Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Na krátkou chvíli měl bitcoin hodnotu 3000 dolarů

Je vidět Davide, že nejsi ani obchodník ani podnikatel. A raději se o to ani nepokoušej.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

A kua, Ježek odborník na bitcoin. Ježek odborník na všetko. Ježek na hrad.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Koupit a držet, v normálním světě to dávno neplatí, ale tu, tu jsou zpátky 70tky :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to moderní měna, tedy měna podložená jen a jen důvěrou lidí. Stejně jako naprostá většina měn. Až na to, že zde neexistuje žádná ČNB, která by vygeneroval 2 bilióny navíc BTC během několika měsíců...
Ano, je to na jednu stranu šílenost a nesmysl, ale na druhou stranu to jasně ukazuje, že lidé po digitální na vládách nezávislých měnách touží. A tím pádem někdo tu touhu uspokojuje.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Měna by to byla, kdyby to bylo stabilní... Takhle je to možná nějaké investiční aktivum.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak stabilní byla německá mafka po první světové válce, měna v Zimbabwe, nedá vno švýcarský frank, po ukončení on ervencí atd? Měna nemusí být stabilní.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nie že nemusí, ono ani nie je žiadna mena stabilná. Kto to tvrdí, je totálny blb.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To jsou ale právě příklady toho, že když měna není stabilní, je naprd a měnou prakticky být přestane (nahradí ji naturálie, jiná měna (v Zimbabwe třeba USD) apod.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To čo popisujete nie je nestabilita, to už je totálne zrútenie. Asi ťažko bude nazývať nestabilitou proces, keď na bankovky sa zrazu začnú pridávať nuly, len tak sviští a chlieb zrazu kupujete za milión.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zaprve, prvni svetova valka byla dost silena udalost. Takove kdyz prijde v dnesni dobe, tak se bude platit zase oblazky (nebo vickama od kofoly :) To ze pouzivate tenhle argument jen dokazuje, ze jste uplne mimo.

Bitcoin mel v pulce kvetna hodnotu kolem 1600USD, pak skocil na 2000, pak vysplhal na 3000 a pak strme spadl na 2500. To je obludna nestabilita. Bez jakekoli kontroly je to jen nastroj spekulantu, kteri natezili/nakoupili velke mnozstvi drive. Pokud mena behem mesice skoci temer na dvojnasobek hodnoty a pak zase pada, neda se to povazovat za rozumnou menu.

Je to spise zbozne prani.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stabilita nemá s pojmem měna nic společného. Měna je prostě obecný prostředek, který slouží ke směně uznávaný oběma stranami. BTC je tržní měna, tedy kurz je dán čistě trhem, který není nijak regulován.

BTC je čistě tržní prostřední. Žádný orgán uměle netiskne BTC navíc. Je pevně dáno celkové množství, je pevně dána rychlost uvolňování BTC na trh. Tedy množství BTC na trhu je omezené. Jeho cena se řídí čistě paritou nabídky a poptávky. A právě díky tomu, že je ho omezené množství, tak se vzrůstajícím zájmem o BTC jeho cena musí stoupat. Musíte prostě nabídnout víc než ostatní, abyste jej dostali. Ta jeho hodnota nevychází z ničeho, vychází ze zájmu o jeho koupi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že spíš než důvěrou, je v současnosti BTC spíš hnán chamtivostí... :) Navíc mi dodnes nikdo smysluplně nevysvětlil kdo a za jakým smysluplným účelem (ty kecy o nezávislosti neberu vážně) to celý vyvolal.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Wikipedie nestači nebo máte problém s pochopením?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Obligátní jemně arogantní odkaz. Nicméně ani na Wiki se nedočtu, kdo za tím stojí a jaký to má smysl. Jelikož, jak už tady někteří napsali, jako měna se to rozhodně nechová...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě se to chová jako měna. Přesněji​, o tom, jak se chová rozhoduje chování uživatelů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mě to spíš připomíná akcie... jenom nevím, čí jsou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mylite si pricinu s nasledkom. Na Wiki sa skutocne docitate, kto to cele spiskal (resp. pod akou prezyvkou vystupoval) a preco. Jeho zamer (preco to cele spustil) je vierohodne dolozeny a celkom logicky. Od tej chvile to ide svojim vlastnym zivotom a nevlastni to nikto konkretny. Je to open source so vsetkym, co k tomu patri - vlastnictvo aj kontrolovatelnost. Ak disponujete dostatkom inteligencie a matematickych znalosti, dokazete si to skontrolovat aj sam. Ani sam autor (Satoshi) to uz nedokaze zastavit ani zmenit. A ci je to mena, akcie alebo nejake "cosi", je uplne fuk. Da sa to pouzit na kopec veci, od overovania transakcii, podpisov, dokumentov, bezhotovostny financny prevod krizom cez cely svet bez dani, poplatkov atd.
Chcelo by to trochu viac sa do toho ponorit a pochopit to, kym zacnete vynasat sudy alebo kritiku.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

OK, slibuju, že se doučím pane profesore... ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže akciami nakúpiš v eshope? Ďalšíí blb, ktorý si nie je ochotný priznať, že je to platidlo, mena.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná bys mi místo urážek mohl vysvětlit, jakou konkrétní výhodu mi přinese platba BTC narozdíl od běžněho platidla?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si dáš pozor, tak může být téměř dokonale anonymní.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hm, zlej systém si mě stejně najde jinak... :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja len, že si písal, že sú to akcie. Každý tu blábolí o rôznych finančných produktoch. Pritom sa stačí zamyslieť a zistiť, že bežne nenakúpite za akcie, cenné papiere, dlhopisy. Samozrejme, že sa dá zrealizovať obchod typu, ja ti dám dlhopisy a ty mi dáš dom. Ale to nie je štandardný predaj. Pokiaľ niečím som schopný zaplatiť v obchode a BTC sa dá, tak je to mena. Koniec diskusie. Ak toto potrebuje niekto ďalej spochybňovať a rozvádzať ďalej, tak je neskutočný, veď viete čo.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nepsal jsem, že to JSOU akcie, ale, že mi to připomíná akcie. Je v tom takovej jemnej rozdíl...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ty si ako naši debilní politici. Tiež vo vyjadreniach samé asi, možno, pravdepodobne. A potom tu takí ako ty vypisujú o jemných rozdieloch slovíčka "pripomína". Keď sa nevieš riadne vyjadriť, nemáš svoj názor, tak ťahaj niekam inam a nepíš tu svoje "múdra". Milujem takých sráčov, čo sa nevedia priamo chlapsky vyjadriť. To je ako páčiť priamu odpoveď od politika a ten sa krúti a nepovie ani áno, ani nie, len aby sa so svojim názorom nezhovadil. Asi by mu ublížilo, keby potom musel priznať, že sa mýlil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jeje další internetovej chlapák... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Všechno je relativní ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kousek atraktivní hmoty a i světlo se vohne... :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zásadní výhoda je v tom, že za 10 minut zaplatíš komukoli na světě libovolný obnos velmi rychle a bez poplatku.
Anonymita k tomu patří také, ale abyste by skutečně anonymní, tak je celkem třeba se snažit.
Další výhodou je právě možnost snadno a rychle investovat.
A zásadní výhodou je fakt, že je to měna, kterou když budete chtít, vám nikdo nikdy neveme.
A co se týká vašeho problému pochopení toho, co je měna. Měna je jednoduše jakýkoli prostředek směny, který akceptují obě strany. Ať jsou to koruny, dolary, BTC nebo mušle či oblázky. Volatilita je pouze vlastnost měny. Kdy rychlé kolísání ceny je způsobeno v postatě tím, že je v tom napumpován stále poměrně malý obnos dolarů, takže je možné při relativně malých objemech nákup/prodej cenu ovlivnit. Nicméně pokud by někdo chtěl tak podobným způsobem velmi snadno rozkolíbá i třeba naši korunu a nepotřeboval by k tomu nijak velké částky v dolarech.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevim kdy si naposled posilal nejakou platbu v btc. Ale aktualne si o platbe za 10 minut bez poplatku muzes nechat jen zdat. Aby ted clovek protlacil platbu takhle rychle tak musi dat fakt znacny poplatek, ktery aktualne stoupa ve spicce na trimistnou castku v prepoctu na kc. A platba bez poplatku visi ve fronte klidne tydny...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Měna je jednoduše jakýkoli prostředek směny, který akceptují obě strany.

Takze i akcie, ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ne.

Wiki: Z definice musí být měna skutečně používaným platebním prostředkem i v nebankovním běžném platebním styku. Pokud tuto podmínku nesplňuje, je to pouhý denominátor, který určuje objem, velikost závazku.

Naproti tomu akcie je "potvzení", že jsem někomu v nějaké -měně- zaplatil majetkový podíl (ten může být různý).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No nevím, typickou vlastností měny je cirkulace a volná směnnost v rámci regionu uznávání. Bitcoin fakticky víc než co jiného připomíná cenné papíry.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale to se nevylučuje. Reálně nejv8ce připomíná zlato.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak neviem. BTC celkom slušne cirkuluje, síce len na internete, ale to nevadí. No a tú volnú směnnost definuj. Zatiaľ sa dá voľne na internete zamieňať, či už za iné meny, alebo tovar. Pokiaľ myslíš zamieňanie za tovar priamo v obchodoch, tak náznaky sú. Ale vlády to brzdia. Ono tiež nie je sranda do bankového systému zaviesť novú menu a pripraviť na to napríklad terminály. V podstate ale banky s tým nemajú nič spoločné. Neboli by schopné kontrolovať BTC.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Cirkuluje znamená, že v oběhu je většina oběživa (kromě toho co má kdo zašité v matraci). V oběhu je i to co máte zdánlivě na účtu. Z Bitcoinu se směňuje zlomek objemu a to ještě nejčastěji se záměrem spekulace, málokdy k prostému nákupu. Prostě investiční nástroj.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ad volná směnnost. Fakt vám to nedochází? Na Slovensku máte Eura. Jdete na ulici a za Eura si koupíte kdekoliv cokoliv. COKOLIV. Rohlík, večeří, kafe, počítač, auto, lístek va vlak, dům. Nikdo nebude mít problém platidlo akceptovat. Samozřejmě existují velmi vzácné výjimky míst kde bitcoin akceptují, ale výjimky nesjou "volná směnitelnost".

Máte akcii Microsoftu? S tou si asi kafe na nádraží nekoupíte. Ani s bitcoinem ne.

Banky budou mít s Bitcoinem problém hlavně pro jeho hodnotovou nestabilitu. Narozdíl od burz, kde jsou na nestabilitu všichni natěšení. Banky musí jet v dlouhodobých měřítkách (peníze půjčují na desítky let) a něco co může mít za týden trojnásobnou hodnotu a za měsíc desetinovou je pro ně dobré tak maximálně jako podíl do rizikového investičního portfolia.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

BTC ke svému fungování ani tak banky nepotřebuje a nepotřebuje ani instituci typu centrální banka. Potřebuje směnárny, aby bylo možné zajistit směnu za jiné měny, až už krypto nebo fiat. Proto je tak výhodný pro elektronické platby.

Budete se asi divit, ale obchodů, které berou BTC poměrně dost přibývá. Ono jde o to, že věc nemusí mít pevnou cenovku, stačí když víte, kolik v BTC stojí v momentu koupě. Dál je to věc obchodníka, buď si BTC nechá jako investici nebo v jejich hodnotu nevěří a přemění je na libovolnou fiat měnu. V tuto chvíli pochopitelně přemění na fiat měnu, protože jeho dodavatelé nejspíše v tuto chvíli nebudou BTC akceptovat. Ale je to jeden z důležitých kroků. Nejprve má BTC v ruce jen uživatel, následně je začne přijímat obchodník, který mu poskytuje služby a úspěch přijde v momentu, kdy i dodavatelé či věřitelé tohoto obchodníka začnou BTC akceptovat a oni jim bude moc zaplatit v BTC. Je to jen o tom, kdy se tento kruh uzavře, protože BTC není měna, kterou by protlačovala nějaká instituce. Z tohoto pohledu za ním nikdo nestojí. Prosadit se musí pomalu sám. A toho se celkem bankovní domy bojí. Protože pokud by člověk zaplatit v obchodě v BTC, obchod by dodavatelům a za služby zaplatil v BTC, ty by v BTC platili svým zaměstnancům, tak bankovní domy zcela vypadávají ze hry. A vypadává ze hry i centrální banka, přes kterou jinak všechny transakce jdou a proto trvají tak dlouho.
BTC je měna, nad kterou nemá nikdo kontrolu a umožňuje platby mimo zavedený bankovní systém.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Akurát zabúdaš na vládu, resp. Brusel. Stačí aby si u nich niekto vyloboval, že platba nekontrolovateľnou, alebo inou menou ako je dovolené je nelegálne, spravia na to zákon a BTC je spláchnuté do záchoda.
A toto sa čoskoro stane, lebo dolovanie kryptomien je ako domáca tlač peňazí, a vo veľkom merítku to už začne vadiť aj tým hore. Ale kým tá bublina nepraskne, je tu šanca na tom zarobiť. ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já netvrdím, že BTC banky potřebuje, byla to reakce na to, proč zřejmě banky BTC neakceptují jako platidlo.

Obchodů přibývá, ale na to že to je celosvětový systém to není nikterak velké. Když jen EET v česku má miliardy operací, celosvětově to musí být bambiliony :-) - zatímco u bitcoinu to je "sem tam" a obecně firmy které do toho jdou to spíše považují za investiční příležitost / vyhnout se daním / umožnit zaplatit lidem s kontrolovanou ekonomikou / vyplatit se z Wannacry na černém trhu :-).

Nicméně pokud se na to dívám jako na investiční produkt, tak je BTC asi nejsnadněji pořiditelná záležitost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máte akcii Microsoftu? S tou si asi kafe na nádraží nekoupíte.

A proč ne, to záleží na dohodě těch dvou stran, jaký prostředek směny si zvolí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to píšete o teoretické možnosti, já o praktické každodennosti. Například málokdo ví (jako opradu se sevedůvěrou) jakou má akcie hodnotu a jestli je pravá. U 50koruny ta jistota je značná. Je to jako jít u nás nakupovat s 10000 Yenovou bankovkou. Kolik lidí ví jaká je její hodnota, kolik lidí pozná že to je to co tvrdíme? Takže lepší koruna v ruce než neznámý (možná cenný možná ne) papír do kapsy.

Koneckonců udělejte si týden bez peněz. Nechte je doma, karty také, vemte do města, na cesty a nákupy něco cenného nebo BTC peněženku a uvidíte jak se vám bude žít (bez směny za bankovky).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hlupostou pohanana bublina, ste Vy, pan Jezek ;)

Ako uz bolo predo mnou podotknute, ostante si u svojho smartfone-u za 100 dolarov, piste viac clankov o tom, jak je Android za 2.5k na hovno oproti iPhone za 25k a dalsie podobne kvalitne blogy, ale BTC nechajte na pokoji prosim, pretoze robite iba hanbu CR za to, ze pisete o temach suvisiacich s IT, ktorym rozumiete asi ako ucitel hudobnej vychovy astronomii.. Fakt smutne :((

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A na pripomenutie podobneho "expreta" par rokov dozadu, ten taky vsetko predpovedal:

http://pctuning.tyden.cz/hardware/site-a-internet/28745-bitcoin-nafouknu...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Chudáček malinkej bitcoin, zlý Ježek mu ubližuje. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pane, dovolím si malou přátelsky míněnou radu - naučte se krotit tu svou hysterii. Propadat amokům má silně silně zhoubné účinky pro organismus.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Preco amok? Len som napisal pravdu a pripojil doporucenie. Pisat taketo nezmysly znizuje uroven tohto portalu a osobu autora clanku este viac, ale tam ma uz nema co prekvapit... Avsak za ten portal mi je to luto. ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

BTC jsou jako akcie startupu... ten kdo to proda dalsimu blbcovi (investorovi co uveri hodnote nalesteneho prdu) jiste ziska. Ale donekonecna to delat takto nejde. Neni to o duvere a podlozene hodnote... je to jen cisty hype. Kdyby to melo nejakou hodnotu, tak je stabilni nebo rostouci. To, ze staci nejaky exces a hodnota klesne je jen dukaz na jak vratkych zakladech to cele stoji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

O kolik teď po volbá h padla britská libra? O kolik padl ruský rubl ani ne za rok v roce 2014? Vše je jen o důvěře, o ničm jiném. Pokud BTC budou lidé používat, tak hodnota poroste, pokud ne, tak klesne.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

> Kdyby to melo nejakou hodnotu, tak je stabilni nebo rostouci

:))))))))) logicky zaver az si George Boole v hrobe zarotoval...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Cenu Bitcoinu nerobi len dovera, ze sa na tom da rychlo zbohatnut. Ak sa casom overi, ze bitcoibnovy system dokaze spolahlivo prerozdelovat vysledky delby prace, tak sa moze dlhodobo pouzivat bez toho, aby praskla nejaka bublina.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Problém vidím v tom , že Bitcoin ovšem žádnou hodnotu práce nemá .
Celá tahle šifra kterou Bitcoin v podstatě je , měla sloužit sloužit pro zvenčí nekontrolované finanční transakce . Čili mechanismus krytí , který sám získává hodnotu díky vlastní limitaci . Pěkná matematická hříčka , které se ve velkém chopili spekulanti ,když reálný kapitál jde do pozadí ač virtuální aktiva bobtnají .
( Ano Bitcoin je ten vepřík v cylindru ,který rozhazuje barevné papírky a nikdo se nedívá co vlastně na nich je ,ale všichni se klaní jen kvůli tomu, že jich má být "tolik")

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Bitcoin ovšem žádnou hodnotu práce nemá"
Hmm... a co je potom to kvantum elektriny, hardveru a ludskej prace, ktora zabezpecuje, ze sa bitcoin vypocitava? To vsetko snad je zadarmo? Alebo to prsi z neba ako kvapky dazda, pripadne to najdete volne pohodene na zemi?
Takze nabuduce si premyslite, ci vobec ma hlavu a patu to, co z vas ma vypadnut a cim argumentujete.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mnozi se tu rozciluji, ale David ma v tomhle pravdu. Neuvedomuje si ale, ze prodavat nalesteny prd je dnes modni a bitcoin jen plni pozadavky zakazniku a jeho hodnota tak roste. Ano, je to cele divne, ale je to zcela bezna situace.
Z jineho soudku: A jaka je trzni hodnota Facebooku? Zuckerberg by byl miliardar, kdyby akcie Facebooku prodal. Jenze je to stejny nalesteny prd, co kdyz se zitra polovina uzivatelu nastve a z Facebooku zmizi? Dnes jsou akcie Facebooku za miliony, zitra se muzou prodavat po korune.

A takhle je to ve spouste veci, prodava se duvera, nikoliv nejaka realna hodnota neceho, co si muzu ohmatat.

Je to uplne stejne jak u bitcoinu a slape to tak mnoho let. Uvidime, kdy se naplni katastroficke scenare a cele to padne na hubu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že si neuvědomujete, že "reálné" peníze jsou stejným naleštěným prdem jako bitcoiny nebo akcie facebooku a že to je jejich hodnota jen také jen o důvěře. A také lze o nich napsat, že se teprve uvidí, kdy se naplní katastrofické scénáře a celé to padne na hubu.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

V podstate ano, ale neni to tak jednoduche: za realne penize se najim treba hned ted, tim realne penize spotrebuju a mam z nich realny uzitek. Z bitcoinu nebo akcii facebooku se nenajim, musim je promenit na realne penize a ty pak spotrebovat.
Jinak samozrejme mas pravdu a i realne penize nejsou podlozeny nicim a funguji jen na principu duvery a mohou take padnout stejne jako akcie nebo bitcoin.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není pravda, že je potřeba BTC vyměňovat za standardní peníze, jsou podniky, kde lze BTC platit rovnou.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To jsem cekal, ze se tu najde zurivy obhajce bitcoinu, ktery mi doporuci uzasnou "newyorkskou" restauraci, kde berou bitcoin. Jenze ja tam nepoletim a u nas to nikdo nebere, takze potrebuju realne penize. A o tom to je: bitcoin je proste investicni prilezitost podobne jako treba akcie, ale neni to realne platidlo, protoze si toho za nej koupim jen velmi malo a jen nekde daleko, kde zrovna neziju.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bitcoin Coffee v Praze a mnoho dalších. Pravděpodobně tím u nás oficiálně zaplatím na více místech, než dolary. Takže podle tebe je dolar méně reálný než BTC?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Dolar, frank, libru, euro, jakoukoliv oficiální státem vnucenou měnu mohu snadno a s naprosto minimálními transakřními náklady, doslova během okamžiku vyměnit za měnu jinou dle aktulního tržního poměru platného v okamžiku směny.
Mohu to samé provést také i s bitcoinem? Např. mám 100 bitcoinů a dolarový bankovní účet, aktuální kurz je 1bitcoin/2660 dolarů. Je možné provést okamžitou směnu bitcoin -> dolar tak, že se mi na onom dolarovém účtu během minuty objeví 2660 00 dolarů (pochopitelně mínus nějaké to 1-5% poplatku za transakční náklad)?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jsou směnárny, kde vám peníze zašlou přes paypal, během minuty to asi není, ale u vašeho příkladu se 100 bitcoiny by vám taky asi nikde nevyměnili, kdybyste tam přinesl v kufříku 260000 dolarů a chtěl za to koruny

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No, pokud bych těch 260000 dolarů měl na bankovním účtu, tak by směna byla otázkou okamžiku - stačilo by několik málo kliknutí na počítači a žádnou směnárnu bych hledat kvůli tomu nemusel. Existuje bitcoin nějaké formě, která by umožňovala směnu takto pohodlně a levně (s transakčními náklady několik mélo procent) realizovat? Mimochodem, jaké jsou transakční náklady na směnu bitcoinu?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já mám účet u BTC-E a tam jsou poplatky v případě převodu na účet u tuzemské banky 0,2% to trvá několik dnů, v případě paypalu jsou poplatky 7% a to je rychlé. A je to za market.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Paradoxně by jej za to zavřeli, za BTC zatím ne. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Snazite sa aplikovat postupy pecenia babovky na to, ako postavit dom. Ani tie peniaze, ktore mate na bankovom ucte, Vam banka nezameni v zlomku sekundy bez poplatku (a ani s "naprosto minimalnimi transakcnimi naklady). Schvalne si to skuste. Bankovy ucet v CZK, chodte na Novy Zeland alebo do Kanady alebo hocikde a skuste vybrat z bankomatu maximum, kolko vam to povoli. A potom sa na vypise z uctu pozrite, kolko vam Vasa uzasna banka zauctovala za konverziu. Pripadne kolko si zauctovala banka, z ktorej bankomatu tie prachy vyberate. O tom, ze Vam da akosi "samozrejme" menej vyhodny kurz, ako v bezne zmenarni, kam naklusete s hotovostou, nemusime ani hovorit. Ani zmenaren Vam nevymeni hotovost uplne zadarmo. Aj oni musia z niecoho zit, takze nieco si strhnu. A je uplne fuk, ci to budete mat zvlast ako poplatok za vymenu, alebo o nejaku desatinku ci stotinku horsi kurz.
BTC sa da so sebou nosit podobne ako kreditka. Ak sa vyznate a viete v tom chodit, dokazete si pomerne rychlo najst sposob, ako vymenit btc za miestnu menu. Hocikde, hocikedy a (takmer) okamzite. Resp. velmi rychlo.
Vase stazovanie je asi tak relevantne, ako staznost sofera benzinaku, ze v elektromobile si treba vzdy dopredu dobre rozmysliet, kam idem a ci tam dojdem a ci je po ceste nabijaci stojan. Lenze ja nepoznam jedineho majitela elektromobilu, ktoremu by prave toto tak velmi vadilo. Proste tak funguju, cestu si planuju a hotovo. Iny pristup, lebo ho aplikuju v kazdodennom zivote a nemaju s tym problem. Problem vidia ti, ktori o tom hovno vedia. Podobne ako vy. Bez urazky.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ad. "Pripadne kolko si zauctovala banka, z ktorej bankomatu tie prachy vyberate. "
Přiznám se, že hotovost jsem nevybíral už hodně dlouho, ale placení kartou funguje velmi dobře a ty transakční náklady jsou opravdu jen něco málo jednotek procent z transakce - něco co prostě stojí pod mojí ochotou se tím zabývat.
Vzhledem k tomu, že platební karty dnes berou snad úplně všude, kde jsem se dosud během života pohyboval, tak necítím potřebu nosit u sebe hotovost.
Jinak ale souhlas -"Vase stazovanie je asi tak relevantne, ako staznost sofera benzinaku, ze v elektromobile si treba vzdy dopredu dobre rozmysliet, kam idem a ci tam dojdem a ci je po ceste nabijaci stojan." - tak to opravdu je. Já jsem prostě ten typ, který toto řešit nechce, protože má dost jiných záležitostí, které řešit nutně musí. Nehodlám s přidávat další problémy k řešení, které nepovažuji za nezbytně nutné. To je také jeden z podstatných důvodů proč bych si v aktuální době elektromobil nikdy nekoupil. :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

V pohode. Ak ostanem pri uz pouzitej analogii, Vy ostante pri svojom benzinaku a aj ked este dnes na jedno natankovanie prejdete podstatne vacsiu vzdialenost, ako ja v elektromobile, tak ja za tu elektrinu (vo vacsine pripadov) nemusim platit. Vy za benzin ano a dokonca si ho doma ani nevyrobite, ako si ja vyrobim elektrinu zo strasnych panelov. Navyse platim mensiu cestnu dan a aj naklady na udrzbu/servis mam nizsie (ziaden olej, podstatne menej pohyblivych casti atd). Vsetko ma svoje pre a proti, aj Vas sposob aj moj. Ja som sa rozhodol pre moj, Vy pre svoj. Akurat je z vyvoja jasne, ze ten Vas sposob je uz teraz slepou ulickou (podobne ako papierove peniaze, resp. "oficialne" meny), skor ci neskor cely svet upusti od spalovakov a prejde na elektromobily (alebo ine podobne e-mobily, napr. na palivove clanky atd). Na otazku, ci sa prisposobit nevyhnutnemu chcete, alebo budete tvrdohlavo vzdorovat do poslednej sekundy, si odpovedzte sam. ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já ale přece netvrdím, že chci vzdorovat. Já benzín/naftu nijak nemiluji. Prostě mi jen na základě argumentů, které pro mě mají váhu, spalováky zatím stále připadají provozně výhodnější než elektromobily. Až elektromobily dospějí (dojezdová vzdálenost, hustota čerpací sítě, životnost akumulátorů, apod...), tak na elektromobil klidně přejdu. Zatím ale prostě a jednoduše né. Avšak jsem rád, že existují lidé jako jste vy, kdo tu cestičku prošlapávají nám konzervativním. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To chci vidět, kde vyměníš dolar za korunu za aktuální tržní hodnotu (tzn. kurzem dolar střed) to ti nikdo nevymění. Vždycky tam je spread. Ten je v bance šílený takže budeš měnit u brokera a tam si zase počkáš na převod peněz mezi účty.

A ano, vyměnit BTC za USD je otázkou pár kliknutí a cca 10 minut než se potvrdí transakce.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

100btc přes směnárnu asi neproleze a přes burzu je to otázka pár kliknutí, když se prodává za market, ale musíte mít tam registraci s ověřenou identitou a stejně apk převod z burzy na reálný účet u banky trvá několik dní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Spread tam pochopitelně nějaký pokaždé je, protože nikdo nic nedělá zadarmo. Ale jeho výše se reálně pohybuje několik málo procent z převáděné částky. Platí to také i pro bitcoin? :)
Ad. výměna "BTC za USD je otázkou pár kliknutí a cca 10 minut" - a jakým spreadem ve srovnání s výměnou např EUR -> USD? :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Víte, proč BTC tak najednou vyletěl? Jelikož se s jeho pomocí dají mnohem levněji a rychleji posílat peníze mezinárodně.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně to nejde svázat nějakýma omezeníma ze strany státu, čínské korporace můžou posílat oficiálně peníze do zahraničí ze strašnýma byrokratickýma obstrukcema a přes btc je to bez problému.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

OK. Věřím, že pro čínskou korporaci může být bitcoin výhodný. Avšak čínská korporace v diametrálně odlišné situaci než je "běžný Honza uživatel" - tedy já. :)
Mimochodem, co bude, když se čínská vláda naštve a zahraniční transakce tohoto typu postaví mimo zákon? Je to nereálné?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak postaví. No a co? Od kdy korporace dodržují zákony, které jim nevyhovují?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna ty čínské vůči čínské vládě zřejmě budou hodně opatrné v tom co poruší. Že si nebudou nic dělat ze zákonů jiných zemí, tomu bych docela věřil, ale vůči té své čínské? Je bitcoin opravdu tak zásadní záležitostí aby šéfové šli do rizika i třeba trestu smrti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, vy asi neznáte činské prostředí? Jedna z nejvíce zkorumpovaných zemí, trest smrti, netrest smrti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To že to postaví mimo zákon je nereálné, protože by tím ty korporáty dost ochromily a oslabili si tím ekonomiku. Co by spíš bitcoin shodilo je že by odstranily byrokratické kroky v manipulování s penězma, aale zase je na tom dost lidí přisátých a optimalizace státní správy není v Číně moc populární. Tohle víceméně vyhovuje zatím všem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pradoxně dnes už to není pravda. Tneto rok Bitcoin letí nahoru v závěsu progresivnějším kryptoměn jako například Ethereum, které roste podstatně více. Bitcoin se totiž utápí v politických bojůvkách a Core vývojáří nechtějí uvolnit velikost bloků (momentálně je strop na 1MB za 10 minut). Tím pádem pokud narůstá množství transakcí tak, že jsou vloky přeplněné, narůstají poplatky za transakce, abych si zajistil místo v následujícím bloku a nečekal třeba dva dny než se mi to potvrdí. V poslední době tyto poplatky stouply a včera jsem koukal na průměr 10% za transakci. Platí se za kilobajt, takže větší částka má relativně menší poplatek než posladní pár dolarů za kafe, kde to klidně zvedne cenu na dvojnásobek.

Bitcoin v aktuální formě bohužel ustrnul ve vývoji a je nyní nejen pomalý, ale i drahý a hodí se tedy pouze na přesouvání jednotek BTC a výše.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Poplatok za prevod na euro je 10 centov

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Polovina spreadu + poplatek - dohromady 1 % při převodu na účet (může se mírně lišit směnárna od směnárny). Pokud to potřebuji okamžitě tak 7 %. Pro srovnání spread u KB je na páru USD-CZK 4 %...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono zalezi, kde to je "u nas". Treba u nas toho uz je prekvapive dost http://coinmap.org ... ne ze by teda davalo smysl platit treba za kafe (jak nekteri radi ukazuji), kdyz aktualne poplatek za transakci je nekolik desitek korun :))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jasny, treba vim, ze v Praze poskytuje bitcoin smenarnu Alza, ale taky je to nakonec system: bitcoin>koruna>zbozi. Nicmene mimo Prahu na venkove je to uplne mimo realitu, je to k smichu, jak se to nekteri snazi obhajovat za kazdou cenu, pritom ja proti bitcoinu nic nemam, nekdo kupuje akcie, nekdo kupuje bitcoin, "parek v rohliku" kupuju za koruny a jeste to nejakou dobu vydrzi takto. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ot je dáno jen tím, že BTC nebyl původně zamýšlen jako normální měna.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není pravda, že je potřeba BTC vyměňovat za standardní peníze, jsou podniky, kde lze BTC platit rovnou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jako problém vnímám to, že pád klasický měny se uděje ze zřejmých důvodů a je více, či méně očekávatelnej a do jistý míry korigovatelnej (doufám), ale u BTC je to celý nějak splašený. Prostě dneska se půlka Číny rozhodně do něj investovat a zítra má najednou dvojnásobek hodnoty... Pozítří z důvodu nezájmu může mít hodnotu čtvrtinovou. Pokud jsem obchodník, taková měna je pro mě nepoužitelná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zeptejte se v Zimbabwe. :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Musím se přiznat, že o kolapsu měny v Zimbabwe nic nevím. Nicméně je určitě možný dohledat zřejmý příčiny toho krachu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je jediná, stát a jeho nenažranost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste si zjistit, co znamená hyperinflace. To je zhroucení důvěry v nějakou měnu, a nemusí být předvídatelná.
Ano BTC je vysoce volativní, ale základní princip je mnohem, mnohem stabilnější a předvídatelnější, než u standardních měn.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hyperinflace je podle mého názoru především extrémní skryté zdanění obyvatel na základě nepřiměřených státních výdajů (typicky válka).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je spíše ještě inflace, hyperinflace je už stav, kdy lidé přestávají měnu akceptovat. Konečná fáze toho zdanění pomocí inflace.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mě kolik energie stálo vytěžení aktuálních bitcoinů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na to odpoved nikto nepozna, lebo sa pouzivaju rozne systemy s velmi roznou ucinnostou, od graficky kariet az po dedikovane cipy a cele serverovne. A kedze tych minerov je strasne vela, nedopatrate sa presnej a ani pribliznej inof. Navyse stupa narocnost, takze mnozstvo el. energie potrebne na vytazenie jednoho btc pred par rokmi je iba zlomkom toho, kolko je treba na vytazenie jedneho btc dnes.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Graficke karty se na to uz davno nepouzivaj, nedostali by jste zpatky ani co vrazite do elektriny. BTC je dnes ciste ASIC.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

na BTC mozno nie, ale na ine meny ano. Prave nedavno tu o tom bol clanok:
http://diit.cz/clanek/radeony-rx-580-uz-stoji-900-dolaru

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neřekl bych, že "Svět, kde se používají milióny a milióny nejvýkonnějších počítačových čipů a propalují milióny a milióny watthodin na počítání ničeho, čehož složitost výpočtu roste možná víc než exponenciálně, je svět stojící na vratké kře. "

Myslím si, že je to spíš důkaz pro tvrzení, že se jedná o svět nadbytku a blahobytu, když si může dovolit takto neproduktivní plýtvání zdroji. Lidem se prostě daří nejlépe v dosavadní historii lidstva a tak si mohou dovolit alokovat zdroje i zcela neproduktivně.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Zde bych částečně nesouhlasil. Spíše to ukazuje, že se máme dobře, ale spousta lidí nevěří, že to bude i tskto nadále.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl, dolování cryproměn je jen zrníčko prachu v hromadě plýtvání, takže dávat to jako důkaz je trochu mimo. Kromě toho se dá postavit tak, aby se teplo využilo a plýtvání to nebylo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu, ale řekl bych, že jen částečně,protože to hlavní plýtvání se děje s cizími zdroji - plýtvají lidé, kteří mají přístup k cizím zdrojům (vlády, banky, fondy, apod....), avšak cryproměny, pokud vím, dolují zejména soukromníci, kteří si ono dolování financují sami ze svžch soukromých zdrojů a jak známo - ke svým vlastním zdrojům se obvykle chováme úplně jinak než ke zdrojům, které naše nejsou.
Ad. využívání tepla - že "se něco dá" přece ani náhodou ještě neznamená, že se to také i skutečně děje.
Mimochodem, safra lidi, co to s váma na tom internetu je? Nač ta silácká slova typu "nesmysl" apod...? Vždyť v přímé komunikaci "z očí do očí" byste k vyjádření souhlasu takto silácké výrazy nepochybně nepoužili, tak proč se k tomu uchylovat v inetové diskuzi?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ad Silácké výrazy - Použil bych to i z očí do očí - je to jen vyjádření silného nesouhlasu, nic vulgárního ani urážlivého (doufám). Nicméně při osobním kontaktu samozřejmě hraje roli ještě neverbální komunikace, která může ten účinek/význam posunout.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kryptoměna musí být něčím podložena, respektive musí být zaručeno, že ne každý si může vyrobit kolik chce, nebo převzít kontrolu nad jeho decentralizovanou sítí. To se vyřešilo zavedením matematického problému, na jehož vyřešení je potřeba jednak hardware a druhak elektřina. Spotřeba těchto prostředků má tedy smysl, je to určitá daň za spravedlivý a bezpečný provoz, kde není žádný centrální zprávce.

Klasické peníze jsou tedy ekologičtější. Ale za to lidé mohou jen doufat, že těch pár nahoře, co mají tyto peníze pod palcem, neudělají nějakou blbost a neznehodnotí je.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Spis bych rekl doufat, ze těch pár nahoře, co mají tyto peníze pod palcem, neudělají nějakou prilis velkou blbost a neznehodnotí je moc rychle. Protoze vsechny dnesni meny maji inflacni cile, tedy se naprosto programove podle planu znehodnocuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v pripade (ne)realnych penez je jen ten rozdil, ze lidi maji uz dukladne vymyty mozky, takze jim toto letadlo pripada normalni.To ze jsou zdanlive docasne velmi kratce stabilni, je jen zasluhou podvodniku u moci, kteri se boji o svoje koryta.

http://dokumentarni.tv/penize-ekonomika/andreas-clauss-penize-a-pravo-ge...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

toto by mala byť nová biblia pre ovce naivné

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to spíš nebude tak, že Ježek chtěl před 4 nebo 2 lety koupit Bitcoin za dvacetinu nebo desetinu dnešní hodnoty a jaksi to prokaučoval a teď na něj plive :-D

Viz https://plus.google.com/u/0/photos/photo/106378848135270560799/642847365...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

:o)) Myslím, že jsi na to kápnul.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

LOL jj je to tak :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Veškeré měny v současné době jsou podloženy pouze důvěrou. A pokud věřím bitům víc, než centrálním bankám, tak proč bych nekupoval BTC? A důvěra ve státy a jejich centrální banky zdá se klesá...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mne by zajimalo, jak by mistni nadsenci koukali, kdyby nedej boze prisli o praci, a stat by jim vyplatil socialni davky v bitcoinech...
.
Za mne to mena neni. Je to platidlo - neco jako zetony v kasinu, za ktere si muzete u baru koupit drink..

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Definujte prosim rozdiel medzi menou a platidlom.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Platidlo - cokoliv, co prodavajici akceptuje vymenou za jeho zbozi - v pripade pohledne divky treba i naturalie..
Mena - neco, co muze mnozit jen statem urcena firma - jakykoliv jiny clovek je za vyrobu meny potrestan...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Však to, že štát menu množí, ako sa mu zachce a tým ju znehodnocuje. A len tak na okraj, štát ste aj vy. Štát je reprezentovaný občanmi. Takže aj vy množíte tú menu. Len k vám sa už nedostáva, lebo "politickí predstavitelia štátu" majú iný názor na prerozdeľovanie meny.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, stat jsem i ja, neboli ze sveho prijmu odevzdavam cast penez do pokladny nas vsech.. A mam pravo volit - takze si i do jiste miry vybiram, jak se ty penize budou tisknout.. Pokud se vetsina rozhodne pro vedeni ala Maduro, tak se s tou lodi potopim taky.
Otazka je, jestli vas v pripade ekonomickeho kolapsu cryptomena zachrani...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zle. Platidlo je len iny vyraz pre pojem mena. Měna, oběživo, platidlo... tri rozne vyrazy pre jedno a to iste. V anglictine je na to jediny vyraz - currency. Alebo poznate zvlast vyraz pre platidlo a zvlast pre menu?
Mena nie je len to, co moze stat vytvorit. Dnes uz existuje aj alternativna mena.
To, co moze mnozit len stat, resp. poverena firma, je "oficialna mena". Ale mena vseobecne nestoji a nepada na state. Prave s prichodom bitcoinu sa zlomila ta hranica, ked meny boli doteraz prakticky len tie oficialne, statou vydavane.
Dnes uz je menou aj btc, lebo sa s nim da normalne platit na mnohych miestach aj v statoch, kde je inak zakonom uznavana ina (oficialna) mena. Ale ziaden zakon nezakazuje pouzit alternativnu menu, pokial to potom viete spravne spracovat v uctovnictve a nesnazite sa pouzitim inej meny o nejaky podvod (napr. danovy). Dokonca niektore staty uznali btc ako dalsiu alternativnu menu, niektore v tom maju chaos (prave preto, ze to nedokazu ovladat ci kontrolovat) a nezaujali zatial jednoznacny postoj.
Kedze tvrdite, ze "za vyrobu meny je jakykoliv jiny clovek potrestan", potom je mi zahadou, preco za dolovanie bitcoinu (produkcia minci, teda fakticky vyroba meny) ziaden stat nikoho neodsudil. Hoci to mena, ako je uvedene vyssie, je. Tu mate zrejme na mysli falsovanie tej "oficialnej" meny, ktoru pouziva stat ako oficialne platidlo. To je ale falsovanie a za to Vas potrestaju kdekolvek na svete, ci pojde o mince, bankovky, cenne papiere... Alebo peniaze v "datovej podobe".
Mimochodom, vami zmienena naturalia povabneho zenskeho tela je tovar (resp. protisluzba) v tej konkretnej chvili, ktora ma v tom konkretnom momente a pre oboch zucastnenych ludi konkretnu hodnotu, ale mimo tychto dvoch ludi a situacie nema ziadnu. Nie je ani platidlom, menou alebo obezivom, lebo ju nemozete preniest, nemozete ju odovzdat niekomu inemu (to moze len ona sama), uschovat na pozdejsie pouzitie...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasim s nejakym rozdelovanim na officialni menu a alternativni menu..
Proste bitcoin ma blize k zetonu v kasinu nez k minci.

Pokud tvrdite, ze zeton v kasinu je take alternativni mena, tak pak se asi neshodneme v pojmech..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na to, s cim vy suhlasite alebo nie, svet dlabe. V principe a striktnom vyzname slova aj zeton v kasine je alternativna mena, lenze oproti btc je tu velky rozdiel: S tym zetonom dokazete "platit" len v tom jednom kasine, pripadne v kasinach rovnakej spolocnosti ci retazca (aj to pochybujem, ze ho mozete pouzit ako platidlo v tom kasine pri nakupe drinku v ich bare), kdezto btc mozete pouzit na celom svete. Trochu dost velky rozdiel, nemyslite?
Aj Amazon ma svoje Coins, ale mimo Amazon s nimi nezaplatite absolutne nic. Taketo lokalne alternativne meny v striktnom vyzname slova su menami, ale v praktickom vyzname je to ako porovnavat rogalo s A380-tkou. V principe su oba stroje lietajuci dopravny prostriedok, ale v praktickom je tu dost zasadny rozdiel. Snad a chapeme. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že by mi stát cokoliv zaplatil v BTC? Byl bych šťastný jako blecha.
Ale to stát nikdy neudělá, jelikož on potřebuje rozhazovat své falšované peníze.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Super, beru to hned. A nejlíp v Ethereu :) V Praze už je několik Bitcoinmatů, takže není problém si to vybrat, když to nejde ještě všude utratit rovnou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kolik je vam let, kolik mate deti, kolik jste uz odvedl na danich statu?
Nepatrite nahodou k tem, co si mysli, ze dane jsou zlo? Ja jen, az do vas naboura na silnici nejake auto a budete potrebovat policistu a zachranku, tak oboje je placeno prave z tech dani...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Vy koľko máte rokov? Ja myslím, že v princípe asi ľuďom nebude vadiť platiť dane, pokiaľ pôjdu na tých policajtov a lekárov. Ale vadí im, keď vidia, ako sa ich dane rozkrádajú na rôzne pochybné projekty, kde sa prihrávajú zákazky firmám, ktoré sú späté s politikmi a rôzne sumy idú ešte pomimo do vrecák "správnych" ľudí.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

v principu lide maji moznost volit, pripade si zalozit vlastni politickou stranu... Ja nerikam, ze svet je idealni, ale jsem optimista, podle mne evolucne porad postupujeme dopredu.. (uz neunasime syny prezidentum)
Je mi 42 let.... Jestli jste nekdo cetl fantasy o Pugovi, tak jedno pekne prislovi rika "Nejtezsi je podvest cestneho cloveka.." Pointa je v tom, ze clovek se nejcasteji necha napalit na nabidku prijit si k penezum, za co nejmene namahy - kolace bez prace. Z meho pohledu je to nemoralni. (na druhou stranu uznavam, ze ve 20ti bych se na to dival jinak)
Ale samozrejme, at si kazdy dela co chce...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A co to má společného s vyplácením dávek nebo platů v Bitcoinech?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kolik lidi zaplatilo za prijem z tezeni cryptomen dane?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takovy drobny se nedanej... jako spravni obcane se ridime podle vzoru co nam davaji vladni cinitele. Takze to danime stejne jako Kalouskovi korunovy dluhopisy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna si o tom začínám něco málo číst, je to docela zajímavá problematika, a mám pár dotazů, třeba mi někdo pomůže :)

1) Jak, od koho dostávájí mineři coiny?
2) Kdo zajistí výpočetní výkon sítě na ověřování transakcí, když se těžení na běžném hw (a postupně i na ASICu) přestane vyplácet?
3) Nedojde náročnost těch výpočtů do úrovně, že se na to vykašle úplně každý (např. den výpočtu na jednu transakci...)
4) Jaktože blockchain bitcoinu má jen 100GB po asi osmi letech?
5) Nenarostl by blockchain do nereálných rozměrů s velkým rozšířením bitcoinu? Kdo to bude počítat, až bude zabírat třeba 30TB?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1 ) Za kazdy vytezeny blok (cca 10 minut) je odmena (aktualne 12 BTC) a k tomu posbira poplatky za vsechny transakce do toho bloku zarazene. Miner sam kontroluje co vsechno do toho bloku zaradi, takze ten blok zahrnuje jak prevod te odmeny i poplatku z transakci na jeho btc adresu.
2 ) Ta sit ma automatickou regulaci. Podle dostupneho vykonu se obtiznost vypoctu meni tak, aby priblizne kazdych 10 minut doslo k vypocteni bloku.
3 ) Nedojde, prave diky te automacke regulaci narocnosti vypoctu.
4 ) Protoze je to tak (blbe) navrzeny. Respektive to nebylo navrhovano na takovy mnozstvi transakci k jakemu tam aktualne dochazi.
5 ) Driv nebo pozdeji dojde k nejakemu reseni. Problem je, ze se vyvojari maji problem na necem dohodnout. To imho ohrozuje btc nejvic.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1) Mineři řeší matematický problém a první úspěšný řešitel vyhlásí svůj výsledek (a přidá do bloku všechny čekající transakce, za což sesbírá poplatky také), za což dostane přidělenou odměnu. Ostatní v síti ověří jeho výsledek a pokud je správný, uznají mu tu odměnu a potvrdí tento nový blok na konec řetězce a jede se dál. O všem rozhoduje většina.

2) Ověřování transakcí není výpočetně náročné, stejně jako ověřování matematického problému pro každý nový blok. Náročné je pouze hledání onoho řešení. Odměna za každý nový blok se snižuje a plán pro Bitcoin byl, že mineři budou žít hlavně z poplatků za transakce které zprostředkují a zařadí do řetezce bloků.

3) Náročnost je právě samoregulující a je nastavena tak, aby bylo nalezeno nové řešení a tím přídán nový blok průměrně jednou za deset minut (což je zase nevýhoda než je transakce dostanou a ověří do nového bloku). Když bude náročnost velká a nebude se vyplácet těžit a inkasovat poplatky za transakce, vzdají to ti pro které je to nejméně výhodné. Tím bude méně výpočetního výkonu a náročnost klesne, protože bude trvat více než 10 minut než se nalezne nové řešení.

4) Protože až do nedávné doby (asi poslední rok) nebyl tolik využíván, počet transakcí postupně stoupá od začátku uvedení.

5) Počítalo se s tím, že cena za GB na úložištích bude klesat a vyrovná tím narůstající velikost blockchainu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

beriem spat svoj koment, uz to lepsie a rychlejsie vysvetlili predo mnou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podobných článků vychází už 8 let xxx ročně. Já jsem v klidu a čekám na kurz 10.000$ / 1 BTC. :o))

Jinak Bitcoin je dle mě dávno překonán, jeho hodnota neklesne, bude něco jako zlato, nebude měnou, která by se běžně používala k placení. Tou se stane některá z alternativních měn.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Stejnou hranici jsem si také před pár lety stanovil. Uvidíme. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to deflační měna. Pokud je něčeho uměle omezené množství, pak by zákonitě měla jít cena nahoru.

Zhatit by to ovšem mohl příchod konkurenční měny, aktuálně Ethereum. Celé je to postavené na trhu, tedy nabídka/poptávka. Dokud bude vysoká poptávka po BTC, tak cena bude vysoko a bude i stoupat.

Pokud by se ale zájem přesunul na jinou měnu, tak může jít cena BTC rychle dolů a už tam navěky zůstat. Slibně už vypadalo svého času LTC, ale nástup ASIC ho v podstatě zabil. Nebyl důvod opakovat to, co se stalo u BTC. U Etherea zatím ASIC nehrozí a výpočetní výkon je limitován počtem grafických karet na trhu. Tedy Ethereum vypadá dost slibně a mohlo by ohrozit čekání, kdy se BTC dostane na 10 000 dolarů. Jelikož něco v BTC také mám, tak by mi těch 10 tisíc za kus vůbec nevadilo :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobne si myslim, ze dlouhodobe Bitcoin nema sanci. Je jenom otazkou casu, kdy se i treba nahodne nalezne byt jen jedina kolize SHA256. V tom okamziku by hodnota Bitcoinu klesla prakticky na nulu. Nebo existuje v Bitcoinu nejaky mechanismus, ktery by dovolil dlouhodobopu duveryhodnost? Neco ve stylu CAdES-LTA?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bitcoin je od zacatku navrzen tak, aby slo sha256 nahradit necim lepsim a nemusi to byt jen dalsi jednoduchy hashovaci algoritmus. Proste vyjde nova verze s tim ze od nejakeho bloku se pouziva neco jineho. Jine kryptomeny uz to ukazali v praxi. Treba vertcoin uz minimalne jednou algoritmus zmenil.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Hodnota bitcoinu je 0.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A jaká je hodnota Tvojí práce? Nejspíš také záleží na poptávce a nabídce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hodnotu BTC stejně jako jakéhokoli jiného prostředku směny, tedy i těch oficiálních měn, je určena trhem. Trh určuje kurz v podstatě všech měn, které nejsou uměle řízeny. Tedy i kurz BTC je dá čístě poměrem nabídka/poptávka. Pokud by nebyl zájem o nákup BTC, tak by cena šla rychle dolů.

Je to tržně obchodovaná komodita. Proto na trhu získává svou cenu. Je jedno, co k tomu řekne nějaký bager, který o tom v podstatě neví nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aspon vidno aka trvda mena je ten bitcoin. Jednoducho cim vacsie objemy USD uzivatelia budu chciet vlozit do BTC tym bude kurz stupat. svetova ekonomika ma odhadom 75 trilionov usd. bitcoinov je 21 milionov. cize v tejto perspektive by 1 BTC zodpovedal 3milionom USD :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To samé bys mohl říci o koruně. Také jich určitě bude míň než $.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl je v tom, že ČNB si může klidně 2 biliony korun vytisknout, jak se jí zachce. Což dokázala v posledních letech. Množství korun, je v podstatě neomezené. Když se ČNB rozhodne, může jich chrlit biliony a biliony. Tím sníží její hodnotu a zvedne inflaci.

BTC oproti tomu je deflační měna. Její koncové množství je pevně dané a víc jich prostě nebude. Proto pokud o ně bude zájem, musí cena jít nahoru. Pokud je něčeho omezené množství a navíc je pevně dán rytmus, jakým se nové BTC uvolňují do oběhu, pak jste omezeni v množství, kolik si můžete koupit a se zájmem cena stoupá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Milionová bankovka v praxi ... Takže se vlastně stane v běžném obchodním styku nepoužitelnou a pár jedinců se s nimi bude vesele navzájem ukájet . Pokud tohle bylo cílem , nehledě na podstatu a krytí takové měny , pak gratuluji .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zatim je to porad v pohode, protoze bitcoinem muzete platit treba za auto nebo za server, mozna i za nadupanejsi herni stroj. Na rohliky (nebo zminene kafe) to zrovna neni no ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nicméně Bitcoiny lze neomezeně dělit, takže pokud by hypoteticky 1 BTC měl hodnotu miliardu Kč a chtěl jste někomu zaplatit rohlík za 2,50 Kč, není žádný problém mu převést 0,0000000025 BTC.

Pokud jde o krytí, Bitcoin je krytý v podstatě stejně jako například CZK- mírou ochoty lidí přijímat v té měně platby, resp. ji vyměnit za něco jiného.

Jsou vlastně dva rozdíly:
- Na rozdíl od CZK, Bitcoin nelze libovolně vyrobit v neomezeném množství.
- CZK je navíc krytá armádou a policií ČR, které jsou schopné lidi k akceptování plateb v CZK donutit i proti jejich vůli.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V jednom sa mylite. Bitcoin sa NEDA neobmedzene delit, maximalna delitelnost je 10(-8), teda na jednu stomiliontinu (tzv. satoshi). Prevod 0,0000000025 BTC je nerealny, takuto transakciu Vam btc siet neumozni. Jedine 0,00000025 btc (o dve nuly menej), teda 25 satoshi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz to vezmu kolem a kolem .. tak vlastne tezari kryptomen za mrzky peniz pronajimaji vykon sveho pocitace neznamo komu a neznamo na co....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nikomu vykon nepronajimaj a u vetsiny kryptomen se vi naprosto presne jaky vypocty to dela. Vysledek onoho vypoctu je zahrnuty do blockchainu a lze ten vypocet prepocitat pro overeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jako ze znate presne vzorecek, ktery to pocita a vite na 100%, ze vysledek nikomu neslouzi k zadnemu ucelu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano presne tak. U solidni kryptomeny je normalni mit dostupny zdrojovy kod penezenky daneho coinu a minera, kterym clovek tezi. Takze lze na 100 % overit co to dela.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to není.
Těžaři kryptoměn nikomu výkon PC nepronajímají, ten výkon se spotřebovává na autorizaci transakcí v příslušné měně.

Nejde o to, že by ten výkon někdo jiný využíval k neznámým účelům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne překvapuje, že zatímco nikomu se nelíbí to, že vlády mnoha států chtějí přejít na bezhotovostní platby, tak bitcoin je přijímán kladně.
Podle mne jediný rozdíl mezi bitcoinem a normální měnou (zde mám na mysli právě ty bezhotovostní platby) je v tom, že nad bitcoinem nemají vlády kontrolu. Ovšem to podstatné, což je závislost na internetu (a také na elektrické energii), zůstává u obou měn stejná. Jakmile by došlo k nějaké krizi (válka apod.), je bezhotovostní styk k ničemu. Pravděpodobně budou výpadky elektrické energie, některé oblasti budou bez internetu (i přes robustnost návrhu internetové sítě). V té chvíli mají ty bezcenné papírky vydávané vládami přece jen nějakou (třeba i direktivně určenou) hodnotu, zatímco bitcoinoví milionáři mají holou p*del. Přijde mi, že přílišné spoléhání na virtuální technologie nás jednou srazí na kolena. Ale je to jen můj názor.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mena do jiste miry vypovida o ekonomickemu vykonu statu. Cim lepsi vykon, tim lepsi kurz.
O cem vypovida kurz bitcoinu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to zase až tak ne. Peníze se dají "dostisknout", resp. se to běžně praktikuje (v USA kvantitativní uvolňování) a to pak vypovídá o čem?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dobre, podal jsem to prilis zjednodusene - ano, jeste se to musi prohnat pres burger index - neboli kolik casu musi obcan prumerne odpracovat, aby jeho vydelek stacil na nakup v mekaci... (pripadne na treba takovy Ford Fiesta)..
Ale jinak si myslim, ze celkove to takhle funguje.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já rozumím, ono to s pěnězmi prostě zjednodušeně nejde, protože to je hadí klubko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Papírové/kovové peníze zaniknou tak jako tak, nehledě na kryptoměny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Mne překvapuje, že zatímco nikomu se nelíbí to, že vlády mnoha států chtějí přejít na bezhotovostní platby, tak bitcoin je přijímán kladně.“

Heh. To je asi jako výrok: „Mě překvapuje, že skoro nikdo nechce, aby ho pověsili, ale existence provazů je přijímána kladně“.

Jak spolu souvisí to, jestli se někomu (ne)líbí existence Bitcoinu a to, jestli se někomu (ne)líbí být násilím donucen používat nějaký způsob platby?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mne by jen zajímalo, co se stane, až se všechny bitcoiny vytěží a byť jen část minérů se rozhodne bitcoiny zpeněžit. Zatím všichni jen hamouní a cena roste.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Az dojde k vytezeni posledniho bitcoinu tak mineri budou mit stale slusny zisk z poplatku za transakce. Nebo aspon takova je teorie. Ty reality se nikdo z nas nedozije, protoze k vytezeni posledniho bitcoinu dojde nekdy za vic jak 100 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějak nechápu ten článek, protože přesně to samé se dá říct o měnách všech států.

Jejich hodnota taky různě kolísá, jediný rozdíl je, že většinou méně, než hodnota Bitcoinu. A kde je hranice?
Přestala CZK být měnou, když ji ČNB skokově oslabila?

Kdo se bojí „splasknutí bubliny“ u CZK, která taky není vůbec ničím krytá a kterou, na rozdíl od Bitcoinu, lze vyrobit v neomezeném množství kdykoliv si ČNB vzpomene?

CZK je, stejně jako Bitcoin, krytá hlavně tím, že existují lidi ochotní ji vyměnit za něco jiného.

Oproti BTC je CZK navíc krytá jen policií a armádou ČR, které jsou v případě potřeby schopné donutit lidi přijímat platby v CZK i kdyby nechtěli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK, dejme tomu - kurz meny, stejne tak kurz akcii, (a jinych komodit), je dan nabidkou a poptavkou...
A ten pomer nabidky a poptavky miva realny podklad - v pripade meny je to napriklad analyza jeho vykonu plus analyza politicke situace atd atd...( jak se usnese CNB rada, jak se vyspi prezident atd atd)
Neco podobneho jako u akcii.. Ale vsichni si jiste pamatujeme, jak zacala financni krize... Meli jsme tu akcie a derivaty, ktere byly ohromne zajimave, ale jen do te doby, nez se lide zacali divat do toho kouzelnickeho klobouku, kolik ze tam je vlastne tech vypasenych kralicku, cimz ono kouzlo pokazili...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě ta finanční krize demonstruje nevýhodu nekrytých peněz, zde konkrétně dolaru, vůči např Bitcoinu nebo zlatu.

To si tak stát rozhazuje peníze, například socialisti v USA si řeknou, že (s mírnou nadsázkou) každý Američan má nárok na vlastní bydlení- a tak vládní hypoteční společnosti dostanou úkol dát levnou hypotéku každému a neohlížet se moc na bonitu.
Nebo socialisti v ČR zase rozházejí peníze za jiné projekty.

Výsledkem je pochopitelně nutnost to rozhazování nějak financovat (sice Paroubek přišel s tím, že státní dluh se nemusí splácet, jenže nám pak taky už nikdo nepůjčí, že).

Se zlatem nebo Bitcoinem je v podstatě jediná možnost zvýšit daně, což je dost nepopulární.

S nekrytou měnou máte další možnost: Prostě si vyrobit další peníze.
Kontrolní otázka: Nikdy nevytvoříte hodnotu jen tak z ničeho, kdo to teda zaplatí?
Odpověď: Dosavadní držitelé té měny, tj. většinou občané toho státu, kterým klesne hodnota jejich úspor.
Vtip je v tom, že takhle většina občanů nepochopí, že to vlastně zaplatili oni.

Pamatujete, jaký cirkus nastal kvůli platbám 30 Kč u doktora?
A co by nastalo, kdyby vláda všem strhla 8 % jejich úspor?
Ale kolik lidí protestovalo, když de facto totéž udělala ČNB?

Čili takhle může vláda financovat další rozhazování skrze ožebračování vlastních občanů.
Pochopitelně když se to přežene, skončí to jako v Zimbabwe nebo Venezuele a teoreticky je tu nezávislá centrální banka, aby tomu zabránila.

Ale v praxi může stěží někdo být nezávislý na vládě vlastní země (která navíc obvykle má podporu i zákonodárné moci).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čili ve zkratce:
Krize vypukla tak, že vláda USA financovala nesmyslně levné hypotéky pro nebonitní klienty (v duchu toho, že každý Američan má nárok na své bydlení).

Kdyby musela další měnu natěžit, jako např. Bitcoin nebo zlato, skončilo by to relativně brzy tak, že by stát všechno utratil a ty levné úvěry by nebylo čím financovat.

S měnou jako dolar můžete úroky držet nízko tím, že Fed bude chrlit nové dolary- a to tak dlouho, než buď skončíte v hyperinflaci, nebo ta bublina praskne- což se ve skutečnosti stalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.