Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Microsoft DirectX na Linuxu do pěti let?

"....Jak ukázala AMD s rozhraním Metal..."
- tahle komprimace textu se moc nepovedla:-)

--- AMD Mantle a Apple Metal ---

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Rozpakováno v pohodě, CRC = OK :-)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Ani vlajkové lodi Microsoftu asi nebudou Windows a Linux ;-)

„Microsoft obě své stěžejní vlajkové lodi nabízí de facto zdarma či za velmi směšnou částku. Windows i Linux.“

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

nj... koukam, tady to i muj brainware "dopocital" do ocekavatelneho textu: Windows a Office
pritom tohle je urcite vetsi pest na oko:-)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Zas tak daleko to není. Metal od Apple a Mantle od AMD jsou koncepčně blízko.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Tak tych "nepovedenych" veci je v clanku viacej. To je zasa jeden vyplod. Uz len ze MS chce licence poplatky za Android. Jasne zly zly MS, ale ked chce za patenty Nokia, ktora je uz aj tak pod MS, Apple, Samsung alebo hocikto iny tak je to asi OK. Aj ked vzhladom na miestne nazory asi Apple nie, to je este vecsi satanas. Co si to nejaka firma dovoluje chciet licencny poplatok za pouzitie svojich technologii. Ze momentalne patentove pravo je take ake je (naprd) za to MS ani ostatne firmy nemozu, tie to len vyuzivaju. Ale fakt uz nechapem ten vecny sen Linuxakov o tom ako sa MS boji Linuxu na desktope. Preco by sa mal preboha MS obavat OS ktory ani za viack ako 20 rokov nebol schopny prekrocit hranicu zastupenia v jednotkach percent na desktope? Co je konkurencia tak to su skor specificke zariadenia na ktorych bezi linux, ci uz mobily, routre a podobne ale tie su casto spojene s konkretnym hw a vyrobcom. Bez urazky ale trocha realistickeho pohladu by nezaskodilo. Este aj ten nenavideny apple ma vecsie zastupene, a to si oficialne musi zakaznik kupit aj relativne drahy hw aby ho mohol pouzivat, ako Linux zdarma. Teda ked sa bavime o desktope.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aha, pán je zastánce softwarových patentů. To vysvětluje mnohé.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Toto od redaktora odborného serveru? Čekal jsem nějaký argument a místo toho osobní útok...

http://cs.wikipedia.org/wiki/Argumenta%C4%8Dn%C3%AD_klam
(útok na člověka)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj. Suhlasim, ze zrovna David ako autor clanku a vobec popredna postava portalu samotneho takto reagovat nemal. Na strane druhej koment na ktory reagoval je najvacsia znoska nezmyslov aku som v poslednych tyzdnoch videl, kde kriva aj elementarna logika, ignoruje sa realita a v neposlednom rade z neho srsi dost silne nepochopenie clanku na ktory vobec reaguje.
Nechcem sa rozpisovat ani zbytocne krmit trolov, tak na potvdenie svojho prispevku vypichnem iba jednu perlicku - " Ze momentalne patentove pravo je take ake je (naprd) za to MS ani ostatne firmy nemozu, tie to len vyuzivaju." - tomuto predsa nemoze nikto sudny verit. V patentovom prave vzdy mali a vzdy budu mat prvorady zaujem aj prsty prave firmy a obzvlast korporacie. To nie je ziadne tajomstvo, to je holy fakt. O lobbingu v US legalnom, ci nehanebnej korupcii jak v US tak v inych castiach sveta autor prispevku asi nikdy nepocul...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Co prosim ? A kde som napisal ze firmy za to nelobuju ? Doplnim, nemozu za to priamo. Jednoducho zakony schvaluju zakonodarci. Samozrejme ze na nich tlacia rozne zaujmove skupiny a firmy ale od toho su v statoch rozne kontrolne mechanizmy. Nebudeme si nahovarat, vo vecsine krajin bohuzial nefunguju :-(. Ale ak by sa raz parlament/vlada v nejakej krajne rozhodla nejaky zakon nepodporit tak sa moze firma, lobujuca za dany zakon, aj rozkrajat. Preto som napisal ze patentove pravo momentalne je ake je - naprd.
Ad nepochopenie clanku. No mozne to je ze som to nepochopil, len by som bol teda rad ako to mam teda chapat, ci miestny autori pisu v nejakom krypto jazyku len pre svojich fans? (nemyslim to nejak urazlivo). Ja som z clanku pochopil nadsenie alebo skor predpovedanie ze MS sa zacne silno orientovat na Linux, dokonca ak to az prezeniem, mozno ho casom, alebo casti, adoptuje. Prepacte ale minimalne na desktope je to uletene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Okej, toto vyzera ze sa s tebou diskutovat da.
V tom lobingu a korupcii sme sa viacmenej teda zhodli. Takze v teorii za to naozaj priamo nemozu, prax je vsak ina. Mozu za to viac ako dost. Ono naco sa hadat - v US sa tym ani nikto netaji.

Nepochopenie clanku, najskor odbocim, byt linuxak este neznamena kydat na MS a suhlasit s Davidom vo vsetkom. David to mozno napisal po svojom ale myslienka nebola o tom, ze sa MS zacne silno orientovat na Linux - MS sa zacne silno orientovat na multiplatformove riesenia, cloudove riesenia a boh vie co este casom pride - uz si nezatvori vratka do stodoly ako to robil este pred 15 rokmi ked neohrozene kraloval na desktope a v prilahlom vesmire pretoze by ho to mohlo naozaj stat krk. Ze to znamena aj "podporu" linuxu - to je zjavne.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

no len ide o to v akom tone je to podavane a tu su pravidelne podavane clanky stylom jeden je svina a nech zdochne a ten druhy je ten spravny a dobry. Staci sa pozriet na clanky o Apple alebo aj o MS. Tak isto ten uleteny pohlad o tom ze MS uz konci. Inak ono je na otazku aj definicia co je to byt linuxak. Ja linux pouzivam aj ked uz nie moc aktivne. Ale ak ako linuxakov berieme aktivnu a hlavne hlasnu komunitu na internete, tak to bohuzial vecsinou znamena ze minimalne ma silny odpor k MS a vobec vsetkemu "komercnemu" a v horsom aj na to kyda. A co sa tyka multiplatformovosti, to zasa nie je uplne a iba o OS ako skor o formatoch ale aj samotnom vyuziti. Dnes je jasny trend presunu na web aplikacie (ouch) a cloudy (double ouch) kde co bezi v pozadi zaujima akurat tak toho co danu sluzbu prevadzkuje/spravuje. Uzivatelom je to uplne jedno. A mimochodom ten presun ku cloudovym rieseniam, ono dnes to hlavne marketing velkych firiem prezentuje ako mega super cool cestu, ale v momente ked nastane nejaky fakt velky pruser, lepsie povedane sa to nazbiera - napriklad bude mat zasadny problem nejake server centrum amazonu na ktore su naviazane dalsie sluzby a retazovo sa to posunie dalej, velmi rychlo si firmy uvedomia ze fallback ku klasickym serverom nieje na skodu.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

No já mám taky Linux rád.

Ale je rozdíl mezi uživatelem Linuxu, který ho pragmaticky používá pro jeho výhody a mezi fanatiky kteří ho používají z důvodů politického aktivismu, případě náboženských (jinak nic proti autorovi článku).

Pravověrný opensource fanatismus je o jeden level vyšší forma idiocie než Apple a Microsoft fanatismus.

Aneb ani Linuxová "komunita" není homogenní. Za sebe bych si přál aby bylo více Linusů Torvaldsů a méně Richardů Stallmanů.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si namítnout, že ochota platit Applu za "image" je mnohem větší závislostí než více či méně hluboké přesvědčení o škodlivosti nejen SW patentů, jež brzdí co nejširší efektivní využití soukromého díla. Ani v opensource nejsou používány zmetky a nedodělky a autory takových výtvorů stihne neprve silná zpětná vazba (bugreporty, diskusní připomínky, osobní komunikace s vývojáři) a po zřídkavé ignoranci přechod k hodnotnější alternativě. Mimochodem, kdyby nebylo RMS a GNU, nebylo by ani Linusova Linuxu (nebo alespoň ne v té podobě, v jaké je po celou tu dobu navzdory kapitálové restrikci OSS modelu vývoje). Nejprve je dobré o věci, o níž chci hovořit, něco vědět, což já i Pavel Tišnovský víme...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuji přečíst si něco o tom, co znamenají pojmy jako Open Source Software a Free Software.

Free Software je OSS se svědomím. OSS se někdy používá čistě pragmaticky, bez svědomí, bez morálky.

Každý si musí vybrat kterou stranu chce.

Ale nebýt RS, nebyl by ani GNU / Linux. Nebyla by ona část GNU. On by Torvalds sice měl kernel (reálně neměl), ale neměl by k němu shell, ani user space programy. Neměl by ani kompiler, ani editor. Nebylo by GPL. IT svět by vypadal zcela jinak.

Pragmatismus se vyplácí krátkodobě. Přístup FSF dlouhodobě. Aneb krásná ukázka toho, že má RS pravdu bylo převzetí Sunu Oraclem. Asi víme, jak to dopadlo s (OSS) produkty Sunu.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím že v tom mám jasno. Vyjádřil jsem názor, že jsou mi bližší ty pragmatičtější a kooperativnější rysy z opensource a nesnáším to náboženské pojetí symbolizované Stallmanem a snaha vytvářet konflikt mezi free softwarem a komerčním softwarem pomalu na úrovni třídního boje.

Taky nespochybňuji úlohu R.M.S a impuls, který na začátku dal. I když podle mě bez emacsu by se na světě žilo líp.

Osobně pokud občas někam přispívám tak pokud možno vždycky jen do projektů s MIT, Apache, BSD apod licencí a nikdy ne GNU.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Osobní útoky vypadají poněkud jinak, milý simiku. Pokud obsáhlá reakce vychází z neodborné, leč pouze povrchně ekonomickoprávní pozice, pak neaslouží jinou odpověď.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pokudy vychází z neodborné povrchně ekonomickoprávní pozice, pak si zaslouží vyvrátit.
Nedovedu představit lepší příklad ad hominem. Z odkazu nahoře:

"Útok na člověka (argumentum ad hominem)

Podrobnější informace naleznete v článku Argumentum ad hominem.

Zlehčování oponentova tvrzení poukazem na jeho osobní vlastnosti.

To se dalo od recidivisty čekat.
Té práci se nedá věřit, napsal ji jen proto, aby ho nevyhodili ze školy.
Jsi mladý a nemá smysl o tom tématu s tebou jakkoliv diskutovat!"

.
.
.

Z odkazu "Argumentum ad hominem":

http://cs.wikipedia.org/wiki/Argumentum_ad_hominem

Argumentum ad hominem (lat. „argument k člověku“) je argument, kterým se diskutující snaží vyvrátit oponentovo tvrzení poukazováním na oponentovy vlastnosti, jednání, na jeho skutečné či domnělé nedostatky.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

No já vám nevím s tím realistickým pohledem. Počítačů (počítaje tam gadgety) se na světě prodává více a více, ale prodeje Windows jsou od XP slabší a slabší (W7 ještě zažila solidní prodeje). W8 už zdaleka nedosahují takových prodejů jak bývalo u MS zvykem. Naopak budeme-li i Android považovat za specifickou distribuci Linuxu, tak je zde zřejmý raketový růst (to samé Applí s iOS). Navíc licence W8 se prodávají za daleko méně než bylo před pár lety zvykem, někdy dokonce bezplatně. To je všechno, jen ne krásné vyhlídky pro obří korporaci. Jasně ono to ještě setrvačností pár let pojede (jako třeba IBM nebo HP), ale jestli se něco sakra nezmění, jako že se se mění, tak sbohem a šáteček.

Co jsem tak koukal tak odhadovaný podíl desktopových OS u Win za poslední rok klesl o 2 % u OS X stoupl o 1,5 %, Linux stupl o půl procenta. Za domácí úkol máte si uvědomit kolik počítačů je 1 % z odhadované cca miliardy. :-)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Ale to je prave to pragmaticke vyvodzovanie zaverov alebo aspon popisanie stavu a nie prehnane priklananie sa na nejaku stranu (zamerne pisem nejaku lebo je jedno na ktoru). Jednak predaje PC dlhodobo klesaju aj ked trend sa moze otocit. Tak isto si treba uvedomit suvislosti. V case ked nastupoval Windwos XP tak v podstate nebola lepsia volba. Bud prechod z win98 alebo w2k, co sa v oboch pripadoch vyrazne vyplatilo ist na XP. Dnes je vyrazne viac moznosti, alebo bolo. Jednak pouzitelne aj ked nie idealne Visty, dalej vydarene Windows 7 a momentalne Windows8/8.1. Tak isto maju dnesne windows podstatne viac edicii. Co sa tyka prijmov tak to je fakt tazke kedze nevieme ake su realne prijmy MS a ako su rozlozene. Dnes nebude OS urcite jediny prijem. Tak ako je spomenute v clanku ma MS mesacny pausal vdaka Androidu tak isto nieco malo zaraba na Windows Phone. Nieco prinesie aj Office a cloudove sluzby a tiez si treba uvedomit ze pred 10 rokmi MS v konzolovom trhu prakticky neexistoval a dnes XboxOne je v podstate jedina konkurencia Sony. Proste ten clanok vyznieva ze MS je tlaceny do kuta uz pomali konci ak okamzite nezacne riesit Linux, co je prepacte ale blbost. Toto je problem v mobilnom segmente a relativne aj v serveroch ale urcite nie na desktopoch. Co potom Apple ktore ma mensie zastupenie ako MS ? Ty asi musia byt uz uplne vyklepany ze pridu o ten tazko vybojovany navrat na desktopy.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Na všechno se odpovědět nedá, ale pokud měl MS ekonomiku nastavenou na původní prodeje a ceny licencí, jasně z toho vyjde, že spousta lidí půjde z kola ven. Tržby se propadají, trh se zmenšuje (pomalu, zato stabilně). Jasně že MS má více aktivit, nicméně velkou část ztrátových - zde má obrovskou šanci s Office a s cloudem, hlavně to druhé je trend doby a má zde slušně našlápnuto (jak píše i David v článku). Je úplně jedno proč se trh mění, ale mění se.

Apple má sice relativně malý podíl trhu, ale Apple živí HW, licence na poslední dve verze OS X jsou ke stažení a upgrade zcela zdarma. Myslím, že vůbec netouží stát se majoritou, na tyhle snahy už jednou málem krachli, současný dokonce mírně rostoucí podíl jim přináší krásné zisky. K tomu iTunes a App store - myslím, že to mají pěkně rozjeté.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Ale ved prave to je to. Predpovedat ze do 5 rokov bude MS predavat nejaku verziu Linuxu ktora bude povedzme ich distribuciou upravenou napriklad spustat aj windows aplikacie a bude to povedzme len cisto enterprise pre servery a cloudy je proste uletene. Je to sice brane do extremu ale to je aj to ze by MS portoval DirectX pre Linux. Na servery to netreba a na desktope , preco by to MS robil pre system s okrajovym zastupenim? A ako historia ukazuje, silne pochybujem ze do 5 rokov ziska Linux na desktope nejake marginalne postavenie. Ostatne ako som pisal aj Apple OS X ktory sa predava na drahom hw ma vecsie zastupenie na desktope ako Linux. Linux nieje zly ale na desktop nema, ostatne aj samotny nejednotny postoj ludi okolo vyvoju tomu brani. Cast chce aby ostal okrajovy a undegroundovy (mozno je to pre nich cool alebo len sa nechcu prisposobit, tazko povedat) a cast by aj chcela vyraznejsi posun na desktop.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono to chce trochu nadhledu. Otázka v nadpisu je "tzv. řečnická otázka", tzn. otázka na kterou se neodpovídá, ale slouží jako odraz pro rozkecáni se. David si trochu píchnul do vosího hnízda a vy to baštíte. :-) To že si v MS najednou začali všímat jiných platforem nelze přehlédnout. Co z toho bude? Nevím.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ano chapem tvoj pohlad a keby to bol prvy clanok alebo blog co by som od neho cital tak by som to tiez bral z nadhladu. Vlastne mne je to aj teraz do urcitej miery volne. Ale prave to nieje jeho prvy clanok v potom zneni. Je tu nejaka historia clankov a sposobu ako pise a prezentuje seba a svoj novinarsky pohlad. Staci sa pozriet na seriu clankov o Apple, pravidelne vyzdvyhovanie Linuxu a celkovo caste zameranie na jednu stranu. Ja chapem ze sa v realnom svete neda byt uplne nestranny, proste niektore veci sa nam viac pozdavaju ako ine ale prave aj o tom by mala byt odborna novinarcina. O snahe byt nestranny a hlavne odborne informovat. Asi uz nemam viac co k tomu povedat.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Len ťa poopravím MS iba odkúpilo mobilovú divíziu Nokie a patenty nekúpilo.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

"A přiblíží se více Direct3D k OpenGL, nebo OpenGL k Direct3D?" No zatim vzdy dohanelo Openg GL, pochybuju ze se neco zmeni...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude OpenGL Next vychazet z AMD Mantle a existujici API hodi (konecne!!!) pres palubu, tak by tentokrat mohlo chvili dohanet Direct3D. Nebude to asi nic tragickeho, spis cekam, ze by mohlo byt OGL Next hotove o trochu driv nez DX12. Na druhou stranu Kronos neni firma s cilem, ale instituce, takze kdo vi jak to dopadne :-)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Podle me je to trochu nefer tvrdit, ze Direct3D bude dohanet OpenGL, kdyz budou oba honit Mantle.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

> No zatim vzdy dohanelo Openg GL

Kedy a v com?

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Tentokrát s tebou Davide nemohu tak úplně souhlasit - podle mého názoru a náznaků, které vidím v korporátní sféře (bavíme se o podnicích s 10 000+ zaměstnanců), kde Microsoft dosud naprosto dominoval se "pomalu" začíná prosazovat Google se svými Google Apps a cloudovými službami (a je vidět i nasazování Linuxu na desktopy) a vzhledem k obrovské penetraci mobilů a tabletů s Androidem se domnívám, že si bude ukrajovat stále větší díl koláče na úkor Microsoftu, až nakonec Microsoft odsune do pozadí a udělá z něj nevýznamnou firmu, nebo možná jen menšího dodavatele office řešení.

Microsoft samozřejmě ví, že Google je aktuálně jejich největší konkurent a dělá co může, aby si udržel pozici, ale to se jim moc nedaří - ať dělají co dělají, jejich mobilní OS je propadák, desktopový OS je propadák a počítám, že jejich sloučení ve Windows 10 bude rovněž propadák. Exchange, (strašlivý) SharePoint a (nepoužitelný) Lync vytlačuje Google se svým multiplatformním řešením a Windows server se nasazuje na čím dál méně důležité aplikace, protože na těch kritických dominuje Linux, který prakticky vytlačil i Unix.

Mimochodem, typ použitého OS se stává čím dál více marginálním a to právě nástupem cloudu a webových aplikací a co se týká naší firmy, tak virtuální Widle mám už prakticky jen kvůli Visio, protože bohužel neznám žádnou jinou podobnou aplikaci použitelnou pro kreslení networkářských topologií, což je smutné, protože Visio je také nehorázný crap.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

HP prešlo od Jabberu na Lync a poviem vám, že to je ozaj utrpenie :(

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Toho člověka co tu aplikaci designoval by měli pověsit za koule na Rutlandský strom.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Líbí se mi ta kombinace myšlenek "Visio je nehorázný crap" a "lepší aplikaci na kreslení network topologií neznám", zní to trochu protichůdně :-)

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Proč protichůdně, to je prostě smutný stav věcí, ta aplikace je strašná, ale bohužel neexistuje žádná alternativa s podporou Cisco a jiných stencilů, nebo jsem ji aspoň nenašel, takže kreslím v tom co je, ale radost z toho nemám :-/

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Do urcitej miery mate pravdu ale na desktope proste zatial neexistuje adekvatna nahrada za windows, nehovoriac ze Google nema desktopovy OS, chrome OS sa fakt neda nazvat niecim plnohodnotne nahradzujucim desktop OS. Co sa tyka serverov tam je to tazke kedze nejaka statistika je problematicka vzhladom na to ze firmy bezne nezdialaju ake technologie pouzivaju a na com funguju. Ostatne aktualny trend ze Google == Linux je velmi zavadzajuci. Google Linux vyuziva cisto pragmaticky a nebude to jediny OS ktory pouzivaju. A presne ako pisete, OS sa zacina stavat, hlavne na serveroch, docela nepodstatny kedze samotny frontend alebo sluzby su aj tak webove.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

V první a poslední větě si naprosto protiřečíš. Právě že webové služby nahrazují desktopové aplikace, začíná být poměrně jedno, jaký OS mají lidé i na desktopu. A to zrovna MS moc do karet nehraje...

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Lenze s webovymi sluzbami tam este niesme a hlavne desktop to nieje len domaci uzivatel. Vo firemnom sektore je stale vela miest kde je potrebny realny desktopovy OS. A zasa domaci uzivatel sa rad hra kde potrebuje tak isto OS, aj ked tam sa teda Valve so svojim SteamOS snazi ale uvidime ako to dopadne. Inak co sa tyka web sluzieb a aplikacii, priznam sa je pre mna velkou zahadou preco ludia zahodia plnohodnotnu aplikaciu za vecsinou nedomrlu, pametovo nenazranu a lenivu web aplikaciu kde este casto nema uzivatel ani svoje data pod kontrolou.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by chtěl MS být v roli "nového Applu“ tak si nebude kupovat výrobní závod, ale koupí si nějakou reklamku a mobily se svým logem nechá vyrábět Číňany.
Pokud bude MS pokračovat v nastoleném trendu tak spíš do 5 let nebude existovat nebo půjde o tuctovou americkou firmu, která ani sama neví co a proč vyrábí.
Osobně bych místo DirectX pro Linux uvítal použitelné Windows., ale to je MS asi nesplnitelné přání.
Právě se mi stahují aktualizace za poslední měsíc a drobečkům z MS se opět podařilo za jediný měsíc atakovat hranici 1GB "aktualizací" (862,3MB) fakt super.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

No jestli je Apple reklamka, tak nevím kde dělají ty Apple A8 návrhy nebo kde programují OS X a iOS. Ale to nic, jen rýpnutí. :-) MS nekopuil "továrnu" Nokie, koupil know-how, což je celkem podstatný rozdíl.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

A8 je parametricky konfigurovatelné ARM jádro koupené od ARM + GPU jádro koupené od PowerVR. Přípravu výroby a výrobu dělá komplet TSMC, čili zrovna A8 není dobrý příklad pro to dělat z Apple výrobce.
Microsoft koupil celou divizi včetně výrobních závodu a tak si své telefony vyrábí sám, to je onen podstatný rozdíl proti Applu, který žádné výrobní závody nemá a od součástky po telefon ty jejich telefony vyrábí Číňani a Korejci ve své režii a svých továrnách.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

A8 nemá CPU jádro koupené od ARM. Resp. je možné si od ARM licencovat jádro (Cortex) nebo jen ISA. Apple počínaje A6 licencuje jen ISA a implementaci si dělají sami a výrobu objednávají u toho s kým se zrovna domluví.

Stejnou logikou bys mohl říkat, že Intel má procesory s parametricky změněným jádrem koupeným od AMD (nebo naopak), když si vzájemně licencují ISA.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jojo ms koupilo know-how spolu s nekolka tisicj zamestnancu, kteri ted nemaj kde pracovat, bo nemaj tovarny :-D clovece, docela si me pobavil :-)

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Ještě více polopatě - nejde o to kde telefony vyrábět, ale jak je vyrábět. Ty fabriky prostě získal s Nokií, ne proto že by je nutně potřeboval.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Čteš po sobě co píšeš? Mě příjde že ne. MS koupilo celou divizi, aby nemuselo vše budovat od začátku. Know-how ti je docela k ničemu, když nemáš krom něj nic. Navíc know-how u mobilů bych snad řekl že není nic tajného, je to defakto jen taková skládačka různých komponent do jednoho celku.

Co Nokia dělá svého, tak je design těch mobilů a u těch jednodušších nějaký firmware. Přeci jen windows phone má podporu jen pár soc, všechen jejich firmware a drivery jsou uzavřeny ve windows, které nevyvíjí výrobce mobilů.

ve výsledku nic, co by nezvládl microsoft vybudovat od nuly. Ale proč to dělat, když tu je krachující společnost, která má hodně vyditelnou značku? Ve výsledku koupili tu divizi za pár šupů - nějakých 5,5mld eur jsou drobné oproti tomu, co by museli dát do vybudování nové divize. Akvizicí získali 25 000 zaměstnanců, které by běžně nesehnali ani za rok. Tréning zaměstnanců se může vystoupat do pěkných výšin, klidně by ve výsledku dělala víc jak 1/2 ceny Nokie. Navíc by neměli patenty.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu to zvládnou od nuly? Myslím, že třeba pokus Microsoftu o tablet se zrovna nevydařil, resp prodeje netrhá ani omylem. Know-how je značné zjednodušení, pochopitelně jde o celý komplex firemní technologie a znalostí (intelektuální vlastnictví, průmyslové vlastnicví, patenty, ochranné známky, průmyslové a užitné vzory a co já vím co ještě - nemíním tím prostě "schéma posledního telefonu".

Nikde netvrdím, že jim fabrika nehodí když byla lacino (korejskou a indickou dokonce nepřevzali). Ale není to to o co při koupi šlo především.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

nevím, proč surface 3 nemá vysoké prodeje (i když nevím, všude čtu, že se jim začlo dařit...)? Hnedka pár důvodů ti řeknu
1)MS není značka elektroniky
2)neprodává se všude, jen v určitých zemích
3)je to docela slušně drahý stroj

K tomu tvému know-how, patenty a ochranné známky tam rozhodně nepatří, ty by nokia bez prodeje ostatního neprodala. A naopak know-how by microsoftu bylo úplně k ničemu.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je tedy, proč by to s telefény mělo být jinak než s tabletou, že? :-) S Nokií zabil několik much jednou ranou, uvidíme dotáhne-li to někam (mobilní svět je přeci jen o dost dále a rozjetější).

Dobrý no, jestli budeme slovíčkařit nad pojmem know-how, tak se vzdávám, neměl jsem v úmyslu se v tom nimrat.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Ale však to taky říkám. Koupili celou divizi, bo by jim jedno bez druhého bylo docela k ničemu :-)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že z vás hovoří ekonomický stereotyp minulosti, kdy se výroba jevila být přítěží byznysu. Dnes ekonomicky prosperují schopní a nenafoukaní výrobci, zatímco tvůrci fraktálových marketingových mlh skomírají na úbytě bez šance vrátit se k produktivní činnosti.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No teda, directx na linux. Fuj. OpenGL je lepší :-)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

V čem je lepší?

Pokud se nepletu, tak v posledních letech se na různých frontách řeší to, jak se OpenGL pokud možno zbavit.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Už jen to, že v případě OpenGL jde o průmyslový standard široce používaný v UNIX systémech?
Možná je DirectX lepší na hry a nevím jak je to v nových verzích DirectX vs OpenGL.
Zbavit se OpenGL by byla velká chyba. Zbyl by nám tu jen polopaskvil od MS

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

No, opengl je i průmyslový standard mimo unixové systémy a je mnohem víc rozšířený mimo unix než v něm :-)

mpe: Naopak, to že jsou tu 2 rožířené konkurující standardy je pro koncováka dobré, snaží se vyvíjet :-) kdyby tu nebylo AMD, opengl,... tak nemáš v bedně to co máš ;)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

To že je něco otevřené a široce používané neznamená, že je to dobré.

Právě Mantle, Metal a Microsoft v DirectX12 se snaží řešit zásadní problém OpenGL a sice neefektivitu ve škálování výkonu na více CPU a přílišný overhead všech těch abstrakcí.

OpenGL je jednoduchý, ale pro většinu věcí až příliš high-level. Architektura neopdovídá potřebám moderního hardware. Pokud by to tak nebylo, tak by nad tím AMD, nVidia, Microsoft, Qualcom, Apple a další neztráceli čas.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Directx12 se snaží řešit problém předchůdce a ne opengl. Opengl má mnohem lepší škálování jak dx11 ;) a to je taky ten důvod, proč v linuxu jedou občas hry rychleji, jak na windows s directX a to i přes to, že linux nemá tak kvalitní ovladače grafiky jak windows ;) důvodů proč hry jedou pomaleji v linuxu je mnohem víc, z 90% je to nedostatečná optimalizace :-)

krom toho ti to asi nedošlo, nebo jsi se o tom nedozvěděl, ale části z mantle mají být i přístupné v opengl :)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

To je samozřejmě nesmysl. Ale možná se na to díváš z pohledu uživatele zvennčí. Kdybys někdy něco zkusil naprogramovat v OpenGL nebo OpenGL ES nebo se třeba podíval do zdrojáků nějakého herního engine, tak by sis brzo uvědomil jaké principielní problémy a bottlenecky ta architektura má. Tím myslím tu "stavovost" příkazů, kontexty, atd. To je koneckonců důvod proč se všichni (včetně samotného khronosu což je standardizační těleso OpenGL) snaží s tím něco dělat. Viz třeba OpenGL NG. Stejně jako Mantle, DX12, Metal, atd.

Ty řeči o "ovladačích grafiky" jsou úplně mimo. "ovladač" grafiky je z hlediska výkonu naprosto okrajová záležitost. To je čistě technická věc. Podstatně důlěžitější je architektura grafické pipeline, a množství abstrakce mezi jazykem ve kterém definuješ a renderuješ scénu a grafickým hardware. Ve srovnání s tím toho na hloupém ovladači toho moc nenaoptimalizuješ.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Jj, bude multiplatformni .... jak na desktopove windows, tak na mobilni ..... nekdo tu furt vyzdvihuje lagdroid, jak dominuje, dokonce se slychaji nazory, ze lagroid je svym zpusobem linux (nevim v cem) .... ale vubec jim nedochazi, ze tahle "dominance" vznikla z naproste laxnosti a hlavne jedna se jenom o jeden maximalne volatilni segment trhu ....
Prijde mi to jako .... jezdite z nadrazi s windows, jezdite po cestach svym windows, akorat jste si koupili android s pedalama, ktery je na pulkilometrovou cestu mezi domovem a hospodou vyhodnejsi .... a protoze se to rozmohlo, tak si 20% lidi koupilo android "kolo":o)

Mobilni je cisty doplnek REALNEHO HW, kde je ta skutecna dominance jednoho vyrobce (>90%) a navic tam zadny lagroid nezasahuje a ani nema zadne ambice (ubozaci pouzivaji termin post-PC era:o).
Trh se meni a velke desktopy se meni na notebooky a na tabletonotebooky, ale porad je to PC se zcela jasnou dominanci a funkcnosti ..... tyhle tabletonotebooky (2v1) zcela pochopitelne v brzke dobe vytlaci samostatne tablety, tam je situace celkem rozhodnuta.
A co, dela z lagroidu "dominantni" (kolik ma, 70%?) platformu na mobilnim trhu, tak to je velmi krehka dominance, protoze klasicke tablety uz prakticky nikoho neoslovuji (svete div se, obrovska zprava roku, ze prodeje tabletu vzrostly za rok o 1%, coz je dle ANALyz o takovych 300% mene nez se cekalo:o) a na mobilech porad krute prevladaji "hloupe" telefony a do jejich nahrazeni zcela jiste nepromluvi drahy apple a nejspis ani na prvni pohled slozity lagrdoid (vzijte se do cloveka s 3210kou, ktery prijde k lagroidu plnemu ikonek, nesourodeho a sloziteho designu, navic budou cist o hovnodroidu 5.0 a oni ve svem telefonu budou mit 4.1 a pokud se zeptaji prodavace, proc tam neni 5.0, tak je vyreseno:), o kterem se co tyden pise, jak tam byla nalezena dalsi zranitelnost .... takze kdyz nekomu uhnije stary telefon a bude chtit telefon do tri litru, tak se nejspis bude rozhodovat mezi nokiou nebo microsoftem, cili mezi microsoftem a microsoftem.
Intel navic pretahuje vyrobce ARM, uz davno predehnal ARM technologicky co se tyce spotreby a ted bojuje i cenou .... opet to vypada, ze doby temna a pribehu o roztristenych platformach se blizi ke svemu zdarnemu konci:) Vsechno postupuje ve vlnach .... nejdriv bylo xx hw a sw platforem, pak to vykrystalizovalo na jednu .... pak se to zas rozbilo a vypada to, ze jsme zase na vrcholu gaussovy krivky a konecne se to bude usmernovat spravnym smerem k jednotne platforme:)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jestli vsechno skonci na jedne platforme, tak to asi oplaces, protoze nejbliz k tomu dneska ma android na x86 :-). Takze spis doufej, ze pravdu maji ostatni a na jednotnou platformu nejakou dobu nedojde. Jakoze IMHO nedojde, protoze normalnimu uzivateli bude jedno jakou ma platformu, aplikace (prevazne cloudove) mu tam budou chodit stejne.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Myslíte, že je moudré svěřit svá data, postupy i myšlenky jakési externí cloudové entitě? Kdo se tak ochotně vzdává suverenity, je nucen strpět závislost...

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Windows se prosadily pouze díky laxnosti IBM. Tak to na trzích chodí. Přesto většina vycítí rozdíl mezi arogantním a vstřícným vítězem...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Po anabázi s monem je uvolnění .NETu logickým tahem v situaci, kdy se na nonMS platformy hrne jedna komerčně zajímavá aplikace za druhou a naproti tomu klesá počet vývojářů schopných a ochotných vyvíjet specifické MS-only apps. Nové síťové architektury narazily na neprostupný val MS produktů, zatímco nejen reverzní inženýři již předložili multiplatformní řešení. Doba monolitních HW bunkrů je dávno pryč a s ní i zdánlivé výhody "dobře zakopaných". Je to konečná fáze procesu, který zahájil Microsoft tolerancí masového nelegálního kopírování DOSu v zajetí strategie rychlého rozšíření nosiče tvrdě komerčních ziskem oplývajících aplikací. V té době ostatně neměla tvrdá komerce alternativu, drahé UNIXy byly pro velké společnosti a státní instituce a na svou primitivnost také drahé, leč příjmům kupujících jakž takž přizpůsobené Windows pro plebs. A plebs chce konfekci (chléb a hry) za hubičku, a tak kopíroval a stahoval dále, což neovlivnily ani tak zoufalé pokusy jako je BSA. Dnes nelze koupit to, co není vyrobeno a dostupné za cenu odpovídající sníženým příjmům mediána. Proto dnes vítězí relativně levní solidní výrobci využívající v maximální míře opensource technologie nevyžadující okázalé vystavování statutu "úspešnosti" na veřejnosti. Apple stojí před velmi nepříjemnou blízkou budoucností a MS potenciálně také, pokud nedotáhne politiku otevírání se do funkčního konce.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

za par rokov nebudu mat ludia co jest!!! cize ich akekolvek cloudove spolocnosti nebudu zaujimat :)))

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

a Bill, ako spravny kapitalista, toto vsetko predsa vie :) toto cele IT uz nebude velmi in. in bude troska cistej vody napriklad :p

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Hodne zajimava teorie kdyz uvazime ze na jednom androidu ma microsoft 3 usd. Vypocital to redaktor The Regu. To je fakt terno. A velci vyrobci nemuseji Microsoftu platit ani korunu, kdyz se dohodnou na vymene patentu.

MS Android nezachrani.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.