Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nemůžete uhlídat všechny, aneb NCQ TRIM u Samsung SSD versus Linux

A co treba napsat, k cemu a co ten NCQ TRIM je? Jak ja to chapu, tak patrne u SSD zprovoznili novou ficuru, kterou proste linux korektne neumi a presne takova byla i odpoved supportu, ze asi tezko budou opravovat chybu v systemu treti strany a mas si ten NCQ TRIM vypnout .....
O tom, jestli ti prijde ofenzivni, ze ten clovek napsal, ze linux je open source, proto na nej jebou .... tak to je napul problem tveho ega a napul problem toho cloveka, ktery sedi nejspis nekde v Bangalore a anglicky moc neumi .......

+1
-57
-1
Je komentář přínosný?

Chyba je na straně Samsungu, proto ho taky přidali v kernelu do blacklistu.

+1
+32
-1
Je komentář přínosný?

Queued TRIM samozrejme v linux funguje, problem je v firmware disku.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Špatně chápeš psaný text.
"disable Queued TRIM in Linux. Linux will then start using Sequential Trim, which is similar to how Windows does TRIM"
Neboli, u Samsungu implementovali fíčuru, která se ve Windows nepoužívá. A když se ukázalo že jim nefunguje v jiném systému, který ji použít umí, tak prohlásili že se jich to netýká.

Queued příkazy jsou nástrojem k paralelizaci přístupu. Sekvenční TRIM je v tom případě brzda, protože ho lze vyslat teprve tehdy, když všechny ostatní příkazy skončí.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Klasika, neni to windows tak je to samozrejme spatne...
to ze windows NCQ Trim neumi je druha vec a ze ho neumi samsung implementovat ? to vesele ignorujeme, premyslim jestli by me pan Hulan BTJ prekvapil kdyz by to napsal jinak (napriklad korektne) nebo nenapsal vubec :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tady je to zase sraz intelektualu co? Smutne, ze vetsina nerozumi psanemu textu ........ psal sem, ze by to chtelo vysvetlit v cem je teda problem (krom toho, ze to kurvi linux) a co to to ncq trim vlastne je ...... ty minusy si samozrejme zaslouzim, jsem totiz uplny debil, co nevi, co je SSD NCQ TRIM, tak zcela zasadni a zrejma vec, co tu vi samozrejme uplne kazdy ..... ikdyz tak nejak hadam, ze od tebe se to nedozvim:o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jasne kripliku, slapej v tech svych srackach dal. aspon to bude vice smrdet.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu, každý dneska ví, co to je NCQ TRIM, protože si to snadno najde na googlu/wikipedii a jenom debil se na to musí ptát na diskusních fórech.

https://en.wikipedia.org/wiki/Trim_(computing)#Shortcomings

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ty kokso! TED SI MI TO NANDAL! DOBRE TY!
Teda jediny malicky problem je, ze tam neni zadna zminka o NCQ TRIM ...... takze to me jenom utvrzuje, kdo je tu skutecne debil:o)

Na toho impotenta nad tebou nebudu reagovat.

A ten pod tebou to napsal taky "ynteligentne" .... odpoved mu PARADOXNE dava tvuj odkaz a sice, ze linux NCQ koretkne a v plne implementaci proste neumi .....
Coz ovsem nic nemeni na faktu, ze nikdo s nas debilu porad nevi, co je NCQ TRIM .........

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

NCQ TRIM = Queued Trim (tak by se tomu asi melo rikat spravne)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dik za prelozeni zkratky, ktera byla asi vsem jasna:o)))) Vsechny v diskuzi (a hlavne me) zajima k cemu to je u SSD .....

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Chytremu napovez....
Zkus si dat dohromady odkaz na wiki (postnuty vyse): https://en.wikipedia.org/wiki/Trim_(computing)#Shortcomings
S informaci ze ncq trim je queued trim

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Na tohle se snad už nedá odpovědět jinak než

http://cdn.someecards.com/someecards/usercards/wow-you-really-are-a-spec...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

100% souhlasim .... napsal jsem jednoduchou otazku, co je u SSD NCQ TRIM a NIKDO(!!!) to tu nevi a nedokaze odpovedet, kazdy ma jenom debilni kecy:o) Dokonce se najdou lidi, co mi nadavaji, ze jsem debil a neumim najit odkaz a posle mi odkaz na kterem o tom neni ani zminka ... how fucking stupid !!! To je uplne presne jako tohle https://c2.staticflickr.com/2/1368/987251565_22ea2338dd.jpg
Diskuze na cdrku je uz stejna zumpa jak na rootu, Jezek tu pretahal polointeligenty a blazny ..... je to smutne, ale je to tak ..... podivam se tu za par dni, jestli krom stupidnich kecu se tu najde nekdo, kdo vi, co je NCQ TRIM a proc ho linux neumi a kurvi si s tim filesystem:o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jestli neumíte anglicky, klidně nám to sdělte, není problém najít odkaz v češtině.

http://pctuning.tyden.cz/index.php?option=com_content&view=article&id=21...
Queued Trim Command - umožňuje SATA SSD diskům zařadit příkaz Trim do fronty a provést ho podle potřeby

http://www.abclinuxu.cz/clanky/hw-novinky-co-nabidne-sata-3.1
Mezi další novinky se probojovala lepší podpora mSATA z hlediska autodetekce pro lepší interoperabilitu se zbytkem systému, dále efektivnější správa napájení pro SATA zařízení, Queued Trim Command (dokáže Trim zařadit do fronty zpracování v SSD, takže SSD nemusí přerušovat svoji činnost a Trim vykonat jen proto, že si zrovna OS vzpomněl) či možnost hostitelskému zařízení ze SATA zařízení přijímat informace o jeho parametrech a podporovaných schopnostech.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Smutne ze nerozumis vlastnimu psanemu textu. Vetsina lidi reagovala na tve narazky na linux ohledne veci ktere sam nerozumis:
"Jak ja to chapu, tak patrne u SSD zprovoznili novou ficuru, kterou proste linux korektne neumi a presne takova byla i odpoved supportu, ze asi tezko budou opravovat chybu v systemu treti strany a mas si ten NCQ TRIM vypnout ....."
Zkus se priste zeptat bez hloupych narazek a nejspis se ti dostane odpovedi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Preco sa vyjadrujes k temam, v ktorych nemas ani paru o tom, co vobec znamenaju zakladne pojmy?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o aktualizaci firmwarů čehokoli, držím se hesla když něco funguje, tak do toho nedloubej. Hlavně se do toho nehrnu jako jeden z prvních.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

tak intel vydava fw jednou za hoooodne dlouho, a zatim zadny problem :)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

mno.. já třeba stále čekám, až Intel opraví "reset bug" na mSATA modelech 530. A asi se nedočkám.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Pokud myslis nenalezeni disku po restartu, tak mi pripada zvlastni ze by mSATA verze 530 toto nemela vyresena. Moje klasicka 530 to ma vyresene uz dele nez rok a cekal bych ze to bude prakticky stejny disk jen v mensim baleni.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Já osobně nevěřím ani jednomu výrobci SSD. Ta technologie je stále ještě nová a v prudkém vývoji, který sebou zákonitě nese objevování velkých chyb.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak nějak - tuším každý výrobce SSD si už stihl vyrobit nějaký ten průšvih.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

V dnesni dobe je to bohuzel naopak.
A hlavne zalezitost relace. V porovnani s HDD z poslednich let, jsou SSD spolehlive az dost.
Nemit jeste stare disky z let 2000-2002, tak nemam na co zalohovat. Ty dnesni shity chcipaji jak mravenci po postriku biolitem.
To uz je jistejsi se spolehnout na SSD.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Co se týká HDD - menší kapacity (tak do 2TB) chcípají pořád tak nějak stejně, vyšší úmrtnost pozoruju akorát u vysokokapacitních disků.
Jinak SSD je opravdu spolehlivější ale má to své mouchy - u SSD je v podstatě každá havárka destruktivní (tj data fuč), to u HDD neplatí - samozřejmě spoléhat na to nejde. Navíc pokud SSD leží a nepoužívá se, ztrácí data. Ve specifikaci je, že je musí udržet 1 rok, obvykle vydrží víc, ale čím novější technologie tím to je horší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže dnes co není v prudkém vývoji? Každých pár let přijde nový výrobní proces, nová architekura CPU, GPU. Při tomto přístupu nemůžete věřit ani jedné komponentě, kterou v kompu máte.

Podle statistik reklamovanosti jsou SSD renomovaných výrobců (rozuměj Intel) spolehlivější než HDD.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Na reklamační statistiky bych moc nedal. HDD jako mechanická věc určitě bude citlivější na zacházení během dopravy k zákazníkovi, takže těch reklamací hlavně v nezprovoznění disku bude v poměru k SSD předpokládám více. Nicméně to není nic hrozného, data nikdo neztratil, výměna to pořeší. Pokud jde o náhlou smrt v průběhu života, tak zde už bych byl hodně opartný v porovnávání který systém uložišť chcípá častěji.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Hmm. Tak jsem se schvalne podival co muj 840PRO a porad tvrdi, ze DXM06B0Q jen ten posledni... A to je tam minimalne pul roku. Firmware aktualizuji jednou za cas (v radu mesicu) kdyz si vzpomenu, mrknu na bios etc. Co si vzpominam, tak jsem se na SSD dival naposled, kdyz tu byl clanek o degradaci vikonu u tehle rady s casem.

BTW: na tom 840PRO pouzivam i RAPID mode a zatim mi to jeste nezbuchlo. :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Degradace výkonu se týkala 840EVO, nikoliv 840Pro

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Muzete na ten support nadavat, ale vlastne ma pravdu. Protoze je linux open source neda se podporovat. Daji se podporovat ucite distribuce, ale linux jako celek nikoliv. Neda se obecne podporovat neco, co si kazdy muze zmenit na uplne jinou funkcnost.

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Vy nejspíš vůbec nevíte, o cem mluvíte. Linux je hlavně o kernelu. A pokud vývojář vyvine dle specifikace ovladač, který na daném zařízení nefunguje, je problém v tom daném zařízení. Není to nějakou distribucí. A tady v tomto případě šlo hlavně o to, aby obě strany byly spokojené. Samsung at stále prodává sve produkty, zákazník ať dále kupuje jeho výrobky, ale ať ty výrobky fungují tak, jak mají. A když už se zákazník ozve, že mu jím zakoupený produkt nefunguje tak jak má, ať se k tomu výrobce postaví čelem. Teď na tom tratí hlavně Samsung. Lidé, ale také firmy, si jej prostě nemusí vybrat, když se ke svým zákazníkům chová takto.

+1
+28
-1
Je komentář přínosný?

Ale nikdo nikomu nebrani zmenit si prave tu cast v linuxovem kernelu, aby byla najednou nekompatibilni, a vysledek bude stale techniky linux ale najednou ovladace nefunguji. Proto rikam ze podpora se vyjadrila spravne ze linux se z duvodu open source neda podporovat, nerikam ze by samsung nemel podporovat zname distribuce u kterych vi jaky maji kernel.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Kernel je jenom jeden. Distribuce si mohou nastavit specifické kompilační optiony, a mít i pár lokálních patchů. Ale rozdíl je nula nula nic. Nikdo po Samsungu nechce drbat se s distribucemi, ale opravit bug ve firmwaru, aby NCQ TRIM začal fungovat správně. Potom to bude fungovat všude.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Bug je v kernelu, ne ve firmware.

A v kernelu se take bude opravovat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Chyba je ve FW a Samsung to resi. Blacklist v kernelu je jen workaround.

https://bugs.launchpad.net/ubuntu/+source/fstrim/+bug/1449005/comments/54

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Právě že chyba není v linuxovém kernelu! S SSD disky dalších výrobců (Intel, Toshiba, ..) funguje daná funkce zcela bez problémů. Windows, jak zde již někteří zmínili přede mnou, používají jen pomalejší sekvenční variantu TRIMu, a tak se u nich tato chyba neprojevila. Problém je v chybné implementaci u SSD Samsungu. Koneckonců, Samsung to již uznal, ale až s citelným zpožděním. Nejprve tento svůj problém zkoušeli lidé od Samsungu "okecat" nepříliš šťastným a férovým způsobem. Pochvalu si za to rozhodně nezaslouží!

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Takze nejnovejsi verze trimu bude vysadou jen novych windows, jak uz je u M$ zvykem, tedy win 11

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

A víte, že mi to vůbec nevadí, resp. to je pro mne další dobrý důvod, proč neupgradovat na novější verzi Windows? Linuxáři mají k dispozici lepší trim, ale s ním i všechny bugy ve firmware SSD, které k lepšímu trimu váží.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak může být výsadou nových Windows, když v disku od Samsungu nebude fungovat kvůli chybě?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Plkáte nesmysly. Ta funkce je definovaná standardem. Pokud ji zavoláte a provede něco jiného, je to problém zařízení, ne SW, který ji volá. To samé by se stalo i Windows, pokud by tu funkci využívaly.
Pokud by to někdo změnil v kernelu tak, že by to neodpovídalo specifikaci, byla by to chyba kernelu. Ale to se zjevně nestalo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Linusuv kernel je jen jeden. Roste na kernel.org.

To, že je to oss a každý si může změnit cokoliv to jaksi není důvod pro to, že by to nemělo být v Linusově kernelu (který je jen jeden) fungovat. Nikdo taky nereklamuje běh na custom jádře se změněnou blokovou vrstvou, že.

Navíc tento argument se dá i otočit. Ano Samsungu, linux je open source, váš HW nefunguje, dodejte tedy patch, aby váš hw fungoval. Tedy místo toho, aby ta podpora řekla: "neřešíme", měla říct: "ano, tady je patch a budeme dělat maximum proto, aby se to dostalo do vanilly".

Tedy pokud je to tam špatně. Vzhledem k tomu, že se vydává opravený firmware pro hw a v linuxu je ta funkce pro tento hw blacklistovaná, tak je asi všem jasné, kde je příčina toho problému.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ten podstatny duvod, proc SSD nejsou spolehliva a ani brzy nebudou je, ze si kazdy hraje na svym pisecku. Jedinej rozumny zpusob, jak to dostat do spolehliveho stavu, by bylo mit velice low-level vrstvu v SSD a driver v kernelu - pak by mohli vyvojari vsech vyrobcu delat na jednom kodu, a byl by 100x min zabugovanej, nez kdyz si tymy po peti lidech hraji na svem... Kdysi sem cetl na LWN ze s tim souhlasi i ti vyvojari, akorat nejsou schopni dokopat sve manazery k tomu, aby to pochopili, takze mame tydle sr***y...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

OS by spis o takovych vecech jako je trim vubec nemel vedet a nemela by byt jeho starost to obsluhovat. Trim je vnitrni zalezitost ssd a mel by byt resen na urovni sdd FW bez vedomi OS/radice.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A to samé fragmentace fyzických disků, že...? ;)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Fragmentace neni zalezitost vnitrni struktury disku, ale souboroveho systemu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Není pravda. Stejně jako u HDD je základním problémem, že filesystém data nemaže, ale označuje si je jako smazaná a na disku (v blocích) fyziky zůstávají. Proto také mohou existovat nástroje na recovery smazaných dat. HDD ani SSD pochopitelně neví co jaký blok nese. Trim vlastně zajistí skutečné vynulování bloků ve filesystému označených jako prázdné. SSD totiž na rozdíl od HDD výrazně brzdí, když má zapisovat přes "obsazené bloky".

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

A to je presne duvod proc je to vnitrni zalezitost ssd a nema to byt zalezitost OS. Filesystem oznaci data za smazana a misto volne pro dalsi pouziti. A to je vse co ho ma zajimat, tim to pro nej konci. Pokud ssd pro vyssi vykon potrebuje si ty data fyzicky vymazat, mel by se o to starat jeho FW a provadet trim automaticky.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Taky tak to víceméně funguje, jestli se nepletu.... Ale MUSÍ to řešit ovladač OS(t.j. poslat příkaz TRIM), protože disk samotný nezná pojem filesystem, obzvláště jak ten který zrovna používáte označuje data za smazaná.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

"Filesystem oznaci data za smazana a misto volne pro dalsi pouziti."

To označí jako smazaná znamená, že ten FS zapíše na nějaký blok nějaká data. Pro disk je to zápis jako kterýkoliv jiný. To, že FS ta data potom interpretuje jako volné místo, disk vůbec neví a vědět nemůže.

Pro FS (resp. blokovou vrstvu v OS) je disk jen pole bloků (nějaké velikosti) od 0 po maximální. A na toto pole (v případě HDD) jen zapisuje a čte. Disk z těchto operací nic o volném místu, uložených datech apod. nevyčte (to by musel rozumět tomu fs a blokové vrstvě v OS (LVM, MDRAID, a tak)). Celý disk se dá používat jako jakýkoliv jiný obyčejný soubor a tam už se o fs mluvit nedá vůbec.

Právě příkazem TRIM (SCSI UNMAP) sdělí FS disku, že tento blok je prázdný a bez dalšího zápisu jej nebudu číst. Tedy pokud chceš, aby fs nepoužíval trim, tak to dost dobře nejde dohromady s tím, aby fs sdělil disku, že blok je prázdný (protože se to dělá právě trimem).

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Věcí SSD je management životnosti, tedy že si mapu disku adjustuje tak, aby rovnoměrně přepisoval paměťové bloky, ale co v té mapě disku je obsaženo nemá nejmenší páru. V tomto jen vykonává příkazy filesystému, který naopak jako jediný ví co kde je.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Proto taky kupuju pouze SSD od Intelu, přeci jenom větší firmy mají více prostředků důkladné odladění a otestování.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

mám 840 evo 250G verzi, jedu teda na win takže se mě problém s kernelem netýká, ale napoprvé a naposled co jsem updatoval FW bylo hned po koupi. A to jsem ještě musel provést na jiném PC protože u mě to nějak nešlo.... ani už nevim proč, ale tuším že v tom měla prsty deska...

Někdo tu zmiňoval rapid mode, ten jsem chtěl zkusit ale tehdy mi Samsung magician hlásil že nemám dostatek (2G+) RAM, i přesto, že mám 8.....
edit: novější verze už nemaj problém, ani nevim jestli jsem to vůbec zkoušel....

Jo a o jaké degradaci výkonu se mluvilo? sem to nějak nepostřehl (ani článek, ani v použití elektronického služebníka...)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Uz nejaky patek provozuji 840 EVO v Linuxu, zatim bez problemu. Ale podivne chovani Samsungu se mi moc nelibi. Firmwaru ktere meli resit degradaci vykonu tu uz par bylo. Prvni firmware jsem si nahral a i na supportu Samsugu byla krome Windows sekce Mac/Linux pro stazeni firmware. Takze tenkrat asi jeste neplatilo ze linux nepodporuji.
Ted u nove verze firmware uz Linux z popisu vypustili a je tam jen jen Win a Mac. Novy firmware jsem zatim nenahraval prave z duvodu problemu s trimem. Pokud vim tak ten problem se projevuje az po nahrani nejnovejsiho firmware.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

http://www.samsung.com/global/business/semiconductor/minisite/SSD/global...
linux tam uz neni, len win/mac. ale je to iso, takze (asi) to je jedno kde to vypalis.... ci das na usb.
ako mozem pod linuxom skontrolovat, ci mam zapn. NCQ TRIM ?
pouzivam zatial bezproblemov Samsung SSD 850 EVO 500GB (EMT01B6Q) pod 3.13kernelom

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Vim ze je tam iso ktere se da pouzit, psal jsem to spis kvuli te podpore linuxu, ktera tam predtim ze strany Samsungu byla.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Podle me to jednoduse zkontrolovat nejde. Z vypisu dmesg lze vykoukat, jesi je zaply NCQ (nutno mit radic v modu AHCI) ale jesi je NCQ TRIM nasledne odfiltrovanej primo kernel driverem, tak to asi nijak poznat nejde. Takze bych asi doporucil aktualizaci na novejsi kernel, kery to uz ma zablacklistovany. Ja osobne na AHCI nejedu, takze to neresim.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

No mně se hlavně nelíbí, že vůbec nějaký nový firmware vydávají, to je neklamná známka, že v něm sou chyby, takovým SSD je lepší se vyhnout.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

LOL, a ono se neska vyrabi neco bez chyb?
To ze FW update neni jen znamena, ze chybu jeste nikdo neobjevil, nebo nebyla tak fatalni, aby se s ni zacal vyrobce zaobirat. Vzpomenme jen co chyb mame v CPUckach, kere se opravujou skrze updaty mikrokodu (a nektere chyby nejsou opravit ani tak) a bude snad nekdo tvrdit, ze si kuli tomu ten procak od intelu nekoupi? =D

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějak... Já bych ještě dodal, že první Pentium od Intelu neumělo ani dělit správně (celé řady čísel při dělení házely hausnumera), ale Doom na něm jen letěl :) Protože v Doomu se toho opravdu moc nepočítá (a už vůbec se nedělí, to je fuj pomalá instrukce :-D ).

A když nám Autocont P90 vyměnil za novou, opravenou, tak jsem pozoroval zásadní propad výkonu. Ze stabilních 30fps to najednou bylo kolem 25 - 30fps, takže občas to zacukalo jak hrom.

A nevím o tom, že by Intel zkrachoval a zákazníci ho poslali někam s CPU, jenž neumí ani to základní, co by CPU umět sakra jako už mělo - počítat.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Já provozuji 3 SSD disky, OCZ Vertex 3 60GB, Intel 320 40GB (ten co tu tak něžně týrali) a Kingston SSDnow V+200 60GB. No a všechny fungují skvěle (klep, klep, klep) a nikdy jsem jim firmware neaktualizoval :).

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Já firmware aktualizuji, ale jen náhodně, když si vzpomenu se podívat. Myslím, že se to celkem vyplatí, protože update firmware bývá málokdy kosmetický, většinou řeší nějaké bugy a spousta takových se může poťouchle projevit až časem v určité konstelaci (to měl i "můj" Crucial, mě se to nicméně neprojevilo, měl ještě málo najeto). Koneckonců proto je u toho informace, podle které lze zhodnotit, jestli to pro mě smysl má nebo ne.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Né že by to nemělo precedens
https://bugzilla.kernel.org/show_bug.cgi?id=71371
Na tom blacklistu těch disků bude zřejmně víc, né-li teď téměř všechny, které tuto inovativní vlastnost podporují....

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Me by zajimalo, jestli DIIT / CDR nekdy vubec upozornilo na obrovsky bug Samsungu EVO 840, ktere jsou ve svete jedny z nejpopularnejsich disku diky pomeru cena / vykon. Mimo CR je tenhle problem dobre dokumentovany a Samsung uz vydal dva opravne firmwary s nastrojem na obnoveni vykonu. Slo o to, ze cim dele jsou data na disku, tim je jejich cteni pomalejsi a to citelne. Tyhle data muzou byt napriklad soubory OS, takze se v dusledku zpomali najizdeni OS, nebo otevirani aplikaci. Nikde na DIIT jsem zadne info o tomto obrovskem bugu nenasel a je mozne, ze spousta vlastniku EVO 840 v CR ani nevi, ze jejich SSDcko cte castokrat i nekolikanasobne pomaleji (<10MB/s) nez bezne HDD.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Bug způsobený tím, že data na TLC nevydrží dlouho a řadič se místo čtení musí zabývat věštěním ze zbytků. Nový FW data periodicky refreshuje, čímž ale zas zkracuje životnost buněk
http://www.anandtech.com/show/9196/samsung-releases-second-840-evo-fix

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak. Netreba kupovat pofiderne kvalitne TLC a radsej si priplatit za 3D V-NAND rady Pro, kde je udavana zivotnost (a to rozhodne na styl "minimalnej trvanlivosti") 300TB zapisu, so zarukou 120 mesiacov na samotny disk. Jedneho casu jeden pan z PCT predaval 1TB 850 Pro po 7400Kc, sam som si jeden kupil a je to uzasny disk (v tomto pripade este k tomu za uzasnu cenu). Skor zomriem, nez sa ten disk znici. ;)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Mám dva kusy Samsung 850 Pro disků po 250G velikostech a firmware neupdatuji vůbec. Nějak mě to nezajímá, protože disky fungují jak mají a to je celé.

Nadto je jeden používán na originálním SATA rozhraní, kde při maximálce asi 120MB/sec propustnosti a dalších radikálních omezeních je vcelku jedno, zdali by se něco dalo dělat o něco rychleji, nebo ne. To rozhraní je brzda.

Pokud někdo chce rychlost, tak musí jít do PCIe M.2 - takové malé SSDčka na základní desku a to je pak rychlost! :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Mám Crucial m4 128GB z května 2013. Jeho firmware jsem nikdy neaktualizoval. Po přečtení článku jsem zjistil, že mám firmware 040H, novější je jen 070H (z února 2013). Má to smysl aktualizovat, když mi všechno šlape bez problémů? Nerad bych si tím něco "rozhasil", nebo přišel o systém. Firmware už jsem aktualizoval u různých věcí, ale nikdy ne u systémového disku (na SSD).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.