Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nikon v hluboké krizi?

Zásadní problém Nikonu je, že naprosto neposlouchá požadavky a přání zákazníků a dělá úplně nesmyslný rozhodnutí. Poslední zhovadilost byla Snapbridge, na té zhovadilosti postavil marketing několika přístrojů z nižší třídy.... Propagoval to jako největší inovaci, přitom úplně nesmyslná fičura. Já to použil snad jen jednou a ještě s tím byly neskutečný problémy se připojit. Další věc jsou objektivy, ceny jsou příšerný a to není jen případ Nikonu ale i ostatních, v dnešní době, kdy Sigma dokáže vyrobit něco, co opticky totálně drtí originální produkty od Nikonu za třetinovou cenu je taky šílený. Sigma má parádní skla, sice mají občas problémy s FF a BF ale to jde vždy nějak seřídit, případně vybrat dobrý kus. Z principu, když mám silnou konkurenci, tak dělám něco na její překonání... Ne, Nikon místo toho aby zlevnil, tak zdraží o desítku procent a nastřelí neskutečnou cenu, neuvěřitelný... Těla fotoaparátů jsou ten samý případ, co se týče cen...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Přijde mi docela příšerné, stále prohlašovat za jakýsi svatý grál inovaci, když ergonomické rozhraní, vlastnosti a funkce zrcadlovky se cizelovaly dlouhá léta a cokoliv se vymyslí navíc, je většinou pro používání na škodu. Platí to navíc všeobecně, nejenom na fotoaparáty. Místo aby se inovovalo na správném místě, uvnitř, například lepšími snímači, vyšší výdrží baterek, ... przní se právě to, co bylo na výrobku zásadní a proč se prosadil.

Platí to nejen technicky, ale i v dalších oblastech, například marketingu a prodeji. NIKONí skla nebyla nikdy v minulosti tak absurdně předražená a dá se říci i mizerná, v porovnání s konkurencí, jak bylo řečeno se Sigmou a to nejen "Art". I CANON nabízí za stejně peněz více muziky.

Co na druhou stranu kvituji, jsou malá APS-C těla novějších řad, třeba D5x00 jsou opravdu pěkné. Se Sigma objektivy to není nic proti ničemu.

Zmiňovat případ Olympusu jako úspěch je asi poněkud nadnesené, vždyť uplynulé období bylo pro 4:3 doslova katastrofou. Zachránil to Panasonic svými na video orientovanými modely a pak Olympus navázal na Pen, takže propad nebyl absolutní - něco z portfólia jim zůstalo. Ale kde je výborně rozjetá pozice Olympusu v profi a polo-profi digitálních zrcadlovkách? Ve psí: jejich postavení se vypařilo. Prošustrovali to, většinu uživatelů dokonale otrávili a co zůstalo, zničili předražením.

Navíc se ukazuje, že majitelé menších formátů než APS-C nekopírují chování majitelů DSLR a nenakupují objektivy jako o závod, nestaví si domácí skladiště optiky pro každou příležitost, kdepak. Mají pár kousků a to jim stačí. Protože tyto systémy si neřídí profesionálové ani polo-profesionálové, ani zapálení amatérští fotografové - a když, tak jen jako doplněk, takže jim stačí maximálně tři objektivy, dál nejdou. Ano, nějaký malý 4:3 a k tomu tři palačinky, to je moc pěkný doplněk většího DSLR systému, ale nic více.

Jak jsem už několikrát psal, před časem jsem celý DSLR systém se vším všudy prodal a místo něj pořídil na zkoušku Sony RX1RII a zjistil, že mému použití vyhovuje - což je možná tím, že jsem byl kdysi zvyklý fotit s hledáčkovými kinofilmy s pevným, trochu širším objektivem, takže mi možnosti zrcadlovky na moje spektrum použití příliš nechybí - fotím totiž obvykle tzv. "street foto" neboli živou fotografii a tam je dalším plusem proti DSLR nenápadnost, s tímhle přístrojem nevypadáte profesionálně. Tento Soňák se mi zdá úspěšný jako ukázka dobré inovace - totiž žádné - je to pořád starý dobrý hledáčkový foťák s pevným širokáčem. Že má úplně jiné vnitřnosti a není v tom cívka s filmem, na používání nic podstatného nemění.

Snaha vymyslet kočkopsa nebývá většinou úspěšná, v oboru fotografické techniky se to neosvědčilo stejně jako kdekoliv jinde. Není to tím, že by lidé snad byli konzervativní, ale prostě tím, že požadavky vedou k vytvoření určité klasické formy výrobku, kterou už "objevily" předešlé generace.

Ale bezpochyby velká DSLR se nedá ničím nahradit, jen lepší velkou DSLR. Je to zkrátka mnoho desetiletí prověřený koncept, který se nedá "inovovat" tím, že k němu přimontujete "hentý oný bazmek".

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zdar,
ja fotakum nerozumim.

Ovsem prectu-li si v blogisku:

"Podobně jako Microsoft příliš dlouho spoléhal na Windows, vysmívaje se Linuxu, aby jím později byl převálcován"

Tak si reknu, tak to jooo, jestli Nikona prevalcovali jako byl prevalcovan Microsoft ....

:-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Úplně stejně byl totiž Nikon převálcován :)

Pan Ježek, jako obvykle, mele totální nesmysly, ale na to už si tu všichni asi zvykli :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V desktopu? Ne. V serverech? V mobilech? Ano. Celkový počet? Řekl bych že linux je na tom už líp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS sa na serveroch nikdy ani nesnazil.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

V mobilech vubec linux neni.

V serverech ano ale v tech Microsoft nikdy prevalcovan nebyl, on tam totiz nikdy nemel na ruzich ustlano a nikdy nedominoval, byl Unix, byl Solaris, i ten linux tam nastoupil hned od zacatku.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Co to meleš? Na čem myslíš, že Android je založen?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na Jave! Android ma s linuxem asi tak spolecneho jako Trabant s Ferrari, oboji jezdi na benzin. :-D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Trabant a Ferrari jsou oboje auta.

Android ma Linux kernel? Ma. Ma bootloader ? Ma. Ma shell, graficke rozhrani, aplikace ? Ma. Takze Android splnuje vsechny podminky, aby se dal pocitat mezi linuxove operacni systemy.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A Windows 10 jsou taky linuxovy operacni system? Protoze to taky obsahuje vsechno vyjmenovane:

https://msdn.microsoft.com/en-us/commandline/wsl/install_guide

:-D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Delate ze sebe jeste vetsiho idiota, nez ve zkutecnosti jste. Android OS bezi na Linuxovem kernelu, Windows 10 snad taktez ?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

odkedy má windows linuxové jadro?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Android je len java nadstavba nad linux kernelom

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, oklesteny linux kernel na kterem funguje oklestena Java Virtual Machine z toho vazne linux nedela. Snad nikdo kdo neni smyslu zbaveny, nemuze tvrdit, ze to je linux. :-D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Smiřte se s tím, že cokoliv co je založeno na Linuxovém jádru je Linux ať tomu budete říkat jakkoliv.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

S ním se nemá cenu hádat, mi přijde, že všude kam píše, tak píše hovadiny aby vyprovokoval lidi... Už to pozoruji delší dobu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Urcite ne, dodnes jsem myslel, ze pocitat Android do linuxu je nejaka ujeta myslenka Marka Shuttlewortha, ale koukam, ze je vas vic.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Vsechny casti, ze kterych se Linux sklada najdes i v Androidu.

Takze ano, dalo by se rict ze Android je distribuce Linuxu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak jo kdyz zavru obe oci a zacpu nos, tak mozna ten smradoch Android je z odrenyma usima linux. :-D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Na to že si niekedy používal linux ako si sám tvrdil si trochu pribrzdený, linux je jadro nie distribúcia. Android má linuxové jadro.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Android ma podvozek (jadro) oklestene linuxove. Tim veskery "linux" v Androidu konci.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale linux je len jadro a je jedno či celé alebo oklieštené, nerob sa blbším než si.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

linux ako OS de facto nie je je len linux kernel (jadro) a na nom sa stavia distribucia.
Linux je jadro unixoveho typu (Linusov Minix) napisane je v C s GCC a Asembler rozsireniami.
Je zakladom systemov oznacovanych ako GNU/Linux.
viac z teorie https://www.gnu.org/gnu/linux-and-gnu.html

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V krizi jsou snad všichni výrobci foťáků, prostě proto, že jejich prodej klesá. Můj názor je, že nejhůř dopadne Canon a Nikon, protože se stále zuby nehty drží zrcadlovek.
Nechápu, proč v článku není zmíněno Sony, protože má z mého pohledu našlápnuto nejlépe a je to firma, která nejvíce podkopává pozici Canonu i Nikonu. Osobně jsem bezzrcadlovkám zpočátku moc nevěřil, ale teď už v nich vidím budoucnost. Ohlas, který vzbudila Sony Alpha a9, je toho důkazem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vidim to podobne, je spousta puvodne zarytych zastancu Nikonu a Canonu co presli na systemy Sony, at uz DSLR ci mirrorless, jsou spokojeni. Tech co presli opacnym smerem bude mnohem mene. Snad jen obcas neni takovy vyber objektivu. Mozna se pletu, ale tu tendenci vidim u video blogu na youtube.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja som "prechádzal" z Nikonu na bezzrkadlovku Sony, ale v žiadnom prípade nemôžem povedať, že by som bol spokojný. Je to malé, dá sa tým fotiť, stálo ma to menej peňazí, ale na zrkadlovku sa to nechytá. Jednoducho sú to foťáky tak na dovolenku, ale ani nedokážem spočítať koľko záberov mi uniklo len kvôli pomalému zapínaniu toho "fotoaparátu", alebo nemožnosti ho rýchlo ovládať a zmeniť/upraviť jeho nastavenia.
Ja osobne to vidím tak, že ľudia ktorí chcú iba rekreačne "cvakať", oni budú s mirrorles spokojní a pre nich má prechod z DSLR zmysel, ale ten kto potrebuje reálne fotiť, ten sa nakoniec k DSLR vráti, lebo okrem ceny a hmotnosti má ten systém navrch vo všetkom.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ona je dost na vině i skutečnost, že dnes lidi kupují víc foťáků s tím, že chtějí něco co udělá obstojnou fotku, ale hlavně tím chtějí dělat videa ať už do rodinného alba nebo na youtube a to trochu změnilo trh. Pořád jsou tu ale lidé, kteří chtějí primárně fotit a jsou ochotni přinést nějaké ty oběti v podobě pohodlí nebo moderní technologie (no to druhý dost s rezervou) a ti si rádi zaplatí za zrcadlo. Můžu s klidem říct, že mně nevadí mít na krku 2,5kg :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, mam aj bezzrkadlovku ale s nou sa profi veci fotit nedaju.
Nikon D700, D750 a D80 s objektivmi sa sice tazko nosia ale dokazem s tym fotit :D nie len cvakat a potom vyberat co sa podarilo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

D750 je a ještě dlouho bude dělo. Jaké k ní používáš objektivy?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Este len teraz v nich vidis buducnost? :D :D :D Pre obycajneho Jano fotografa tu buducnost uz davno je. Hocijaka Sony alfa bezzrkadlo za 400€ je lepsia volba ako rovnako draha - tazka - velka zrkadlovka od Canonu ci Nikonu. Svojho casu sa dal kupit taky Samsung APSC NX3000 za 250€ , a ked mi ide len o kvalitnu fotografiu, tak v tej cene neexistoval konkurent. Ani rozmerovo, ani cenovo, ale s ohladom zrieknutia sa napr. hladacika. Kontinualne fps a podobne blbosti hadam obycajneho Jana ako som ja ani nezaujimaju :)

Zrkadlovky melu z posledneho a tazia u beznych kupujucich jedine zo svojho mena, ale staci mala osveta a o tie velke tazke kravy uz nikto nezakopne. Aj tak, poslednu dobu co chodim po dovolenkach som si vsimol jednu vec. Trh sa meni celkovo, uz neje zaujimava kvalita fotky, vsetko je len facebook konzum. Ked som pred 5 rokami videl kazdemu cinanovi zavesenu zrkadlovku na krku, toho roku to vyrazne poriedlo a cinaci drzia v ruke iphony. Ludia su zmagoreti lebo minule sa ma pytala znama, akoto, ze jej fotky z iphonu nesu take dobre ako tie z mojho fotaku ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jano fotograf nepotrebuje ziadnu Sony Alfu ale poriadny kompakt (aj za 400€) je lespia volba.

Zrkadlovky nemelu z posledneho, stale maju svoje pevne miesto na trhu. To len boli v mode a kupovali si ich ludia, ktory ich nepotrebovali(kupovali si ich len preto, ze to bol trend). Kupovali si ich aj ludia, ktory tuzili po kvalitnej fotografii a stracali sa v mori kompaktov, kde 99% z nich pri horsom svetle produkovalo zasumeny a rozmazany hnus(pixel war navysila predaje zrkadloviek)
Tato modna vlna opadla, to je vsetko. Zrkadlovky nemelu z posledneho, len si ich znovu kupuju len ludia, ktory ich potrebuju a vyuziju.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"nejhůř dopadne Canon a Nikon, protože se stále zuby nehty drží zrcadlovek."
Nesmusí to tak být. Oba hráči měli dost času, aby sledovali změny na trhu, o které se zasadili firmy jako Olympus, Panasonic, Samsung nebo Sony. V případě Canonu jasně vidíš, že už mají velmi schopný DPAF systém u svých "zkušebních" EOSů M, které jsou tržně velice úspěšné. Jestli v roce 2018 opravdu přijdou s alespoň poloprofesionálními bezzrcadlovkami, úspěch mají zaručený. Nikon zas měl velice slušný systém 1, který tehdy nabízel snímání 60 FPS. Celkem věřím, že Canoní a Nikoní FF CSC budou lépe vybalancované (velikost těl vs. velikost objetivů) než předvádí Sony, která těží jen z toho, že byla prvním FF řešení bez zrcátka.

"Ohlas, který vzbudila Sony Alpha a9, je toho důkazem"
Jediný důvod, proč je o Sony slyšet víc, než o Olympusu nebo Panasoniku (a dříve Samsungu) je, že jde o a) FF, b) je to firma geeků, co vyrábí výrobky pro geeky, což koresponduje s dnešní dobou. Přitom běžným lidem (konzumistům) plně dostačují kropové formáty.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sony Alpha a9 jsem uvedl jako příklad foťáku, který řeší nevýhody bezzrcadlovek (zpoždění hledáčku, malá výdrž na baterii, ostření) a naopak začínají převažovat výhody toho řešení. Určitě to není foťák pro každého (už kvůli ceně), ale postupně se ta technologie dostane do nižších modelů.

Canon a Nikon s nějakou bezzrcadlovkou určitě přijdou, ale už teď je pozdě. Vždycky je lepší být leader než dohánět něčí náskok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Preco by uz malo byt teraz neskoro? Bezzrkadlovky sa snazia vyplnit dieru na trhu, ci a ako uspeju zalezi od viacerych faktorov. Necakam, ze obsadia nejaku vecsiu cast trhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já naopak čekám, že bezzrcadlovky budou mít většinu a zrcadlovky budou minorita. A kladu si opačnou otázku, proč by neměly uspět? Pro zrcadlovky nevidím do budoucna žádnou výhodu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@David Ježek: Nikon se z toho vyhrabe, zatím má slušné tržby = zdroj peněz na vývoj. Jistá forma risku však bude nutná. Ale horší to bude s Pentaxem. Myslím, že do 5 let bude na smetišti dějin.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

bude zalezat na tom, co Ricoh so znackou Pentax urobi, je dost mozne ze pojde znacka do ciny, mozno Amkov, Kiccy alebo ktosi to kupi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja neviem ale mne sa z toho teasru na d850 zda ze tam bol prezentovany hlavne neskutocny dinamicky rozsah , kde vedla slnka je vidno i hviezdy ..... ci sa mi to len zda ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdá, to byl měsíc :-P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezdá, opravdu je tam výhod a západ slunce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Davide, podle mě tam bude obligátní 42Mpix BSÍčko, proto se z toho snaží vyžmuňkat trochu marketingově debilně ten 8k timelapse (asi našli jejich markeťáci něco, co nikdo "oficiálně" nenabízí). Těžko jim Sony dá něco lepšího, to už by tuhle 42Mpixlovku měla třeba 810, natož aby jim dala 75Mpixel.
Já osobně s tvojí skepsí tolik nesouhlasím, ano, není už dááávno doba F4, nicméně na 850 se těším a bude to první Nikon, o kterém budu vůbec uvažovat. A to díky dynamickým a citlivostním vlastnostem předpokládaného snímače plus dostupnosti objektivů na ten bajonet.
Bezzrcadlovku si z toho teoreticky udělat taky můžu něčím jako LiveView, ale bojím se, že kdybych měl byť A7 (taky zvažuju, ale odrazuje mě dostupnost objektivů), tak mi bude chybět ta "díra do světa", prostě průhled přímo přes objektiv ničím nenahradíš, jako ničím nenahradíš kozy a objem motoru :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zbytocne citove vylevy. starej generacii co to zazila, uz je to jedno, ti uz len cakaju kedy ich daju do hrobu. ziadna nostalgia. a mladej generacii co to nezazila, tej je to tiez jedno :) staci im ze to ich bude prepojene na instagram :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, proč jako 'technik' bych měl "zázraky" očekávat k 10 - desátému, 50 - padesátému, 100 - stému výročí. Vývoj jede, a buď se náklady do směru vývoje odhadnou "ve správnou dobu a na správném místě" nebo je průšvih. VÝROČÍ "jakkoliv velká" nechávám politikům a 'medialistům'.
Pamatuji si v IT kolik značkových firem startovalo od 90tých let tablety - a pak přišla pravá doba - a štěstí měl právě krachující Apple, kterého zrovna tahal z finančních potíží Microsoft.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.