Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k R.I.P. Fujicolor Superia 1600 ?

Stačilo se podívat a na eBay jsou stále ještě k sehnání, ale za (ne)křesťanské peníze: v přepočtu za cca 400 Kč za roličku.

http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_nkw=Fujicolor+Superia+1600

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

No právě. člověka až zamrzí že neskoupil ty výprodejové zbytky komplet ;). Ale totéž šlo ve své době říci i o Tmaxu3200 či Neopanu1600...

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Nj kdyz ma neco 9 spatnych vlastnosti a 1 vlastnost dobrou ( z 10 vlastnosti celkem) tak neni divu ze to skoro nikdo nechce kupovat a tudiz ani nikdo vyrabet.

Taky me mrzi ze se prestaly vyrabet voskove valecky do edisonova fonografu. Ten analogovy sum je digitalne naprosto nenapodobitelna zalezitost. Nechapu to. Vzdyt to prece byl vrchol teto technologie. Tak jak je mozne ze to nikdo nevyrabi. Vzdyt neexistuje zadna adekvatni nahrada.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

V podstate suhlasim - trh rozhoduje. Ak sa vyroba stane nerentabilna, firma ktorej ucelom je vytvarat zisk pre akcionarov, vyrobu proste zrusi. Pacit sa nam to nemusi, ale je to proste fakt.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

já opravdu nejsem ohnivý zastánce zrovna tohoto konkrétního filmu, ale mohl bys jmenovat ty negativní vlastnosti? zajímalo by mě to, protože třeba výrazné zrno a trochu ujeté barvy jsem si já na něm právě cenil. obojí dělal atmosféru, kterou "syntetické snímky" z moderních dslr prostě neumí.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ok beru snahu o zachovani filmu pokud je vysledek kvalitnejsi nez digital. Ale snaha o zachovani jen kvuli tomu ze je nekvalitni? Proc? Pokud chcete nekvalitni fotky tak fotte digitalem a rvete na to filtry instagramu. Nekvalita jako nekvalita.
Dneska taky nikdo netoci neme filmy s nestalym poctem snimku/s, jen pro to ze by to vyvolavalo atmosferu zacatku 20 stoleti.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To je prave to - lepsi nez digital.

Moc toho nezbyva - velky format kvuli hloubce ostrosti a kresbe, u ostatnich formatu moznost fotit bez nabijeni baterek s manualnimi aparaty a par opravdu kvalitnich cernobilych filmu.

Nezbyva nic dalsiho, v cem je film lepsi nez digital a co by neslo snadno udelat digitalni cestou. Krome vlny nostalgie uz neni nic, co by drzelo filmovou vyrobu nad vodou. O zachovani filmove fotografie se sice hodne mluvi, ale malokdo neco dela - novy filmovy aparat si dnes uz nikdo nekoupi a prodej filmu je cca 200x nizsi nez pred 15 lety.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

No ono ne každý fotí instatní dokumetačky od moře a z ulice. Někdo chce emoční fotografii a každá blbost která rozbije nudu technicistně perfektního snímání je mu dobrá. Někdo se s tím hodiny maže v Photoshopu, někdo to cvakne na film, někdo dírkovou kamerou atd. Důležitý je výsledek a zaujetí diváka.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Negativni vlastnosti jsou vsechno krome jedne - je mozno fotit i bez elektricke energie.

Nema cenu vyrabet neco, o co je minimalni zajem a co lze snadno napodobit pomoci digitalniho procesoru - jde to tak dobre, ze zaprisahli milovnici filmu se nad fotografii 60x50 rozplyvaji, jak je to o hodne lepsi nez digital. Nikdo mz nich nepoznal, ze to neni zvetsovane z filmu ale je to tisk z Photoshopu.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde třeba o ČB foto z ČB filmu na baritovou podložku zvětšovákem, tak to je podání, které digitálním tiskem prostě napodobit nejde. Nicméně málokdo dělá takové zvětšeniny, takže to lidem nevadí a ani je neumí poznat, to je druhá věc.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono je problém, že dnes už by ti asi i vícero lidí rozporovalo, že to tiskem nejde. Ty technologie se stále zlepšují a platí, že víc lidí umí udělat superkvalitní digi tisk, něž kolik jich umí udělat špičkovou zvětšeninu na baryt, která by to na první pohled zcela překonala. Je to o pohodlnosti a oné pověstné "learning curve", která je s každou další dekádou dražší a dražší.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Popravdě jsem tak "hutné" tisky jako fotku na barytové podložce nikdy neviděl, ale jestli budou nebo dokonce jsou, budu jen rád. Čím více možností, tím lépe pro fotografy. :-) Já to neberu jako soutěž mezi technologiemi, ale jako různé cesty pro vyjádření se.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Fotím na film, vyvolávam si fotky, som zástanca filmu ale po pozretí fotiek ako tá Superia 1600 vyzerá sa nečudujem že ju prestávaju vyrábať. Nepáči sa mi to (a to sa filmu zastávam zubami nechtami vždy!). Pri čierno-bielych fotkách to zrno doslova vyniká, ale takéto farebné zrno sa mi tam nepáči...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Já ji ale neobhajuju. Byl to prostě film pro specifické použití, skoro bych až řekl hraničící s Lomo filosofií. Rád jsem si jej zkusil, jsem rád že dvě špulky ještě mám, ale na focení za špatných podmínek pro běžné užití je to minimálně příliš drahý špás. Na to radši vytáhnu digitál, nebo pushnu Fomapan 400 @ 1600 a vyráchám to 2hod v Rodinalu. Ale cítil jsem potřebu se s tím filmem tak nějak rozloučit.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.