Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Mým příštím SSD asi bude HDD

Ta nevýhodnost menších kapacit existuje i u HDD. Bude to z části snahou výrobců přimět lidi kupovat ty dražší výrobky, ale také určitým "overheadem", který je na jeden disk fixní bez ohledu na to, kolik stojí v něm použitá NAND - řadič, PCB, smontování a další náklady, krabice, rozvoz a další logistika. Proto nemůže 32GB disk stát přesně osminu 256GB, bohužel (taky by mi stačil...).

A s tou ČNB... už to zní jako kolovrátek, ale většinu z míry zdražení komponent nemá na svědomí oslabení koruny z 25-6 na 27 za Euro, ale postupné zdražení USD z 18-19 (a předtím měl ještě méně) na 24-25 CZK. Jako že tuhle kravinu furt omílá "plebs" to tak nějak chápu (i moje malá ségra už objevila, že pro klid duše člověk potřebuje něco, na co může nadávat), ale...

+1
+42
-1
Je komentář přínosný?

Tady jde o něco jiného... Disk (HDD) o malé kapacitě nemůže stát méně, než disk např s 1TB. Jde o to, že na jednu plotnu se v případě použití nejnovější technologie vleze 1,3TB dat. Vyrobit tedy 500GB disk se řádně nevyplatí a pokud jej tedy chceš, tak si zaplatíš plotnu, na kterou se mohlo vlézt těch 1,3TB.

U SSD je něco podobného, navyšuje se počet vrstev čipů a kapacita na čip, tudíž se menší disky už hůře skládají. Není divu menší rychlosti, když disk obsahuje jen jeden či dva čipy, takže zápis musí být jednoznačně menší, než když se data valí ve více vláknech na více pozic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím třeba u 500GB, ale ono to platí i když se dostaneme přes ty modely, které mají necele využitou plotnu (a bylo to tak i pro starší disky s menšími plotnami). Ale podívejte se třeba na ceny 1TB/2TB a 3TB disků, které by měly stále mít celé 1TB plotny :)

3TB modely na spodku nabídky: 2600-2870 CZK, 2TB: 2121-2345 CZK. 1TB: 1550 CZK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"nemá na svědomí oslabení koruny z 25-6 na 27 za Euro"

Ono to neni zdrazeni z 25 na 27, ale udrzovani na 27 coz ma za nasledek (protoze koruna neustale posiluje) ze by €uro mohlo stat bez zasahu CNB klidne 23 nebo 22 i mene.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No, to uvidíme, jestli ten režim intervencí někdy opustí, ale tohle je určitě nereálné. Euro bylo už několik let dlouhodobě za 25 korun, pak za těch pár posledních krizovějších let to šlo spíš k 26. Oslabování eura k dolaru koruna vždy spíš kopírovala nebo předháněla, ne naopak.

22-23 je iMHO nemožné. Mírně by nám mohl přilepšit aktuální růst ekonomiky, ale to určitě nemůže udělat rozdíl 5 kaček (IMHO ani dvě, těch 25 korun za euro je maximum, v co lze doufat, já čekám tak 25,50 - 26,00).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas pokud se bavime o realite, ale pokud by do kurzu nezasahovala CNB a €CB tak by to mozny bylo. On dolar neroste tak rapidne jak se zda, to klesa zaroven i €uro a koruna.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim, ze 23Kc je asi prilis, ale neverim ani pohadce o 25.50Kc. Kratke ale hezke zamysleni:
http://sichtarova.blog.idnes.cz/c/470408/meli-bychom-platit-24-korun-za-...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Prirozena hodnota Eura je v tuhle chvili vypocitana na necelych 24 Kc za Euro.

Na tech 27 to ciste umele udrzuje Singerova parta (zcela logicky se s tim sveze i dolar).

Z jisteho uhlu pohledu by mohl byt Singer souzen za vlastizradu, protoze tim poskozuje prakticky vsechny obcany CR. Ze pomaha investorum je ptakovina - naprosta vetsina technologii kteri ti investori nakupuji se zase plati Eurama - takze levneji prodas, draze nakoupis.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Prirozena hodnota Eura je v tuhle chvili vypocitana na necelych 24 Kc za Euro."

To by mě docela zjímalo, byl by odkaz?

Edit:třeba tady tenhle člověk mluví o 25,50 ("nebo méně", ale tím asi nemyslí hned 24, to už by byl docela velkej rozdíl), je to z konce července.
O kousek níž říká, že "Dobrý den. Rovnovážný kurz CZK k EUR cca 25 CZK/EUR. Do EZ by však bylo lepší vstoupit s mírně slabším kurzem – 26 CZK/EUR (pokud bychom vstupovali nyní)."

http://zpravy.aktualne.cz/finance/kam-miri-ceska-koruna-a-co-cekat-od-cn...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dolar šel nahoru úplně z jiných příčin, než kvůli ČNB a nicotné české koruně.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ten šel nahoru z úplně stejných příčin - bankovním zásahem proti euru - tentokrát však Evropany na žádost USA okradla ECB.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Na žádost USA :-) Hlavně že máte ideologicky jasno. Přitom vyšší hodnota dolaru je pro USA problém hlavně ve vztahu k Číně, která teď ještě devalvovala juan. Předpokládám, že čínská centrální banka to taky udělala, aby na žádost USA okradla své občany :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Nejde o ideologii, jde o ekonomiku a evropský vlezdoprdelizmus. Ideologie mě neberou.

Proč Čína devalvovala jüan nevím, asi k tomu měla svůj důvod. Četl jsem, že v USA jsou kvůli tomu naštvaní, ale proto to asi neudělala.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Jde o logiku. Když nás okradne ECB/ČNB, tak to dělají v zájmu američanů. Když to samé udělá čínská centrální banka, tak najednou nevíte. Protože napsat, že to dělá v zájmu američanů, by vypadalo fakt hloupě.
Že to všechny dělají ze stejného důvodu - tedy hloupé keynesiánské ekonomické politiky, vás nenapadne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Delší dobu si říkám, že nebýt v posledních letech různých inflačních a devalvačních opatření centrálních bank, stála by západoněmecká Marka opět cca 10 Korun, jako na sklonku osmdesátých let :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na sklonku 80. let ta marka ovšem stála 20Kčs. Za 10 byla vedena u SBČS, jen se za to nedala koupit :-)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jenze ten kurz koruny vuci dolaru je prave zdeformovany onim umelym oslabovanim koruny na kurz 27Kc/SocÖjro (ktere - nezapominat - jde do haje vuci (nejen) dolaru). Nebyt zasahu CNB je ta socialisticka pseudomena za sotva 22-23 a dolar zhruba tam (koruna nahoru/dolu) kde byl nez to ti dobraci zprasili. Nelze oslabit korunu vuci öjru bez propadu vuci zbytku sveta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Nelze oslabit korunu vuci öjru bez propadu vuci zbytku sveta."
Tato část z postu je pravda, ale vždyť to je snad jasné. Část zdražení dolaru (1,5-2 koruny?) dělá ta operace proti Euru, ale to je menší část, jak jsem prve psal. Zbytek je růst dolaru vzhledem k euru, a ten by nastal ČNB ne-ČNB. A ten zbytek má vliv větší, než dopad akcí ČNB - lidi, vždyť je to počítaání na prstech, nechápu, jak se o tom můžeme hádat? Nevím, jak už to jinak/znovu říct.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jinak.
Dolar vzroste o 2-3$ (z jinych nez bankovnich pricin)
€uro vzroste o 2-3€ zasahem €CB
Koruna oslabi o 2-3Kc zasahem CNB
Secteno podtrzeno mame dohromady dolar silnejsi o 6-9$ a €uro o 4-6€

Franzzz to podemnou taky popisuje, je to vse v navaznosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"postupné zdražení USD z 18-19 (a předtím měl ještě méně) na 24-25 CZK "

Tohle je bohuzel taky kravina, kterou omila plebs. Kdyz si vygooglite hocijaky US dollar index, kde se porovnava USD vuci kosu men, zjistite ze dolar sice stoupl, ale zdaleka ne o tolik jako je ten rozdil. Pravda je totiz ze nejen dolar stoupl, ale euro kleslo - vuci vsem menam. A to jednoduse proto, ze hned jak obchodnici pochopili ze ECB bude delat QE, zacali vsichni bez rozdilu shortovat euro jako divi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když mluvím o "posilování USD", tak tím samozřejmě myslím posilování vůči koruně, ne nějak obecně. Respektive posilování vůči Euru (=oslabování eura), protože to determinuje kurz koruny k USD.

Euro proti dolaru klesá už pár let, v podstatě od doby co je Řecko v průšvihu, tak to jde pomalu ale vytrvale dolů. Koruna kopíruje kurz eura, a to bezvýhradně. Víc jsem to sledoval před těmi zásahy ČNB, a tehdy v podstatě platilo, že když klesne euro k dolaru, tak CZK klesne k doalru o to samé, respektive ten výkyv někdy i prohloubí. Graf USD/EUR a USD/CZK vypadal až na škálu v podstatě stejně, naopak graf EUR/CZK byl v podstatě plochej - koruna byla v podstatě natvrdo vázaná na Euro, i když to nebyl ničí záměr.

Z našeho pohledu je to posílení USD, a v tomhle kontextu (ceny komponent, které závisí čistě na dolaru) je nám úplně jedno, že proti některým jiným měnám takhle USD neposílil.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ano i ne... kdyz to vezmeme z drivejsiho pohledu, kdy byla koruna vazana na kos men, tak by sice dolar lehce posiloval, ale ojro, protoze jde do kopru, by logicky vuci korune oslabovalo. Tim, ze nyni mame kurz vazany na ojro a jeste jsme vuci nemu korunu zasahem CNB podtrhli jsme si ten dolar vyrazne zdrazili. To jsou prave ty dva aspekty, proc nam dolar o tolik utekl...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

co je toto zase za bludy obludy (pardon:)) ??

"Zkrátka SSD, aby za něco stálo (tj. mělo parametry na úrovni toho, co lze protlačit skrze 6,0Gbit/s SATA rozhraní), musí mít dnes kapacitu alespoň 120/128 GB."

od kdy u systemovyho disku, kde mam i aplikace, potrebuju 600mb sekvencni cteni/zapis?? a kor u linuxu/unixu kde mam mnohem vice mnohem mensich souboru nez u windows??
proste s dnesnima cenama, ad ten graf koruna/gb, je nejlepsi si koupit 120gb a basta, tam si udelat treba 60gb partition a jako vedlejsi produkt tohoto budu mit vic % na over-provisioning ...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam Samsung Evo 840 1TB z druhe ruky s natocenejma 1700h a natocenejma 5,25tb. Tedy uz po obdobi nahleho umrti SSD. Ale zaruku ma jeste take. Jasne neni to pro kazdeho ale u veci u ktere se stejne pocita se smrti to dava smysl. Mam ho od dubna za 6300kc. Zatim si na sebe zvykame. Nabehal u me zatim jen 1000h a 3tb dat.

1TB jsem volil kvuli velikosti me slozky steam. Ono kdyz jen GTA V sezere pres 60gb tak se to plni rychle.
Pevne disky mam na trvalejsi data.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Mám to také tak... používal jsem na systém + hry 256GB Samsung 840 PRO, ale poslední dobou jsou hry tak nenažrané na místo, že jsem koupil Samsung 850 EVO 1TB a z toho udělal čistě disk na hry + nějaké další dočasné soubory a 256 GB je teď jen systém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TVL, ja tu normalne u toho placu .... tvrdit, ze linux jede srovnatelne s HDD a SSD je mozna leda proto, ze donedavna linux s SSD jeste neumel pracovat a v mnoha ohledech stale neumi .... ale i tak ..... paneboze, to je blabol .... mi je az stydno to cist .... divi se, ze mensi kapacity vyjdou pomerove draz, OMFG .... divi se, ze vyrobci se nehrnou do vyroby 32GB SATA SSD a doprodavaji se jenom nekolik let stare pomale kusy .... OMFG! ...... a pro jeho drahoceny linux je 120GB moooooc ...... dopc!, dyt to stoji 15 kil! To te to cdr, abclinuxu atd ..... tak spatne plati (ikdyz asi neni divu, za takovehle clanky), ze nemas 15kil na poradne SSDcko do nejakeho sveho obstarozniho kramu, s kterym se tu kazdou chvili chlubis? Stejne ti to na tom starem athlonu se SATA1 a linuxu vic jak 100MB/s nepojede ..... ufff, ja vim, ze je to blog a je tam tag 'nadsazka', ale i tak .....

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

:-) ja se snazil drzet se behem clanku v klidku a pohode ... ale koukam, pro tentokrat to ruplo jinde. Pekne ses vyradil! Ale v mnohem ti musim prikyvovat ...opet ...

Ono i v te diskuzi tady je mnoho teoretiku ...
@ pac mam linux nepotrebuju tak moc mista -> ehm ehm blbost, to ssd ma slouzit ne linuxu, ale tune aplikaci, ktere chceme urychlit a jejich obsahu (mych zaplnenych 220GB na ssd rozhodne neprisijeme velikosti woken), ktery chceme rychle zpracovavat ...

@ pac mam linux nepotrebuju sekvencni zapis/cteni 600mbps mam jen male soubory -> vono asi opravdu to ssd tu sekvenci dela zapisem dat do bunek vedle sebe pac je to rychlejsi ... ale male soubory ... ty mu budou delat problem ... to musi odadresovat mnohdy i na strasne vzdalena mista!!!
Pochopit pointu nizkeho nakladu na precteni z jedne jakekoliv bunky kdekoliv v SSD by mozna pomohlo tuhle zahadu rozlustit .... a taky to, ze tu nejde o data ctena sekvencne ... ale o sekvenci prikazu ke cteni - a v tom je ssd taky porad vyrazne lepsi

@ pac potrebuju jen malou kapacitu a velky vykon, nemohu si koupit mala pomala SSD -> teda kdyz opomenu moznost koupit si dve mala SSD a zapojit je v RAIDu ... nejen ze se vrati do hry zadany pocet pametovych modulu, ale je mozne zvysit i IOPS pokud by o to slo primarne, neb mame k dispozici hned dve elektroniky a dve cache, ktere mohou vykonavat pozadavky

@sviznost na lehkem linuxu neni treba - jasne, pac uzivatel uz si tak nejak zvykl chodit si pro kafe pokazdy, kdy chce spustit GIMP a otevrit nejaky vetsi dilko, a tocivy disk si proste da trosku na cas, nez do ty ramky vsechno posle.... W U T

Pokud nekdo nepotrebuje rychlou odezvu a je spokojeny s tim co mel pred lety a ma doted .... tak klidne at koupi klidne Green verzi disku ..... nic proti tomu ....
ale proc potom psat clanky o tom jak "tohle pro me taky neni vhodny" ... kdyk to musi cloveka strasne vysilit, .... strasne se pak spoti a musi to pak nejak aromaticky kompenzovat ... a pitralon je dneska tak drahej!

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem psal, bude případně sloužit linuxu i všem aplikacím, a to v součtu u mě znamená 20GB dat. Tečka. Víc to fakt není. A sekvenční zápis na primárním disku (když pominu ukládání pár(set)kilobajtových souborů typu "ini/cfg") opravdu není potřeba. Ono ty průběžné aktualizace systému/aplikací jsou daleko svižnější než na windows - nezapomeň, že kupříkladu LXDE prakticky nemá žádné aktualizace, navíc to není jako moloch KDE. A hlavně, jak už jsem tu za poslední roky psal mnohokrát: jestli se mi firefox / gimp / vlc spouští místo 2 sec třeba 10sec, je mi jedno. spouštím to jednou-dvakrát za den. SSD do raidu (je-li myšlen RAID0) mi přijdou jen jako dvakrát vyšší šance na selhání = blbost. PS: je to blog. Jo a PPS: Pitralon umí bejt levnej (záleží na verzi, ostatně jako u Rodinalu/R09 ;-).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pochop, ze tvoje modelova situace muze sluzit leda tak k pobaveni. Takhle vetsina lidi nefunguje. Ja mam jen virtualu na 300GB, a takovych 150GB budou wokna se vsema developerskyma nastrojema a aplikacema. 200GB vicemene trvale nainstalovanych her nepocitam (BF3/4/Arma2/3+mody,+bezne hry), plus 50giga posty a "dokumentu". Takze jestli chces popirat uzitecnost ssd na modelovem pripadu uz lehce senilniho duchodce ctouciho postu na seznamu a novinky.cz, pak nepatris na technickej web.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Já mám dojem, že psal o své situaci, takže co je vhodné pro většinu je irelevantní.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

hry nepouzivam, virtualbox s virtualkami na externom hdd cez eSATA, 32GB ssd staci, bezne veci (dokumenty) na hdd uctovnictvo na hdd + NAS. posta na nas (synology sluzi ako postovy server). zalohy na druhom NAS

Davidova modelova situacia je bezna, extrem je skor tvoja (200GB hier) na pracovnom stroji. Okrem toho pises o Windows, David o linuxoch. Na Windows 7 pro mi je po 3 rokoch 320GB hdd malo, a to tam mam okrem LO, VLC, FF, chrome a par starsich hier + War Thunder len pravidelne aktualizacie

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

suhlasim, mam 32GB ADATA ssd a nemam problem, data mam na NAS a externom 1TB HDD cez eSATA
za 3 roky s update mam cca 22GB zaplnene (SWAP pouzivam na starej 16GB flashke a z 90% sa vobec nepouziva kedze mam 8GB ram)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

ja vim ze je to blog :-) je to jako s mnohym ... da se to velmi snadno pochopit, staci si proste predstavit, ze to clovek opravdu ma uplne jine potreby ... problem samozrejme nastava v tom, kdy se clovek s takovym smyslenim chce nejak ztotoznit aby z clanku vytezil to, co by bylo hodnotne .... a to casto je neprijemne a nejde to - tam zacne obcas varit krev ... je to jako rvat dreveny valecek do ctvercoveho otvoru.... presto - nerikam, ze se to neda uplne pochopit ...

20GB s aplikacema ... jasne ja verim, ze to staci... pointa byla v tom, ze pres obcasne vyboceni z rady stejne pro mnoho lidi pointa v ssd bylo vyuzit jeho schopnosti pro aplikace a jejich obsah ... nehlede na woknech ci linuxu .... pokud pocitac uzivaji k nejake produkci, jako vypocetni prostredek a ne jen velky zobrazovac/ctecku/prehravac ... hodi se to...

to same s rychlosti .... pro me je to treba naprosto zasadni zdali aplikaci budu moct zkompilovat denne tisickrat a tisickrat ji pustit ...rozdil mezi vterinama a minutou je uz policek do produktivity .... nicmene opet predpokladam, ze pro vetsinu fanousku ssd je obecne rychlost spousteni otazkou luxusu, ktere nebudou mit chut a ani duvod se zbavovat ....

je to tezke ... osobni blog je subjektivni vec ... tuto debatu tu vedlo mnoho lidi temer pod kazdym nedelnim ježčím blogem. Ale stejne se ocividne mnoho lidi nemuze zbavit dojmu, ze cte clanek "Narostla mi treti ruka a tak jsem si musel vyresit jake budu nosit tricko" ... vec, ktera pravdepodobne trapi malohokoho a tezko se s takovou situaci ztotoznit, nato zavery vzit jako prinosne ... a co hur, kdyz si pulka ctenaru mysli, ze ta ruka je jen vymyslena :-)

A nakonec ten RAID ... proc by to musel byt RAID 0? striping je pekna vec pro zapis ... ale to spise RAID 1 (zrcadleni) dava ten luxus vykonu dvou disku v cteni ... a tam je moznost chyb naopka i vyrazne nizsi.

Toms Hardware Guide na to mel kdysi i docela pekny test a dva 128 GB disky davali na zadek i nabusenym 512GB velkym potvoram ...

A ta hruza ze selhani ... mam ssd uz radu let (prvni sem kupoval u druhe generace SandForce disku jeste pro SATA 2)... vsechny jsou dodnes funkcni a vsechny v dobre kondici ... nejpouzivanejsi z nich - Vertex 4 ma po par letech snizeny "stav" na cca 99% (SSD Life) coz jeho smrt predpoklada nekdy v horizontu 9 let ... vertex 3 s asi trema rokama neustaleho behu ma stale 100%

:-) preci zivot potrebuje trosku rizika a nadseni... tak proc se strachovat z ssd

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zapojením disků do raidu IOPS nezvednete, pouze přenosová rychlost půjde nahoru. I když u SSD možná částečně ano, protože u SSD obvykle po zapsání určitého množství dat poklesne rychlost zápisu, v RAIDU bude trvat trochu déle, než k poklesu dojde. Ovšem rychlost zápisu myslím nikoho moc netrápí, protože je typicky skrytá tím, že se data nejdříve uloží do systémové cache a až z ní na disk, pro uživatele proběhne zápis prakticky okamžitě.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

ale co to čtu?! IOPS se právě naopak zvyšují navyšováním počtu disků v RAIDu, platí pro R0,5,10 a jejich kombinace plus evoluční verze. Jediný případ, kdy se IOPS nezvedne, je logicky R1

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

jasne ... a to je jeste treba podotknout, ze to plati pro zapis .... pro cteni coz je taky IO operace muze slusny RAIDovy radic rozhazet pozadavky mezi disky tak, ze vybavi opravdu vice pozadavku i pro RAID 1. Ackoliv softwarove (intel a marvel na zakladni desce) RAIDy nemusi dosahovat matematickeho predpokladu ;-) aspon neco....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"..donedavna linux s SSD jeste neumel pracovat.."

Co je zase tohle za blbost? To jsi zvládl vymyslet sám? Linuxové jádro např. přineslo jako první podporu TRIMu už v roce 2008, až s ročním zpožděním se přidal MS a pak další OS.

+1
+39
-1
Je komentář přínosný?

Podpora trimu je jedna vec, opotrebeni disku naprosto zbytecnymi zapisy dat druha vec.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, Linux byl na SSD připraven už dávno předtím - možnosti použití tempfs, JFFS2, LogFS, noatime apod. jsou široké, záleží jen na tom, jak si to admin nastaví.

Pokud jde o to, že to není "default", tak jde taky o to, že linux má daleko širší záběr než Windows, tedy nelze něco direktivně určit předem. Ale je naopak na Adminovi, aby určil, jak to celé má fungovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Máš tím na mysli službu Superfetch?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Kam na ty kraviny chodíš?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A teď tu o Karkulce.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Pane Ježku, prosím o číslo účtu, kam mohu poslat příspěvek na 128 GB SSD. Věřím, že u mnoha lidí tento smutný životní osud vyvolá solidárnost a společnými silami Vám přineseme tolik očekávané štěstí.
Pozn.: I přes tag nadsázka to myslím opravdu vážně opravdu bych přispěl :).

+1
+41
-1
Je komentář přínosný?

Kamo, to mi takhle nad ranem nedelej, tu uz lidi spi, jsem je vzbudil vybuchem smichu:o))))) https://www.youtube.com/watch?v=_n5E7feJHw0

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Díky za nabídku, popřemýšlím o tom, jestli číslo účtu zveřejnit :-D.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Taky se přidávám. Koupíme ti 256GB Samsung 850PRO ať taky víš jak vypadá pořádně rychlej Linux.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To ze se neco proda, neznamena, ze to ma misto na trhu.To by mohlo hypoteticky platit v pripade, ze by trh nebyl zmanipulovany reklamou.Proto dnes plati, pomenujte vyrobek nejak poeticky, pekne ho zabalte, a udelejte mu predevsim bombastiskou reklamu, ze je obsahem hovno, je uz irelevantni.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

To není DNES, to je KAPITALISMUS. Co nejvíce zákazníkům prodat co nejlevněji získaný/vyrobený šmejd za co nejvíc peněz, o tom to přece je, čemu se divíte? Přece jste to chtěli?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano chtěli. A chceme dále. Socialismus se už ukázal jako naprostý krok stranou. Prostě života neschopný ekonomický rádoby systém, který skončil jako kapitola v učebnicích dějepisu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Asi si chtěl napsat komunismus. Socialismus zvítězil v EU a v USA-Kanadě-Japonsku se tomu hodně přibližují.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Severské státy jsou dnes daleko socialističtější než kdy byly bývalé státy východní evropy, např. v Norsku mají daň z příjmu až 80%.

A že by socialismus byl života neschopný? To vůbec ne, pouze ekonomicky méně výkonný.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

To je poněkud nesmyslné srovnání. Ve východní Evropě bylo součástí socialismu zrušení soukromého podnikání, všechny podniky byly státní. To v severských zemích opravdu není. A určit míru zdanění za socialismu je dost problematické.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že míra socialismu je úměrná době, po kterou lze utajit falšování statistik.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zivotaschopnost socialismu se neda posuzovat - zatim ve vsech statech kde se ho pokouseli zavest vypukla bud valka, hladomor nebo revoluce s navratem ke kapitalismu, pripadne kombinace techto tri jevu :-)

Komunisti v CR provedli od roku 1948 dva statni bankroty (pomerne dobre maskovane pred obyvatelstvem, prvni z nich jako menova reforma) a ten treti naplanovany na rok 1991-1992 uz nestihli povest a nenastal doted (cela osmedata leta byla v socialistickych podnicich v ramci setreni, kdy se zas az tak moc neusetrilo).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dejme tomu, ze sis v roce 89 konecne nasetril na auto - cca. 70.000Kc, pak jsi odjel nekam pryc a ted jses vratil a chces si jit koupit to auto. Kolik budes muset jeste doplatit? (A potom kdo po roce 89 predvedl ten statni bankrot?) ((Priste neplacej takovy kraviny jo.))

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, tu nalestenou 120L ti za tech 70 tycek nekdo velice rad proda :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Nebo zvrat k totalitě.

Ono zase, abychom byli spravedliví, přerod monarchie v republiky a demokracie nebyl zrovna bezbolestný a vždy úspěšný proces.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ac je to obvyklej argument ... a ta dan je spise tak 50% ... vysoka dan z prijmu, jeste netvori socialismus. Socialni system tam maji sice velmi bohaty ale taky vcelku dost prisny.... a mezi socialismem a socialnim systemem / statem je dost znacna propast ....

Narozdil od socialismu vubec nepodporuji myslenku "povinna prace pro vsechny", nepodporuji pseudo-ochranu zamestnance -> zamestnavatel se neboji najmout zamestnance, neb mu nehrozi, ze by s pripadnym hajzlikem musel vydrzet dalsich 5 mesicu (2 mesice vypovedni lhuta a 3 odstupne)... v dusledku pak lide nemaji problem prijmout vypoved a o dva dny pozdeji nastoupit na jinou pozici. Trh prace je tam zdravy a bez "socialnich" zasahu regulatora....

Dale se onen socialni system nijak zvlast nepodili na fungovani obchodu ... coz socialismus dela, neb osobni vlastnictvi a podnikani jsou tak jaksi proti kolektivnimu dobru (a to neni domena komunismu ale jde o socialisticke sdileni prostredku a ruznych zdroju, ktere je pak mozne pouzit pro "socialni blaho" vsech - statni podnik vyuziva zdroje a naklada s vynosy a neumoznuje vznik soukrome konkurence) .... v tomhle jsou severske staty znacne kapitalisticke (treba v norsku je velka konkurence mezi drevari, kteri se musi snazit, musi opravdu s lesy hospodarit, neb z toho vypliva jejich zivotaschopnost a jeste si hlidat konkurenci ... misto naseho uhnileho statniho spravce lesu, ktery nemusi nic a teple zidlicky zarizene a jeste muze buzerovat soukrome vlastniky lesu)

a prestoze dane a socialni system tam hraje dost vyraznou roli ... ty staty jsou tradicne vyrazne pravicovejsi, nez vetsina evropskych statu ... ne vzdy je to konzervativni pravice jako v britanii... ale i tak.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Socialismus nikdy nikde zaveden nebyl. Ani u nás za komunistů ani nikde jinde.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Reklama a kapitalismus, ci spise trzni ekonomika (kazdy podnikatel nemusi nutne hromadit kapital a ani to neni cilem podnikani) neni nutne reklama.Naopak, jeste v 19. stoleti. byla reklama cosi nepatricneho a firma ktera si zakladala na povesti, se k ni nikdy neuchylila.Reklamu zacali masove prosazovat az zidovsti obschodnici.Dnes ji vnimame jako normalni, jelikoz uz mame deformovane myseni, ale pokud se trochu zamyslite, tak nutne dojdete k zaveru, ze werbung, je proste verbovani hlupaku, cili oblbovani.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Píšete nesmysly, hlavně že jste do toho zatáhnul Židy. Co je reklama, věděl každý obchodník na trhu už od počátků civilizace.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To nebyla reklama ale povest. Protoze dobry vyrobek reklamu nepotrebuje, naopak smejd ano, obzvlast ten predrazeny.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zacni prodavat dobry vyrobek prede dverma tve tovarny a uvidime jestli zkrachujes driv, nez diky dobre provesti prodas aspon 100 kusu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kapitalismus a hromadeni kapitalu .... nemusi ... ale pointa je, ze ho ma - a ze ten kapital pouziva k vytvoreni dalsiho zisku ... ne primarne neprimereneho - ale pouzije penize na nakup stroju, aby stroje vydelali dalsi penize .... teoreticky, kdyz nebudeme uvazovat opotrebeni a jakekoliv dalsi ztraty ... je to nekonecne navysovani a hromadeni kapitalu - ne vzdy musi byt na bankovnim uctu

Cili tak nejak kapitalismus bez hromadeni kapitalu neni kapitalismem ... vytraci se v nem ambice pro jakykoliv rust a vyuziti toho, ze neco vydelam a mohu to znova vlozit pro zlepseni vlastniho bussinesu...

Demonicka predstava pro mnohe, kteri si predstavi jak si nekdo vystlava vice a vice slamniku bankovkama a ma u toho hrozivy tik v podlitych ocich a divne pochychtavani. Ze rust firem pomoci kapitalu pravdepodobne navysuje pocet pracovnich mist a nedejboze i zvyseni mezd pracovniku (i zkuseny pracovnik je asset do ktereho je vhodne investovat) .... to je pro mnohe takova "nerealisticka pomluva" ... skoda...

a mozna je skoda i to, ze teorie tohoto a dalsich se treba moc nevysvetluji na zakladni skole ... ne tak aby si mladi mohli promyslet co muze fungovat a udelali si vlastni zaver - treba i s pomoci ukazek z historie.

<konec vazneho okenka>

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba taková Škoda 105, to byl pane poctivý nešizený socialistický výrobek co stál jen 10 platů. A ty pračky, slza v oku. Ne, fakt tržní systém není dokonalý, ale je mnohem lepší ostatní pokusy o řízenou ekonomiku.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Poctivy socialisticky vyrobek, jen musel byt vyrobeny ve stredu :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se schválně poptal, ten auťák prý stál 29 000,-. Máma říkala, že měla nástupní plat (po vejšce, s titulem Ing.) 2100,-. Plat 2900 podle mí mohli lidi mít, ale většinou to teda asi bylo i víc než 10 platů. Plus pak ty pořadníky :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

No a dnes stojí auto 300 a mzda je 26. Takže poměr ~ stejný ne? - s tím, že dnes tam má člověk posilovač a klimatizaci :) A místo pořadníku se Vás pokusí zadlužit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dnes stojí auto i pod 200000. Škoda 105 nestála 29000, ale 56000, za 29000 nebyl ani Trabant. Takže poměr stejný rozhodně není. Víc cen zde:
http://infografika.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/mototechna.pdf
http://auto.idnes.cz/unikatni-prehled-kolik-stala-auta-pred-rokem-1989-f...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No jo, mě se to hned zdálo dost nízký, tak díky za opravu.
Děda, kterej měl docela vysokou pozici v Státních Statcích Šumava, si koupil v roce 1983 obyčejnou stodvacítku elko, do té doby jezdil Oktávkou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

do 200? který? Myslíte asi ojetá nebo jak je dnes zvykem, že na reklamě udávají jen 50 % ceny nebo nedaněná.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

On tenkrát Trabant taky stál míň, než Škodovka.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Stál - 36500. Pořád po přepočtu dražší než dneska.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Dneska jdou Trabanty s cenou nahoru. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to pořád lepší než shánět Atari 800XL v tuzexu!
A je to i lepší než obíhat město a shánět toaletní papír.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Já nikdy nezapomenu jak tehdy fakt existovaly ty obchody ve stylu vykachličkovaná prázná místnost (sámoška koncem osmdesátých let tak hrozná nebyla, ale řeznictví nebo mlíkárna byly tedy v Českým Krumlově dost minimalistický).

Nechci si představit, jak to mohlo vypadat dál na východ. Naši byli onehdy v Moskvě, a tam řezník byl fakt úplně prázdnej krám, kam občas přivezli půlku krávy, rozporcovávali ji, jak lidi z fronty přicházeli a když se to dokončilo, tak zase nebylo nic.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Sranda je, že dnes v obchodech taky často neseženu, co chci - ale dá to mnohem víc práce, v těch hromadách šuntu se blbě hledá. Loni jsem třeba marně sháněl porcelánovou cukřenku s oušky, dřív to byl běžný artikl.

Ještě, že tu máme e-shopy, Heureku a Zbozi.cz.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ja hledal v obchodnich retezcich asi pul roku mezi korenimi pytlik s drcenym koriandrem ... nejvetsi hypermarkety v praze dost dlouho vzdorovali ... ale zato regal byl tri metry siroky a sest vyrobcu prodavalo uplne ten samy sortiment - pepr, majoranka, kmin, troska exotiky z francie jako bazalka ci provensalske .... a pak tuna solnych smesi - grill, grill s cesnekem, na kure, na rybu, na tuleni srdicka, na pecena slunata ....

krasne na tom je, ze kdybych opravdu chtel .. dovezou mi toho kilo domu z e-shopu...nebo bych koupil ve specialce a ta alternativa tady je a je silna (doufam). Nakonec se i chodovskej hyper albert umoudril a byl i koriandr! Nakonec sem sehnal i mexickou omacku z Habanero papricek ... tak to mi trosku vratilo duveru ....

jinak slava Heurece samozrejme

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jsem na tom jinak. U ssd mně vadí problémy s firmwary, syndrom náhlé smrti a nevhodnost pro trvalejší ukládání. Před pár lety jsem se dokonce zařekl, že už žádný externí HDD nekoupím a půjdu cestou dražších flešek - vyhovovala mně menší velikost a vyšší odolnost. Dnes jsem na tom přesně opačně a dokud půjde koupit nehéliový a nelaserový externí HDD, tak názor nezměním. NAND Flash je spotřební odpad. SSD pro mě má smysl jen v konkrétním notebooku a rozhodně méně než 1TB..

WD black 1 TB 2300 Kč.
WD black 2 TB 3800 Kč.
SSD 1 TB 10 400 Kč.
Cenu uvádím, protože je u SSD pořád nastavena špatně, ne proto, že bych na to neměl. Zvážím plusy/mínusy a při koupi SSD bych se cítil jako blbec.

HDD má 5 let záruky (ne 3 roky jako levnější 1TB SSD) a už si nepamatuji, kdy bych řešil jeho firmware, přepisy, záseky, restarty - ano, tohle je spojené spíše s SSD. Rychlost dobrá-dostatečná, tudíž za slabší trojku a postup do dalšího ročníku. Nemusím přemýšlet jaké věci chci mít rychlé a jaké pomalé. Mám dostatek místa na vše a vše je středně rychlé. Málokdy odešel zcela nečekaně a když už se tak stalo, tak vzhledem k ceně si můžu dovolit mít jeden náhradní a při poruše nečekat až skončí víkend, až mi dovezou další, až vše přeinstaluju... Jsem trochu audiofil, takže scythe himuro, čímž pro mě padne poslední pádný argument pro SSD jinde než v jednodiskovém a nešetrně používaném noťasu s co nejdelší výdrží na aku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Samsung Pro verzie maju 10rokov zaruku.
A "audiofil" by mal prave preferovat nepohyblive sucasti.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vím, že některé SSD mají delší záruku a vyšší cenu. Nepohyblivé součásti beru jako plus a taky jsem to uvedl. Bez Himura bych po SSD toužil víc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivam Samsung SSD 850 Pro 1TB, ma 120 mesacnu zaruku a garantovanych minimalne 300TB zapisu. Mam ho vyse pol roka a zapisal som 1.7TB. Nikdy v zivote som na nom neobsadil viac, nez 500GB, datovy srot neskladujem, druhy 2TB WD RE4 prakticky nepouzivam, mam na nom akurat zrkadlenu zalohu, ale zvazujem, ze ho predam.. Jo a hlavne, to SSD som kupil za 7400Kc vc. posty. Ako blbec sa teda rozhodne necitim ;)
http://i.imgur.com/rGkyOj8.jpg

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cena je dnes a na našem trhu jiná - 13 500 Kč bez pošty. Argumentovat minulostí a ještě možná tou zahraniční je o ničem. To bych taky mohl vytáhnout kolik stály WD Black v ideálním období před záplavami. I tak se 2TB Black za čtyři jeví jako pro někoho lepší volba než poloviční SSD za téměř dvojnásobek.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Niekolko mesiacov predaval na nemenovanom fore borec tieto 1TB Samsungy, za 7400Kc vc. posty ale i 512GB za 4500Kc. ;) Mal ich niekolko(desiatok), posledny sa predal cca mesiac dozadu. Kto vie kde nakupovat, ziska, kto sa nezaujima a sleduje iba alzu, ma smolu no.. :) Ale presedlal som na Intel SSD 750 400GB (kupeny taky za 7.4k), takze 1TB Samsung pojde z domu. Ak by mal niekto zaujem, za 8500Kc sa ho zbavim. Je samozrejme vo FIT stave vid: http://i.imgur.com/rGkyOj8.jpg

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Jo lidi jsou píčusové. Měli by všechno nakupovat ze second handu od maníka z fóra bez faktury než od normálních obchodů s nenormální reklamou (alza).

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Az nato, ze disk nebol nikdy pouzity, prisiel v originalnom baleni s pecatou od vyrobcu a zaruka u vyrobcu normalne plynie - overene. Ale inak mate samozrejme pravdu ;D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ale pánové, proč se hádat. Prostě někteří lidé vydělávají na Aukro nebo Ebay slušné peníze, protože občas přivezou něco, co je tady zdaněné, předraženě prodávané přes EU "distributora", ...

Kolik mamin si vydělává slušné peníze nákupem po netu v Polsku nebo Turecku a prodejem na českých maminkovských burzách ? Je jich docela dost.

Kolik lidí vozí z USA optiku ? Třeba populární Canon 70-200/2.8 tam vyjde na půlku nebo i méně, když tam nakupujete pravidelně. Letenka s čekáním stojí 10 litrů a takový víkend v NY je pak zadarmo, on ten objektiv na Aukru hned někdo koupí za 40-50 litrů.

Pro SSD disky se lítá do USA, známý takhle vozil - pro svoje instalace SmartStorage Optimusy 2TB za poloviční ceny, i proti instalacím, kde mu dodavatel dával 40% slevu z oficiálních koncových cen. A pro HDD velkých kapacit si zaletěl přímo do Thajska, to mu pro změnu zaplatilo cestu a 14 dní pobytu i s celou rodinou.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ved preto to pisem, kto vie kde nakupit, nakupi vyhodne. Kto je liny (a sorry za vyraz, ale je to tak = 0 snaha), ten bude plakat po diskusiach, jak je to a tamto predrazene. Mam zlozene PC, ktoreho eshopova cena momentalne presahuje 80k. Ale iba 1/3 komponentov som bol nuteny kupit v obchode ako nove, za riadnu cenu. Zvysok som si (spontanne) pozhanal za 40-60% ceny a paradoxne, ten PC mam zaroven ako a nezlaknite sa, investiciu. Ak by som zajtra nemal na chleba a bol ho nuteny rozpredat, tak zan i po pol roku dostanem viac prachov, ako som do neho vlozil a mam co do huby na dalsi rok. ;) Nikdy v zivote som nepotreboval 1TB SSD, vid prispevky vyssie. V zivote som nepresiahol 400GB obsadenie jednotky C: a to som bol este hovado, co nepremazavalo priecinok "Downloads". Ale ked mas moznost takyto disk kupit uplne novy, v zaruke, za 40% ceny, tak nejdi do toho. :) I po pol roku pouzivania ho urcite predam za viac, ako 7.4k, co bola moja nakupka. Ma totiz "uz len" 9.5 roka zaruku a z garantovaneho zapisu som vypotreboval "az" 0.6%". 5930K kupeny za 8k bol tiez dumpingovy nakup atd.. WD RE4 RAID Edition 2TB som zohnal za 2600Kc. Novy, nepouzity, smradlavy novotou. A potom, ze sa neda.. Ze udajne kupujem "second-hand", bez zaruky a podobne nezmysly, ktorymi som bol obvineny. Na zaver musim zaklopkat, ze navzdory tomu, ze mam na veskere PC prislusenstvo zaruky, tak kupujem dostatocne kvalitne komponenty, ktore som uz nemusel roky a roky reklamovat (mimo jednu z osmych R9 280X, sluziacu na byvaly scrypt mining, tam to malo ale realne opodstatnenie - nadmerna zataz).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Vidím to podobně.
Pokud SSD, pak jedině něco z "enterprise" řady, což bude pochopitelně dost drahé. Běžné konzumní SSD do mého PC jen přes moji mrtvolu :-)
Zlaté klasické disky...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hej, tady je nejaka soutez o to, kdo bude mit nejretardovanejsi nazor na SSD?

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

"lehčí verze Linuxu (tj. cokoli s LXDE, IceWM, WM a podobnými desktopy) nemá zásadní problém se spouštěním ze 7200ot. HDD."

Má. Kdo tvrdí opak, ten neměl SSD. Navíc není to jen o systému, uživatel pak spouští i další aplikace, takže třeba prohlížeč se stejně bude spouštět X vteřin bez ohledu na to jestli běží pod lehkým Linuxem nebo něčim jiným.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

SSD jsem měl (nejen redakční V100+, ale i vlastní 120GB SuperTalent - ten však v notebooku místo 4200rpm HDD , takže tuhle zkušenost nepočítám) a tvrdím to. hádáš se o těch pár sekund? vždyť já je nepopírám, jen říkám, že jednou-dvakrát za den je mi to fuk.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A Samsunga jsi zkoušel?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ony se ty sekundy za den nasčítají. A ono to není jenom o tom. Jakmile přestane mít počítač vnímatelnou odezvu na vstup uživatele, tak je práce na něm psychologicky mnohem plynulejší a příjemější. Já prostě když to není do 3s, tak začnu dělat něco jiného(čaj na který ani nemám chuť, nebo začnu číst nějakou blbost v jiné záložce prohlížeče) a nakonec s tím ztratím ještě víc času.

Samozřejmě jestli Vás sužuje fóbie životnosti, nebo honíte statistická čísla typu sekvenční čtení nebo prostě je Vám líto každé koruny, tak se nedá nic dělat

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Krasne zhrnute :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Když vidím jak se v práci kolegům rebootí workstation 10 minut, musím se smát. Zlaté harddisky s 10 SPIO...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Experty kteri si mysleli ze pomuze SSD jsme meli taky - nakoupili SSD a workstationy booti porad uplne stejncyh 5-7 minut, protoz experti si nenechali poradit ze kdyz to taha par set MB ze site pri prihlaseni uzivatele tak jim SSD nepomuze.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Roaming profile pro ajťáka je nonsense. :) Mně to rebootí za minutu aj s instalací update.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Expert, kterej vymyslel, že po příhlášení se tahá tolik stovek MB dat ze sítě, že to způsobí pětiminutový start workstation, by měl dostat padáka a polenem přes hlavu k tomu.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to by chtělo zájezd bijců s poleny v rukou do Redmontu, tam je takovej barák a tam by potřebovali téměř všichni přes makovici ... ptejte se po lidech kolem "vynálezu" doménového serveru, cestujících profilů, skupinových politik, Active Directory, ...

:-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To mi řekni, jak bys spravoval firmu s 500 počítači na jedné Site a například deployoval nový software bez domény a toho všeho.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pomocí čehokoli, co nemá svoje základy v X.500, ani žádném jiném X.paskvilu od ITU? To je otázka typu "to mi řekni, jak bys programoval bez děrných štítků". Uhuh...lépe?!

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Eeech, no celkem snadno, ... skriptama. Chef/Puppet/SaltStack, monitoring všeho nějaký Nagios. Jednoduché, rychlé, průzračné a když se to dobře udělá, tak i bezpečné. Jo, a PowerShell, IMHO ta nejlepší věc, která je ve woknech.

No ale chápu, že výdobytkům Maloměku se člověk nevyhne, takže i při roaming profiles a dalších maloměk zvěrstvech, udělaných mými ctěnými korporátními kolegy to jde snadno - pomocí VDI. Místo 500 stanic je 500 light VDI terminálů (nebo miniPC s příslušným softíkem stahovaným při bootu ze sítě). Místo otravných neustále se seroucích PC, kam si lidé s oblibou strkají podivné flešky s malwarem, je tam jen smartcard pro autentizaci (takže si userové nemohou sdílet účty a dělat ve všem bordel). Díry na flešku to sice má, ale nežere ji to, je to zamknuté na úrovni ROMky (ty VDI bazmeky mají svůj vlastní minisystém).

Virtualizace - servery a VDI - jsou v jednom racku, propojené 2x redundantně Infinibandem QDR do "fat tree", takže výsledná rychlost je 2x 40 Gbit (reálně o 20% méně) - ZFS servery, poskytující po iSCSI přes RDMA protokolem iSER (bez IP stacku, přímo) images, jsou založené na NVMe kartách Intel, dává to skoro 4 GB/s. Tam už nějaký ten bordel, co se načítá při startu wokenicové workstation, tolik nevadí - jde to všechno do sekundy. Mimoto, stanice se po odhlášení jen "hodí k ledu", takže je to kratší i o ten boot wokenic, jen samotné přihlášení.

V takové konfiguraci jsou i tyhle Redmond vynálezy použitelné.

Plus to má ty pěkné benefity, že klon písidla nebo nový user i s pracovním místem a vším nastavením se udělá pár skripty (nebo klikáním, pokud to někoho baví). Všechno se snapshotuje a backupuje, takže nějaká havárie, ať už ze strojové nebo i lidské chyby, je snadno a rychle, bez námahy a obíhání baráků, odčinitelná.

A všechno to jede na ECC paměti, na serverových procesorech, které dělají mnohem méně chyb. Disky běží na ZFS a mají end-to-end datovou integritu, všechny zápisy jsou syncované (používáme v ZFS serverech ty NVRAM DiMMy pro ZIL SLOG). NPOF řešení.

Chce user wokenice XP, 7, 8.1 (brzy i 10). Ťuk a má je. Chce nějaký linux, Solaris, OpenBSD, FreeBSD, PC-BSD, (dokonce i Masox, ovšem nelegálně) - Ťuk a je tam.

Jo, to se to pak administruje jedna báseň. Ani Maloměk nedokáže člověka vytočit, no ačkoliv ...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

uff to kto navrhoval....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Bože, vždy když sem zavítám a tento pán píše nějaký článek typu, proč nebudu upgradovat PC nebo proč nekupovat SSD tak si říkám, jak někdo takhle zpátečnický může publikovat na webu o IT. Jen vzpomýnam jak jsem před více jak 15 lety když jsem začínal s IT měl cdr jako domovskou stránku.... To je pro pana opravdu tak velky problém si koupit tu 120 SSD ??? Príšte očekácam něco jako, mám 286 s velkou disketou a stačí mě to...

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

Jen se už hodně blbě shánějí diskety 5,25", možná budu muset přejít na 3,5", jako mě před dvanácti lety sprostě donutili opustit 8" diskety, nejlepší média mého mládí! :-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl mezi HDD a SSD je asi jako mezi klasickým telefonem a smartphonem. Ale říkejte to někomu kdo pouívá Nokii 210. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Smartphone má díky žravějšímu HW menší výdrž na aku. SSD má naopak menší spotřebu. Menší displej dumbphonu znamená vyšší odolnost bez jakýchkoliv „guma" úprav. SSD je naopak odolnější než HDD.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

SSD je prozatím krám naprosto k ničemu a dokud nebudou kapacity v řádech TB a ceny na úrovni HDD, tak to tak i zůstane.

+1
-39
-1
Je komentář přínosný?

Je to stádium 1. - popírání
nebo už stádium 3. - smlouvání?

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv, je to stádium zdravého mozku.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

No to říká o sobě každý.

Srandičky stranou, já jsem se svým SSD spokojený. S konvenčními disky jsem nikdy spokojený nebyl. Výhody si myslím převažují nad problémy - trochu pomáhá, že jsem měl asi štěstí na dobrou řadu. Samozřejmě bych se ale nezlobil za levná 10 TB SSD s doživotní životností a vlastní čokoládovou fontánkou...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Spíš chorého. Ale na tom odmítání něco málo je - vyhnout se TLC čipům při nákupu SSD se jeví jako docela dobrý nápad. Pak je šance, že SSD těch 20-30 let v roli systémového disku v pohodě vydrží.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Proste jsi zaspal dobu no, dneska uz se zadnemu vyrobci tak male SSD nevyplati, proto jsou v pomeru k jednotce GB drazsi a nevyhodne. Ja si ted asi poridim Skylake (nove PC), az teda konecne nekdo na diit udela recenzi, jestli se vyplati to hw enkodovani do HEVC :-) a na instalacku linuxu pojde stary SSD Kingstone m25x 80GB, na Windowsy si potom poridim nove SSD. ;-)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Recenzi? Tady? Tu hledejte na ExtraHardware. Tady se řeší filosofické otázky bytí a nebytí.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim s tebou s tim, ze vetsi SSDcko by se mi taky hodilo na nacitani fotek (rawu) do editoru. Mam ted 256GB Samsung a nove 500GB Evo tady stoji zhruba 4700kc v prepoctu. Nejdrive bych si rawy zkopiroval na SSD a po editaci presunul na HDD data disk.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kolik mají ty rawy, aby bylo potřeba je načítat z ssd? Moje mají po bez ztrátové kompresi cca 40MB na 36mpix foťáku a z hdd se načte raw okamžitě...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Omg, zkus si z toho tvojeho HDD nacist 1500 rawu z jednoho adresare do DXO Optics pro.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

.. a k comu je to dobre ? .. neorozumiem problematike, tak poprosim o info, lebo sa mi nezda ako dobry napad ..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to není napsané uplně blbě, že se je to snaží číst najednou, tak zrovna čtení rawu je v podstatě sekvenční záležitost.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Vypada to, ze to nacita sekvencne, nicmene pointa je, jak dlouho to nacteni 1500 rawu trva z HDD v porovnani s SDD.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Jo tak to mojim buducim hdd bude urcite ssd.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Pre mňa je rizikové na SSD - okamžitá strata všetkých dát. Už mi na jednom odišiel jeden chip - 1/4 kapacity, na inom radič atď. ale ak autor nepotrebuje viac ako 32GB,

čo tak skúsiť 32GB SD UHC1 kartu, USB 3.0 flash disk? Na linux úplne v pohode.
Čítanie 90-130MB/s, zápis podľa typu od tých 10 do 50MB/s, cena 10-15 Eur.

Bolo to núdzové riešenie pre notebook, keď "odišlo" SSD a funguje to. Win10 a možno aj Win 8 sa dajú donútiť štartovať z SD, linux (ubuntu) nez problémov. Z dočasného to vyzerá na trvalé riešenie. Na web viac netreba. Výhoda je aj v tom, že to USB odpojím, pripojím na stolný PC a mám všetko, všetko funguje.

Otázna je životnosť, ale koho by trápilo 10 EUR za USB raz za 1-2-3 roky? Mňa nie.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ako sa dá Win 8 sa donútiť štartovať z SD? Myslíte Win to go ? Mne sa to nepodarilo ani z USB lebo nemám to špeciálne predražené USBčka čo maju nastavený flag že sú to HDD a nie USB

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Výtečná úvaha, Jiří! Naštěstí (???) se nám blíží další finanční globální krize, kdy lze předpovědet prasknutí bubliny US dolaru, což dramaticky poníží uváděné ceny a povýší kupní sílu CZK. Holt když si to tu neumíme vyrobit, tak musíme počkat na krizi dolarového systému. Já to vidím taky na poctivý nový rychlý HDD, případně hybridní...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle se podle mě dobře hodí rčení „nechci slevu zadarmo“. Já fakt nejsem z těch, co letí na finty typu „přidej ještě pár kaček a budeš to mít výhodnější“. Prostě pokud něco potřebuju, tak to koupím a když uznám, že toho potřebuju víc, tak toho koupím víc. Cenu se snažím optimalizovat vždy bez ohledu na akci nebo množství. Takže koupit 128GB SSDčko jen proto, že má levnější gigabajt, když by mi v zásadě stačilo i to 32GB - to fakt ne. Koupím 64 GB :) (hlavně proto, že 32GB už je obvykle malý a ještě víc pomalý - nicméně jsou situace, kdy je to nutný, byť jsou to skutečně atypické situace, jako tato -http://diit.cz/clanek/upgrade-ssd-v-notebooku-s-ide/adata-sp310-32gb-hod... ).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu, co řešíte.

Stačí Vám 32GB ? Fajn, tak SSD stojí asi 800 Kč. Že má zápis jen 40 MB/s ? No a ? WTF ?
Hlavní je přece IOPS, který je 100+ krát vyšší než u HDD. A minimální latence.

Když si přidáte pár stovek, asi za litr dostanete SSD (kolem 32GB) s rychlostí sekvenčního zápisu přes 100GB/s - jako by měl běžný mizerný HDD.

To přece pro Linux potřebujete. Zápisy tolik ne - a stejně asi budete zapisovat jen malé soubory. Když sem-tam budete zapisovat větší množství fotek, no tak si pár vteřin počkáte - to přece nevadí. Ale reakce systému, starty aplikací, kompilace a všechny tyhle věci budou mnohem rychlejší.

Pokud vadí pofidérní SSD spolehlivost, kupte si rovnou dva a dejte je do zrcadla. Můžete použít i ZFS, pak budete mít i datovou integritu. A když pod ZFS dáte i backup HDD, můžete to na něj backupovat ve snapshotech, jako off-line replikaci, třeba každých 5 minut.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale notaaak, 100GB/s??? To asi fakt neee, nejsme ve Star treku aby se nám data teleportovaly ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

:-)
Prostě jsem se přepsal, no už to nechám, snad každý pochopí, že tam mělo být MB/s.
No ale bylo by to pěkné, ne ?

Nedávno jsem do něčeho dával 32GB SSD ADATA za 900 Kč, sekvenční čtení 360 MB/s, zápis 130 MB/s.

Zápis také většinou není syncovaný (flush()), takže se stejně zapisuje přes RAM cache, syncuje to až jádro, takže to nezdržuje.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jsem netušil že dnešní IT odborníci jsou natolik sociálně slabí, že si nemůžou dovolit koupit Samsung 850Pro 128GB

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mohu si bez problémů dovolit 850PRo 128, klidně i 256 či 512 či 1TB. ale já takovou kapacitu NEPOTŘEBUJI. je to stejné jako ve všem jiném.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Máte asi nějakou představu, že disk musí být zaplněn, ale tak to opravdu není. Síťovka má rychlost gigabit, ale já takovou NEPOTŘEBUJU, protože jsem připojen k netu jen 50Mbit. Tak bude 95% pásma nevyužito, ale jinak to bude fungovat k mé spokojenosti. Snažíte se vidět problém tam, kde žádný není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

mýlíte se, mám představu, že moje systémové ssd by mělo být zaplněno někde mezi 1/2 a 2/3 kapacity. to při ~20GB dat právě znamená, že 32GB SSD by bylo tak akorát.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To je ale jen vaše představa. Disk funguje se zaplněním 5% naprosto bez problémů.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale ten hroznej pocit, jak je to nevyuzity, to cloveku neda spat! Normalne to asi nejde pochopit, je potreba tohle postizeni taky mit (nic ve zlym, sam k tomu mam trosku sklony :).

Ten odstavec o vyberu velikosti to popisuje perfektne. Maly SSD by stacilo, ale objektivne je tam mala rychlost a cena v pomeru k vetsim je nic moc. No tak vetsi, to uz by celkem slo, ale kdyz za dalsi ne tak moc velkej priplatek je jeste vetsi. Jenze to uz je najednou pro puvodni ucel moc velky a rika si to o nalezeni dalsiho vyuziti. Ale pro to uz je to zase prilis maly, takze nezbyva nez pokracovat dal.
A klidne to muze mit i dalsi level, staci treba neduvera v novy technologie. Co kdyz mi to chcipne? Takovej balik dat v haji! To bude chtit nejakej lepsi model. A mozna radsi dva, do RAIDu, at je jistota. No jo, ale RAID0 je takovej prostorove neefektivni. Co treba neco ze trech disku? Nakonec z toho vyleze, ze jedinym moznym vychodiskem je nakup nejakyho enterprise reseni za sto tisic.
To uz pak i hardcore premyslec zjisti, ze se vydal po spatny ceste, da si par facek, koupi SSD za litr a snad si i uvedomi, ze kdyby byval delal radsi neco uzitecnyho (prace), misto zbytecnyho premysleni, mohl si koupit dvojnasobny a jeste by mu zbylo. :)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Bez legrace. Tohle je vážná diagnóza. Mě takhle naposledy vypekli u Apple když začali dávat to notebooků bez ptaní 16 GB RAM. Ačkoliv to nevyužiju a bohatě by mi bývaly stačily 4GB. Naštěstí jsem našel v ulici člověka co má pájecí stanici a dokázal mi ty přebytečné moduly odletovat.

Ještě musím nějak vyřešit ten SSD, protože oni tam teď zbytečně dávají i 4x PCIe SSD což je na moje potřeby příliš rychlé (1600 MB/S). Pokusím se tedy domluvit aby mi odletoval dvě linky od toho SSD. Škoda že není možné downgradovat na SATA nebo IDE.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vsechno ma sve reseni. Staci si na tom 128GB disku vytvorit 32GB partition a na ni dat sys. Zbytek muzes nasdilet detem v Africe...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Vsechno ma sve reseni. Staci si na tom 128GB disku vytvorit 32GB partition a na ni dat sys. Zbytek muzes nasdilet detem v Africe...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Díky tomuto docela dost provokujícímu článku má ke svému vysněnému HDD o krok blíže, nejlépe ale IDE, sata je zbytečně rychlá a nevyužije se :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

I posledni PATA 133 je fofr, leda tak jeste vypnout DMA mod a prepnout na PIO. :)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim autora :-) Ono clanok sa podaril ak islo o uputanie pozornosti a diskusia je vazne na pomery servera paradna.... ale.... ked to bolo myslene vazne, tak som smutny... proste ideme dopredu, ja napriklad nezhanam 2GB USB kluce, hoci by mi na vela vecistacili,... pojdem a kupim aky je v dobrej cene, ak IT specialista a clovek co ma pracu riesi ci 32 alebo 64 alebo 120 GB disk, co stoja +- gambrinus je mi do placu, ak nepotrebujete 120GB tak nechapem preco si mekupim 120GB SSD, kludne to mozem potrebovat neskor, cena super, parametre super... kolko ludia utratia na hovadiny a clovek si nekupi nieco za par supov, co ma aj zmysel.... neviem, coho je to upadok, ci uz nepametame kolko stali niekedy veci do PC alebo proste setrime sami na sebe, najhorsia vec je ked si clovek nekupi to co potrebuje a co mu vyhovuje ked na to ma, peniaze vezme fras.... peace....

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

já opravdu nebudu ani v blízké budoucnosti potřebovat více než 20GB systémových dat. toto u mě platí poslední 3+ roky a nijak se to nemění. fakt to není o tom, že bych si nemohl dovolit koupit 128GB SSD. to je ten nejmenší problém. já prostě jen nerad kupuju příliš předimenzované věci, jejichž možnosti nevyužiji.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

SSD ma vela vselijakych parametrov, rychlosti citania, zapisu, IOPS, pouzite cipy SLC, MLC, TLC...., pocet zapisov, cena, kapacita, zaruka a ine.... a vy sa zameriate na jediny, podla mna na menej podstatny parameter a to je kapacita, vyhodte si ten parameter z hlavy, nieje podla mna najdolezitejsi pri kupe SSD ak velmi nerozhoduje cena ako pisete, z cenoveho okruhu co vam vyhovuje si vyberte taky, co ma ostane parametre pre vas co najlepsie, napriklad zivotnost, zaruka, rychlost.... ak si precitate este raz Vas blog, zistite, ze potrebujete 120GB SSD :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Přeji hodně zdaru při shánění 32 GB HDD.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mozna sezene v bazaru Raptora, ten starsi mel 36GB a novejsi myslim 74GB.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No tak USB flash. Jako bonus budete mobilní. Nebo mSATA či M.2 s redukcí. Nebo si klidně kupte ten 30 GB klasickej rozměr, kdo Vám brání?

Navíc v článku si chcete koupit radši HDD. To je ještě naddimenzovanější ne? To jsem zvědav kde Vám dnes prodají 32 GB magnetické HDD.

Jestli z toho máte mít jen špatné pocity a depku jak rozdělit home adresář na dva disky, jak je to nevyužité atd. atd. tak si nekupujte nic a je to. Si počkejte 10 let co vymyslí.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych autorovy nabídl k odprodeji svuj 64 GB SLC disk. U mne jsou jeho skvostné vlastnosti málo využité.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, ja to mam presne naopak... radeji kupuju s rezervou a pocitam, ze mi to vydrzi alespon dalsich 10 let. :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já bych také, jako někteří doporučil přejít rovnou na 128GB disk. Je fakt, že to bude ve vašem případě poněkuď overkill, ale vzhledem k vývoji není moc variant na výběr. Dobrou zkušenost mam již rok a půl se zlatou verzí od A-DATA, kde mi běží MySQL server s cca 2GB DB, minecraft server s 15 lidmi a zároveň na tom i hraju hry.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Léta jsem neměl až na drobné výjimky problém s plotnovým HDD a teď dva zánovní na reklamaci, jeden Seagate a druhý WD.
Zdá se mi to, nebo máte stejnou zkušenost, že nové řady disků jsou nějak poruchovější.
SSD mám 4 a 5 roků (OCZ) a bez problémů.
Vypadá to, že na archivaci dat snad budou nakonec vhodnější ssdéčka. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, čím novější typ, tím je blíž k hranici fyzikálních možností příslušné technologie.

SSD ale k archivaci vhodná nebudou, leda tak, že je budete občas připojovat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ikdyz se s tim nazorem uplne nezotoznuji, tak se mi taky nelibi kam vyvoj SSD speje. Cekal jsem ze jednou prijde doba, kdy SSD kompletne nahradi HDD, protoze hustota zaznamu je u flash pameti proste lepsi, ale nelibi se mi ze je to na ukor jejich rychlosti. Chapu ze pokud nekdo chce male a rychle ssd, tak nejlepsi volba bude asi nejaky bazarovy vertex2...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi, že autor je takový počítačový hipster...jen místo kola po pradědečkovi a vousů jak Rumcajs bude mít doma vykopávkový komp nebo třeba fotit na klasický film. A ještě o tom bude psát hromady textu a snažit se to nějak obhájit.
Je celkem vtipné, že řešením toho, že víc jak 20GB nepotřebuju, je koupit si xTB velký klasický disk.
A taky obhajovat to malou rychlostí sekvenčního zápisu u SSD - což je jeden z těch nejméně důležitých parametrů.
A i ty nejméně náročné linuxové distrubuce na SSD běhají daleko líp, než z plotnového disku. A aplikace co se "načítají do RAM", jak se v blogu píše, to je taky pěkná kravina - RAM jen funguje jako disková cache.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, autor je velmi mazanej, ve všech svých článcích , vystupuje jako obyčejná trubka co plácá záměrně páté přes deváté. Toto mu umožnuje vyvolávat bouřlibou diskuzi. Tímto naplnuje základní princip demokracie, neb jen díky diskuzi je možno postoupit o schod výše.
Hluboká poklona pane Ježku, děláte to skvěle.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nemůžu si pomoci, ale mám pocit, že poslední dobou tady pozorujeme krizi osobnosti v přímém přenosu.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas. Divím se, že vás nemínusují.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Zdravim pan Ježek,

Vpodstate mate pravdu a suhlasim ale to je len dost uzky a obmmedzeny pohlad, kolko ludi co cita diit pouziva len Linux ... osobne mam OSX :-).
Ale spat k mojej myslienke ... za posledny mesiac sa tu roztrhlo vrece z novymi technologiami SSD cipy tolko vrstvove a take hentake, co man osobne velmi tesi lebo konecne dostane DUO-POL WD a Seagate po papuli ak sa rychlo nespamata.
Co mna osobne ale neskutocne zaraza je fakt ze pred asi tomu je uz 4 roky som kupoval WD Green 2TB 5400ot za 40 eur asi ..... a kam sa pohla cena 2TB diskov ci uz 5400 alebo 7200 no ano pohla sa hore tak, nech mi to skusi niekto vysvetlit kde je ten vyvoj za 4 roky ... chapem po krize treba vyrovnat stav nieco zarobit ale oni maju uz krizu 4ty rok. Takze ja osobne som ochotny v dnesnej dobe dat za 2TB HDD max 30EUR S DPH Hotovo viac ani nahodou. A kym nebude dostatocny tlak zo strany SSD tak tie ceny sa nikam nepohnu a vyvoj sa zastavil na 4TB, kedze tie vzssie kapacity kolko z nas ich ma doma ? Ja ani ten 4TB lebo cena je taka neskutocna uz kolko je na trhu 2 roky min. Skuste niekto spravit analyzu HDD do krizy a po, a potom ako je to s SSD.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

„Takze ja osobne som ochotny v dnesnej dobe dat za 2TB HDD max 30EUR S DPH Hotovo viac ani nahodou.“

Hm :-)
Akorát obchod má dvě strany a ta druhá je, že za ty peníze nikdo není ochotný ten disk prodávat, protože se za ně nedá ani vyrobit.

„pred asi tomu je uz 4 roky som kupoval WD Green 2TB 5400ot za 40 eur asi“

Ale nesmíme zapomínat, že ty 4 roky národní banky tisknou peníze jak o život.
Takže ceny elektroniky číselně neklesají kvůli tomu, že na jedné straně sice technický pokrok snižuje ceny, ale na druhé straně klesá hodnota peněz.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V létě 2011 jsem kupoval 0,5TB HDD (SATA 3) za přibližně 800 korun, a to se tříletou zárukou. Dnes ekvivalentní disk stojí přes 180 % tehdejší ceny a má pouze dvouletou záruku ze zákona.

Jenom změna kurzu? Ha-ha-ha, zasmáli se zbrojnoši. Přišly thajské povodně a výrobci rádi nechali ceny nahoře. Ostatně, i entropie na trhu klesla (hint: Samsung, HGST, Toshiba).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je s prominutím docela praštěná úvaha.

1. Při hodnocení „výhodnosti“ disků přes cenu za gigabajt logicky vycházejí nejlépe ty největší disky (možná s výjimkou novinek těsně po uvedení na trh). 8TB HDD se dostane i pod 1 Kč/GB.
Jenže v absolutních číslech to pořád znamená koupit disk za skoro 8 000 Kč, když by stačil i 7x levnější.

2. To je přesně ta salámová taktika:
Potřebuji 32GB disk. Ale ten je pomalý a ne o tolik levnějí oproti 120GB. Ale 120GB nestojí o tolik méně, než 250GB. No a když už budu kupovat 250GB, to už si rovnou můžu koupit 500GB.
Až na to, že jsme se po těch krůčcích dostali někam na šestinásobek původního rozpočtu.

3. Ve skutečnosti je právě tohle případ, kdy se SSD snad ve všech ohledech vyplatí.
Cena za nominální kapacitu je nesmyslné kritérium, pokud chci využít jen malý zlomek té kapacity.
Daleko lepší je cena za užitečnou kapacitu: Systém má ~20 GB, nějaká rezerva se hodí, tak řekněme užitečná kapacita je tak až 50 GB, minimálně 30 GB.
Takže pak koupit 250GB SSD (ze kterého se využije max. 50 GB) za 3000 Kč, znamená cenu za užitečnou kapacitu 60 Kč/GB.

Pro tohle použití bude 64GB SSD oproti klasickému HDD:
- výkonnější (když se dobře vybere)
- levnější (stojí kolem 1200 Kč, HDD začínají na 1500)
- energeticky úspornější
- i prostorově úspornější

Zatímco klasický HDD pro tohle použití není lepší snad v ničem.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak.
Ale všimněte si, že pan Ježek vyčůraně vybral právě ten nejhorší 32GB SSD disk, aby mu to pasovalo do příběhu.

Klidně mohl koupit třeba 32GB ADATA za cirka 900, které má 360MB/s čtení a 130MB/s zápis (oboje sekvenčně), takže je to lepší než většina levných HDD, nehledě na další parametry, latenci, IOPS - které HDD posílají jednoznačně do muzea, alespoň pro využití coby systémový disk. Nebo nějaký 60-64GB, který bych si vybral také - z důvodu rezervy a overprovisioningu (když se omezí přes hdparm na 40GB, nebude se sekat dlouhotrvající zápis).

Ale to by pak nemohl rozumovat o nesmrtelnosti chrousta a zkaženosti kramářských dušiček výrobců a prodejců. O prohnilosti světa.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čtu často blog Davida Ježka a mívám často pocit, stejně jako teď, že vychází ze správných postřehů, správně logicky je spojuje, ale nimrá se v detailech, které nejsou pro danou situaci podstatné. Jasně, SSD hodnotíme podle jeho datové kapacity. Ale není to jen obvyklé klišé? Neměli bychom se umět oprostit od těchto klišé a v této konkrétní situaci, kdy všechny SSD jsou pro nás kapacitně stejné (protože náš minilinux prostě zabere jen 20 GB, nemá kapacita disku na nic vliv), dělat všechny ty úvahy na základě něčeho, co pro nás podstatné je? Přijde mi to jako vybírat si nové auto podle velikosti zavazadlového prostoru, vypočítávat podrobně a přesně cenu Kč za litr místa v kufru auta... ale přitom chtít hlavně nějakou dobrou maximální rychlost.

Takže ačkoliv klišé radí vidět SSD dle kapacity, pro ten minilinux (a taky některé jiné méně obvyklé oblasti užití) bych tu kapacitu nechlal úplně plavat a pohlížel na to celé jen z hlediska ceny za rychlost. No a pak ten článek vypadá fakt jako zbytečná střela úplně mimo terč.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.