Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Proud kacířských myšlenek: Momentální stav AMD vs. Intel mi vlastně vyhovuje

Ještě, že to je blog. Pokud to celé zjednoduším tak se s tímto názorem nemůžu ztotožnit. Možná právě to, že ten intel nic tak nežene dopředu vedlo chytrou hlavu k tomu, aby vydali Bay Trail jako Pentium N a ten rvali do mainstream notebooků.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

přesně, díky korupčním a podvodným taktikám po celém světě se Intel (i nVidia) dostal do takové pozice a inovace díky tomu jen pláčou.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

A urcite to nema ani za mak co delat s tim, ze maji nejlepsi produkty.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

mívali je druhořadé, AMD bylo jasně lepší, ale podvody se vyšvihli a měli více peněz na věší vývoj:

NEW!! "You may be eligible for $15 cash if you bought a computer with a Pentium 4 processor between November 20, 2000 and June 30, 2002.", "Intel manipulated Pentium 4 performance scores in violation of California’s Unfair Competition Law."

"The European Commission in its 2009 decision said Intel tried to thwart AMD by giving rebates to PC makers Dell, Hewlett-Packard Co , Japan's NEC <6701.T> and Lenovo <0992.HK> for buying most of their computer chips from Intel. The EU competition authority said Intel also paid German retail chain Media Saturn Holding to stock only computers with its chips."

Intel bribes almost everyone to suppress AMD sales and keep Intel monopoly ("Intel to pay AMD $1.25 billion to settle lawsuits")..

And again proved: fine in USA, 1.5 billion in Europe, Japan,

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to bohuzel tak, ze nekdy se vyplati byt hajzlem. Kdyz se ti to povede jako Intelu, soudni spor staci natahnout a ze zisku ktery mezitim naskrabes, hrave zaplatis kdejakou pokutu.

Musis trochu uznat, ze tehdejsi vedeni Intelu byli moc chytri hajzlove :-)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

1. $15 dolarova kauza je mimosoudnim vyrovnanim. Intel jakekoliv manipulace poprel a nikdo mu je nedokazal. To je vysledek cele kauzy. Intel si napsal vlastni benchmark pro Pentia 4, ktery umel pracovat s novymi sadami instrukci a HT, samozrejme ze byl pak nejlepsi, a nikomu nebranil pouzit konkurencni benchmarky na tehdejsim trhu (napr. Sysmark, PCmark,...).
2. Opet: pokud by prumysl amd produkty zadal, zadny uplatek by nemohl pokryt ztraty prodejcu prodejem nezadaneho zbozi. Evropska komise, tak ktera rozdeluje google dvakrat tydne, dela normy na nakladacky, pridava prohlizece do Windows a podobne picoviny, hodnotila rabaty z prodeje a placene promo portfolia jako uplatek.

BTW to ze napises kravinu anglicky ji nedava vetsi vahu, jen na okraj.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Intel jakekoliv manipulace poprel a nikdo mu je nedokazal"
Jen zaplatil v kazdem sporu par desitek/stovek mega. Coz je zvlastni, vzhledem k tomu ze prakticky vsude plati, ze soudni poplatky plati ten kdo prohra, tudiz vzhledem k nevine intelu se nemohlo stat ani nahodou, ze by prohral a neco mel platit... ale tobe to zvlastni asi neprijde, vid

"pokud by prumysl amd produkty zadal, zadny uplatek by nemohl pokryt ztraty prodejcu prodejem nezadaneho zbozi"
Dobra teorie, narazi jen na malej problem - lidi kteri se rozhoduji pragmaticky - dle pomeru cena/vykon - je mnohem vic nez lidi kteri kupuji dle znacky. Proto kdyz nekdo umele ovlivni pomer cena/vykon je to tak trochu nelegalni..

"napises kravinu anglicky"
mas pravdu, ty tve ceske jsou mnohem zabavnejsi nez ty jeho.. uz se tesim na tvou pristi demagogii, pls poradne na ni zapracuj, zatim je to slabe :-)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Operuje se tady opakovane s tim, ze intel byl odsouzen za monopolni praktiky, vsude na svete. Neni to pravda. Neustale se tu lze aby to zapadalo do rude pseudoreality, pritom se staci podivat na wiki, jak ty udajne konce sporu vypadaji.
http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Micro_Devices,_Inc._v._Intel_Corp.
Jinak pokud by byla sance ve sporu zvitezit, neni treba pristupovat na mimosoudni vyrovnani. Pri mimosoudnim vyrovnani si strany nesou svoje naklady kazda sobe, protoze nedoslo ke zjisteni merita rizeni.

Co se tyce zakazniku, pokud se rozhoduji skutecne podle pomeru cena/vykon, a nikoliv podle portfolia a povesti znacky, pak meli zakaznici neurekom moznosti porovnavat. Velka zvirata si mohla dokonce udelat vlastni pruzkum. Myslet si, ze to neudelali, muze jen vymyty fanousek AMD.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Další komentář z mateřské školy.

Za zneužití dominantního postavení na trhu obdržel Intel u soudu v EU pokutu 1.43 miliardy USD (1.06 mld EUR), což je snad nevější pokuta ze tento přečin v historii. Obdobným pokutám za porušení práva čelil rovněž v Asii.
http://www.wsj.com/articles/eu-court-upholds-record-1-43-billion-fine-ag...

Nezákoné praktiky, za které obdržel tuto astronomickou pokutu musel ukončit také v USA. Toto ujednání je součástí širší dohody s Federal Trade Commision, kde se Intel "vykoupil" širokým závazkem liberálnějšího licencování IP konkurentům.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt jsem rikal, intel byl odsouzen EU komisi, o niz vsichni vime jak funguje, a dostal smesnou pokutu v Koreji. To je vsechno. Dva pripady.
Jinak pro tvoji informaci, bud se nezakonneho jednani dopustil, nebo ne. Ani v USA se nemuzes z nezakoneho jednani vykoupit nejakou dohodou s jednim federalnim uradem.

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

Nejhorší na tom je, že boj s blbcem je nekonečný. I kdyby vám tu podrobněněkdo doložil, jak žalostněě málo o tomto tématu víte, zítra se vyrojí další X podobných zoufalců, a diskuze se rozjede na novo. Má to vůbec smysl?

Pokutu v EU dostal od komise, ale pochopitelně se proti ní odvolal. Celý spor tak skončil u soudu, který kauzu musel řádně projednat:
http://curia.europa.eu/juris/document/document.jsf?docid=153543&doclang=EN

Link pro naproste zoufalce zde:
http://lmgtfy.com/?q=EU+Intel+T-286%2F09+evidence

Podvody Intelu dokázala i široká novinářská veřejnost způsobem, který si můžete ověřit sám doma. to byste ale nesměl být zabedněnec. Např. když u jednoho VIA procesoru (který to umožňoval) novináři změnili CPUID, a hle "výkonnost" v aplikaci kompilované ICC se dramaticky měnila. Stačilo, aby CPU hlásil "Genuine Intel" přestože deklarované instrukce blyly stále stejné :-)
http://arstechnica.com/gadgets/2008/07/atom-nano-review/6/

Jinak vaše povědomí o právním systému v USA je fakt legračční.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Jiste ze to slo pred soud. Tedy evropsky soudni dvur. To je organ EU, neni tedy nezavisly, ani neoperuje dle mezinarodniho prava. Operuje s legislativou EU pripravenou zakonodarci EU, tedy Radou EU, ktera mj. sestavila prislusnou komisi EU, ktera vysetrovala intel. Jina EU komise klidne schvali sankce proti Rusku proti vlastnim lidem bez jedineho faktickeho dukazu. Nebo nam znici(la) cukrovary ve prospech Nemecka.
Tvoje znalost pricin fungovani evropskych instituci je tez nesmirne tristni, a dost hnusne alibisticka.

Jediny teoreticky nezavisly soud je MSD pri OSN v Haagu. Proto americani vydali zakon, ze se vyroky MSD nevztahuji na americke obcany.
http://en.wikipedia.org/wiki/United_States_and_the_International_Crimina...

K tomu PC marku, co ma PC Mark co delat s Intelem? Rikas "napr.", kde jsou ty dalsi novinarskou obci prokazane podvody? BTW i takovy ddwhorld je soucasti novinarske obce, i tydiit, byl bych radeji videl nejaky dukaz vedecke obce, nez jednu stranku o PCmarku.

Co se tyce pravniho systemu USA, je zajimave, jak meris dvojim metrem jejich praci a praci EU. Z toho "oběktivita" (pozn. ano, spravne objektivita) primo cisi, stejne jako oznacovani oponentu za blbce a rezidenty materske skolky :) To vypovida predevsim o tobe a o suverenite tvych nazoru, kdyz je musis podpirat takovym hnojem, aby se vubec udrzely.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

"Jinak pokud by byla sance ve sporu zvitezit, neni treba pristupovat na mimosoudni vyrovnani"
A proto Intel na nej pristoupil a zaplatil >giga AMD. Chybicka se vloudila...

"Co se tyce zakazniku, pokud se rozhoduji skutecne podle pomeru cena/vykon, a nikoliv podle portfolia a povesti znacky, pak meli zakaznici neurekom moznosti porovnavat. Velka zvirata si mohla dokonce udelat vlastni pruzkum"

Coz se nijak nevylucuje s tim co jsem rikal, ale zrejme nemas mentalni kapacitu abys to pochopil, tudiz nema smysl pokracovat...

"vymyty fanousek AMD."
Ah ano, kdyz dojdou argumenty ,zacnou osobni urazky...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"A urcite to nema ani za mak co delat s tim, ze maji nejlepsi produkty."

Jestli sis nevsiml, diskuze je o tom, jestli jim ten mensi oj*b TEHDY pomohl mit TED ty nejlepsi produkty. Protoze TEHDY meli ty nejhorsi produkty.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

měli více odběratelů díky podvodům a korupcí, takže více peněz
co na tom nechápeš?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

vzdyt o tom samym pise :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tehdy jakože v dobách 486, kdy AMD dělalo nepovedené klony a jen kopírovalo? A o bylo fér?
Přesně v době, kdy se AMD trhlo a přestalo dělat stejnou patici jako Intel, to začalo jít z kopce, protože AMD nemělo pořádnou celou platformu. Možná mělo rychlý CPU, ale počítač postavený na AMD byl jako celek pomalejší a méně stabilní, než postavený na Intelu.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. V nasich zasmradlych ceskych kotlinach vzdy platily a dodnes plati dve zakladni ideje:
1. levnejsi=nejlepsi
2. ten velky a uspesny je nutne ten zly osklivy kulak
(na ktereho je potreba si pekne doslapnout, skrouhnout a uplne nejlepe okrast prostrednictvim statniho megaaparatu, s jeho vysokou nezavislosti, neuplatnosti, a fundovanosti)

K tem skvelym produktum amd: jedine pouzitelne serverove chipsety pro amd delala nvidia a sveho casu ATI, v desktopu kralovaly jednim slepym okem VIA s vysokou nekompatibilitou RAM, problematickymi diskovymi radici a problemy s prakticky vsemi profi rozsirujicimi kartami.

Tohle jsou panove v ceskem podani ty nejlepsi produkty... Proto jsme tam kde jsme. Jenze takhle se byznys delat neda, vazeni.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

lži, intel zaplatil miliardy dolarů u soudů po celém světě za podvody proti AMD, které bylo v tu dobu ve všem lepší, jenže intel se postaral o to, aby AMD nemělo odběry

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jiste, a vsichni byli tak blbi aby prodavali neco co nikdo nechce, a miliony konkurentu, malych a velkych toho nevyuzili. ver tomu, zlej intel! fuj! amd na vecne casy a nikdy jinak, pres nasi vesnici zadnej intel neprojde!
je to rasa tupcu...

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

takže soudy, které unaly Intel vinným, který díky tomu zaplatil miliardy dolarů po celém světě včetně 1,5 miliardy pro AMD včetně přiznání, je lež? Popíráš realitu? :-D
to ti za to někdo platí, nebo jsi tak blbej? :)

+1
-35
-1
Je komentář přínosný?

Priteli, realita je takova, ze tech 1.5miliardy je mimosoudni vyrovnani ktere zahrnuje i vymenu knowhow.
http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Micro_Devices,_Inc._v._Intel_Corp.
To je realita. Jediny kdo si tady v rude halucinaci jsi ty.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

ano, Intel daroval AMD a na pokutách několik miliard dolarů (celkem asi 5mld dolarů) jen tak, pro nic za nic
kolik ti Intel platí?
to si myslíš, že ti takové nesmysly bude někdo věřit :-D

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

intel se s amd dohodl na 1.25 miliarde v US.
http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Micro_Devices,_Inc._v._Intel_Corp.

V koreji dosta intel symbolickych $26mil pokuty za to, ze si koupil exkluzivitu od Samsungu za $400mil. To je suchy smysl pro humor.

http://arstechnica.com/gadgets/2008/06/south-korea-fines-intel-for-antic...

V Japonsku byl intel amd zalovan o $50mil, ale nebyl odsouzen.

EU antitrust zlodejna stala intel 1.06mld E, ale AMD nedostala ani cent, to jde EU.

Intel tedy zatim zaplatil AMD 1.25mld dolaru.

Vsimas si doufam, ze zatim ani jedina informace od tebe nebyla pravdiva?

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

"AMD dělalo nepovedené klony a jen kopírovalo"
Kopirovalo ? Co presne myslis pod "kopirovalo" ? Jako dneska cinane ukradnou design a delaji pres kopirak ? Jestli ano, to je dost zvlastni, protoze kdyby to byla kopie, muselo by se to chovat zcela stejne ve vsech situacich, coz jaksi nesedi s vysledku tehdejsich benchmarku...

Ale nepochybuji ze mas dukaz te hnusne kradeze....

"kdy se AMD trhlo a přestalo dělat stejnou patici jako Intel"
No to jsou hnusaci ! Urcite chteli vytlacit ostatni vyrobce tim, ze si udelaj vlastni socket.. Tak se podivejme na historii
May 6, 1996: Slot 1, Intel 440FX, podporuje CPU vyrobcu: Intel a ... Intel
May 7, 1997: Intel Pentium II is introduced
May 28, 1998: AMD-K6 2, Super Socket 7, podporuje CPU vyrobcu: AMD, IDT, Cyrix..

Ta demagogie vam moc nejde, soudruhu, zkuste znovu... pro inspiraci povinne precist nake rude pravo...

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Nahodou, baytrail mam v tabletu a ze by byl pomaly se rict rozhodne neda. Pak jsem to kupoval jeste jako J1900 a to je na hony vzdaleno klasickemu kancelarskemu PC xx let staremu, takze do notebooku luxus.
Ale taky si myslim, ze monopol neni dobry ... tim samozrejme nemyslim monopol v architekture (ten je zatracene zadouci), ale monopol jednoho vyrobce. Cele AMD se mi zprotivilo kartama 5750 a 6750, ktere jsem kratkou dobu dva roky po sobe vlastnil a ani u jedne nebyli schopni v ovladacich opravit EDID bug, kdy proste nebylo mozne provozovat karty na CRT monitoru, tim u me ATI/AMD umrelo. Teda aspon na primarni pocitac .... je jasne, ze dnes se na vykonny a hlavne usporny desktop neda AMD pouzit, o tabletech nebo noteboocich ani nemluve. Ale bylo by pekne kupovat nahradu za i7-860 za mene nez 7 litru:) Kdyz se divam na 4 jadrove intely, tak zacinaji na 5500 za i5 a konci na i7 za cirka 7 litru (WTF???!!! Dyt to 4770 stalo 7, ted se divam, ze stoji 9, co se jako stalo??? Takove zdrazeni jiste neni cenou dolaru, jaktoze jsem o tom zase tady necetl?) .... proste jsou drahe ... ale treba kdyz jsem vybavoval backupovaci masinu, kde byl pozadavek na AES pro truecrypt, tak bylo AMD za litr jasnou volbou, intel zacinal na 3x vyssi cene.

No, proste monopol v tomto neni dobry .... a ja se jdu vzpamatovavat z te ceny i7-4770 .... doufam, ze dolar pujde po failu ameriky na dodani zbrani na ukrajine do hajzlu zpatky na 14 korun nez vyjde skylake:)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ad cena i7-4770.
Je to cenou dolaru. Stačí se podívat, jak se ten kurz měnil. IIRC je ceníková cena v doláčích a nezměnila se.

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

lžeš, AMD používáme v noteboocích, HTPC (lepší volba není) i ve stolním PC bez problémů
lepší než loterie nVidia s vědomě vadnými čipy či předražené a plné podvodů Intely

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

vadne cipy, podvodne intely... ty jsi blazen, clovicku. agresivni psychopat a blazen.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

jsi odporný lhář podporující monopol a nulové inovace:

"The day after the announcement, Humphrey Cheung at tgdaily noted that "significant quantities" of Nvidia chips are overheating and failing."

"The European Commission in its 2009 decision said Intel tried to thwart AMD by giving rebates to PC makers Dell, Hewlett-Packard Co , Japan's NEC <6701.T> and Lenovo <0992.HK> for buying most of their computer chips from Intel. The EU competition authority said Intel also paid German retail chain Media Saturn Holding to stock only computers with its chips."

"Intel to pay AMD $1.25 billion to settle lawsuits"

ty jen lžeš, píšeš "názory" bez podložených faktů, pravděpodobně i kradeš :)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jsi uplne sileny, obvinujes vsechny okolo z kradeze, ignorujes psana fakta

http://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Micro_Devices,_Inc._v._Intel_Corp.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

jsi lhář a zloděj, proč děláš svět odpornější, proč bojuješ proti pokroku lidstva, bili tě doma? :)

"Today, the Wall Street Journal had a story about dissatisfaction with the way Nvidia has dealt with this issue, Chip Problems Haunt Nvidia, PC Makers. The article notes that "Nvidia hasn't recalled the affected chips or identified which models have problems." Nvidia's failure to publicly identify the problematic hardware, strikes me as inexcusable. According to The INQUIRER, All Nvidia G84 and G86s are bad."

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ahaaa, ty jsi z Vesmirnych lidi, ze?

Kazdy vi, je problem nebyl v cipu, ale v pripajeni SoC, proto se to nazyva bump-gate. Sama nvidia vydala interni report, ze neni jasne, proc problem vznikl, ale pri pouziti jineho spojoveho materialu uz nevznika. Proto taky dlouho popirala ze jde o systematicky problem, a muselo dojit ke zmene postupu, aby se ukazalo, kde to hnilo (nikoliv proc) - jenze to trvalo skoro rok.
http://www.overclock.net/t/380074/inq-nvidia-gpu-defects-explained

Jak se dari Sheranovi? Uz si dal nejakou babu?

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Jo WIFTe, s Tebou se dá jen souhlasit, pěkně napsáno. Já osobně zapínám desktop celkem sporadicky, procesor jsem tam kupoval před 5,5 roky tuším. Je to i5-750 a plně vyhovuje a po OC na 4GHz bude vyhovovat ještě dalších pár let.
Jenže spousta lidí k upgradu donucena taky bude. Díval jsem se, jak rychle vymizely desky pro staré "nebezpečně dostačující" CPU. To, že neseženu novou desku pro LGA1156, s tím jsem tak nějak počítal (a měl jsem sto chutí tuhle vzít jednu nejetou z aukra do skříně do zálohy), pro LGA1366 opět nic člověk nesežene (a to je plný ebay výhodních 4C i 6C Xeonů za hubičku), ale i s LGA1155 je to nyní docela bída. Takže pokud člověk sežene třeba legendární i5-2500K, novou dobrou desku za slušný peníz asi nezíská. Podobně je to s LGA2011 (X79). Naopak pro LGA775, nebo AM2 se ještě něco sehnat dá, na alze je dokonce jeden kousek k sc478 :) Tolik k nucenému upgrade....
Doplnil bych ještě, že na trhu s paměťmi to taky "smrdí" kartelem a u HDD jakbysmet, zde se ceny nehnuly jak dlouho - dva roky? U grafik sice soutěží AMD a Nvidia, ale není to žádná tragédie, jako bývala, že nová grafika je za rok na hranici použitelnosti a za dva roky zralá jen na kancl :)
Intel si tak spíš jen piluje procesory na spotřebu do notebooků a dotuje levné atomy, aby byly ještě levnější.
Tady je potřeba intelu smeknout, vyměnil jsem dostačující noťas s C2D na 2,5GHz s haswellem v úsporné variantě na 1,7GHz. Výkon na jádro je trochu nižší, ale kompenzuje to vynikající spotřeba a zahřívání. No spíš nezahřívání - celé to netopí, nehučí a vydrží na baterku nějakých 6 hodin, váží o kilo méně než předchozí (taky 13" noťas). K tomu "desetigenerační" upgrade z 8400M (stále funguje!) na 840M o které díky optimu člověk většinu času neví a když jede, tak opět netopí a na staré hry to stačí :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

o pár nových 1156 bych asi i věděl. Jeden prodejce mi je nedávno cpal, že ví, že jsem jediný z firemního segmentu, kdo tyhle "vykopávky" ještě provozuje. Byly to nějaké Asrocky. Za pár peněz.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to bychmožná měl zájem :) Nedávno byla na aukru intelí P55 deska, uměla i OC, nepoužité asi 3 ks. U Asrocku to moc na taktování nebude, ale v případě potřeby můžu nebýt bez kompu a pak poslat dál do rodiny. Moje asusí deska zatím drží, no a to mám ten "špatný" socket, který má prohýbáním ničit CPU: http://pctuning.tyden.cz/navody/upravy-pretaktovani/15373-jak-na-pretakt...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ty jo o téhle aféře jsem ani nevěděl. Teď jsem v práci vyřazoval jednu Gigabytku, protože trpěla náhodnými restarty. Zjevně kvůli prohnutému backplate, desce a možná i patici (když se CPU v místech zámku lehce podložilo papírem, tak to bylo stabilnější ... po nějaký čas. Pak se to restartovalo co pět minut).
Kdybys tu novou desku potřeboval, zkus zavolat do teplické pobočky LOSAN. Nepředpokládám, že by je prodali, nebo vyhodili. Co je to za typ netuším, pro ty moje kancl stroje mi přišlo lepší koupit B85+G3220, než lepit starý stroj s i3.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Jo, disky jsou peklo. Svůj 500GB WD Blue jsem kupoval v roce 2011 (krátce před povodněmi v Thajsku) za zhruba 800 korun. Dnes, o tři a půl roku později stojí disk s identickými parametry skoro dvojnásobek. Pro paměti platí úplně to samé. WTF?

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

kartel + CNB machinace

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

ČNB machinace zvedly cenu sluchátek za 2,5k Kč o tři čtyři stovky. Stejný posun u zboží za pětinovou cenu je možný pouze tehdy, když je obchodník zmrd. Takže kartel. Copak tu ale předtím nebyl?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nebyl, predtim tu na ceny disku tlacil Samsung. Ten bohuzel koupil (cti zlikvidoval) Seagate (smutny, ze ten horsi koupil toho lepsiho) a uzavrel s WD kartelovku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No jeste driv jich tu bylo hodne a ne dva jak dnes
Toshiba, IBM, Quantum, Conner, Fujitsu, Hitachi, Maxtor, Samsung
To aspon byla konkurence, dnes je to cistej kartel

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

U disků mně opravdu dělá radost, kam se sune SSD. A velice to přeju hlavně Seagate, protože navýšení ceny a snížení záruky, které předvedl, je zlo (nedávno jsem reklamoval 3TB Seagate 2 dny před koncem dvouleté záruky - dřív dávali v klidu 5 let, co se stalo?)
No ale k těm cenám: 500GB 2.5" disk stojí kolem 1400 Kč, já teď bral 500GB SSD za asi 5500, to je ani ne 4x dražší a výkonově úplně jinde. Nechci tu házet čísly jako 90%, ale i mně do notebooku stačí s přehledem 250GB SSD a původní 1TB jsem hodil, ani nevím už kam.
Takže to klasickým výrobcům disků škodolibě přeju (a ano, kapacita je také důležitá, ale jako hlavní disk by mě už ani ve snu nenapadl pevný)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

PowerMac G5 s dvěma jednojádrovými procesory IBM 970 (první verze na trhu, 130nm), taktovanými na 2GHz, většinou podtaktovanými na 1.3GHz. Systémy - buď dneska už historický OS X 10.5.8 nebo aktuální Linux.

Dělám na tom vše podstatné - skriptování, příležitostné programování, sync iPadu, editace fotek (RAWy ze Sigmy, JPEGy ze všeho ostatního kromě kinofilmu, TIFFy z kinofilmu), sem-tam i editace videa (720p relativně v pohodě). Je to 10 (recondition v servisu Apple) respektive 11 (původní datum prodeje stroje) respektive 12 (datum na procesoru) let starý počítač a dokud na něj seženu náhradní díly, bude v provozu, svět Intelu a AMD mi totiž byl vždycky tak nějak ukradený.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Přesně jak píšeš, Apple nikdy nebyl z důvodu inovací důležitý, to je jen prázdný marketing.
Když nepotřebuješ cenově odpovídající výkon ale jen formu, MAC je pro tebe jako pro spoustu miliónů zákazníků dostačující.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak šťouchnutí do konkrétní značky si můžeme odškrtnout a teď bych prosil nějaké vysvětlení, co že jako ty dvě souvětí znamenají a hlavně jak se vztahují k tomu, co jsem psal?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"Study: iPhone owners have ‘blind loyalty’ and will buy anything Apple makes"
"Overall, consumers purchasing Apple’s iPhone models are the ones doing the least amount of pre-purchase research."

že komentáře apple zákazníků jsou naprosto zbytečné, nejsou založeni rozumově :)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

To je ovšem pláč na špatném hrobě. iPhone nemám, nikdy bych si ho nekoupil, nemám ani Apple o nic radši než jiné značky. Mám ale rád procesory PowerPC a zrovna Apple je do roku 2005 používal. Taky mám stroj se stejným procesorem od IBM, dělá to ze mě IBM fanboye?

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

aha, ok, díky za upozornění :)

+1
-39
-1
Je komentář přínosný?

Ono to je i u tech VGA podobne. Kdo koupil VGA pred 3 roky tak nema poradne za co menit. Ona i vymena jeste starsiho HD 5850 je pro vetsinu zbytecnost. Problem neni v samotne AMD, ta by i konkurovat zvladla, ale pokud potrebuji ty CPU z duvodu vyrobniho procesu cca 4x vetsi plochu na 1 tranzistor nez Intel tak se s tim moc konkurovat neda.

+1
+26
-1
Je komentář přínosný?

Tak mně ta stagnace naopak absolutně nevyhovuje a vyhovovat mi to nebude, dokud na tom počítači budu dělat operace, které trvají několik (desítek) sekund a zdržuje mě to. Třeba při upravování fotek v Lightroomu je docela opruz čekat po každém druhém vrtnutí do úprav dvě sekundy, než se to někde projeví, nebo čtyři sekundy na to, než se přepnu z jedné fotky s úpravama na druhou (o blbém prohlížení rawů v běžných programech jako XnView nemluvě). Totéž se dá říct třeba při přepočítávání velkých sešitů v Excelu. Software jako takový nadále bobtná, pracuje se se stále většími objemy dat, ale výkon počítačů neroste (třeba editování videa v PALu, které mi kdysi přišlo jako děsně otravné, byla oproti FullHD ještě sranda, a práci se 4K si (v domácích podmínkách) už ani nějak neumím představit).
Umělá inteligence i fyzika ve hrách stagnuje už mnoho let a výrazný pokrok je vidět jen na grafice. Her, které drhnou kvůli procesorům, není málo. Nepřijít 4K, tak už i ty grafiky nejspíš v příštích generacích procesor brzdí.
Výrobci desek jsou chudáci od dob, co vychcípali výrobci čipsetů, asi nemají jinou možnost. Dojíždí na politiku vylevňování desek a integraci, nebýt těch zbytečností, se kterými čaruje marketing a omezit to na to podstatné, nemají už zákazníkům oproti konkurenci v podstatě co nabídnout – stejný výkon, stejnou výbavu, stejné možnosti (speciálně po tom, co Intel začal kontrolovat OC zamčenými procesory), vše je nastavené v podstatě už shora.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

a nenapadlo ta niekedy ze to nie je vo vykone procesora, ale chybnym programovanim SW?
stacilo by trochu optimalizovat kod a islo by to povedzem o polovicu rychlejsie na tom istom procesore .. a pritom aby to islo pri neoptimalizovanom kode o polovicu rychlejsie by procesor musel byt o niekolko generacii novsi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zrovna tohle je špatný případ pro "optimalizaci kodu"

jak tady AdamsAdams poznamenal, tak u práce s velkými soubory dat (excel, editory velkých obrázků) není už kde optimalizovat, protože tyhle operace celé stojí na výkonu procesoru.

PS: Neříkám, že nemáte pravdu v tom, že třeba počítačové hry mají problémy se špatnou optimalizací...ale to je úplně něco jiného než třeba Excel a podobné kvalitní programy, které pracují pořád s podobnými daty a jsou postupně zdokonalovány po několik let.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba s přechodem z PALu na 50i na 4K@50p se objem dat zvedl kolikrát? Čtyřicetkrát? Výkon procesorů se za tu dobu zvedl kolikrát? Ať nežeru čtyřikrát?

Myslím, že i kdyby se vývojáři uoptimalizovali, tak to nestačí.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Víceméně souhlas, ale výrobci desek jsou čuráci, ne chudáci. Kdyby chtěli a slíbili prodeje, tak zajdou za VIA že chtěj ta čtyřjádra a dávno by byla na trhu spousta pěkných Mini-ITX sestav. A kdyby řekli, že chtějí ta čtyřjádra na 3 GHz, tak jim je VIA taky dá, byť by to taky žralo 100 W a ne 10. Výběr mají, ale kašlou na to, jejich problém.

Stejně tak mohli jít a říct AMD ať dodaj 990FX na 32nm procesu v jednom čipu a hned by to bylo zajímavější. Ale serou na to, vymýšlej akorát marketingový kecy, tak dobře jim tak.

+1
+21
-1
Je komentář přínosný?

Zrejme je vynosnejsi balit ty desky jako vanocni stromecek ... a samotne desky uz jsou taky vanocni stromecek.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To co jsi tu popsal WIFTe je stagnace - ta pravda může nějakou dobu vyhovovat, ale nikdy není ku prospěchu. Ostatně inovace CPU nemusí být vždy jen o výkonu, je zde celá řada dalších parametrů, které si přímo říkají o vylepšení, jako jsou např. spotřeba, tepelné vyzařování, optimalizace a vývoj instrukčních sad, integrace podpory nových věcí jako H265, různé typy šifrování atd.

Slabá AMD tak není a nemůže být prospěšná nikomu, nakonec ani tomu Intelu, pro kterého může být současný stav pohodlný, ale o to více se vystavuje nebezpečí, že usne na vavřínech a "smrtící" úder třeba přijde z jiné strany. Ostatně největším trumfem Intelu není technologická nadřazenost jejich CPU, ale výrobního procesu - kdyby se někomu podařilo vyrábět srovnatelným výrobním procesem jako má Intel, nebo dokonce menším, tak se domnívám, že by se rychle objevil produkt, který by mu nakopal půlky.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasím. Intelu to ku prospěchu je, protože mu to umožňuje tlačit obrovské zdroje do porážky ARMu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

v obou pracovnich stanicich (primarni i zalozni) tepe stale i7 2600k , ten prvni koupeny snad nekdy v roce 2011 tusim v breznu, mam tam i stejne desky (jen jina revize) 32 a 16GB pameti (nejakej zaklad) SSD jedu tak nejak +- od zacatku kdy se v CR objevili, ale zalohy mam stale na plotnach, a nejvetsi rosada je u me taky jen v oblasti VGA, kdy momentalne je v jednom Titan (ten prvni co ani nemel plne akticni GPU) a v druhem PC GTX970 (PC me zivi coby herniho a filmoveho grafika/animatora a drtiva vetsina softu ma optimalizace nebo je primo od Nvidie, takze Radeon od HD6990 kdy jsem jeste udrzoval za mladych let i herni stroj vpodstate nema u me smysl) a vlastne jeste se ume docela stridaj monitory, rad si dopravam kvalitni podivanou (precijen nato musim cucet 6-12 hodin denne) takze v soucasnosti NEC PA271W a Dell U2713h (NBD za Dell 2711 kde se po necelich 3 letech objevili mrtve subpixely a zrejme se odchlipla nejaka z vrstev a zacal vznikat v pvavem hornim rohu mapa)

v dohledne dobe vidim jako nejblizsi upgrade jen na strane monitoru, kde chci zkusit 5k (prozatim u me vede HP Z27q, ale uvidime, do konce roku kdy bude treba srazit dane a DPH za Q4 jeste casu dost)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"zrejme se odchlipla nejaka z vrstev a zacal vznikat v pvavem hornim rohu mapa"
Tak toto se mi stalo taky. Nejdriv to bylo uprostred a docela maly, nevadilo to tak. Postupem casu se to zvetsovalo a zacalo to cestovat smerem dolu a doleva ted uz je to ve stadiu skoro pul obrazovky je ta mapa hodne patrna. Pripomina to neco jako kdysi na digitalkach vyteklej displej akorat je to polo pruhledne flekaty. Jestli se to da nejak odstranit to netusim.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Hergot nestrašte mě pánové, aktuálně jedu na U2711, naprostá spokojenost.

Hodlám vyčkávat na 32-34" náhradu s podobnými vlastnostmi, 4k+ a cenovkou cca okolo 30k

+1
+44
-1
Je komentář přínosný?

Ehm... k tomu inzenyrovi z paralelniho vesmiru... rad bych jen, kdyby si vsichni konecne uvedomili, ze AMD zadny inzenyr nepomuze. Problem AMD je uz zhruba od dob prvnich Phenomu v nedostupnosti konkurenceschopneho vyrobniho procesu (no poslednich 3? let i architektura, ale to je vedlejsi).

A AMD zadny vyrobni proces nema - takze ten fiktivni inzenyr by musel priletnout bud do GlobalFoundries, nebo TSMC nebo nekam jinam.

Kdyz se podivate na grafarny, AMD vicemene drzi krok s NVidii - prave proto ze oba vyrabeji na +- stejnem procesu.

+1
+25
-1
Je komentář přínosný?

U procesorů je to jasné, ale při pohledu na to, jak vypadá maxwell a podobně stará tonga, je zřejmé, že v AMD něco smrdí i v tomto ohledu – právě proto, že oba vyrábějí na stejném procesu a ve stejné továrně.

+1
-38
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bereš nvidii za etalon a určující faktor, tak ano. Ale AMD si jde IMHO jen vlastní cestou, prostě se ve všem neopičí, stejně jako se neopiči nvidia po AMD ve 100% případů.

Řečeno explicitně, v AMD z nějakého důvodu NEchtějí výkonnější grafiky bez podpory výkonného procesingu dat v dvojité přesnosti a obětují tomu i možnost nižší spotřeby a případný růst výkonu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak oni se snazi ukousnout si z Tesla kolace, a tohle je IMO soucast strategie... nedelam si iluze ze by v tom pokracovali, az dosahnou cile.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si to. Tesla koláč je možná velmi (finančně) šťavnatý, ale je (tržně) malinkatý. Navíc já stále doufám, že HSA v podání AMD není jen marketingový kec, a že se jedná o budoucnost computingu a jakýsi prekurzor budoucích počítačových modelů postavených na specializovaných koprocesorech s vysokou účinností. K tomu je ovšem potřeba přesně obrácená věc: levné (relativně) karty na co možná největším trhu.

Samozřejmě se můžu mýlit, všechno může být jinak. Nicméně s ohledem na to, že oba (resp. všichni) výrobci x86 včetně ARM přidávají do procesorů specializované (a dnes už programovatelné) jednotky na práci s médií, věřím tomu, že tato cesta je už nastoupena.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je mozna pravda, a s 48x0 zatopilo zase AMD NVidii, s GTX 8800 zase naopak... ja mluvim o dlouhodobem stavu, ne o nejakych epizodkach. A z dlouhodobeho pohledu nema ani jeden vyrazne navrch (zatim). Alespon mne to tak prijde...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Těžko říct, nakolik je to epizodka, ony byly náznaky stávající situace vidět už na Keplerech.

Od GK104, která nakonec vyšla jako GTX 680, čekali všichni vyšší jen mainstream, a kdyby tyhle karty s rezervou nestačily na HD 7970, tak jsme tu dost možná nikdy neměli žádný Titan (a s ním novou kategorii sviňsky předražených karet). GK104 by byla dle očekávání v GTX 660 nebo GTX 670 a GK 110 by coby GTX 680 vyšla o půl roku dřív než v GTX 780.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pracuji pro Intel takze mam celkem prehled, jaka je atmosfera v Intelu. AMD uz Intel vubec nevnima jako konkurenci. PC je v utlumu a Intel to moc dobre vi a v mobilni segmentu dominuje ARM s Qualcommem a Apple a Intel se jen snazi chytit vlaku, ktery uz ujel pekne daleko. Psat v soucasne dobre clanky o konkurenci Intelu a AMD je zbytecne. Vyvoj se posunul smerem k SOC, kde AMD neexistuje a jsou tam jini hraci.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Az na tech par mega SoC pro herni konzole...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Tenhle kseft Intel prenechal AMDcku prakticky bez boje.

Lacine nevykonne procesory od AMD v konzolich, ktere tak byly technicky zastarale uz ve chvili uvedeni na trh. Za malo penez malo muziky.

+1
-49
-1
Je komentář přínosný?

Jestli to nebude spis tak, ze to Intel prenechal protoze vedel ze jejich GPU proti AMD nema sanci ... a na cpu vykonu konzole az tak moc nesejde..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestlipak dokazete rict model intelovskeho SoC ktery ma vice MIPS, FLOPS nebo grafickych GFLOPS :)

Ty konzolove SoC od AMD jsou opravdu povedene - a to jsem skalni fanousek Intelu.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Koho to zajímá, když se řeší výkon CPU. Tomu, co jde narvat do slotu PCIe jako grafická karta se dvěma 150W konektory přídavného napájení, stejně nebude moci žádný SoC v desce ještě dlouho konkurovat.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

"Koho to zajímá, když se řeší výkon CPU"

Ehm, no ten se praveze u konzoli moc neresi...

"PCIe jako grafická karta se dvěma 150W.."

Tot je samozrejme pravda. Jen si zrejme nepochopil ze konzole neni PC. Velikost, spotreba, hluk, pohodli a taky cena - v tehle kombinaci nemuze 150W grafika + PC konkurovat konzoli. Jsou to zcela jine kategorie produktu...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Presne, vyrobci konzol se poucily z prehrivajicimi zravymi predchudci kde to odchazelo jak poleno v kamnech.
Ale mozna je to skoda ze se ten CPU vykon nejak moc neresi protoze predelavky konzolovych her pokud jsou dobre zoptimalizovany tak na PC je CPU dost nevyuzity.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Ten zápisek není konzistentní ani sám se sebou. Na jednu stranu tvrdíš, že výkon netřeba, na druhou stranu, že úložiště nejsou nikdy dost velká ani dost rychlá. Hmm, a co ta neustále větší data tedy bude zpracovávat? No přece procesor. Když máš čím dál větší nároky na úložný prostor, přirozeně s tím rostou i nároky na výpočetní sílu. Pokud nenavýšíš výpočetní sílu, budeš o to více čekat.

Další věc, se kterou nelze souhlasit je cena. Možná mě někdo opraví, ale nevšiml jsem si, že by Intel šel s cenou nějak výrazně dolů. Pořád tak nějak platí, že stejně výkonný procesor si od AMD pořídíš levněji než od Intelu (jinými slovy, AMD má mnohem lepší poměr cena / výkon). Před dvěma lety ten stejně výkonný procesor stál u AMD polovinu toho co u Intelu.

Stagnace opravdu není dobrá.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Jen k tomu úložišti - možná má někdo taková data, která potřebuje složitě zpracovávat, takže pak platí, že čím víc dat, tím rychlejší procesor potřeba, aby to netrvalo dlouho. Já ne. Mně je jedno, kolik těch dat budu mít, k jejich „zpracování“ (ve smyslu mých potřeb) bude pořád limitující propustnost subsystému úložišť.

Ostatně hodně toho mám na síti, takže by mi bodlo zkvalitnění mé 1Gbitové sítě tak, aby tudy skutečně bylo schopno proudit aspoň těch 100 MB/s. Ale neudělám to, protože už by to vyžadovalo do sítě vrazit prachy (já mám síť prakticky za hubičku) a když do toho budu chtít fakt vrazit prachy, budu raději uvažovat o vybudování pořádné 10Gbitovky tak, abych pak zase neměl dlouhou dobu potřebu upgradovat.

Ono těch 100 MB/s bude za chvilku málo, do toho fakt oproti současným 50 až 80 MB/s nemá cenu vrazit ani korunu. A když už bych vyrobil kvalitní domácí 10Gbit, tak bych asi mnohé desktopy převedl na bezdiskové stanice a udělal pořádný domácí storage server se solidní redundancí a spolehlivým zálohováním (dneska nemám ani jedno, se přiznám ;).

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Ehm, já jsem saturovanej gigabit (tedy cca 112MB/s) považoval za standard už před 8 lety a nemám pocit, že by to už tehdy stálo nějak moc. Právě naopak, se síťovými prvky, které měly problém zvládnout plný gigabit byla hromada problémů i jinak (což znamenalo další výdaje) a nakoupením sice na pořizovací cenu dražších komponent jsem potom ušetřil na problémech (kromě toho, že ta síť jede na max).

Jinak ano, já mám hromadu rawů a dalších dat, v poslední době dokonce i nějaká videjka a další data ke zpracování, takže výkonu není nikdy dost.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

To by mě docela zajímalo, domácí 10gigabit... protože jak se tak koukám na tsb/czc/alzu... tak 10Gbit síťovky startujou na.. ehm... 15k? no asi si nechám zajít chuť....

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

No právě :).

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

jo, takže to je tak jak jsem si myslel, žádný fígl schovaný v kapse.... no tak to si asi pořídím možná někdy, až nebudu vědět kam s finan... eh... jestli v té době vůbec nějaké budou teda :-D

+1
-28
-1
Je komentář přínosný?

Ne, žádný figl v kapse opravdu není. A vlastně když si to tak uvědomím, tak ten de-facto zastavený vývoj v oblasti rychlosti sítí pro domácí použití je jedna z věcí, co mě vůbec netěší.

Když jsem se přiženil tam, kde jsem doteď, byl tu nataženej koaxiál pod linem a skrz okna mezi patry, přičemž v době, když ta síť byla budována, široko daleko nikdo doma síť neměl (ne, nebyla napojená na internet, prostě to byla domácí síť na paření her po síti ;). V době, kdy jsem sem já přišel, byla ta síť zastaralá a nestabilní, tak jsem to tu přebudoval na strukturku a v kotelně (na plyn, ne na uhlí ;) udělal rack. Upgradoval jsem starý nestabilní 10Mbitový koax na stabilní a tehdy relativně rychlý 100Mbit (jedné firmě, kde jsem dřív dělal, jsem tenkrát svou pečlivostí při tvorbě strukturky pomohl získat nějakou certifikaci na budování nějaké značkové Cat5 kabeláže, už je to tak dávno, že si detaily nepamatuju, jen si vzpomínám, jak jsem ty páry v těch zásuvkách ve zdi rozmotával do nějaké max. délky, aby byly správně daleko kroucené a kdesi cosi).

A když přišel gigabit, jen se vyměnil switch (momentálně mám doma 16port). Kabely na ten gigabit vyloženě optimální nejsou, ale jede to (někdy až těch 80 MB/s) a od té doby to není potřeba upgradovat nebo na to jakkoli sahat, i když bych moc chtěl, abych měl k těm datům na serveru rychlejší přístup. No, ale není kam a ten 10Gbit je pořád moc mastný.

V zásadě bych měl být rád, že jsem to jednou postavil a ono to pořád jede a nemusím na to sahat. Ne, nejsem. Ale není to čím za nějakou normální cenu nahradit.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Tak je otazne ci ma zmysel este viac tlacit z metaliky alebo ist do niecoho co je tu uz relativne dlho a ma obrovsku kapacitu - optika. Skor by bolo v takom pripade fajn keby optika isla s cenou dolu. Akurat tahat opticky rozvod po baraku az k zasuvkam, celkom drsne.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

Na konci příspěvku jsi to trefil. Už jsem i o optice uvažoval, ale když si vybavím, jakou makačku dalo vedle anténních rozvodů v tom úzkém husím krku natahat metaliku, tak mám trošku obavu, že ta optika by to tahání ani nemusela přežít. A lištovat se mi fakt moc nechce.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"Pořád tak nějak platí, že stejně výkonný procesor si od AMD pořídíš levněji než od Intelu (jinými slovy, AMD má mnohem lepší poměr cena / výkon)"

Potiz je v tom, ze zadny stejne vykonny procesor od AMD neexistuje. Vsechny stavajici procesory od AMD potrebuji na dosazeni vykonu srovnatelneho s Intelem trojnasobny (!!!!) pocet jader a maji vice nez dvojnasobnou spotrebu, a to pouze za predpokladu ze je ten trojnasobny pocet jader skutecne vyuzit. Vykon na 1jadro je stezi srovnatelny se 7 let starym C2D.

Procesory od AMD a Intelu proste nejsou porovnatelne, je to srovnani architektury z roku 2014 (Intel) s architekturou z roku 2009 (AMD).

+1
-40
-1
Je komentář přínosný?

"Potiz je v tom, ze zadny stejne vykonny procesor od AMD neexistuje."

Stejně výkonné procesory existují do určité hranice výkonu. Ano, k nejlepšímu Intelu neexistuje na straně AMD žádná alternativa (to jsem ani nepsal).

Ale u méně výkonných modelů mám na výběr. Bud si koupím stejně výkonný procesor za polovinu peněz (prostě ušetřím a výkon bude stejný), nebo si můžu koupit ty procesory dva a mít dvojnásobek výkonu (ve dvou strojích).

Pokud využiju druhou možnost (počítání po síti), tak je pro mě lepší jít do levnějšího procesoru (resp. do procesoru s nejlepším poměrem cena / výkon) a prostě jich koupit víc.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Heh, to je iny optimizmus ze `k najlepsiemu intelu neexistuje alternativa` :o))))

Bohuzial AMD ma zaujimavu ponuku len co sa tyka APU (kde je zohladneny aj vykon a potencial GPU, ktory dorovnava co straca na casti CPU) - akonahle ma byt pouzita diskretna GPU nie je sanca...

Inak su to len sr.cky, ked clovek dostane zaujimavy vykon len u SW stavaneho na masivnu viacvlaknovost (ubohe IPC) a este si pri tom aj pekne `zakuri`, potrebuje vykonnejsi zdroj a chladenie resp. ma doslovne aj `hukot`!!!

Takze ak nepocitas cenu len stylom menavky co vie akurat porovnat dve jednoduche cisla, tak prides nato, ze tych par eur co na AMD na prvy pohlad usetris X-krat stratis inde.

Jak subjektivne firmu intel nemam rad za ich moresy, tak musim uznat ze v clanku je napisana bohuzial pravda a amd pozera intelu technologicky na chrbat z poriadnej dialky :o(

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Pocul som uz vela nezmyslov, ale tento vedie :)

Ano, AMD ma o nieco menej vykonne a o nieco zravejsie CPU, ale napisat
"Vsechny stavajici procesory od AMD potrebuji na dosazeni vykonu srovnatelneho s Intelem trojnasobny (!!!!) pocet jader"
- takto sa to urcite neda porovnavat.

Aplikacia vyuzivajuca len jednojadro pojde urcite lepsie na CPU od intelu (CPU porovnatelnej ceny), ale aplikacia, ktora vyuziva viac jadier bude tazit z viacjadroveho procesora.

Napr. (do 140€ na alze)
http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i3-4330-vs-AMD-FX-6350
- single core je jednoznacne lepsi Intel
- 6-jadier AMD vs. 2 jadra Intel

To najdrahsie od AMD je asi FX 9590 (ca. 240€) v porovnani s Intel podobnej ceny:
http://cpuboss.com/cpus/Intel-Core-i5-4690K-vs-AMD-FX-9590
- Intel zasa lespi v Single Core
- 8 jadier AMD vs. 4 jadra Intel - tak uz to take jednoznacne nieje

Dokonca ani ten rozdiel s jednym jadrom nie je az taky drasticky, takze ja by som sa AMD nebal.
Myslim, ze i dosky pre AMD maju omnoho lepsie ceny.

Spotreba samozrejme Intel, ale pri desktope to az tak nevadi.

Osobne mam FX-6200 a plne mi ho vytazi, snad len synteticky test.

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

i7-3770, 16GB RAM, AMD HD 7870, operační systém na 80 GB SSD, úložiště nějaký tero od seagate
Před dvěma lety jsem to skládal s tím, že to bude dvakrát tak výkonné, jako XBOX one, takže porty rozběhnu bez problémů. Navíc jsem se zasekl na WoT, LoL a Minecraftu, které to zvládne na max detaily streamovat na twitch při 40-60 FPS. Jinými slovy: nemám vůbec potřebu cokoli upgradovat a příští dva tři roky na to nesáhnu, pokud se mi něco nepokálí (musel jsem jednou reklamovat grafiku). Jo, dneska jsem si koupil myš, protože jsem starou uklikal...

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Je treba si uvedomit jak by to vypadalo z dnesniho pohledu kdyby tato stagnace prisla drive - treba v dobe 386, 486. Taky by uzivatele nemeli duvod kupovat novejsi (protoze novejsi prinese minimalni narust vykonu), take jim pomyslne staci to co uz maji. Ale z dnesniho pohledu by nikdo nechtel zustat na urovni 486 po deset let. Spokojenost s tim co mame je jen zpusobena tou stagnaci a tim ze neni lepsi alternativa. Az se neco poradnyho objevi tak se podivame zpet a budem se divit jak jsme mohli na takovych sunkach co mame dnes neco udelat.

+1
+23
-1
Je komentář přínosný?

To nemůžeš takhle říci. Svého času byla 486ka považována za dělo a kdyby nepřišlo něco novějšího rychlejšího, byla by za dělo považována pořád. A pravděpodobně by na tom nevyšly Windows 8, což by bylo taky plus ;-).

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Ale no tak. Vazne byste chtel pri pohledu zpet zustat na urovni 486 bez ohledu jak velka bomba to byla v te dobe? Jeste si vzpominam jak se pc nechavalo bezet pres noc, kvuli ukonum ktere dnes jsou na pockani (ripovani cd, encoding zvuku a videa, rendering). Vykon je vzdy na neco potreba a bude potreba i do bucoucna, tak proc stagnovat.

A nezustavejme jen u vykonu. Stagnace je stagnace. Co takova rychlost internetu? Taky byste chtel zustat na 56k modemu? Vzdyt to byl obrovsky pokrok oproti 33k a kdo by chtel a potreboval vic? Co na tom ze nikoho nenapadlo ze by se to mohlo nekdy pouzit pro strem videa, digitalni distribuce atd. V te dobe to bylo dostatecny a diky tomu to mohlo stagnovat. Nastesti lidi nejsou tak spokojeni s tim co maji a snazi se veci zlepsovat a tak mame rychlost internetu tam kde je a podkytuje takove sluzby jake driv nemohl. S cpu to bude podobny, az bude vykon vyuziti se najde. Stagnace je spatna v kazdem oboru.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel dnes je vykon pouzivan na zcela nevhodne veci:

1) ztratova komprese - chceme vice ale nemame na to, vysledkem je totalne nekvalitni material
2) dopocitavani - to o co jsme prisli v prvnim kroku, se snazime umele navratit (extra fps)
3) redukce sumu - ze sumu nikdy nic nevznikne, ale je ho treba chytre zamaskovat

Omnoho lepsi by bylo, mit velike a rychle uloziste, a rychlou konektivitu at se jedna o datovou sit nebo distribuci televize. Kdyby se veskere investice namisto navysovani vypocetniho vykonu (cpu, gpu) vlozili do techto cilu, mohli jsme mit kvalitnejsi zivot :)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Prave ze zde vychvalovana stagnace porstihla predtim uloziste. Po rychlem rustu se disky na dlouho zastavily na +-1T a pak uz rostli minimalne jak kapacitne, tak rychlosti. A vsichni byly spokojeni, vetsine to stacilo, tak proc chtit vic. Pak se rozsirili ssd a hdd uz dnes pomalu psychologicky degraduji na uroven paskovych ulozist (dobre na dlouhodobe skladovani dat, nevhodne na rychlou praci). Nikdy neni dobre rict to mi staci lepsi uz nikdy potrebovat nebudu.
A vyssi vykon cpu by se dal vyuzit i na nejakou lepsi a narocnou bezestratovou kompresi, ktera je dnes nepouzitelna, protoze nejde delat v realnem case. Hned je vyuziti pro vykon a odpadnou prvni dva body seznamu.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Asi si pořád nerozumíme. Já tu stagnaci dnes vnímám jako něco, co mi šetří peníze a zároveň jsem spokojený s výkonem. Takový je prostě stav dneška. A nic na tom nemění fakt, že budoucnost může být taková, že za pět let řeknu „jak jsem s tou plečkou mohl před pěti lety vůbec pracovat“.

A tento stav mi vyhovuje víc, než když jsem kdysi každý den sledoval, jak to jde kupředu a jak se výkon mého PC doma v relativním měřítku každým dnem šíleně propadá. Jak jsem pořád říkal „ještě počkám, až vyjde tohle a pak to koupím“ a když to vyšlo, říkal jsem totéž znova a nekoupil nic. A až když nebylo vyhnutí, koupil jsem zase průměr, se kterým jsem už v době koupě nebyl úplně spokojený, ale nechtělo se mi vyhazovat nekřesťanské peníze za špičku, se kterou bych výkonnostně spokojený byl.

Dneska mám podprůměr a vůbec netuším, co bych s tou špičkou asi dělal. Tenkrát jsem věděl, co s ní, ale stejně jako dnes jsem na ni neměl (resp. nebyl ochotný ji zaplatit).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Njn ale to je pak spatny nazev clanku (blogu). Spravne by to melo byt:
"Jsem stary, uz me nebavy sledovat novinky a snazit se drzet krok"

Ne ze by jsem na tom uz nebyl stejne. Uz nesleduju kazdy novy cpu a kazdou novou grafiku. Ale stale se kazdy rok podivam jestli bych mel upgradovat a poslednich 5 let byla odpoved ne, jeste to nema cenu. Ano jsem spokojen s nekolik let starym hw, ano setri me to penize, ale na rozdil od od vas me je z toho spise smutno, ze se vyvoj zastavil.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

No ja by som to aj otocil, sice som tiez uz asi stary a tiez uz ma tak nebavy drzat krok ale na druhu stranu nieje ani moc dovodov drzat ten krok. Respektive okrem zaklinadiel z PR oddeleni firiem, ten prakticky narast zdaleka nieje taky vyrazny ani skokovy. Do urcitej miery je to pochopitelene (napriklad fyzikalne limity) ale to stale nemeni nic na tom ze ci budem mat 4 jadro alebo 6 jadro ten narast produktivity bude v nohych pripadoch maly. Tak isto ako skok z jednej generacie na dalsiu. Ostatne to vidiet pekne na Tic-toc systeme Intelu. Jednu generaciu (toc) z hladiska noviniek vlastne ani nema moc zmysel sledovak kedze je to len odladeny Tic.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

No, já to taky sleduju, ne že ne, i když asi už ne tak detailně jako kdysi, ale těším se na novinky, jsem vyloženě zvědav, co přinesou. Jen mám opačný pocit z toho, že se vývoj zastavil. Mně by z toho taky asi bylo smutno, kdybych si ovšem neuvědomil, že mi to ve finále vůbec nevadí a naopak mi to umožňuje setrvat u starého funkčního hardwaru (mám doma spoustu ještě staršího funkčního hardwaru a je mi jen líto ho vyhodit, když funguje, byť je už úplně k neužitku) a jako pozitivní vedlejší efekt vidím i to, že nároky na nové OS se nezvyšují, protože se ani zvyšovat pořádně nemůžou a programátoři musí pořád počítat s plus mínus stejně rychlým hardwarem, nemohou si už dovolit tak plýtvat prostředky jako kdysi a říkat „jo, vy máte starou plečku, to musíte upgradovat, jinak vám to nepojede“.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Nechci se zbavovat stareho HW, tak proto nechci aby byl novy lepsi HW. At se programatori snazi delat nove lepsi veci na stary nevykony hw. Lepsi HW nechci a nepotrebuji, a co na tom ze zastavenim vyvoje se pripravim o moznosti o kterych ani nepredpokladam ze by byli nekdy mozne (viz muj priklad ohledne internetu vyse). hlavne ze jsem spokojeny prave ted.

Vzdyt tenhle nazor zni hrozne.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Když si to přebereš takhle, tak to samozřejmě blbě zní. Ale to já nikdy neřekl. Já říkám, že situace je taková, že momentálně prostě v desktopu není natolik výrazně lepší hardware (především procesor), aby se pro něj dělal software, který z toho průměrného hardwaru udělá plečku. A já jsem za to rád, protože nemusím upgradovat. Ale neříkám, že to tak chci zakonzervovat, to mi vkládáš do úst (či klávesnice) ty.

Každopádně souhlas. Opravdu věci, o kterých ani nepředpokládám, že by byly někdy možné, mi dnes nechybí, tedy co se procesorů týče. Až budou možné, možná mi budou chybět, ale nyní nechybí. Dokonce mi ani nechybí realtime kódování do H.265, přestože bych to třeba chtěl, protože aby to bylo realtime, musel by to dělat nějaký dedikovaný obvod - a zatím všechny dedikované encodery, se kterými jsem se v CPU či GPU setkal, produkovaly dost mizernou kvalitu, a já tak nějak předpokládám, že ani v případě H.265 to nebude jiné. To mi fakt nechybí.

A srovnávat to s internetem je pitomost, protože internet byl pomalý vždycky a nejspíš vždycky bude. Opravdu jsem v době příchodu 56K modemů nejásal, jaká je to rychlost a že už to je super. Ne, internet byl a bude pomalý vždycky. Teď mám doma reálně tohle http://www.speedtest.net/my-result/4138443143 a pořád je to pomalé (je jedno, že za 225 měsíčně a bez FUPu jsem s tím spokojen). Kdybych měl doma 100Mbitový internet, možná by mi to přišlo chvilku docela svižné, ale i tak bych tvrdil, že to pořád není dost rychlé (mám známého, co má u jednoho providera známé a má doma 1Gbitový net, ten už říká, že je to svižné dost, když náhodou narazí na protistranu, co je schopna mu data tím 1Gbitem taky poslat).

+1
-24
-1
Je komentář přínosný?

Mám doma tohle: http://www.speedtest.net/my-result/4141575354 a můžu říct, že nejpomalejší část mého připojení jsou teď samotné servery na internetu. V podstatě zatím nemá smysl mít víc než cca 100 Mbps, protože výš už to v praxi prakticky nemá vliv. Stránka, která se na 10 Mbps ADSL načítala 3 sekundy se i na 1 Gbps načítá okolo 3 sekund, protože tomu serveru prostě tak dlouho trvá než ji celou vygeneruje. Není tomu tak všude, ale *výrazné* zrychlení browzdání se moc nekoná (rozhodně to není 100x rychlejší jak by odpovídalo rychlosti linky). Nějaké downloady jedou rychleji, ale opět málokdo je schopen odesílat data tak rychle, aby mi linku dokázal zahltit. Ani Torrenty kupodivu moc ne. Většina serverů nestíhá (nebo throttluje) download i upload.
Prostě opět platí to rčení o nejslabším článku řetězu. Jen tentokrát není u mně doma, ale někde za mořem v datacentru...

Nezoufej Wifte, to nejhorší (dial-up) máš za sebou. ;o)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ano, o tomhle internetu bych dokázal říct, že mi stačí, a to přesně z důvodů, které uvádíš: brzdou je okolí, ne to připojení samotné. Asi bych se ale v takovém případě vykašlal na webhostingové služby a udělal bych si svoje stránky rovnou na serveru, co mám doma v kotelně :).

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Zalezi na uhlu pohledu, kvuli te "stagnaci" mozna neni treba upgradovat, ale na druhou stranu nove nakupy sou zbytecne drahe, a nebyt te stagnace tak by vetsina usetrila.

Kupovat si dneska stejnou sestavu jako pred 4 roky tak bude vyrazne drazsi az na tu grafiku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Takových stagnací u storage ale už bylo několik. Namátkou desítky MB, pak se to pohlo aby se zakotvilo u řádově 600-850MB, další skok byly jednotky GB, další evoluce přinesla desítky GB, no a pak už jsme prakticky v přítomnosti, stovky GB přecházejí právě nyní do jednotek TB. Problém samozřejmě je dnes s tím, že plotny i hlavičky pomalu dosahují už svých fyzikálních limitů, a tedy jakýkoli progres vpřed je už jen otázka pečlivého cizelování technologií.

BTW zrovna u storage celkem nechápu, proč neuvedou full-height disky s vysokou kapacitou. U 3,5" by to až tak vadit nemuselo, kromě použití v hotswap šuflících. Svého času prodával Quantum BigFoot, 5,25" HDD, to je taky zajímavý směr vývoje, když se miniaturizaci nedaří.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

„Vazne byste chtel pri pohledu zpet zustat na urovni 486 bez ohledu jak velka bomba to byla v te dobe?“

Tak i kdyby WIFT chtěl zůstat na 486, je v pořádku.
Pokud jako pozitivní bere stav, kdy by si ani nikdo jiný nemohl koupit nic lepšího a on díky tomu měl pořád „dělo“, to už mi vadí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to už v nadpisu: momentální stav <b>mi</b> vyhovuje. Neříkám, že to je pro všechny a že to tak chci nafurt, ale mně to tak, jak je to teď, vyhovuje. A dokážu pochopit, že někomu ne. <b>Mně</b> jo. Nehledejte v tom snahu oslavovat stagnaci vývoje. Všechno má své pro a proti a já nabídl <b>své</b> <em>pro</em> této situace.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Mne to vyhovuje aj z ineho dovodu - mozem nad socialnym inzinierstvom niektorych firiem mavnut rukou...

Totiz ked si dnes povie slavny INTEL, ze nejaka technologia, port, interface je `obsolete` a odstrani/vytlaci to -> tak kedze mi sice neumoznuje pouzit starsie mainbordy (s `obsolete` technologiami) pretoze pozaduje zmenu, no za tu zmenu dostanem symbolickych par % vykonu naviac, tak nad takouto `vyhodnou` ponukou sa mozem UPRIMNE ZASMIAT a usetrim si v zivote plno problemov bez pocitu, ze som zaroven o nieco prisiel :o))))

INTEL DAKUJEM!

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

To mi připomíná, že se zrovna kvůli rozchození SB AWE64 Gold pokouším rozběhat nějaké starší PC s ISA slotem. A zjišťuju, že to nejlepší, co tu s ISA slotem mám, je nějaká napůl vadná deska, co jsem v ní z toho, co mám, schopen rozchodit nanejvýš Pentium II 350 MHz. No, každopádně už to chodí, ale protože jedna z věcí, co blbne, jsou IDE porty, tak to samozřejmě mydlím přes SCSI :). Ale je to děs (2GB UW SCSI disk), uvažuju, že to zkusím rozjet přes síť jako bezdiskovou stanici. Bude to mít nejspíš rychlejší storage ;).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

No ja mam rovno vo svojej `dual` bedni sekundarny pocitac `legacy` -> priznam sa ze ho takmer nezapnem no berem to akusi `nostalgiu`

AMD athlon XP TB na 2ghz, 768mb sdram, 400gb ata disk, SB live aj s 3dfx aj so staruckym gravisom... a ano ma to aj ISA slot.

No oproti 4ghz ivy bridge i5 je to slimak :o))))
(akurat v tom zas `skrblim' PCI sloty - videograbber, SB live atd..)

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Na něco podobného mám extra kysnu, ještě starý AT typ se 486kou a v ISA slotu je SB AWE32 :). Mastím na tom nativně ty staré dobré DOSové hry, které bych si klidně mohl pustit v DOSBoxu, ale ten pocit zapnutí toho historického kousku - to je jak zapnout Amigu nebo Didaktika nebo něco podobného. Ten pocit je možná lepší než ta samotná hra ;). Ze stejného důvodu mám doma kotoučák i gramec, přestože vím, že zvukově to dneska v pohodě nahradí kdejaký Realtek v PC ;-).

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nicméně já rozporoval právě to zmíněné „své pro“, které de facto spočívá v: „Mně vyhovuje, že můj hardware nezastarává, protože nikdo jiný si nic o moc lepšího pořád koupit nemůže“.

Vidím v tom nebezpečí přechodu k názoru, že inovace jsou vlastně špatné, protože mi narušují status quo.
Což si spousta lidí skutečně myslí, ostatně poučka z teorie informačních systémů říká, že při zavádění IS je nutné počítat s odporem uživatelů, protože uživatelé jakoukoli změnu vnímají jako změnu k horšímu.
Jak říká geniální hláška: „Nejhorší na změně je, že to potom je jiný, než to bylo předtím“.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Len ci tu zas neadorujete opacny extrem - prave dnes tak velmi popularnu `zmenu pre zmenu`,
-ked je samotnu zmenu a jej racionalny prinos velmi tazke obhajit
-naklady suvisiace so zmenou su vyssie ako jej prinosy
-ked nie je prinos dost racionalny, tak zviditelnime zmenu za kazdu cenu napr. totalnym rozvrtanim ovladania a vzhladu

Kopec zmien je takych, do ktorych ludi vobec netreba nutit pretoze vnimaju ich vyhody a chytry `architekt zmeny` sa snazi ludom co najviac prechod ulahcit!
(t.j. opak dnes popularneho socialneho inzinerstva, ktore sa kvoli banalnym zmenam snazi ludi co najviac znasilnit)

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

<em>„Mně vyhovuje, že můj hardware nezastarává, protože nikdo jiný si nic o moc lepšího pořád koupit nemůže“</em>

Tak on si někdo může koupit něco lepšího (není problém koupit do desktopu od Intelu osmijáro/šestnáctivlákno na 3-3,5GHz), dokonce i já si mohu koupit něco znatelně lepšího, než mám nyní. Ale není to zapotřebí, protože to, co mám nyní, stále dostačuje a ještě hezkou chvilku dostačovat bude, pokud to dřív nechcípne. A to je to, co se mi na tom líbí. Do ostatních je mi kulový, co si mohou koupit nebo co si koupí. To mě opravdu netrápí.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

HP rp5700 - C2D E7600, 4 GB RAM DDR2, SSD 120 + HDD 250, Radeon 5450 x16 -> x1 :)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

WIFTe myslim ze tvuj nazor je doufam mezi ostatnimi marginalni. ac muzes byt chytry tak jen vypustit neco takovyho ze stagnace ti vyhovuje. mozna kvuli pohodlnosti nebo neochote prejimat novinky. asi uz starnes

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ber to takhle: vývoj výkonu se víceméně zasekl, nebo přinejmenším nejde zdaleka tak dobře dopředu jako dřív. Výsledkem toho je, že od dob Windows Vista je každý novější OS od Microsoftu svižnější a svižnější. Sorry, mně to přijde jako pecka :). Jestli to tak půjde dál, Windows 15 budou stejně svižné jako XPčka :).

PS: ano, byla to nadsázka s těmi XPčky, ale faktem je, že nároky na OS Windows nerostou, to je prostě fakt (ano, rostou, ale jen kosmeticky a v zásadě uměle - novější Windows vyžadují novější instrukce v procesorech a nevěřím, že to má nějaký hlubší smysl, než aby to vyšachovalo ze hry starší procesory - ostatně Windows „8“ Developer Preview šly rozchodit i na Athlonu XP).

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

No to nieje ani tak koli zaseknutiu alebo stagnacie desktopovych modelov, ako skor presun trhu do mobilneho sektoru. No a MS nechce uplne zaspat tak sa to snazi aspon dobehnut. Visty na Atome by asi boli utrpenie , tak nema inu moznost ako optimalizovat nove OS na usporne ale menej vykonne (oproti aktualnej spicke) SoCy.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Takže jestli to dobře chápu, tak win98 předběhnul svou dobu :-)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Taková malá zajímavost: CMPXCHG16B je od Windows 8.1 (a 2012 R2) vyžadováno, aby systém efektivně obsáhl plných 48 bitů (doposud jen 44) adresního prostoru (a technicky celých 64 bitů až na to někdy v budoucnu přijde) a přidává i nové příznaky, které umožňují mimojiné nezapočítávat rezervovaný adresní prostor do commit limitů. Na tomhle je pak postavená nová bezpečnostní fičura, Control Flow Guard (CFG).

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Ale jaký důvod je to vyžadovat i od 32 bitového systému?

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Mám dojem, že u toho se to zrovna nevyžaduje.

Spíš mi vadí, že se to prostě vyžaduje, místo toho, aby se to prostě využilo, když to je, a nevyužilo, když to není. Já vím, systém by byl do určité míry nekonzistentní, ale tenkrát, když se zaváděl NX bit, tak taky byla spousta procesorů, co to měly, a spousta, co to neměly, a systém to buď využil, když to CPU měl, nebo ne, když to neměl.

Za dob DOSu byl v některých v kompilátorech přepínač na využití koprocesoru a přepínač na jeho emulaci. Takže výsledný program byl schopen provádět určité operace, ať už v PC koprocesor byl, nebo ne. Když byl, využil se koprocesor a bylo to rychlé. Když nebyl, jelo to pomalu přes emulaci, ale jelo to. A bylo na uživateli, zda zvolí sestavu s koprocesorem, nebo bez (nebo s integr. koprocesorem, myslím, že byl od 486DX výš).

Všechno šlo, jen programátoři museli při své práci více myslet.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, že doby, kdy Windows 3.11 na 2 MB RAM (a potažmo ještě šíleněji pak Windows 95 s 8 MB RAM) přepínaly a kooperovaly mezi několika jádry (16-bit real, 386 enhanced, 32-bit VxD), de facto virtuálními mašinami, a programátorům uživatelských aplikací se důvěřovalo, jsou dávno pryč.

Asi by se dalo udělat, aby se těm pár (?) nešťastníkům s prvními AMD64 "prostě" načetlo starší jádro a těch pár fičur, které na nové technologii závisí, zaifovat. Ale mě by se s tím drbat nechtělo :-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Tusim ze integrovany koprocesor byl uz ve verzi 386DX ale je to uz davno tak si nejsu uplne jistej. Byl uz ale plne 32 bitovy. (naposledy se o koprocesoru mluvilo snad u vadnych prvnich pentii 60/66 MHz)
Nicmene je zajimava jeste jedna vec a to ze 386ka byla vyrabena 1 mikronovou technologii dnes to bude za chvilku 10 nanometru coz je 100x menzi rozmer a tudiz na jeden mikron (tehdejsi jeden tranzistor) se da nacpat 10000 dnesnich tranzistoru a to znamena ze tehdejsi 386ka vyrobena dnesnim (10nm) vyrobnim procesem by mela velikost jadra 5x5 mikronu :)

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

Žiju v domnění, že 386SX se od 386DX lišilo tak, že DX měla 32bit. sběrnici a SX 16bitovou, byť uměla tu 32bit. taky, akorát prostě nadvakrát. Ale koprocesor ve 386DX nebyl, ten byl až ve 486DX.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

pri 386 bol koprocesor externy cip, teda bolo ho treba dokupit a ak to doska podporovala normalne ho do nej narvat (387). DX - SX bol rozdiel v takte a presne DX 32bit datova zbernica a SX 16bit datova zbernica. Pri 486 to uz bolo trochu zamotanejsie. SX mali vypnuty koprocesor a DX/DX2/DX4 ho mali zapnuty len okrem Intelu uz sa zacali presadzovat aj dalsi - AMD,Cyrix, IBM,UMC atd. A tam uz to bude asi divoke.

+1
-31
-1
Je komentář přínosný?

32 bitová x86 instrukční sada CMPXCHG16B neobsahuje.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pravda. Zmotal jsem to s tou změnou, která přišla s RC verzí Win8 a odřízla starší CPU, tehdy kvůli NX bitu a ještě něčemu.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Jo, to je přesně ono, Windows 8 už vyžadují NX, PAE a SSE2, tedy Pentium 4 (pozdější Prescott a novější). Windows 7 stačí i686 tedy stařičké Pentium (Pro) byť některé specky mluví o Pentiu III jako minimu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ona ta stagnace nebude ani tak tím, že by se Intel neměl kam hnát, ale spíše kumulací faktorů.

1. s frekvencemi není kam jít, tak se přihazují jádra
2. s jádry nad 8 není kam jít a i to je pro běžný desktop absolutní přestřel
2b. software stále neumí moc dobře paralelizovat až na vzácné výjimky, naštěstí obvykle výpočty
3. žádána je malá spotřeba odlouhá výdrž mobilních strojů
3a. software musí být obstojně použitelný i na mobilních počítačích a tabletech bez velkého výkonu
4. část výpočetně náročných operací lze delegovat na grafiku
5. podstatnou část zlepšení "user experience" na sebe vzala SSD

Takže za výkonem jdou jen hráči a lidi co potřebují dělat náročné věci (enkoding videa atp) a to je, povězme si minorita, pro kterou Intel má patřičně drahé i7. AMD má v ruce dva Černé Petry, tedy nemá k dispozici ani architekturu pro nejšpičkovější výkony, ani výrobní proces pro nejúspornější procesory.

Phenom X2 odemčený na X4 3.6 GHz (Deneb), APU Brazos, Mac PowerPC, C2D, i3, i5. Žena Athlon X2, Mac C2D, C2D.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Jo, v podstatě jsi to trefil :).

Mimochodem gratuluji k odemčení toho Phenomu X2 na X4. Já dělal tyhle volovinky s odemykáním zamčených jader asi čtyřikrát a pokaždé jsem skončil s procesorem, který kravnul (to se samozřejmě vyřešilo opětovným zamčením těch vadných jader). Asi jsem to dělal málokrát na to, abych měl aspoň jednou štěstí ;-).

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

No měl jsem kliku. Nebylo to cílem nákupu, takže je to milý bonus a dokonce jde přetaktovat na 3,8 GHz, ale to moc neprovozuji, protože to už žere jak ZIL. :-)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

3.a. no ked sa na to pozriem z pohladu Androidu tak to je skor ako joke :-). Navrhnut Dalvik pre malo vykonne SoCy z cisto marketingoveho hladiska (halda Java vyvojarov -> bude kopec aplikacii) mi pride ako masochizmus a ako sa ukazuje aj to masochizmus bol a je.
4. bohuzial toto je stale zatial skor sen. Teda ak sa bavime o "beznejsich" vpoctovych operaciach, t.j. nieco co nesuvisi z grafikou a preto aj podobnym spracovanim/datami.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, ale furt ten Android běží i low cost ARMech a x86, takže splňuje co od něj většina konzumentů žádá. :-)

Ad 4. Však o to tu jde. Hlavně aby to přehrálo HD+++ video. :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No ved hej, len tie Androidy dnes potrebuju k slusnemu behu 4jadra na 2Ghz s uz nie zanedbatelnou spotrebou, kdezto konkurencia si vystaci kludne aj s polovicou.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Myslím že výkonu je opravdu poměrně dost, ale jsou i jiná kritéria jak už někdo napsal. Pro mě to je například spotřeba. Původní desktop s C2Q 9400 @ 3,5 GHz a GTX 460 vcelku dostačoval, ale celé to dost papalo a hřálo. Poté mi po úderu blesku do sítě odešla síťovka a později i karta. Nějak se mi nechtělo dávat výkonnější kartu k tomu procesoru a nebo shánět jinou desku. Tak jsem postavil nový desktop s i5 4690K s myslím velkou výkonovou rezervou a GTX 770. A co především, je to tiché, chladné a vzhledem k tomu že běží i 12 hodin denně je vidět úspora elektřiny už i v účtech. Věřím tedy že než výkon bude stále dobré se zaměřovat na spotřebu. v NTB mi tiká i5 3210M IB a také ho plánuji mít dokud se nerozpadne, jen by mohl mít poloviční spotřebu.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že z té staré konfigurace byla tím největším žroutem grafika. C2D a C2Q řad 8000, 9000 jsou už dost úsporné, pokud není potřeba jet naplno.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak ani legendární Q6600 nežere nijak drasticky. A vlastně dobře postačuje i dnes pokud se nehrají náročné hry. Podle mě je to nejlepší cpu Intelu co kdy vyrobil.

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Ja bezim na i5-2500 a spokojnost. Jedine co som menil je 560Ti za 970GTX ale tiez som si nejaky strasne vyrazny vykonnostny narast nevsimol. Asi to bude tym ze uz na hry nieje tolko casu. A ostatne urcita stagnacia je aj v grafikach, mozno trochu zapricinena aj dlhou existenciou konzoli PS3/Xbox360. Naroky hier moc nestupali a vlastne nebolo treba moc upgradovat. Docela skok sa ocakaval od dnesnej generacie konzoli ale ako vidiet uz v case vydania bol ich graficky vykon skor na urovni manstreamu a dotahovali sa na vykonnejsie modely len vdaka tomu ze je to uzavreta architektura (ovladace, optimalizacie). Dnes to uz nVidia/AMD prekonali hrubym vykonom. Co sa skor deje su zmeny komplet v zobrazovacej casti - monitory, rozlisenia, rozhrania, freesync/gsync do budnucna VR a specificke poziadavky z tejto oblasti.
Ale hlavne sa cely vyvoj a novinky posunuli do mobilnej sfery. Intelacky Baytrail bol vyborny navrat a uvidime aky bude Braswell.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo, taky souhlas... Myslim Wifte, ze to ma co delat i s tvojim vekem a tim, ze uz nemas (teda nevim jestli si nekdy mel) potrebu zdimat z hardwaru co nejvyzsi vykon aby si mel co nejvice FPS a jeli ti vsecky nejnovejsi hry na max, protoze uz te ty vsechny nejnovejsi hry nezajimaji a podobne. Jeste pred par lety jsem upgradoval docela casto. Pred vice nez rokem jsem udelal posledni upgrade na delsi dobu a uz se nikam nezenu, nelakaji me zadne nove hry, staci kdyz mi jede pekne Dota 2 a BF: Bad company 2, protoze tyhle obcas hraju online s nejlepsima kamosema... a taky je to dost vykonne na strih videa. Na serfovani na gauci a v posteli a podobne mi staci BayTrail tablet s Win 8.1 a cele se mi to vsechno pekne synchronizuje s desktopem s osmickama... Nedavano jsem taky kolegini upgradoval stary core 2 duo notas s origos vistama SSDckem a pochvaluje si to, takze kdyz clovek nehraje hry, proste to ma jen na serfovani a najakou tu praci ala office, tak upgrade SSDckem je volba nejlepsi....

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Ja si momentalne uzivam obcasneho hrania na BayTrailovom Atome. Mat moznost zahrat si stare aj relativne nove (tak par rokov dozadu) tituly hocikde mi pride super.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Acer TimeLineX 3820TG od koupě 4 roky, novinka před 6ti? lety

Core i7 720QM
ATI 5650M
DD3 8GB 1033MHz
HDD 2,5" 640GB

Starcraft 2 na Ultra, LoL na High, Dota2 na High... není potřebu upgrade :)

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Phenom II x2, 3 GB RAM (3x1 kit od OCZ), systémový disk 8 let staré 250GB HDD a 1TB na data, no a grafika Radeon HD 5750 512Mb
Až na ten disk by si nebylo moc na co stěžovat, ale vzhledem k tomu, že rád hraji nejnovější hry tak už to nestačí. Trošku náhoda je, že zrovna dneska domu dorazí deska (H97 Gaming 3), SSD disk (crucial m500 240GB) a RAMky (2x4GB Crucial Ballistix Tactical 1600) a v pondělí pak procesor i5 4590S a grafická karta R9 290x Windforce. Původně jsem chtěl GTX 970, ale po té co vyšlo najevo co s tou kartou provedli jsem si to hodně rychle rozmyslel. Osobně jsem spíš fanda AMD co se procesorů týče a hodně jsem uvažoval o nějakém tom FX, ale jak je psáno v článku Intel je prostě dál a kromě přidání RAM a možná výměně toho datového disku nechci na nový počítač minimálně 4-5 let vůbec sahat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ještě nedávno jsem měl C2Q na 2,33GHz (tu nejpomalejší co kdy byla) hozenou na 2,8GHz, 6GB DDR2 paměti a Radeon HD 7770 (koupený později místo 4770 který těsně po záruce chcípl). Desku jsem měl MSI P35 Neo koupenou jako bazarovou (stála asi 500,-). No a právě ta deska asi po skoro 6 letech začala blbnout, vypínalo se to a pod... Takže teď budu mít dlouhou dobu i5-4590, 8GB DDR3, GigaByte H97-HD3 a stále ten Radeon 7770, sice už jsem uvažoval o výměně za nějakou s nVidia GPU, ale zase naco. Jedu na linuxu, skoro nic nehraju (a když jo, tak by to běželo i na té HD 4600 co je v procesoru) a i už docela obstarožní SSD OCZ Vertex 4 zatím jede (i když ten už jsem taky reklamoval, ale co, má záruku 5 let a mám ho sotva 3 roky). Je sice jen 128GB ale na systém (plus bla bla... ) to stačí. Nic jiného pořizovat nebudu, možná jen lepší monitor (na ten zatím stejně nejsou ani prachy) místo mého HP LP2475w (a jako druhý mám obstarožní HP LP2065). Doufám že aspoň ten PC dalších 6 let vydrží, uvidíme monitor(y)...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

intel core i5 2500k, kupoval jsem ho svého času za 4200 kč, procesoru sekundoval HD5850 pak HD7950 a ted R290 za 4500 z aukra a dva roky záruka k tomu, no neber to.
Napají to 750 W enermax jede to na desce P8P67 rev3.1 16 GB RAM v té době stálo 1600 kč deska 2500 kč. Procesor jede na 5 GHz i kdy asi zbytečně, takhle mi to frčí od roku 2011 a dáli cín a studené spoje tak do 10 nm taky nebudu měnit podvozek :-)
Když se na to dívám mě ta platforma tj. deska, cpu , ram vyšli n 8300 vč. DPH, dnes by to stálo cca. 16 tisíc s tím že by to bylo na haswellu, mno není to šílené ? Dvakrát víc od té doby fakt nevydělám :-D

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

jo s tím růstem cen je to příšerné. Před pár lety jsem kupoval jetou i5-2400S (s1155) za 2500Kč (nový stál 3700Kč). Dnes se takto starý CPU dá prodat za 3300Kč, tj. prakticky za cenu nového před x-lety. A kdybych měl kupovat novější náhradu, tak jsem v tom za 5200Kč (i5-4460). Přitom rozhodně nedostanu o 50% vyšší výkon.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

za tohle může posraná česká národní banka!

Všichni jsme byli rádi, že jsme nepřešli na Euro, dokud se neukázalo, že používat české koruny sebou přínáší WTF, když se nás ČNB pokusila zruinovat.

14 měsíců zpátky stál dolar cca 19kč, teď už je to skoro 25kč! Poděkujme idiotům v ČNB.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak za uplne vsechno ne, za ten exces z 2013 muze CNB, za ten nynejsi ECB.

Hlavne je nesmirne hloupe to, ze sice CR nema EUR, ale CNB drzi kurz CZK umele na nejakem pomeru vuci EUR. Cili mate to nejhorsi z obou - de facto EUR, a pritom zbytecne poplatky u prevodu...

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Nojo, kdyby nekdo vydal aplikaci "Make your own movies" , kde by si clovek vybral z databaze hercu, komparsu, prostredi, pocasi atd a jenom by jako obycejny reziser rikal co ma kdo delat a rikat... a ono by to v realnem case spocitalo, tak by se hned nejaky ten vykon hodil :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

můj domácí desktop jede na i7-4790K. Upgradoval jsem z X6 1055T. Proč? i7 jsem vyhrál, přišlo mi hloupé dar prodávat, tak jsem k tomu dokoupil fošnu s 5y zárukou a počítám, že tuhle sestavu budu mít minimálně ještě 5-7let. Jako bonus - ušetřím na elektrice (50W idle a 100W burn, X6 byla OC) a PC je tišší.
Jen počítám s tím, že cirka za 4 roky budu měnit GPU.
V práci jedu na Q6600 a nemám důvod měnit, byť bych si mohl koupit co chci. Na kancl práci to prostě bohatě dostačuje.

Poslední dobou také zjišťuji, že spíš než nákup nového notebooku resp. "desktop replacementu" doporučuji upgrade stávajícího, obzvláště pokud je v odolnějším šasi (thinkpad, probook atp.) s lepším displejem (wxga+). Pokud je v tom Celeron doporučím v rámci vyčistění notebooku a přepastování výměnu za C2D (paradoxně vyčištění notebooku vyjde dráž než samotné CPU) a výměnu starého HDD za SSD. Zatím co lidé s novým HW občas remcají, že starý ntb byl v něčem lepší, tak lidé se starým resp. nově upgradovaným ntb si chrochtají blahem.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Tento Blog je známkou naprostého úpadku IT novinařiny nejen v česku. Trh s hardware se od roku 2006 obrátil v totální prdel, zejména Intel prodává stále větší a větší shit za stále předraženější ceny, a IT novináři obecně jsou servilní až běda. Smutné. Nic proti autorovi, ale kam jsme to dospěli.... :-(

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Já bych jen hrozně rád zmínil, že jsem se nikdy nepovažoval za IT novináře. Jak říkám - „já jsem prostě něco psal na web a někteří si to rádi přečetli“. Svým způsobem se na tom nic nemění, jen už nepíšu tak často, protože mám jinou práci.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To není nic osobního. V česku jsou na tom všichni ještě daleko hůř než kolektiv DIIT :-) Ve světovém měřítku to nebude o moc lepší.

V situaci, kdy AMD úplně odpadlo, Intel chrlí už jen záměrně vykastrované odpadky, výrobci HDD nebo pamětí si vegetí v předraženém oligopolu atd... si klidně napíšete, jak vám to vyhovuje, to si tedy koledujete. Jsme v totální žumpě, výrobci základní desek zdegenerovali na úroveň lifestylových a designových doplňků, i kdyby člověk chtělm není absolutně čím upgradovat PC. A Jediný způsob jak tu HW bídu dostat v alepoň kulturním celku nabízí už jen producenti profi sestav typu HP, DELL, Fujitsu.

Je prostě nepochopitelné, jak to někomu může připadat "fajn", " v pohodě", "vyhovující", nebo co jste tím blogem vlastně chtěl říct...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

"úroveň lifestylových a designových doplňků"

Takhle vystizne jsem to jeste neslysel :-D

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Bhuzial to je pravda. Co na tom ze ten ntb sa prehrieva ako svina a na plnom vykone to ziape ako turbina. Hlavne ze je pekne podsvieteny a blika jak kolotoc. To iste mainboardy - kopec konektrov, vsemoznych rozhrani, svieti to jak majak ale uz malokoho napadne ze na mnohych doskach ak by chcel clovek vyuzit vsetky sata porty tak asi musi upilovat z grafiky alebo za naozaj napajacie kable neni idelne tahat cez ventilator na CPU a podobne. Ale tak hlavne ze je to super mega hype progamerom MegaKill odporucana doska/mys/klavesnica atd.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Tak to moment: že to tvrdím o procesorech, neznámená, že mi to vyhovuje i jinde. Např. výrobcům HDD nemůžu přijít na jméno. Ani jednomu. A to jich už moc nezbylo. Ani výrobce pamětí teď nemám zrovna moc rád, ale zatím se nic nevyrovná mé nenávisti k výrobcům HDD. Tam je to vyloženě 3,14čou ke zdi. Z těch tehdejších záplav ty děvky těží dodnes a ještě dlouho budou.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To bude tim ze u HDD a RAM ta stagnace nastala mnohem drive nez CPU a GPU, takze cpu a gpu jsou vykonove napred a zrovna ted neni duvod pro lepsi protoze prestava stacit zbytek systemu. A protoze neni pokrok neni duvod pro vetsi a lepsi kapacity a nic netlaci ceny dolu. To je jeden dusledek stagnace. A vzhledem k tomu ze u nich zacala stagnace drive, taky drive zacina vadit ze se to nehejbe dal. Ale ze stagnace se znovu spatne rozjizdi. Neni duvod, lidi to kupovali do ted, a budou kupovat dal. Proc se patlat s necim novym. U HDD je nastesti alespon pokrok ve vykonu (sdd) kdyz uz ne kapacite.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Výrobce procesorů dnes rovná se bohužel také výrobce chipsetů. A jakých, že to výhod jsme se za posledních pár let dočkali? Nejprve AMD imbecilně koupilo ATI, což bylo evidentně nad jeho síly, a už se z toho nevzpamatovali. Spolu s licenční politikou Intelu to znamenalo konec jakékoli konkurence chipsetů, protože pro AMD se to nikomu nevyplatilo, a Intel to zatrhnul. Tak tu dneska máme mírnou evoluci ICH10 -->> Z97 PCH, máme x-krát lepší výrobní proces, většina křemíku byl severni mustek a ten se rozpustil v procesoru, a za ten ultralevný 100x prebaleny zbytek v podobe jizniho mustku chce Intel vice nez 2x tolik (mereno cenou srovnatelnych desek). To vsechno v nekonecne plejade zbytecnych a nicim nelisicich se B/P/H/Z/Q variant dokriplene pomalou DMI, doprasenym PCIe (chybejici podpora ACS) jak u chipsetu tak u procesoru (s.1150) a veskery vyvoj spociva v pridavani dalsich perifernich I/O typu m.2, nebo rozisrovani poctu USB 3.0 / SATA 6Gbps do chipsetu, kteremu zoufale chybi konektivita. Inzenyri nVidie s 10 lety starym nForce a HT linkem se musi dlouho smat. K tomu vsudypritomne tema prasopasty pod hetspreaderem CPU, neprehledna politika zapnutych/vypnutych funkci (v pripade i7 5820k v ramci inovaci nove i vypnutych PCIe linek), rostouci ceny i TDP. Po X letech si Intel v klidu vyda update Datasheet, kde suse konstatuje ze zadny chipset ani CPU (krome E5) nepodporuje Access Control Services, tudiz se nesnazte o I/O passtrough virtualizaci a cele Vt-d je vlastne k hovnu, sorry kdo jste nakoupili s1155 a s1150 Xeony. Majitele obstarozniho AMD 990FX se smeji, zatim co Xeon E3 zdegeneroval na uroven Core i3 (jehoz nektere edice vlastne taky podporuji ECC). Vskutku dobra situace na poli CPU. Jen, kdyz se clovek rozhodne upgradovat, zadne "dobre reseni" vlastne neexistuje a nabizi se vyber nejmene spatneho z tech spatnych.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

No, jako majitel 990X musim priznat, ze virtualka bezici nad snapshotem + pci passthrough je totalni lahudka xD

i kdyz je mi jasne, ze 99.9% zakazniku intelu netusi co je virtualizace, natoz pci pt.... ale zas intel ma pro ty lidi jine vyhody, ze ano.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokrok je fajn záležitost a rozhodně není fajn ho zastavovat.

ALE rozhodně nepotřebuji výkonnější procesor. Mám tři roky starý Phenom II X4, netuším co bych musel provádět za taškařice, abych potřeboval výkonnější. Operační paměť jsem předloni zvedl ze 4GB na 16GB, zde jsem krásně rozdíl poznal, prakticky už nemusím vypínat žádný program :-) Letos jsem koupil 120 GB SSD a taky zde dalších mnoho let nebudu potřebovat výkonější, uložiště mám terový samsung. Grafiku mám ATI Firepro V4800 a hádejte co? :-D Na práci stačí a na tu malou skupinku her které mě sem tam baví taky.

Prakticky jediný upgrade, který pro mě bude mít smysl bude, až se objeví grafika s akcelerací h.265, jenž bude bez přídavného napájení a zároveň pasivně chlazená. A navíc bych musel mít ten 4K monitor.

Jo a taky, to že jsem znovu přešel k Linuxu (už jsem ho párkrát měl), tak zase nepotřebuji modernější a výkonější HW páč TUX je TUX :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Záleží na tom, co na tom počítači děláš. Pokud ti stačí, tak není co řešit a přeju ti šťastné užívání.

Mám z druhé ruky HP xw8600 workstation (2x Xeon X5460 (celkem 8 nativních jader na 3,16 GHz); 120 GB SSD; RAID 5 HW diskové pole 4x1TB a asi 10 větráků) a i tak je na tom Lightroom 5 při zpracování 20Mpix RAW fotek po chvíli editování nechutně pomalý. Po každé změně čekáš a čekáš... Ten stroj byl sice vyroben už v roce 2009, ale nemám pocit, že současné i7 jsou řádově výkonnější. Největší mínus je asi spotřeba. V klidu žere 200 W a v zápřahu přes 400 W (s vytíženým GPU ještě víc).

Na druhou stranu jsem viděl jak nejnovější Capture One zpracovává obdobně velké RAW fotky velmi svižně. Na rozdíl od Adobe Lightroom totiž Capture One umí využít GPU a je to na tyhle masivně paralelní výpočty setsakramentsky znát. V tomhle by se u Adobe měli hodně polepšit. Není všechno jen v hardware, i ten software ho musí umět dobře využít...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

U mna tiez stale bohato staci Phenom II X4 @3,5Ghz. Postupne upgrade bol RAM 8-> 16GB a HDD->SSD 256GB a GK HD4850-> R9 270OC 2GB.

+1
-30
-1
Je komentář přínosný?

Moje „střepy“ :-)

Tak asi nikoho neprekvapí, že od listopadu 2013 na dennodennú kancelársku prácu (sporadicky nejaký ten 1080p H.264 filmík) používam Semi-Embedded VIA ARTiGO A1250 Pico-ITX PC s VIA QuadCore U4650E 1.0GHz procesorom a VIA VX11H MSP čipsetom súčasťou, ktorého je DirectX 11 kompatibilné VIA Chrome 645/640 iGPU s 32SPs. Sekundujú tomu 64GB SSD SATAIII @ SATAII a 8GB SO-DIMM DDR3 1600MHz.
zdroj: http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=2357358

A to už naozaj veľmi sporadicky ako "herné konzolové delo" vystriedala VIA EPIA M920 Mini-ITX dosku s VIA QuadCore L4700E 1.2GHz procesorom minulý rok základná doska Mini-ITX na úspešnej AMD Kabini Platforme ASRock AM1H-ITX s AMD Athlon 5350 2.05GHz processorom, pričom doplnila dlhodobé komponenty v zostave AMD Radeon HD6850 1GB GDDR5 GPU, 8GB DDR3 1600MHz RAM + 2x 64GB SSD v Cooler Master Elite 120 Advanced Mini-ITX case so zdrojom FSP Aurum Series GOLD 400W.
zdroj: http://i669.photobucket.com/albums/vv53/Artthurko/IMAG0151_zps2f6a9438.jpg

P.S. ak sa tento rok konečne dočkám, tak AMD Kabini dosku vystrieda doska s novým procesorom VIA v spolupráci s join-venture Šanghajsko-vládnym kapitálom.
link: http://diit.cz/clanek/zustava-ve-svete-x86

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ano, „Stagnace je fajn, protože se alespoň nemusím přizpůsobovat ničemu novému“ si myslí hodně lidí.
Tady je to v silnější verzi: „Stagnace je fajn, protože se neobjevují lepší výrobky“, což moc nechápu, hlavně od „ajťáka“.
A to, co to implikuje: „Stagnace je bezva, protože si alespoň nikdo v budoucnu nekoupí o moc lepší věci, než jsem si už koupil já“, mi připadá zvrhlé.
„Mně stačí 486ka, ale zároveň nechci, aby si kdokoliv jiný mohl koupit něco lepšího, protože se nechci cítit méněcenný.“
To jako vážně?!

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

Hmm ale jedna vyhoda alebo bonus stagnacie ma napadla. Je cas sa zamysliet a precistit platformu/api atd. Tak isto pre vyvoj SW je to do urcitej miery vyhodne, lebo vyvojari maju viac casu optimalizovat na existujuci hw a nemusia furt len dobiehat to co sa vyraba. Ja by som od tej stagnacie cakal na hw urovni prave trochu precistenie rozhrani. Tak isto ked sa navrhuje nejaka specifikacia nech sa nad tym poriadne zamyslia a nie ze, ako je to dnes popularne, pomaly kazdeho pol roka pride nova revizia ktora vsetko rozbije a potom mame x kablov k jednemu rozhraniu (usb?!)

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Tak já hlavně ve světě Windows dlouho pozoroval jednu věc: jak se Microsoft snažil naplnit tu větu, co zněla zhruba tak, že „náš nový systém dokáže plně využít nový hardware“.

+1
-32
-1
Je komentář přínosný?

No ja skor za vecsi upadok SW a celkovo dnesny stav SW a jeho vyvoju povazujem nastup roznych VM jazykov. Cele to zacala vo velkom Java a potom MS s .NETom. A dalsia vlna sa doplavila nasledne s vyraznejsim nastupom scriptovacich jazykov pre weby. Ktore navonok sa tvaria ako interpretovane ale interne sa aj tak prekladaju do nejakeho bajtkodu a bezia na vmku. Zaklinadlom dnesnej doby sa stal rychly vyvoj, lepenie, JavaScript ako vzor (ach jo), a celkovo posun vo filozofii - ked je programator blby alebo je blby/zly navrh jazyka, tak sa nesnazime opravit navrh alebo pomoct vyvojarmi s kvalitnejsimi nastrojmi, ale vytrestame vyvojara tym ze ho este viac odbremenime iluziou ze o vsetky prasaciny sa postara sam system (VM).

+1
-29
-1
Je komentář přínosný?

Třeba kolik prostředků se zbytečně obětuje na Plug-n-Play, když by hardware mohl konfigurovat uživatel přes jumpery a ovladače instalovat taky uživatel :-)

+1
-23
-1
Je komentář přínosný?

To jsem si dřív taky myslel, ale časem jsem došel k tomu, že to tak není.
Optimalizace pro HW neznamená, že teď něco umíte implementovat dokonale a pomalu a časem se naučíte to na stávajícím HW udělat dokonale a rychle.
Většinou optimalizace spočívá v nalezení nedokonalého způsobu, který je rychlý a výsledek „není o tolik horší“, než ten dokonalý.

Například díky omezení diskové kapacity a rychlosti připojení dnes existují kompresní formáty, které u obrázků, zvuku a videa dokáží podstatně zredukovat datovou velikost při relativně malé ztrátě kvality.
Což je nepochybně skvělé.
Ale fakt chcete tvrdit, že to je lepší, než kdyby to omezení neexistovalo a mohli jsme obrázky, zvuk a video ukládat v plné kvalitě?

Jiný příklad, kdysi dávno jsem nadával, proč skoro všechny aplikace na přehrávání zvuku chtějí zvukovou kartu, když je technicky možné přehrávat zvuk i přes PC speaker. Kupodivu ani tehdy mě nenapadlo si přát, aby zvukové karty vůbec neexistovaly a vývojáři byli nucení používat PC speaker (i když by nepochybně časem dokázali daleko lépe využívat jeho možností).

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna nedavno jsme si v praci rikali, jaka by byla dobra zprava na Aprila. Jedno z toho bylo : Majitele I5-2600K maji po letech duvod k upgradu - Intel necekane vydal novy odemceny laciny nekolikanasobne vykonejsi procesor....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

WIFTe, jestli je ta grafika 750Ti od Gainwardu a máš jí z CZC, tak byla nejspíš moje. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ty bláho a to ten kravál fakt neslyšíš? :) Já si nejdřív říkal že si zvyknu, pak že až jí dám do Fractal Design Define tak že jí určitě neuslyším, ale když i pak, tak to už my vytekly nervy. Nejhorší je, že jsem jí pak začal slyšet v Define i v klidu a to mám doma jinak HD 7950 od Gigabyte.

No...ať slouží.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Slyším, ale nevadí mi to. Až to vadit začne, začnu to řešit :). Ona ta grafika má sice svůj specifický zvuk, ale u nás je toho hluku tolik, že tohle se tam skoro ztratí. Jo, kdybych stavěl fakt tiché PC, tahle grafika by tam rozhodně nesměla. A stála tři litry, za tu cenu je akceptovatelná :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tento příspěvek se asi dal shrnout do jedné věty, něco jako 4 jádra, 4 GHz a 40nm musí stačit každému. Uvidíme, jestli je Wift lepší prorok než Bill :D

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

Zatím provozuju letitýho Phenoma II X4 955 3,2@4,0Ghz, AMD5850 (core@820, vram@1050), 4Gb RAM1333, ga-ma970a-ud3,1Tb Toshiba, 500Gb WD, Fortron 550 Black.
Nemůžu říct, že by to byla zase taková šunka, komponenty jsem kupoval před dvěma lety z bazoše (CPU, GPU, RAM, deska zůstala z minulýho PC díky kompatibilitě s AM2/AM3+) a vyšlo mě to na naprostý pakatel a zatím jsem nenašel moc her, který by byly limitovaný výkonem tak, aby to bylo nehratelný.
Chtěl bych celkem upgradovat a chtěl bych po mnoha letech u AMD vyzkoušet jiný tábory, tedy kombinaci Intel + nVidia. Bohužel Intel má buďto drahé, nebo ne moc výkonné řešení a to samé je u nVidie, kde vládnou spíše starší karty (960 je omezená (navíc tu je R9 280X) a 970 je zase už moc drahá). Takže už rok otálím a vybírám a pořád se nemůžu rozhodnout, který z jejich CPU/GPU si vybrat, aby to nebyla jen znouzecnost. Tudíž podle mě není stagnace trhu ničím dobrým, AMD by potřebovalo novější výrobní proces a Intel by mohl předvést trochu víc, než přidání 5% výkonu proti minulé řadě CPU, což v textu zaznělo...
Těším se na dobu, kdy bude na poli CPU opět zuřit bitva :)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

U mě Athlon X2 do socketu 939 na 2,2GHz, 4GB ram a obraz tvoří Radeon 7750. Upgrady byly prováděny z toho, co zrovna popelnice, případně aukro, dala :)
A v soukromém ntb je Core 2 Duo na 1,83GHz a 4GB ram.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

mna zaujimaju len 3 veci, a napisem ich po poradi: 1.freesync monitor 2.najsilnejsi 8core AMD s PCIEv3 3.najsilenjsia 1cipova grafika od AMD na buducej technologii. No musim cakat.... nic ine mi neostava. Intel ani NV, nemaju nic cim by mna zaujali :p

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

ad posledni veta:
Asus P5WDG2 WS Pro + 8GB(4x2) DDR2 Kingston Hyper Blue+ C2Q 6700 @ 3,1GHz (fsb1380-multipl 9x)+ LSI SAS2008 SATA600 + ssd M4 Crucial a v PCI-X USB 3.0 NEC

a notas lenovo T500 s c2d P8600 s ATI/AMD HD 3650 ... ostani strepy vypisovat je na dlouho .. ..snad jen zalohu; Dell Optiplex 760 + Xeon 3220 @ 3GHz 1333 s LP HD6670 @ 72 GB/s

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel musim s autorem nesouhlasit. Ano pro majitele "starych dobrych kramu" s C2Q je skvela doba, ze nemusi utracet za nove. Bohuzel pokud chci koupit neco noveho, je to bida. Kdyz chci do desktopu 4-jadro od Intelu, abych pocitil nejaky pokrok od dob C2D, musim vyplaznout pres 5000 Kc, coz stale rozhodne neni do pocitace v rozpoctu bezne domacnosti. Takty notebookovych procesoru jsou stale nize a nize, v bezne cenove relaci je skoro vse pod 2Ghz. Pamatuji, ze pred casem bylo i3 na 2+Ghz bezne. Navic se vyrojily spousty radobyprocesoru typu Bay Trail, ktere jsou sice uzasne usporne, ale nevhodne pro provozovani napr. Windows, soucasnych webovych stranek a podobne. Jediny vyrazny pokrok vidim ve spotrebe. Pripada mi, ze smerujeme zase k tomu, ze pouzitelny pocitac bude vetsinu lidi cenove nedostupny (asi jako 486 za 100 000 Kc kdysi) a pro plebs tu budou ruzne nedostatecne vykonne hracky, kde clovek neustale na neco ceka a ktere nakonec nic neumi poradne.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ani ty C2D/Q zas tak levné nebyly. Proto Intel tehdy prodával C2D Pentia i Celerony.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale pod 5000 sly poridit urcite (ne vsechny), ja mam dodnes ntb za 18 000 s C2D a kdybych chtel udelat upgrade za stejnou cenu, alespon ctyrjadro, tak za ty prachy dneska nesezenu, ale v te dobe to bylo bezne. Kalkulacky typu Bay Trail nepocitam.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

C2D pod 5000 byly, C2Q byly trošku jiná liga. Jen tak namátkový výběr z nákupů, ceny s daní.
Intel Core 2 Quad Q6600 7212 Kč (září 2007)
Intel Core 2 Quad Q9550 7128 Kč (září 2008)
Intel Core 2 Quad Q9650 12043Kč (září 2008)

Intel Core2 Duo E4300 3214Kč (květen 2007)
Intel Core2 Duo E6750 4856Kč (září 2007)
Intel Core2 Duo E8400 3368 Kč (srpen 2008)

a perlička na závěr:
Intel Extreme Core i7-965 26 585 Kč (prosinec 2008)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Svého času jsem kupoval C2Q 6600 pod čtyři tisíce. Akorát ten dolar byl o třetinu levnější. Hergot, to už si ani nedovedu představit, že by byl 3TB disk bez povodňové a dolarové přirážky dnes k mání třeba za 1600 korun.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Jenze C2D Pentia a Celerony byly jadrem totozny s plnohodnotnym, lisilo se to jen rapidne orezanou cache
E8000 8MB
E6xxx 6 MB
E4xxx 4 MB
atd. celkem logicky znaceny celeron mel snad 1 MB cache.
Cena mohla jit dolu proto, protoze byl procesor o dost mensi prave kvuli te cache pameti ktera zabrala podstatnou cast plochy CPU

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

No ja som zmenil svoj desktop (Phenom II 955, 4 GB ram, 500GB /7200rpm Samsung, ATi HD5670) za ZOTAC ID18 (Celeron 1007U, 5GB (4+1) DDR3 1600, 120GB SSD Crucial M50, 750GB 5400rpm HDD Toshiba cez eSATA) a plne mi vyhovuje.
Popritom Macbook AIR 11" ako notebook na pracu a cesty.
Polovička Macbook AIR 11" a desktop (Pentium G3240 (Haswell Refresh), GIGABYTE H81N-D2H, 8GB ram DDR3 1333MHz, 120GB SSD Kingston V300 (este povodny s rychlymi chipmi) a v miniITX case napajanej adapterom.

jo a HTPC prevadzkujem na RASPI B+

Pod stolom sa mi valaju 2ks AMD Athlon64 X2, 4GB DDR2, a bud 320 alebo 500GB HDD s ATi HD3650 pasive a jeden i7 4790K bez ram a HDD ktore viem v pripade nutnosti pouzit.
Desktop obcas nastartujem (testujem na nom Windows X) ale nic na nom uz nerobim.

No a hlavne mi pomohlo ze som opustil svet Windows. Kedze potrebujem robit len upravy fotografii, dokumenty a podobnu cinnost chvalabohu som sa vyhol cukrickom W8.x.
Ked sa chcem pohrat, pouzivam WINE (Planescape: Torment, Baldurs, DeusEx, alebo Fallout 1,2)

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že si lidi nechávají několik let cpát místo desktopů laptopy, které jim údajně "stačí", že se jisté firmy snaží tlačit hraní na konzole, je degradace vývoje výkonu a inovací daná a to s tichým souhlasem zákazníků, kteří se tomu podvolují, resp. se toho přímo účastní.

Pokud se tedy SW omezuje, chcete-li optimalizuje, na APU, SoC a podobné karkulačky, pak je jasné, že nemá moc smysl upgradovat několik let starý desktop, který má oproti karkulačkám několikanásobný výkon. Sám si držím Phenoma II X6, protože mi stačí i na renderování videa. Kupovat si nový desktop kvůli pár sekundám (při delším videu desítkám sekund) při renderingu či doslova pár FPS v těch dvou vlastně třech hrách, které občas hraji je nesmysl.

Domnívám se, že se dostáváme tam, kam výrobci chtějí již řadu let a podle všeho už tam chtějí i jejich zákazníci. Koupíte si krabičku, která je neupgradovatelná a bude fungovat 2 roky a jeden měsíc. Pak jí zahodíte, protože oprava by byla skoro stejně drahá jako nová krabička a koupíte si tedy krabičku novou. Za krabičku si dodejte co chcete... od mobilu, přes TV, laptopy... Pravda, laptop se tomu ještě trochu vymyká, jde nainstalovat jiný nebo novější OS, občas se vyplatí vyměnit CPU či přidat MEM. Ano, vyhodit prastarou mechaniku a nahradit jí SSD zlepší dojem z chodu systému. Bohužel ani to není pomyslná klika, která by zvedla reálný výkon. Jen zrychlí spuštění OS či aplikace.

Desktop je nepřítel, protože je levně opravitelný a upgradovatelný. Levné krabičky výkonu desktopu nedosahují. Pokud se tedy majoritně bude cílit na krabičky, nebude nic majitele desktopů motivovat ke koupi silnějšího stroje, což nemotivuje výrobce, aby makali na lepších architekturách, protože lidi kupují karkulačky - pardon, krabičky. Tak si nestěžujme, že to tak je, když na to sami přistupujeme.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

kedze sa nehravam najnovsie hry (a vzhladom k veku sa hravam relativne casto:-) ) tak ma do kupy desktopu i tak nic nenuti.
Druha vec je ze ta krabicka (Zotac) je lacna vzdy viem v novom pouzit ram aj disk a hlavne zerie to okolo 20W a kedze som platitel energii tak mi to usetri slusny balik oproti desktopu ktory som mal (550W zdroj proti 60W adapteru)

Inak suhlasim, coraz viac ntb je oznacovanych za herne... A pritom ich uvari stary HalfLife2

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

No tak ja mam taky 500Watt zdroj Seasonic S2 jeden s tech prvnich pred 5ti lety za cca 3500,- ale ted s novym PC i3-4160 + SSD + HD7750 ultimate (pasiv) to cele zere v idle 35 watt. A kdyz je potreba trochu toho vykonu tak je kam sahnout, to u ntb nejak moc neni kam.

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

Nic proti, pokud ti to stačí. Mám známého, který vyměnil desktop za mobil, protože jediné co na PC dělal, bylo psaní mailů a čtení konkrétních webů - nevadí mu malý displej. Osobně hraji minimálně (max 4 hod týdně, spíše méně), ale bez výkonu a komfortu desktopu si to neumím představit. Nemusím se rozepisovat o tom, co na desktopu dělám, protože i web je pro mne na 15,4" či nedejbože menších monitorech utrpení. O rozlišení nemluvě.

Já měl ale spíše na mysli lidi, kteří se nechají uchlácholit na laptop nebo nějakou krabičku a pak se doma diví, že jim načítá fotky nepoměrně déle než jejich X let starý desktop. Nemluvě o střihu videa a hraní. Frázi "ten počítač jenom na hry" jsme asi slyšeli všichni. Lidi netuší, že zrovna na hry potřebují dělo. Resp. potřebovali. Jestli budou "optimalizace" pro konzole pokračovat a zaujmou více studií, budou hráči hrát na 10 let starých desktopech.

Neodpustím si ale reakci na to, jak moc ušetříš elektřiny. Pokud vyměníš ledničku či mrazák, které jedou celý den, tak tam to opravdu pocítíš. Pokud pouštíš desktop na 2-3 hod denně, protože pokud chodíš do práce a třeba máš i rodinu, tak asi více ne, tak ten rozdíl velký nebude ani v ročním měřítku. Je to tzv. úspora pro dobrý pocit, kterou smázneš tím, když si zajdeš na pár piv do hospůdky.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Po dlouhé době blogova myšlenka hodná zamyšlení. Neříkám, že se s uvedenými informacemi zcela ztotožňuji, ale se zaujetím jsem bl. článek dočetl až do konce a vo to přece de! :) Palec nahoru autorovi.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel pokrok se díky neschopnosti AMD prakticky zastavil - co je to navýšení výkonu kolem 5%, to je v rámci statistické chyby. APU jsou fajn, ale výkon integrované grafiky je závislý na síle cpu (vyjma rychlé ramky). Chybou byla koupě ATi - měli udělat fůzi nebo sjednat strategické partnerství a postupně by se obě firmy provazovaly. Na druhou stranu by málokdo čekal že Intel se vytasí s něčím jako je Core Duo - v tom se plně projevila úplně jiná finanční dimenze kdy je možno udržovat více vývojářských týmů plus rychlá modernizace továren na lepší výrobní proces.

Osobně mám AMD rád, ale když jsem viděl tu agónii po vydání Zambezi tak jsem "dezertoval". Měl jsem cpu od původních Athlonů po Phenom 2 965. Jenže rychle bylo jasné že na pěknou řádku let to bude stále stejné tak jsem přešel na tehdy nové Ivy Bridge - přes i3 až po stávající osmivláknový Xeon. A tuším že to ještě nějaký rok v pohodě vydrží.
A Intel cpu mají také výhodu dobré prodejnosti za slušný peníz. AMD čipům po koupi rychle klesá hodnota a lidi prostě nejsou ochotni za ně slušněji zaplatit, zato intelácký i5 se dají prodat za velmi pěknou cenu.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Zvlastne paradoxni praxe, kdy lide zoufajici nad urcitou skutecnosti, tu samou skutecnost vlastnimi ciny podporuji.
Krome toho obvinovani AMD po neferovych obchodnich praktikach intelu neni uple uvnitr misy, abych tak rek.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

V lepsim konkurencnim prostredi by se zrejme muselo upgradovat casteji ale za mensi peniz. Ale ve vykonnosti HW neni problem ani ted a pro mainstream neni uz delsi dobu.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Abych teda dodal jinej pohled: uplne v pytli to neni...

Totizto, je jedna vec ktera te stagnaci brani - mobilni "revoluce" nebo jak to nazvat. Trh s PC pujde pomaly dolu a ustali se nejspis na vykonnych PC pro jiste omezene ucely - a tradicne PC firmy musi jit do mobilu, at chteji nebo ne.

Takze tak cerne bych to s pokrokem nevidel, on nezmizel, jen se presunul jinam..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já se inovace tolik nebojím, děsí mě jen existence jedinců, co upgraduje každých pár měsíců a tvoří se tak kotel odpadu (pokud to někde skladují a nenacpou za rozumný peníz na aukci). Zároveň se strachuju o vymření PCI slotu (poslední zvukovka která mi vyhovuje), ale věřím že pak i něco najdu... jen to bude prostě kompromis.

Ten vývoj potřeba je. Spotřeba se nám za ty roky vyšroubovala brutálně vysoko a teď se zase pomaličku objevují produkty, které míří i s příkonem dolů, což je důležité. Provozovat tak starého netbuřta, Athlona64 a podobné "smetí" je krajně nevýhodné. Je to pomalé pro současný web a práci s ním, dost to papá, bude to mít mizernou spolehlivost a většinou lidé tyhle popelnicové PC skládají i se stejně popelnicovým zdrojem a diskem (takže zdroj který to může celé odeslat do křemíkového nebe a disk, který druhý den nemusíte ani roztočit).

Před pár lety jsem chtěl strašně moc hi-end, momentálně už po tom netoužím. Moc to papá, moc to stojí, má to dost much a byl bych velmi rád, kdyby se podařilo uvařit nějakou novou střední třídu, která nebude tak zaostávat... bohužel, vše to leží na výrobním procesu, a tak asi dlouho nic nebude.

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

PCI slot lze naštěstí v případě nouze vymyslet PCIe-PCI můstkem. S tím ISA slotem to mám dnes horší. Jsou desky určené pro moderní procesory, které ISA slot mají, ale jsou to průmyslovky, blbě se shání a stojí relativně ranec.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Tak po ISA slotu nouzi nemám, HW pro provoz takovýchto karet mám, ale nechce se mi dělat kompromisy v případě té zvukovky :)

Ale proč to píšu, s tou isou to není až taková sranda, protože i když se ISA slot v nějakém (obvykle průmyslovém produktu) vyskytuje, tak nefunguje DMA... a s tím je někdy zřejmě problém. A další problém co v tom tak nějak "čuju", ten můstek bude nejspíše nějaká pokud možno co nejmenší kartička "mezi", ale i tak posune původní kartu o nějaký ten centimetr dále a to by mohlo opět způsobit problém (s konektory).

+1
-26
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to jedno, jestli se prali nebo stagnuji. Velka cache pamet a cenove rozumne k tomu narvat co nejvic ramky aby to moralne co nejpozdejc zestarlo. Takze v dobe p4 a celeronu z nich jsem si koupil vybehove p3 s pul mega cache pameti a k tomu sdramky. Upgrade byl pentium M od nekoho, kdo chtel do notasu rychlejsi, takze 2 mega cache a k tomu vybehove levne ddrka. No a dalsi upgrade je notas i5 se sandy bridge, bohuzel jen 3mb cache, ale k tomu 16 giga ram, ssdcko ale stejne pro praci pouzivam ramdisk a pokud nechcipne na pajku jak pise wift, nemam duvod menit.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.