Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Proč si myslím, že by Windows 10 mohly mít úspěch?

Dost prudko nesuhlasim s nazorom "Neúspěch si nemůže Microsoft dovolit. Desítka je jasnou snahou skloubit veškeré zkušenosti, se kterými je Microsoft schopný komplexně kooperovat."
Ak by Microsoft staval na skusenostiach, neriesil by pred par rokmi nevyskusany experiment z vyhodenym STARTom, ktory navyse spravil v Osmickach tak, ze ani po velkej vlne nevole a staznosti zakaznikov nedokazal ziadnym updatom ani doplnkom vratit. Musel to cele prekopat a vydat uplne novy OS, aby konecne a blahosklonne vyslysal nareky uzivatelov. V desiatke je teda to, co uz davno malo byt v osmickach.
Podobne je to s jeho technickou podporou. Tam to ide dole vodou uz dlho. Skusili ste sa niekto dovolat na cesku alebo slovensku technicku podporu? Doporucujem sa obrnit obrovskou davkou trpezlivosti a tolerancie voci nekonecnemu prepinaniu (alebo rovno odpajaniu) najprv akymsi debilnym automatom, potom nechopnymi pracovnikmi, ktori vas budu prehadzovat z jedneho oddelenia na druhe a ziadne nevie, kam vlastne patrite. Az vam nakoniec niekto povie tu poslednu spravnu odpoved, ze pre vas produkt, ktory ste si draho kupili v Cesku, (a teraz sa drzte!) NIE JE podpora v ceskom jazyku!!! A to dokonca pre biznisovych zakaznikov, ktori platia omnoho viac, ako domaci uzivatelia! Kto neveri, nech si to skusi. ;)
Teraz navyse padlo rozhodnutie, ze este aj tu podporu, ktora pre Windows Store a transakcie funguje a ma skvele vysledky - rusi a kvoli skrtom v nakladoch stahuje do lacnejsiej krajiny (grecko, bulharsko a pod.), kde ma MS ine oddelenia podpory, ktorych vysledky su vsak otrasne. Onedlho sa teda nedopatrate ani tej poslednej spravnej odpovede. Vsetkych, ktori budu mat nejake problemy a obratia sa na zakaznicku linku podpory uz vopred lutujem. Microsoftu zjavne nejde o spokojnost zakaznikov, ani o nieco take ako "snaha skloubit veškeré zkušenosti, se kterými je Microsoft schopný komplexně kooperovat". Nie je schopny. Ide mu len o prachy, zaujem zakaznikov je mu uplne ukradnuty.

+1
+29
-1
Je komentář přínosný?

start nikomu nechýba ani nechýbal...ale je nepríjemné ked vies ze ti nejaku funkciu zobrali a o to šlo...vela ludi ten start nepouzivalo,videl som to na vlastne oci ako ludia pracovali s PC...mne napríklad teraz chýba metro vo win10..pravdepodobne sa da zapnut ale....defaultne je vypnute :(

+1
-59
-1
Je komentář přínosný?

Ponuka START vo Win8 nikomu nechybala? Pan bol posledne 2 roky v kome?
Absencia ponuky START a 1/2 systemu predr*ana s Modern UI (z hlasidka GUI je Win8 dohumuseny schyzofenicky hybrid). Na bezdotykovom zariadeni nema co hladat a buzerovat GUI pre dotyk. Do riti ani auta nemaju kridla !!!

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

kolega nado mnou ma predbehol a vyjadril to, co by som napisal aj ja. osobne som start pouzival velmi casto a v podstate aj kazdy, koho som videl okolo seba. Nehovoriac o tom, ze komplet pomenili skratkove klavesy, takze to, na co si uzivatelia zvykali dlhodobo z XP a 7ciek, odrazu na 8ckach nefungovalo. Fakt skvele...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

platí i pro Pjetro de: to, že tlačítko start chybí bylo hodně popularizováno. Kdyby bylo tolik úsilí vynaloženo na propagování Modern UI (a jeho skvělé možnosti personifikace), tak by se Start ani nemusel vracet. Já jsem si zvykl velmi brzy a do bludiště Startu bych se nechtěl vracet. Proto setrvám u svých 8.1. PC mi startuje ihned do desktopu. Na úvodní obrazovku, kde mám jen potřebné a používané programy a aplikace se dostanu přes Windows klávesu na klávesnici. Plocha je čistá jak slovo boží. Klávesové zkratky jsem si zažil až s W8. Co víc si přát. No a účet u MS jsem odmítl a přihlašuji se na lokální úrovni.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Osobne tiez nepouzivam Wokna ani PC jak si pani/dami v MS predstavuju - neinstalujem veci do Program Files, na disku C mam len Win, Office, Program Files, profily a nevyhnutne veci - nic ine. Nepokladam sa za lamu BFU, rad si udrziavam poriadok, viem co kde mam a rad mam veci pod kontrolou. Tiez mam plochu cistu jak Kristov trestny register asi dva tucky najpouzivanejsich ikon mam v taskbare roztiahnutom na dva riadky. Poriadok mam vsak v ponuke Start, kde mam vlastne foldre. Chcem spustit nejaky program a neexistuje aby som spustanie realizoval dlhsie jak 5-10 sekund. Pripadne hladat dlhsie jak 30 seklund nejaky dokument - a to prosim pekne nepouzivam wokienkovske hladanie, jednoducho viem co kde mam v adresarovaj strukture. A pouzivam TotalCmd.

My sa vsak bavime o lamach, BFU, bordelaroch, teda 99% pouzivatelov PC. S novymi OS ma clovek pod kontrolou toho coraz menej.

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Som na tom podobne, C: je len na soft a vsetky data su na (fyzicky) inom disku. Akurat kvoli sirokemu zaberu zaujmov a potrieb potrebujem kopec programov. Napriek tomu mam plochu prazdnu. Preco? Odpovedou je RocketDock, uzasna a prakticka vec. Pouzivam ho Mac-ovskym sposobom, dock je skryvaci dole a taskbar mam hore.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No autor má dojem že chomout a krátký řetěz co MS nachystal na uživatele aby ho mohl patřičně dojit, je to, čeho se už uživatel nemůže dočkat. No já říkám že nejsem dobytče co do toho chomoutu hlavu dobrovolně strčí, a raději přejdu na Linux, než tohle. Člověk by měl mít nějakou důstojnost a držet hlavu nahoře. Možná lidé jako já nakonec stejně prohrajeme, protože se to rozšíří všude(i na Linuxu), ale důležité bude, že to nevzdáme dopředu a budeme vzdorovat dokud to půjde.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

choď už na ten linux, linuxový namyslenec a nestrácaj čas komentármi :) potom ked sa budeš vracať na win tak sa zasmejeme...linux nieje zly,ale kompatibilita dnešného sveta nieje na jeho strane...

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Akeho sveta? Ceskoslovensko nie je svet...

French ministries prove free software is viable
Submitted by Gijs Hillenius on September 18, 2014

Free and open source software solutions are suitable for use in public administrations, the extensive use by French ministries proves. The LibreOffice suite of office productivity tools is now installed on more than 500,000 desktops across the ministries.
https://joinup.ec.europa.eu/community/osor/news/french-ministries-prove-...

Teda u "zabozrutov" neexistuje problem ""Kodanskej nemocnice", kde jeden PC s MS office dinuti dalsich 15-tiosic PC mat MS office, pre kompatibilitu dokumentov

DK: 25,000 hospital staff Copenhagen region to use open source office suite
Submitted by Gijs Hillenius on August 18, 2011
Even a single user of the proprietary office suite would force the group to purchase licences for all fifteen thousand desktop PCs. "We have spoken to the proprietary vendor about this for over a year, and they acknowledge the problem."
https://joinup.ec.europa.eu/news/dk-25000-hospital-staff-copenhagen-regi...

Staci len, aby to nebol stat, s ktorym si musite vymeinanat data, nebol tym vynucovacim 1 ks PC/uzivatela

Teda, aby stat dodrziavalal vlastne zakony a vynosy

55/2014 Z.z.

VÝNOS

Ministerstva financií Slovenskej republiky

zo 4. marca 2014,

o štandardoch pre informačné systémy verejnej správy

275/2006 Z.z.

ZÁKON

z 20. apríla 2006

o informačných systémoch verejnej správy a o zmene a doplnení niektorých zákonov

§ 6
Štandardy

(1) Štandardom je súbor pravidiel spojených s vytváraním, rozvojom a využívaním informačných systémov verejnej správy, ktorý obsahuje charakteristiky, metódy, postupy a podmienky, najmä pokiaľ ide o bezpečnosť a integrovateľnosť informačných systémov verejnej správy. Štandardy musia byť otvorené a technologicky neutrálne.

(2) Štandardy sa vzťahujú najmä na

a) technické prostriedky, infraštruktúru a systém procesného riadenia,
b) programové prostriedky, ktorými sú operačné prostredie, databázové prostredie, kancelárske programy spoločné moduly4d) a aplikačné programové vybavenie,
c) údaje, registre1b), číselníky,
d) formáty výmeny údajov.

Technicka neutralta je, ze ich spravne spracovanie nie je viazane na produkt, alebo dodavatela.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Klid, na Linux se to nerozsiri ... je ovsem dulezite si pamatovat, ze Linux neni jenom Ubuntu. Na Ubuntu se to uz siri celkem dost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nakonec Microsoft dá Windows10 zadarmo velkým distributorům a bude živej jen z prodeje aplikací a podpory. Evidentně tento model funguje takže proč ne? Kdo by pak přecházel na obskurní Linux? Jen absolutní šílenec. Náhodou já bych to docela ocenil mít možnost nákupu libovolných desktopových aplikací v nějakém obchodu jako je třeba store na windows phone. Od prvního seznámení s windows 8 musím říci že mi dlaždice nějak moc nevadí a tlačítko start nechybí. Ale až po nahrazení starého HTC s Androidem novou Nokií 1320 s windows phone 8 jsem dlaždicím teprve přišel na chuť. Ve skutečnosti je to geniálně jednoduché rozhraní jen se k němu nesmí člověk dostat nejdříve na desktopu. Když se k němu dostanete nejdříve na telefonu tak to musí být uplně jiný pocit přejít na desktopovou verzi dlaždic. Myslím že Microsoft by ani nemusel nějak komplikovat uživatelům možnost si nainstalovat odkudkoliv-cokoliv. On totiž uživatel který instaluje koupené programy si je klidně koupí v univerzálním storu a ten kdo krade - z toho stejně žádné prachy nevypadnou ale možná si aspoň koupí nějakou bezcenou aplikačku nebo hru za pár dolarů a pár dolarů provize x 200.000.000 instalací je už zase pěknej balík pro Microsoft. Jediné co je podle mne nesmysl je dotykové ovládání na desktopu. Ale když půjde stejně dobře ovládat myší jako matláním po obrazovce tak o nic nejde - ať si každý vybere co mu vyhovuje.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Linux není bez chyb ale je to alternativa. Jak by se vám líbilo kdyby vám někdo nařídil že musíte nakupovat jen u něj a né třeba u konkurence. To je tržní prostředí jak noha. MS nám předvádí chování monopolu v krystalické podobě. Koupil by ste si auto od výrobce a musel nakupovat palivo, pneumatiky, veškeré náplně jen u jeho benzínek a servisů? Toto není problém jen uživatelů, ale i u vývojářů. Je to totiž ještě drsnější chování než to co dělají tolik kritizované supermarkety, protože ty přece jen nemohou zakázat výrobci prodat mi své produkty u konkurence.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Myslite treba o co se snazi apple nebo google se svou verzi linuxu? Ja to ale neodsuzuju. Navic jsem psal ze to ani microsoft tak utahnout jako treba aoole nemusi. Ze i z notorickejch neplaticu nakonec nejaka ta kacka vypadne. Jinak tu snahu chapu u apple i google a pochopl bych ji i u microsoftu. Proste to je obchodni model. Nikdo nikoho nenuti brat si zarizeni s operacnim systemem zadarmo. A jestli by se mi libilo mit auto ke kteremu bych musel kupovat spotrebak od jednoho vyrobce... No pokud by to davalo ekonomicky smysl a auto bylo zadarmo proc ne (WINDOWS) Taky bych se mohl rozhodnout ze budu chodit bos a pesky (LINUX). Ano to je zcela konkurencni prostredi. Vyvojarum byy se to nelibilo? No tak muzou programovat zplne volne na linuxu kdo jim brani?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tento model pranýřuji a je mi jedno kdo ho provozuje. Pro mne za mne ať si provozují svůj obchod, ale proč se mám u nich registrovat a proč nemohu nakupovat i jinde. Mít možnost výběru je základ tržního hospodářství. Tohle nezavedli ani komunisté. Nepamatuji že by po mě při nákupu rohlíků chtěl někdo občanku.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Já tento model neodsuzuji protože jednou si ten systém naprogramovali, zaplatili vývoj hardware, zaplatili marketing - tzn. vůbec ten ekosystém vytvořili. Takže je spravedlivé aby oni byli ti kdo určují pravidla. Koneckonců zákazník to nemusí akceptovat a může si jako telefon pořídit třeba hloupou nokii a jako hlavní systém na desktopu používat freeDOS. Pokud ale chci využívat výhod které mi přinese něčí práce tak musím respektovat jeho pravidla.

Já třeba nemám ani tak problém s tím že by mne někdo na IOSu nutil používat oficiální store. To mi na Ipadu zase až tak nevadilo. S tím jsem bych schopen se smířit. S čím ale jsem se ale nikdy nesmířil bylo to, že jsem prostě nemohl do Ipadu nahrát jaký soubor já chci prostě tak že připojím třeba flashdisk a soubor přetáhnu - případně že ipad připojím k počítači a uvidím ho jako úložiště kam mohu přesunout soubory. Kvůli tomu už si žádný IPad nekoupím - minimálně do doby než bude mít standardní USB rozhraní kam půjde přímo zapojit flas disk a dokud nebudu mít volně dostupné úložiště nebo alespon jeho část kam si budu moci nahrát co já uznám za vhodné. Do té doby IOS nikdy. Ale Apple za to neodsuzuji. Je to jejich strategie. Oni si to vyvinuli a nastavili pravidla. Bud to budu respektovat a nebo to nebudu používat. Já to tedy nepoužívám.

Jak budou fungovat v tomto směru nové windows je mi uplně jedno. Ono totiž dnes software v drtivé většině neumí výrazně více než třeba před 10ti lety. Ano jsou tu nové funkce, paralelní zpracování atd.. jenže pro drtivou většinu práce třeba s grafikou - tím se živím - se dá vyjít uplně stejně dobře se softwarem starým 10-15 let. Třeba já mám stále na počítači nainstalován Photoshop 6. Dnes je verze tuším 16. K tomu mám ještě 13ku ale většinou stejně použiju tu 6ku protože to uplně stačí. Jen někdy se mi dostane do rukou nový formát který třeba neotevřu nebo dělá nějaký problém pak sáhnu po novém softu ale to je spíše výjimka. Stejně tak používám nějaký word 2000 nebo tak nějak se jmenuje. A to jen z důvodu že Word 97 se mi někde ztratil. Ty funkce které potřebuju to už tenkrát umělo. Když ted přemýším o nějaké funkci kterou mohu mít na desktopu a kvůli tomu musím instalovat nejnovější software - něco životně důležitého co před 5ti lety nebylo - nic mne nenapadá.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude fungovat model že si OS WIN10 koupím a MS mě nebude nijak omezovat a ani nijak nutit k registracím nemám s tím problém. Už Grosman s Šimkem říkali "nechci slevu zadarmo" . Pamatuji diskuze na téma OS na prodávaných počítačích, kdy lidé psali že když se jim podařilo uhádat koupi notebooku bez OS Windows a čekali slevu aspoň 1 000 kč, tak sleva byla max 100 kč a přitom stejný OEM OS stál běžně 2 000 kč.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Ale uz "zabozrutov" si uhadal clovek viac nez 100% zlavu

26th September 2007 13:32
French court says non to pre-loaded Windows on Acer laptop
Man wins €811 damages over €599 laptop

A French man has won a lawsuit against computer maker Acer over a laptop he bought that came pre-loaded with Microsoft's Windows XP and other applications he didn't want.

Antoine Gutzwiller disputed the fact that he had no choice but to buy the €599 Acer notebook with the ubiquitous operating system and software products including Microsoft Works, PowerDVD, and Norton AV.

The court of Puteaux in France ruled that the PC giant, which is the world's third largest computer vendor, should refund Gutzwiller €311.85 to cover the full cost of software loaded on his machine.

Under the judgement, the court said Acer should also cough up €500 in fees to cover what it described as "abusive resistance and committed expenses".
http://www.channelregister.co.uk/2007/09/26/acer_laptop_microsoft_window...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

rovnako sa správa už dlhé roky Apple a MS teda nieje v tomto obchodnom modeli prvý a ani posledný...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Dost zbytečná a trapná rýpačka s tím obskurním Linuxem. Proč se Ti líbí Windows jsi rozepsal na deset řádků, proč je dle tebe obskurní Linux (a doporučuji si zjistit význam slova obskurní - docela by mě zajímalo, proč se ti zdá Linux podezřelý nebo mravně závadný :-)) vysvětlit nedokážeš.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ze tří různých významů slova jsi vybral dva, které na mysli neměl. Dobrá práce :D

Mluvil o linuxu na desktopu - předpokládám. Musí si být vědom, že kromě desktopu běží linux či příbuzní na všem ostatním.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Těch významů je mnohem víc, ale vyjádřit by se měl přesně on, ne já hledat, co chtěl básník říct. A já také předpokládám, že mluvil o desktopu, přesto má otázka zůstává.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Co chtěl říci je jasné každému se schopností základního porozumnění psanému textu. Stejně tak tvá otázka je bezpředmětná, a pokud ti ani má odpověď na ni nestačila, tak to zkusím polopatě:

Autor příspěvku nepovažuje Linux ani za morálně závadný, ani za nekalý, temný, podezřelý; považuje ho za bezvýznamný, zapadlý, pokoutní - na desktopu, což Linux je a pochybuju, že se tady někdo o tom bude přít.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže když to nepoužívá každý druhý, tak to automaticky znamená, že je to bezvýznamné? V tom případě, když se podívám z okna na parkoviště a vidím tam stát Fabii, Fabii, Fabii, Octavii, Fabii a Octavii, což je reálná situace na českých cestách, tak to je jasný signál toho, že nemá cenu přemýšlet nad ničím jiným? Protože když to tak všem evidentně vyhovuje, tak ostatní značky jsou zapadlé a bezvýznamné? Díky za vysvětlení, hned už vaše myšlenkové pochody chápu a vysvětlují mnoho věcí. Ferrari si tedy kupovat nebudu, protože má bezvýznamné zastoupení na cestách a letím si pro Fabii, protože ji mají i sousedi.

Jako kdyby mi někdo řekl, že Ferrari nechce kvůli spotřebě a tvrdému podvozku nebo vysoké ceně, tak řeknu ok, ale aby mi argumentoval tím, že to na cestách nevidí ale za to Škodovky někde asi rozdávají zadarmo (asi jako Windows "zadarmo" na každém notebooku), tak proto si jí koupí taky, tak jsem asi fakt já ten, co nemá základní porozumění psaného textu. Ale jo, všechna auta kromě Škodovek jsou obskurní, díky za vysvětlení, už to chápu.

+1
+30
-1
Je komentář přínosný?

Toto přirovnání je opravdu dost mimo :D Fabia (windows) stojí 300k a Ferrari (linux na desktopu????) stojí několik milionů. To je fér.

Co takhle Fabia za 10k (windows) vs. náklaďákový tahač zadarmo (linux na desktopu). Jezdit se v tom samozřejmě dá i na dovolenou, i když to primárně bylo určeno k úplně jinéhu účelu. Myslím, že budou pořád vyhrávat Fabie.

https://yourlogicalfallacyis.com/strawman
https://yourlogicalfallacyis.com/ambiguity

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Ale tady se přece nemluví o konkrétním porovnávání parametrů (cena, výkon atd...), protože on neřekl, proč Linux ne, ale o zastoupení (obskurnosti) značky. Potom kdo nechápe psaný text, co?

Já tady celou dobu narážím na to, že on chodí a rozhlašuje, že Linux je vlastně nepoužitelný, protože má malé zastoupení a to porovnání s Fabia vs. Ferrari je úplně stejné, Ferrari je nepoužitelné, protože má malé zastoupení na českých cestách. Logika vás dvou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nic takového neřekl. Vkládáš mu slova do úst, a mně taky. Rýpnul si do linuxu, načež jsi překroutil jeho slova a zeptal se ho, proč je linux mravně závadný. Já jsem podotknul, že překrucuješ a od té chvíle se tady přeme o ničem....

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ne, ty jsi řekl, že autor považuje Linux za bezvýznamný a zapadlý. Což je asi pravda, ale sotva to je důvod, proč ho nepoužívat. Nebo je myšlena jiná bezvýznamnost než podíl na trhu?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Neries to. S Czendou nikdy nebude rec a vzdy bude videt to svoje.

Ak niekomu vyhovuje smerovanie/politika MS a ich produkty, v poriadku. Vratislav Boch si rypol a vyjadrovat sa takto o Linuxe alebo o hocicom inom je ukazka mentalnej urovne jedinca. Skoda riesit.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Když už ten příklad s auty, tak ano: pokud si koupím Jaguára, budu mít na výběr pár servisů, které budou strašně drahé a neseženu snadno náhradní díly a komunita kolem toho bude malá.
Na Škodovku seženu díly všude, opravím to všude a pokud se budu potřebovat na něco zeptat, budu mít k dispozici spoustu lidí.
A to ani neřeším to, že Jaguár a Škodovka je pořád prakticky to samé, jezdí to na stejné palivo, po stejné cestě a řídí se to víceméně stejně. Když už, tak bych to srovnával s elektromobilem (nejsou moc rozšířené dobíjecí stanice = není software) nebo třeba parním strojem :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nepochopil si, přečti znovu, celé.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

hlavně že ty všechno chápeš ...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

A jéje. Diskuse o Windows zase plná keců linuxových pitomečků. Jako obvykle.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Tak se na ně podívejte: debil, blbeček, debil, blbeček, debil, blbeček, jen tááámhle vzadu, to je výjimka, sedí dva blbečci vedle sebe.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"obskurní Linux"???
No nalejme si cisteho vina, preco sa Windows presadil?
Zo zaciatku preto, lebo ho mal kazdy upirateny, nepoznam nikoho kto by mal pred 15 rokmi legalny Windows.
A dnes? Lebo je pribaleny takmer ku kazdemu novemu notebooku.
Sam som kupil NB s Win8.1 aj ked ho niky nepouzijem, lebo jednoducho verzia bez OS bola na Slovensku nekupitelna. A to vela modelov sa bez Win ani kupit neda, resp. paradoxne su drahsie.
To ale nesvedci o kvalite OS ale sikovnosti obchodneho oddelenia MS.

Hlavnym dovodom neuspechu (ako to ja vidim) je nechut ludi sa nieco nove ucit. I ked co sa ovladania tyka, je Linux v dnesnej dobe na tom omnoho lepsie ako Windows. Kto chce klasicke ovladanie stylu "startmenu", pre toho je to KDE, XFCE, Cinnamon, ... rozhranie. Odporucat vyskusat Linux Mint Cinnamon (alebo KDE verziu http://www.linuxmint.com/download.php) - je to live (da sa spustit bez instalacie).

I sam MS so svojim METRO rozhranim prisiel na to, ze ludia sa neradi ucia a pomaly sa vracia ku klasike.

Tazke, prechadzal by na Linux len absolutny sialenec?
NIE, prave naopak, musi to byt clovek dostatocne osvieteny aby bol ochotny pripustit, ze ten strasny Linux snad nie je taky strasny a hlavne musi byt ochotny sa ucit, aspon trocha snahy to chce.

Mimochodom Linux ma vlastne Centrum SW, kde si je mozno jednoducho nainstalovat vacsinu potrebneho SW. Je to taky shop zadarmo. Take ubuntu ma i platene aplikacie.

Vacsine domacich pouzivatelov (internet, office, ...) uplne staci Linux.
Profesionali (Acad, Photoshop, ...) a hraci (ale to sa tiez uz meni) musia vydrzat s Windowsom :P, tam casto (zatial) alternativy neexistuju.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Takže Windows 8.1 vlastně byly devítky... Ve světle nových skutečností to dává smysl. Interně s nimi pracovali jako s 9, ale marketingově z toho museli udělat free update, aby to nebyl zase takový fail. Je pravděpodobné, že u desítek, pokud se povedou, žádný přívěšek jako 10.1, či něco podobného, nebude.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

to snad nemyslis vazne :D si robíš dufam srandu :D najmä ta prva veta ma priklincovala :D facepalm..

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Uz zase ten uzasny obrazek, ktery vynechal polovinu verzi Windows aby mu sedelo dobra / spatna......

Kdyz to srovname jak to slo za sebou skutecne, tak uz to nevychazi, ze?

Win 3.1, Win 3.11, Win 95, Win 95 OSR2, Win 98, Win 98 SE, Win ME, Win 2000, Win XP, Win Vista, Win 7, Win 8, Win 8.1, Win 10.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

<code>&lt;rejp></code>Chyběj ti tam úplně NTčka (aspoň čtyřky, ale i ty předchozí, pokud uvažuješ o Win 3.x) a Win2000 vyšly před WinME ;).<code>&lt;/rejp></code>

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A to tam nemáš NT 3.1, 3.51, 4.0.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naopak, jsou tam navíc Win2000, ty taky nepatří do herního segmentu.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Já na nich hrál docela dost. Faktem je, že rozchodit některé hry bylo krapet složitější (namátkou starší Need For Sppedy, tuším trojka a čtyřka), ale ty, co jsem potřeboval, jsem nakonec rozchodil.
Osobně jsem dvoutisícovky považoval za revoluční verzi Windows. Skloubily stabilitu NT (kterou ještě značně vylepšily) a uživatelskou přívětivost 9x. Od XPček vejš to vypadalo, jako by měl Microsoft pocit, že systém musí být vždy chytřejší než uživatel.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Suhlasim, W2000 bol vo svojej dobe najlepsi.
Problemy nastali s novsim HW a tak som musel prejist na XP, co ma rychlo dohnalo k prvym pokusom s Linuxom (vtedy este Mandrake). Na koniec, po roku dualbootu, isiel Windows prec.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

A kde jsou windows 1.0, 2.0, 3.0. Ty taky existovaly a trojky dokonce uz pamatuju.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Uz tu tusim chyba len mrknut sa, ako sa to vsetko da upgradovat "od podlahy". ;-)
www.youtube.com/results?search_query=upgrade+windows+every+version
Zacina to popularnym videom, nizsie su zrejme aktualnejsie videa (nevidel som).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Že zkrátka to dotykové ovládání je přesně to, co celé roky potřebovali.

Pokud tim dotekovym ovladanim ma autor na mysli ovladani desktopu, pak se zblaznil.

Lide si neoblibili W8 prave proto, ze se snazi protlacit dotekove ovladani tam, kde prirozene nepatri a nedava zadny smysl - na desktop. Ergonomicky je naprosty nesmysl patlat po monitoru, kdyz mam ruce na klavesnici a mys.

Tohle MS jeste porad nepochopil a snazi se protlacit koncept, ktery proste nefunguje. Kazde zarizeni potrebuje sve unikatni ovladani. PC, mobil, tablet, TV, hodinky.... MS to stale nepochopil a doba, kdy urcovali trendy jsou nenavratne pryc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problém je, že se M$ snažil a snaží napodobit Jobse, ale vždy měl a stále má špatné načasování.

Co se týká rozhraní typu ModernUI aka Metro, tak ještě nepřišla doba "Startrek", kde se s počítačem domluvíte hovorovou řečí (případné texty jsou převáděny z řeči a z 99% není potřeba psát) a jako majoritní rozhraní jsou dotykové panely s přesně určenými funkcemi. I "programátoři" v této zatím sci-fi době už nebudou "datlit" kód, ale prostě si budou povídat s počítačem, který to převede do strojového kódu, který v té době už žádný člověk ani nebude znát, protože v té době bude již několik generací strojového kódu vytvořeného pouze počítači. Takže programátor jako profese už nebude, protože programování (ve smyslu psaní kódu) budou dělat počítače. Podobně nebudou potřeba sekretářky a další úřední profese. Psát už nebude třeba ani v osobním životě, většina vstupů bude audio-vizuálních. V takové době postačí dotykové ovládání. Jenže ta doba ještě nepřišla a troufám si tvrdit, že ještě nějakých těch pár desítek let nepřijde. Prosazovat v této době dotykové ovládání na desktopech je (jak se ukazuje) nesmysl...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

neviem ako ty, ale ja som doplnkovu funkciu "MetroUI" vôbec nezapol a win som pouzival ako každý iný a ťažil som z rýchlosti a kvality win 8...prečo používať niečo čo nepotrebuješ a zároveň nemusíš používať?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě kdyby to v tom systému vůbec nebylo, nebo se to dalo úplně odinstalovat, aby to nešlo spustit ani omylem a nezabíralo to místo, tak budu těžce happy :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Autore, jestli na desktopu w8 selhaly, protože jsou uživatelé konzervativní, a podle Vás mobilní zařízení (ve smyslu tablety a mobily) jsou solidním a dostačujícím konzumním zařízením pro multimediální obsah či rychlou komunikaci, proč na nich má MS s w8 tak fenomenální úspěch, sečteno a podtrženo MINUS 1.7 miliardy USD?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Po prvych par hodinach laickeho skusania W10 tech preview mi to pride ako premalovane W7.
Detaily "pod kapotou" neriesim pokial funguju ako maju...

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

ale ved práve to chceli hateri win 8, nie? alebo ani oni už nevedia čo chcú? :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nepremenujete uz ten server na Delfy.cz ?
Krome vestectvi z oboru procesoru a grafik jste si v posledni dobe rozsirili portfolio na tema "Jak to bude" uz i o operacni systemy a dokonce i knihy...
Takze mam dotaz; rad bych vedel: Uchlasta se Zeman k smrti jeste v urade? Kdy pujde Kalousek na transplantaci jater? A kdy se stane Vaclav Klaus pravidelnym komentatorem Halo novin? - Nebojte se toho - kdyz uz jdete cestou nejvetsi ctenosti (flamewar(e)), tak tohle by mohli byt dobra "vestecka" temata...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Proč? čas od času u takto kontroverzních témat mě zajímá pohled ostatních lidí. Čas od času mám s některými věcmi problém a nejsem si jist, zda je problém ve mě či v dané věci. Mě to obohacuje aspoň v tom že některé názory(pohledy) mě přivádí na myšlenky o kterých bych s největší pravděpodobností ani neuvažoval.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

------------ ------------ ------------ ------------ ------------
Win 10 = Win 8.1 Update 2, alebo ked chceme Win 8.2 ... nazvime si to jako chceme. V podstate konecne dotiahnute osmicky (aj tak je to hnus) a celoplanetarne beta testovanie Win8 family moze pomaly koncit.
------------ ------------ ------------ ------------ ------------

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Po dni testovania vo virtualke musim konstatovat ze je to absolutna tragedia. Win 8 update 3. Metro kravina zostane metro kravinou.

Ten start je tak tragicky az to boli. Virtualne plochy su velmi nesikovne spravene. Inak vsetko postaru. Obycajne 8. Alias obycajny odpad.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Ses kreten, co nevi, co metro je ... jinak teda ty plochy jsou dle ocekavani na hovno .....

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

praskla zilka brigadnikovi od ms?

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Ale vzdyt se tam poradne nic nezmenilo. Na prvni pohled nejviditelnejsi vec, GUI je osklivy porad stejne jako ve Win8 (i kdyz to se klidne muze zmenit, treba do ostryho vydani stihne znovu prijit do mody "3D" nebo pruhlednost ;). Kona se sice navrat ztracenyho Start menu, coz je z hlediska moznosti volby dobre, ale ze by to byl takovej hit... Prakticky teda mam pocit, ze relevantnost vysledku je pri vyhledavani v nem jeste horsi nez ve Win8, ale treba to delam blbe. Podpora pro Metro aplikace (ktera obecne neni spatna vec, kdyz je to moznost navic) je na neopatlavacim desktopu o trosku rozumnejsi (moznost oken), jak to ale melo byt hned zkraje ve Win8.
Blby je, ze jako uzivatel Win7 marne hledam duvod k upgradu. Libi se mi to prakticky pravy menu na Start tlacitku, ale to neni ani novinka Win10 a objektivne je to porad jen jedno pitomy menu. A nic dalsiho uzitecnyho ne a ne najit. Takze chapu-li to spravne, plan Desitek na prevalcovani Sedmicek bude spocivat v taktickym vyckavani, az Sedmicky zhynou seslosti vekem. :)

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

A jsou tam i nějaké změny pod kapotou? Třeba lepší multitasking, inteligentní RAM cache, rychlejší start a vykreslování oken... Proč mám pocit, že třeba s každou novou verzí Officů je GUI línější...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Zmeny pod kapotou urcite budou, neco prece celou tu dobu delat museli a kdyz nejsou vysledky prilis videt na povrchu, tak musi byt uvnitr, ne? :) Ale vazne, je to velkej system, dela na tom plno lidi. Ti co se stouraj v jadre urcite udelali plno oprav, optimalizaci, atd. Problem je, ze to u novyho systemu ocekavam jako samozrejmost. A musela by se jim podarit nejaka naprosta bomba, aby stalo upgradovat jen kvuli tomu. Pokud treba system startuje misto triceti vterin dvacet (jen priklad, nemeril jsem to), je to samozrejme dobre, ale realne me to nijak nevytrhne.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Tak to já bych otázku zkusil otočit "Proč si myslím, že Windows 10 nebudou mít úspěch?" Protože budou obsahovat všechny chyby od Windows 95 až do verze 8.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já říkám, pokud by win10 byli zdarma pro majitele win8/8.1 tak proč ne. Jsou to vlastně dotáhnuté Win8, tak by to bylo fér pro majitele osmiček.
Na druhou stranu ono existuje to všeobecné vědomí. Visty jsou pro většinu lidí "shit" a přitom win7 není nic jiného než servicepack pro Visty. A ono to mělo úspěch. Díky tomu, že MS změnily název na tom bohatě vydělali a získali si zpět zákazníky, přitom kdyby pouze udělali z Win7 další service pack pro Visty, tak by se jim na to stejně spoustu lidí vysralo. Ten nový název dělá hodně a dá se čekat, že to opět udělá hodně.
V každém případě budě hodně záležet na cenové politice MS, myslím že již pochopily že jim lidi nehodlají platit tisíce za každá nový OS a jsem zvědavý jak to pojmou. Jinak tento systém nic nezmění na začínajícím trendu toho, že se různé neziskové organizace, státní útvary, města začínají čím dál více poohlížet k Linuxu. I když se MS trochu posnažil pořád ten systém působí jako hračka pro "facebookové děti" než pro seriózní práci.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.