Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Proč i po třech letech stále používám Linux, ale uvažuji i o Windows 10

Co mě se týče, je nabídka Start to poslední co mi chybí (co by mě zajímalo). Nikdy jsem to extra nepoužíval, protože existuje něco jako hotkeys a file manager "třetí strany", takže nevím proš by mi měla nabídka Start chybět a díky Win 8 (resp Win 8.1) jsem na ni úplně zapoměl, nepotřebuju ji. Její návrat pro mě bude asi tak "problematický" jako její "zmizení". MS vyslyšel "vox populi", to je asi tak všechno co bych já k tomu dodal. na Win 10 samozřejmě přejdu (nejsem ani frikulín ani incoolák abych se tomu undergroundově bránil, není důvod), ale pojedu si dále po své lajně, bez účtu u MS, bez centralizace, bez výhod "click an play", tak daleko ještě nejsem. Pro mě to nikdy nebyla otázka "Windows nebo Linux", protože jsou to dvě naprosto různé záležitosti, to nechávám druhým, co prostě mají tendence porovnávat neporovnatelné :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

OK, na svém PC mám licenci TC, taky se bez Start menu obejdu.

Ale pokud udržuju cizí počítače, už je to horší, navíc člověk tak nějak víc vidí tu schýzu s ovládacími panely ve Windows, kde se dá narazit na okna ještě původem z Win3.0. A ergonomie, ta samozřejmě na nedotykovém desktopu trpí.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Vzdy som myslel, ze start potrebujem a bez neho to nepojde, ale opak je pravdou. Win+R riesi zhruba vsetko. Efektivita hladania programu v zozname startu prudko klesa ak je tam viac ako 100 poloziek. A uprimne, naco je plocha ak nie na odkazy k programom, ktore clovek potrebuje na pracu - a ani nemenia poziciu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"na Win 10 samozřejmě přejdu .... bez účtu u MS, bez centralizace, bez výhod "click an play"" - jen jestli to pujde.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Kazdy Franta z Hornej-Dolnej si mysli, ze vyvinut OS a udrziavat ho cele roky je jednoduche. Neuvedomuje si, ze za tym vsetkym stoja desattisice vyvojarov.

Nenadavam ani na smer kam sa ubera Linux ani na smer kam sa ubera Windows, myslim, ze v ramci softwarovej evolucie to ma asi spravny smer, inak by to tak nebolo. Aj ked existuje mnoho veci, ktore sa mi nepacia. (politika a pristup Canonical mi dviha adrenalin..)

Mam rad vsetky FreeBSD projekty, drzim palce aj RedHatu (tymto pozdravujem vsetkych borcov do Brna), drzim palce kazdej grupe, ktora sa o nieco snazi (Mint, Green, Tomasa a jeho Slax..) a napokon drzim palce aj Microsoftu, lebo mozme nadavat kolko chceme, keby nie MS tak nie sme tam kde sme ;)

Skutocne mi niekedy idu tieto "laicke" pohlady na svet vyvoja SW, OS na nervy, kazdy si to predstavuje ako hurvinek valku. Robim na mobilnych aplikaciach a tiez si z toho niekedy trhvam vlasy. Takze trosku objektivity a realneho pohladu na veci by som poprosil. A vyvojarom pevne nervy a vela love ;)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Windows 7 vyvíjelo a testovalo 2000 developerů/testerů a řídilo to 500 managorů, tak pomalu s těmi desítkami tisíc, tak horké to není.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

No ... a u Windows 8 a 10 to už byly těch testerů miliony, makali ZADARMO a ještě, opět zadarmo dělali Windows reklamu ... výborný tah od MS :-D

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

W7 jsem taktéž testoval a byl z nic nadšenej, o W8 už jsem ale totéž říct nemohl, vlastně jsem je zkusil chvilku, ale jsa znechucen metrem jsem je zasejc urychleně vyprovodil tam kde pepř roste... Na chuť jsem jim přišel až s novým noťasem a postupně se zkamarádil...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Win 7 jsi nemohl testovat, protože Windows 7 MS k testování vůbec neuvolnil (pokud se mýlím tak mě oprav). To nastalo až u Win 8 a pokračuje u Win 10. Co se Metro týče, nelíbilo se mi, nikdy jsem ho nepoužíval a ve Windows mi nikdy nechybělo. Metro, nenjsou Windows.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ano, mýlíš se... Hrál jsem si s nima už od prvních testovacích vydání :-) W7 opravdu byly veřejně testovaný před ostrým vydáním ;-)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono je to 6 let a já mám sklerozu jako čepici, ale ty asi myslíš tím "veřejně testován" nějaké ty jejich MSDN, či Technet či jak se to jmenuje předplatitele a testery ne? Nevzpomínám si že by to hodili normálně do placu lidem rok před vydáním, "tady to máte a dodělejte nám to", tak jako osmičky a desítky.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

MŠunt prodává prostě nekvalitní výrobek, za ty peníze je to hrůza. Stejně jejich politika znepříjemňovat život všem okolo pomocí standardů na kterých se nikdo nedohodl, nepodílel. No a stálá snaha uživatele připoutat k sobě a neumožňovat svobodně se rozhodovat. Linux i Google je pravý opak. Je to mnohem svobodnější a lepší svět.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

:-D Jsem netušil že na oddělení psychiatrie pro nejtěžší případy směj pacoši na internet :-D Jestli je Google svobodnej tak já jsem číňan, jejich OS je jeden velkej balast a chaos a jestli někdo nadává že MS šmíruje tak Google to dělá taky, netuším jestli ve větší či menší míře... Já jsem s W8.1, W10 a WP8.1 spokojenej...

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

a ak chceme byt presny tak Google ani ziaden OS nema. Android vytvorila kupna firma a samotny os je vlastne Linux. Jedine co tam dolepilo Google tak to je Dalvik ktoreho sa aj tak pomalicky zbavuju lebo je to tragedia. A ChromeOS je to iste. Zjednodusene Linux na ktorom sa spusti po starte Chrome. Inak fakt nechapem tu zaprutilost Linuxakov okolo otvorenosti a zdrojakov. 99% beznych pouzivatelov sa aj tak do zdrojakov aplikacie nepozrie a nie este do kernelu OS. A koli patentom je aj tak pouzitie nejakej casti zdrojakov vzdy problematicke. Ostatne zdrojove kody windowsu su tiez dostupne.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ano ale pořád je vyvíjenej pod Googlem a Googlu fízluje a ne že ne... Pak nadávejte na Windows, ty jsou aspoň relativně jednoduchý, přehledný a funkční - oproti Googlímu rádobylinuxbalastu...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

> Ač se dějí významné věci v pozadí, v popředí se téměř nic nemění.

To je super že máte takový pocit. To by měl být cíl: evoluce a nikoliv revoluce. Dělat změny po malých krůčcích a pokud je to krok špatným směrem tak se rychle vrátit a zkusit to jinak.

Ovšem to že se v popředí (téměř) nic nemění rozhodně není pravda. Například NetworkManager udělal velký pokrok (nastavovat AP nebo bridge klikáním před rokem ještě nešlo). Firewalld udělal také velké pokroky - vaše iptables se teď dynamicky mění podle toho jestli jste v práci, doma nebo v internetové kavárně a mnohdy o tom ani nevíte. Díky AppStreamu už BFU nemusí myslet na instalaci balíků, ale na instalaci aplikací (což je to to co BFU zajímá). Cockpit pro správu systému je také vynikajíc věc. Steam na Linux právě uzavírá svůj 2 rok existence a ukázal se jako velmi životaschopný a těch her co vyšlo za poslední rok pro Linux je prostě neuvěřitelně mnoho.
A to teda (stejně jako vy) pomíjím ty změny v pozadí (aka pro servery) kde se toho událo *spoustu* (protože tam je mnohem více platích zákazníků)

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

Vlani som bol tiež na krížnych cestách, tak ako teraz vy. Po rokoch používania a laborovania s rôznymi *buntami a inými OS na Linuxe som zaparkoval pri Ubuntu. Nepytajte sa ma prečo, jednoducho som pri ňom ostal. Systém mi vyhovoval a ovládanie aj práca s ním. Spoločne sme si vyhovovali. Potom sa stalo, že potrebujem nový *book. Kúpa bez OS by bola finačnou samovraždou. Tak som kúpil niečo s W8.1. Bolo to za rozumný peniaz. Som s ním po materiálovom prevedení doteraz spokojný. OS bolo niečo ako nutné zlo, ale keď už bol tam, tak som ho skúsil. Na moje prekvapenie nebolo to nič strašné čo by sa mi hnusilo a nedalo sa ovládať. Nejak som sa nemal k preinštalovaniu a tak som na ňom chvíľu pobudol. Po nejakom čase som zistil, že takýto stav a win mi celkom vyhovuje a nejako som sa s ním zžil. Vlastne sa mi už ani nechce tento stav meniť a som s ním spokojný. Po rokoch súčatného používania tabletov, mobilov a PC`s mi vlastne 8.1-ka zapadla do dejovej línie a nejak tak sa to podobne používa, vyzerá... A ako bolo písané predo mnou, ak tá desiatka sa podarí ako vyzerá, tak zas chvílu pobudnem na nej. Som slobodný a ak niečo vyslovene po**rú, nemám problém vyhodiť blinker a poobzerať sa po Linuxe. Spokojnosti zdar.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Používam Linux a aj budem. Prečo? Lebo...
- nikdy som sním nemal problémy (dával som ho na desiatky PC aj notebookov, na rozdiel od Win kde nešla ani káblova sieť alebo zvuk bez tony ovládačov)
- funguje stabilne
- môžem si ho prispôsobiť podľa seba a spustiť si tam čo chcem, a ako chcem
- mám na výber viac distribúcií, používam ich veľa na rôznych mašinách kde potrebujem vždy niečo iné
- rôzne grafické rozhrania
- repozitáre (netreba komentár)
- konzola (návykové, kto ju nepotrebuje nemusí v nej nič robiť)
- možnosť rolovať v neaktívnom okne
- dostupné nástroje (smartctr...)
- žiadny "bloatware" a hovadiny od výrobcov ktoré ma iba vytáčajú
- preinštalovanie Linuxu aj za iný a všetko zostane tam kde bolo aj s nastaveniami
- ...

A ešte jedno dôležité čo ma strašne vytáča keď mám niečo robiť na Windowse:
- desatinná čiarka na numerickej klávesnici a nie bodka! :D A keď píšem IP adresy tak ma ide poraziť! :D

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

To s tou tečkou je vážně obrovský problém, asi tak na 10 sekund.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono by to spíš bylo pěkně zparchantělý, kdyby klávesa, která má jako svoji stanovenou funkci psaní desetinné čárky, nepsala desetinnou čárku.
Američani používají místo desetinné čárky (graficky) tečku, takže stačí, když si změníte lokální nastavení, ale psát to klávesou pro "decimal separator" a zvykat si, že to vždycky bude skutečná tečka a že vám tam chytrej systém jednou nezačne dávat něco, co vypadá jako tečka, ale je to ve skutečnosti nějakej speciální znak, není podle mě úplně čisté.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

to nieje ani tak zalezitost OS ako vybranej klavesnice ehm. A prepnutie klavesnice snad nieje taky problem. To ked tak by som uz viac nadaval na problemy s ciarkou-bodkou v Excely a vobec celkove podivne spravanie sa MS Office a hlavne Excelu co sa tyka regionu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zadny bloatware?

Tak mi vysvetli, proc je v zakladni instalaci kazde linuxove distribuce kazda aplikace aspon petkrat. Ze by proto, ze zadna z nich to co ma neumi poradne a zadna neni dodelana?

Tech par predinstalovanych aplikaci od vyrobce notebooku je nic proti stovkam zbytecne nainstalovanych aplikaci v linuxu.

Nebo snad svoboda znamena, ze se nedokazou vyvojari dohodnout a udelat jednu poradnou aplikaci takze misto toho je deset konkurencnich z nichz u poloviny nikdo nepokracuje ve vyvoji, ale stejne je to nacpane v distribuci?

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Áno žiadny bloatware ktorý hneď po zapnutí vyskakuje, chce zaregistrovať, kontrolovať systém alebo inak NEOTRAVUJE.
Mám tu česť s notebookmi kde bolo napríklad 25 hovadín od HP a všetky TOTÁLNE k ničomu. To čo je v Linuxe nieje bloatware ale nejaký základ, ktorý vo Widlách nieje. Ani grafický editor, ani zvukový editor, kancelársky balík, proste nič! A čo sa niekomu v Linuxe nepáči tak to proste "odklikne" v správcovi balíkov a je to preč. Nie 300x reštartovať systém po odinštalovaní každej blbosti čo je vo windowse.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mam rad linux,windows aj bsd z kazdeho si beriem pozitiva ale na druhu stranu ty si zjavne fanatik pretoze windows stabilny je uz roky ak si ho uzivatel neodserie tak isto aj kopa linuxov trpi bloatwarom napr. to co opisujes ty je problem vyrobcov aj android je v podstate cisty ale ked ho vezme do ruk lenovo skonci to tak isto ako pri ntb s win dalej ovladace take kvantum co si (ne)naistaluje windows ma aj linux dalej windowz si vies taktiez upravovat podla seba do zblbnutia no tak ako pri windowsoch aj pri linuxoch zastavam default repozitare je hlavne snaha sa priblizit k jednoduchosti hladania appiek k windowsu linux ma repo win zas cely internet konzola ja pouzivam terminal pod linuxom a shell pod win serveroch dalej kvalitne nastroje tie co su zadarmo su v oboch pripadoch na nic a platane kvalitne maju oba vyber distribucii povazujem narozdiel od teba ako najhorsiu vec co sa linuxu ako takemu mohlo stat a nebyt tej roznorodosti dnes by bol omnoho viac pouzivany rolovat v neaktivnom okne vie uz aj chrome pod winom inak suhlasim toto by windows mohol mat globalne a ta bodka za tu mas 100bodov ;) aby tu nebol flame linux mozem taktiez windows doma mam zaztupcu vsetkeho bsd,win,linux a na kazdom milujem to jeho no dokazem sa aj triezvo pozret na to o com pises ty a si celkom mimo

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Já moc nechápu tahle srovnávání. UI je již dost vyspělé a intuitivní jak dlouho? Zhruba 10 let? Změny co některé OS zksily přinést, vnucování dotykovejch prvků na desktopu atd se setkaly s velkym neúspchem (po zásluze) a jestliže jsou OS co se UI týče dobré, lišej se jen v dribnostech které jsou o osobních preferencích, tak se nedá jeden random upřednostnit.

Dále také nechápu toto přímé porovnání s linuxem. Co to je? Problémem linuxu je že nespustí SW pro windows, a Windows nespustí SW pro linux, ano něco jde virtualizovat ale je to krkolomné a není to spasitel vždy. To je ten kámen úrazu, dle toho si vyberu OS, aby jaksi spustil má programym ne podle toho jestli má taskbar takovej či makovej, ale dle toho co umí a co an něm spustim, a to je ihmo důvod proč mam main OS windows.Kdybych na Os jen brouzdal web, enkódoval videa a čučel na filmy, můžu mít klindě i linux.

Stejně jako většina co má mezi místními maca, má jej proto že tam má SW co jinde neběží. Tzn Os se vybírá dle SW? Chcceš hrát hry nebo děláš CAD? Windows. Chceš dělat s audiem? Mac.... a pod.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podle tehle logiky budou pouzivat linux jen zaprisahli odpurci Microsoftu :-)

Protoze pokud se OS vybira podle aplikaci tak me nenapada zadna aplikace ktera by nekoho vylozene nutila pouzivat linux.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nějak jsem ty stížnosti nepochopil. Autor si zvolí konzervativní prostředí LXDE a následně si stěžuje, že se nic nemění? V Linuxu máme i jiná prostředí, kde se toho mění hodně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On si nestěžuje, že se nic nemění, on to naopak chválí. "To, že se linuxové distribuce nikam zásadně nepohnuly, je jedině dobře."

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

AutoCAD, Inventor, KeyShot, Altium Designer, MK-ARM, obecně aplikace, které používáme určují OS, který používáme no a jelikož nic z toho není a nejspíše nikdy nebude na Linux je jasné, že Linux jako desktop u nás nemá a nebude mít místo.
O to větší zděšení u nás vyvolává to co MS s Windows předvádí.
Nebudu rozebírat co z nových šíleností nám nejvíce vadí bylo to zde již probráno milionkrát, ale hodím sem pár koncepčních věcí, které, které by naopak bylo záhodno řešit
- Instalace aplikaci,.na první pohled to možná není problém MS, ale MS kromě OS produkuje i aplikace jako Office či Visual Studio a hlavně jako autor OS má možnost ovlivnit pravidla v celém ekosystému. Považuji za neudržitelné, aby aplikace přidala do registru x desítek tisíc záznamů a polovina týmu vývojářů se věnovala řešení problému jak nejvíce zaprášit systém a na pozadí spouštět co nejvíce věcí o které uživatel nestojí a tak je třeba jejich spouštěcí bod co nejvíce skrýt, jako příklad uveďme Microsoft Office Upload Center. Aplikace by povinně měli mít možnost volby něco jako portable instalace, při které by celá aplikace byla ve svém adresáři a s OS by se vázala ideálně jen ikonkou na ploše či jedním záznamem v nabídce start případně nějakým malým (8,16,32max počtem vazeb, které by uživatel musel odsouhlasit a mohl ně kdykoliv změnit.
Zamezilo by se tím zaprasení systému a zpomalováním OS v čase

- Aktualizace a užírání místa na disku. Včerejší aktualizace pro Win7 x64 a Office 2013 opět přesáhla 1,1GB Ve světě ve kterém si nemohu koupit žárovku a vysavač který luxuje nikomu nevátí ,že zde MS po planetě nesmyslně přesouvá exabyty dat a propaluje v miliardě procesorů x Wh nikomu nevadí. Když budeme počítat energetický vklad na pouhý přesun 1bitu po planetě 100nJ ( v reálu to bude více) tak při 1GB MS aktualizací měsíčně a 1 miliardě aktualizovaných PC to představuje cca 222MWh/měsíc jen na přenos onoho kvanta dat. Dost pochybuji, že by zákaz vysavačů někdy ušetřil byt zlomek této energie. Čert vem ekologii, rozhodující je, že systém se zanáší zaprasí, místo na drahých SSD mizí protože adresář Windows bobtná, reinstalace PC pro x měsících po vydání OS se stává upgradovacím peklem, kdy se na 900MB instalaček office stahuje x GB aktualizací a stáhnout aktualizovanou verzi 900MB instalaček office nelze.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Vicemene souhlas. Jenom bych dodal ze Office 2013 ma cca 1GB zaplat temer kazdy mesic od sveho uverejneni. Tohle nasadit ve velkem ve vetsich firmach tak lehne sit a je uplne jedno jak bude dimenzovana.

Navic posledni dobou to MS s poctem aktualizaci prehani a co vic nejsou dostatecne odladene a neni vyjimkou ze neco prestane chodit. Tohle driv bylo vyjimkou. Ted uz je to kazdy mesic.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Keby MS vydaval raz za cas nove ISO s opravami, tak to by bolo nieco uzasne. Aktualizacia windows je najhorsia vec vo windows.
Druha najhorsia vec je komplikovany licencny model hlavne pri serverovskych ediciach a funkciach.

MS zije zo svojej zaslej slavy, nedostupnosti niektorych programov na linuxe a z neochoty ludi trochu otvorit oci a pozriet sa okolo seba.

Ak by tieto dva problemy boli v linuxe, tak ho pochovaju.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

"Jenom bych dodal ze Office 2013 ma cca 1GB zaplat temer kazdy mesic od sveho uverejneni. Tohle nasadit ve velkem ve vetsich firmach tak lehne sit a je uplne jedno jak bude dimenzovana."

Neboj se, zadna sit nelehne ani kdyz v ni mas 5000 pocitacu s Office 2013 :-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

- "jako autor OS má možnost ovlivnit pravidla v celém ekosystému". Áno. Ale nemôže ich kvôli spätnej kompatibilite zmeniť súčasným desktopovým aplikáciám. Prečo myslíte, že MS prišiel vo Win 8 s úplne novou platformou pre aplikácie aktuálne zvané vo Win 10 Universal Windows apps? Jeden z dôvodov je práve izolácia aplikácií.

- Všetky vami spomínané aplikácie (a kopec ďalších) existujú roky na Windows možno aj práve pre spätnú kompatibilitu neporovnateľnú so žiadnym iným OS, ku ktorej mimo iné prispievajú aj ony GB aktualizácií.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nie tak docela. MS a teda Windows su zname vybornou spetnou kompatiblitou ale dan za to je prave ten dnesny hybridny OS. Ostatne uz pri Windows 7 MS koketoval s tym ze budu x64 only ale este aj win10 vydu aj v 32bit verzii. Tak isto panuje urcita schyza ohladom winapi vs. .NET. Vista mala priniest ako nove WinAPI krizom cez cely OS prave .NET. MS ale asi rychlo pochopil ze by to vykonnostne bolo tragicke a tak vznikol ten hybrid ktory mame doteraz. No a vo win8 sa este pridali ModernUI aplikacie. Bolo by fajn keby sa MS konecne rozhodol kam chce ist dalej a ktore api si vyberie. Kludne by mohlo byt ako zakladne precistene Winapix64 a vsetko ostatne ako emulacia/doplnkovy balik.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To je prece zname - WinRT.

A Win32 pujde do kopru. Ale zatim je to prilis radikalni zmena.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by šlo Win32 do kopru, padne dost zásadní důvod, proč Windows používat - kompatibilita se staršími programy. Už vidím to nadšení, jak všichni kupují nové verze všeho. To už pak můžu přejít na cokoliv jiného.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Vynikajuco vystihnute.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivam Linux denne, doma i v praci a mam ho doma na vsem mimo pracovnich PC, kde jsem tak pred 10 let zrusil dualboot.

Jednou za cas vzdycky zkusim nove desktopy v Linuxu. Ted nedavno to byla nova Fedora s KDE5 a Mint Debian Edition 2 s poslednim Cinnamonem. Leta jsem mel dualboot a zvlast v dobe nejvetsi slavy Mandrake Linuxu jsem pouzival KDE3 vic nez Windows.

KDE5 vypada opravdu dobre, neni to cisty design, ale uz je patrna idea a celkove smerovani. Rychlost take suprova a ani pamatka po problemech s GPU akceleraci. Za to pochvala. Co me ale naprosto dostalo je fakt, ze KDE aplikace neumeji v roce 2015 pracovat s daty ulozenymi na samba serveru (NAS). Samo o sobe by to nebyl problem, protoze to neni zrovna unixove way, ale zaroven jsem v KDE nenasel uzivatelsky privetovy zpusob jak si moutnout samba share na pak klinuti (jako to umi Windows od roku 94 a Gnome aspon 10 let). Sam si to samozrejme muzu poresit pres fstab, ale tohle nemit vyresene v roce 2015 je ulet. Jestli tam takova funkce je, tak je pitome ukkryta a jsem jedno ucho.

Druha zastavka byl Mint se Cinnamonem a musim rict, ze me mile prekvapil. Plynule GUI, vypada to hezky, ale pritom jde o klasicky ovladany desktop bez blbost. Dostupnost samby je resena pres Gnome VFS, coz je sice hrozne neunixove, ale zaroven perfektne funkcni vcetne podpory DFS sharu, ktere KDE nechape a stezuje si na neexistujici cesty. Koukat na film pres plne funkcni wifi a sambu behem instalace OS na disk je podle me docela pekny trik.

Nevim kdo vymyslel FS API v KDE4 a 5, ale vazne jsem si pripadal jak v roce 2000. Bylo mozne prochazet sambu pres file manager (s tim ze nevi co delat DFS adresari), dokonce bylo mozne otevrit soubor ve spravne aplikaci. Jenze ta nasledne zahlasi, ze umi otvirat jen lokalni soubory. Nechapu to, protoze tohle umel Mandrake 9.2 s KDE3 z roku 2002.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A aky je kmail/akonadi v novom KDE ? Stale total zabugovane a nepouzitelne za triezva ?

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

"po třech letech na systému bez „nabídky Start“"??? To je takovej problém použít třeba Classic Shell??? Mě teda absence Startu dost srala a ani tomu co je tam teď Start neříkám, furt jsou tam podělaný dlaždice který patřej do telefonu, nicméně u W10 zatím nemám potřebu si tam Classic instalovat. Zaprvé je to testovací verze takže testuju to co tam je - což se nedá říct o ostatních built-in programech, zadruhé přístup k seznamu aplikací tam je a konečně zatřetí ke spoustě věcí se dostanu rychlou kombinací WIN+X ;-)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Trosku chyba Search program and files z Windows7 Startu. Sice to nahradza win+q ale nieje to uplne to iste (niekedy je az moc mudry a vyhodi aj instalacky namiesto iba nainstalovanych programov)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Tak on to není ani tak problém, jako zbytečnost, celá nabídka Start a hlavně jak říkáš, Win+X na to stačí až nad hlavu. Ale vysvětluj to klikalům, co jak není něco tam, kde na to byli 20 let zvyklí, tak je automaticky nahouby celý OS :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Spravuji linux servery i windows servery, používám linux i windows, spravuji ve velkém windows desktopy a tak nějak nemám problém s ničím. Nemám problémy se naučit s novými věcmi. win 8 ani 10 mně nijak netrápí, nemám s nimi problém.

Na desktopu jedu Arch linux (+ XP a 8) a v práci spravuji převážně windows 7, tu a tam windows XP a 8.
Používám KDE a u linuxu i u windows mně štve náročnost. Jak paměťová, tak disková. Ta paměťová se řeší celkem jednoduše (ram je dost levná), ale ta disková, to je horší (buď něco narvat do ramdisku, nebo rovnou koupit SSD).
Windows 10 mi přijdou, že jsou velmi nenáročné. Přijdou mi, že to bude druhý systém po WinXP, který bude mít minimální nároky. Testoval jsem je ve Virtualboxu a po párvteřinovém startu mají 600MiB ram sežráno, CPU na nule a disková aktivita taktéž k nule. Když bych to měl porovnat s Archem + KDE4, tak ram sežráno skoro stejně, ale KDE4 víc chmatá na disk a start je také pomalejší. Také mi přijde, že GUI mají windows plynulejší :-/.
Pokud se takto bude chovat i ostrá verze, tak budou mít proti linuxu, resp. KDE4 náskok. KDE5 ještě není hotové a ani nevím, jak bude ve finále svižné a náročné.

Mno, uvidíme.
Zdar Max

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych tam udělal jednu výjimku, už jsem to tu někde i psal, a to Windows Server 2012.

Žádný jiný systém, ať starší Windows Server, nebo klientské Windows, nebo Linux, dokonce včetně klientských Windows 8, prostě s ničím nebylo tak frustrující pracovat, jako s Windows Server 2012.

(Poznámka: Důvod, WS 2012 vadí víc než Win 8, přestože to je v zásadě stejný systém, je, že na serveru je potřeba dělat jiné věci a s trochu jiným způsobem práce.)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ani se serverem nemám problémy. Přijde mi tam pár věcí přes ruku, ale vesměs mi to je putna.
Jinak několik skupin lidí instaluje core verze, takže tam je to už úplně jedno.

Zdar Max

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Dlouho jsem setrvával na Win7 (a ještě na některých PC s OEM stále setrvávám) a vždycky jsem si říkal - MS se musel zbláznit že oddělal nabídku start ...
Pak jsem nainstaloval Win8.1 - asi 2 hoďky mi trvalo než jsem si zvyknul a pak jsem zjistl že nabídku start nepotřebuji ... vystačím si s Win+R a Win+Q. Z nabídky Metro (nebo jaxetosakrajmenuje) jsem si udělal spíš takovou nabídku na spouštění různých aplikací (řekl bych druhou plochu) a plochu mám aspoň čistou a můžu na ní házet bordel, kterej jednoduše až se zaplní zase smažu a můžu se kochat krásnými wallpapery (taky nevim proč to dělám).
Z win 10 mám jedinej pocit - prostě na ně chtě nechtě přejdu, protože je to prostě evoluce ... no a nabídku start budu používat stejně jako metro we win 8.1 ....
No a jako bonus jedu nově i Ubuntu 15.04 - prostě chci ten linux svět pochopit a musím říci že začátky jsou těžký - chybí mi spousty aplikací a prostě asi nejsem na určitý postupy zvyklej. Můj dojem z linuxu je zatím takový, že prostě se nedivím, že neprorazil - je pro BFU zbytečně komplikovanej (už jen nutnost tak často používat terminál) ačkoliv na druhé straně mince v tom jistou krásu nacházím ... uvidíme kam se vivinu na linuxu

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chces podobne (opravdu ne stejne) ovladani, tak zkus spis Mint s Mate.
Pro experimentatory zvykle jen na win mi to prijde jako nejvhodnejsi distro.
Jednoduche, prehledne, jasne, rychle, nenarocne, stabilni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

(už jen nutnost tak často používat terminál)....proboha k čemu? Třeba v Mint 17.1 si všechno naklikám. Jooo, tak dobře-použil jsem ho akorát při instalaci pluginu pro HP, protože se mi to nechtělo naklikávat. Toť vše.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Proč ten zastaralý screenshot Windows 10?
Aktuální build je 10130 a předělali trochu start, tak by bylo hodno ukázat aktuální verzi...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

vylovil jsem jeden co máme v administraci, sám jsem to blíže nezkoumal, MS a jeho klacky pod nohy v podobě registrace pro blbé stažení ISO obrazu mě prostě znechutily. takže sorry.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je volaké čudné Kefalín... Já si ISO stáhl naprosto vpohodě bez registrace, do Insideru jsem se dobrovolně zaregistroval mnohem pozdějc a MS account jsem si musel založit skrz Lumii, včil testuju přihlašování přes MS account ve W10 a není to zas takovej horor jak jsem si myslel...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Osobne povazuji nabidku Start stale za dulezitou, protoze je tam rychly seznam vsech programu, co jsou v pocitaci nainstalovany. To se hodi, zejmena kdyz clovek prijde k cizimu PC. Bohuzel pouzitelna podoba byla tak ve W98. W7 uz ji totalne zkazily, protoze zobrazovaly seznam programu jen v nizkem okne a clovek musel neustale rolovat nahoru a dolu. Ms pak zacal tvrdit, ze se nepouziva a tak ze ji proto odstranil. No bodejt by se pouzivala, kdyz ji schvalne zkazili. O tom, ze udelali dotekovy OS pro nedotekove pocitace, nebo ze zacali delat programy na vysku po prichodu sirokouhlych monitoru radeji ani nemluvim. V prve rade by si meli uvedomit, co, pro jake pristroje a jake uzivatele delaji. Snaha napodobovat Android a spol. na pocitacich a noteboocich je velmi hloupy napad.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Vyska Startu je ve Win7 nastavitelna, neni problem ho mit na celou vysku obrazovky.

Ono celkove je ve Windows nastavitelnych veci hodne. Jina vec je, ze ne vsechno je jednoduse pristupny a ze nektery vychozi nastaveni jsou padly na hlavu. Jeste vetsi prusvih je, ze cimdal vic veci zacina byt natvrdo a nastavit nejdou. Bud neni volba vubec, pripadne ji ruzny casti systemu ignorujou. Pak to nema pusobit jako jeden velkej nedodelek.

No ale hlavne ze budem mit tu hlasovou asistentku, ktera bude pripominat, kdy nam leti letadlo, to je dulezity. :\

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Urcite to bude nastavitelne v registrech a kdysi mi na to nekdo radil, abych si tam pripnul hodne programu, ze se pak rozsiri. Obe reseni jsou nahouby, vetsina lidi ji bude mit nizkou.
Program ma slouzit uzivateli a ne naopak.
Jasne, budu s evykecavat s pocitacem, aby mi prekopiroval soubory a rozbalil archiv. Dekuji nechci.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Nevim já osobně si vystačím se seznamem programů co je v "metru", win klávesa + jedno kliknutí na šipku dolu a mám seznam programů přes celej monitor, dá se to řadit a hledat v tom. Nevim co bych měl chtít víc.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

ve Win7 mi chybělo tl. Start ale i mnohá další - zejména tlačítko: O úroveň výš!!! To není totéž co zpět :-( ... Bořímli se do rootu přes různé zástupce, cesta zpět se vynořuje pozpátku stejně, ale já často chci do nadřazené!!! složky! O jednu úropveň výš!!! Kua! :-(

vše vyřešila utilitka třetí strany... Ostuda vývojářů Win, později přiznali, že na tlačítko prostě zapoměly!...

Také mi přijde divná nabídka rychlého spuštění a také nechápu proč vše mám vlevo ale volba plochy je naopak nově vpravo???... Proč s tím neustále šibujou? Aby byla změna markantní? Ale dobré věci maj zachovat!!! ksakru a né na ně sahat :-(

Nový "Wokna" jsou spíše jen webovým prohlížečem, než prohlížečem složek a souborů :-(

Zlatý XP a zlatej Total Comender! :-)

Jo a vzhled W7 mám stejnak klasický jak W98 ;-) (bez hnusně tlustejch a barevnejch lišt snažící se napodobit kýčovité prostředí Jablka...)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A já si říkal odkud ty přiblblý žblepty, vony nám zatím z ODS větry vanou... Ne nejsem komouš ani socan a politika je pro mě sprostý slovo, střílel tu pakáž všechnu bez rozdílu, jen aby bylo jasno...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Cítím to stejně. Používal jsem Linux Mint 2 roky. Byl jsem s ním maximálně spokojen. Teď vidím, že Windows 10 nabídnou to samé, čím byl GNU/Linux oproti Windows dosavaď zajímavější. Takže z toho vidím závěr, že nakonec skončím u Windows 10. Můžu říci, že Windows mi stále přijde jako více user-friendly systém, než Linux, na kterém instalace čehokoliv v hojném počtu případů vyžaduje velké úsilí, stejně jako nastavení a další. Nemohu ho však zcela odepsat, stále má co nabídnout.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Prosím nehatujte mě, ale v souvislosti s touto větičkou "na Windows...lze udělat i nějakou tu práci" jsem si vzpomněl na jeden ftip z dávné doby.

"Zatím, co uživatelé Windows už dávno pracují, uživatelé Linuxu stále kompilují."

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

s tím vtipem si bohužel zaspal dobu. tak o 10 let, že ... ;-)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Možná, ale to neznamená že na tom není špetka pravdy, jenom to kompilují bych změnil na zprovozňují...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Nevím ani proč, ale mě tvůj komentář připomněl kamaráda, který říkal, že nikoho neviděl v linuxu pracovat, že ti uživatelé to pořád jenom nastavují.

Asi je to o definici "pracovat v os". Pokud se podívám na svůj bash_history, tak opravdu by leckomu mohlo připadat: "on to neustále nastavuje". Je to samé btrfs sub snap, mount -t nfs, pg_basebackup, pip install, apod. Na první pohled si leckdo řekne administrátorské příkazy.

Skutečnost je jiná, tyto příkazy jsou součástí práce. Pomocí snapshotů fs si udělám pracovní zálohu 300GB pracovního adresáře. Je to jedna sekunda. Za celou práci jich mám desítky. Pomocí NFS si připojím pomocný adresář z druhého serveru, protože na tom pracovním stroji mi zrovna došlo místo. Potom si udělám replikaci databáze, abych tam pustil select, který poběží dva dny a nezatěžoval tak master. A při práci na konverzním skriptu si instaluji další python moduly.

Je to integrální součástí práce. Hromada věcí nelze dělat v rámci aplikace (někteří rádi tvrdí, že OS má být neviditelný a všechno se dělá v jedné aplikaci). To je nesmysl. Ta aplikace by musela být hrozný moloch a hlavně duplikovala by hromadu kódu, který je již dávno napsaný a volně k disposici.

Ostatně nedávno, já dělám grafy v GNUPlotu. Líbí se mi jejich vzhled (který se za posledních 30 let nezměnil a pořád má takový ten nádech vědeckých papírů), ale hlavně, když mám napsaný plot soubor, tak se ty grafy generují automaticky. Zatímco někdo jiný neustále generuje grafy ručně v *Office (kde jsou různé efekty, přechody, 3D pičovinky, vzhled se neustále mění do moderna), tak já to napíšu jednou a na několik let mám vystaráno (a potom jen změním definiční soubor). Opět by někomu mohlo přijít zvláštní, že na otázku co to edituju (vim graf.plot), odpovídám, že dělám graf. (On by si opět mohl myslet, že něco v systému nastavuju.)

A tohle je pro mě hlavní rozdíl mezi světem Win a Linux. Používám oboje, sedmičky jako game a ligthroom launcher a linux na všechno ostatní (včetně hraní). A to co jsem popsal považuji za zásadní rozdíl. Překvapuje mě, že tolik lidí řeší věci jako Start Menu apod. To není podstatné. Podstatné je, jak dobře ten systém mohu využít k tomu co dělám, jak jej mohu využít pro svou práci.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Přiznám se, že jsem úplně nepochopil ty stesky, že Windows 8.1 jsou vlastně k ničemu, protože jsou to vlastně jen Windows 7 s pokaženým ovládáním. Nejsem markeťák MS, abych si pamatoval veškeré změny ve Windows 8/8.1, ale za sebe musím říct, že jsem si některých všiml. Na starším notebooku s Core 2 Duo CPU chodí Windows 8.1 podstatně svižněji než Windows 7. A přijde mi, že zhoršování stavu s délkou běhu a množstvím aplikací je u Windows 8.1 mnohem pomalejší než u předchozích verzí Windows. Taky jsem si všiml lepší podpory pro SSD disky. Nemluvě o tom, že ve verzi Professional je dostupný bitlocker, který byl dřív jen u verze Ultimate. Tohle mi nepřijde jako málo. A to je jen malá část věcí, na kterou jsem si vzpomněl hned.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Woknaři říkají, že W8 se stávají použitelnými až po instalaci ClassicShell.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Jak kteří, já jsem prostě na Start jako takovej zvyklej a na W8.1 ho prostě mám, dlaždice patří do telefonu, nikam jinam... Jak už jsem psal někde vejš, ve W10 už ho nejspíš potřebovat nebudu, seznam aplikací tam je a zbytek se vpohodě řeší přes Win+X :-p

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Proboha, proč, autore, uvažujete o Windows?
K čemu je to dobré?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Třeba proto že není Ježek v kleci???

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Asi mi něco uniká, ale většina uživatelsky přítulných GNU / Linux distribucí má nějakou obdobu nabídky start. Lubuntu / LXDE jsem delší dobu používal a v tomto případě jsem si na 100% jistý, že tam taková nabídka je - dokonce i screenshot v článku ji tam má. Buď jsem mimo a nebo si nerozumíme v tom, co si máme představit pod pojmem nabídka start.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

<--

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.