Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Na co se připravit a co váš čeká po odchodu z facebooku

Ten první článek snad nějakou informační hodnotu měl. Světem proletěl HOAX a vy jste na to zareagoval smazáním účtu. Ale jaký účel nebo spíš "obsah" má tento? Chtěl jste se zalogovat a zjistil jste, že nemáte účet. To ještě pochopit lze. Ale rozmáznout to na A4ku? To už je umění.

+1
-36
-1
Je komentář přínosný?

Tak... a teď ještě prozraď, jak Facebook nahradit.

+1
-51
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi dávno existovaly maily, blogy a RSS...

+1
+39
-1
Je komentář přínosný?

ja na tyto veci nejsu ani registrovanej, vubec me to ze spani nebudi (krome ted aktualne rvouciho mimina) a mymu okoli, ktery tam je kompletne nastehovany to je uplne jedno :) stejne jako oni maji hen ten apple a ja jen nokii e52 s desetideni baterkou :)
ja su zase na irc, aktualne 15+ let, a naprosto vubec me nechyby tato nova generace na iercecku :) stejne jako jejich nechapavy pohledy, kdyz sem paril zemi prizraku a pokazdy moje stresy kdyz me ti kralici nad mestem pekne prohaneli :))

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jak Facebook nahradit? Nijak.

On totiz ve skutecnosti neni vubec k nicemu potreba. Jediny problem je v tom, ze nekteri si uz na FB tak zvykli ze kdyby den ze dne na den skoncil tak jim nezbyde nez spachat sebevrazdu, protoze nebudou vedet co maji cely den delat a FB je pro ne smyslem zivota.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

... ono totiž existuje několik use-case, kde Facebook funguje velice dobře a nic jiného běžný smrtelník k dispozici nemá, nebo má, ale je to příliš komplikované na používání.

Například pokud chci uspořádat párty, na FB můžu velmi snadno vytvořit "událost", pozvat na ní kopec lidí, vidím kdo přijde, kdo ne, je možné vést diskuzi o tom, co přinést za pití, kterou všichni vidí celou. A když párty skončí, je snadné mezi sebou nasdílet fotky.

Něco lze nahradit běžným kalendářem a e-mailem. Poslat pozvánky, přijmout odpovědi. Nepoužívají to zdaleka všichni, vlastně je takových vcelku málo, hlavně mezi studenty, kteří si vystačí s papírovým rozvrhem. Zkoušel jsem to, je to použitelné, ale dosti to drhne na spoustě detailů. Hlavně je obtížné zasvětit později pozvaného. A když pak párty skončí, není kam dát fotky.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Stejne, jak to, ze lidstvo uz davno nevymrelo, když tisice let nemelo facebook a nemohlo efektivne poradat party :-))

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Jestli ono nebude ten figl v tom, ze party nejsou zivotne dulezite. Holt se behem tech tisicu let lidstvo rozmnozovalo jinak. Dost pomahalo, ze lidi nebyli tak vybiravy ...

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

a tak zase....umim si docela představit, pravda, ze pro nektere lidi takova party je zivotne dulezita...nebyt nejake party, tak by se ani nenarodil :-D :-D

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Fotky dát do vlastní galerie, nejlíp s omezením přístupu jen pro vybrané lidi... (a nemusí jít o žádné "závadné" fotky, nemusí být ani z party, to platí úplně obecně). Mě by třeba docela vytáčelo (a fakt hodně), kdyby někdo fotky se mnou dal bez mého souhlasu na FB. Samozřejmě pokud to dotyčnému nevadí, tak pak je to v pořádku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Takže neschopnost přečíst si po sobě alespoň titulek vlastního článku před jeho publikováním je třeba připsat abstinenčním příznakům? ;-)

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Upřímně: já to přirozeně tak, jak je to napsané, vyslovuji :)

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

No vetsinou se to bere jako sislani a leci se v mladem veku. Ale v psanem projevu by to byt nemelo.

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Obzvlášť věnuje-li se autor psanému projevu profesionálně ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Sean Connery?

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Aha, tak teď už všichni chápeme.

"Normální" člověk používá pro "dělení se s řadou běžných zážitků" FB, zatímco
Ježek používá Diit blog :-D

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Potiz je v tom, ze nekteri lide se deli i zazitky, ktere nikoho nezajimaji nebo dokonce ostatni vubec nechteji vedet :-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Blbé je, když má někdo nula zážitků...protože pak dělí nulou :)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Tak s onou sociální sítí je to složité. Osobně bych ksichtoknihu, atlashub, či jak jinak se mu výstižneji nadává, ani nepoužíval, nebýt školy a lidí, kteří odešli z icq.

Od jisté doby jsem prakticky nespustil mirandu, protože mi tam nikdo nepsal, většina ze "starých známých" mi neměla co říct, ať už jsem změnil já názor na ně, nebo si našli nějakou jinou zábavu. Zkrátka on ten "instantní život" pomocí IT opravdu existuje a tvoří ho ta anonymní bariéra internetu.

Kdybych se zbavil ksichtoknihy, teď hned, tak by mi chyběla bohužel spolupráce s ostatními studenty a přišel bych i nejspíše o pár lidí, na které už opravdu jiný kontakt než pomocí této prokletosti nemám.

Co mi ale na tom všem tak nějak vadí, každý integruje různé "malé sociální sítě" kamkoli. Jenom z blbých her tu máme několik klientů s chatem a "sociálností". Takže místo kdysi vládnoucímu icq, irc a dalších (kdy se většinou člověk chytil fakt jednoho a u toho zůstal), tak tu máme všude tuny a tuny různých síti a všude máme zkrátka někoho.

Asi jsem moc mladej a nebo starej, ale říkám si, že zlatá doba toho icq a irc.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Svatá pravda, zlaté časy icq ...

Fb jsem odolával celkem dlouho, ale přesně tohle mě k němu dokopalo... většina přátel ještě z dob studia přesedlala z icq na fb a po čase mě to donutilo udělat to samé.
Celý fb v podstatě ani jinak nepoužívám, než jako "modrý" chat. Dále pak hojně využívám možnost "přihlásit se přes fb/registrovat přes fb", což musím uznat je velice užitečná funkce.
Už před nástupem fb jsem se řídil heslem internet = veřejný prostor, takže už tou dobou jsem počítal s tím, že cokoliv zveřejním kdekoliv, tak je to skutečně VEŘEJNÉ a něco jako soukromý na internetu neexistuje. Proto i když něco zveřejňuji na fb (a nejen tam), tak zveřejňuji jen to u čeho je mi úplně jedno kdo, kdy a kde se k tomu dostane a co s tim bude dělat.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

ICQ jsem měl hodně dávno, moje ICQ číslo bylo ještě osmimístné (zakládal jsem ho ještě v době, kdy to měl v ruce Mirabilis) a dodnes si ho pamatuji. Nepoužívám ho, protože začalo jít moc do ruska a začaly se nějak moc hrnout spamy. Tak jsem jednoho dne udělal tlustou čáru za ICQ. Vymazal jsem kontaktů, co šlo, pokusil jsem se z kontaktů mých kontaktů vymazat sebe (QIP), změnil jsem e-mail na neexistující (to překvapivě šlo, nemusel jsem z toho e-mailu nic potvrzovat) a pak jsem změnil heslo tak, že jsem napsal náhodnou změť znaků, zkopíroval to do clipboardu a dvakrát pastnul do hesla. Pak jsem clipboard přemazal něčím jiným. Zkrátka jsem tam zadal heslo, které jsem si neměl šanci zapamatovat, i kdyby nějaký kousek mého já chtěl. Od té doby tam nejsem schopen se dostat, a to jsem se tam skutečně asi dvakrát dostat chtěl. Zpětně jsem rád, že jsem to udělal.
Na FB jsem tak trochu inkognito proto, že tam sleduju pár stránek, které mě zajímají, a s registrací je to snazší. FB o mě určitě hodně ví, a upřímně: ať si to klidně vytiskne, přeloží nadvakrát a strčí mezi půlky. Stejně proti tomu nejde nic dělat. To bych musel přestat používat internet úplně.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Tss, ja mam taky 8 mistne ICQ číslo a zacina na 11 :-))
ICQ je nahodou docela fajn, pouzivam to v rezimu invisible a lidem, se kteryma si chci psat, davam aby me videli, když jsem invisible.

Mam spis "problém" s tim, ze uz si ani s lidma moc psat nechci. Byly doby, kdy jsem se bavil tak se 100 lidma mesicne a to klidne s 10 najednou (od te doby umim psat 2 prstama tak rychle, jako jini vsema 10 :-)))
Ale uz nejak nemam důvod se s lidma bavit :-) Takze se občas bavim tak s 5 lidma celkem a ostatní mi jsou ukradeni.
Ze stejného duvodu nepouzivam ani facebook - me je totiž vcelku ukradeny, co moji pratele delaji, jak se citi a co měli k obedu. Fakt uplne.
Když jim něco chci, tak mam telefon s neomezenym volanim a proste jim zavolam.

Na G+ mam ucet ciste kvůli sledovani F.F. , a tusim ze jsem tu registraci potreboval nejak i kvůli sledovani nejakych videi na youtube.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Tak to máš ještě starší než já (14… ;-)

Ono já jsem se dostal do stádia, kdy si s těma lidma nejenže nechci povídat, ale hlavně na to neni čas. A myslím, že o to výživnější je pak občasné osobní setkání ;).

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Jo je to tak. Když ma clovek volny cas, tak ho proste utraci jinak. Uz mam jaksi lepsi vyuziti volneho casu, nez se s nekym 10 hodin denne bavit :-)

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

Ad. icq, mirandou jsem úspěšně blokoval onen ruskej spam i v době tohohle ruského boomu (jak to přešlo pod qip), byla tam fungující ochrana, kterou si mohl člověk celkem detailně nastavit. Docela mi podobná feature chybí, neboť jsem do této ochrany zakomponoval i anti-blbec ochranu.

Ad. předmět chatu, i tam jsem zaznamenal z mé strany velký útlum. Textovky jako takové pomaličku vymírají, raději si s lidmi pokecám osobně (pokud je to ze školy, odsunu to na nějaký termín, kdy se fyzicky můžeme potkat), na hry tu máme různé hlasové služby (ať již ty "soukromé" nebo veřejné) a ono pro ten chat už opravdu moc prostoru není. Nepočítám teen populaci (především ženskou), která má tendence plkat od rána do večera o hovadinách.

Osobně jsem sám dost zvědavej, kam se to dál posune, minimálně z mé strany. Zatím funguji za pomocí emailu (škola, práce, rodina), battle.net/Steam (hlavně zábava a lidé okolo ní) a ksichtokniha (to co mi zbylo z lidu + škola). Kdyby tu nebyla ta roztříštěnost, bylo by to super. Trochu to sice zavání dobou "vytuněné megavyturbené mirandy", ale když si vezmu na čem všem jste se dokázali pomocí icq protokolu dostat do oného chatu a s prakticky nulovým datovým tokem... já tyhle webové služby prostě nemám rád. Jak to nemá člověk někde doma a po síti neleze pouze nějaká šifrovaná komunikace, tak se mi to moc nelíbí. Asi jsem konzerva :)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Mno, používání Photoshopu, když by bohatě stačil Gimp, je prostě IN a COOL. Tvrdit sám o sobě, že jsem IT magor je taky IN a COOL a ještě poplatné nějakému teenagerovi, který právě objevil kouzlo hotkeys ctrl + c/v ... prostě infantilní. Ovšem sesmolit takový elaborát o PRKOTINĚ, jako je "vykašlat se na Facebook", to by Vám pane Ježku záviděl i Mr. Bulvár, protekční spratek Novotný :-D

+1
-42
-1
Je komentář přínosný?

Tento blog je jasnym dukazem silnych abstinencnich priznaku po odchodu z FB. Uz si nema komu postezovat na fb tak to hrne na diit.

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

osobně si myslím, že hysterie kolem FB je krapet přehnaná. Podstatné je při používání FB a potažmo i internetu trochu přemýšlet a dodržovat určitá pravidla a pak nemusí být žádný problém. Pokud ale chceme mít téměř jistotu, že se nám na internetu nic zlého nepřihodí, tak je potřeba asi se chovat přehnaně paranoidně a nebo ještě lépe, internet nepoužívat.

Osobně se přiznám, že jsem na tom asi obdobně, jak mnozí zde. Drtivá většina mých přátel se přesunula z ICQ a podobně na FB a s novými je komunikace a udržování vztahů pomocí FB prostě jednoduché. A druhou stránkou věci je, že takto mohu snadno sledovat dění v oblastech, které mě zajímá a zároveň na to dění mohu snadno a rychle reagovat.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíše za to sklidím řadu -, ale což.
Byt na ksichtoknize nebo podobné šílenosti, kterou nemám pod kontrolou pod vlastním ksichtem, obecně ztotožnitelný může pouze úplný DeBill nebo výstřední miliardář.
Běžnou součástí personalistiky je dnes internetový průzkum a tak si uvědomte, nikdy nevíte co bude za x let a zda někdo nebude zkoumat vás. Řeči dávám tam jen to co si může přečíst každý, jsou k smíchu, i to co si může přečíst každý o autorovy vypovídá a v 95% jinak než příznivě.
Smiřte se s tím, že jsou firmy a pozice v kterých vaše šance na práci nebo kšeft klesají k nule jen protože vás personalista našel na ksichtoknize a přečetl si vás x let starý, možná nevinný a zcela zveřejnitelný blábol o něčem nebo o ničem.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, jak pises.
Na druhou stranu - takovou praci, kterou bych kvůli takove věci mohl "nezískat", bych ani nechtel delat.
Cely život jsem se zivil tak, ze jsem nekam prisel, dokazal jim, ze to a to umim, a oni me zamestnali. V zivote ani 1x jsem například před podepsanim pracovni smlouvy neukazoval ani maturitni vysvedceni. A to jsem se zivil i jako IT technik. Proste jsem prisel na vyberove rizeni, řekl jsem "umim to a to a to" a dostal jsem praci.
Pokud si v nejake firme mysli, ze nejprve nejake HR oddeleni musí moji osobu nejak prověřit a schválit a pak az mozna budu pripusten k rozhovoru s nejakym odborníkem, tak papa lala, takovou firmu si JA nevyberu. At si trhnou nohou

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono docela asi zalezi na aku konkretnu poziciu vyberaju zamestnanca. Pri nejakej manazerskej , marketingovej ci napr televiznej by mohol byt problemom "politicky" ci inak "nekoretny" verejny FB profil uchadzaca...

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

No...pokud by nejaka firma například resila moje politicky názory a kvůli nim me nevzala, dobře jim tak, ja bych k nim ani nechtel. Ono je to dneska desne v mode, tuhleti manazeri a tak...Ja jsem zcela zamerne v naší firme nechtel delat "reditele" ci "manazera", ci jak tomu rikat (samozrejme mam na mysli stredni management, nikoliv generálního, tam bych se asi i obetoval :-)), například. Umrtnost na takove pozici je ve velke nadnarodni firme okolo 2-3 let, at clovek dela cokoliv a ma výsledky jakekoliv. Proste z principu se tam lidi toci, a ja fakt nemam zajem nastupovat na pozici o které vim, ze 100% za par let me vymenej. To at si tam najdou jiného blbce, kterej jim tam bude delat.
A ze jsem tim prisel o peníze? Mozna...Ale kdyby mi slo ciste o prachy a o nic jiného, tak muzu prodávat hrnce duchodcum a mit nasobne vice penez, nez mam dneska. Ale ja tak nejak na moralni kritéria kladu VELKY duraz. Proto rikam, ze bych ani nedelal to ci ono. Není to nejaka nabubrelost, ale proste nejsem takova devka, abych udelal pro prachy cokoliv.

Ostatne, moje politické názory jsou obecne zname a stojim si za nima, i kdyby to mělo znamenat...cokoliv :-)

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Používat něco tak mentálně zaostalého jako Facebook!!!!
No fuj.

+1
+19
-1
Je komentář přínosný?

"Obávám se dne, kdy vývoj technologie předčí vzájemné lidské vztahy. To potom svět bude mít generaci idiotů" - Albert Einstein

On byl fakt geniální, když tohle předpovídal.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Coby predpovedal, to bol jasny navod vladnucim elitam akych si potrebuju vychovavat ovcanov ....

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

..to byste rovnou mohl obvinit George Orwella, ze dal vladam (a zajimave, ze UK vlada patri dnes k nejaktivnejsim) navod, jak monitorovat spolecnost...
- lidska povaha se proste nemeni, jsme socialni primati a grooming (v nasem pripade verbalni) tvori nejen vestinu nasi "komunikace", ale je to take jeji nejvyznamejsi slozka - facebook, youtube, blogy... jsou jen aktualnim nastrojem, ktery jej "zefektivnuje" (tj. zvysuje dopad, rozsah)...
takze chybu nehledejte u osvicencu /precetete si Machiavelliho - velmi poucne/ nebo konkretniho nastroje (ktery - jako cokoliv! - nekdo zneuziva); "chybu" hledejte v lidech - jenze je otazka do jake miry je to "defect" a do jake "feature" , ktera lidi dotahla az na spici v kontrole prostredi (ponechme stranou za jakou cenu a jak dlouho udrzitelne)...

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.