K900M. Během pár dní používání začala vypadávat klávesa Space a následně také i pravý Shift. Jelikož jsem byl línej absolvovat proceduru vracení příp. reklamace, tak jsem ty klávesy upevnil kapičkou vteřiňáku. :P Teď už rozhodně neodpadnou, i když se zárukou a rozebíratelností té klávesnice se počítat zřejmě nedá. :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koupit si klavesnici Zalman je tak trochu hodne diagnoza sama o sobe. Promin, nechci se te dotknout, ale Zalman je asi jedina firma co si muze podat ruku s Trustem a ConnectIT, aspon co se tyka klavesnic, neco strasneho.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, teď už to vím taky. Já hledal cenově dostupnou mechanickou klávesnici s Cherry blue, připojitelnou do PS/2. A tyto dva parametry bohužel zrovna mnoho klávesnic nesplňuje.
Ten Zalman sice nemá originální Cherry tlačítka, ale tlačítka Kailth, což je čínská kopie, avšak dle recenzí kvalitou údajně se blížící originálu. Je fakt, že s tlačítky samotnými jsem zatím problém neměl.
No, dle své nynější zkušenosti - Zalman už raději budu ignorovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

https://www.czc.cz/zalman-zm-k400g-gaming-uk/124958/produkt

Precti ty si komenty u produktu, mel jsem ji na zkousku a muzu to vsechno potvrdit. To je neco naprosto neuveritelnyho, ze si neco takovyho Zalman dovoli.

Precti si u konkurence od Bocka recenze zdroju Zalman, nejvetsi odpad jakej kdy recenzoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od zalmanu mám jedinou věc, ZM-VE200. Super věc která nemá konkurenci a funguje (byť člověk narazí při prvotním zapojení na problém a celkem rozumím i občasné nefunkčnosti čtení SMARTu >> není to moc standardizované mezi výrobci). Jinak zdroj bych si od nich tutově nekoupil (stejně jako od spousty jiných značek)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže vlastně vaše časté překlepy a chyby v článcích, pane Ježku, má na svědomí zmíněná klávesnice? Teď když vím, že nejen kvůli tomu, ale i RoHS celé noci tolik protrpíte, vidím jak tvrdý chleba máte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Belkin Nostromo Speedpad N52, ne-TE verzia, ta povodna sedo cierna. Prvy taky ovladac som kupila v 2005. Kratko na to sa u mna vyskytol aj druhy taky ovladac, takze nie som si ista ktory z nich je pouzivany castejsie, nie su oznacene.

Uz nastali problemy s registraciou alebo vypadavanim niektorych klaves na tom kuse ktory prave pouzivam (najma pre pohyb vpred :-) ) tak cca 2 tyzdne dozadu som to vymenila za Razer Orbweaver. Kazdopadne klobuk dole kolko toho tie ovladace vydrzali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Davide,
jen tak ze zvedavosti, muzes mi prosim mrknout, jestli je na ceskem rozlozeni klavesnice spravne zpetne lomitko? Na me je natisteno spatne. (mam blue spinace)
Diky:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel nepomohu, mám kompletně US verzi, vč, kloboučků :-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si svoji Cherry G81-3000, etalon profi psací klávesnice pořídil v roce 1993 tuším že v záři už si nepamatuji jmeno firmy, nějací němci v Horních Počernicích a mám jí na stole dodnes to je skor neuvěřitelných 23 let. Kávu jsme do ni sice nikdy nevylil, ale čaj či kolu několikrát . Nic prý nevydrží věčně a tak ani má G81, při posledním vylití čaje již rozebrání zanechalo své následky a v klávesnici vznikla kapacitní vazba, která občas způsobuje problém kdy aby fungovala klávesa a musím stisknout z a pak to dá zas na nějakou dobu dva tří dny pokoj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Používám také tuhle, jen v ISO verzi a vyměnil jsem spínače a podsvícení, více o projektu:
http://pctforum.tyden.cz/viewtopic.php?f=68&t=244549

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omg kdo normální používá curaprox soft ? :)

Teď něco k věci.
Sháním co nejtišší klávesnici a myš. Jde mi o to, aby nebylo slyšet kliknutí na myši nebo zmáčknutí klávesy. Máte někdo prosím dobrou zkušenost a můžete poradit ?
Díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kazda je slyset, ale nejtissi jsou membranovky s nizkym zdvihem klaves treba od Dellu a potom byvaji temer tiche ty notebookove, nevim jestli se to dela i na klasickych klavesnicich a sakra skleroza, je to takovej ten zapustenej typ klavesnice, jak je uplne nadoraz a okolo kazdy klavesy je uzkej prouzek klavesnice, takze se do klavesnice nedostanou zadny drobky nebo nejakej vetsi bordel, fakt si nemuzu vzpomenout jak se tomu nadava. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslíš slim verze ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uz jsem si vzpomnel - chiclet a dela se to i jako klavesnice pro desktop.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Díky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mno... pro cherry se delaj ty okrouzky na snizeni hlasitosti, zkousel to nekdo ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně na svoji Microsoft SideWinder X4 taky nedám dopustit. Slouží už takových 5 let a stále v cajku. Na nejpoužívanějších klávesách WSAD+mezerník není absolutně nic znát oproti zbytku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tim, ze na wasd neni nic znat doufam myslis, ze uz sou prosoupany na cisty pruhledny plexi...
mam ju doma taky a ta barva na tlacitkach je odpad
nekdy me chybi win klavesa na prave strane mezerniku
makrovaci software se po vychozi instalaci nepousti jako spravce takze je potreba upravit task
ma to lesklej povrch cehoz sem se obaval pred koupi a dopadlo to presne jak sem cekal... lesklej povrch na klavesku uz nikdy

ale na druhou stranu, n-key rollover, podsviceni a "normlani" layout za 1k

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Covece, me se teda barva vubec neloupe/nestira. winkey me osobne nechybi. A soft na makra funguje v pohode Win7 i ted na Win10. Jo, leskly povrch je problem...to uznavam...mam ji zapatlanou jak prase :)
Kdybych mel za sebe najit nejake negativum, tak asi vyska...na muj vkus je klavesnice hodne vysoka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

soft na makra funguje, ale kdyz mas aplikaci, ktera bezi jako spravce tak abys ju mohl ovladat tak potrebujes aby jako spravce bezel i ten soft na makra
tyka se to napriklad situaci kdy hra bezi jako spravce (kvuli ruznym anticheat a dmr)
treba i klavesovy zkratky v discordu ti v te hre nepojedou dokud nepustis discord jako spravce to samy plati i pro makra, tzn je potreba upravit itype.exe na spravce
jelikoz microsoft je pousti pres taskscheduler tak staci jen upravit task

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moji pozornost už před roky zaujala SteelSeries G6V2 > https://steelseries.com/gaming-keyboards/6gv2 . Je to klávesnice, která prostě nemá žádné blbosti okolo, pouze klávesnice, nic víc. Nemá žádné ohavné plasty okolo, svítící kolotoče, bytelná (s touhle někoho praštit tak ho zabiju) a dokonce nemá ani nožičky, takže tam není co "zlikvidovat". Pouze dvě věci mě na ní vadí. Prvně je to standardně levé Win tlačítko, které překopali na něco jako "Fn" a nelze to SW cestou upravit. Druhá věc je spojena s mým nadměrným pocením - některé vršky jsou hladké jak zadel.

V současné době je koukám v proději nástupce https://www.alza.cz/steelseries-apex-m500-us-d4279341.htm?catid=18842899 , již podsvícená a poučili se i s Win tlačítkem. Jen se mi už tolik nelíbí jako ta stará varianta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně mám mnoho let první G15.A dodnes naprosto bez problémů. :)
Blok G kláves je silně návykový a displaj je užitečný bonus dodnes podporovaný řadou profilů nejen od Logitechu tak od komunity řadou aplikací.
Škoda že od obou věcí Logitech upustil.Měl jsem dlouhodobě půjčenou G810,podsvětlení super ale mechanickým tlačítkům jsem nepřišel na chuť.Navíc,je to prostě jenom ,,holá,, klávesnice která nemá skoro nic navíc.A ta cena :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.