Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft bude jen jedním z mnoha dodavatelů řešení pro Android a Apple (?)

Rámcově bych i souhlasil, ale:

1. WP bych určitě neodepisoval. Jsou tu teprve ve své třetí verzi (stačí srovnat s Androidem, jak (polo)funkční byly verze 1.6 nebo 2.1. Stejně tak samotný ekosystém Windows přinese nadstandardní výhody platformy (přenositelnost mobil-desktop) až s W10, zatím je to "jen" chytrý mobilní OS. V neposlední řadě je třeba připomenout, že integrátoři velkých ICT řešení mají mobilní Windows historicky rádi, protože jim zásadním způsobem snižují náklady na vývoj a do budoucna se tento trend s W10 bude IMHO ještě zásadně akcelerovat.

2. Promarnění příležitosti akvizice Nokie - zde si myslím, že ta firma byla už nereformovatelná, a finské vedení o tom moc dobře vědělo, i proto prodalo telefonní byznys MS. Ten si naopak myslel, že se stačí držet taktiky uvádět 10 modelů telefonů, kde každý z nich neumí nějakou podstatnou věc a plnou palbu dát jen do nejdražšího modelu a že to bude fungovat. Jenže zákazníci nejsou hloupí. Samotné dlaždice jsou podružný problém, lidi si zvyknou na vše, pokud to funguje ergonomicky (a to dlaždice na dotekovém displeji fungují více než uspokojivě, dokonce lépe než klasické ikony a widgety na Androidu nebo iOS)

3. Je pravda, že MS mírně řečeno přešlapuje na místě, nelíbí se mi ani zdražování licencí velkých SW řešení, na druhou stranu kvituji snahu o zjednodušování licenčních modelů, protože je-li u MS něco zásadně nedostatečného, tak je to extrémně neprůhledné a složité licencování produktů.

4. A poslední věc: Symbian. Používal jsem jej přes 10 let, ještě v dobách, kdy pojem "smartphone" nikdo neznal a první "průkopníci" pro běžné spotřebitele typu NK3630 byli ještě na rýsovacích prknech. Prošel jsem si jak evolucí S80, tak jeho downgradem na S60 (u E90 a dále) a myslím, že jej znám docela dobře - píšu to jako rádoby insider :-). Co je podstatné je to, že Symbian nebylo možné portovat na nové procesory, byl natvrdo "zadrátován" na ARMv4+5 a maximum výkonu se nalézalo v modelech E90/E7/N8 (možná ještě lehce vylepšeno v N808) a další vývoj by byl možný jen s ukončením SW kompatibility (tj. nový systém), nebo s nutnotstí emulace. Kromě toho, Symbian měl nemalé problémy s nestandardním rozlišením displeje (něco jiného než 320x240) a hlavně v komunikátorech to byl problém. Jinými slovy, vývoj byl možný, ale znamenalo by to komplexní změnu, podobnou vydání úplně nového OS. K tomu je třeba přičíst fakt, že pro mnoho lidí byl v té době Symbian synonymem "zastaralého" a "neintuitivního" OS - což se dnes zčásti nepotvrzuje, protože jak iOS, tak Android jsou v dnešních dnech daleko méně intutivní, zejména Android pak v sobě kumuluje již několik (!!!) zcela odlišných metod ovládání (přejatých jak historickým vývojem, tak "kutěním" výrobců telefonů).

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

1. Android 1.6 až 2.1 bol v inej situácii než WP8.1 teraz. Pred tými 5-6 rokmi trh smartfónov začínal, takže priestor presadiť sa tam bol väčší než dnes. WP8.1 majú a aj W10M budú mať oveľa väčšie ťažkosti preraziť, pretože iOS aj Android L/M sú na špičkovej úrovni. Okrem toho ľudia už majú svoje účty a zakúpené viaceré aplikácie v iOP a Androide a tak ich motivácia prejsť na windows je malá. Museli by znova kupovať tie isté aplikácie, ktoré sú aj tak na používateľsky nižšej úrovni vo WP než na iOS/Androide. W10M môžu preraziť len vtedy, keď firmy budú dávať svojim zamestnancom ako pracovné telefóny WP, t.j. len vtedy keď aplikácie pre W10M budú funkčne na špičkovej úrovni, čo by prepojením s W10 desktop mohlo byť.
2. Ľudia si radi dávajú fotky detí, frajeriek a modeliek ako pozadie na smartfónoch. Pod dlaždicami sú tie pozadia menej viditeľné ako pod ikonami. To isté platí aj o desktope: ľudia používajú W8/8.1, ale 99% z nich Metro obchádza. Preto podľa mňa ľudia dlaždice nechcú.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Mě dlaždice vyhovují.. na dotykových platformách je to dobré... na klasickém PC moc ne...

WP8.1 jsou velmi dobrým OS, přešel jsem z Androidu a nemám jedinný problém. Důkazem je má manželka... s Androidem jsem poslouchal jen "ono se to seklo; nejde mi to a to..." co má WP neslyšel jsem ani píp

problém WP není funkčnost... ale předsudky lidí vůči tomuto OS

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

ad 1.
Smartphones tu jsou od roku 2000, masivně se prodávaly od 2002 (nokia 3650)

https://en.wikipedia.org/wiki/Nokia_3600/3650

O "špičkové úrovni" androidu a iOS mě prosím nepřesvědčuj, musím bohužel tyhle nepodařené systémy nasazovat ve firmě. A ne že by WP byly o tolik lepší, ale tak nějak běhají s nejmenšími problémy.

ad 2.
Dát do souvislosti pozadí a ergonomii, to je dost husté kafe :-) Ale budiž. Metro na desktopu je nesmysl, to je faktická pravda, nicméně v mobilu to smysl má. Dlaždice nechtějí lidi proto, že to je něco jiného, než znají a mají zafixováno (ale proto to přece není špatně). Krásný příklad je právě ta výše uvedená N3650, která měla tlačítka do kruhu, což se jednak neujalo, a ani se to nelíbilo. Na druhou stranu, ti co se s tím naučili, tvrdili, že se na takové klávesnici píše o dost lépe. Nebo jiný příklad: mám S4 s ikonkama. Abych ji mohl používat v autě k základním úkonům (přijetí a vytočení hovoru přes HF sadu), musím si nainstalovat aplikačku, která ty titěrné ikonky nahradí obrazovkou s několika málo ikonama a ovládáním přizpůsobeném do auta. Tohle u WP odpadá, protože jeho design byl tvořen tak, aby ovládání fungovalo i v případě, že se nemůžeš na ten telefon soustředit a že jej nedržíš v ruce.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Symbian portovat na jiné procesory šlo. Port Symbianu na x86 existoval i když nebyl nikde komerčně uplatněn.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Přeportovat OS jde z pár neděl. Ale co aplikace?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

„Kromě toho, Symbian měl nemalé problémy s nestandardním rozlišením displeje (něco jiného než 320x240)“

Ale zjevně to nějak udělat šlo, poslední Symbianové telefony měly 640x360.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Ano, šlo. I mně třeba na E90 běhaly gamesky určené pro "malé" mobily - jen se na tom velkém displeji co měl tuším 800x360 px zobrazovaly v levém rohu.

Jinak poslední symbiany S^3 alias S60 5th edition (E7/N8) měly rozlišení 800x480

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To mi pripomina perlu z 2012:
http://www.wired.com/2012/06/why-idc-predicts-windows-phone-will-surpass...

Podobnych lze najit spousty. Ono to neni prekvapive, kdyz si clovek vygoogli kdo vlastni ty radoby analyticke firmy... ale je zabavni sledovat jejich nestranni a objektivni snahu uplest z h*vna bic :-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

este je len 2015:)

v x krajinach EU uz WP predbehol iOS.

Ale celkovo slabota, hlavne najdolezitejsi trh - USA

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Zadara je aj preto, ze cely Win10 je konecne dokoncele Win8 family. Teda je to Win 8.2, alebo Win 8.1 Update 2, nazvime si to ako chceme. Ja osobne Win10 nazyvam Win8.2, ved iba blb nemoze vidiet jak je to podobne (aj z hladiska GUI). Uzasne pokusy o znovuobjavenie kolesa a pridanie ponuky start a vyladenie schyzofrenneho kachlicoidneho GUI konecne po troch rokoch vysli a neni zivotne a nervovo nutne pouzivat produkty tretich stran. Vydavat to ale jako dalsi update alebo SP, hmmm to je nuda. Dajme to jako novy OS!

No a najmladsieho clena Win8 family zasa osobne nazyvam 8.1, update1, SP1, fix1, pack1, prd1 + 489 aktualizacii k tomu.

+1
-34
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se Maloměku povede sjednotit vývojové prostředí mezi všemi W10 bazmeky, je otázka, zda to nebude už pozdě. Protože takových řešení už je spousta a jsou více a více použitelná.

Například, moc zajímavá - a funkční - věc je NW.js. To je úplně multiplatformní, na bázi HTML5, JavaScriptu, CSS3. Runtime spojuje implementaci JavaScriptu (Node.js, nověji io.js), HTML5+CSS+WebGL+WebRTC+další web technologie (z Webkitu/Blitzu a Chromium projektu) - je velký asi 90MB (jak velký je runtime .NET5 ?).

Aplikace pro desktop i pro mobil se tak dají psát známou technologií z webu. Když se k tomu časem přidá například TypeScript (od M$ pod licencí Apache2), nikdo už .NET nebude potřebovat, ani deklarativní GUI WPF. Sjednocení všech wokenic od malých po největší pak možná přichází už pozdě.

Všichni už dělají, že zapomněli, jak právě takovou aplikační vrstvu (HTML5+CSS3+JavaScript) měl WebOS (mimo nativního C++). Protože k čemu je dnes Java nebo .NET, když to samé - JIT nebo dokonce kompilace do strojáku při instalaci - se dá udělat o úroveň výše přímo na JavaScriptu (až na dnes oblíbené metaprogramování) ? Pokud se nad JavaScript přidá další metakompilátor, třeba TypeScript, který doplní typovou kontrolu a objektovost (třídy a dědičnost), tak .NET ani Javu nikdo časem potřebovat nebude.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Problém je ten, že v takovém případě musíš vyvíjet mobilního klienta úplně odznova a nemáš podporu funkcí platformy, která většinou už funguje právě na dotnetu nebo něčem podobně masakrózně tučném. Někdy prostě webová technologie nestačí.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Mobilního klienta musíš vyvíjet odznova vždy, protože na mobilu je zkrátka úplně jiná filosofie používání než na desktopu. I kdybys měl superzázračné IDE, které z "univerzální aplikace pro všechny platformy" udělá build pro mobil, tablet, desktop, server, cloud, ... opékač topinek, stejně bys musel podstatné věci ručně udělat úplně jinak.

Jde mi spíše o to, že když už mnoho lidí umí deklarativní interface v HTML5+CSS, proč to nepoužít všude - stejný "markup language". Proč vymýšlet XAML WPF, QML, a všechny ty další zpotvořeniny. Když by stačilo třeba "rozšířit standard".

Podporu "funkcí platformy" máš - Node.js/io.js, vše co je v browseru. A na rozdíl od .NET je to opravdu všude stejné. Že je to krapet větší a asi také o dost pomalejší ? No a co ? Kde potřebuje být .NET opravdu rychlá a malá, stejně musíš nasadit C++ (ICX).

No a o přesně něco takového se snaží to NW.js.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

problém je v tom že rozšířit standard znamená jít a s někým se na tom domluvit tzn. hromada schůzek, kompromisů atd...

To vše znamené dvě věci... 1) trvá to ; 2) je to práááááce

Takže správnej vývojář si to udělá rovnou jak se to líbí jemu a výsledný sw pak místo 1GB instalace má 3GB protože se do systému musí nacpat hromádka různých podpůrných záležitostí aby to makalo...

Cožpak v dnešní době někdo někde vidí že by se 2 lidi chtěli (skutečně měli vůli) se na něčem domluvit? stačí si dojít kamkoliv na schůzi SVJ a hned je člověku jasné proč věci jsou tak jak jsou

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

"Mobilního klienta musíš vyvíjet odznova vždy,"

No a právě tohle se může s W10 docela změnit, jediná věc co bude třeba udělat, je jinak poskládané GUI (takový aplikační "responzivní design").

Já bych ty Softies až tak nezatracoval, tak hloupí zase nejsou.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky to zní hrozně hezky, ale realita je úplně jinde - udělat hezké UI v HTML5+CSS je velice obtížné (schválně si zkus udělat UI, kde ovládací prvky na obrazovce "rostou" odspodu namísto svrchu - v HTML5 bez použití table elementu nemožné, jasně automaticky tě napadne flexbox, ale pak zjistíš, že ti v chromu nejde scrollovat obsahem, když obsah přeteče dostupným contentem) takže to chce ještě nechat uzrát, btw v WPF je tohle hrozně snadný, v Javě a Swingu nevím.

Jo a core common language runtime má na githubu cca 35MB, což bude po kompila mnohem méně, takže velikostí frameworku bych se asi neoháněl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V HTML5 jde udělat všechno, co popisuješ, jen je to samozřejmě tak trochu jako drbat se levou nohou za pravým uchem, když by se to mělo dělat ručně, ne nějakým GUI generátorem (IDE).

Šlo mi jen o to, že to je sjednocující deklarativní GUI platforma (ale už tu máme WPF, QML, ...), známá zcela největšímu množství vývojářů - takže proč ji nepoužít i pro desktop (a ostatní klienty včetně mobilů). Tohle dosud nikdo neudělal - až ten projekt NW.js (dávné pokusy Maloměku s HTA - HTML for Application - nepočítám, nebyly dotažené do konce a skončily dříve než opravdu začaly).

O velikosti toho NW.js runtime jsem psal proto, že mě překvapilo, jak je to "malé". Čekal bych větší obludu. Přitom na všech zařízeních již tyto knihovny jsou - potenciálně by se mohly ty instalace sjednotit (proč to mít na plaformě dvakrát - jednou v browseru, podruhé v NW.js).

Každopádně je to velmi zajímavý nápad - který řeší (pro velký okruh jednodušších projektů) portabilitu mezi plaftormami jak horizontálně (wokenice, linux, masox, ...) tak vertikálně (od serveru přes tablety, mobily po IoT).

Velmi pěkná věc je TypeScript - opravdu povedená záležitost. Jelikož to M$ dal volně, je dost možné, že to neskončí ve stoupě, ale chytí se to - nebo vznikne něco podobného, prostě objektový metajazyk nad JavaScriptem. Něco takového je dávno velmi potřeba, větší věci v JS jsou na správu příšerné.

A nikdo nezmínil také jablíčkářský pokus s multiplatformním (ve smyslu od mobilu po desktop) Swiftem. To je také velmi pěkná věc, výborně udělaná. Pokud by to časem Apple udělal pro více platforem ...

Zdá se mi, že základní chyba M$ byla, že včas neuvolnil .NET. Kdyby to udělal, bylo by to dnes všude.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To co jsem popisoval byla reálná situace psaná ručně - pokud najdeš jak tohle elegantně vyřešit, ocením to. http://jsfiddle.net/61nqgxr2/2/

Ohledně TypeScriptu, myslím, že to co jej dělá tak silnám je DefinitelyTyped, protože na všechno ostatní je tady EcmaScript6 - nic ti nebrání psát v ES6 a pak použít transcript do ES5.

Ale ohledně JS a multiplatformity - nic ti nebrání použít Cordovu a máš i vyřešený přístup k hw periferiím (teda pokud existuje pro danou platformu a periferii modul, žejo...) a pokud se nepletu, tak cordova jde zabalit na všechny mobilní platformy + web + windows 10 (na linux desktopu a osx bude muset uživatel použít webové rozhraní). Ono obecně těch technologií, co se snaží překlenou více platforem bylo spousta, ale žádná se výrazně neprojevila, možná si vzpomeneš, že kolem roku 2004 mozilla vypustila nástroj, pomocí kterého jsi moh psát desktopové aplikace pomocí js+html+css s tím, že vypadl spustitelný soubor a fungovalo to v podstatě stejně jako Cordova -> nějaký webview + gecko + seamonkey; to stejný uvedení Windows Phone 7.1 a možnost psát aplikace pomocí HTML+JS+CSS a argument byl úplně stejný - je hrozně moc vývojářů, co jsou levní a umí HTML+CSS+JS, jenže po čase se přišlo na to, že to zas tak levný není; ba právě naopak - spousta věcí se muselo řešit nestandardně, protože prostě ta technologie na to není zralá...

Osobně si ale myslím, že mnohem zajímavější je projekt Xamarin, který produkuje skutečné binárky pro dané platformy a aplikaci píšeš v C# - jasně dělat tam GUI není ideální a taky samotná stability vývojového prostředí Xamarin není ideální, ale business logiku aplikace napíšeš jen jednou a běží všude...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Pokud ti jde o to, že obsahem nejde v Chrome scrolovat tak stačí nastavit overwlof-y: auto - viz. http://jsfiddle.net/pf834vox/1/

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

imho je podpora pre viacero platforiem na ceste, swift bude tento rok uvolneny ako open source mozno uz aj je, otazka je len ci sa v tom Apple bude aj aktivne angazovat alebo to len necha komunite, on si vacsinou hrabe len na svojom vlastnom piesocku ale pride mi ze v poslednej dobe tiez zacina zistovat ze existuju aj ine platformy(vid Apple Music pre android napr.)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Javascript s metakompilátorem, to je teda děsivá představa.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jo, taky mám ten dojem. Jenže je to (temná) budoucnost IT. JavaScript zaujme místo kde byl dříve assembler.

:-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Proč? JS je jeden z vhodnějších jazyků k tomuhle účelu.

http://www.tinlizzie.org/ometa-js/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Píšeš den ode dne větší bláboly. Už aby se ochladilo...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

... a Pety toho dne odfajfkoval si "zesměšnění Ježka"...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Místo urážek jsi mohl diskutovat, ale ty sis řekl: Ne, vytrollím Ježka.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Děkujeme za velmi hodnotný příspěvek k diskusi.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ty píšeš bláboly celou tu dobu, co tu jsi. U tebe to teda horkem nebude.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Rika se tomu prani otcem myslenky?

Skutecnost je totiz takova, ze firmy vyrazuji desitky tisic Android telefonu kvuli prostemu faktu, ze podpora ze strany vyrobce je neuveritelne kratka - u nekterych modelu dokonce kratsi nez 2 roky, takze s telefonu v cene nad 10.000 Kc se stava velice spatna investice. Ano, zarizeni bez aktualizace lze pouzivat jako telefon, ale pokud zarizeni musi byt sifrovano, musi byt instalovana zaroven podporovana verze OS - coz jsou cca 2-3 posledni verze, neni-li instalovana, zarizeni je zablokovano. Apple svoje zarizeni podporuje 5 let.

Tudiz z Lumii se stava standard pro telefony ve spouste firem, ktere pouzivaji Windows na desktopech - a Microsoft to moc dobre vi. Lumie je navic jedine zarizeni, ktere k synchronizaci kalendare a emailu nepotrebuje aplikace tretich stran.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Koupe telefonu do firmy neni investice, ty penize jsou odepsany ve chvili nakupu a je jedno, jestli je to Android nebo WP telefon.
Co se tyka OS, tak posledni 2 verze jsou Android 4.x a Android 5.x, na kterych je dnes 90% android smartphonu, cislovka x jsou jen minoritni updaty. Ale ten problem s bezpecnosti tam skutecne je, ale tyka se neceho zcela jineho a to rychlosti nasazeni bezpecnostniho updatu v pripade nalezeni chyby. Google pro sve telefony nasadi update temer okamzite, ale tim to take konci, ostatni Android telefony cekaji na takovy update neumerne dlouho a nekdy se nedockaji vubec. Nicmene tento problem si uz konecne velci vyrobci jako Samsung a LG uvedomili a zacinaji ho resit, doufam, ze neco rozumne pouzitelneho nasadi co nejdrive.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, mobil se odepisuje v okamžiku nákupu.

Dalším velkým problémem je BYOD politika ve firmách, kdy se firemní systém natáhne na přinesené vlastní zařízení zaměstnance. Typicky je podporován iOS, Android, BB.

Zpoždění bezpečnostních updatů Androidu se řeší buď používáním pouze Nexusů nebo nasazením Cyanogenmodu, kde jsou updates také okamžitě (alespoň v porovnání s asijskými výrobci).

Nasazení WP dosud bránila hlavně nestálost platformy - než firma přeportuje svoje interní řešení na telefonní wokenice, Maloměk jim to pod zadkem radikálně změnil - a všechno se muselo dělat znova. WP7 začal 2011, radikálně se změnil (už si nepamatuji od jaké subverze) a skončil po dvou letech - 2013. Načež začal WP8, kde je všechno jinak - takže firemní aplikace se musely komplet předělat. No a teď, s nástupem WP10, to samé zase znova.

Z toho jsou všichni perplex. Na jiných platformách - iOS, Android, BB - k takovým totálním převratům nedochází, takže firemní řešení se dá updatovat postupně.

U M$ nikdo neví, co udělá za 2 roky - nejspíše se bude celá story zase opakovat.

Na to nikdo nemá chuť, protože hlavní investice není celofiremní nákup telefonů, ale hlavně vytvoření firemního řešení a jeho bezpečnostní správa pokud možno co nejdelší období. V tomhle si Maloměk přímo na.ral do vlastní kapsy, po WPxx debaklu v žádné firmě nemá nikdo odvahu znovu si sednout holým zadkem na pořád stejně horký kamna.

Takže WP do firmy ? I kdyby to bylo zadarmo, pořád je to ukrutně drahé.

A to jsem pominul seznam bezpečnostních katastrof mobilních wokenic za poslední 4 roky. Zcela bezkonkurenčně vedou. Proběhl někdy nějaký upgrade (i minoritní) bez větších problémů ? ANI JEDEN.

Mobilní wokenice ve firemním prostředí jsou prostě hnusná smrdutá plechovka s červy. Kompatibilita s Exchange ? Nenechte se vysmát. Kolikrát se jim to za poslední 4 roky totálně vymklo ? Kolik useři prošvihli schůzek, mailů, ... díky tomuto bazmeku ? Kolik to stálo firmu milionů ? I spatlané řešení ručně splácané na opensource a Androidu je proti tomu vzorem spolehlivosti. A co teprve BB ! Tam koupíte (či si zaplatíte v cloudu) jejich BES server a VŠECHNO CHODÍ. Dokonce v sandboxu, šifrovaně. Toho nedosahuje žádné jiné řešení.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jak odepisuje? Ty pises, jak kdyby byl zadarmo? Jsou to proste realne penize, ktere u android telefonu musis investovat 10x vice nez u windows telefonu ... 3 roky stare telefony dostanou WP10 s podporou dalsich x let ..... si nech zdat u androidu nebo i ios ..... a u firmy jde hlavne o bezpecnost, takze tam je android uplne odepsany. Navic o jakych firemnich aplikacich mluvis? Outlook? Office? Je to blby telefon, tam zadne specialni firemni aplikace nemas ..... navic ted kdyz takovou udelas, tak ti pobezi i na PC ....

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ta podpora je u iOS dost slušná. Třeba stále jdou instalovat nejnovější vydání iOS na iPhone4S, což je (od brzy vyslouživšího iP6) 4 genrace zpět (uvedení 2011 - což je rok kdy byly uvedeny Windows phone 7 nebo Android 3). Jablko obvykle starší telefony vypálkuje z podpory až když už prostě nové fičurky v OS HW neutáhne.

Jestli to bude u W10 lepší je jen spekulace, podloženo zkušenostmi to není.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tak mam tu zaryteho jablickare ..... a tvrdi, ze se to nedalo pouzivat na starem telefonu a ze apple taky trpi tim, ze se postupne zpomaluje a ze kdo tvrdi, ze ne, je lhar:) A to je fakt zasnena ovecka do applich hodinek jak svina:) Jinak WM10 uz maji miliony lidi nainstalovane a vyslovene si nestezujou ..... pry ..... ja to povazoval za tragedii a hodlam to na starou 720ku nainstalovat, abych se podival, jestli se to nekam hybe .... ale prvni verze byly traficke, silene androidi (nemyslim pomalosti, to se dalo v alfa stadiu cekat) ..... proste GUI fakt strasne ..... plno nejakych ikonek, toastu vlevo nahore (OMG), misto vpravo dole, jak je to na WP genialni kdyz jde o telefon .... bohuzel to vsechno rvou navrch, aby to bylo jednotne s desktopem ..... no uvidime, ve feedbacku je za to spousta lidi silene jebalo ....

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že v současnosti aktivně používám minimálně 4 různé OS (včetně Windows) a jestli jsem měl nějakou platformu opravdu rád, tak to byla Amiga. Takže Apple je jen jeden ze skupiny.

Jinak poněkud uhýbáte od pointy. Apple telefon opravdu s věkem nezpomaluje, to je jistá specifická vlastnost pouze Windows, ale kupříkladu iOS8 nejede nainstalovat na přístroje z roku 2010 a starší (protože mají malo RAM a proti dnešním několikanásobně slabší CPU). Třeba iOS7 jde nainstalovat až po prehistorickou 3GS). Nikdo nepopírá, že nové verze iOS jsou náročnější a náročnější - vývoj HW to dovoluje - první verze běhaly i na 500 MHz jednojádru a 120 MB RAM, takže pokrok v HW je holt nyní využíván, řekl bych vyplňován.

Je hezký, že asi dostanete W10 do 720 a...? Budou tam chodit všechny aplikace? Zbyde ještě nějaké úložiště a výkon? Jestli ne, tak je to o ničem.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli to pude jak doposud, ze cim novejsi verze, tim mene narocna, tak v tom nevidim zadny problem.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

OT: jj, Amiga, to byl Systém! Sice byl plný chyb, ale taky to byl systém, který v určitých aspektech předběhl svou dobu o dobrých 20-30 let.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jak vidím, asi nemáš potuchy o čemkoliv složitějším ve firemních financích. Koukni se někam, co jsou to "odpisy" jako terminus technikus ve firemním účetnictví.

10x více u Androidu (iOSu, BB) než o wokenic ? To jsi vzal kde ? Skutečnosti je totiž opačná, i když ne 10x.

Že tři roky staré telefony dostanou WP10 ? Tuhle pohádku už jsem slyšel od Maloměku 3x, v souvislosti s WP. Nikdy to nebyla pravda - mimo nejdražšího modelu. Ve skutečnosti podpora WP7 skončila 2014, po necelých dvou letech od 7.5 (starší verze nebyla chodivá). S WP8 je to stejné. A s WP10 to bude podobné, alespoň podle chování M$ v minulosti. No a mimoto - telefon je dneska spotřebka, zaměstnanec, který nemá co dva roky nový model se cítí vedením ignorován a nedoceněn.

Jenže na samotných telefonech tolik nezáleží - nejdražší ve firemním použití je všechno kolem - přeportování aplikací a firemního řešení, bezpečnostní audit, správa. Když se to musí dělat u Wokenic pomalu každý rok, je to finanční katastrofa. A nejen finanční - neustálá školení, nové certifikace zaměstnanců, otravování lidí.

Mimoto, "Modern UI" se nikde ve firemních systémech na desktopech ve skutečnosti nepoužívá, lidé to neznají. Dlaždice jsou ke všemu velmi hnusné a ošklivé. Lidi to neumí používat a musí se to znovu učit. I filosofie ovládání je dost jiná než na co jsou lidé zvyklí. Nehledě na to, že je to natolik hnusné, že to BFU berou jako pohanu, takové telefony nosit - proti jabkům nebo BB. Tam totiž reklama vepsala do vepřových hlav obyčejných lidí, že iPhone je něco kůl a supr. A BB nosí jen top manažeři, je to v každém filmů z Holývůdů. Tohle Maloměk podcenil - nehodil za posledních 5 let dost baků do product placementu. Takže nad tím pak běžný BFU ohrnuje nos, i kdyby to bylo ve skutečnosti super hyper. Jenže není.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ty budes asi nejaky managor co? Se mi libi ty kecy o firemnich financich, kde pry odpisy:o) Odpisy vubec nesouvisi s penezma, je to jen virtualni nastroj, aby se neobchazelo DPH ..... navic u drobnosti jako telefony (a to i ty od applu) je to zcela irelevantni .... ale timhle trpi spousta managoru ve spouste firem ..... ve skutecnosti jsou to REALNE penize, ktere firma vyda a nikdo ji nevrati, tecka!
Co vim, tak WP7 melo jeste nejakou verzi 7.8 nebo tak neco .... a W8 bohuzel ty telefony nedostaly ..... to je sice smutne, ale nejake updaty dostaly, srovnej s androidem .......
WP8 je tu uz 3 roky a VSECHNY WP8.x telefony dostanou WM10 ..... vidis? Zase jsi o neco chytrejsi:)
Furt jsi nerekl, co bys chtel portovat? Kdyz koupis WP telefon, tak mas 95% procent toho, co ocekava 95% lidi od smartphonu, primo soucasti systemu ..... tak co chces nekde portovat? Bezpecnostni audit? To si delas srandu? Myslis jako ty tve 2 roky stare androidy, kterym uz cirka 2 roky nechodi bezpecnostni aktualizace? Ses zblaznil?

Co se tyce "hnusnych" dlazdic .... delam v IT firme, mam tu W8 a za cely dnesek jsem zadne dlazdice nevidel a pracuju s tim PC UPLNE(!!!) stejne jak s W7 .... designove jsou okna trosku ostrejsi, myslim, ze to vypada lip, jinak zadny jiny rozdil od W7 nepozoruju ...... jenom kdyz zmacknu samostatnou klavesu windows (kdo tohle skutecne dela?????), tak se mi objevi start menu pres celou obrazovku ......a co jako? Jsou tam aktivni dlazdice misto nejakych widgetu na plose ... asi je to uzitecne, je tam nejake pocasi, ale to nesleduju, mam to na telefonu. Jinak samozrejme kdyz spoustim program, ktery nemam v quick launch menu dole na taskbaru, tak dam win klavesu a pisu w-o-r-d a enter .... asi tak jak to dela kazdy trosku IT znaly clovek uz od vist, BFU si to najde nekde slozite v nabidce start, takze pro ty je fullscreen nabidka vysvobozeni a pak uz zbyva jen ta posledni skupina ... wannabe wocasu ... jinak dlazdice je asi jediny logicky geometricky tvar .... na androidu mas vse taky jen v pravidelnych dlazdicich, akorat tam gugl nikdy nedefinoval nejaky jednotny smer, tak kazda ikona nebo widget vypada, jak kdyby to navrhoval nejaky disgrafik nebo uplny retard. Dost me sere, ze nove WM microsoft dost zaobluje .... treba kulate fotky kontaktu nebo "switche" jsou fakt osklive .....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vidím, že jsi fakt mimo, ale o to více agresivní a sprostý.

Bezpečnostní a provozní audit firemního ICT systému, včetně mobilních aplikací se dělá povinně, vyplývá to z vyšších ISO certifikací - třeba z těch "pětimístných", vyžadovaných pro dodávky do státní správy, ...

Firemní aplikace jsou hlavně VPN na telefonu, přes ně přístup na firemní proxy na firemní servery a mobilní verze buď webových aplikací nebo přímo mobilní aplikace, většinou napsané v Javě k témuž účelu. Běžný telefonní bordel - jako ty různé IM služby, VoIP se nepoužívají, firma má svoje vlastní, které se jedou přes VPN spojení. Data na telefonech jsou tak oddělená od telefonního OS.

Žádná mobilní platforma (ani desktopová) se nepovažuje za bezpečnou. Androidí telefony mají bezpečnostní support dostatečný, Nexusy dostávají updates pořád (tím myslím 2-3 roky od vydání, protože déle telefon neprovozuje nikdo).

Asijští výrobci včetně Samsungu ale vydávají updates na známé exploity zpožděně i o několik měsíců, proto se často dává na mobil Cyanogenmod, který to má hned. Další věc je, že výrobci mají Android různě upravený, takže firemní řešení se musí upravovat - čemuž se zamezí použitím Nexusů nebo Cyanogenmode, které vychází z vanilla Androidu.

Ohledně WP - mají nějaký telefon vodotěsný ? Nějaký nárazuvzdorný ? Nějaký s velkým displejem (phtablet) ? Nějaký s hw klávesnicí ? Nějaký naopak malý pro holky do kabelky ? Jo, vím že ne.

Maloměku zbývá jen dávat ty telefony skoro zadarmo přes operátory. Nebo je přifařit k dodávce licencí na svoje ostatní produkty - sleva, když firma přejde na WP.

WP je mrtvý, z mnoha důvodů.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To není jisté.
Policie v New Yorku masově nasazuje Windows Phone

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to dava smysl ... IT lidi a "geeci" to pochopili uz davno, divim se, ze nasleduji zrovna policajti, ale dobre oni:)
Kdyz clovek chce opravdu smartphone, ktery <strong>FUNGUJE</strong> (a jako bonus je bezpecny a ma presne danou minimalni dobu podpory) a nestoji tri petky (apple), pak se vyber v dnesni dobe a enterprise/statnim (=malorozpoctovem) segmentu snizi na IMHO vlastne jenom 640ku (mozna 540ku) .... kdo to chce pro sebe, tak asi sahne v nejake akci po 930ce (jako ja), za 8ku to byl vyborny kup:o) Jedine co fakt zavidim jablickarum s nejnovejsim iphonem je ta ctecka prstu, ale to asi vsichni, co nemaji apple:o) Jinak bych si o apple ani kolo neoprel, tohle je ale fakt skvela vec.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

http://www.windowscentral.com/windows-phones-are-helping-nypd-fight-crime
Nojo, ale je to asi fakt tak:)
"Windows Phones have helped them to more quickly react to nearby crimes and contact victims and witnesses", kdyz se nemusi cekat nez se android trosku zahreje a zacne vyzvanet nebo na dva typicke restarty, tak se bojuje se zlocinem daleko snaz:o)

Moc bych to ale nezvelicoval, v pozadi bude nejspis prosty fakt, ze jediny microsoft byl schopen nabidnout dostatecne robustni a bezpecne mobilni enterprise reseni, aby tam mohli policajti nahlizet do kriminalnich databazi USA .... coz je mimochodem vyborna vizitka. Co se tyce ostatnich platforem, hadam, ze apple tyhle ambice pro enterprise sferu ani nikdy nemel, android vypadl pochopitelne uz v zahrivacim kole a jak je na tom BB, to fakt nevim, ale loni byli pred bankrotem, coz jsou vlastne stale .... takze WP zcela pragmaticky bylo jedine mozne reseni.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

V prve rade, co je malomek? To jsi ty? Nebo kdo?

Vidim, ze jsem mimo, proto ses dalsi diskuzi o odpisech vyhnul:)
Ukaz mi prosimte priklad firmy a jeji mobilni aplikace .... to bych fakt rad videl ....
V naproste vetsine pujde o mobilni aplikace microsoftu .... konkretne office a skype for business (byvaly lync) .... do dalsiho? Nejaka bezpecna VPN ... opravdu by me zajimalo jaky jiny komunikator nez skype bys pro enterprise pouzil .... ja nevim, treba whatsapp?:o) ROFL! Nebo, ze by si nejaka firma psala vlastni? Zase spatne!
Takze v bezpecnostnim auditu neni z pohledu mobilu, co zkoumat .... zkouma se maximalne to, jestli u mobilniho systemu budou povazovat pristup k telefonu pro vzdalene smazani nebo budou vyzadovat heslo pro prihlaseni do systemu ...... taky se jeste muze zkoumat, zda krom "enterprise" systemu jako WP nebo iOS, se nekdo nepripojuje z rootovaneho androidu, kde se tyhle bezpecnostni zasady rady obchazeji a to je asi tak vsechno, co by mohli zkoumat ......
Zadna firma si nejake klientske javove aplikace pro android nepise, nebud smesny! Android se maximalne zakazuje (zvlaste nizsi a rootnute verze, cyanogeny a jiny balast).

Nexusy podle zverejnene politiky guglu dostavaji updaty 18 mesicu. 2-3 roky od vydani neprovozuje telefon nikdo? No to je hezka predstava vyrobcu androidu, ale jiste nezijes v jeskyni, takze vis, ze je to v naproste vetsine utopie.

Prakticky zadny vyrobce androidu nevydava bezpecnostni updaty na starsi modely zpozdene ..... nevydava je vubec! Ta tva veta "Androidí telefony mají bezpečnostní support dostatečný" zni jak kdybys zil na jine planete:o) Kamo, mluvis vubec o androidu? Vis jak to poznat?

Pockej, firmy kupujou a na sve siti povolujou jen nexusy?:o) LOL, vetsi blbost jsem neslysel .... a cyanogenmod? Delas si srandu ne? Tyhle ty neoficialni rootovani a romky pochybneho puvodu, kde prakticky kazdy telefon je soucast botnetu, se prave explicitne zakazujou, o tom je ten audit!

U WP bohuzel vodotesne zatim nemaji. Ikdyz asi kecam, myslim, ze toshiba vyrabi nejake ruggedized telefony s WP, krom zcela bezne dostupnych tabletu ... nebo to neni toshiba? Mozna to byla jeste mene znama znacka. Kazdopadne ceny jsou uplne nekde jinde nez za spotrebak. Phablet, to bys me rozesmal .... mas bud 7" tablet nebo 6" 1520ku, kterazto s 6" je uz skutecne za hranici pouzitelnosti ..... phablety jsou samozrejme mrtve.

WP je mrtvy hlavne z jedineho duvodu ... WM10 ....

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Vidíš správně, jsi mimo - přesně jak jsi napsal.

Maloměk je Microsoft, česky.

Je vidět, že nemáš o firemních aplikacích - i mobilních vůbec ponětí. Jedná se jednak o VPN bezpečné připojení, autentizační a šifrovací věci vůči firemním serverům, mobilní klienty k firemním systémům, např. CRM, CMS, sledování provozu technologií, ticketovací systémy pro support, ... je toho prostě spousta.

V hodně firmách mají komplexní systém na celý provoz, například napsaný nad IBM Notes (Lotus Domino) nebo jiným groupware. Často jsou tyhle věci napsané v Javě, na mobil je k tomu lehký mobilní klient, rovněž v Javě nebo něčem jiném. Zpřístupnění firemních databází, dokladů, záznamů. Na tyhle všechny věci jsou buď nativní mobilní klienty pro dané platformy nebo přístup přes web optimalizovaný pro daný mobil. Všechno běží přes šifrovaný kanál do firmy, často v sandboxu a nesmí si to vyměňovat žádná data se systémem telefonu mimo sandbox. Žádné Office a OneDrive, Dropbox, Gdisk ... se nepoužívají.

Komunikace v rámci firmy neprobíhá přes telefon, google, Hangouts, Facebook nebo Skype - žádnou veřejnou službou, ale přes interní řešení, například přes nějaký jabber, Alfresco, ... interní VoIP aplikaci nebo SIP protokolem na firemní VoIP ústředny, třeba Asterisk. Nebo přes konferenční aplikaci napsanou ve WebRTC. Přes vlastní Teamviewer server. Způsobů je prostě spousta. Všechno jede jako datový provoz, normální hlasový GSM/3G/4G telefon nebo SMS se vůbec nepoužívá. Telefonní čísla lidi ani vzájemně neznají, všechno jede přes data a firemní systém, je to nahrávané a monitorované. To je dnešní korporát.

Telefony jsou zamčené a nejsou na nich jiné než vyzkoušené a povolené aplikace. Všechno je dálkově monitorované a spravované, včetně updates a nastavení. Prostě firemní zařízení, na nic jiného to není. V některých firmách se z toho nedá ani normálně telefonovat, leda někam na support, když se něco v systému pokazí a nefunguje. Nebo ve výjimečné situaci nějakému supervizorovi. Jinak finito, ani soukromé hovory z domova, v některých firmách.

Většinu věcí, které jsou vyžadovány, wokenice ani neumí - třeba pustit aplikaci v kontejneru (odděleném sandboxu). Rozdělit telefon na firemní a soukromou část, bez možnosti přenosu dat mezi nimi, ... V tomhle jsou wokenice sto let za vopicema. Například BB to umí dávno.

Hodně velkých firem si nechává Android upravovat - jsou na to speciální softwarehousy, které se tím zabývají - vyjdou z volného kódu, nějakého volného projektu (často z Cyanogenmodu) nebo mají přímo smlouvu s Googlem, který jim to udělá nebo spolupracuje s jejich ajťáky na úpravách. BlackBerry to dělá také, mají na to SDK a support. A taky se na tom živí spousta "bezpečnostních firem", které tyhle věci produkují.

M$ pokud vím zatím takové služby neposkytoval, ale jak je vidět na případu NYPD, asi s tím také začali - protože to nebudou normální wokenice, co policajtům na tom poběží, ale speciální řešení na té platformě WM10, zřejmě.

Firemní VPNka do vnitrofiremní sítě, s přístupem k interním zdrojům, v minimální verzi třeba jen webově (bez speciálních mobilních aplikací) a přístup k firemnímu groupware a komunikaci, to je minimální základ, který splňuje například Blackberry už v základu - pokud si firma zaplatí BES nebo jeho běh v cloudu. Přitom tyhle věci běží v kontejneru, mimo "veřejnou" část telefonu, šifrovaně. Uživatel telefonu k tomu nemá přístup mimo schválenou aplikací.

Až tohle bude umět s telefonem Maloměk, budu jen rád. Protože faktem je, že mnoho jejich technologií je pěkných, mobilní wokenice vypadají dost optimalizovaně a vyčištěně. Jenže je to nové - a to znamená nespočet děr a perspektivu mnoha let, než se to vychytá. Firemní mobil to zkrátka není a být nemůže, pokud ... a když se odmyslí ten hnusný GUI.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ja se musim smat ..... v jakeze to firme pracujes?
To by me zajimalo jak velka firma by to musela byt, aby si psala vlastni SIP software pro nejaky hloupy telefon:o)
S tema sandboxama na WP jsi me fakt dostal, hej, kamo! Delas si srandu zejo? Od kdy jsou firemni officy a skype verejnou sluzbou? Ne, vazne si delas srandu, prece neni mozne, abys tu tak "zasvecene" hovoril a vazne o tom vedel uplne hovno.
Nejdriv vycistene a pak hnusny GUI, 5 let stary system je novy a nevychytany ... nespocet der .... ajooo, ty mluvis o androidu, kamo ja se bavim o windows phone, chapej, ten system od microsoftu, ne ta prvotina od guglu:o) No tak uz jsme doma! Si trosku pletes pojmy a ja uz jsi myslel, ze si delas srandu (tak blbej nikdo byt nemuze).
Takze abys me chapal, tak to napisu takhle ..... 35000 NYPD policajtu pouziva uz 3/4 roku (<strong>je videt, ze strilis ty pismena na klavesnici zcela od boku!</strong>) zcela obycejny, nijak neupravovany android 8.1, ktery nejspis koncem roku updatujou na android 10 a v 6000 policejnich vozech vozi specialni military toughbook tablety s majoritnim chrome os ve verzi 8.1.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jeste se divam, ze cambridgeshire byl pred NYC, kdyz poridil 8000 WP8.1 telefonu, ktere nahradily umirajici blackberry, takze jsem mel nakonec pravdu s tim BB, ze to byla asi celkem bezpecna platforma, ale uz se ji zbavujou http://wmpoweruser.com/cambridgeshire-police-to-add-8000-wp8-1-handsets-...

http://wmpoweruser.com/microsoft-mobile-takes-more-than-a-quarter-of-the...
Coz me dovedlo k dalsim clankum, kde se pise, ze WP je jiz jednickou v enterprise segmentu v UK, kde souperil s drahym iOSem (android byl pry nerovnocenny outsider) a castecne s dohnivajicim BB + dalsi mene vyznamne platformy (android u hazarderu atd...). A MS ma pry za cil do konce roku ovladnout celosvetove enterprise segment se smartphony a porazit tak apple a podle poslednich odhadu se mu to povede ..... toliko asi kvolovym enterprise demagogiim:o)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Zábavné. Zní mi to stejně, jako M$ prohlášení před dvaceti lety, že do dvaceti let všechny systémy Unixového typu zmizí v propadlišti dějin pro zastaralost a budou nahrazeny systémy Windows.

Píši jen co jsem sám viděl a vidím. V Anglii jsem dlouho pracovně nebyl, netuším, co se tam provozuje nově v enterprise segmentu - v Británii se děje spousta zcela bláznivých věcí, takže by mě nepřekvapilo ani kdyby přešli zčistajasna třeba na poštovní holuby.

Mám jiná čísla: Q1 letošního roku v enterprise sféře klesl iOS na 72%, Android má 26%, Wokenice stále pevně atakuje 1%. Zbytek je BB.
Zdroj: http://venturebeat.com/2015/05/11/ios-slips-to-72-enterprise-share-in-q1...

Ale to je jen celosvětová statistika - v různých zemích to má svoje výkyvy. Také se liší penetrace podle bezpečnostních kritérií a požadavků - pro nejvyšší bezpečnost lidé stále hodně věří BB.

Častá jsou dnes nějaká "end-to-end" bezpečná řešení, zahrnující všechno od hovorů a konferencí (přes VoIP), IM, maily, groupware a kolaboraci, přístup do firemní VPN, vícefaktorovou autentizaci, ...

Dělá to dnes kdekdo, třeba Citrix.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Hej fakt DIK! Na tenhle odkaz jsem cekal, ktery pitomec se chyti:o) Jako ten clanek je v nejlepsim poradku a docela me to prekvapilo, ale hlavne tem cislum moc neverim .... aby WP melo 1%? To je podle me nejaky podvod .... kdyby rekli 0%, tak je to OK. Ono totiz mas pravdu, ze v enterprise sfere celosvetove mely WP "udajne" 1% ..... potiz je ale v tom, ze kdo prevzal z jisteho zdroje tenhle clanek (solidni media to nebyly, opravdu ne;) a pridal tomu ten bulvarni titulek, tak si jaksi neprecetl celkem krucialni informaci, ze tyhle data pochazeji od minifirmicky s triceti zamestnanci jmenem good technology, ktera nema ani poradny odkaz na wikipedii:o) Ale v poradku, kazda firma ma pravo vydavat sve statistiky ..... ale zasadni problem vidim v tom, ze primarnim zamerenim tehle firmy je bezpecnostni platforma pro cteni emailu, zamerena vyhradne na nebezpecne systemy android + ios ...... pro windows nebo BB dokonce ani nemaji nativniho klienta ..... mozna weboveho, proto nejspis to 1% u WP a 1% u zbytku, zbytek (asi odhadem 1500%) pouziva pro cteni nativniho exchange klienta ve windows:)
To je asi stejne vypovidajici, jako kdyby microsoft vydal statistiku pouziti exchange serveru a rekl, ze v enterprise segmentu ma windows 100% zastoupeni a zbytek 0%:)

Jako sorry, ale fakt sis prece nemohl myslet, ze bude mit v enterprise sfere totalne deravy android vetsi zastoupeni nez na hranici statisticke chyby, nebo ano?

Ale kazdopadne diky, ze ses na tu kacenu chytl, nezklamals a potvrdils vsem v diskuzi, to co uz vedelo, cili sve odborne technicke znalosti a hlavne soudnost:o))))))))

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jinak jeste s tim endtoend, cytrix ..... mas aspon ramcovou predstavu o cem mluvis? Ja hadam, ze asi ne co? Vsechno je to o firemni VPN ...... zkus si v telefonu najit polozku "pracoviště" a "přidat firemní účet" ..... aha, nemuzes:o)

OT: Mimochodem, kde to MS pred 20ti lety prohlasil, ze unixove systemy zmizi v propadlisti dejin? To mas z nejakeho LUGu, kde vam to vrchni kazatel predcital z linuxoveho zalmu?:o)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Hehe. Ohledně "Přidat firemní účet", ty fakt meleš pitomosti, dokonce nejspíš ani netušíš, co je v pozadí.

Použil jsi to někdy vůbec ? Zjevně ne. Nebo to provozujete přes ten Maloměkový vynález PTPTP.
Nemám slov - podívej se, co jsem o tom napsal níže (jen abych ostatním diskutujícím ukázal, jaké jsi eso).

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Článek pojednává o "nových aktivacích", tedy zřejmě o trendech, ale musím říct, že naprosto nevěřím údaji, že celosvětově 72% nových firemních telefonů jsou iPhony.Článek vůbec nevysvětluje, co ta čísla znamenají - co přesně je ta nová aktivace, co je "enterprise share", což bude ten zakopaný pes.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, každá taková statistika je dost pofidérní a neurčitá. Proto jsem z mnoha možností vybral tuhle, která ukazuje aktivace - nové telefony - na tom by měl být vidět nejnovější trend.

Předpokládám, že nové WM10 alespoň trochu zvrátí nepříznivý trend, kdy wokenicových telefonů začalo naopak ubývat, místo aby jejich podíl na trhu rostl (všeobecně 2013 3.3% --> 2014 2.7%, v enterprise oblasti stagnují).

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Snazil jsem se ti vysvetlit, ze jsi nevybral statistiku, ze ses akorat ztrapnil...ale na to asi nemas kapacitu...a jak jsem rekl, uz trolla nebudu krmit...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak tak koukám po diskusích na DIIT, trolluješ celkem vydatně a všude jsi mimo mísu, ale o to více agresivní. Čím méně o něčem víš, tím více.

Zdá se mi, že úpadek WP snášíš velmi bolestně, ani ne 3% celosvětově a minimum v korporátu a dalším podnikovém nasazení mluví za všechno - a je celkem jedno, jakou statistiku si vybereš, ta čísla uznává i Maloměk sám - ostatně nedávno o tom mluvil Nadella na jedné z těch jejich vývojářských konferencí.

Mohl bys nějakým odkazem dokumentovat ten úžasný průnik wokenicových telefonů do britského enterprise segmentu, o kterém píšeš ? Nic o tom nemohu najít.

Kdoví, jak to celé dopadne, snad ta WP (WM) platforma přežije vztek akcionářů Maloměku a nezaříznou to - byla by to škoda, některé jejich technologie jsou opravdu pěkné.

Zatím to vypadá, že úspěšně konkurují nejlevnějším Androidům, hlavně přes telefony zadarmo od operátorů. U BFU mají samozřejmě velmi těžkou pozici, protože systém je neobyčejně ošklivý, v porovnání s konkurencí. To je pak málo platné, že to skutečně dobře funguje i na zastaralém hardware, protože to má menší systémové nároky než konkurence.

V enterprise oblasti mají asi šanci u malých firem, kde se ještě nespálili s WP7 nebo WP8. Tahle kauza je totiž dost profláknutá - proklamovaná kompatibilita s Exchange byla zdrojem více problémů než konkurenční řešení. Kupodivu dokázali zkazit i kompatibilitu s M$ Office - ve skutečnosti byly mobilní Office na WP horší, s méně schopnostmi, méně kompatibilní s desktopovými dokumenty než konkurence na jiných mobilních platformách.

Paradoxní bylo, že Maloměk vydal nativní M$ Office pro Android, které byly schopnostmi a stabilitou daleko lepší než nativní Office pro WP. A vydal je ještě ke všemu dříve (protože šlo o prachy, samozřejmě, tak WP byly coby minoritní systém na poslední odstavné koleji).

Jak o kus výše blábolíš o "Přidat firemní účet ..." to je úplně směšné. Víš vůbec, že WP měly jako VPN řešení použitý PTPTP a postrádaly nativní IPsec, což je běžné enterprise řešení ?
Přitom PTPTP je označován jako "kindergarden cryptography", jestli víš co to znamená. M$ se téhle pseudo-kryptografie držel mnoho let jak hovno košile, asi na žádost NSA, které se cokoliv lepšího blbě dešifruje.

Ve WP8 už IPsec doplnili, ale pro změnu jejich implementace byla jen softwarová, takže to žralo baterku a neumělo vyšší rychlosti (ačkoliv lepší mobilní čipsety samozřejmě akceleraci šifrování včetně AES256 mají).

Až do WP8.1 Update 1 to neumělo L2TP/IPsec ! Do května minulého roku !

A to má být firemní telefon ? Když tam nefunguje to hlavní, to jest bezpečné připojení do firemní sítě tím nejpoužívanějším protokolem ?

Enterprise průmysl WP ignoroval do té míry, že například AnyConnect klient od Cisco pro WP8.1 není dosud, jen v betě. Kolik firem používá přístupové VPN řešení od Cisco ? Fakt hodně - no a wokenicové telefony to neumí (umí, ale na bázi softu třetích stran nebo betaverze, což není právě "korporátní řešení"). Což je dost podstatná chybička, pro firemní řešení.

Tak by se dalo dlouze pokračovat ...

WP je, přes svou ošklivost, rychlý a responzivní systém, ale trpí tolika problémy - a je enterprise průmyslem okázale ignorován - že používat to ve firmě je hlavou proti zdi - a to si každý rozmyslí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Milý BTJ, jsi prostě poněkud intelektuálně nesmělý, jak je vidět a úplně mimo. Žij dál v blahé nevědomosti a plácej blbosti, je to každému jedno. Jak jsi možná pochopil, snažím se ti slušně naznačit, že píšeš o něčem, o čem máš ponětí zcela mlhavé.

Dělám (opět) v Oracle. Celosvětově mám jedno "telefonní číslo", bez ohledu, na jakého operátora jsem připojený, na jakém kontinentu se nacházím, protože všechny firemní telefony jedou přes VoIP a na mobil jako SIP - co mi zazvoní, zda stolní VoIP telefon nebo mobil, si mohu určit třeba klepnutím do svého profilu. Ostatní velké firmy mají podobný systém, často ještě mnohem uzavřenější - Oracle je pořád docela otevřená a pohodová společnost, proti jiným firmám - například z aerokosmického průmyslu jsem viděl jednu konkrétní megafirmu - tam mají mobilní telefony zcela zamknuté, dokonce lidé nemají ani mobilní telefonní číslo, volají jen přes interní VoIP aplikaci. V té firmě by se nedotkli ničeho od M$ ani pětimetrovým klackem, i sekretářky tam mají VDI terminály, na které dostávají aplikace běžící na Solarisu, Oracle Linuxu (nebo RedHatu, to už si nepamatuji) - napsané většinou v Javě, jak jinak. Firemní telefony mají na bázi BB a Nexusů, dokonce z nich mají vyndané foťáky a kamerky (mají série vyrobené speciálně pro ně).

O firemních telefonech zkrátka nevíš vůbec nic.

Firemní Skype coby náhrada Lync 2013 serveru je pěkná věc, nicméně přišla s křížkem po funuse, protože všichni firemní zákazníci už pár let provozují jiné platformy, plně integrované s telefonním systémem a sítěmi. Běží to (Skype for Business) pokud vím asi od června, takže to ještě nikdo nestihl začlenit do firemního systému. Pokud to někdo používá z M$ cloudu a nemá vlastní infrastrukturu, je to k ničemu - stejně jako Office nebo Azure.

W10 mají - proti starým wokenicím - nově udělané jádro a vnitřnosti i některé aplikace (třeba browser), což popisuji slangově jako "vyčištěné". Interface telefonní verze je ovšem stejně špatný jako byl. Ano, systém je nový a je bezpochyby plný děr - jako každý nový software.

Je fajn, že jsi z WP/WM tak nekriticky nadšený, fanatici jsou potřeba, hlavně když produkt je tak špatný jak je. Časem na to snad budou nějaké prášky nebo terapie. Nebo pomůže až zkušenost.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Ted jsi mi to nandal, ty ses fakt owner:o)
Porad jsi mi ale nerekl, co v tom oraclu pouzivate na ten SIP (ikdyz to vim:o))) A jiste ti to dovoli provozovat na tvem android telefonu:o) Jiste oraclem napsanou vlastni aplikaci:o)
Taky aby ne v jave, kdyz oracle koupil sun a jeste vic javu dojebal .... tim bych se ale rozhodne nechvalil:o)
A co lync 2010 nebo myslis, ze firemni skype vyrostl na zelene louce .... jak jsem psal, je to prejmenovany skype .... no, nic tahle diskuze fakt nikam nevede, zkus si o tom neco precist ....

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

re kvolaa
Vidím kolem sebe lidi s drahými androidy (samsung, LG, Sony) co mají trapné problémy. Levný android jsem zatím neviděl, stačilo mně vidět videorecenze, kde se jim to škubalo po vybalení z krabice a sami recenzenti skrytě naznačovali, že je to šnek co po nějaké době používání bude nesnesitelný. Nevím jak je na tom Nexus, ale Android není jen Nexus, takže smůla. Windows Phone tyhle problémy řeší velice elegantně i v té nejnižší cenové kategorii. Alespoň tohle uznej. Ten systém má právo na svoji existenci.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Problém je ve fanaticích jako je BTJ, kteří nevidí napravo nalevo. Neříkám, že M$ telefon nemá právo na existenci, jen že se nehodí jako firemní telefon - protože je spousta lepších voleb. To je všechno.

WP propadlo i v zájmu BFU, protože systém je ošklivý, telefony na svou zastaralost předražené. Že to pro běžného BFU funguje i tak, často plynuleji než telefony s lepším železem (a zaprasené Androidím bloatwarem a mizerným nastavením), nikoho nezajímá. Prodává reklama - lepší displeje, více jader, více megapixelů. Víc pruhů, víc Adidas. Výsledkem je 3.3% v roce 2013, 2.7% 2014 (pokles) v celosvětovém podílu na trhu. Onen "sekavý Android" má 82%, iOS asi 13%. Blackberry má ten zbytek, spolu s ostatními minoritami.

Android je volný systém (převážně), takže jak si to kdo udělá, tak to má. Že levnější výrobci - i dražší - zahltí instalaci bloatwarem, špatně všechno nastaví, případně špatně dimenzují hardware, to je všechno pravda. Proto je nejlepší používat čistý Android, třeba na Nexusech. Nebo si na telefon nainstalovat CyanogenMod. Případně to vyladit vlastními silami - u Androidu to na rozdíl od uzavřených platforem iOS a WP|WM jde.

WP (jo, teď se to zase jmenuje WM) je mnohem uzavřenější platforma, pod plnou kontrolou výrobce, což jim umožňuje vyladit systém i na horší a levnější železo. Proto mohou být i drahé wokenicové telefony technologicky dvě i tři generace za androidí špičkou a přesto to uspokojivě - pro běžné používání - funguje.

Nic proti WP|WM či na co to Maloměk zase přejmenuje nemám, jen říkám, že to 1. není úspěšné 2. pro svou uzavřenost a špatnou bezpečnost se to nehodí jako firemní telefon.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Konec krmeni... Posledni vetou si se prozradil...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

:-)

Opravdu legrační. WP7 - telefony začaly v prosinci 2010, fakticky na jaře 2011. V roce 2012 přišel radikální upgrade na 7.5 - který šel jen na nejdražší modely. To samé následovalo s aktualizací na WP7.8 (březen 2013). To skončilo 2013 (fakticky 14), kdy se objevil WP8. A dneska WP10.

Takže životnost wokenicového telefonu vidím tak rok, maximálně dva. Hurá !

Ještě větší průser je s převodem firemního řešení - protože každý ten systém je každý pes jiná ves - fakt radikální změny, celé řešení se dělá prakticky celý znova.

V porovnání s iOS, Androidem, BB je to obrovský problém - hodně manažerů, kteří WP ve firmách prosadili, museli změnit místo nebo byli pro "velké úspěchy" odejiti.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zkus aspon wikipedii, aby ses dozvedel aspon ty datumy spravne ..... zbytek si ani komentar nezaslouzi.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Trolle, podívej se do Wiki sám, máš to evidentně zapotřebí:
"Windows Phone 7 was the first release of the Windows Phone mobile client operating system, released worldwide on October 21, 2010, and in the United States on November 8, 2010. It received multiple large updates, the last being Windows Phone 7.8, which was released in January 2013. It added a few features backported from Windows Phone 8, such as a more customizable start screen.

Microsoft ended support for Windows Phone 7 on October 14, 2014..."

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Windows zadarmo? Kde se to da sehnat krome piratskych servru? Co jsem koukal na ceny, tak za Windows 10 chteji podstatne vic nez za predesle systemy, takze se vyplati koupit radeji Windows 7 (8) a provest upgrade zdarma, dokud to jde.

A nesouhlasim s tim, ze Windows tu budou vzdy, momentalni situace je takova, ze diky smirovacim funkcim novych Windows se ty stanou nepohodlne pro mnoho firem a jeste vice se bude vyrovnavat pouzivani linuxu a Windows ve firemni sfere. Domaci uzivatele dnes zustavaji na Windows hlavne kvuli DirectX (hry), sice treba se Steamem to stale nevypada, ze by se brzo staly DirectX nepodstatne, ale to neznamena, ze se to stat nekdy v budoucnu nemuze.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

AutoCAD Inventor , Altium Designer, vyvojové nástroje od Keil, Multisim a pár dalších drobností jako jsou sw k osciloskopům to vše existuje jen pro Windows a to vše zajištuje, že ve firmě zůstaneme na Windows i když jsou z nich MS dělá grafickou šílenost pro autistické polodementy.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Tohle bych nevidel jako vetsi problem, nerikam, ze sto procent firem vyrabejicich nejake specialni programy je dokaze portovat na linux, ale to portfolio firem, ktere driv vyvijeli ciste na Windows a dnes bud portuji na linux nebo dokonce vyviji primo na linuxu a maximalne portuji na Windows se stale zvetsuje.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Jak se rika, jeden priklad vyda za tisice trollingu ..... ukaz priklad .....

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Mne tento clanok pana Jezka prijde ako potvrdenie pana Rybku

Úvaha: Jak kolabují IT giganti
autor: Michal Rybka , publikováno 25.2.2011
Disruptivní technologie jsou takové, které „mění pravidla hry“. V okamžiku, kdy přicházejí, se stávají tradiční technologie zastaralé a nevyhnutelně do několika let naprosto zmizí, protože nejsou konkurenceschopné.

Jenom velice málo firem přežilo několik tvrdých kolizí s disruptivními technologiemi, na které nebyly připraveny – jako například Microsoft. Jeho pozice je ale unikátní, příjem si zajišťuje z několika směrů a dokázal náraz alespoň ustát do doby, kdy se dokázal přizpůsobit. Něco takového by menší firma v plně konkurenčním prostředí nezvládla.
http://pctuning.tyden.cz/multimedia/16-elektronika/20269-uvaha-jak-kolab...

A teda ak prijde disruptivna technologia, bud sa jej prisposobite a statnete sa jednym z mnohych, alebo padnete "na hubu".

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Rozpad nebo roztříštění trhu je pro majoritní hráče vždychky vážná rána, často smrtelná. Když nastoupila doba PC, byl to MS kdo zazářil a zbohatnul, teď jsou tu mladší sekači co se nezakecají a rozhodně teď udávají tempo.

Například bude čím dál těžší BFU vysvětlovat, že počítač = Windows. Protože všichni vědí, že mobil a tablet jsou také malý počítač a žádné Windows tam nejsou. A přesto se na maily a net podívají, o socslužbách ani nemluvím. Jistě že na seriózní tvorbu na počítači je stále potřeba ergonomické desktopové prostředí, ale červíček může hlodat. Úplně pomíjím estetickou hodnotu nových Windows, což je subjektivní záležitost, ale fakt je, že jsem ještě neslyšel něco jako: "ty voe, tak to je paráda, to chci", tedy nadšeného kupce, který by běžel do fronty. :-)

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Driv BFU rovnal se Windows uz z toho jednoducheho duvodu, ze nainstalovat linux na domaci PC bylo nad sily bezneho BFU, zatimco Windows zvladnul kazdy, jenze doba se zmenila a dnes i ten BFU to Ubuntu v pohode nainstaluje. Navic je zde porad otazka ceny, Win10 je zdarma jako upgrade, ale na novy PC zadarmo rozhodne neni, takze zbyva nejaky warez server, coz i pro bezneho uzivatele neni problem a Windows ziska zadarmo. Jenomze oproti minulosti se dnes resi mnohem vice bezpecnost, i domaci uzivatel ma elektronicke bankovnictvi a boji se si nainstalovat nejaky mozna zavirovany crack do Windows. Takze ta otazka jestli si koupit Windows nebo jit zadarmo do Ubuntu je mnohem vice aktualni. (Urcite ale Microsoft s tema zadarmo upgradama nastoupil spravnou cestu, je dobre zacit vymazavat z mysli lidi ty warez weby.)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Nemuzes byt vic mimo ..... linux je furt stejne uzivatelsky srackoidni jak pred 15ti lety, co jsem od nej s velkou radosti utekl. Zmenilo se mozna to, ze instalace nedokurvi disk a da se to nainstalovat, dokonce i bez vetsich problemu uz jede na zanovnim (=par let starem) generickem HW .... ale stale tu jsou tuny tiskaren, externich zarizeni, kde proste neni moznost ..... moznost samozrejme je, ale ne pro BFU .... takze ne, opravdu linux ne:)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

aby se Microsoft ve svém vedení zbavil kostnatého uvažování ve stylu 90. let, ze které se sice kupříkladu Ballmer snažil v posledních letech vymanit, ale nedařilo se mu to. Nebo to prostě nestihl.

Nemyslím si, že Ballmer sa snažil vymaniť z kostnatého uvažovania, on ho predstavoval...
Výrok o open source, že len vyciciava prostriedky, ako rakovina...
Jeho výroky ohľadne oddanosti MS do ktorého nútil aj svoju rodinu, zastavenie projektov, ktoré boli vo svojej dobe nadčasové...namiesto toho radšej propagoval vo windows media player obchod so skladbami, ktorý poriadne ani nefungoval.
V podstate ich hardware R&D prevyšuje softvérovú časť....ich ergonomické klávesnice sú super..myšky tiež kúpilo dosť veľa ľudí, myslím,že kedysi mali aj veľmi slušný smarftón, ktorý ale tiež zavrhli, lebo..lebo...a potom sa tam pán Ballmer smial na iPhone-och a ich cenovke....no, nebola to jediná vec, v ktorej sa mýlil...
http://www.netnetweb.com/blog/top-10-reasons-why-steve-ballmer-has-faile...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Domnívám se, že se mýlíš. Jejich SW vývoj je rovněž špičkový.

Co je problém, je vedení a marketing, které dokáží zabít libovolně kvalitní projekt. Tam hledej problémy.

V tomto ohledu musím uznat, že vizionáři typu Jobse nebo Gatese (byť je jejich přínos jinak minoritní) jsou nepostradatelní. Vize jsou totiž to, co firmu posunuje vpřed.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Neni to jen o vizionarovi ve vedeni, ktery stoji nad marketingovym oddelenim, vizionari musi byt i lide na nizsich pozicich, coz ale prave nejde protoze zvyk marketingovych oddeleni je veskere dobre napady zatrhnout, protoze by to mohlo stat nejake penize navic. Firma musi mit takovou strukturu, aby si marketingove oddeleni nemohlo moc vyskakovat, pripadne aby vizionar na CEO pozici podrzel vyvojare te firmy proti zajmum marketingu. To fungovalo u Applu, ale jinak to moc nefunguje a velke firmy dnes casto dojizdi na to, ze je vlastne ridi marketingova oddeleni. Vubec neni ale jiste, ze tomu tak neni i u MS i nadale a ze Nadella dokaze vyhrat boj nad marketingem v delsim horizontu.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nejhorší je, když se na marketing dává více než na vývoj. Jistý dost drahý sazební software se propadá do úplných s...ek, pomalý, na tvrdo padá několikrát denně (v roce 2015!!!, nevídané), otevření souboru trvá místo sekund minuty, prostě najednou soft k uzofání a přesto je jejich web plných WOW, nyní barvičky, rozlišeníčko a super jednojádrové výpočtíky (to jako že těch zbývajících 7 jader máte krásně volných na jiné činnosti - to vážně někdo napsal v podobném PR duchu).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

netvrdím, že ich SW vývoj je v sračkách, nespochybňujem ho, ale myslím si,že hardvér je na tom o niečo lepšie...však dosť ich softvéru používam :/ ...však ešte kedysi nevydaný OS Longhorn vyzeral byť tiež revolučne, nakoniec to skončilo tak, ako to skončilo....a také Visio je dosť dobrý program na vytváranie layout-u budov a hodilo sa aj na iné triky....je tam toho plno, len sa mi to nechce rozpisovať. k officu sa vyjadrím len okrajovo, lebo podľa môjho názoru má dosť nedostatkov, v poslednej dobe už menej, tak cca 7-8 rokov dozadu dokázal word spadnúť bez príčiny a obnovy dát, keď open office už vedel, aj keď padol, nabehnúť naspäť (viem, automatické ukladanie každých 5 sekúnd...bla bla) a hra s fontami, formátovaním a automatickým obsahom...radšej tu skončím.

a k tým vizionárom na pozícii CEO, nemusí to byť za každú cenu vizionár, ale určite by mal byť otvorený novým veciam a minimálne si to premyslieť a zvážiť, tiež by tam mala fungovať určitá miera sledovania okolia a reakcie, čo Ballmer absolútne nerobil. Vytvoril si hierarchiu a byrokraciu, na ktorej na vrchole sedel a pracoval jedného času 100 hodín týždenne.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Musím souhlasit, z Maloměku poslední dobou vypadly moc skvělé věci - ale všechno je to nulováno zoufalým marketingem a lpěním na šílenostech (jako je například "Modern UI").

Namátkou: PowerShell shell, jazyk, ekosystém - prostě skvělé ! WFP, poslední VisualStudio - úžasné. SQL Server - vynikající produkt. I ta jejich serverová stránka je čím dál lepší - virtualizace, System Center (ještě tak dvě tři generace, zavedení balíčkovacího systému a bude to konkurenčně provozuschopné s VmWare :-) ), ... Azure je další výborná věc. Naposledy jejich opensource produkty - WinJS, TypeScript, ... jedna výborná věc za druhou.

Jenže, ...

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Balickovaci system .... no mozna ne uplne jak si predstavujes ... ale preci jen .... Docker ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ballmer je neschopnej idiot, nechápu, že si ho tam drželi tak dlouho...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To je zas blog jak noha .... WP jsou mrtve, to mas pravdu ...... budoucnost je ve WM, o tom uz asi nejde ani pochybovat. Uvidis jeste jak budou vyrobci skemrat prstikem, aby jim microsoft dal licenci na WM. Dneska zrovna ctu jak HTC tezce prodelava .... vetsina vyrobcu telefonu na androidu musi zakonite prodelat, pokud nemaji zadnou diverzifikaci jako treba samsung, ktery jeste furt vyrabi aspon ty lednicky. Vem si HTC, jakas takas znacka ...... ale jak muze konkurovat cinanum, kterym se za pracovni silu plati "next to nothing"? Nemuzou a kdyz nemaji zisk z telefonu, tak ta firma proste konci, protoze nic jineho nevyrabi. Jestli si microsoft nepodrzi exkluzivitu na WM, tak dopadnou jak android, ze je budou brzo vyrabet bez zisku jenom neznackovi cinani. Lidem uz dochazi trpelivost s androidem, zajimalo by me, jake procento lidi si android koupilo 2x. Lezi mi tu 2 roky stary telefon (dostal jsem zadaco, PC 12000), je tam hovnodroid 4.0.3 nebo tak neco, nepodarilo se mi tam nainstalovat ani here mapy ..... ten telefon se jeste prodava(!) za osmicku(!) a ja mam problem ho prodat za 1500! Brzo ho hodim asi na aukro od korunky a budu doufat, ze aspon neprodelam na postovnem. Nikdo z meho okoli (krom par lidi v praci) nema druhy android telefon. Ti s druhym smartphonem vcetne me maji ve vetsine lumiu, par si jich koupilo starsi iphone.

Co se tyce narazky na open source, to je samozrejme pekne, ale open source rozhodne neznamena zdarma:o) Open source zdarma prezentuje RMS/socka .... tak snad asi nikdo skoncit nechce:o) S trochou nadsazky .... software zdarma - RMS, nejchudsi muz sveta, ktery ji plisen ze svych nohou na prednaskach:o) a na druhe strane komercni software - Gates, nejbohatsi muz sveta:o) Kym by jste chteli byt vy?:o)
Firma vydava pod open source jen dilci veci, s kteryma doufa, ze "zneuzije" komunitu k praci zadarmo nebo za malou almuznu .... a jeste jsou za hrdiny:o) To je presne ten priklad toho, ze se vlk nazral, ale koza zustala cela:o)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyka open source, mas castecne pravdu, software je zdarma (otevreny zdrojovy kod), ale prodava se reseni jako celek, myslim, ze RedHat je v tomto kontextu prodeje reseni velmi uspesna.

HTC neni vyrobce, oni do tich telefonu nepridavaji nic sveho, je to jen montazni firma, ktera smontuje hardware jinych do vlastnich telefonu a vyrobi obal a delaji to velmi draho, proto jsou tak malo uspesni, respektive jsou spis 5 minut od krachu. Mel jsem jako prvni smartphone Samsung Omnia i8000 (WM 6.5) a potom uz jen Android. ZTE Blade - super foun, dodneska vzpominam v dobrem. Potom jsem zkusil cinany, nejprve JiaYu G2s - prvni moje chyba, opravdu spatne, potom Huawei Honor 2 - opet znacne nedokonale, ale vyhodnotil jsem to tak, ze chyba nebyla v Androidu, ale v me blbosti a ze cina je stale o krok zpet. Koupil jsem teda Samsung Galaxy S4 i9506 a jsem moc rad, ze jsem Androidu zustal verny, perfektni smartphone, vim, ze ty ho jako odpurce nikdy nevyzkousis, ale byl bys asi moc prekvapen, jak muze ten Android behat naprosto skvele. Mel jsem moznost videt i dalsi smartphony, dokonce i Lumie, ale svuj SGS4 bych za zadny jiny nevymenil, je proste dokonaly.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Rikam, dva roky stare ctyrjadro .... na vyhozeni, protoze uz se tam neda skoro nic nainstalovat ..... a jako sorry, vomrdavat se s nejakym rootovanim a dostavat do toho pochybne firmwary, kde funguje pulka veci, to fakt ne. Uplne vsechny co znam, tak byli nejdriv nadseni .... ale uplne vsichni (vlastne s kazdym, co jsem se bavil), tak rikaji, ze po roce pouzivani je to nepouzitelne. Mati jsem koupil nejaky dvousimkovy samsung ..... po mesici byla zoufala, ze ji vydrzi nabity 2 hodiny a ani na nabijecce se zcela nenabije .... jsem povypinal, co se dalo a uz vydrzi i den .... pak dva znami maji uplne ty same telefony a furt nadavaji, jak je to pomale, tak se zrovna tento vikend radili, co s tim? Rikam, koupit telefon s normalnim OS:) Nebo obnovit tovarni nastaveni, ze mozna se kontakty zpatky sesynchronizujou s guglem ..... a to jsou mladi lidi, ne duchodci a nevi takove veci (a ja si tim taky nejsem jisty, co se obnovi, vim, ze kdyz jsem dal obnovit ucet, ze se obnovily i veci, co jsem nechtel a telefon se zase znepouzitnil). Tohle je presne typ beznych lidi, kteri si koupili smartphone a bojujou s tim a jsou tezce nespokojeni ...... jsou to relativne nove telefony (rok!!!) a presne moje zkusenost s htc vision ...... nekdo vola, nejdriv zacne brnet, pak vyzvanet, pak se mozna zobrazi, kdo vola a nez se da nekam kliknout, tak protistrana polozi:o) Tihle lide si uz dalsi android proste nekoupi .... a minimalne ne od samsungu, to je obrovsky problem jak pro platformu, tak pro vyrobce.
Jak vidim, tak ty taky nemas dobrou zkusenost s androidem, ale visis na nem, jak uskrinuty z principu ...... se priznam, ze kdybych 720ku pred vic jak dvuma rokama nevyhral v soutezi zadarmo, asi bych tak rychle do WP vlaku nenastoupil, ikdyz jsem o WP uz dlouho uvazoval ..... po tydnu bych to nedal z ruky, nikdy se mi nestalo, ze bych nestihl vzit hovor nebo, ze by se neco sekalo. Proste to dela, co ma. Mam tam uplne vsechny aplikace, co jsou na androidu ..... to me nejvic pobavi to srovnani poctu aplikaci ..... kde na androidu je uplne kazda picovina + miliarda viru ..... kdyz nekde v hospode vidim na menu reklamu na stazeni aplikace pro ios a android ..... nejdriv me trosku zamrzi nepodpora WP, ale pak si reknu, ze kdo si takovou aplikaci svini telefon ..... pak mrknu na gugl play a zjistim, ze stazeni 5-10, takze odpoved je, ze nikdo:o) Proste android telefony v prime rodine 3 .... 2 uz nahradil telefon s WP, mati jeste furt pouziva tu zasekanou mrdku a spokojena rozhodne neni. Osobne mam uz druhy WP telefon a zatim 100% uspesnost:) Mel jsem i jeden s WM a ten byl taky success ..... dokonce i symbian, ten byl trosku "androidi" s rychlosti odezvy a byl to sok pouzivat, kdyz mi HTC wizard chcipl a nez jsem si koupil androidu HTC vision, coz byla samozrejme bomba ..... prvnich par tydnu a prvnich par wipeoutu .....

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal, narazil jsi asi na spatnej telefon a u Androidu uz jsi nevydrzel, no ja zacal na svou dobu s perfektnim ZTE Blade, pravda muselo se rootovat a davat CyanogenMod, coz je ale dneska zcela relevantni platforma, nic pochybneho, ale stalo to za to, v te dobe mel MS naprosto nedodelanou verzi WP7, takze pokud jsem nechtel znacne priplacet za iPhone, tak jsem nemel na vyber.
No a dneska mam ten Samsung S4 a ten je fakt super, nic z toho co popisujes jsem nezazil a muzu rict, ze mamka ma Samsunga S3 Neo a nadsena je taky, ona samozrejme nic nerootuje, to ani nevi co to je. :-)
Jinak co se tyka aplikaci, tak ona je ta spousta aplikaci i trochu nevyhoda, nektere aplikace jsou docela zmrsene, vyviji to "programatori" rychlokvasky, jak se naucit programovat za 2 dny apod. No a potom se ty aplikace treba neustale pripojuji na net a vybiji ty telefony, ale zase Android ma v nastaveni jednoduchy graf, ktery dava prehled, ktera aplikace to vybiji a potom ji teda treba odinstalovat. Jinak ale nevim, zda uz konecne nedodelali i aplikace pro WP, ale aplikace na elektronicke bankovnictvi a Muj vlak od CD byly jen pro Android a iOS. Ja ted jezdim vlakem casteji a ten "Muj vlak", to se CD fakt povedlo, jak je to jinak zkostnatela stara struktura, tak tohle je fakt povedene.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jako ja jsem taky rootaval, nahraval romky, stravil na tom nejednu noc ..... a pak jsem si uvedomil, ze misto pouzivani zarizeni, resim zmrseny OS, o kterem bych ani nemel vedet, ze tam nejaky je .... proste duvod, proc jsem kdysi davno presel z linuxu na windows.
Aplikaci je u guglu strasna spousta, uz to nesleduju .... ale mel jsem nejakou dobu na vyzkouseni ipad a treba tam vyslovene chybela aplikace pro chmu radar atd .... proste mimoradne odflakla a to jsem cekal, ze na iosu to bude vcelku OK. Na WP je jedna a spickova .... no a ja zastavam nazor, ze lepsi jedna dobra aplikace nez stovka podradnych:)
S tim grafem, no normalni BFU se k nemu v nastaveni nikdy nedoklika a i kdyby, tak nebude vedet, co s tim .... na WP to proste resi system, ze aplikace na pozadi muze bezet jen od spolehlivych vyvojaru.

S tim bankovnictvim ..... mam mbanku, pro polsko maji, pro CR kdysi nemeli, ted se mi nechce hledat. Ale jak rikam, bankovnictvi bych si nedal ani na telefon, kteremu veri NYPD a pripojuji se pres nej do narodnich databazi (viz komentare vyse) natoz nejakemu deravemu androidu ..... zvlast pak s cyanogenmodama, rootama a podobne ..... osobne mi prijde extremne stupidni provozovat na jakkoliv bezpecnem systemu jakekoliv bankovnictvi, kdyz potvrzovaci SMS vsech operaci chodi na ten samy pristroj. U WP nema k SMS pristup zadna aplikace, takze potud OK, ale i tak bych si to tam nedal ..... na androidu je to prosta hloupost a hazarderstvi ze strany uzivatelu a diletantstvi ze strany bank ..... nejake americke banky dokonce android zakazaly nebo specialne pro android maji extra ucet, kterym muzou jenom kontrolovat zustatek, ale nemuzou provadet realne operace, coz dava celkem smysl.
Ten muj vlak to je trapne, ze statni multimegamiliardova firma udela aplikaci jenom pro ios a android ..... WP je na ceskem trhu trojka, malicky kousek za applem, ikdyz se kdysi tvrdilo, ze ma vetsi podil, tezko rict. Ale jsem si zcela jist, ze vlakem (lidove receno sockou) jezdi mnohonasobne vic lidi s WP nez s iOSem:o) To same plati o MHD, kde tusim je aplikace pro vsechny tri platformy, aspon v brne a praze ..... ale to je ciste diletantstvi, kdyz nekdo z managoru CD rozhodne, ze kdyz on ma iphone, ze se udela pro iphone i aplikace, pritom naprosta vetsina movitych zakazniku, co si iphone muzou dovolit, vlakem rozhodne nejezdi:o)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Android nema bezpecnost resenou uplne spatne, respektive pomerne dobre, ale je treba si uvedomovat, ze to ma vsechny vyhody i nevyhody open-source a ze Google nezodpovida za bezpecnostni updaty jinych nez svych smartphonu. To ze jsou jini vyrobci Android telefonu laxni ve vydavani bezpecnostnich oprav, za to Google nemuze. Na druhou stranu casy se lepsi a vyrobci ten problem konecne zacinaji resit. (Samozrejme idealni je CyanogenMod, kde ty opravy jsou obvykle do druheho dne, takze v tom se mylis ty. Jinak samozrejme zkuseny uzivatel z Xprivacy si umi prava k SMS vyresit sam, ale to samozrejme je jen mala cast uzivatelu.)
Co se tyka bank, tak duvodem proc funguji ony mobilni aplikace je ten, ze zadny pripad zneuziti potvrzovaci SMS v souvislosti s mobilni aplikaci nebyl zaznamenan, takze ikdyz tam mozne ohrozeni je, tak ho banky minimalne zatim povazuji za tak male, ze nemaji duvod delat nejaka omezeni. Naopak dokud se nepodari nejake alespon jedno prakticke zneuziti, tak to budou dal rozsirovat jako konkurencni vyhodu a je to tak naprosto OK.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pockej, nebyl zneuzit? Dyt jsem konkretne o tomhle cetl na idnesu tak pred mesicem, ze nekomu v CR vysali timto zpusobem ucet OMG!
Gugl by ale mel zodopovidat za updaty, od toho tam snad je ..... to, ze gugl nema nejmensi tuseni, co dela a android jako hotovy produkt za par supu koupil a hodil mezi lidi, to je vec druha.
Cyanogenmod neni povazovan za bezpecny .... je to hazarderstvi, kde pulka veci stejne nejede ..... krom teda faktu, ze bez rootu nejde stejne nainstalovat ......
A android ma dobre resene zabezpeceni? Delas si srandu? Dobre zabezpeceni maji OS firem, co "vi, co delaji", takze u WP nebo iphonu se te telefon maximalne zepta, ze aplikace chce pristup ke GPS a tim vycet konci ..... se podivej jake prava si zada kazda aplikace u androidu, v tom se nevyzna ani IT specialista, natoz obycejny clovek ...... nehledne na nasledky, co z toho plynou! Proste je to bordel .... WP ani ios si nehrajou na pocitac ..... jsou to ryzi smartphony se vsim vsudy a neni absolutne zadny duvod, aby nejaka aplikace mela primy pristup k SMS nebo telefonu ..... tohle musi byt na "otevreneme" androidu, protoze tam existuji tuny alternativ k systemovym aplikacim, jelikoz ty vetsinou stoji za hovno .... MS a apple udelali jednu poradnou a tu pouzivaji vsichni a basta ..... u guglu si to museli vyvojari dobastlit sami ..... navic je to v jave .... je to pomale ...... mizerne ..... a nebezpecne ..... coz se mimochodem potvrdilo a potvrzuje dnes a denne

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Z diskuse vidím, že žiju v nějaké surrealistické bublině a ne v realitě. Čtu tu o korporacích, které hromadně všechny zavádí Windows Phone (a budou zavádět Windows Mobile), protože to je to jediné, co je skvělé, funkční a naňuňané. Za korporaci ve které pracuju můžu říct: ani omylem. Polovina zaměstnanců se služebním mobilem má BlackBerry (dneska už všechno modely s BB10, čili žádný dozvuk zašlé slávy), třetina Android a zbytek je zhruba 1:1 iOS a Windows Phone, je to vesměs pár jedinců. A to si zaměstnanci mohou sami z nějaké předem definované množiny telefonů vybrat. Ale jak říkám, nejspíš bublina zcela mimo realitu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ale kdepak bublina mimo realitu - ono to tak je na většině míst, kde se telefony pracovně používají i na něco jiného než telefonování - třeba na přístup k firemnímu systému přes firemní VPN a mobilní aplikace a/nebo proxy servery.

Skoro všude jede BB10 pro většinu lidí s důvěrnějším přístupem (protože to na telefonu jede přes BES v sandboxu, celou cestu šifrovaně a bez kontaktu se zbytkem bordelu - mezi interní aplikací a zbytkem telefonu nejdou ani přesouvat data).

Hodně lidí má iOS, ale mnohem více Android.

WP nevidno, jelikož po strašných zkušenostech s tím nechce mít firma nic společného - současné stanovisko je "firemní aplikace na WP nejsou podporovány - než se WP OS stabilizuje", protože dělat co rok dva zbrusu novou implementaci nikoho nebavilo.

"Výhody" WP proti ostatnímu: 1. kompatibilita s Exchange - vyřešeno jinak 2. kompatibilita s .NET - nic ve firemním systému není .NET, všude se jede Java ES 3. kompatibilita s Office - firma jede v LibreOffice, jediné co se používá z M$ Office je Visio - takže "výhody" WP se jaksi nepoužijí.

Kecy o ohromném úspěchu v WP ve firemní sféře jsou jen kecy. Je to mrtvý systém, enterprise sféra do toho nejde (tam si to Maloměk totálně polepil minulými pokusy a falešnými sliby), obyčejným uživatelům se to nelíbí - i kdyby jen z toho malicherného důvodu, že si nemohou nastavit fotku na pozadí nebo jinou takovou pitomost. Dlaždice a M$ barvy jsou hnusné.

Lidi jsou už zvyklí na BB, Android, iOS a nehodlají se učit nic nového - kor když to vypadá tak ohavně, jak to vypadá, telefony jsou jen od jednoho výrobce a je jich málo.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

TVL jak ctu ty tve komentare, oni vas v tom oraclu asi nekde zamkli na nekolik let do podzemi ze? O WP nemas ani sebemensi tuseni ... zkus se na trubce podivat na par "gameplay" videi z WP a nesir tu sve bludy .... ano, oracle koupil sun s javou, totalne to domrdal ..... je to nebezpecne, silene pomale a kdyz to nikdo nechce, tak aspon sve zamestnance v tom nuti delat na kazdem kroku .... hadam, ze v praci u pichacek nemate karty, ale konzolu, kde kdyz chces jit z prace, musis opravit aspon jednu javovou chybu:o) To pak chapu, ze to leze na mozek ......

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A většina lidí s BB10 má Q10 s klávesnicí, takřka "firemní standard".

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

U nas je IT oddeleni banda Windows fanatiku, obcas na ne bafnu "linux" a leknou se. :-D Nicmene firemni telefony jsou vsechny na Androidu, dokonce i ty ajtaci maji vsichni Androidy, ja pracovni mobil nastesti nemam, ale oni i ten Exchange, protoze se to u nas pouziva, nejak na tom Androidu nahradili, takze neco jim tam misto nej funguje.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Vsechny firemni telefony na androidu, ti verim, ze IT jsou ocasove a ze ty sis to neporidil, ja bych se jim na takovy firemni telefon taky vysral:) Ja cekam, jestli mi koupi 950ku, jinak na ne seru.
Proc by na androidu cosi s exchangem, ja chapu, ze android je sracka, ale k exchange se snad pripojit umi ne?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Spravny koment. Windows 10 nie je a nebude zadarmo aj ked zan nic priamo nezaplatite. MS nam tak trosku (dost) zgooglovatel a je z neho dost nechutny smirak. Na rozdiel od googlu to navyse ani nema tolko chochmesu priznat.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Co brání Mrkvosoftu vzít android a upravit do použitelnosti windows , ponechat kompatibilitu appek a do svého přidat nějaké plus a hlavně upravit rozhraní tak jak chtějí ?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že celý android je špagetový kód namatlaný amatéry z google. Proto je to taková nebezpečná troska, na tom se fakt nic postavit nedá, pominu-li hračky pro děti.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

No, byvalo to Ballmerovo ego, ale toho uz odesli, tak mozna ... uz dlouho rikam, ze by mel Microsoft zkusit napsat Windows for Linux - tedy, windows jako linuxovou aplikaci. Na to uz asi nedojde, ale na tom androidu (ktery je technicky vespod taky linux) by se to jeste stat mohlo ...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Oni ani nemusi brat jako zaklad Android, ono staci vyvinout nejakou nahradu Dalviku (alternativa nakonec vyvinuta je, takze staci to koupit) nebo toho ARTu co to ted preklada pri instalaci a tim zkompatibilnit aplikace, nicmene oni chteji prodavat hlavne aplikace na svem Store, takze tohle chtit asi nebudou. Problem je hlavne to rozhrani, vetsine lidi (az na jedince jako je BTJ) se proste nelibi dlazdice a ty oni furt tlaci, nakonec i ve Windows 10 furt jsou ikdyz uz ne jako pest na oko.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Kamarade, to je ne-nepodobne snaze narvat do trabantu motor z ferrari .... auto k jezdeni z toho nikdy nebude! Vzdy to bude sracka. Navic, kdybys tu s pulkou diskutujicich poslednich par let nezil nekde v kobce, tak bys vedel, ze existoval nesmysl a totalni propadak Nokia X:o) <strong>Z trabantu auto nikdy neudelas!:)</strong>

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

u nás vo firme (mimo európy) to bolo tak, že: zober firemný nexus (žiaden BB, ani iOS), ale reaguj na Nagios a očakávaj telefonáty 24x7, alebo si nechaj vlastný telefón a budeme ťa otravovať trochu menej.

to isté s firemným notebookom; dáme ti každý rok najdrahší ultrabook na trhu, ale ber si ho aj na dovolenku ak by sa niečo v datacentre posralo.

chceš firemné auto? budeš prvý, komu prikážeme ísť v nedeľu ráno do datacentra ak sa niečo poserie.

v korporátnom svete nie je nič zadarmo a už odmietam všetky "perks" ktoré mi k práci ponúkajú.

a asi tiež žijem v bubline, lebo okrem androidu a ios (v minulosti aj BB) ziaden wp nikde vo firemnej sfére nevidím.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Mě by velmi mrzelo, kdyby WP (resp. WM) skončil, protože pomalu není co jiného už koupit.
Sám teď mám iPhone 4, který je na hranici životnosi. Upgrady už nejsou, ios 7 je na něm katastrofa, a hlavně nové telefony od Apple už mě moc neoslovují - už to není ten bezproblémový systém, co býval.
Android jsem měl chvilku, stále nějaký problém, musel jsem to min. 3x týdně restartovat, občas se třeba i stálo, že se kousl nějaký proces sám od sebe a pak byla baterka za hodinu pryč...v kapse. To samé lidi okolo, každý nějaký problém - záseky, zpomalování, pády aplikací...sestře musím každého půl roku její S3 přehrát, protože jde prostě sama od sebe do háje - seká se to tak, že je to nepoužitelné, baterku to vytáhne za 4 hodiny....není normální tohle řešit. Otec - Android - občas se prostě odpojí od sítě, nebosi sám od sebe nastaví budík. Android mi připomíná éru Windows 98 - populární, ale stále nějaký problém.
Chvíli jsem měl Lumii 820 a musím říct, že to byl zlatý telefon, bohužel poškozen pádem, po opravě jsem ho zapůjčil mámě (její android v reklamaci) a ta mi ho už pak nechtěla vrátit.
WP mi připomíná první setkání s iOS na prvním iPhonu - některé věci to neumí, ale to co to umí, funguje dobře. Rychle, bez sekání, bez problémů. Přijít o takový systém by byla fakt škoda a pro mě velký problém, co si příště koupit.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

V tom jedinnem ma BTJ pravdu, ze pokud chces Android, aby byl naprosto skvely, musis si ho doma sam dodelat (rozumej bud alternativni ROM nebo root), jinak je prumerny, ale tve problemy neznam ani na nerootlem smartphonu, takze fakt nevim, co s tim delals. ::)
---ZTE Blade CyanogenMod bezel bez restartu 278 dni, mam i printscreen, potom jsem delal update OS, takze jsem restartovat musel.
---Samsung Galaxy S5 bez rootu, pokud chces skvelou vydrz baterie, musis rucne vypnout sluzbu IndexService (indexovani obsahu sd-karty) a znovu ji musis vypinat pri kazdem restartu telefonu a po odpojeni od USB pocitace. To je idiotske, takze jakmile udelam root (zatim ne kvuli zaruce), tak tu sluzbu odinstaluju. Jinak uz mesic jsem ho nerestartoval a doufam, ze jeste dlouho nebudu muset. Zadne zaseky se nekonaji, pad aplikace vubec nevim co to je, od site se mi sam od sebe jeste neodpojil, proste az na tu jednu sluzbu co podelali v Samsungu (zajimave, ze to nedela vsem lidem), je to dobry telefon.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze konce WP/WM se nemusis bat. To je ted hlavni smer vyvoje microsoftu a to rozhodne neco znamena. Univerzalni system nema nikdo jiny ani ve vlhkych snech. O androidu se tve deti dozvi uz jenom z ucebnice dejepisu, u nejvetsich katastrof 20ho a 21ho stoleti hned pod kapitolou o hitlerovi:o)
Jako vazne, v enterprise segmentu (nemysleno 3/4 zde diskutujicich z brneskeho redhatu) je uz WP jednickou v mnoha zemich .... namatkou treba to UK. To je sice nejmene vydelavajici segment, ale zato nejvice prestizni .... v enterprise segmentu bank, bezpecnostnich agenturach, velkych datacentrec atd .... tam se o androidu nemluvi ani v zertu:) Nekdo by mohl zbystrit a zacit panikarit, co ze to kdo dotahl ..... verim, ze existujou instutuce, kde se android zarizeni pri vstupu na pozemek spolecnosti neodkladaji do bezpecnostnich schranek na vratnici, ale rovnou skartujou:o)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

BTJ, měl bys vyhledat odbornou pomoc. Zdá se mi, že upadáš do bludů.

O jednom "univerzálním systému" bych věděl - je v 82% smartfounů, v hodinkách, hračkách, pračkách, ledničkách, měřících přístrojích, letadlech, raketách, lodích, na kosmických lodích, v tabletech, noteboocích, desktopech a na valné většině všech serverů, jede na tom většina internetu.

A nejmenuje se to Windows, ani to není od Maloměku.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

abych rekl pravdu tenhle typ clanku, co se do neceho pouze tendecne navazeji a sazeji moudra jak vejce na panev mi DIIT pekne zhnusily

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

S takhle zmuchlanou hubou bych nelezl ani do autobusu natož abych se nechal fotografovat. A to je mladší než já.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.