Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nokia 3310 se nevrátila

ty idi*oti to totalne zprasili, 3310 mela svuj paradni design a oni z toho udelaj nejakou nepovedenou hnusnou lentilku

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S tímto telefonem nemám problém. Půlka cílovky jsou staří lidé, kteří si těžko zvykají na nové věci a dotykáč je na ně moc. Druhá půlka budou nostalgici, podoba tam je a pokud dle slibu dodají výměnné kryty, půjdu do toho i já. Hipstery a sluníčkovou mládež ignoruju, sebevrežedné tendence je vylučují z cílové skupiny.

Konstrukce vypadá povedeně, možná mohl být telefon trochu tlustší s ještě větší baterkou. Technologicky bych mu vytknul nepřítomnost 3G pro volání. 2G už dávno nepokrývá všechny oblasti a majitelé by se mohli potýkat s problémy ohledně pokrytí. 3G nabízí levné čínské napodobeniny dávno, nechápu, proč není v originále.

Stejně bude hlavním tahákem had a vyzvánění :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"možná mohl být telefon trochu tlustší s ještě větší baterkou"

Tedy něco jako o čtyři stovky levnější Nokia 150? Přesně o tom článek je, je to dražší a navíc to nic moc nenabízí.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Stopadesátka má stejnou baterku a taky cenťák na tloušťku (13,4 oproti 12,8), takže nechápu dotaz :-(

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stopadesátka má slabší baterku (1020 vs 1200) a vydrží s ní stejně. Cena nižší. S 1200 mAh baterkou by vydržela jistě déle a pokud je to opět nějaké to BL-něco, půjde vylepšit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prave pro stare lidi byla stara 3310 vynikajici, a nova 3310 naprosto nevhodna. Duvod? Ovladani. Pohodlne navigovat pomoci okraju tlacitka a potvrzovat stredem (bez stisknuti smeru omylem) je pro starsi lidi casto problem. Tohle u puvodni 3310 bylo absolutne blbuvzdorne a nebyl problem mobil ovladat i pri snizene pobylivosti/citlivosti prstu.
Z tohoto pohledu toto neni 3310 ale nepovedena napododobenina.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

3G se vsude mozne vypinaji, nema cenu do telefonu cpat jejich podporu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

U nás například ne. Konsolidovaná O2-TM síť obsahuje nové 4G vysílače na kopcích a 2G/3G vysílače ve městech, kde je dodatečně zpřístupňováno i 4G. Vzhledem k tomu, že se se 4G nedá telefonovat (VoLTE neumí všechny telefony a navíc musí mít VoLTE telefon i ten, komu voláte), tak 2G i 3G tu bude minimálně ještě 3 roky, kdy se počítá s nasazováním 5G technologie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No nevim, ten komentar je to uplne missleading. 2G/3G se vicemene jiz nerozviji. Rozviji se primernae jen 4G pokryti. Jen tak mimochodem, 4G je na 99% tam, kde je i 3G. 4G ma jiz mnohem lepsi pokryti nez 3G, ale to by byla jina debata o nizsich frekvencich...
To nejdulezitejsi, proc musi mit pri VoLTE call party A i B VoLTE capable termianl? To je mi novinka a to o tom neco vim. Samozrejme to neni pravda, jedine co se stane, tak se degraduje kvalita kodeku na tu nizsi, ale transcoding samozrejme fungovat bude!
O 5G bych radeji moc nemluvil, pokud o tom opravdu neco nevite... Napred si zjistete, co vlastne 5G opravdu je. To ze existuje 5G Logo a vsichni velsi hraci chteji implementovat 5G jeste nic nerika o tom jak vlastne 5G bude vypadat. Standard neni, architectura je porad nejista, slicing je jiz na 4G a nekteri tvrdi, ze to je vlstane uz 5G. Schoda je snad pouze u 5G NR na vyssich frekvencich. Tedy nic pro poradne pokryti...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nori a svedi uz teraz vypinaju 3g ))) tusim aj dansko

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Symbian v té "reinkarnaci" dost chybí - ta parodie na OS co tam je toť nezdařený firmware, který má každý šuntový mobil. Ničím tedy nevyniká a nikoho nepřekvapí.
Také bytelnější zpracování by si tato Nokie zasloužila, chybí i podpora novějších sítí - 3G.
Už na první pohled jde o lacinou čínskou napodobeninu původní Nokie 3310, nikoliv o návrat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a k cemu ti bude 3G kdyz ho cesti operatori postupne vypinaji ?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Když tam vidím GSM 900/1800, takový dotaz. Tato norma tu s námi bude ve spektru "na věky" jako taková sociální jistota a nebo se někdy v blízké či vzdálenější budoucnosti vypne, aby uvolnila místo mladším normám?

Po světě se tak už děje pokud vím, pak jsou tedy země kde nikdy nebyly GSM sítě používány (vím o Japonsku), ale jak u nás či obecně v EU, to nevím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tuším, že v USA teď 2G vypnul první operátor jako nepoužívaný "přežitek".
Naopak u nás má 3G slabší zázemí než 2G, takže stěží vypnou něco, za co zatím nemají náhradu. (a ne, 3G narychlo dodělávat nebudou a LTE je na telefonování nepraktické, takže asi zůstaneme u 2G na věčné časy a nikdy jinak)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To se pletes c CR se 3G vypina a do budoucna se s nim nepocita, bude tu pouze 2G a LTE

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Evropa vypne 3G a necha 2G, USA to maji naopak, nechaji 3G a vypnou 2G.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Aha. Dík.
Z hlediska kompatibility ta evropská verze asi dává větší smysl. Nechá se nejzákladnější a nejpokrokovější a mezistupně se pošlou k šípku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sám provozuji už dlouhá léta dvě Nokie 1600 jako záložní telefon a jako domácí telefon. Nedávno jsem k nim koupil nové baterie a počítám, že minimálně dalších pět let vydrží.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No, já si myslím, že tyhle reinkarnace nemohou prostě fungovat.
Už z principu.
A proč?
No protože ROHS…
:-(

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Viz http://www.diit.cz/blog/nokia-3310-se-vraci

RoHS byl hned první zádrhel, který jsem popisoval.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jj, na tyhle EUsračky celá západní civilizace dojede… …a řekl bych, že už to začíná jít docela nehezky z kopce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Těžko. Mám výrobky s ekologickou pájkou a stále drží. To že mobil nevydrží 15 let jako původní 3310 je i úchylům přes kvalitu jako jsem já, celkem jedno.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To jsem nějak nepochopil, jednou mu odporuješ, že tvoje výrobky stále drží a pak sám řekneš, že to těch pár let nevydrží (ano, 15 let je jen pár let, moje některé výrobky jsou starší a drží). Nakonec z tebe vypadne, že je ti to jedno. WTF?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To nepochopení je oboustranné. 15 let není pár let ani u automobilu, natožpak u elektroniky (TV, PC, mobily atd.). Je směšné chtít po mobilu za dva litry aby vydržel víc jak cca 3 roky nenáročného užívání. Pájka není vůbec podstatná, protože „odejde" např. kvůli opotřebovaným plastům kazícím vzhled.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenom doplním, že nikoliv náhodou jsou tři (tedy mně známé) výjimky pro RoHS: letecký průmysl, automobilový průmysl a zdravotnický průmysl. Proč asi?
Podle mého názoru není vůbec směšné chtít po mobilu za dva litry, aby vydržel víc jak 3 roky. Já osobně provozuji mobil (který je určen výhradně jen na telefonování a sms a baterka mu v provozu vydržela i 14 dnů (nyní jen týden)) a po 3 letech vypadá stále jako nový. Koupil jsem ho v Japonsku, stál něco lehce přes tři litry a není RoHS! Kolik ten už přežil pádů na zem! Docela mne ssssštve zjištění, že kvalitu v Evropě již nejspíš neseženu…
A že díky RoHS se výrazně zvedla poruchovost a zmetkovitost, že výrazně klesla spolehlivost a výdržnost — to je doufám nezpochybnitelný fakt!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože u latadel a automobilů se očekává provozování v maximálním rozpětí teplot. V lékařství je to částečně také (vybavení mobilních přístrojů nebo přístrojů umístěných v autě) + snaha o bezchybnost za reálnou cenu bez zbytečných blbostí. Lékařské přístroje se také pečlivěji recyklují - jde o úplně jiný level kontroly recyklace než u spotřební elektroniky i vzhledem k počtu.

Rozeber si staré video a nějaké z posledních let výroby. Ono to není jen o pájce. Viz, třeba provedení chladičů/systému chlazení u notebooků. MTB jako ještě horší příklad kde pájka nehraje roli. Chceš kvalitu? Kup si levnější sedmi až osmikolečko a vyhni se výrazně dražším devíti až jedenáctikolečkům s třetinovou životností.

Když chceš po mobilu za 2k aby vydržel víc jak 3 roky, tak máš holt obrovské nároky na kvalitu. Mobil za 10k by měl vydržet kolik? Mně elektronika s eko pájkou (vyrobeno po roce 2002 atd.) drží celkem dobře a pokud odchází, tak je to kvůli něčemu jinému.

PS: Japonský mobil za 2k co má pefektní plasty i po 3 letech by mě zajímal. Bez ironie. IMHO bude designově hnusný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Máte tu nezpochybnitelnost někde podloženou? Nějakým seriózním průzkumem? Docela mě to zajímá. Beze srandy.

Že pájka bez RoHS může potenciálně způsobovat problémy je známé, ale OPRAVDU jsou problémy s elektronikou dané pájkou? Moje zkušenost je jiná. 1) nekupuji úplné šunty a opravdu si nepamatuji, kdy mi něco z elektroniky jen tak chcíplo (odpálil jsem kde co, HDD odešel mechanicky, LCD displej na rozklad panelu, vlastně jo, HP monitor po 5 letech, pruhy, ale to zřejmě nebylo pájkou ale rozpadem panelu). 2) nejšuntovější jsou určitě kondenzátory a to není nic o RoHS, ale o katování kostů.

Různé chcíplé grafiky zralé na překuličkování budou na tutovku přetěžované teplotně a je tu opět otázka, dal-li by to oldschool cín bez problémů nebo o nějaké procento déle (studeňáky vznikaly vždycky, není to nic nového).

P.S. RoHS legislativa není jen záležitost EU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

tak ale hype okolo toho cinania v Barcelone spravili poriadny.
Nuz ale toto je dost zle nastaveny "lacny" telefon. mam Nokia 113, ktoru som dostal ako darcek niekde (asi MT operator) ktora vydrzi ciste ako telefon 12-14 dni, a ak nieco ciste na telefonovanie nove, tak uz radsej Aligator R20 eXtremo. Ma ho kolega a plna spokojnost.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Říkat finskému startupu HMD Global "číňani"? No, dělá jim to sice FoxCon, ale ten dělá i pro Apple. Říkáte iPhonům ... "číňani"? Asi ne, co?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nove nokie zatial nedizajnovali Fini, ale cinania, llepsie povedane tajwanska spolocnost ktora robi aj pre HTC. mozn casom.
Myslim dizajn elektroniky nie vyzor
Apple si dizajn robi sam, vyraba sa to v Cine.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jedno rceni zni "ani sebelepsi marketink nedokaze dlouhodobe prodavat spatny produkt.."
Klidne se vsadim, ze tento mobil velice rychle upadne v zapomneni.

Jestli to melo byt neco pro seniory tak: ovladani sipkami (uz to tu bylo receno), citelny e-ink display (takze v save modu budou viditelne udaje o casu, neprijatem volani, sms atd).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nová Nokia 3310 je jen překrytovaná Nokia 222: http://m.mobilmania.cz/nokia-3310-je-vlastne-prekrytovana-nokia-222-a-ha...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tak to je pekne :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„V této cenové kategorii už lze sehnat skutečně bytelné outdoor telefony a když pár stokorun přihodíte, pořídíte už i nějaký levný smartphone. "

Ty bytelné outdoor telefony nemusí všem sednout designově, velikostně, hmotnostně. No a k tomu smartphonu. Doporučovat dotykáč za dva litry je hodně zavánějící.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co si mam predstavit pod: "polarizovaná vrstva pro lepší čitelnost na přímém slunečním světle"?
Na LCD bez polarizacniho filtru by clovek nic nevidel. Dalsi polarizacni filtr uz maximalne snizi jas displaye...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Říkám si totéž, nicméně tolik oficiální parametry výrobce. Jen doufám, že polarizovanou vrstvou se nemyslí to co předváděly předchozí displeje Series 30+ telefonů, tedy že člověk z 30 cm vidí každým okem jiné barvy. Bohužel víc jsem se o tom nikde nedočetl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No když jdu dnes na Alzu, tak tam vlastně nemám z čeho vybrat. Lehký plochý tenký blbý telefon bez foťáku, s baterkou, dostatečným displejem. Proto budu i nadále u své osvědčené 1662-2 od T Mobile. Jediné, co mi na ní vadí je nespolehlivý budík, jinak je naprosto perfektní: tenká, lehká, plochá (nevystupující klávesy), dostatečně velký kontrastní displej, a pořád drží i po mnoha pádech na asfalt - velmi dobrá konstrukce celého těla. Když jsem ji loni ztratil v autobuse, velmi těžce jsem se s tím smiřoval. Zakoupil náhradí LG za 400 a to je hrůza - titěrný displej a ten telefon neumí ani tak základní životní funkci jako je synchronizovat datum čas ze sítě! Absurdní! Naštěstí mi moji milovanou za pár dní ohlásil nálezce! No, mít nějaký ajfoun, asi by se nikdo nepřihlásil. Long live Nokia 1662!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nokia 1662 má od pohledu nepohodlnou klávesnici. Měl jsem něco podobného a byla to hrůza. Lesklé ploché nic oddělené řezáním.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám popito a tak budu (přiznávám hnusně-upřímnej). Od "new 3310" jsem čekal :
1) Velikost displeje minimálně jako "MS Nokia 225" a větší
2) Mnohem lepší rozlišení
3) Wifi + minimálně 3G
4) Baterie 3000+
5) Firmware postavený na S40, nebo alespoň vytuněnou S30 - a ne tu kriplovinu "S30+"
...
klasiky jako dual SIM a SD ani nekomentuju...
Nová "Nokia 3310" je jen Nokia 222 v novém - aneb sra*ka v jiném obalu... :((((

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já tedy popito nemám, protože dneska hlídám mrňouse, nicméně cokoliv se Series 30 / 40 / 60 bych neočekával ani v opilosti, pokud se nepletu tak žádná z licencí udělených Nokií komukoliv (MS, HMD, Foxconn) neobsahuje žádný z těchto firmware. Za mě: bohužel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.