Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nejhorší doba na nákup procesoru: konec roku 2017

Nějak jsem tedy nepochopil proč je konec roku 2017 nejhorší doba pro nákup procesoru? Protože AMD postupně optimalizuje? wut?

Nechybí zbytek článku?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Rekl bych, ze nejlepsi v co muzeme doufat, ze Jezek proste po tahu (muselo to bejt velky) rad pise blog, snad by to za strizliva nenapsal. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravdou je že Ježek se nestydí pustit článek s nemálem překlepů a chyb (to netvrdím, že já žádné nedělám, ale aspoň nepíšu články). Zveřejní klidně takovýto inkoherentní pahýl co nemá občas ani valnou informační hodnotu. Ale pokud má tento portál nedostatek redaktoru a je ochoten si s takovými Ježky kazit reputaci, je to jeho věc. A vaše věc zase je jestli jste ochoten byt čtenářem – konzumentem jejich reklam.
Osobně nerad klikám na jeho články, většinou jsou to clickbaity. Ale musíme se smířit s tím že i on má ve svobodné demokracii právo na názor a uvědomit si, že i on si najde své méně odborné čtenáře a že zkrátka Ježek není Rybka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokrok je vidět též na nenáviděném bulldozeru. Kde byl na začátku a kde je dnes 4 jádrový Bristol Ridge A12 9800E s 35W včetně slušné int. Grafiky. Srdce každé "socky" musí přece zaplesat

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Bristol Ridge tu měl být někdy v roce 2015, raději dříve, stejně tak Bulldozer měl failnout někdy v roce 2007.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Srdce každé "socky" musí přece zaplesat „

zaplesá, ale rozhodne nie pri APU...

najnižšie ceny, z dopravou pochopiteľne:

A12 9800/E 100€ + MSI A320 PRO-VD/S 55€ + A-DATA AX4U2800W4G17-DRZ (8GB/2800MHz) 77€ = 232€

G4560 56€ + GT 1030 2GB 73€ + ASUS H110M-R 44€ + A-Data DDR4 8GB 2133MHz 67€ = 240€

Takže socka má dve možnosti, ušetriť 8, nech do 20€ pri útrate 230-240€ ak vezme len 2133MHz pamäte a nízky výkon GPU v APU ešte viac dos*rie, alebo si tých 8-20€ doplatí a získa prakticky všade výkonnejšie CPU a úplne všade o nezrovnateľných 50-100% výkonnejšie GPU.

Čo si asi naša socka vyberie...

...a ak sa na PC nehrá tak APU za 100€ už rozhodne nevyberá.

https://www.youtube.com/watch?v=yyw7coOhN78
...btw už ten názov je veľavravný... "These aren't the APUs you're looking for"

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

socka ma hlavne rozum a nebude kupovat v 2017/2018 CPU s DVOMA (zopakujem DVOMA) fyzickymi jadrami (HT nic nezachrani) ... DVE fyzicke jadra v CPU by som dnes neprial ani sekretarke v pohrebnom ustave alebo vratnikovi vo vaznici, SPAMATAJ SA

aj debilny firefix od verzie 55 nastavis na vyuzivanie 1 az 7 vlakien, pri**bana (flashova) hra na nete a 2 vlakna vyhulene na 100% (ano flash ide zakapat, ale este sa tak nestalo)

dnes proste aj pre socku treba plnohodnotne 4C4T CPU (nove Ci3) a nie trapne 2C4T CPU s dvoma fyzickymi jadrami

hlavne ze debilne smart-blb-tableto-lopato-fóny aj pre socky sú 8-jadrove (samsung rada J (2017)) a obsah sa na nich iba konzumuje a nerobi sa absulotne nic a este sa hraju hry ale plnohodnotne PC iba 2-jadrove ... a si ty zdravy?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No tak si si ponadával a môžeme sa vrátiť do reality :D

2C/4T napr. u G4560, predtým vlastne všetky od Sandy i3 bohate stačia "sekretarke v pohrebnom ustave alebo vratnikovi vo vaznici" ono, taká sekretárka tam má nejaký net + dokumenty a na to 3,5GHz 2C/4T G4560ky bohate ale že bohate stačia, + keď sa do C dá SSD tak systém je skara svižný a reakcie bleskové.
Bežná účtovnícka je na tom +/- rovnako, nejaký účtovný program - MRP/Kros + net - fin. správa/daňováci/online rádio + nejaké dokumenty = procesor sa fláka, žerie to len trocha RAM.

"vrátnik vo veznici", no to je vlastne bežný užívateľ, ergo net + nejaký film/fotky - ak na to podľa teba taká 2C/4T G4560 nestačí tak sa nemáme o čom baviť.

Ako, uznávam, v imaginárnom "Pjetro de svete" kde bežný užívateľ má otvorených 40 kariet v chorme + spustenú defragmentáciu disku + kontrolu antivírom + konverziu 4k videa a ešte spúšťa GTA V nepochybne 2C/4T nestačí, v reálnom svete je to ale na bežné činnosti - doma/kancelária - bohate dostačujúci CPU.

PS: a to by si neveril ako si ľudia chvália i3-i7 2C/4T v noťasoch, v spojení s SATA/PCIe SSD sú to super stroje čo štartujú 8-10s a ihneť makajú ale hej, odteraz tým ľuďom začnem oponovať že to tak nieje a až mi zákazník povie že chce noťas na net a skype tak mu odporúčam niečo z minimálne natívnou i5-7300HQ :D Veď píšem, net a skype - to už si žiada nejaký výkon :D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A zabudol som, aj podľa toho testu čo som linkol ma 2C/4T vyšší výkon než 4 jadro A12 9800, ako aplikačne tak "živením" grafiky ale nie, človek má ako radšej kúpiť slabšie 4 jadro - v tomto prípade A12 9800 - lebo je to 4 jadro ? i Keď z nižším reálnym výkonom ?

Super, idem pozrieť bazárove Intely Core 2 Quady/Phenomy X4 :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

kde na slovensku maju g4560 skladom? Posledny pouzity som kupil u mimozemstana za 62€...
Znova intel ukazuje ako mu zalezi na zakaznikoch:(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

G4560+GT1030 nemá rozhodně 35W ale více jak 2x tolik. Dále socka nemusí kupovat nejvýkonnější A12 a může buď ušetřit s A10/A8 anebo může získat více výkonu s 65W modelem namísto 35W úsporného modelu E. Ale jinak máte pravdu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A proc spatne koupit procesor ted?

To, ze nasledujici rok je HW vykonejsi je az na vyjimky bezne. S timto pristupem bychom mohli cekat vecne.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Za blbý rok bych ho označil kvůli čachrům s čipsety a rychlo procesorům od Intelu, protože v tom je fakt hrozný bordel. Osobně čekám až vyjde 9. generace procesorů, zatím je to taková válka mezi Intelem a AMD, kdo má větší koule uvést šílenější výrobek.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"Threadripper je vlastně ve výsledku lepší než Skylake-X"

Je vyslovene vtipne, kdyz takoveto zavery dela clovek, ktery sam vsude prohlasuje, ze mu na pocitaci staci Celeron a nic vykonejsiho nepotrebuje.

Jinak ten Threadripper je vazne skvelej, rikali to i kluci u nas v hospode.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hele to, že mi stačí hodit do sebe v hospodě pár desítek neznamená, že nejsem schopen uznat, že dvanáctky proložený pár panákama nebudou lepší ;))

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Barton zase taková sláva nebyl, Thoroughbread šel na 2400MHz (z 1833), ale stejnej Barton na 2200 kvůli té rychlé a větší cache, takže ve výsledku to byly stejný procesory. A Athlon 64 byl dražší než Pentium 3000. O rychlosti SSE2 by se taky dalo pochybovat. Výsledkem je, že na AMD dnes už javascript jede v minutách (hlavně teda kvůli absenci SSE2), ale na Pentiu IV-SSE2 se dá ještě jakžtakž browsit. Komediální situace, že si nepřečtete poštu v prohlížeči, ale klidně můžete na 50fps pařit Test Drive Unlimited nebo Need for Speed Carbon, kde ty hry vypadají stále líp než na mobilu.

Zajímalo by mě, jestli někdo na takových strojích jede Linux a zda je to na web použitelný.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem Barton 2500 a jestli se nepletu, dosahoval výkonu Pentia 2500 MHz při hodinovém kmitočtu 1800 MHz.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pentium rating sem nepleť, já se bavil o MHz. Ale jo, Athlon XP na 2400 (FSB400), by měl rating Pentium 3400 (ale takovej vydanej nebyl, ani BIOS to nenapíše), Athlon XP-M přetočenej na 2500MHz by měl rating Pentium 3600. Ve hrách to tak opravdu bylo, a jelikož to nemělo SSE2 a Pentium IV jo, tak to hodně rychle zastaralo, kupodivu totiž prohlížeče zhusta využívají SSE2 a SSE3 (spíš jen rychlejší implementace SSE2), takže výsledek je mrtvolka.

Je to historie, smysl těhle postů je spíš na jak nejhorším procesoru dokáže fungovat browser, a já tvrdím, že Pentium IV. Nikdo bohužel na Pentiu IV nemá browser - a já nevím, jak se liší browsery v jednotlivých distrech, resp. zda distro na to má vliv a hlavně, zda je to tak super extra cool systém, že ti to oživí plečku za 300Kč. Také by mě zajímalo, jak jede AmigaOS browser a kterou Motorolu nebo PowerPC na to potřebuju. To je jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na SSE3 moc neverim ale bez SSE2 je opravdu tezko, pocinaje tim ze flash od 11 vys bez SSE2 proste nebezi. Ostatne chrome taky ne, od verze 34, a firefox od 53. A ani windows 8 ale to nikomu nevadi :-). http://cromwell-intl.com/linux/flash-on-non-sse2-cpu.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já měl nejrychlejší kousek asi se jmenoval 3200+, jelo to na 2,2 tuším a podporovalo jako jediný 400Mhz paměti. V kombinaci s odemčenou a nataktovanou AGP GF6800=Ultra (pcie verze odemykat nešly) na tom tenkrát nádherně jely na max hry jako Age of empires 3 s tenkrát revolučními featurami DX9C jako pixel shader voda a přepálené HDR efekty, to byla tenkrát taková móda

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, linux na strojích s AthlonyXP samozřejmě jede.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám takovej pocit, že už ani 486 není podporovaná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pentia 4 už současné nároky nezvládají.
Hlavní problém je jediné jádro, které vytížit na 100 % není problém a pak všechno zatuhne.
(Plus ještě že počítač s takovým procesorem typicky má na dnešní poměry hodně málo RAM.)
A ještě navíc jsou to přímotopy, takže upgrade na něco novějšího se vyplatí i finančně.

Core 2 Duo už je použitelný docela dobře, jednak je výkonnější, ale hlavně dvoujádrový, takže i když nějaká aplikace sežere celé jádro, nezatuhne nutně i celý zbytek systému.

PS.:
A ještě mám funkční notebook s Pentiem M… Výkon je na dnešní poměry sice mizerný, ale ne zase tak zoufalý, jak bych od tak starého notebookového procesoru očekával.

Doplnění ke starým Athlonům:
Jak přesně na tom jsou ve srovnání s P4 nevím, ale podle mě to dneska už ani nemá cenu zjišťovat.
Na normální domácí použití dnes už ani jeden z nich není, upgradovat z jednoho na druhý smysl nemá.
Hodí se když takový stroj můžete mít zadarmo a potřebujete ho na občasné spouštění něčeho úplně nenáročného. A v tom případě berete to, co je.
Ale kdyby náhodou bylo na výběr, možná bych bral Athlon, protože má menší spotřebu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi, že autor článku zapomíná na jeden jediný skutečně rostoucí segment trhu a to jsou mobilní zařízení jako notebooky. Tam je potřeba Intel zmáčknou až z něj poteče modrá.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Obávám se, že tam má Intel výrobce "zaháčkované", že jen lepší produkt nestačí....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

S nákupem procesoru je to jako se vstupem do manželství. Nikdy není vhodná doba...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Moc jsem nepochopil, konec roku je nic moc na nákup, počkat rok? To jsou nějaké rozházené časové roviny mi přijde :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na nákup bych taky ještě okamžik počkal až vyjdou nové intelí i3,5,7 a bude možné se kvalifikovaně rozhodnout. Nevhodná doba je právě před vydáním nových produktů, protože a) nové produkty bývají zpravidla lepší (jak tu zaznělo) b) starší produkty zlevní c) konkurence by mohla nějak reagovat

Ale pokud by nebylo před launchem Intelovým, byla by dobrá doba pro nákup. Čekat se dá pořád do kola. Co bude za rok ? Refreshe. A budeme moc čekat zase na nový produkt, kterej bude zase (zřejmě) lepší. Osobně nakupuju, když neplatí první odstavec a potřebuju novej hw.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A pak vyjdou Zen+ a bude možné se rozhodnout ještě kvalifikovaněji a tak dále... :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejhorsi doba jen pokud clovek chce notebook nebo apu. Pro ty ostatni nejak nevidim problem. Coffee Lake ma vyjit pristi mesic a po jeho vydani clovek muze vesele vybrat a nakupovat podle preferenci a obsahu sve penezenky. Cekani, ze za rok vyjde novej ryzen.. novej intel ... To by clovek cekal do nekonecna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by stačilo, kdyby AMD "licencovalo" emulaci Qualcomu https://technet.idnes.cz/intel-a-qualcomm-v-boji-s-08e-/kratke-zpravy.as...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak tu už zaznělo, čekat se dá do nekonečna. Takže kdo potŕebuje nový HW, ten si vybere z aktuální nabídky a bude čekat jen když je na spadnutí nějaká novinka, která by mohla jeho rozhodování ovlivnit.
Čekat nemá příliš smysl.
Co se ale AMD musí uznat, že s jejich produkty je to často o vyladění výroby (viz RX480 vs RX580) a daleko víc o vyladění ovladačú a optimalizaci SW. Takže některé produkty pomalu dozrávají (jak víno ;-D ) jen díky doplnění/odemčení funkčnosti spolu s novým driverem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já čekal rok a půl a pokaždé když vyšel nový procesor tak to ještě nebylo ono a říkal jsem si, ještě vydržím, zlepší se to. No a nezlepšilo se to. Je to furt stejné. Tak jsem nakonec koupil i7-7820X a jsem vlastně spokojenej. Nakonec jsem bral Intel ani né tak kvůli procesoru ale kvůli deskám. Přišli mi líp vybavené.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, že na X299 platformě se dá grilovat lépe a můžete si také užívat nefunčkní SLI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak prečo je konec roku 2017 najhoršia doba na nákup nového CPU ?? To ako na vianoce AMD vydá nejakú vadnú sériu, alebo sa chystá atentát na vedenie firmy ? Kto chce kúpiť Ryzen tak práve koniec tohoto roku je to pravé aj pre tých čo čakali na jeho vyladenie a vyladenie MB. Roadmap samozrejme sľubuje ďalšie "dobrotky". Lenže tie dátumy vydania sú len orientačné a Zen2 môže kľudne prísť na trh až v 2019.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pane autore kdyby mel clovek cekat na nakup IT se vsem nekoupil by nikdy nic, nevidim proste duvod nekupovat dnes Ryzen, nejdriv o rok jak se psalo v clancich predtim bude uveden inovovany Zen+ na 7nm a to jeste ne v masove dostupnosti, dnesni Ryzen plne dostacuje nakolik je to vyrazny odskok od Piledriveru, takovy sestijaderny model R5 1600 bude s prehledem stacit i v roce 2020, vomsjaderny R7 1700 bez debat, ty procesory sou tu dnes, konkurenceschopne a za peknou cenu, vzdyt si vemte ze Intel si sve vosmjadro Core i7 - 5960X cenil na 1210€! a dnes mate moznost koupit si stejne vykonny, modernejsi plus k tomu neporovnatelne usporny(140/65W) 8 jaderny Ryzen 7 1700 za neskutenych 310€!, musite sam uznat ze konkurence v podobe AMD prisla vcas, uspora 900€ ktera muze byt nasledne vyuzita k prerozdeleni mezi kvalitni zakladni desku AM4 ktera vydrzi po 3 generaci Zen-u + Geforce GTX 1070 nebo Radeon RX 580. Rozhodne kupovat procesory dnes, jedine co zamrzi je vyssi cena DDR4 a nedostupnost karet kuli minerum.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jen si dovolím, že zrovna na příchod Zenu se opravdu vyplatilo počkat (jasně, nějaké měsíce, ne rok:) ). Ad ceny DDR4, co jsem koukal, tak jejich cena je vlastně stejná, jako jsem před lety kupoval DDR3 do současného kompu. Jen je mezi tím "sedlo", kdy ceny spadly a pak zase stoupli. Dost možná jsme spíše na tom normálu?:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja šel do Ryzenu nedavno a i když to asi nebyla aktuálně nejvýhodnější varianta sestavy, jsem spokojenej. Hlavně cena/vykon je relativní k možnostem, nárokům a trpelivosti kupujiciho. Jestli obětovat komfort a dal si chodit vařit kafe zatimco pc bootuje? Jsou lide co si koupi Maca za 60 a odchazi s pocitem dobré koupě takže tohle vecne "čekání na vlnu" a analyzovani mi připadá dost marnive..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.