Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Pomozte mi nahradit šest let starý desktop novým strojem

Podle popisu je vidět, že stroj bez problémů výkonově stačí. Ostatně mám podobný, jen s C2Q (video ho vytíží spolehlivě). Takže bych nic neupgradoval, pro těch teoreticky ušetřených 30W se upgrade nevyplatí. Jediný problém může nastat při použití disků >2TB, protože tyto desky neumí EFI.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, pokud to výkonově dostačuje, nechal bych sestavu "dožít", max. koupil to SSDčko.
Do AM1, jak tu kolega níže doporučuje, bych teda nešel. To je tu jen takový všeobecný "hype", že AM1 stačí na všechno, když nevyužiješ 4jádro, tak s AM1 to bude slušný downgrade který poznáš.
A jestli nová sestava ušetří 30W a jede denně 8 hodin, tak za rok uspoříš na energii cca 450 Kč. Takže návratnost za deset let :) No opravdu, pokud nepotřebuješ vyšší výkon není nutno za každou cenu upgradovat.
Tak jako všude, i dnešní HW není kvalitou co býval (s odstupem času i před pár lety to bylo lepší), myslíš, že deska za 9 stovek nějak výrazně přežije záruku? :) O CPU strach nemám, ale abys pak časem měl ten procesor do čeho dát - zkus si dneska sehnat třeba pořádnou lga1156 desku. Seženeš jen bazar, nebo aukro za nehorázné ceny :-/
Když už upgrade, počkal bych jak dopadne broadwell a koupil Pentium z této řady (až bude). Třeba to půjde uchladit (téměř) pasivně a to už by za to stálo ;-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Taky mám doma sestavu 6 let starou s tří jádrem. A bezproblému výkonově stíhá. Jenom jsem si do něj nedávno dokoupil SSD a běhá to jak nový komp (možná i rychleji). A pro stišení jsem vyměnil svoji DX10 aktivní grafiku za pasivní s podporou DX11 a kupodivu i výkonější (nestálo mne to ani korunu, jen jsem ji dobře prodal a koupil - takže mne to stálo akorát cestu 2x na poštu a zpět). A ikdyž hry poslední dobou moc nehraji, tak mne překvapilo, že jsem rozjel i Crysis3 a bylo to i hratelné :D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Takový problém může nastat jen v případě, že z takového disku bude chtít bootovat a to jen windows. Jinak 4TB disk může ve windows jako druhý disk připojit bez problémů a z linuxu z něj také může botovat (díky tomu, že linux má možnost hybridního disku - laicky řečeno : MBR a GPT jakoby najednou).
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tež souhlasím - nechat dožít, ikdyby 7 let stará sestava, výkon na běžné používání tu ještě je
z článku mám spíše pocit, že autor by se v tom rád "povrtal" (čemuž rozumím) :)
možná bych uvažoval o tom SSD jak tu kdosi doporučuje

do AM1 bych rozhodně nešel (vlastním FM2 a vím jak je zde upgrade na výkonnější CPU omezený)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co takhle něco takového:

AMD Athlon 5350 AM1 (1350,-) k tomu nějakou mini-ITX desku (800,-) + 4GB RAM DDR3 1600 (1050,-) + GTX 750Ti (drahé ale když NV s nějakým výkonem tak minimálně tu 3500,-) + 120GB SSD Samsung EVO 840 (1900,-) + HDD dle libosti. To celé do nějaké malé case s odpovídajícím zdrojem (když by se našla nějaká úsporná karta možná i s tím 90W mobilním by to bylo ok) - třeba Chieftech Mini-ITX 90W za 1600,- ... Výkonem celkem parádní rozhodně moderní a velmi efektivní pro zamýšlený účel a snahu o úspornost, spotřeba minimální a cena solidní.

Ale jestli dosavadní PC stačí, tak tohle je luxus ... když tedy Intel, tak určitě HASWELL/Haswell refresh, Pentium G je OK - Core i3 lepší (2+2) a je tam snad i model s lepší GMA grafikou, jeho grafika ujde (ne na hry) - desku určitě s 9kovým čipsetem - H97. Malý SSD jako M.SATA by byl fajn, ale ceny a výkony GB malých modelů nejsou zrovna zajímavé a 120GB SSD do 2000,- se hodí na všechno ideálně rozhodně lepší-výhodnější-rychlejší než 32GB za 750,-. Pravděpodobně bude ale nutné vyměnit zdroj (kvůli Haswellu) SEASONIC OEM 350W by byl OK. Pokud jde o paměti, tak DDR3 1600MHz je dost, nemyslím si, že grafika Intel z rychlejších RAM nějak výrazně a znatelně těží. Spíše by bylo dobré DDR3 1600MHz s co nejnižším CL. Nic lepšího se asi vykouzlit nedá.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

na nabootování Tučňáka stačí i dnes rychlý plotňák, není to taková tragedie jako Windows. Se SSD (i nějakou 32GB vraždou) to bude lítat jak Superman..

Z mého pohledu je AMD 5350+externí grafika nesmysl, ta procesorodeska má smysl jen s integrovaným jádrem (mimochodem, na Windows je to skvělé řešení), protože cenově to pak nedává rozumný výsledek.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prva vec, ak je nerozoznatelny narast vykonu pri prechode z 2jadra Pentium na 4jadro C2Q tak to bude skor o blbe napisanej aplikacii a mozno by nebolo odveci napista nieco autorom, nech trochu popracuju na optimalizacii (aj ked samozrejme zalezi aj od frekvencie na akej bezal C2Q). Dalej ak pisete ze vykonovo staci to co je tak mi ten upgrad neni uplne jasny. Iste, teraz je strasna panika okolo spotreby, lebo je to trendy. Ale ze vecsine ludi bezi 24/7 stara chladnicka, bezne pecu v elektrickej trube, pouzivaju umyvacky/susicky to je ok. Ako ked je to jedna, v podstate hlavna, z poziadaviek ok, len ak zostava postacuje tak mi pride rozumnejsie uz tych 5k czk odlozit na tu elektrinu. Co sa tyka zostavy, vecsinou je zbytocne radit lebo kazdy ma svoj pohlad, svoje priority a vecsinou ked sa poradi tak nakoniec je aj tak vyhubovane zo to neni tak ako si to dany clovek vysnival.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

pokud jsem to dobře pochopil, tak důvodem upgradu není nízký výkon CPU, ale nedostatečná výbava stávající desky co se týká grafiky (David prostě chce intelí grafiku). Úspora energie je jen vedlejší bonus.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to bude asi jedno s druhym. Len mi pride ze uspora z 60-80W na povedzme 20-40W sice fajn ale vzhladom na to ze je to pracovny nastroj tak mi to nepride ako nieco mimoriadne. To uz skor zaujimavejsia uspora by bola povedzme z 250-300W na 100W a menej. Co sa tyka grafiky tak to chapem, len tam pise ze nVidia je fajn, fungujuce ovladace, len ze nVidia by bola zbytocne predimenzovana. Ale ved nemusi kupovat nejaky highend, staci nieco co bude stihat desktop a videa. To mi pride ako optimalnejsia investicia ak je v zasade spokojny s konfiguraciou. Skor mi to pride ze by sa rad v tom povrtal, mal aj zasa nieco nove na hranie a hlada na to zamienku :-)
Inak co sa tyka rady, tak mi to pripomenulo klasiku - poradit co kupit je ako ked sa zena stojaca pred zrkadlom pyta muza ci nahodou nepribrala. Na to proste neexistuje spravna odpoved :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nízká spotřeba není "trendy" kvůli nákladům, ale kvůli menšímu hluku chlazení.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Je tam sice korelacia ale to neznamena ze ked mam vyssiu spotrebu musim mat automaticky aj hlucnejsie chladnie. Inak nemam v zasade nic proti ekologii a optimalizacii spotreby, len mi tak trochu pride ako aktualny osial s elektromobilmy. Americania su cely napichany z toho ake je to "green" ale uz ich moc nezaujima kolko bordelu sa vytvori pri vyrobe akumulatrov a hlavne ich likvidovani a uz vobec ich netrapi ze vecsina elektriny v amerike, teda tej ktorou si budu nabijat aj ten svoj eko-trabant, sa vyrobi v uholnych elektrarnach ktore vypustia za rok tolko odpadu do atmosfery, ze keby jednu zavreli tak sa mozu na roky vykaslat na cele elektromobily a veselo dalej jazdit v kasickych autach so spalovacimi motormi a zdaleka by mali menej emisii ako ta elektraren. Proste to obratene mysliene je chore. Solarne panely detto. Silna dotacia zo strany vlad a EU ale pritom je to len export vyrobneho odpadu za hranice, vecsinou Cina. Lenze nasa Zem je akosi jeden uzavrety system. No ale to som sa uz rozpisal :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Osobně bych koupil desku s DC-DC měničem, něco jako: http://www.idotpc.com/TheStore/pc/viewPrd.asp?idproduct=1292 (předpokládám, že by se měly dát sehnat i levnější kousky) a externí bezvětrákový zdroj. K tomu pasivní chladič CPU a je z toho celkem tiché PC. ;-)

Jinak by možná stačila i tato deska/CPU: http://www.techpowerup.com/200609/asrock-intros-celeron-j1900-based-q190...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Baytrail do hlavního PC? No nevim, ten single core výkon odpovídající centrinu? http://notebookblog.cz/technika/navody/pozor-pri-vyberu-levneho-notebook...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

na Tučňáka IMHO s klidem.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja som prave teraz na firme nahradzal jeden PC P4-3Ghz /žralo a hučalo ako howado/ za nieco nove, sluzil v sklade na net a office.... Ked si mozem vybrat, radsej som si vyberal intel a volba aku si napisal je OK, aj celeron G1840 je super lietadlo, odporučam... No chcem napisat, co som ja zakupil... Išlo mi o nehlučnosť a spotrebu. PO vahani volba padla na AMD AM1, chcel som to vyskusat, AMD som naposledy mal ako sAM2.... Kupil som lacnu dobru dosku MSI AM1-I http://www.alza.sk/msi-am1i-d592684.htm procesor X4-5350 http://www.alza.sk/amd-athlon-x4-5350-d931610.htm, ramku DDR3L http://www.alza.sk/kingston-4gb-ddr3l-1600mhz-cl11-d503500.htm 4GB mi staci, ramky su drahe a keby nahodou to niekedy swaplo, mam SSD, ani o tom vediet nebudem.... disk mam SSD z poličky Intel X-25M 80GB ale na alze maju nejaky vypredaj a na system uplne staci, za tu cenu parada komu staci kapacita http://www.alza.sk/intel-320-40gb-ssd-bulk-d238125.htm ,zdroj som mal klasicky 200W eurocase http://www.alza.sk/eurocase-200w-tfx-d521445.htm a spotreba bola cca 21W idle, 35W burn.... ale uz viac ako 2 roky mam doma vykonnejsiu zostavu s Ci3 a tam mam zdroj http://www.zbozi.cz/vyrobek/eurocase-dc-dc-menic-in-12v-out-atx-pro-mini... a som velmi spokojny. Tak som ho zakupil, stoji hubičku.... k nemu adapter 12V/4A, ceny suuper 12+8 euro spolu :D a teraz spotreba, neuveritelna: idle 10W, burn 20W!!!. Som velmi spokojny, PC beha pekne, nevidim rozdiel pre dane veci medzi vykonnejsim, ram 4GB uplne staci, SSD to zachrani keby nieco a samozrejme kedykolvek si mozem dokupit dalsiu ramku, ale netreba pre moje pouzitie. takze ja som to vyriesil takto, ale aj lacna doska s1150+Intel pentum alebo celerom je super, len ti odporucam zakupit ten zdroj DCDC http://www.zbozi.cz/vyrobek/eurocase-dc-dc-menic-in-12v-out-atx-pro-mini... je to parada, PC je absolutne tiche, keby nemal power diodku, neviem, ze bezi... az ma to desi, chyba mi trocha hluk stareho PC, lebo niekedy ani neviem, ci je alebo nieje zapnuty.... a este opakujem, žerie to 10W!!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to SSD od alzy za 800 Kč je super, 40GB na systém bude stačit, za ty peníze skvělé vylepšení k Core2Duo :-) zítra je doma. díky, bez tebe bych o tom nevěděl! když uvážím že nejlevnější SSD Intel je od 2000 Kč... (ano, novější, větší, s delší zárukou) tak super cena tohodle staršího SSD

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Nieje zaco :D podla mna super kauf pre toho, komu staci kapacita, moja zena ma v notebooku Intel SSD 40GB a suuuper, nevie si to vynachvalit, kapacita ju nezaujima, PC je rychle a aj trocha viac na baterku vydrzi... este mam na firme nejake PC bez SSD, idem si dalsie 2ks zobrat, kapacita ma netrapi, na system je to dostatone :D a je to Intel, spolahlivy.... mam viacero SSD, vsetko intel, zatial pohoda už roky...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já to řešil deskou od Gigabyte (před rokem ještě 7x čipset), obyč dvoujádrem (tenkrát byly rozdíly větší, tak IvyBridge G2020), grafiku jsem neřešil, ta na desce je i na 99% her dostačující a filmy akceleruje výborně, paměti se snad menší než 4GB ani nevyrábějí, disk z předchozího PC, bedna a zdroj z předchozího PC (bacha na spořící módy, kdybyste chtěl Haswell) a jediný větší náklad budou Windowsy (říkal jste PC na práci), ale pokud máte např. krabicové (ne OEM) z předchozího, tak Gigabyte jako jeden z mála výrobců drží ovladače i na XP. Z mojí zkušenosti se vyplatí investovat do desky s HDMI, do PC se pak nemusí montovat externí VGA jen kvůli připojení na TV. U mne byla hlavník ritériem spotřeba, moje PC má spotřebu 45W nezatížené (jen OS) a 55W zatížené (hra, film).

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Má to na linux, proto je úvaha Intelu celkem oprávněná, kvůli driverům na GPU :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, jediné, čeho jsem si na zadání nevšiml byly ty narážky na linux, takže tu grafiku od Intelu jsem myslel spíše jako návrh na úsporu elektřiny ... dle mých zkušeností je externí grafika na práci jen spotřeba navíc ...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Otázka za milión? To snad kdybyste rozhodoval o upgradu stovky počítačů. Tady je to maximálně otázka za pár tisíc. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych to moc neresil koupil http://www.alza.cz/intel-nuc-boxdc3217by-d387904.htm Je fakt ze se musi dokoupit ramka a disk ale za tu cenu... a jeste je to v akci :D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jj u Alzy v akci, jinde ještě o pár stovek levnějš a bez akce :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Popravde jsem potom nepatral spis jsem chtel ukazat smer...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Stejné dilema s domácí sestavou jsem řešil také, jestli se pořád držet socketu 775. Nativní čtyřjádra jsou neadekvátně drahá a výkonový skok opravdu nic moc.
Co se ale poslední dobou neděje? Končí servery s Xeony do socketu 771, začínají se vyprodávat za babku a jdou s mírnou úpravou (samolepícím proklemovacím adaptérem) vložit do s775. Vyzkoušel jsem a spokojeně mi teď v čipsetu P45 vrní Xeon X5450 @3GHz (při troše laborování jde nahnat na 3,5 a výš).
Hraju hry, takže kartová grafika je pro mě nezbytností: nová GF GTX 650Ti.
Celý upgrade za necelé 3,5 tisíce. Moderní hry se rozeběhly, Win Lightroom nabral nevídaný dech. V klidu 80 W, v zátěži 180-200 W.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

nejaky link na ty adaptery?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celý postup je popsán zde
http://www.delidded.com/lga-771-to-775-adapter/

A zde je horda BIOSů neoficiálně obohacených o Xeonové mikrokódy (použil jsem a zafungoval)
http://genius239239.myweb.hinet.net/771/

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

opravte ma, ak sa mylim, ale nie je to tak, ze intelovske pentium/i3 procesory nepodporuju pretaktovanie pamate, cize tam nema zmysel uvazovat s niecim viac ako 1600MHz?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

spravne.....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no přiznám se že zas tak dopodrobna jsem to nezkoumal, ale ono s ddr3-2400 se pak v budoucnu teoreticky bude snadněji osazovat třeba core i7

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

V buducnu hlavne bude buducno, teraz su ramky relativne drahe a k pentiu a celeronu kde sa neda s frekvenciou ram pohnut by som nespekuloval a pre Intel frekvencia ram nehra ziadnu dolezitu ulohu, ten v buducnosti Ci7 pojde rovnako s 1600 aj 2600Mhz ram... Ci7 podporuje max. DDR3-1600, jedine s K-modelmi sa da bavčať, ale to sa daju aj DDR3-1600 taktovať... http://ark.intel.com/products/80806/Intel-Core-i7-4790-Processor-8M-Cach...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud nemáš APU, nebo nějaký CPU který těží přetaktováním "FSB" (ať se dnes jmenuje jakkoliv), tak je zbytečné dnes připlácet, stačí DDR3-1600 (ps: jo za ty kingstony DDR3-2400 jsem dal 1800, ale už jsou za dva litry, asi na chybku v ceníku přišli :)). V budoucnu ty ramky stejně vždycky budeš moci prodat, ostatně tou dobou možná budou běžné DDR4, takže budeš tam, kde jsi teď ;-)
Výhledově bych nepočítal s tím, že do desky osadíš za pár let výrazně lepší CPU, ostatně to poslední dobou není zvykem. Někdo tu bude argumentovat třeba tvojí stávající lga775, ale i tam byla "původní" verze pro prescotty, pak desky pod Pentium-D (smithfield a někdy i presler), pak Core2 a pak 45nm Core2. Jo možná tak u prvních i965 desek s trochou štěstí šly neofiko 45nm C2D/C2Q ale to je spíš výjimka. Jo časy i440BX a redukcí do slotu1 jsou pryč, neprospívá to prodejům desek ;-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Osobně mám pátým rokem obskurní, devět let staré železo na kterém je ovšem výhodou, že nový software vzniká prakticky jen na komunitní bázi a tudíž je pravidelně rychlejší než předcházející verze. Kdybych měl něco takhle moderního a nízkospotřebového jako ty, tak bych o upgrade neuvažoval vůbec, já mám nějakých 200W v idle a 370W v loadu a v zimě alespoň v našem malém bytě není třeba topit.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem to řešil před rokem: 6let starý stroj AMD 2jádro, debian. Koupil jsem 4GB RAM a 128GB OCZ Vertex 4 a mám na dlouho klid. Teda doufám :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Zamyslel by som sa nad SSD/hybridom a podvoltovanim CPU kvoli lepsej spotrebe.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

asi tomu nebudeš věřit, ale podvoltování zvedlo spotřebu v idle i 1-2W :-).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zaujimave .. ale asi by som pockal. Zo zvedavosti som kupil (s moznostou vratit) Asus T100A - novy atom tabletonotebook a je to momentalne doma moje najpouzivanejsie zatiadenie. Hry, youtube, rozpravky pre dceru - vydrz 10 hodin, micro sd karta. Internet vecer pre mna - funguje f.lux. Prehravanie filmov aj na TV - vydrz 10 hod (ziadne napajanie nie je treba) + hdmi out. Remote desktop do prace - hdmi out + spolu s usb hubom. Vlastne som zistil ze mi to na 90% staci. Vykonny PC mam v praci, doma mam este vykonny NTB, ktory uz tolko nevyuzivam.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Chápu zlaté české ručičky, něco postavit a předělat je asi v české povaze. Ale jestli je potřeba investovat do nového železa, tak zmíněná částka cca 5k Kč se blíží hotovému levnějšímu kancelářskému stroji, který má dvě následující výhody:
Nové díly + 2roky záruka na sestavu ....

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

hotová sestava se pro mě rovná neznámé kvalitě všeho a snaze ušetřit takže jo, proč ne, pokud se člověk spokojí s nebezpečným zdrojem, papírovou skříní..... a nové díly? hmm.... sem tak jednou viděl nově koupené PC.... pak sem ze štítku zjistil, že skoro rok leželo ve skladu......

ono to asi není jen o té povaze postavit/předělat, ale o tom, že přesně vím co si do kompu nacpu....

jo a ta záruka... záruka na sestavu nebo na jednotlivé komponenty? pro mě žádný rozdíl....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vidím to přesně opačně.
Hotová sestava je bez práce, to je výhoda. Jenže mívá slušné ty parametry/komponenty, na které většinu lidí napadne se podívat (procesor, velikost RAM) a zbytek je v zájmu nízké ceny odrbaný (zejm. zdroj a skříň).
Typický úkaz je třeba u grafických karet hlavně hodně paměti (i k low-endovému čipu) a ideálně zmrzačená varianta nějakého čipu s dobrými recenzemi.

Naopak vlastnoručně vybranou sestavou získáte vyváženější a kvalitnější díly (pokud tomu rozumíte).

Někde existuje možnost si vybrat komponenty a pak instalaci jako službu, ale pokud tomu rozumíte, je obvykle výhodnější si to udělat sám.

Záruka na sestavu je irelevantní, naopak když tomu rozumíte a identifikujete vadnou komponentu, můžete reklamovat jen tu a během reklamace nepřijdete o celý počítač.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

já běžím na C2D8400 + 4GB RAM + HD4850, běžně cca 70-80W spotřeba. taky uvažuju nad Pentiem G3420 + SSD. nedávno jsem vyměnil E7200 za E8400 (kvůli virtualizaci) a ted bych šel radši zas dál...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jen poznamka, ta MB od Gigabytu pres DP a HDMI zobrazi az 2560x1600/60Hz. MSI pres DVI zvlada jen 1920x1200. Mohl by to byt limit do budoucna.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Je to pravda... 4K a 60Hz..., ale do buducna je tazko planovat, vecsina dosiek ma HDMI 1.3 a staršie, ked už tak tak DVI-D dualink treba aspon.... ale v buducnosti najlacnejsia diskretna VGA so smiesnou spotrebou to vyriesi, zbytocne si teraz lamat hlavu.... FullHD zatial OK.... ja strasne nerad riesim buducnost, vecsinou sa to nevyplaca....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslel jsem zrovna 4K (to ten GB stejne da jen ve 24Hz), za 6,5 tisice uz se ted prodava treba 25" LG s 2560x1080, od 9 tisic 29" s vyssim nez fullHD. Pokud je tam nejake novejsi fullHD LCD, ktere vydrzi roky, tak to asi nema smysl resit. Pokud je tam stara 19", ktera se planuje taky za rok, dva menit, tak uz to muze byt na zvazeni.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jojo, to si člověk myslí, že to bude stačit. Nyní mi v ordinaci odešlo jedno LCD (asi zdroj). Tak jsem musel něco na rychlo koupit a jak jsem se na to koukal, tak už se nevyplatí koupit méně než FullHD. Jenže integrovaná ATI X1250 FullHD nedá skrz D-SUB a monitor nemá HDMI. Mám několik možnosti, koupit grafiku (riziko zbytečné investice, protože stroj už jede min 5 let), nebo prohodit vnitřnosti s jiným počítačem = práce navíc (kvůli nábytku musím nechat skříně, tam kde jsou), redukce HDMI-DVI, nebo pojedu v nižším rozlišení. Takže ony ty rezervy jsou docela vhodné.

Jinak, pokud chce šetřit proud.
http://www.alza.cz/lenovo-ideacentre-q190-d481152.htm
http://www.alza.cz/intel-nuc-boxdc3217by-d387904.htm
http://www.alza.cz/asus-vivopc-vm40b-s007m-d507424.htm
http://www.alza.cz/gigabyte-brix-bxce-2955-d522631.htm

Jinak zachovat staré železo

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak teraz to beries s odstupom casu ale ake rezervy si robil vtedy ked si kupoval ten PC? ta X1250 mohla mat HDMI? keby si vtedy spravil rezervy, stacilo by to dnes? to su otazky, na ktore teraz vies odpoved ale planovat nieco velmi do buducna sa nevyplaca, elektronika je lacna a cely ten PC s X1250 s velkou rezervou nahradis PC za babku a este si pomozes .... http://www.alza.sk/zotac-zbox-sd-id18-barebone-d485513.htm

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ale on funguje. Tudíž nahrazovat se mi nechce. Je to o nahrávání softwaru a nastavování.

Ta cena je nějaká divná, ne?

Oprava - aha ono je to v Eurech
Tak to potom, je ta babka dost drahá

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak neviem, ale tebou navrhovane v predch. prispevku su na tom cenovo podobne alebo horšie, skor horšie :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tohle samozřejmě řešte přes redukci HDMI-DVI. Je to za pár šupů a naprosto bezproblémové.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

jo, o tomhle prolbému DVI / HDMI vím, ale ono to není až tak horké, stejně se na tom do budoucna bude provozovat nějaké to IPS 1920×1080, nic většího, a navíc, když bude DP, je to celé irelevantní.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

5 let je rozumná doba na výměnu počítače. Odkdy zavedli zákaz olova v pájce, tak po 5 letech se akorát začnou objevovat studeňáky. Dále mě v seznamu dílů starého počítače zaujalo "další části nepodstatné". Protože dneska opravdu podstatné a citelné zrychlení systému dosáhnete jediným způsobem: Instalací SSD. Inovací ostatních dílů, kromě již zmíněných studeňáků, můžete akorát zmenšit hlučnost chlazení, protože novější komponenty při zachování výkonu vyžadují menší příkon.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Chci postavit něco podobného. Podmínky - tichý chod, obstojný výkon (web, netbeans), minimální spotřeba + možnost uspání při nečinnosti, možnost připojit více SATA disků (4) pro RAID, výstup na DP (2560x1600).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To jestli chcete dělat upgrade musíte rozhodnout sám.
Pentium E6500 vs Intel Pentium G3420 - dvojnásobný výpočetní výkon při nižší spotřebě je jasné +
ramky jsou zajímavé tyhle CRUCIAL Ballistix Tactical 8GB (2x4GB) CL8

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jedno slovo: SSD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

souhlas

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

SSD jsem samozřejmě v té sestavě zkoušel a ač to bude znít jako rouhání, jediný praktický přínos byly věci jako rychlejší start GIMPu či Firefoxu. Ale to dělám tak zřídka, že se vlastně bez SSD obejdu dál, bez ohledu na to, že je to opravdu v případě třeba takového ADATA SP600 otázka jen 700 Kč.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Vacsina tu uz bola povedana, ale pridam i ja nieco do mlynu :)
U mna ma kompletny upgrade vyznam len z 2 dovodov:
- nieco nefunguje
- nedostatocny vykon

Mam pocit, ze ani jedno nie je dovodom, menit dosku, procesor ramku len koli malej uspore na spotrebe? O vymene nvidie za intel som este ani nepocul. Jedina vyhoda su snad tie otvorene ovladace, ale ak cloveku nevadia uzavrete, tak to moc vyznam nema.

Ked uz, tak by som pouzil ten SSD, ako tu uz bolo mnohokrat povedane - to je asi najlepsie zrychlenie.

Koli spotrebe a hluku - pouzit daku pasivne chladenu kartu s poriadnym chladicom a co najmensou spotrebou - hlavne koli akceleracii videa, predsa len by som isiel do tej nvidie.
Napr. GT610 (http://www.alza.cz/zotac-geforce-gt610-1gb-ddr3-zone-edition-d329781.htm)

Nakoniec nejaky efektivnejsi usporny zdroj. Idealne zasa pasivny, ale to uz je trocha drahsia zalezitost (http://www.alza.cz/fortron-aurum-xilenser-400w-d398781.htm)

Pri pripadnom dalsom upgrade dosky a procesora, ked uz nebudu stihat, alebo sa pokazia sa tieto nove komponenty hadam este budu dat pouzit :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Osobne mi ta vymena prijde zbytecna. Tedy pokud predpokladam, ze je rozumne hlucna a nema napriklad vyblite kondenzatory na desce nebo zdroji. Ale pokud si chces udelat radost, proc ne.
Pred casem se mi zalibilo case Cooler Master Elite 120 Advance, nechces si zkusit to slozit do ni?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

v ničem v podstatě není problém, jen mě trápí ta grafika a láká potenciál poklesu spotřeby. výměna case je zbytečná, je zakopnut někde poblíž stolu, na designovky jsem nikdy nebyl. ostatně moje první ATX skříň byl AT bigtower z nějaké 386 přeřezaný na ATX ;-).

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Grafiku jeste jako argument beru. Ale usetrit cca 30W? To mi prijde ve vetsine domacnosti nepatrne az nemeritelne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Provozuju podobnou sestavu.
C2Q 9400@3,2ghz, 4gb ram, 2x 1tb,GTX295, deska DFI Blood Iron a vse chlazeno vodou.
Jedina vec o ktere premyslim doplnit je ram.Jinak nemam duvod k upgradu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Davide dobré. Interakce se čtenáři musí být a tohle téma rozhýbalo hromadu těch, co obvykle jen čtou a navíc přineslo i pár nově registrovaných.

Že byste zrovna vy potřeboval rady tohohle typu je úsměvné, ale na rozcvičku čtenářů řekl bych dobré :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

no je to blog, takže v tomto konkrétním případě si "nahlas přemýšlím". kdybych honil čtenost či interakci, vytáhnu jedno z těch sakra osvědčených témat, které fungují vždy, bez ohledu na politický režim, kurz koruny vůči dolaru či sílu erupcí na slunci ;-).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Já bych zvolil třeba i3-4130T (35W) + ASUS H81M-K :-)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

díky, ale cpu moc drahý a deska nemá ani jeden z výstupů hdmi / dp.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě nemá upgrade cenu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ak teda menit, tak snad by som isiel do tej AM1 platformy. Je to usporne a vcelku "vykonne".
MB nieco ako ASUS AM1M-A + CPU AMD X4 5350 (25W / 2,05GHz / 4-jadra + Radeon HD 8400)

Ja viem nie je to Intel, ale pre AMD celkovo mi pride ze sa daju kupit kvalitne dosky za omnoho nizsie ceny ako pri Intelu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

objevil jsem ještě neuvedené Intel Pentium G3258 Anniversary Edition s odemčeným násobičem, alza ho má dokonce už v nabídce za 1800Kč "na objednávku". pro využití možnosti takování je potřeba Z87/Z97, což už nákup trochu prodražuje ale i tak by mohlo jít o zajímavou koupi levného CPU...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já bych hlavně vyměnil skříň, jak můžete mít tohle v obýváku? :-O
Dále disk bych aspoň hodil ten do tlumiče...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Proč ne, v čem je problém?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde jen o nahrazení grafiky - tak bych investoval cca 1000,- Kč do starší desky s chipsetem Intel G45 - má grafiku GMA 4500 HD, která umí akceleraci videa, nic moc to nežere a starou desku na aukru prodáš za stejně nebo víc, kolik bude tahle stát. Takže ve výsledku to nebude stát skoro nic ;-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, tiez dobry napad.... akurat hladat dosku aj s DVI alebo HDMI, trosku problem ale najdu sa....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já používám prehistorický PC založený na i865PE. Již 3. procesor, nyní P4 3GHz HT, již 4. grafika, nyní GF 7600GT, x-té paměti, nyní 3GB. Krom videí 1080p všecko stále šlape k mojí spokojenosti. Původní instalace WinXP od roku někdy 2004 (wow), zhruba před rokem pečlivě pročištěna. Programů v PC tušim plné 4 sloupce v položce START.
Uvažuji akorát nad SSD pro systém. No a spotřeba, ta je bohužel vysoká (nic horšího, jak P4, byť mám poslední, nejúspornější, revizi, asi není ...).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.