Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k O jakém mobilu sním, když náhodou spím

Souhlas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nechci vám brát iluze, ale váš vysněný telefon by bylo pádlo s minimálními rozměry 130x56mm chcete-li to zhmotnit tak http://www.imgup.cz/image/LhDI takto nějak by musel vypadat rám, v horním otvoru je vysněný 3,5" displej v provedeni 4:3 dole klávesnice kde jsem vyšel z výšky klávesnice u 3310 a mate tu padlo rozměry ne nepodobné mé Samsung S4.
Nevím kde jste vzali přesvědčení, že by to s 2000mAh materii mělo vydržet tři dny? Ve srovnaní s S4 máte sice o cca 60% úspornější (menší) displej, ale zároveň o 30% menší baterii a pravděpodobně žravější procesor.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja osobne by som bral kludne taky firmware, kde by boli zakladne aplikacie (foto, galeria, browser, kalendar, email, kalkulacka..), ziaden Android. Samozrejme, museli by byt castejsie aktualizacie, ziadna moznost 3rd party aplikacii, ale potom by to s 2Ah baterkou vedelo bezat 3 tyzdne... Pripadne ak by to Google licencne nejako umoznoval, tak beh APK v nejakom sandboxe :) Ale to by som v principe ozelel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, co popisujete, se liší od BlackBerry Classic jen v tom, že to je užší. A Classic jsem považoval za optimální telefon - jen bohužel umřel systém v něm obsažený a tak jsem neměl důvod si jej po projedi mého BB Z10 kupovat. Jinými slovy 130x56 bych bral všema deseti, nepovažuju to za moc velké a tlačítka+kříž považuju za mnohem komfortnější než celodotyk.

Nu a k té baterce - displej je menší a méně žere a nevím proč by nějaké úsporné čtyřjádro mělo žrát víc? Na Z10 jsem dával s 1800mAh baterií dva dny plného provozu a to byl celodotyk. Myslím, že telefon mnou uvedených parametrů by ty dva dny dal také s přehledem, při troše úspory i tři. Samsung Galaxy Chat ostatně mé ženě vydržel skoro celý pracovní týden a to se nijak zvlášť neomezovala - data byla připojena pořád, jen se ne moc telefonovalo. Neřekl bych že od té doby power management nepokročil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hladal som po webe nejake dumphony so slusnym fotakom a nenasiel som nic, jedine nareky, ze take nieco neexistuje. Dopyt po tom je... Uz jedine crowdfunding :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky to nechápu, jde do toho strčit 16GB karta a kvalita fotek se oproti mobilům před 10 lety skoro nikam neposunula.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je v tom, že parametrově to co popisujete není low-end a těch 6K by si za něj výrobce řekl.
A protože by to nebyl dumbphone ale rovnou čtyřjaderník s Androidem 6, můžete na solidní výdrž zapomenout. Dva dny nikoho nespasí.
HW klávesnice je přežitkem jak ukazuje praxe a malé rozměry a titěrný displejíkem jaksi JSOU problém i u 5"pádel (při dnešním stavu prezentací na www a optimalizace pro mobily je cestou do pekel).
Vlastně vy chcete zpátky Blackberry (optický senzor, HW klávesnice a jakési držení kroku s konkurencí). No bohužel ta měla svůj OS a kvůli němu měla právo na život. Po přechodu pod android ztratili svou výlučnost a kde dnes jsou.
Na trhu chybí skutečně hloupý telefon, s použitelnými parametry, něco jako byl svého času Samsung S5610. V takovou reinkarnaci 3310 jsem doufal a místo toho přišel přeplastovaný low-end kde to jen jde jen v nepovedeném retrodesignu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nějaké pořádné véčko by to chtělo něco jako Motorola V3i RAZR ještě ted ho občas používám jen škoda že nemá gps a pořádnej foták.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak s HW bych souhlasil, ale rozhodne nechci gestapacky OS typu Android. Mobil je citlive soukrome zarizeni, takze nesmi nikam posilat soukroma data.
Ja osobne bych rad male kapesni zarizeni, ktere souzi pouze me a ne obri kravu, ktera si se mnou akorat vytira p... . Webove stranky se dneska na mobilu stejne prohlizet nedaji, to slo nekdy v dobach textovych verzi, dnes je treba minimalne 20" displej, co nejmene sirokouhly. O moznosti koupit mobilni data bez pochybnych smluv s mistni mafii ani nemluvim. S penezi bych tak prisny nebyl, klidne i vic, kdyz to pro me bude uzitecne zarizeni, co mi opravdu slouzi.
Hloupych telefonu a pokrocilych tlacitkovych telefonu byhc po pribuzenstvu taky par udal, jen je jaksi nikdo nechce vyrabet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Otázka je, jestli má člověk v případě OS na výběr. Píšete gestapácký Android, potom je tu iOS který k posílání dat přidává sběr otisků prstů pro vládu. Windows Phone je na tom stejně jako Android se sběrem dat a dál už tu asi nikdo mobilní OS nemá. Nepočítám-li mrtvé blackberry.

Takže příteli, řekl bych, že jsme v prdeli.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sam bych to neshrnul lepe, dneska proste vyber v podstate neni.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To o tom sběru dat a otisku pro vládu máte odkud? Otisk zůstává v secure enclave v SoC a neopouští zařízení, to je fakt a všechno ostatní jsou smyšlené (konspirační) teorie. Apple co se týká boje proti šmírování nedělá málo, nové funkce v nedávno představeném macOS, resp. Safari jsou sympatické a budou v tomto ohledu i užitečné.

Secure Enclave:
The chip in your device includes an advanced security architecture called the Secure Enclave, which was developed to protect your passcode and fingerprint data. Touch ID doesn't store any images of your fingerprint, and instead relies only on a mathematical representation. It isn't possible for someone to reverse engineer your actual fingerprint image from this stored data.
Your fingerprint data is encrypted, stored on disk, and protected with a key available only to the Secure Enclave. Your fingerprint data is used only by the Secure Enclave to verify that your fingerprint matches the enrolled fingerprint data. It can’t be accessed by the OS on your device or by any applications running on it. It's never stored on Apple servers, it's never backed up to iCloud or anywhere else, and it can't be used to match against other fingerprint databases.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je, zda je možno zadními vrátky poslat tuto matematickou reprezentaci otisků. Zda byl o tyto zadní vrátka apple požádán a nebo zda je znám bug, kterým se ty data ven dostanou. Můžeme se jen domnívat a uklidňovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je moje nepodložená soukromá domněnka, založená na bezpečnostních problémech, které se běžně dějí. Důvěru v americkou vládu při nakládání s skvěle využitelnými daty, mám stejnou, jako ve vládu ruskou, íránskou a všechny ostatní vlády, které data o lidech sbírají.

A pokud se nelegálnímu sběru dat o lidech říká odborně konspirační teorie, tak ano, je to konspirační teorie.

Je to stejné, jako nepodložená soukromá PR zpráva Applu o bezpečnosti a secure enclave. Nebo snad, když něco Apple nebo někdo jiný napíše, tak je nezpochybnitelný fakt?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To rozhodně netrvrdím. Zcela nepochybně jde o horké téma a oblast, která by v případě lži jak daná technologie funguje anebo úniku, který by se dostal na veřejnost, měla tak brutální dopad na reputaci společnosti, že se mi nechce věřit tomu, že by si Apple dovolil otevřeně lhát. Ten popis, který jsem přiložil v mém komentu je velmi explicitní a říká, že Apple nemá k této informaci na dálku přístup a dešifrování secure enclave, pokud je to vůbec možné, by trvalo roky. Tedy, dostat se do zařízení od iPhone 5S a výše prakticky není možné a už u staršího typu (5C), který SE neměl, to byl velký problém, kdy FBI musela nakonec zaplatit nemalý obnost externí Izraelské firmě, která časově náročným reverzním engineeringem odemkla telefon.

Osobně v ohledu nakládání se soukromím uživatelů Applu věřím víc než Googlu nebo Microsoftu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak zrovna tu cast iPhone 5S a vys povazuji za dost velky podvod. Pochybuji, ze u FBI by byli tak pitomi, aby sami vyzradili, do kterych telefonu se dostanou a do kterych ne. To to spis bude presne naopak, ze do tech vyssi pridali nejaka zadni vratka.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně by stačil důstojný nástupce Nokia C5-00 nebo něco jako lehce vylepšený BB Classic. Naštěstí pro mě není mobil středobodem světa...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"To jsem opravdu jediný, nebo je nás tak málo, že se nevyplatí nikomu na celém světě jednu pokusnou sérii podobného přístroje vyrobit?"

Ano jste téměř sám, stejně jako já a můj vysněný telefon.

Malá velikost, aby šel ovládat jednou rukou, hmotnost 60-80g max. android mi nevadí. Možnost odinstalovat VŠE co tam nechci. Aby z něj šlo volat, poslat SMS, bez foťáku, slušný display pod 4" (pro mě 720 × 1 280 akorát). Chci se sem tam podívat na mapy, když jsem na kole, sem tam se podívat kdy mi jede vlak nebo bus. Chci tam mít stopky a kalkulačku. Maximální výdrž baterie.

Bez šance. Jsem nezajímavý zákazník.

Zapomněl jsem dodat: cena mě vesměs nezajímá, rozumný limit bych viděl na 15 - 20 000 Kč.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Co je těžké pochopit na tom, že nic takového vyrobit fakticky nejde. Jen baterie o kapacitě 2600mAh váží 45g , krycí sklo pro váš 4" displej bude mít cca 13g čili jste na skoro 60g jen s baterkou a krycím sklem , přičemž baterka bude spíše na minimální vydrž než na maximální. Kde máte telefon?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> baterie o kapacitě 2600mAh

Moje stará nokia má 1300mAh akumulátor a vydrží dost dlouho. Moje stará xperia má 1200mAh akumulátor a vydrží stále snesitelně dlouho.

Chápu, že nejnovější Android asi nebude zrovna šetrný ke zdrojům, ale OP je ochotný ho tolerovat, nevyhledává ho. Existují alternativy? Těžko říct, ale věřím, že i sestavení Androidu půjde optimalizovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Úplne postačuje BlackBerry Classic. Nie je tam android, takže sa nehrozí hláška "aplikacia telefon nereaguje". Resp ak niekto dokáže vytvoriť custom rom s bb os 10.3.x tak potom hociaky made in china. Pre niekoho je bb os mrtvy a niekomu uplne postacuje. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Koupil jsem na podzim '13 tohle: https://samsungmania.mobilmania.cz/clanky/samsung-xcover-2-poruci-prachu... a spokojenost, vydrží v pohotovosti >20 dnů. Není dokonalý (váha, foťák), ale taky ho není čím nahradit, takže ho budu opečovávat co to půjde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já mám a stále mi stačí stará Galaxy S2 :-) A jde z ní volat, poslat SMS, bez foťáku? - nemusím jej použít vůbec ;-), slušný display právě 720 × 1 280 pro mě taky akorát, sem tam se dívám na mapy (Seznamové mapy jsou turistické a OffLine :-) ), když jsem nejen na kole, sem tam se podívat kdy mojí paní jede vlak nebo bus. Mám tam stopky a kalkulačku - vědeckou s fiskální pamětí výpočtu.

Maximální výdrž baterie je sice 1 den když se pohybuji autem kdy neustále přelaďuje stanice, ale! - vypnuli Blůtut, Wi-Fi, ale i data(!!!), krom map i navigaci používám OffLine-ovou :-), nebo jen na chvilku zapnu data nutná pro zadání místa u Mapy.cz :-( , ale pak je zase vypnu a dál jedu po paměti :-) ), dokoupíteli 2000mAh aku, zvolíteli úsporný režim , tak pak vydrží skoro tejden! :-)) (nečučímli neustále na net = stále zaplý displej... a více rádií)
Android mám flešlej na verzi tuší 4.2.2, jinak lecosc nefunguje.

Mám tedy telefon mojich snů :-) (navíc s OLED a tak večer neoslnujícím displejem :-) )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tejto dobe su normalne telefony (aka dumb fony) brane ako obcan druhej kategorie.
Samozrejme ze nato su prostriedky a technologie, spravit z obycajneho telefona nieco fajn, co podporuje vsetky dnesne standardy a QoL ako normalny smartphone.

Lenze by isli proti sebe. Dnes je in robit 5" tabličky s variaciou na zaoblene rohy tak alebo hentak.

Vyboc s radu a zomries.

Tiez by som uvital nejaku moderne pojatu nokia 6300i alebo 6600i.
To co robia dnes je vtip.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud vybočíš z řady, tak nejspíš budeš zkoušet některou z vývojových větví, které tu byly a neujaly se. Které lidi požadují a kupují na trhu jsou (ale pokud jseš si jistý opakem a jsi ochotný do toho dát peníze, tak jdi do startupu!)

Klasícký požadavek "chci dumbphone, ale musí umět toto, toto a toto" je vlastně oxymoron. Klasické dumbphone jsou o tom, že nic neumí krom volání a SMS. Ve chvíli, kdy máš požadavky na funkce, tak od toho jsou smartphony. Smartphone není o tom, že má super specifikace, ale že si každý nainstaluje, co využívá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kludne by mohol mal dumbphone 16mpix fotak s vstavanou aplikaciou a prehliadacom fotiek, len by neumoznoval 3rd party aplikacie na fotenie, zobrazovanie, editaciu. Ale musel by byt v defaulte schopny toho, co bezne foto aplikacie, potom by to bolo ber-a-neries. Pred 10 rokmi sme neriesili 3rd party aplikacie v telefone, vybrali sme taky, aky nam od vyroby vyhovoval, so vsetkymi ALE.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nehovorim ze chcem dumbfone, ale normlany telefon (smartphone je dnes normalny?) ktory miesto 5" oblznika bude mat vzlad a konstrukciu podobnu ku klasicim telefonom minulej ery. Napr 6300i.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Martin Kukač: Zkuste Motorola droid 4 :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mechanicky a ergonomicky mě nepřestává překvapovat Sony Xperia Pro (MK16i,iyokan), které se ta vysouvací klávesnice ani po sedmi letech prostě nerozbila, nevyvrklala a pořád píše jak víno. Navíc se velmi velmi příjemně drží a zapadne do obouruč držení ještě lépe, než digihry Nu Pogodi.
Bohužel tomuto modelu už dochází dech, jeho posledním upgradem je teď ROMka Xperia Legacy (odvozená z Cyanogen Mod 13), která umí spojit dohromady interní a externí úložiště do jednoho rybníku.
Nic tak dobrého s HW QWERTY klávesnicí už není, zrovna tak jako není nic tak skvělého, jako Nokia 6300 s tlačítky. Sním o refreshi obou zařízeních.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, na vysouváky jsem zapomněl. Zřejmě je podle mě jejich oživení ještě méně pravděpodobné než nástupce BB Classic nebo Nokie C5-00. Výrobci jsou připos*aní a chtějí za každou cenu konstrukční jednoduchost a hlavně žádný risk spojený s příliš velkou inovací a originalitou. Dotyková 5" placka s androidem ze které mají minimální zisk je jejich evergreen:(.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela se divim, neb co jsem kdy videl, tak u vysuvne vyklopnych zarizeni to bylo vetsinou prvni, co odeslo. Napriklad vsichni, co kolem me meli vecka ruznych znacek, meli problem prave s kloubem, resp. se polamal kabel k displeji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem Xperii Mini Pro a u prvního kusu se klávesnice začala divně viklat po týdnu (vráceno v 14-denní lhůtě se ztrátou za nalepenou fólii nad displeji) a u druhého do roka. Vím že Mini Pro a Pro jsou jiné kusy hardware, ale důvěru to ve mně nevzbudilo a to zcela pomíjím, jak to Sony vedlo softwarově.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čo by ste povedali na RUGGEAR RG310? Parametrovo by Vám mohol vyhovovať.
Ja si teraz vyberám odolný telefón, a tento je pre mňa zatiaľ TOP kandidát. Ešte ho chcem vidieť naživo, aby som nekúpil mačku vo vreci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kvůli tomuhle článku jsem se zde zaregistroval. Mluvíte mi z duše!!! Taky absolutně nechápu, jak je vůbec možný, že v celý velký Číně neexistuje jeden jedinej telefon jako E52 nebo třeba E66 s Androidem!!! Koupil bych hned! Zatím si ale musím vystačit s pro mě nejlepší Nokií 5630, plácačky mě prostě... nebavěj!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.