Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Norsko definitivně vypíná analogové FM rádio

"možné do éteru nacpat daleko více stanic."
Viac staníc=viac reklamy. Je to ako s TV. Načo viac staníc, keď aj tak všade beží dookola to isté.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, protože klesne počet (potenciálních) posluchačů, bude to znamenat pokles příjmů z reklamy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pre jednu každú stanicu. Ale objem reklamy sa zvýši. A to na úkor obsahu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A protoze naklady na provoz radia jsou fixni a nema na ne prilis vliv pocet posluchacu, tak budou potrebovat radia na preziti reklamy vice, protoze za vterinu dostanou mene.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Že jsou fixní ale ještě přeci nemusí znamenat, že nebudou menší než u analogu. Takže to srovnání nemusí být zase tak jednoduché.

Tedy pokud licenční poplatky za hudbu zase nezůstanou stejné... :D To by si mohli hodit mašli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže nejvíc stanic by bylo, kdyby se zachovalo i FM. Na rozdíl od přechodu analog-digitál u TV, tak zde se přechází do jiného pásma a o FM ani nikdo nemá zájem. Takže je to jen úřednický nesmysl.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Prece co stat dela, dobre dela...bez statu bysme se tu vsichni do tydne pozabijeli navzajem...Takze se jedna dozajiste o moudrou regulaci, ktera svym obcanum prinese sama pozitiva a socialni jistoty...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak Norsko je mi celkem u zadele a nějaké rádio v jakékoli podobě vlastně také, ale docela bych uvítal, kdyby současné TV nebyly schopnbé příjmu rozhlasového vysílání, aby se z nich nemusel platit zbytečný koncesionářský poplatek. Prakticky dnes nejde koupit takovou TV, která by nebyla zároveň rozhlasovým přijímačem.

Můj dlouhodobě konzistentní názor je nicméně takový, že veřejnoprávní médium jako takové je přežitek, který by měl být zrušen spolu s koncesionářskými poplatky a ta tzv. veřejnoprávní média převést na normální komerční subjekty nebo zrušit. Nic jako nezávislost veřejnoprávního média stejně neexistuje.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Naprostej souhlas a kecy o nejrychlejsim informaovani obcanu v pripade katastrofy taky nesnasim, pokud pujde elektrika, tak o tom budu vedet z internetu daleko driv, pokud elektrika nepujde, tak je televize a rozhlas stejne na hovno.
Verejnopravni rozhlas a televize uz mely byt davno zruseny, koncesionarske poplatky take a penize co dostava CT a CRo ze statniho rozpoctu bych prerozdelil poslancum parlamentu CR a zvysil jim za to platy. Ne ze bych poslancum tak pral, ale furt by se to vyplatilo a aspon by meli motivaci obe bezedne studny na penize zrusit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

LoL od kdy platí elektřina=internet

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jsou kecy někoho, kdo skutečnou krizi nikdy nezažil a z doslechu si ji neumí dost dobře představit. Zrovna tady hned vedle na CDR byl článek, jak při válce v Sýrii hodně pomáhaly v informovanosti (a tudíž k přežití) automatické FM opakovače, vyrobené z RasPi a trochy radioamatérské bižuterie:

http://cdr.cz/clanek/pocket-fm-minipocitac-raspberry-pi-v-syrii-zachranu...

FM vysílač i přijímač má totiž tu výhodu, že je jednoduchý a zvládne to doma vyrobit každý druhý amatér - a to je právě trnem v oku vedoucím garniturám, protože bych si tak tipl že právě zkušenosti ze Sýrie je k tomuto kroku vedly - jinak není důvod to dělat, FM má poměrně dost úzké pásmo - zdvih je podle normy 50 kHz pro komerční rádia a může být ještě méně, takže tam víceméně není co šetřit.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ne všem vede domů kabel, ČR je WiFi velmoc. Před pár lety u nás vypadnul proud na snad dva dny a pro informace člověk chodil poslouchat autorádio.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Verejnopravne media su vecsinou fakt prezitok, aj ked na druhu stranu ked sa clovek pozrie na to co plodi ta komercna strana, tak to je este vecsia bieda. Ale zasa stat by mal mat nejaky kanal cez ktory by v pripade potreby mohol informovat obcanov, prave v pripade nejakych kriz alebo katastrof. Hmm aj ked nepoznam moc krajin kde by sa stat nejak kruto trhal a staral o vlastnych obcanov dalej nez je to nutne zo zakona a aby ich mohol akurat tak osklbat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by šlo řešit i jednodušejí. Zákon řeší vyjímečný stav a při vyjímečném stavu by se holt frekvence využívané k šíření pseudozábavy musely "odevzdat" nějakému "krizovému studiu". Nejlépe všechny.

Nicméně tohle uvažování zcela přehlíží to, že dost významné procento lidí (já také) TV ani rozhlas nemá, takže uvažovat o tom, jako jistém kanálu do každé domácnosti je dnes passé. SMSka s informací by asi měla plošnější pokrytí. A jakmile nastane blackout, tak jsou stejně všechny moderní technologie k ničemu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Úplně by stačil tzv. místní rozhlas.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, ostatně zkouška sirén tu probíhá každý měsíc a ty nové už umí i kecat, čili sdělit vo co go.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Máš ho v mobilu, při skutečné krizi by sis na to vzpomněl docela rychle.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„ ked na druhu stranu ked sa clovek pozrie na to co plodi ta komercna strana, tak to je este vecsia bieda“

Ale komerční televize nenutí lidí násilím to vysílání platit.

„Ale zasa stat by mal mat nejaky kanal cez ktory by v pripade potreby mohol informovat obcanov“

To by bez problému řešila i smlouva mezi státem a nějakou komerční televizí.

Navíc to je neexistující problém, při mimořádných událostech se komerční televize obvykle perou, kdo o nich bude informovat dřív a víc.
Spíš typicky nastává opačný problém, kdy novináři chtějí informace a vláda netuší, co se vlastně děje.

A ani tohle není důvod, aby vláda měla PĚT televizních kanálů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přežitek v době, kdy každej magnát má svoje noviny a/nebo rádio? Jak chcete třeba "regulovat" předvolební diskuze nebo spoty na soukromém médiu? Vždyť jejich zájmem byla, je a bude sledovanost, nikoli informovanost.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Predvolebni diskuze a spoty neregulovat, kazdej kdo chce byt zvolen, at si to poresi sam na vlastni naklady.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:) to si nechci ani predstavit jaka "pravda" by se k nam potom dostavala ...uz i ted maji verejnopravni media pochybnou duveryhodnost ale jeste se obcas drzi v urcitem ramci :) >>> rozhodne bych radeji resil nenavratne dotace na ruzne pochybne projekty a taky vyssi duveryhodnost a nekorektnost zprav => sdelovani po pravde jak se veci maji a nezatajovat dulezite udalosti u nas i ve svete :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Uz i BBC si dneska ohyba zpravy k obrazu svemu, Ceska televize uz davno jakoukoli duveryhodnost ztratila. Ano stale je tam mene bulvaru nez jinde, ale kazda komercni stanice vysila presne to co divak zada. Nebojim se, ze kdyby nebyl kriven trh statni televizi a dostatecnem poctu intelektualnich divaku, ze by se i soukroma CT2 neuzivila.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No nevím. Ne že bych byl fanda regulace, ale zrovna lídr současné vládní strany vlastní podstatnou část médií, takže prostor na ovládnutí společnosti dezinformacemi má (resp. by měl) téměř neomezený. Politický boj by neměl být o tom, kdo má více (nejvíce) peněz, což ta regulace alespoň tak nějak umožňuje (mělo by to být o tématech a ne o penězích).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„zrovna lídr současné vládní strany vlastní podstatnou část médií, takže prostor na ovládnutí společnosti dezinformacemi má“

A fakt, že má ještě k tomu podstatný vliv na státní televizi a státní rozhlas to zlepšuje jak přesně?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vím, tak veřejnoprávní TV může ovládat vláda a sněmovna pomocí zákonů, ministr by s nima vrtět mít možnost neměl. Teoreticky. Je mi jasné, že tlaky jsou různé.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze ve skutecnosti do te TV stejne mohou jen vyvoleni i do te verejnopravni. Okamura ma STOPku a nejede pres to vlak. Na druhou stranu dokazal oslovit volice pres internet a o tom to je, nikoli o penezich, ale o to prijit s napadem a vubec volice umet oslovit a k tomu tu TV nutne nepotrebuji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

je zvlastni ze kdyz chodim po lidech tak porad miluji Sobotku protoze veri tem zvastum a lzim v mediich a Okamura se k nim ani nedostane (pro mnoho lidi je proste internet jako zdroj zprav okrajove medium) >>> sice Okamuru zatim uplne nedporucuji(na muj vkus je nekdy az moc theatralni) ale aspon Sobotku jsem jim fakty vytloukl z hlavy ....at si ve volbach vyberou sami :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přiznejme si, kolik lidí pečlivě sleduje politické (předvolební) debaty a podle toho se rozhoduje? A kdo na ty snůšky plků má nervy? Je to zejména boj ve zprávách a v bulváru, sypaní špíny na protivníky, dnes jsou to i informace a desinformace i na sociálních sítích.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

„Přežitek v době, kdy každej magnát má svoje noviny a/nebo rádio?“

Takže budou ještě navíc mít televizi placenou z daní, aby si nemuseli platit svou?
Nebo proč by vláda* měla mít svou televizi? Podle mě by naopak právě média stát vlastnit neměl.

„Jak chcete třeba "regulovat" předvolební diskuze nebo spoty na soukromém médiu?“

Předvolební spot je normální reklama, kterých i jinak komerční televize vysílají hromady a obvykle není problém.
Sestavovat předvolební debaty tak, aby měly velkou sledovanost, mi nepřijde nijak horší, než sestavovat je tak, aby tam byly primárně reprezentované názory parlamentních stran.

„Vždyť jejich zájmem byla, je a bude sledovanost, nikoli informovanost.“

A zájmem státní televize není ani sledovanost, ani informovanost, ale „nenaštvat ty, kdo mě drží ve funkci“.

* Technicky mají kontrolu poslanci, ale ta stejná většina poslanců, která odhlasovala vládu, asi neodhlasuje názorově protichůdnou televizi.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

- se stejnou logikou by jsme mohli pristupovat i k Policii :) ale ono to tak cernobile a snadne zase nebude .... :)

- ano je to reklama ale staci ze soukrome medium nemusi takovou reklamu vysilat (leda ze by to bylo zase regulovane zakonem) a nebo bude v takovem mediu vterinu po konkurencim spotu nejaky hanlivy spot ktery skodi a novinari budou zaukolovani preferovat urcity smer (coz se deje i ted ) a tohle vse ovlivnuje verejne mineni ...

- zajmy a pusobeni novinaru i verejnopravnich medii jsou jasne definovane zakonem i kodexem novinaru to ze to aktualne funguje jinak a tlaci se osobni zajmy nebo zajmy urcitych skupin a ani jedno se nedodrzuje je vec druha:) a o to lepe protoze uz to zacina lidi cim dal tim vice stvat ze se nam porad jen okate lze a zvysuje se tak napeti ve spolecnosti natolik az se konecne jednoho dne z toho gauce zvedneme a zacneme konat....mozna :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

„docela bych uvítal, kdyby současné TV nebyly schopnbé příjmu rozhlasového vysílání, aby se z nich nemusel platit zbytečný koncesionářský poplatek“

Když jsme u toho, já bych uvítal, kdyby někdo prodával televizi mínus TV tuner, aby se z toho nemusel platit ani televizní poplatek.
Bohužel když už takové zařízení někdo prodává, obvykle daleko dráž, než kolik stojí televize.

Pak jsou v podstatě tři možnosti:
1. Tuner demontovat nebo odpálit,
2. platit za něco co nepoužívám,
3. být rebel a ty poplatky neplatit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Až skončí DVB-T vysílání a plně ho nahradí DVB-T2, tak si hodlám někde levně pořídit starší DVB-T televizi. Přijímat DVB-T už nedokáže (nemusím platit), ale na přehrání něčeho jednou za čas bude FullHD metrová televize akorát :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem několikrát koukal po nějakém DAB(+) přijímači, speciálně s pásmy u nás v ČR (III. a L pásma). Nabídka je dost strohá, přístroje funkčně prakticky totožné, přitom nic moc. Od digitálního (DAB, nikoli PLL) rádia bych očekával možnost uložit hromadu stanic, jejich různé řazení, pojmenování (pojmenování umí i laciná mp3 s FM s RDS sama od sebe)... A to i za cenu části nastavení dostupného pouze přes počítač, tablet či telefon. Při té ceně, co za to chtějí bych čekal, že to bude umět z rádia nahrávat (umí to kdejaká laciná MP3 s FM, že) i přehrávat vlastní audio (mp3, oga, flac...) Ideálně na SD kartu či USB flešku. Žeby to umělo připojit telefon přes BT a umožnit z něj pustit audio do repráku rádia, když se jedná o design ve velké nevzhledné kisně... O provedení kapesní "tranzistorák", nebo že by DAB měly nové mobily, které se stále chlubí jen FM RDS rádiem, o tom raději pomlčím. :/
Pravda, hledal jsem naposledy loni v říjnu, rád se nechám mile překvapit, až zas najdu chuť strávit hodiny hledáním rozumně udělaného DAB+ přiímače na netu...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Když přijdete do obchodu a zeptáte se standardního podavače, že chcete digitální rádio, nabídne vám něco, co má displej. Tam jeho "znalosti" končí. V jiných zemích je DAB i DRM běžné řadu let a tak není divu, že kmitočty uvolní pro jiné služby.

Jinak zkuste si popovídat, jak to funguje v Norsku s nějakým norským občanem, nejlépe s takovým, který to tu trochu poznal. Zvláště pokud je to někdo z vědy a vy s ním máte společný projekt a neustále ho bombardujete tabulkami, které musí za svoji část projektu vyplňovat. Příště to vzdá, protože na takovou byrokracii a nekompetentnost nadřízených není zvyklý.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi jsem navrhoval aby právě digitální pásmo bylo rozděleno pro jednu stanici na tři samostatné linky. První linka běží o 30 vteřin později než druhá a o 60 vteřin později než třetí.
První linka by se používala jako hlavní, druhá linka by vysílala to stejné, ale s dvakrát rychlejší rychlostí a se synchronizačními informacemi v časové smyčce mínus 30 vteřin a poslední by dělala totéž co druhá akorát by běžela 4x rychleji s tím, že by obsahovala data ze 60 vteřinové smyčky.
V případě lokalního přerušení signálu, by poškozené data byly dohrány z těchto dvou synchronizačních. Prakticky by se jednalo o příjem rádia bez rušení. Mosty, ocelové budovy, tunýlky, jeli by jste a prakticky by jste neslyšeli, že jste ztratili signal. Ano celé on-lnine by tak běželo ze smyčky posunuté o jednu minutu, což by nikoho troufám si říct nezabilo a kdyby si v rádiu posunuli hodiny, tak by ani nikdo nic nepoznal. Ale to bych chtěl od 21. století moc.
Navíc Norsko...zkušební ústav EU, jen se divím, že tam povstal jen brevik...domnívám se že Norům něco přidávají do vody, že nepovstanou a nevyřídí s to tam ručně stručně.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ale to by bylo potřeba nové rádio. Taky postavit nové vysírače a cpát do nich kontinuálně celkem dost energie. Také by se musel snížit počet stanic z třeba 25 na 5. V okolí hranic kde se řeší harmonizace s okolními státy by jeli tak možná stanice 3. To jste ale vymyslel věc. Všichni si pořídí nová rádia a vypne se 80% všech rozhlasových stanic.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

co to meleš? Digitální mutliplex může přenášet až stovku stanic...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aá mea culpa. Já si nevšimnul toho slova "digitální". No tak soráč. :) V tom případě to je reálné a dokáži si představit, že by to mohlo fungovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na co extra synchronizační linky? Zbytečně složité. Už teď se třeba netové rádio ukládá nejdřív do bufferu a teprve z něj přehrává. A pokryjí se tím krátkodobé výpadky. Kdyby se u DAB rádií signál ukládal do bufferu třeba o velikosti 60 s záznamu, tak je efekt stejný a stačí na to jen větší paměť. Ale myslím, že takhle chytří konstruktéři přijímačů jsou taky. Alespoň doufám. Já signál DAB v místě bydliště nemám, takže neznám praxi, ale co jsem slyšel o datových tocích, tak to je DVB-T v bledě modrém. Děkuji, takovou "digitální kvalitu" nepotřebuji.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Internetové rádio má obousměrnou komunikaci. DAB pokud vím nemá, což znamená, že pokud příjemce nějakou informaci nezachytí, druhou šanci už nedostane. Vysílat tu informaci víckrát je pak jediná možnost. Zpožděné vysílání je ale zase problematické třeba kvůli živým vstupům. Asi nejlépe dát posluchači na výběr, jestli chce poslouchat aktuální nebo zpožděný stream, obojí má své nevýhody.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

O debilech co neumí nastavit semafory myslím své. A domnívám se že stejně "inteligentní" jsou i pánové od digitálního vysílaní.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Při tom postupném omezování všeho "analogového" si říkám "Kdyby se nedej (doplňte jméno v toho koho případně věříte) něco stalo, tak se digitální vysílání rádia a TV vypne jedním vrzem a bude po srandě. Tak snad nikoho nenapadne pouštět signál sirén z MP3 nebo rovnou streamovat z internetu...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hlášení sirén se přes PC ovládá. Zapnout jako siréna jdou zatím stále klasicky...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Klasicky je mysleno elektrickym spinacem nebo manualne klikou?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jednim vrzem se dalo vypnout analogove vysilani taky, vypinac byl umisten napriklad v Praze na Zbraslavi v budove Radiokomunikaci - stacilo preklopit do spodni polohy a bye bye TV a rozhlas.

Delali si pry tenkrat technici srandu z Zelezneho - cvak dolu, cvak nahoru - vypadek 1 vterina (v norme).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsou na tom DAB rádia s citlivostí na signál který ještě dokážou přehrát? Já mám v Praze DAB+ rádijko ( http://www.conrad.cz/dab-radio-pure-one-mi-vl-61804-fm-bila.k352306 ) a to je katastrofa. Signál věčně žádný. Jsem z toho hodně zklamaný.
Jinak třeba číňani ještě vůbec nezačli tlačit DAB+ do těch svých levných autorádií. Takže pod 2000 si nějaké základní šumítko do městského přibližovadla nepořídíme.

Edit: tak jsem si teprve teď přečetl na jakých frekvencích se DAB vysílá: Využívá se III. televizní pásmo (174 - 230 MHz) nebo v pásmo L (1452 - 1492 MHz). Takže to s dostupností signálu v členitém terénu bude ještě horší... opravte mne prosím jestli se pletu. + nebude stačit prostá výměna rádia v autě, ale i výměna antény za soustavu dvou antén.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale tys koupil (podle odkazu) rádijko bez L pásma. A L pásmo AFAIK zatím v ČR převažuje. Docela mě to štve. ale tak zatím stejně posloucháme hlavně doma a tam se rádio "chytí" jak na kabeloce (TV), tak na internetu (mobil, tablet)...
Ale je fakt, že chytit něco na FM dá občas starost. Takže jestli to DAB+ zlepší, tak jenom dobře. Akorát ty DAB+ rádia, co ty pitomové nabízí, za to bych dal tak 500,- Kč max. Myslím malá přenosná. Za "velké", v tom pochybným komfortu, co se dá sehnat, bych víc jak 2 litry nedal. Takže zatím čekám, až se to trochu vytříbí...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ono to L pásmo bude stejně použitelné jen v menších vzdálenostech od vysílače. Pokud se neplánuje výstavba vysílačů DAB+ podobně jako tomu je u mobilních sítích. Tak L pásmo použijou jen lidé v centru Prahy a podobně. Šíření 200MHz je také už o dost problematičtější než např 90MHz. Docela se obávám, že tam kde se FM rádio zachytilo jen se šumem, tak DAB+ nebude fungovat nikdy.
Můžeme doufat, že až se někdy vypnou FM Analog, tak ono pásmo bude využito pro nějaký "DAB2" multiplex a tím se lépe dokryjí i ostřejší údolí a vzdálenější místa.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2 dotazy:
1.) když nyní díky FM a až 100kW centrálním vysílačům při cestě z Itálie konečně chytnu alespoň Radiožurnál (a konečně čeké mluvené slovo) již od Wiener Neustadt (30km pod Vídní a tedy cca 110km! od hranic CZ) kdy, jeli horší počasí, automatika moderního FM tuneru autorádia maximálně omezí výšky, to aby zvuk příliš nešuměl jak kolísá, i za cenu ztráty výšek.

Jelikož je digitální rádio nejspíš podobné jako DVB-T : tedy víc slabších lokálních vysílačů, chytnu pak již hned za hranicama kulový? :-(

2.) Bylli tedy u analogového FM příjmu maximálně rostoucí šum v některých lokalitách se slabším signálem, či na větší vzddálenot, bude u digitáli vždy ostrý výpadek? A s ostrým lupnutím či prsknutím jak u DVB-T?

Jestli ano, pak pak chuj s digitalizací zejména co se mobilního přijímače - autorádia, týče :-( To bude při digitalizaci počesku.. furt jen prskat...

Ještě budete v dobrém vzpomínat na brilantní nešišlající zvuk analogové FM a planulost příjmu i daleko v zahraničí!

A co s integrovanými(!!!) analog(!) autorádii i v docela nových autech!???
(digitální nerovná se lepší! Zas jen nějaké lobby :-( Pliv!)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vycházím ze skušenosti s malým DAB+ rádiem.. a na něm, když není signál (jižní okraj Prahy) tak dojde k velmi rychlému ale stále pozvolnému ztišení a výpadek není useknut.
Vzhledem k frekvenčnímu pásmu 174-230MHz se vysílané "vlny/fotony" snadněji pohltí například zástavbou či vegetací než tomu je u frekvencí kolem 100MHz. Tedy pokud budete chtít přijímat už z větší dálky, tak vám nezbude než pořádný prut na střeše a nějaký citlivý a předzesilovač (ideálně s nějakou základní selekcí na pásmu).

V ČR se FM nevypne ani za 10let.. tak bych byl klidný. Ta auta mezitím zestárnou.

doporučuju: http://www.digitalradiodab.cz/co-je-dab.html

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

fotony? Co se tady člověk nedozví.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

tvuj nastupce ? nebo nemate nic spolecneho ? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela jsi se sám vytrolil. To že nemáš povědomí o fyzice, Tě neomlouvá. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

vytrolil jsi se sam ze neumis pouzivat presne vyrazy stejne jako Jarda ktery prijde nekdy i spravnym t nastrelem zv. ma "tucha" ale neumi to poradne vyjadrit :) takhle kdyby se vyjadroval kazdy tak je v celem oboru fyziky a oborech na ni napojenych pekny bordel :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V čem přesně jsem byl nepřesný? V tom, když tvrdím že vysílač na frekvenci kolem 200MHz vysílá "fotony/vlny" mají při průniku vegetací a jinými předměty větší útlum než na frekvenci kolem 100MHz?
Nelíbí se vám, že se zmiňuji o fotonu? Co vás na tom pohoršuje? Všechno elektromagnetické vlnění, od radiových vln po záření gama je kvantováno na fotony. Částicové vlastnosti elektromagnetického záření se projevují především při vysokých frekvencích (tedy při vysokých energiích fotonů), v opačném případě převažují vlnové vlastnosti elektromagnetického záření, tzn. záření se projevuje jako vlna. Při návrhu antény nebo vlnovodu pro 200MHz budu na elektromagnetickému záření pohlížet jako na vlnu a při posuzování útlumu a průniku hmotou budu o tomto záření uvažovat jako o částici. Pořád je to ale foton.
Budu rád, kdy mi budete nějak rozporovat to co říkám a ne jen se planě pokoušet z toho nějak vyplout tak aby duše byla spokojená. Já s vámi nesoupeřím. Jen konstatuji fakta a v tom se mohu mýlit. Pokud mne opravíte, tak budu jen rád, že jsem se něco nového dozvěděl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zkus wikipedii, tam se dozvis jeste vic... ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano fotony. Velmi zjednodudušeně se vám to pokusím vysvětlit. Například světlo, tam i nepoučený laik povědomí, že existují jakési fotony. Letí přímým směrem a mají různou energii a také vlnovou délku (viditelné světlo má délku vlny cca 390–790 nm) Světlo je elektromagnetické vlnění. Všímáte si toho, že se uvádí u světla, tedy "částicového laického vnímání" o vlnění? A teď se dostáváme k rádiovým vlnám vhodným pro šíření například DAB+ rozhlasu. Jedná se o elektromagnetické vlnění o vlnové délce cca 1.5m. Jedná se o stejný fyzikální jev a vzhledem k složitosti částicové fyziky se na elektromagnetické vlnění dá dívat jako na onu vlnu a zároveň jako na částici s určitou energií. V případě elektromagnetického vlnění tuto částici nazýváme foton a je to částice zjednodušeně řečeno částice bez elektrického náboje, stabilní bez poločasu rozpadu a s nulovou hmotností v klidu. Čím má onen foton menší energii tím má delší vlnovou délku a s prodlužující se amplitudou tedy klesá to čemu se říká frekvence. Někde kolem 30MHz se elektromagnetické vlnění přestává ohýbat kolem překážek a začíná se šířit pouze přímým směrem. Tedy je už možné se k jeho šíření stavět jako k šíření světelného paprsku. Proto jsem u oné frekvence použil dvojí uvedení foton/vlna. Lépe to připomíná způsob šíření daného záření. Tak hodně zjednodušeně asi tak.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jako vysvětlení pro laiky se to dá pochopit, ale jinak je to kravina na dvacátou druhou.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže svojí chybu neuznáváte že? Já svojí uznávám bez problémů. Moc zde nediskutuji a neznám místní troly, ale vidím že u vás se kvalitní diskuze člověk nedočká. Máte jen svůj názor a všichni ostatní jsou u vás nuly. I kdybych to popsal podrobněji včetně více zajímavých aspektů této problematiky, tak by vám to nestačilo a vždy jen potřebujete mít poslední, být zcela OT a prázdné slovo,jen aby jste se sám v nitru své duše cítil jako vítěz. To je velmi nekonstruktivní způsob diskuze.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

foton je jednotka světla, neboli něco co svítí. Radiová vlna nesvítí. Spojovat ultra brutální frekvence jako světlo s radiovými vlnami o celé řády s jinou amplitudou je prostě amaterismus až masochystismus. Za nic se omlouvat nebudu, je to prostě blbost a tečka. Už jenom to vaše ohýbání vln.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jste úplně mimo.
Opravdu si to nastudujte, budete překvapený.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Covece vrat se na zakladku...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No nebudu nikoho poučovat raději, ještě by to dopadlo zle jak tuhle jsem se snažil omlátit kolegovi že fáze patří v zásuvce vlevo... no a vono už to neplatí. Dneska je doba že už se fakt nedá nikomu a ničemu věřit, takže věřím že zítra budou fotony i v zelenině a cukrárně.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna na tom webu je sice něco informací, jako třeba, že pro ČR potřebujete přijímač jak III, tak L pásmo. Ale přehled přijímačů stojí za prd, je tam snad jen jediný kus s oběma pásmy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to si představte tu lahodu, až si naladíte nějakou stanici co si pořídila třeba jen 50kbits datový tok :) Mno už si zkouším AAC kodek co dělá na nízkých bitratech...
Edit při 48kbit/s AAC už šeredně zcela ořízne výšky. Tak snad tam budou cpát těch 96kbits aspoň.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To ze sa uvolnia frekvencie a bude sa to dat vyuzit pre dalsie stanice, s tym by som vobec neratal. Jednak koli narokom na prenos to asi bude musie bezat na vyssich frekvenciach aby bola vecsia sirka pasma (ostatne ako to tu uz bolo uvedene) a potom, urcite "mudre hlavy" napadne vyuzit to ze je to digital prenos, tlacit cez to aj nejake informacne data pripadne do buducna nejak hnusne oshavat autoradio (DRM ?). Takze dnesnych 10 FM stanic ktore sa vypnu sa co do uvolneho pasma ani omylom nebude rovnat 10 DAB staniciam. Nedivil by som sa keby tam vliezly tak 3-4 stanice.
Druha vec je ze dnes je sice vyroba nejakych io a celkovo dekoderu smiesna zalezitost ale v pripade pruseru sa da FM radio postavit docela jednoducho aj skoro z odpadu a na kolene a AM radio na to skoro staci kus drotu a sluchadlo (ehm, este par veci ale krystalka je fakt jednoducha vec).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Analogova TV je nastesti uz zrusena, analogove radio zrusit, DVB-T bude predelano bohuzel na DVB-T2 ale pak co nejrychleji zrusit, DAB zrusit. Staci jedinna datova sit - INTERNET, zbytek se doresi pres nej!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je neskutečný blábol zjevně vyplývající z neznalosti. Fyzika se ale okecat nedá a tak nemáte šanci v mobilní oblasti nahradit broadcast typu radio/TV netem. Dnešní mobilní síť byste snadno zabil tím, kdyby si jen procenta řidičů pustilo takové radio, TV je zcela bez šance. A to vůbec nemluvím o pokrytí mimo město.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Az na to, ze uz davno nahradila. Dnesni mobilni sit LTE ma neskutecnou kapacitu. To ze operatori nas zakazniky doji nesmyslnym FUP je uplne jina vec. Vice frekvenci vice podnikatelskym subjektum a ono by se to take vyresilo. Pokryti mimo mesto je presne takove kolik je anten a CR je pro internet i v posledni prdeli dokonala zeme - rovina, zadna Alpy, zadne Himalaje, to ze operatori, kteri maji sve jiste a na antenach setri je druha vec, opet: potrebujeme vic frekvenci vice podnikatelskym subjektum.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Technicky je to nesmysl, chces vedet proc?

1. Kazda TV pres internet potrebuje vlastni datove pripojeni - milion televizi, milionkrat vetsi datovy tok. TV vysilani staci 1 datovy tok pro vsechny prijimace.
2. TV vysilani nepotrebuje oboustrannou komunikaci
3. Jak chces donutit poskytovatele internetu provozovat svoje sluzby zdarma? TV vysilani zdarma je.

Priklad: dejme tomu, ze pocitame jediny TV kanal ktery ma datovy tok 4 Mbit/s.

1. Pozemni TV vysilani - jediny datovy tok 4 Mbit/s pro celou republiku
2. internet - dejme tomu 4 miliony TV - potrebujes datovy tok 16 milionu megabitu za sekundu (!!!!) ktery musi ZDARMA (!!!) poskytovat operatori

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TV vysílání je zdarma? Od kdy a jak mám odhlásit televizní poplatky?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, vysílání samotné je zdarma, poplatek se platí za vlastnictví přijímače.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vysilani samozrejme zdarma taky neni. TV stanice za nej plati dost vysoke poplatky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To co pises sou nesmysly.
IP protocol ma takovy zajmavy veci jako je broadcast a multicast. Tim se da snizit datovy tok idealne na jeden jako u TV.
Ani vysilani videa pres internet nepotrebuje oboustranou komunikaci. K tomu je UDP protokol.
TV vysilani neni zdarma. TV vysilani je placeny reklamama.
Poskytovatele internetu vetsinou zadny sluzby neprovozuji, takze neni duvod je nutit neco provozovat zdarma.
Krom toho tu uz mnoho let mame veci jako Youtube, Netflix, Hulu, IPTV atd, takze rikat ze to je technickej nesmysl muze jen nekdo, ko si jeste nevsim, ze uz je 21. stoleti...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

S tím je jeden problém - já mám netovou TV a kromě sportu se snad na nic nedívám přímo ale s timeshiftem nebo z historie - kvůli reklamám/upoutávkám (a tam je multicast celkem na prd) - a můžu ti říct, že tenhle styl sledování je pro uživatele net TV dost návykový. Ano, můžeš to zakázat, ale pak zas pro změnu nevidím smysl přecházet z klasického vysílání na net.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud uz internet mas a TV ne, tak je jednodussi koukat pres internet nez resit antenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně je tu ten problém, že po kabelu by někdo mohl chtít vědět na co a kdy se díváte,a nebo by dokonce mohl chtít ovlivňovat to, jestli se zrovna díváte, nebo ne

Podrobnosti viz projednávaný "orwellův" zákon a hlavně doprovodný web k petici:

https://prichazi.rozvedka.cz/

Doporučuji přečíst si ty záložky všechny, je tam srozumitelně popsáno co a proč je mylný názor (který do nás často mohutně valí hlavně propaganda - zblbnout neznalé je totiž snadné).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ty jsi mi ale frikulin :) jak chces zasobovat takove masy lidi naraz takovym kvantem dat pres internet ta infrastruktura na to neni stavena natoz mimo hlavni mesta ci uplne mimo vetsi zastavbu :)

uz ted se to potyka s problemy a to neni ani poradna zatez :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jasny, to 100Mbit pripojeni od UPC to zahlti celej ceskej internet a bude datovej blackout. To uz jsem slysel, dneska mame 250Mbit a internet jede dal a zadnej blackout se nekonal.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Internet stejně jako mobily jsou dimenzovány statisticky. To, že někdo poskytuje 250Mbit neznamená, že touhle rychlostí mohou jet všichni současně a trvale. A pokud by všechny televize a rádia vysílaly jen přes net, tak by z toho byl blackout tutově. Kdyby všichni, co poslouchají rádio nebo TV, spustili současně příjem přes net, tak to tady zkolabuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

96kbps MP3 ti fakt net nezkolabuje. Video se da resit i nejakyma cache ulozistema atp. Jasne, ze 4K video je problem, ale zase tu mame vybornej HEVC format a s nim i vyznamny snizeni nutneho bitrate. Ale hlavne mluvis o dnesni situaci dnesni infrastruktury, jenze ja tu prave mluvim o pridani frekvenci namisto dnesni DVB-T a radia a tudiz i rozsireni infrastruktury tak, ze si s tim poradi.
Ze neco nejde, rikaji jen ti co ve skutecnosti zmeny z principu odmitaji. Nakonec taky existuje napriklad denni a nocni elektricky proud, proc by nemohlo dojit na situaci, ze ve spicce se za data bude platit vic a tim se to zreguluje samo. Jednoduse vsechno jde, jen se musi chtit.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Joooooo, regulovat, kdy se můžu koukat na telku tak, aby mi zůstalo na chleba. Dobrej nápad. :-)
96kbps se zdá být prkotina, ale když si to pustí 5 milionů obyvatel, tak to už něco dá. A stejný příklad pro TV je už asi dost velký datový tok. Já jen, že už dnes, když si pustím na netu rádio, tak mi každou hodinu alespoň jednou na pár vteřin vypadne. A i to mě dráždí. Nedovedu si představit, že by nebyla jiná alternativa

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OK, vypadne ti radio, ale jak resit aby nevypadlo? Posilit infrastrukturu a tou je i navyseni poctu frekvenci pro internet, jenze frekvenci je omezenej pocet, proto jsem za to, aby jim TV a radio ustoupilo. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

přesně tak Redmarxu, souhlas a navíc by se tím dalo jednoduše vysledovat sledovanost. Jako včera jsem jen z vedlejšího pokoje poslouchal telku a co 5 minut reklama, jsem nechápal jak se někdo na tu televizi dokáže ještě dneska dívat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ani jsem to nezminoval, ale je to dalsi argument pro zbaveni se tehlech zastaralych veci, ktere svou funkci uz splnili a je cas jit dal.
"5 milionu lidi si naraz pusti TV nebo radio pres internet" - TV sice mam ale ani nemam naladene stanice, mam to jen jako zobrazovadlo k pocitaci, klasicke radio uz nemam ani v mobilu (SGS5). Na TV jsem se naposledy dival pred lety jak byla olympiada v Londyne, byl jsem zrovna na chalupe a jeste tam nemel zavedenej internet, takze jsem byl rad za TV (USB tuner k notebooku).
Takze presne tak, jeste zjistej, ze se na tu TV kouka z cely republiky tisicovka lidi. :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aby tohle fungovalo, musel bys do kazde chalupy v CR zaridit internetove pripojeni s dostatecnou kapacitou - a to ZDARMA (TV vysilani je totiz zdarma). Koncesionarsky poplatek nepocitam do ceny spojeni vysilac-prijimac.

Kdyz si to spoctes, TV vysilani pro 10 milionu lidi by generovalo datovy tok v petabajtech a to ni nikdo platit nebude, aby to pro lidi bylo zadarmo. Na prijem TV staci vystrcit z okna kus dratu.

"proc by nemohlo dojit na situaci, ze ve spicce se za data bude platit vic a tim se to zreguluje samo"

Datove pripojeni musi byt zdarma aby mohlo slouzit jako nahrada TV vysilani. A chci videt, jak udelas zdarma 100% pokryti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chlapce nic neni zdarma, to si pamatuj! Ze to neplatis primo, ale z dani neprimo, to je druha vec.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Navíc jsou dneska mobilní internety tak proč bych měl zřizovat na chatu internetové připojení když ti stačí pokrytí mobilním signalem. A tam kde není mobilní signál si užíváš digitálního ticha, tak by sis ho užival dvakrát víc protože bys tam neměl ani TV ani rádio.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

denni a nocni proud ???? kde jsi nabral takovou pitomost sic je to lidovy pojem ale totalne mimo protoze realne nic takoveho neexistuje :)

btw 96kbps MP3 bych nepral ani k poslechu ani svemu nejvetsimu nepriteli(a to nepocitam rezii na prenos) ..a navic uz nejake vetsi mesto pri poslechu takove zkriplene kvality dokazalo zahltit paterni linku a kdyz se takovych mest pripoji vic tak zahlti i hlavni uzel jen pri poslechu blbych pisnicek a neresime video a jiny obsah :) takze aby to melo smysl museli by veskere zdroje sireni dat decentralizovat a postavit mnohem kvalitnejsi infrastruktru a to stoji penizeeeee :)

nikdo nerika ze to nejde ale ze soucasna infrastruktura to nezvladne a vybudovat takovou ktera by to zvladla by stalo jen na malem uzemi jako CR dalsi stovky miliard a dalsi desitky jen na udrzbu a provoz :) trosku racionalniho uvazovani by to chtelo preci jen se daji prostredky generovane lidmi investovat rozumeji ......

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

U UPC vidim v NIXu 6x 10gbit portu. Dle info co jsem nasel ma cca 600 tisic klientu. "Vyhranena" kapacita pro kazdeho jednotlivce je stejne jen 100kbps.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A proč bys to chtěl rušit - klidně si používej net, ostatním nech výběr ať používají to co jim vyhovuje (a pokud by v NET TV měla být kvalita stejná jak na satelitu, tak se z toho současná internetová infrastruktura sesype jak domeček z karet)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

... smazáno :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě že je to jen blog. Pan Ježek tento článek napsal hodně na senzaci. Zmiňuje sociálku, vrahy, to co se může člověk dozvědět z médií. Ale nezná místní poměry a hlavně tímto balastem zaplácává celý článek, protože o důvodech vypnutí toho moc neví.
Je to něco, jako kdyby se v Norsku psalo o tunelu Blanka, o tom že v Brodě někdo taky někoho zastřelil a celé by to bylo završeno tím hlavním tématem, proč Česko sakra vůbec zavedlo EET. Btw, mnohem brutálnější verze EET je i tu v Norsku a mě se to líbí.
Jen taková poznámka pod okraj, DAB převodník Eletra tu lze sehnat daleko levněji, před týdnem, než ji kvůli zvýšenému zájmu podražili asi o litr tu stála v přepočtu asi 1600,- czk.
https://www.prisguide.no/produkt/eletra-connect-dab-275708

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Norsko je jeden velkej socialismus.
Kdo to podporuje, je pro me kokot.
Kdo podporuje EET, je pro me ultrakokot

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pane Lojzo :-) To že tu kapitalismus slouží lidem, to by se Vám nemohlo líbit pouze pokud byste byl majitel velké firmy. Ale i ti mají nadstandardní výdělky. Jen asi ne tolik kolik by mohli mít.
Živnostníci se tu díky tomu mají docela dobře. A zaměstnanci taky.
To, že se Vám nelíbí EET, tak to chápu, v ČR je to nastaveno vše od začátku všechno naruby. Občas taky chodím do hospod v česku a nadávají na to povětšinou drobní živnostníci, proč asi.
Ono pokud ten systém má dávat smysl a sloužit lidem, tak je nutné ho propojit. Se vším. Což si myslím, že se v ČR nestane a bude to navždy jen nedodělek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.