Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Smartphony zabily třídu kompaktů, teď jsou na řadě zrcadlovky a bezzrcadlovky

Rozdil mezi smartphonem a zrcadlovkou je asi jako mezi domacim videem ze Super8 a filmem do kina tocenem a distribuovanem na 35 mm. Oboji foti.. a kdyz privreme vice nez jedno oko, je vysledek vskutku nerozlisitelny :)

Ty kompakty byli prvni na rane a docela jednoduche sousto, protoze technicky se kompakt od mobilu nicim nelisil - velikost snimaciho cipu byla +- stejna (rekneme typicky 1/2.3") a na tom opravdu neni co vymyslet. Optika nad takovym snimacem majicim 10+ MPx nehraje zadnou roli.

U zrcadlovek/bezzrcadlovek je to jenom vlhky sen vyrobcu mobilu a velice konzumni spolecnost. Ano, na socialni site i zpravodajsky web jedouci v 1024x px layoutu postaci cokoliv s 1MPx a neupatlanou optikou, ale to neni snad jedine vyuziti fotografie.

Ad ty vase ukazkove fota.. doba impresionismu uz je tam tam. Kde je tam kresba?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dovolim si oponovat k vyroku "Optika nad takovym snimacem majicim 10+ MPx nehraje zadnou roli."
Hraje. A zasadnu. Lebo cim lepsia optika, tym viac dokaze eliminovat nedostatky takehoto cipu s prtavymi pixelmi. Prave preto su fotky z mobilov stale lepsie a lepsie, lebo najvacsi vyvoj v tychto fotacikoch je prave v konstrukcii optiky. Kedysi tam bola jednoducha lacna plastova sosovka, dnes je tam cela sustava vysokokvalitnych sosoviek.
Napokon, optika je vzdy zasadny element ak posudzujeme technicku kvalitu fotografie. Bez ohladu na to, ci to je mobil, ultrazoom alebo profi DSLR.
Az potom nastupuje software, procesory a pod. veci.
Dost som bol napriklad prekvapeny vynikajucou kvalitou fotiek zo Samsungu S4 Zoom. Ono ta optika fakt robi svoje. Aj napriek tomu, ze tam je prtavy 1/2.33" cip, je vidiet, ze ak je nad nim kvalitnejsie "sklo", je to priepastny rozdiel. Dovolim si tvrdit, ze v mnohych situaciach by som mu dal prednost pred zrkadlom. Uz len preto, ze so sebou nemusim tahat tie kila a telefon mam stale pri sebe. A ako vieme, najlepsi fotoaparat je ten, ktory mame v spravnej chvili poruke.
Osobne mi chyba takyto typ mobilov.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moje pointa byla v tom, ze mobil se priblizuje kompaktum co se tyce inovaci v optice, ale zustane pak +- na stejne urovni jako ten kompakt. Pak uz to opravdu omezuje snimac.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Když sleduji příspěvky lidí na sociálních sítích a leckterých online alb je celkem jedno, jak dobrou to má optiku, protože na to nakonec plácnou jeden z "uměleckých filtrů" a celá fotka jde, s prominutím, do prdele (nejen technicky).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

999 lidí z tisíce fotí děti a manželku s pozadím kopců na dovolené případně Tomáška s kyblíčkem u vody. Kdysi na to měli nějaký levný kinofilmový přístroj za pár stovek, film si nechali poslat do laboratoře, kde z toho vysekli 36 fotek nevalné kvality a hotové fotky strčili do šuplíku, v lepším případě do alba.
Dnes je to stejné, jen těch snímků na dovolené udělají plnou kartu, pak je nasypou na rajče, na ksichtoknihu nebo nechají někde na disku, který časem umře.
Tihle lidé kupovali kompakty protože byly pro ně jednodušší a provozně levnější než film, ne kvůli kvalitě. I XGA rozlišení je pro ně postačující, hledáček k ničemu nepotřebují, fotí na automatiku s autobleskem ve dne v noci - to vše mobil splňuje, ba dnes už i víc, každý ho má v kapse, dobře se přidělává na selfie tyč, dokonce se fotky dají odeslat na FB ještě z hotelu - kde je chyba?
Takže kompakty musely umřít, to jedno procento, co od focení očekává něco jiného, jde po jiných přístrojích. Což současně znamená, že ty by přežít byť v menším rozsahu, mohly

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nie, ze mohli ale urcite preziju. Kazdemu muselo byt jasne, ze prichodom smartfonov sa trh kompaktov radikalne zmensi. Zrkadloviek/bezzrkadloviek sa to dotkne ale malo. Bola tu modna vlna zrkadloviek ale tu tiez bolo jasne, ze po case odznie a predaje zrkadloviek padnu na povodne hodnoty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Propad určitě bude, nebo už je, ale zánik nepředpokládám. Navíc se otevřel nový rentabilní segment, kdy se DSLR používají jako "levné" filmové kamery (oproti těm profi filmovým), které ovšem podávají naprosto profesionální výsledky, dříve naprosto nedostupná věc. Jen výrobci nesmí zanedbat 4k a postupem času i 8k, aby jim neujel vlak.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

nepamatam kedy som kupil sony DSC-W120 - maly kompakt ale bolo to hlavne koli cene. Keby som siel po kvalite, kupim canon zrkadlovku.. Ale ten sony foti relativne pekne fotky, najma pri dobrych svetelnych podmienkach a v tme tak na 1-2 metre.. Fotim snim.. poslednych 5 rokov som spravil mozno 20-30 fotiek! lebo smartphony.. Za ten cas som mal 4, a vsetky 4 fotia hnusne, najhorsia bola xperia SP, najlepsia asi nokia x6. Z toho sony su ale fotky ovela krajsie, preto ked naozaj potrebujem (to je tych 20 fotiek za 5 rokov :) ) tak vytiahnem ten kompakt. Tolko ku kompaktom... ked zdochnu, prejdem na zrkadlovku, ktorych ceny medzicasom padli na 20-30% cien, ked som kupoval kompakt.

edit: nasiel som :) 20.4.2009 120€. Dnes EOS 1200D, ktory na moje pomery robi nadpozemske fotky a videa stoji len 350€

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pane Ježek .. zase to tak nepřehánějte ....
Když vynecháme opravdové "formáty" jako medium a větší´, tak:
smartphony většina těch lepších 1/3,2" = 0,15cm^2 (7,62x < FF)
4/3 = 2,25cm^2 (2x < FF)
tady bych v podstatě mohl skončit, protože rozdíl velikosti APS-C a FF už není tak velký resp je menší než mezi FF a medium ....
To mi napovídá, že smartphony si ještě počkají než jejich chipy narostou na řekněme 1/1,63" tedy zhruba 4,3x < FF a to je pořád dost daleko i od mrňavýho 4/3.

za druhé ... i když nám smartphony rostou, tak těžko pojmou kvalitní optiku.

Asi se dočkáme konce zrcadlovek, ale konec DSL je ještě dost daleko. A ani v daleké budoucnosti nepředpokládám, že budeme chtít jít k fotografovi co nás zaznamená na telefon - jsme lidi a proto chceme výstupy od "umělců" a ty prostě stroje nenahradí.

možná to z toho není patrné, ale chtěl jsem jenom říct, že světlo potřebuje prostor aby hezky malovalo a to je fyzika ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mate tam nejakou chybu, FF je 8.64 cm2 (36x24), APS-C je polovina (24x18), MFT cca ctvrtina. Ten vas hypoteticky 1/3.2" je dokonce 55.6x mensi nez FF. Naproti tomu MF co jsem zrovna poridil ma 2x vic nez FF, tj. 17.28 cm2.. coz je pres 200x vic nez 1/3.2 v iPhone5 :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi mám vypadá to že jsem porovnával délky stran

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@s3icc0: ano, ta doba je se současnými technologiemi ještě daleko, ale je to právě ta fyzika, která umožnila vyrábět smartfone, který zcela nahradí kompakt. Nejlepší fotomobily dnes fotí stejně dobře (možná i lépe) jak první digitální kropové zrcadlovky. Za 20 let může být všechno jinak, právě proto, že vývoj ve fyzice je opravdu rychlý. Viz video z roku 2007, kde prof. Kaku predikuje svět technologií roku 2030:
https://www.youtube.com/watch?v=219YybX66MY

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no možná co se týká sensorů ... stejně když si člověk uvědomí že rozdíl v kvalitě a technologii mezi malými sensory mobilů a velkými sensory jako má třeba hasselblad jsou v podstatě minimální (u těch mobilů si asi můžou dovolit nasadit nové technologie o pár let dřív) tak ten rozdíl takový není, takže by měly velké sensory přežíat ještě dlouho předlouho.
no a pak když se kouknete na optiku ... tak ta se za těch 150 let změnila, tak že je teď větší, těžší, komplikovanější ... takže tam se nebojím :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musíš si též uvědomit, že tu zlešující technologii čipů nezískávají jen mobily, ale větší foťáky též, takže některé dnes mohou kupříkladu fotit nebo natáčet naprosto čistá videa s naprosto absurdními hodnotami ISO, což je věc co pidičip v mobilu nedá, ten lehce šumí i v pravé poledne na slunci.

Každopádně předjímat je těžké, mobily se dostávají na fyzikální hranice (ještě něajký prostor teda mají), ale může přijít nějaký nečekaný nápad a ten je zase posune dost kupředu, věší foťáky z toho samého těží tím, že jejich čipy se jednou stanou "v podstatě bezšumové".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ono 1" snimac v mobile tu mal uz panasonic cm1 a cm10
1/1.2 nokia 808
1/1.5 lumia 1020
1/1.8 nokia n8

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mal som chvilu 1020 a musim povedat, ze prve foto, co som spravil ma totalne ohromilo. Fakt som necakal taky vysledok z fotaku v mobile...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja ako predosly uzivatel n8 a 808 ma 1020 kvalitou fotiek dost sklamala
5mpix vyzerali ok ale 41mpix - upatlany rozmazany des neporovnatelne s 808

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V zásade súhlasím s autorom článku. Ale vo výsledku by ten mobil musel vyzerať asi takto :)
http://uploads.im/lRXTs.png

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, mobil sice dohnal kompakty a fotí určitě líp než kompakty 10-12 let zpět, ale rozdíl mezi MFT a mobilem je dost značný - stabilizace obrazu, variabilita objektivů, ...
Jediné kde mobil vítězí je protisvětlo a HDR režim, který funguje překvapivě dobře - produkuje fotky na kterých není postprocessing znát, ale mají větší dynamický rozsah.
Ale je fakt, že za dobrého světla je fotka na facebook zmenšená na 2-4MPix kvalitní dost a google bohužel zrušil panoramio, kde byl na kvalitu fotek kladen nějaký důraz - trend je mít všude fotky z mobilu a nevím jestli je dnes nějaká "sociální síť" zaměřená na fotky, podobně jako youtube na video.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zatím nemám pocit, že by mobil dohnal kompakty, rozhodně ne ve své cenové třídě. Před lety jsem koupil Canon A590. Typický kompakt své doby, který stál asi 3500Kč a proti jiným měl výhodu v možnosti ručního nastavení. Mobil ve stejné třídě - tedy do ~5000Kč ho doteď nedožene. Nejen, že chybí zoom a ten manuál, ale stačí trochu šero a mobil má problém, nejen s citlivostí, ale taky s ostřením. A to přitom ten foťák už na ISO 400 dost šumí a ISO800 je nepoužitelných.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ale o to přece vůbec nejde, zda dohnal nebo nedohnal. Jde o to, že osmadevadesáti procentům lidí jednoduše stačí - a mají ho pořád s sebou. Proti tomu se větším, těžším a bachratějším foťákem prostě nedá bojovat. Dnes navíc i dražším.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ve chvíli, kdy si i ten běžný uživatel stěžuje, že z fotek nic nemá, protože jsou rozmazaný, tak zjevně stále nestačí...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Musím souhlasit s předchozím komentářem. Prostě pokud chci na mobilu lepší optiku tak za to zaplatím nekřesťanské peníze a stejně to nebude žádný zázrak.... To co je na běžném mobilu za moc nestojí a je to nouzovka. Kolik lidí kupuje mobily za 2-5000 a kolik za 10,15 či dokonce 20000?
A pokud chci nějakou fotku, tj. něco co chci dát do dokumentu nebo dokonce vytisknout tak prostě vemu svou starší "bezzrcadlovku" a vyfotím to 100x lépe. A mimochodem stála mně zhruba stejně co ten mobil. Netahám ji všude s sebou ale to ani není potřeba já fotím jen když něco opravdu vyfotit potřebuji.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kompakt pořízený za 4 tisíce jsem prodal a místo něho si pořídil právě smartphone s optikou carl zeiss, který vyšel na nějakých 12 tisíc po pádu cen. Pokud bych to měl srovnávat, tak právě tento mobil fotí 100x líp, než ten původní kompakt, který uměl jen fotit, nic víc oproti mobilu.

Navíc na mobilu bude vždy větší a lepší displej, takže hned vidím co je špatně a ne až v pc když jsem fotil kompaktem. Vymoženosti má daleko větší než měl kompakt a fotky precizní v jakékoliv situaci.

A také se nemusím namáhat s přetahováním pořízených fotek či videí do pc, protože to za mě udělá soft, který to přenese přes internet do cloudu a pak automaticky i do zapnutého pc. Co si víc přát?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Smartphone s optikou Carl Zeiss je tak trochu blamáž a s "opravdovými" objektivy Carl Zeiss to nemá nic moc společného :-), ostatně v mobilu velkou slabinou bývá šum a silné žehlení, nicméně na druhou stranu opravdu věřím, že to může být o hodně lepší než fotky z levného kompaktu, kdy některé produkují opravdu strašný marast.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Když to srovnám s prehistorickým Canonem Ixus55 (5MPix) tak mobil fotí spíš líp. Jasně nemá zoom, ale ani jeden z nich není moc na focení za šera, oba patlou fotky, jenže ten Ixus je patle při čtvrtinovém rozlišení. Prehistorický Canon G6 vychází ze srovnání líp, díky mnohem lepšímu objektivu, 7Mpix rozlišení a ostrému RAWu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nemusíš srovnávat s prehistorickým. Současné kompakty s malými senzory fotí stejně nebo hůř, než před pěti lety, takže bez újmy na obecnosti to klidně srovnávej se současnou technikou. Dřív se totiž dělaly větší série kompaktů, takže mohly náklady dolů, ale dnes, když koupíš kompakt za 3000, tak by ses divil, co z toho poleze - a čest těm pár výjimkám. Tzn. pokud jdou mobily pořád pomalu nahoru a kompaktům se moc nedaří nejít dolů, někde se ty křivky protnout musí, ať už tam je zoom nebo není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

My co nemám ksichtoknihu a nemáme potřebu fotit kytičky ani rodimu , ale sem tam potřebujeme nějakou technickou fotografii, zjistíme, že na focení malých věcí potřebujeme makro objektiv nebo nějaký mega snímač, aby se dali dělat výřezy a dalo se ostřit dostatečně na blízko. Nebo naopak potřebujeme fotit něco co je dál a potřebujeme zoom. Mobil nic z toho nemá a nikdy mít nebude, On to popravdě bez drahých objektivů nemá ani velký foták :-)
Pak tu jsou technická video, občas potřebuji natočit nějaké video ukazující něco , u mobilu Samsung S4 to při troše kompromisů jde, ale zpravidla na to potřebuji obě ruce a větší hloubka ostrosti se také hodí, čili je pomalu lepší vyndat fotak a dát ho na stativ než použít mobil.
U mě zkrátka moc nehrozí že by mobil něco nahrazoval spíš si budu muset pořídit nějaké světlo, protože pořád řeším nedostatek světla , když potřebuji něco vyfotit . No a už leta hledám nějakou pidi kameru, která by uměla tak z 30cm točit s zvětšením cca 10x

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A kolik % takovych lidi je? Je to stejne jako vychvalovat vyhody sve helikoptery..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, nicméně fotoamatérské focení je světově dost rozšířený koníček.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Taky fotím, lepším kompaktem i zrcadlovkou. Ale kolem sebe vidím samé mobily. Podle mě ten rozšířený koníček byl. Ale boom už je pryč a zase to opadá. Jednoduchým využíváním digitálů byl svět nadšený a skoro každý, kdo si koupil nějaký foťák, se začal zajímat o to, jak z něj něco mít. Tohle ale skončilo a zůstávají jen zažraní amatéři. A ani ti už moc nechtějí vláčet osmikilový batoh těl a objektivů a přecházejí na něco menšího a lehčího...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to mi připomíná mojí ženu, když si stěžuje, že půl kufru auta při cestě na dovolenou zabere moje technika :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu na mobily v tvém okolí přechází fotoamatéři hodni toho označení, nebo jen zaznamenávající cvakači co dříve neměli jinou volbu? Že fotograf zahodí zrcadlovku kvůli něčemu kompaktnějšímu a lehčímu, to zcela pochopím a jsou takoví amatéři, ale za mobil, o tom dost pochybuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně myslím, že to mu tak (zatím) není a v nejbližší budoucnosti nebude. Ano, zrcadlovkám a bezzrcadlovkám mizí zákazníci z řad "cvakalů" (nic urážlivého, jen prostě ti co něco zaznamenávají a nechtěli blivajz z mizerného komapktu), mizí už poměrně dlouho, protože mobily už před lety dosáhly na potřebnou laťku pro tyto účely. Pro výrobce to postupně bude nejspíše znamenat ztrátu low end segmentu fotoaparátů.

Letos jsem třeba dovolenou fotil paralelně na Canon EOS 350D, 12 let starou vykopávkou, co mi ji není líto cpát do báglu jen tak a navíc iPhonem 5S, který v mobilním světě patří mezi ta lepší fotidla (ale též už mu je několik let). Na první pohled vypadají fotky z ajfouna dost slušně, vlastně pro posílání z místa kupříkladu na net v malé velikosti výborné, bohužel jakákoliv editace odhalí jak moc je ten pidičip ždímán na hranu možností. Též zobrazení na velkém a dobrém monitoru odhalí slabiny. Z RAWu ze stařičké zrcadlovky jsem dostal mnohem více, mnohem hezčí barvy, ostrost tedy někde byla horší, ale šlo to bez problémů doostřit na stejný vzhled jako u mobilu. Třeba u mobilu na obloze a moři nejde přehlédnout jemný (mírně vyžehlený) šum i přes obrovský jas a tedy nízké ISO. Večer a v noci je nulová šance udělat dobrou (nazašumněnou) fotku mobilem.

Čili, u mě to zůstává nadále, že jako dokumentovadlo je mobil už skvělý a sám jej často takto nasazuji, ale s cílem udělat dobrou a kvalitní fotku, je lépe mobil strčit do kapsy a vytáhnout něco solidnějšího, při péči v editoru bude fotka vizuálně mnohonásbně lepší (bohatší barevnost, prokreslenější stíny, větší dynamický rozsah, menší šum a bude mít lepší detaily - pokud kamera nežehlí).

Pokud ovšem někdo někdo nehodlá fotky upravovat a řešit z RAWu, tedy pohrát si s tím, tam velká kamera poněkud ztrácí přednosti a potenciál zůstává nevyužitý.

Je jasné, že mobily se dále budou zlepšovat, ale pro náročné amatéry a profíky zatím není jiné cesty než fotit foťákem. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzial musim suhlasit, staci sa pozriet na tie davy aziskych turistov. Zrkadlovky vymenili za iPhone ... kvalita fotografie je pre socialne siete dostacujuca a to vymetie vsetky fotaky az na hranicu APS-C z trhu von. Nebude to sice az tak skoro, ale uz sa to deje. Ja som si to spocital a Xiaomi + APS-C bezzrkadlo ma stalo menej (200+258€) ako jeden iphone, ale az nastane doba ked aj to Xiaomi bude fotit dostatocne dobre, tak dalsi fotak uz asi nebude.
PS: dostatocne dobre zatial nefoti ani iPhone, ani ziaden iny mobil

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víte co je výhoda u zrcadlovky? Rychlost focení a kvalita při horším světle, fotit dovolený a děti mobilem tak by z toho nebylo moc použitenýho. A ty ukázkový výcvaky jsou horší než to co mi leze z nokie X6 :) Mobilní fotky vypadají hezky na mobilu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Počítáš do té rychlosti i tahání z brašny a přicvaknutí objektivu? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrcadlovkou co mám na krku (jsem v situaci potenciálního focení) pořídím fotku do sekundy, dvou. Mobil, řekněme v ruce, jako také potenciálně akční - odemknout, otevřít apliaci, počkat než ožije, zamiřit, cvak počkat než to přechroustá a fakt exponuje. Myslím, že to bude +- 10 s. To vylovím zrcadlo z hloubky brašny, možná i stihnu přehodit objektivy. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dalo by sa argumentovať že existujú aplikácie čo spustia foťák už pri odomykaní mobilu, ale aj tak výsledná fotka sa nemôže rovnať tej v zrkadlovke. A v šere, alebo pri umelom osvetlení už vôbec nie.
Výhoda mobilu je okamžitá dostupnosť. Napríklad som na streche a zavolá mi šéf aby som sfotil aktuálne zapojenie konektorov. Nemusím sa trepať dole do auta pre zrkadlovku, ale cvaknem to mobilom a ihneď mu to aj pošlem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak já to bral jako vtip, ale je fakt, že i většina těch lidí co sebou táhne velkej foťák, tak ho prostě nemá na krku, je těžkej a plete se. A dostupnost a rychlost fotící apky záleží na systému, taky to může být jen pár sekund...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já to také nadsadil mírně nevážně, ale je fakt, že na mobilech má vše dost prodlevy, což někomu možná až tak nepřijde, když je na to zvyklý, ale kdo je zvyklý na zrcadlo, se kterým se dá pohyb zachycovat absolutně přesně, protože kamera reaguje na povely zcela bez prodlev (pozorovatelných), ten ví, že mobily zase až tak "instatní" fotítka nejsou. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

vsetkym znama lumia1020 zo svojim nekonecnym startovanim fotaku 4s vdaka tlacidlu fotoapartu ktore sa dalo stlacit uz vo vrecku pocas tahania ho von a ked clovek vytiahol telefon pred scenu kamera bola zapnuta. ostatne schopnejsie foto nokie (808, n8) startovali do 1.5s cize ked to clovek vytiahol hned fotil.
to ze niekto hlada apku a odomyka mobil to som este nevidel u nokii :) iba u ajfonov :P

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I u ajfounu je na to též zkratka, ale ta otevírá základní fotoaplikaci, tedy vše na automat, což je dostatečné fakt jen pro cvakoše. Pokud máte koupené nějaké sofistikovanější fotítko, odemčení a spuštění oblíbené fotoaplikace se nevyhnete (kde můžete řídit AWB, korekci expozice, AF atp.).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Objektiv na dovolený nesundavám, 18-105 pokryje vše co potřebuju, foťák mám v pistolové brašně (case logic) jen v náročnějšim terenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

minuly rok som bol v julskych alpach na 3 dni. mal som vo vrecku lumiu 1020 a lumix gm1 (malicka bezzrkadlovka) pocas dna som fotil lumiou. fotak som pouzil iba v noci na hviezdy a ked som chcel zoom :))

pocas dobreho svetla (a ine vhodne okolnosti) a rovnakej ohniskovej vzdialenosti 28mm (prepocet na FF) ten telefon zaznamena viac ako fotak
darmo sa vravi ze viac mpix viac adidas ale na urcite sceny to plati a tam mpix nenahradis :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výrobci foťáků si za to můžou sami. Pochybuji, že nelze vyrobit jednoduchý kompakt za 6 tisíc, co bude dělat lepší fotky než highend mobil za 18 tisíc a víc. Jenže to by se nesměli zbytečně hnát za počtem megapixelů a optických zoomů ve spojení s nejmenšími čipy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jinak u mě je to tak, že mám starší a novou bezzrcadlovku (GF1 a G80), mobil a měl jsem Sony RX100 z druhé ruky. Říkal jsem si, že to bude fajn třeba na kolo, na lyže, na běžky. Nakonec jsem se zbavil právě RX100. Je to asi dobrej foťák, ale... . Na lyže stačí mobil, buď je světla dost nebo je hnusně, člověk nemá ambice udělat víc jak pár dokumentačních fotek. Na běžky a kolo se dá vzít menší GF1 do batohu, s pevným ohniskem se to dá tahat všude (je-li nálada fotit) na vše ostatní je G80 nebo mobil. RX100 jsem používal tak málo, že jsem nemohl nic najít, takže jsem nevyužil nic z jeho možností, od GF1 vím co asi můžu čekat a nějak víc mě baví, G80 je už trochu kráva, ale používá se skvěle a zvládne vše co potřebuju, takže ho používám nejvíc. Ale za mě nemá mobil šanci bezzrcadlovku nebo zrcadlovku nahradit, byť za dobrého světla fotí uspokojivě a má docela dobré zpracování fotek (barevnost, kontrast, dynamický rozsah díky dvojexpozici)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tiez si autor mohol vybrat lepsie vzorky fotiek do clanku... Tu su nejake ukazky zo Sony Xperia XZ Premium, oproti tym ukazkam v clanku "trosku" rozdiel. http://leteckaposta.cz/215789370

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Změnila se doba .Ty tam jsou časy , kdy bylo okolí tolerantní k tomu , že je třeba fotoaparát vyndat z tašky , očistit objektiv a chvíli se soustředit na dobrý záběr . Dnes pokud se neudělá momentka za pochodu , tak okolí vesele pokračuje v cestě a kašle na tichého blázna co s sebou stále tahá brašnou s vybavením a stativ ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě je tu třída "outdoor" viz např. Olympus Tough TG-5 ... Jasně, už jsou nějaké odolné smartphony, ale zatím to parametry na outdoory nestačí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.