Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Ponořit PC do akvárka je absolutní nesmysl! A nebo není..?

Dle mých zkušeností taková voda, i když by její název napovídal opak, zas tak moc dobře nevodí :-) Onehdá jsem zkusil co udělá PC ventilátor s LEDkami připojený ke zdroji a ponořený ve škopku vody. K mému překvapení zcela normálně svítil a točil se. S vyšším napětím by to už bylo horší. Ale třeba taková destilka, ta by neměla vodit vůbec :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Voda sama osobě elektřinu nevede. Je to elektrický izolant. Vodivá začne být až díky různým příměsím jako je sůl, minerální látky atd. Destilovaná H2O by měla být použitelná. Pokud to akvárium bude uzavřené a nebude do toho padat bordel, tak by to mělo fungovat. Riskovat to fakt nebudu, ale někdo odvážnější by mohl :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Také jsem o tom četl, ale osobně jsem si radši připlatil za olej, protože destilka je určitě náchylnější právě třeba na příměsi, než olej. Nějaký mikrobordel do toho myslím vždycky nakonec spadne..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To máš jako s rybičkama. Taky musíš občas vyměnit vodu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Olej je ale lepsi izolant. Pred ponorem je ale treba udelat jednu vec, ktera byla opominuta. Zaizolovat vsechy spoje aby do nic nenatekl olej. Kdyz se tam olej casem dostane, tak zacne sranda. Vsechno ven a odmastit.

Kdyz jsme tohle tema resili pred X lety, tak nam jako nejlepsi napln vysel detskej olejicek. Je levnej, nekazi se a nesmrdi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ke komentářům výše.. někde jsem četl, že destilka je ze začátku ok, ale časem se do ní začnou uvolňovat minerály z kovů v komponentách a ty z ní udělají vodivou záležitost.. ale nejsem chemik, tak je to možná blbost.. většinou se na tyhle věci používá nějaký olej, pokud se nepletu..

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ano, běžně se používá minerální olej (používá se i ve výkonných trafostanicích). Nutno podotknout, že to stále není dokonalé řešení. Oleje totiž, i když se zdají být hydrofobní, až tak vodu neodpuzují a časem do sebe vodu pohlcují ze vzdušné vlhkosti a pozvolné oxidace. Je tedy dobré okvárko hermeticky uzavřít.
Další problém je to, že nesmíme zapomínat na plochu chlazení. Běžný chladič na procesoru má skoro stejně velký povrch jako to akvárko, do kterého jej umístíte. Nejdřív se hřeje olej, ok, ale potom se bude chladit olej o co? Pomalu bude lepší do oleje umístit tepelný výměník od vodního chlazení :-).
A nezapomeňte na to, že pevným diskům a dalším součástkám olej může vadit. Pokud pronikne k plotnám, dokáže udělat pěknou paseku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tady je hlavní chybou porovnávat chladič vs. olej..
Pokud se dobře podíváte, tak chladič zůstal namontovaný a porovnává se tedy pouze tepelná vodivost vzduchu vs. oleje. Olej teplo odvádí několikrát rychleji než vzduch a následně vyzařuje teplo skrz stěny akvária do vzduchu..

Takto mi to běží již 3 měsíce a teplota zůstává víceméně pořád na teplotě v pokoji, viz. poslední obrázek příspěvku.

Máte pravdu, že pevným diskům olej skutečně vadí, proto je také použitý SSD disk a dalším součástkám olej zatím nijak neublížil.

Pokud se tomu tak v budoucnu stane, což nepředpokládám (snad krom ložisek větráčků, které jsou stejně jen vícemeně na ozdobu), určitě dám vedět. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A jak je to s přenosem toho tepla z akvárka na vzduch? To asi nebude moc efektivní. Olej sice možné mnohem lépe odvádí teplo od zdroje, ale vzduch v místnosti zase cirkuluje a je neustále čerstvý. Stačí pootevřít okno. Nějaký tepelný výměník by asi nebyl na škodu. Ale pokud říkáš, že se to nepřehřívá...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chladič chápu, ale na fotce vidím i ventilátor a ten bych já osobně spíš odmontoval (a doufal že konvekce to vyřeší).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to samozrejme vec vkusu, ja jsem ho tam nechal, protoze se mi libi jak do sebe nasava bublinky viz. video a pomaha odstranovat tepelne skvrny, kdy se teplo hromadi v jednom miste. Konvekce samozrejme do urcite miry urcite funguje, ale vetrak proudeni jen pomaha a nicemu nevadi, tak proc se ho zbavovat? :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tak ten počítač taky není žádné dělo a s trochou snahy by snad šel chladit i pasivně.

https://www.youtube.com/watch?v=2V06LLTNxc4&list=PL8mG-RkN2uTxaG7pz3feWG...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Hele, a jak ten hard disk? Ten potopený není, nebo jo? Pokud vím, disky vzduchotěsné nejsou, pokud nepočítám heliáče a jiné skutečně hermeticky uzavřené a natlakované, aby mohly fungovat ve vyšších nadmořských výškách. A co není vzduchotěsné, není ani vodotěsné, pokud je mi známo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pevný disk je také potopený. Je to SSDčko a tím, že se tam žádné plotny netočí, tak mu nevadí ani ponoření do oleje. Normální HDD by přestalo téměř záhy fungovat, protože dírkou na vyrovnávání tlaků se dostane dovnitř olej a plotny a čtecí hlavice nejsou na zvýšený odpor dělané. Větší data mám uložené na domácím NAS serveru a tahám to do akvárka po LANce. :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jaj, to SSDčko jsem přehlíd jak krajinu :). Možná bych ho v takovým případě asi i otevřel a nechal ho jet nahatý ;).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Frajerina by bylo to napajet indukcne a data bezdratove to uz je jen takovy detail. Dalo by se to pak zatavit a pouzivat pc jako tezitko a klidne i se snezenim jako maji nektera tezitka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nevadi ti ze oleje jsou docela ucinna rozpoustedla vetsiny organickych latek? Jak se reklamuji soucastky vymachane v oleji? To je pred reklamaci ostriknes odmastovacem brzd a nebo rovnou ponoris do nejakeho ketonu nebo rovnou toulen?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kolik a jakych organickych latek se v PC komponentach nachazi? :) Kazdopadne nevadi, pocital jsem s tim, ze se muze neco pokazit. Ale jak jsem psal vyse, mam to takhle uz pres 3 mesice a zatim "klepu" nebyl jediny problem... :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim ze docela dost. Treba takova zakladni deska je z veci casti plast. Obaly kondenzatotu atd...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To jo, ale vzhledem k tomu, ze muj olej je puvodne urcen k pouziti ve farmacii pripadne potravinarstvi, tak se nebojim toho, ze by sezral plast :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No on staci i slunecnicovej olej. To je taky rozpoustedlo a soucasne je pouzivan v potravinarstvi. Ale at se dari. Rozhodne je to zajimave.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja by som tam ten vzduch asi nepustal je to sice efektne ale pustas si tam aj necistoty ak tam nemas poriadny vzduchovy filter. Radse j by som to naplnil az po vrch a uzatvoril.
S tou indukcnostou by to bol dobry napad len klasicke pc by to asi neutiahlo leda tak to dat na indokcny sporak :) ale nejake raspberry pi by to mozno utiahlo ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V clanku jsou spatne linky na ty obrazky, nejsou videt. Jako je to po vsech strankach picovina, je to jen pro efekt. Kdyby tam nebyl 10W procesor a pocitac jel vic jak par hodin, tak by se to akvarko uvarilo, kdyz neni nijak chlazene. 150W topeni do akvarka, dokaze pri poruse uvarit ryby ve 200l akvarku a to je tam voda a ne olej, ktery ma sotva polovicni tepelnou kapacitu! Tohle cirka 30-50l by beznejsi trosku vykonnejsi sestava uvarila celkem brzo. A taky jsem nepochopil ten vetrak ... ale kazdopadne z hlediska chlazeni je to samozrejme picovina, kvuli chlazeni domaciho PC se do oleje nedava. Ale pro efekt, proc ne? Sak ono nikdo nerika, ze to musi byt zapojene ne? Muze se tam hodit stara deska a klidne do vody, bublinky a dal bych tam normalne rybicky, vypadalo by to jeste efektneji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem koukal že wedos v oleji provozuje docela dost svých serverů. Takže to asi bude smysl mít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

smysl to má.... Planuju to celkem dlouho. Základ je druhý sekundární chlazení kterým se bude chladit ten olej v akvarku a na to sem si sehnal starý topení ze Žiguli 1200. A počítač bude absolutně tichej protože dám topení do dílny .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smysl to ma mozna nekde v tom wedosu, ze maji kde teplo odvadet (do bazenu). Ale furt je to odpadni teplo, ktere se nekam musi odvest. Efektivita se vzduchem je stejna, akorat ze treba tepelne cerpadlo je mozna o neco drazsi, ikdyz kdyz to musi byt cele v oleji, tak tezko rict. Nicmene uz dlouho si kladu otazku, proc je treba zcela neefektivne chladit servery pomoci tepelnych cerpadel, kdyz by slo chladit proste vzduchem z venku. V mistnosti by nebylo 20, ale treba 30 stupnu? A? Vadi to snad necemu? Servery by nemely 25 stupnu, ale 35 .... jeste je tam furt 70 stupnu rezerva:o)))
Na domaci chlazeni je to naprosta picovina ... miliarda problemu od konektoru, pres oxidaci oleje vzduchem, utesneni, nemoznost reklamace ..... proc si proste neudelas klasicke vodni chlazeni misto vetraku? Stejne v pocitaci nejvic huci disky .... mas to udelat jak ja, a hodit pocitac do dilny a koupit si delsi kabel, nejjednodussi, nejbezpecnejsi, nejlevnejsi, nejefektnejsi, nejtizsi, nejhezci, nej, nej, nej .... sorry, ale utapet domaci pocitac v oleji je naprosta picovina a mozna tak na efekt a tam jak jsem uz psal .... muzes utopit nejaky ze sberneho dvora, dat tam vodu, nasadit kytky a chovat tam ryby .... efekt jiste lepsi nez v oleji ....

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.