Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Piráti musí stáhnout předvolební spot s LEGO panáčky

Pirátské straně se krátce před volbami (jsou mimochodem dnes, kdybyste to za klávesnicemi nepostřehli ;-) dostává zajímavé mediální pozornosti. Zakázán byl totiž jejich volební spot s LEGO panáčky…
blog
Pirátský volební spot - Censored by LEGO

Volební spot pirátů je renderovanou scénou, kde hlavní role ztvárnili „něco jako LEGO panáčci“. Společnost LEGO se tím cítila poškozena a požadovala po Městském soudu v Praze, aby se Piráti zdrželi uveřejňování prostřednictvím sítě Internet spotu obsahující figurky následujících tvarů:

LEGO panáček - nákres z Usnesení Městského soudu
LEGO figurka - nákres z návrhu předběžného opatření

Městský soud v Praze žádosti vyhověl a vydal předběžné opatření shodné s požadavkem žalobce. To je platné v okamžiku doručení žalované straně, byť se proti němu lze odvolat. Piráti tedy nesmí na internetu uveřejňovat zmíněný volební spot. Alespoň tak si to lze vykládat.

Ano, budeme hnidopiši, protože v právničině záleží i na každé čárce nebo závorce či špatně zvoleném detailu. Pokud jste viděli video, asi vám neuniklo, že panáčci ve skutečnosti vypadají jinak než na uvedeném nákresu:

Figurky LEGO bez výstupků na hlaváchFigurky LEGO bez otvorů v nohách
„LEGO“ panáčci z volebního spotu pirátů

Panáčci ve volebním spotu se liší od figurek LEGO možná ještě víc než tablety od Apple a Samsungu. Panáčci ve volebním spotu nemají na hlavách výstupky, na něž lze nasazovat různé „pokrývky hlavy“, a nemají vzadu v nohách otvory. Liší se i v dalších detailech, např. tvaru rukou (figurky LEGO z nákresu mají „dlaně“ otevřené ve směru paží, panáčci z volebního spotu je mají kolmo na směr paží). Technicky vzato je požadavek společnosti LEGO nesmyslný, stejně jako navazující předběžné opatření soudu. Piráti uvedené figurky vlastně nepoužívají. Nanejvýš je nedokonale napodobují. Přitom rozhodnutí soudu zní jasně:

Odpůrce  je povinen zdržet se  uveřejňování prostřednictvím sítě Internet audiovizuální upoutávky (spotu) obsahující figurky těchto tvarů: (následuje stejný obrázek, jaký ve svém návrhu má žalobce)

Dejme tomu, že by Piráti použili skutečné figurky LEGO ze stavebnice. Opravdu si může firma diktovat, jakým způsobem si smíte, nebo nesmíte se zakoupenou stavebnicí hrát? Pokud ano, proč tak nečiní v době koupě? Jsou snad součástí stavebnice nějaké licenční podmínky upravující vaše možnosti nakládání se stavebnicí?

Obhajoba Pirátů je postavena na zcela jednoduché úvaze: firma LEGO zneužívá autorské právo k věcem, ke kterým nebylo určeno. LEGO naopak tvrdí, že si nepřeje být spojováno s propagací či nesympatizací jakékoli politické strany a využívá k tomu argumentaci postavenou mimo jiné i na ochranné známce. Prý může veřejnost nabýt dojmu, že LEGO příslušnou politickou stranu sponzorovalo.

Ocitujme ještě jednu zajímavou větu z rozhodnutí soudu:

Soud v rámci předběžného posouzení pro potřeby předběžného opatření nedospěl k závěru, že je mezi účastníky soutěžní vztah a že odpůrce svým jednáním zasáhl do známkových práv navrhovatele.

Jak je vidět, argumentace ochrannou známkou příliš nezabrala (dalo by se to vyložit i tak, že zabrala, pokud by ovšem za slovy soutěžní vztah byla čárka, ta tam ale není). Naopak soud dal za pravdu žalující straně ohledně možného propojení s politikou:

Vzhledem k všeobecné známosti figurek LEGO a jejich užití odpůrcem lze důvodně předpokládat, že široká veřejnost může nabýt dojmu, že odpůrce je navrhovatelem sponzorován, popřípadě že se navrhovatel ztotožňuje s politickými názory odpůrce apod. Navození propojení odpůrce s navrhovatelem je způsobilé ohrozit dobrou pověst navrhovatele, který si zakládá na tom, že je výrobcem hraček a ve svém interním kodexu chování si zakotvil zásadu, že jeho činnost nebude spojována se světem politiky a politických stran.

Sice nevíme, co má interní kodex společného s právem uživatele dané hračky, ale to je asi jedno. Společnosti LEGO se každopádně povedlo udělat Pirátům těsně před volbami poslední zajímavou reklamu. Jestli to byl záměr Pirátů, nebo ne, to nevíme, každopádně společnost LEGO je nyní nucena dotáhnout žalobu do konce (musí ji podle rozhodnutí soudu podat nejpozději do 12. listopadu).

Na závěr k tomu přidejme i vyjádření druhé strany, tedy Pirátů:

„Advokátní kancelář se snaží vytvořit dojem, že stavebnice, kterou si řádně koupíme, nám vlastně nepatří a smíme si s ní hrát jen způsobem, který vyhovuje marketingovému oddělení firmy. LEGO je stavebnice a musí se smířit s tím, že se z ní dá postavit i volební spot,“ říká předseda Pirátů Ivan Bartoš. Na názor Pirátů se v celém soudním řízení přitom nikdo neptal, LEGO prostě složilo 10 tisíc korun jistoty, peníze za soudní poplatek a soudkyně prostě politický klip zcenzurovala, aby náhodou nedošlo k poškození dobrého jména právnické osoby. Nejen, že se soud neptal Pirátů na jejich vyjádření, ale také nemají možnost se proti rozhodnutí odvolat, protože předběžné opatření účinkuje doručením.

Zdroje: Pirátské Noviny, Návrh-na-předběžné-opatření.pdf, Usnesení-Městského-soudu-v-Praze….pdf

Poznámka: autor je členem Pirátů a kandiduje za Piráty do zastupitelstva v JČ kraji.

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Piráti musí stáhnout předvolební spot s LEGO panáčky

Pondělí, 15 Říjen 2012 - 14:34 | debata debata | Mě přijde úsměvné, že autor tu píše o sporech...
Pondělí, 15 Říjen 2012 - 10:03 | petr ib | Platí to i na opak, před vypuknutím "kauzy...
Pondělí, 15 Říjen 2012 - 08:54 | Viper ISO | 100% souhlas
Sobota, 13 Říjen 2012 - 14:49 | petr ib | no a pokud udělá někdo rendrovanou animaci s...
Sobota, 13 Říjen 2012 - 14:41 | Lojza Suchánek | Psal jsem to jinde a napisu to znova: Pokud my...
Sobota, 13 Říjen 2012 - 13:53 | Damel | Holt asi situace nazrála do takového stavu...
Sobota, 13 Říjen 2012 - 13:49 | petr ib | No ale proč by kdokoliv působící mimo zmiňovanou...
Sobota, 13 Říjen 2012 - 13:33 | petr ib | Všechny platné zákony ... žádná firemní interní...
Sobota, 13 Říjen 2012 - 13:14 | petr ib | Zcela rozumě soudce zamítl zneužití ochranné...
Sobota, 13 Říjen 2012 - 11:41 | Ondoň | Je to OK. Nevadí že je reklama negativní, je to...

Zobrazit diskusi