Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Socka ježkovského typu

Zrovna predevcirem jsem takto postavil pocitac ktery mi slouzi jako RIP k velkoformatove tiskarne. Case se zakladni deskou, procesorem a pameti jsem ziskal od znameho co rozebira elektroniku za 20kc/kg. Je to nejaky celeron jednojadro na 776ce patici (nebo kolik go ma pinu). Deska je nejaky asus - na svou dobu celkem dobra deska. Pamet 2GB. Jako disk mi poslouzilo zapomenute SSDcko 32GB z dob kdy jsem tezil Bitcoiny. On tam sice byl nejaky 0,5TB disk ale verte disku z kovosrotu. Grafika je nejaka Nvidia kterou jsem pred hodne davnou dobou vyndal detem z pocitace protoze na hry to uz opravdu nestacilo. Ale zase ma HDMI a o to mi slo hlavne jelikoz jsem nemohl najkt vga kabel. Jinak by stacila i ta integrovana na desce. Ono stejne na tom jedu uz ted vyhradne prez Teamwiever. Jedine co jsem musel koupit byla firewire karta kterou jsem potreboval k pripojeni tiskarny. Na bedne byl stitek s kodem na windows xp profesional - shodou okolnosti jsem tyhle xpcka mel na origo cd a kupodivu si s kodem na bedne rozumely. Suma sumarum - za nejakych 500 Kc (320 firewire + 180 bedna s vnitrnostma) mam plnohodnotnej komp kterej mi jeste vydela peknejch par set tisic. Ano mohl bych si koupit novej ultra vykonnej ale proc? Stejne vetsinu casu stravi cekanim na tiskarnu. A kdyz zrovna neco pocita tak jestli to bude za dve minuty a nebo 20sekund je nepodstatne kdyz se to pak stejne tiskne dve hodiny. Je to hrozne navykove nakupovat pocitace za 20kc/kg. :-)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

V pohodě, pokud je skoro stále vypnutý. Ale pokud je zapnutý 10 hodin denně 5 dní v týdnu (předpokládám, že aspoň na noc vypínáš), tak je to hrozné i zadarmo. Máš tam starou herní grafiku a staré CPU, které nemívaly zrovna nízkou klidovou spotřebu (na to se začalo hrát tak v posledních cca 6 letech). Výsledek je stroj, který dost pravděpodobně žere přes 100W v klidu. To je přes 1000Kč jen za elektřinu ročně.
Pokud bys vnitřnosti teď vyměnil za nejlevnější desku s integrovaným CPU+2GB RAM (cca 1300Kč) se spotřebou kolem 15W v klidu, tak za rok/dva to máš zpátky jen na elektřině a potom každým rokem tu tisícovku šetříš.
Jak jsem psal - záleží na tom jak často jede. Pokud často, půjči si wattmetr a vypočti si kolik tě skutečně stojí.

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz nepotrebuju aby neco delal tak ho vypnu. Investice do noveho hw by se tedy v uspore za elektrinu nejspis nevratila.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Stačí vyhodit tu grafiku. Jestli je to Celer odvozený od C2D, tak ten už moc nežere.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Sandy Bridge i5 2400 je porad luxusni 4 jadro. S SSD je takovy komp hodne svizna zalezitost.

+1
+27
-1
Je komentář přínosný?

No, nevím, pan Ježek je sice držgrešle a ve jménu úspor dokáže zmastit neuvěřitelné věci, ale jestli někdo doma suší 11 let kanclák, na kterém tak nějak jako že joo, jede hudba, dá se napsat e-mail a dají se prohlédnou i čtrnáctimegapixelové fotky (o nějaké práci s nimi samozřejmě nemůže být řeč), který má spotřebu 300 Watt "vklidu", tak asi moc socka a spořínek nebude, je prostě jenom blbej :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jó, blbej rozhodně ano, to mohu potvrdit. Nicméně když onen "kanclák" vyšel na trh, byla to konfigurace v českých zemích dostupná za cca 110k Kč a kupodivu se tenkrát na zpracování 14mpx fotek z fullframe zrcadlovek používala, protože jinak nebylo na čem. Jak tak koukám na adresář s fotkama, tak za ty roky tam mám 25 tisíc JPEGů a 2500 RAWů, po zpracování. Takže dík za analýzu.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Mno, uvážíme-li že hovoříte o 11ti letech, tak by mě fakt zajímala ta konfigurace za 110k, která je dneska dobrá akorát tak na hudbu, maily a prohlížení fotek :-). Kolik co stálo před sto lety je úplně mimo téma, takže to bych sem netahal. Pod termínem "zpracování fotek" se dá taky představit ledacos .... já tvrdím že na šunce, co se z ní dají dneska akorát posílat maily a poslouchat hudba (to jde totiž i z Celeronu 333 s 512MB RAM, ale ten rozhodně NIKDY nestál 110k) se prostě seriozně pracovat nedalo nikdy (ale i pod pojmem práce s fotografií se dá představit ledacos, to je jasné) .... no a nakonec k tomu o čem je řeč a to je škudlilství na nepravých místech .... takže opakuji, sušit doma šunku se spotřebou 300 Watt vklidu 11 let, je prostě blbost, ne šetrnost, na tom trvám :-)

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdím, že cena cokoliv dokazuje, jen jsem chtěl naznačit, že to nebyl "kanclák". Už jsem tu o tom počítači jednou psal: PowerMac G5, 2x2GHz PowerPC 970, 4GB RAM.

http://diit.cz/blog/pet-let-s-apple-powermac-g5

Dobová cena 3000USD, kurz 25Kč/USD, plus DPH a druhý rok záruky - v té době ceny kolem 100k u nás nebyly nic zvláštního. Grafická studia toho byla plná, skutečně v té době to byl jeden z nejlepších způsobů jak zpracovávat RAWy z fullframe zrcadlovek a kupodivu i tenkrát se musely takové věci nějak zpracovávat.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

... a největší tragedie je, když si spořínek, pořídí už tehdy giganticky předražený stroj :-D Prosimvás ... podívejte se kolik stály v té době NORMÁLNÍ PC obdobné konfigurace a z toho vycházejte .... předražené haraburdí z provenience Apple, kde cena NIKDY neodpovídala výkonu a to čehokoli z jejich stáje nelze brát v žádném případě jako srovnávací měřítko, tam se platí za něco úplně jiného. Takže OK, racionální ekvivalent k tomuhle předmětu stál před jedenácti lety tak +- 15-20k .... a stejně jako dnes, tak i tehdy na něm byla "práce" s fotografií znouzectnost (protože jak říkáte, nic jiného nebylo ... bylo). No a vydržet takovou dobu s něčím podobným, když se v průběhu těch let objevil bezpočet strojů, podstatně levnějších, výkonějších a úspornějších .... to opět není o spořivosti :-) Spočítejte si kolik jste naprosto neracionálně (jsa posedlý úsporami, viz. Váš původní článek) spálil elektřiny (proj*bal peněz) třeba jen za poslední řekněme 6 let a zamyslete se nad smyslem držet si doma staré, obežrané a už od samého začátku obludně předražené stroje ....

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

lenze pred 10-12 rokmi nebolo na com robit s fotkami a aj graficke studia mali hlavne Apple.
Kedze WIn platforma bola hlavne na hry a kancel, kto chcel kvalitu na grafiku (foto uprava, digitalne obrazy a pripravu na tlac pre velkoformat) inu moznost ako Apple nemal

a co sa tyka odberu 300W, v tej dobe na PC boli Prescotty... taky Intel® Pentium® 4 Processor 516 (4Q2005) spapal v pohode s nVidiou 59xx 400W a to bolo na hry :-)

v tej dobe moj firemny pracovny stroj (nemenovana slovenska sw firma) MSI P4MAM2-V (MS7095) + Intel Celeron D2,53GHz, 4x 1GB ram PC3200 DDR, nVidia 5950 zrala 6,2kWh za den

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Před 10-12 roky tady byly Win XP, což samozřejmě nebyl OS "hlavně na hry a kancel" a byl tady Corel, Byl tady Photoshop (a ano, dělali a dodnes na něm dělají profesionálové, co nepotřebují být za každou cenu IN s Apple) a mnoho dalších použitelných záležitostí, takže bohužel tady 0 bodů ...

O PC na hry tady nikdo nemluvil, tady šlo o PC na úpravu fotek které ještě v současnosti (autor je zatím ve stádiu vymýšlení kola) žere 300 Watt i když chrápe .... taky 0 bodů ...

Co se třetího odstavce týká, tak to jen výsledek rovnice uvedené v odstavci druhém ... no a? ... taky 0 bodů ....

Nevím no .....

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

vo Photoshope na Apple sa robilo preto, lebo niektore veci pre velkoformatovu tlac proste windows nespravil

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Napriklad? Ja jen ze mi s windows zadne problemy nemeli.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

u nas bol problem s tlacou na plachty nad 3x5m.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

U nas nebyl problem sjet klidne celou roli o sirce 2,3m a navinu 60m a to prosim v kuse.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, ale to asi nebyl motiv 2,3x60 m ale opakující se vzorek. Protože připravit tak velký motiv v tiskovém rozlišení tehdá opravdu byl problém. Pochybuji, že by něco takového šlo zRIPovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

u nas bol problem s tlacou na plachty nad 3x5m.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já nepíšu nic o Apple a ten člověk co napsal tenhle článek nemluvil nic o velkoformátovém tisku. Když už chceš o něčem debatovat, musíš psát k tématu a ne o tom o čem bys chtěl psát Ty. A ve Photosoupu se robilo a robí prostě proto, že je dobrý, nic jiného za tím nehledej.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Ja nevim jak dneska, ale co jsem znal drive grafiky co delaly pro nejaka reklamni studia, tak to vsechno jelo na Jabkach. Dokonce I vetsina z nich mela svoje jabkove notase. Duvod proc jabka nevim, ale bylo to tak.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no photoshop vedel viac veci nez win 9x a XP. ja mam stale macbook early 2005

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Protože Jabka měla historicky dříve odladěnou správu barev v celém produkčním workflow (od scanování, focení, sazbu, úravy, prepres, osvit, ... ) a docela slušně se tam zaháčkovali.
Např. svého času na nebo před přelomem 2k v Comforu nebo jak se to tehdy jmenovalo, sice skládali jedno PC x86 za druhým, ale na sazbu letáků používali jabko.
Ve widlích se správa barev slušně odladila tuším až v XP.

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

ale ale v 98 jsem mel na stole profi eizo a davno predtim i prvni Corel (jeste na disketach brrr) a davno pred tim nez jsem si poridil prvni 586 tak jsem mel kartu s 2MB VRAM :) a to je vice jak 10-12 let .....
btw kdyz nepocitam silenosti jako od SGCS apod. tak drive se hojne na grafiku pouzivala i Amiga :)

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

To je zajimavy ze ja uuz 20 let delam grafiku na windows. A nemam s tim zadny problem. Naopak mac jsem zkousel pred asi 15ti lety a zadny prinos jsrm nezaznamrnal. Takze proc vlastne apple?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ono kazdemu vyhovuje cosi ine, ja fungujem iba na linuxoch.
öd 2015 som na volnej nohe bol ako fotograf (teraz uz fulltime) a robim s gimp (+ pluginy do photoshopu) a corel aftershot.
k windows by som sa nevratil

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

niekto mal celerD a niekto mal opteron144. 2x vykon 1/2 spotreba, ze. Pred 10 rokmi uz boli core2duo a boli pentiumM, ktore si s prescotmi vytierali zadok, ze. Ja som si doma v 2007 robil server za par supov, co mal spotrebu 60W v klude, ale neskor som ho vymenil za notebook so spotrebou 20W. Dnes mam synology215..

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Takže OK, racionální ekvivalent k tomuhle předmětu stál před jedenácti lety tak +- 15-20k"

To určitě ne. Dvouprocesorovej G5 by se tehdy - v roce 2005 - v podstatě dal nahradit (podle frekvence možná i překonat, ale asi by to záviselo benchmark od benchmarku) jen dvoujádrovým Opteronem nebo Athlonem 64 X2 (tehdy bylo možné mít modely s taktem 2,0 - 2,4 GHz, nevím, jestli už na jaře '05 existoval FX-60 na 2,6 GHz, ale ten by byl strašně drahej).

Kloudná deska pro s939 tehdy stála 2500-3000, prašivejch 2x 512 MB DDR stálo tehdy další 3000 Kč. Byla by potřeba i grafika, protože tehdejší iGPU neměla DVI, takže aspoň 2000. No a ty dvoujádrové procesory si už tak úplně nepamatuju, ale určitě stály kolem deseti tisíc za spodní model X2 3800 (to bylo 2 GHz, 512 KB L2), a pak ty výše taktované šly o rychle nahoru na třeba 15 000+.

Takže to máme 18 000, ještě než jsme přišli na zdroj (v roce 2015 jsem například kupoval Fortron Green Power 350W za 1800, au!), krabici a Windows (OEM 2500) plus disk (2000). A ta RAM by se určitě musela koupit větší, protože 1 GB byl tehdy ok na obyčejné činnosti, ale v tom Powermacu asi bylo víc. Rozšíření jenom na 2 GB by hned bylo za další 3000. Takže baj očko by to šlo k třiceti tisícům i pokud by člověk kupoval jenom komponenty a stavěl doma.

Tím ale nechci popřít, že ty "pro" Macy byly a jsou předražený, to je samozřejmě pravda (ale na druhou stranu aspoň měly proprietární komponenty, takže si to člověk vyžral i na servisu).
Jenže ona je samozřejmě blbost to takhle probírat, protože pokud mě paměť neklame (viz ten článek, co tu o tom před rokem-dvěma měl), tak autor ten PowerMac koupil ojetej až někdy cca 2009-2010 (aby mohl dát průchod úchylce na PowerPC :). A to už byla situace i cena o dost jiná.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

napriklad opteron 270 stal 11.2005 37000Skk bez DPH predajna cena koncovemu uzivatelovi.. Najlacnejsi athlon x2 3800+ stal nieco cez 12000 a napriklad najdrahsi intel - PentiumD 3,2 (pomalsi ako x2_3800+) stal okolo 20000 :) Velmi zle casy zazival Intel, nieco ako teraz AMD..

pre zaujimavost.. 128MB USB kluc 1600 bez dane, 500GB SATA hitachi 12000skk Srandovne ceny, 500GB disk za dnesnych 480€. waau.

23" benq 1920x1200 koncova cena s dph 49000skk alebo 1633€ :D

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

no to boli casy :-)
moje eizo stalo v 2/2006 80000skk...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

ja mam z konca roku 2006 Asus M2N-E, stale funkcna a stale pouzivam... boli vnej postupne 3000+, x2 4200+, x2 5800BE, x4 640, phenomII x2 250 a aktualne x2 6000+. Intel by si mal brat priklad... co ztoho ze teraz mam doma asus b85 pro gamer, ked tam uz nikdy iny procesor ako i7_4790 nedam :(

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím že jste nepochopil co jsem napsal. Za prvé ten člověk psal o práci se 14ti megapixelovými fotografiemi. Na tuhle práci vám stačil Prescott, 4GB RAM a nějaká slušnější grafika, což se prostě do mnou uvedené cenové relace pohodlně vlezlo. V dnešní době upravuju digitální fotky (semtam) na PC, které jsem před cca třemi lety postavil za bratru 15 tisíc ... bez problému samozřejmě. Takže né ekvivalent k nesmyslně předraženému a danou práci naprosto zbytečnému Apple, ale cenový ekvivalent stroje pro tutoi konkrétní činnost. Vůbec nechápu proč by někdo měl v jakékoli době používat prop úpravu fotek nesmyslně naddimenzované konfigurace. A co se benchmarku týče, ty mě nikdy nezajímaly, to jsou jen čísla, "dej mi PC ja si na něm vyzkouším co potřebuju a on buď stačí nebo nestači" .. tohle žádný benchmark nenahradí ...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mě zase uniká, proč by to všichni nutně museli dělat jako vy. Tak někoho zajímá PowerPC, tak si koupí ojetou kdysi grafickou stanici. Počítač je to po všech stránkách zajímavý a nenudný (hardwarem), takže to docela chápu a výkonu má i na běžné činnosti dost. jako bonus se dá přičichnout k jinému druhu procesoru. Ta nenudnost není v tom, že by to byl Apple, ale že to je úplně jiná konstrukce a jiná procesorová platforma, navíc i dnes přiměřeně výkonná. Také chápu, že ta spotřeba je něco co začne štvát (stejně jako když někdo provozuje Prskota).

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Legendarny HW ten PowerMac G5 dufam ze nebol vyhodeny je to totiž hodnotny kus historie! sam uvazujem ze tuto legendu kupim do zbierky ked budem mat nejake peniaze bokom. ;)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Projděte sběrné dvory, sám jsem tam našel mnoho zajímavých věcí za "dvacku" ;-)

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Jaj dalsi clanek na tema "neco jsem nepotreboval, tak jsem si to nekoupil, to jsem ale borec"
Uprimne receno, nechapu.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec nechápu co má ten článek znanat. Chybí tomu jakýkoliv obsah i pointa.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem žil v nějaké, pravděpodobně, velmi naivní představě, že člověk, jež pracuje na serveru, který patří k několika předním počítačovým magazínům v republice, se bude zajímat aktivně o nový SW a HW a nebude doma sušit 11 let staré šušně. A to i z důvodu toho, že na tom PC, kromě psaní, poslouchání hudby nebo sjíždění internetů, bude dělat něco, co k takovému postavení patří. A zatím tu máme dva experty, kteří za žádnou cenu nechtějí upgradovat, protože tohle a protože tamto a nový HW zpátečnicky odmítat. Pak z jednoho vypadne, že za pár let s tou spotřebou, kterou měl, by si mohl z fleku postavit úplně nový PC, mám nějak čím dál víc pochybností o stavu redakce a jejich reálného rozhledu.
Sám pracuju na serveru, který se zabývá hlavně telefony a další elektronikou, jako tablety, hodinky, sluchátka...a vůbec by mě nenapadlo, že bych si snad mohl dovolit vlastnit třeba Nokii 8800 a zároveň se snažit mít přehled o nových možnostech, o nových funkcích a podle toho psát svoje recenze a články, aniž bych je neměl do posledního detailu osobně vyzkoušené.
Jasně, chápu že na základní práci postačuje i levný systém se starým C2D a GT 8600 (který mi leží ve skříni, protože jsem ho dostal), ale člověk by měl mít i osobní zkušenosti z vlastního řešení, které mu leží na/v/pod stolem v bedně a není staré, jak Turínské plátno.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Už lidová moudrost nám říká, že "Kovářova kobyla chodí bosa" :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Možná jiný SSD, jinak OK.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Odporný zrádče, zaprodal si svou duši ohavně modernímu stroji. Hanba ti. Takhle správná ježkovská socka prostě nejedná, ta kupuje nejlevnější hnůj a pak teprve hledá odůvodnění, že jí to stačí! Opravud si mě zklamal :-(.

+1
+59
-1
Je komentář přínosný?

Tak ona správná Ježkovská socka by si vživotě nekoupila něco za 100, když to může mít za 20 že :-D

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Správná socka by když už jsme u toho nekoupila SSD když už má HDD. Nebo chladič CPU, když už je přece doma box.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak ;)

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Jinak já se tomu nechci smát, podle okolností to můžou být stoprocentně racionální úspory. Taky jsem léta letoucí používal boxy s nějakou úpravou nebo regulací (a dělal bych to asi dodnes, kdyby nebylo desky, kde to regulování funguje trochu blbě). A skříň jsem naposled kupoval v roce 2004, Eurocase (to byly ještě ty towery z tlustýho plechu).

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Tak on ani Ježek není ježkovská socka, pokud za jakékoli komponenty cokoli PLATÍ !

Například já jsem taková ježkovská socka, že už léta skládám PC zásadně z komponent ze sběrného dvora a jediná platba je tak flaška hanácké vodky a dvoje cigára chlapům za rok. A ejhle ! Sice jsem ho dával dohromady 3měsíce :)))))))) ale poslední kousek je C2D Q8300, 6GB DDR2, GF GTX650 a 320GB + 1TB WD HDD a jako monitor k tomu vyhozený Samsung 223BW (odešly kondíky ve zdroji - tady se přiznám, ty jsem kupoval :)))

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Jestli máš tohle prakticky zadarmo, tak nezbývá než pogratulovat k velmi slušnému stroji.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To chce mít kamarády v technickejch službách. Já mám tu výhodu, že jsem tam kdysi dělal a tyhle poklady objevil. Prostě tam občas zajít, pokecat s klukama jak to jde a v klidu si to projít ;))
Nevěřil bys, co všechno jsou lidi schopní vyhodit. Dokonce tam kdysi týpek přinesl i nádherný case, tak hezký, že jsem ho po práci ihned uchopil. Ta krabice obsahovala cca 2roky starou herní konfiguraci. Týpkovi "to chcíplo", tak si koupil nový (jak pronesl). A co tomu bylo ? Odešel zdroj, jinak 100% funkční :))))

Ale jinak jediný problém jsou vlastně jen zdroje a základovky. Zdrojům se moc nedá věřit (ale to mi testuje známý elektrikář směnou za jiné díly). U základovek je problém, že i pokud by nebyla "odešlá", nikdy nevíš jaká lama ji delaborovala z case a co ohnula/urvala (a že se s tím kluci moc ne****). Ale jinak ?
CPU - tomu se nemá co stát
RAM - většinou fungují
Grafika - obvykle starší kousky a funkčnost 50/50
Zvukovky - není problém a věci typu Audigy SE - Audigy 4 se nacházejí pravidelně. Funkční
HDD - spousta z nich plně funkčních a obvykle i s daty bývalých uživatelů. Fascinující je, že se lidi až paranoidně obávají o bezpečnost svých mobilů a PC na síti, ale pak úplně s klidem vyhodí "umřelou" sestavu, jejíž funkční HDD obsahuje :)))))) řekněme COKOLI :))))) - téma na článek ? :)))
SSD - ještě jsem nenarazil, ale to přijde...
CD/DVD mechaniky - drtivá většina funkční
Monitory - jak co, ale miluji Samsungy. Vyhozený Samsung na 90% znamená přepájet pár kondíků ve zdroji :)))
...
Pozorování z města do 50.000 obyvatel. Praha, Brno a spol. na tohle musí být ráj...

+1
+17
-1
Je komentář přínosný?

Scrap heap challenge?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vedu :))))))))))

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Scrap heap challenge?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak by mě zajímalo, kde je tenhle kovošrot, protože čtverjádro se povalovat jen tak pohozené, to už by stálo za to to využít ...

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Sběrný dvůr technických služeb máš v každým městě. Pak je to pouze o dvou věcech, o kterých jsem už psal :
1) Znát tamní chlapy a nebo se s nima někde u pivka nenápadně seznámit (protože jinak tě do všech "úložných prostor" nepustí - natož aby ti umožnili se v tím v klidu probrat)
2) Trpělivě tam občasně, ale pravidelně chodit. Ideální by bylo tak 1x týdně, ale to bývá většinou v rámci keců neakceptovatelné. "Nový zboží" chodí každý den, ale když se nahromadí, tak to odvezou.
...
A pokud jsou to "jen" známí, jasně se s nimi domluvit na pravidlech, aby tě neměli za dojného vola. "Hele kluci, až tady budete mít nějakej pěknej monitor, máte u mě cigára. Pokud si toho odvezu víc (cca vozíček), flaška něčeho dobrýho vás nemine, ale sory... za to, že si tu teď beru tyhle dvě krabičky (HDD) a jednu kartu vám fakt nic dávat nebudu..."
Vždy samozřejmě záleží na individuální situaci a chopnostech/ochotě vyjednávat z obou stran. Snaž se ;))))))

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

"socka" co si poridi tehry extremne predrazeny Mac G5 a celich 11 let na nem prodela jeste kalhoty na uctech za elektrinu se rozhoduje zda utratit dalsi tisice za nove PC kde by pravdepodobne za prvni rpok provozu ty tisice usetril je opravdu nerozumny jedinec

aneb jak se sockovskym chovanim pripravpovat o "uspory", tady myslim do posledni carky plati "nejsem tak bohatej abych si kupoval levne veci" :)

jinak 25 tisic jpegu je celkem malo za 11 let ne? to máme necelich 2300 fotek za rok, hele to nafitom za vejkend na zavodech na jednom stroji, nosim sebou 2 + zalozni kompakt, kdys pak zapoctem i foceni podkladu pro vizosky a hry (ty do raw opravdu nejedu, je to zbytecne), tak jsem tydne na cca 3-4 tisicich fotkach, suma sumarum jako amatersky fotograf davam rocne asi 0.8-1TB forek kde se cca ctvrtina opravdu vyuzije bud pro tisk (tak jedna z tisice) nebo jako podklady k praci (ten zbytek z te ctvrtiny) a za tech 11 let jsem zrejme do PC dal min nez ty i presto ze mam porad relativne "mainstream az high-end" s orientaci na spotrebu, rocne mam prumer tusim cca 4500 za jedno PC + spotreba :D na cteni, psani majlu, pousteni hudby a "upravu" fotek staci nejaky tablet se spotrebou kolik? 1W? jeden bejvalej kolega foti profesionalne a na cestach fotky upravuje jen na iPadu a to foti na profi zrcadlo a fotky mu tiskne a publikuje celkem hodne periodik, klasicke korekce fotek zvladaji dnes mobilni zarizeni dobre a nektere maji i lepsi display nez klasicke velke monitory

PS: 300W , safra to me nebasti ani workstation se dvema 27" 5k a QHD monitorama dohromady kdys pracuju

prijde me ze pro tve ucely by plne postacoval nejaky levnejsi chromebook a k nemu externi datove uloziste, a bude ti to pohodlne slouzit dalsich 10-15 let

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu přínos pro diskuzi. U tak zbytečného článku o ničem bylo nutné zduraznit že jsá amatérský fotograf co ukládá větší knožství fotek a má taky počítač.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

na 101,39% ano

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

No jo ale to co ty vyrabis fotoaparatem nejsou fotky ale vycvaky. Udelat fotografii je neco uplne jineho.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

ale ved fotka sa robi tak, ze narobis xyz "vycvakov" a vyberies znich 5 fotiek ;) alebo jednu to je fuk. Ani chuck norris nespravi fotku tak, ze cak a je fotka.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

aha takze kdys fotim zavody tak mam jako cekat ze se me povede ta spravna i bez seqence? no asi nejsem tak super fotograf jako ty pokud zvladas na prvni dobrou vyforit treba auta co upalujou 200+ a chytnes zrovna nejaky super okamzik treba karambolu, nebo letadla co upalujou 350+ , jen v CarAutu jsem mel 3 obalky a nekolik vnitrnich dvojstran, takze fotit asi nejak jakstaks rozumne asi umim kdys odeme koupili fotky

dokonce i v dobach kdy se fotili jen na film udelal profi fotograf na zavodech za vejkend treba 80-100 filmu a pak se proste vybiralo to co se povedlo ;) Kuprikladu s Jirim Havlem ktery foti krajinky a fotival na stredoformat kde je kazeta na 8 fotek, tak kdys jsem snim jednou byl fotit v Krkonosich tak vpohode za den menil treba i 30-40 kazet, dnes v duchodu si foti na digital, jako jeden z mala Cechu si lital za komancu fotit Himalaje nebo Andy, ja u nej zacinal v krouzku foceni v 7 letech

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Taky planuju upgrade a premyslim jestli se nevydat cestou starsiho serveru (2-3 roky). Jen bouhuzel nemam znameho co se pohybuje v tehle oblasti aby mi neco sehnal. Nejvetsi sranda bude asi najit desku s plnohodnotnym PCIE slotem.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Proč serveru proboha? Nebo jinak, který server máte konkrétně namysli?

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?
+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jo takhle, Vy chcete učinit jen takový "hypster" experiment a v něčem utopit prachy (tady jste se asi inspiroval u autora tohoto "článku" :-)), tak to pak ano, já myslel že chcete normální stroj na nějakou racionální práci. Tak to pak ano, jděte do toho :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přidám "proč ne" do vlákna : výkonově je na tom sestava s 2x 5420 Xeony asi jako šestijádrový Phenom II nebo osmijádrový FX nebo odpovídající i3/i5/i7 , serverových desek s PCIe 16x je jak šafránu (proto ta úprava grafiky, osobně jsem raději upravoval slot probroušením zadní přepážky než ořezávál GK) ,workstationová se blbě shání a bude stát i po letech balík. Pokud se nevyužívá ECC (které ale zvládají sestavy s Phenomy a FX) a chipset, pak je jít do dual CPU sestavy, docela zajímavý způsob jak si zkompliovat život (velká fošna, hluk od originálnch chladičů, shánění nebo bastlení heatpipe, málo rozšířujících slotů, nebo přítomnost pro normálního smrtelníka nepoužitelných PCI-X, riser slotů, etc.) a roztočit elektroměr.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

A na co by ten server měl primárně sloužit? :-) Na hry? Na serverových Windows? Na RAMkách s max 1333MHz? Dva coolery aby byl v baráku větší kravál? .... pane kolego, já netvrdím že jako experiment to není zajímavé, ale zůstaňme nohama na zemi, píše se rok 2016 a možností jak zůstat alespoň částečně "moderní" je milion :-)

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Mam vodni chlazeni ktere se se soucasnym HW ponekud nudi :D Takze hluk je ten nejmensi problem.
Nerikam, ze planuju zrovna sestavu zminenou ve videu ale servery s novejsim HW uz se take pomalu vyhazuji.
BTW moje soucasna sestava je C2Q@3,2ghz, 8gb DDR2 1066, 1tb ssd, R9 290x. Zatim staci ale rikam si co po tom a idealne za par korun.

Rozhodne bych se nezlobil kdybych u popelnic nasel jednu s tehle hracek. https://youtu.be/xmvbpoDYhzg

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý video. Podle mě je těch procesorů ale málo. Chtělo by to nejmíň 4 a větší kus dřeva. Taky možná silnější vrták a větší kladivo. Nakonec bych to zespodu stříknul stříbřenkou.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý video. Podle mě je těch procesorů ale málo. Chtělo by to nejmíň 4 a větší kus dřeva. Taky možná silnější vrták a větší kladivo. Nakonec bych to zespodu stříknul stříbřenkou.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

hele bez do toho

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?
+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

no já chápu, že se na serveru zabývajícím se doslova "hlubokou tématikou IT" se můžou vyskytovat takovéhle blogové výplody, ale mělo by to být vyváženo i něčím co bude zajímat vaše obecenstvo.

Říkám - proč by sem neměla patřit tématika i těch nejlevnějších s odpuštěním "šunek", samozřejmě si i zde najdou svoje obecenstvo a věřím, že i ti co by něco takového ani ve snu mít nemohli nebo nechtěli, by k si z toho nemohli vytáhnout užitečnou informaci, ale tyhle bludy přesahují prostě všechno co bych si mohl představit v roce 2016 - vy v podstatě píšete o potřebách v roce maximálně 2010 ...

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

k clanku:
to HP je na pracu uplne v pohode. 500GB sata moze sluzit na data.
stale to nema ale priemerny odber ako moj 130€ Zotac. (10-11W peak 15W)

k diskutujucim.
Skuste porozmyslat preco asi logoutovi vyhovuje dany stroj.Ma 3 roky (ja mam 2 rocny)
potrebuje to na pracu, tak tam nebude strkat nieco co nevyuzije a co by bola zbytocna investicia. Ti co potrebujete najnovsie CPU a VGA si to predpokladam platite sami a pc si na seba musi zarobit a este uzivit aj rodinu ze?
Dalsou vecou je ze od Ivy Bridge sa v podstate vo vykone CPU nic nezmenilo, znizila sa trochu spotreba.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

A ten Zotac má výkon jako HP?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

ano.
hry nehravam a Celeron 1007U je stale dost vykonny
jedine tam nie je dedikovana vga, co ale nepotrebujem kedze na fotky mam workstation s Xeonom nVidia quadro.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dle testů je i5 2400 asi 4x rychlejší než Celeron 1007U, nechápu to srovnání :)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

v benchmarku pod windows.
v reali na linuxe medzi i5 a 1007U rozdiel nevidim

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to neznamená, že tam 4 násobný rozdíl není. Pokud to nevyužijete OK, ale pro srovnávání výkonu/potřeby to je úplně jiná kategorie.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Boze, to je zase vyplod, to prekonalo Jezka hned napoprvy. :-/ Ten smejckej SSD Patriot jen dokresluje, ty blaboly v clanku.
Mimochodem, na kancelar, video, email, hudbu uspesne pouzivam core i3-3220T s TDP 35W a starsim SSD Kingston X25-M 80GB, v podstate elektromer stoji na miste a uplne to staci. Samozrejme na praci mam Skylake.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

na "kancelar, video, email, hudbu" staci vpohode tablet nebo telefon pripojenej k TV/monitoru

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Ano, i sám velký Microsoft měl podobně pitomý nápad a vynalezl Continuum ... úplná paráda pracovat s tabletem nebo telefonem, kam se hrabe obyčejný kancelářský PC, který ve finále může vyjít levněji než ty předražené iPhony, Samsungy a jiné "vychytávky" :-D

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

klid on měl na mysli Surface Pro 4 v nějaké přijatelné konfiguraci ... třeba i5 + 256 ssd za 30k

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

ale prdlajs, tohle zvladne jakykoliv tablet co ma vystup na monitor/TV, zvladne BT klavesnici + mys, a procesor ktery neni na uplnem dne s vykonem ;)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

tomu se říká ironie ... ale nelam si s tím hlavu ..

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Surface je další zbytečný počin v portfoliu MS, ale i oni musejí z něčeho žít a dokud "budu mět hlupi penize" tak se jim to prostě bude dařit ;-)

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam tablet s procesorom Atom X5 Z8300 Quad-core 1.84GHz, 4GB RAM + Win10 a browser na tom solidne seka i bez reklam, full-hd video na jutube to na fullscreen prehravat nestiha, projekt vo visual studiu ktory na i7 skompilujem za 2 minuty mu trva 30 minut. Procesor je v jednojadrovych ulohach 7x pomalsi nez i7 a Windows je viditelne zasekany i ked tam mam SSD disk. Ale na mail a hudbu to staci no.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

to bude prave tim ze je to Atom, na vsech tabletech co mam s ARM tak me jede vse vpohode az do rozliska QHD, tedy vpohode i videa na youtube 1440p, na Atomu v Prestigiu me to taky nejede nad 720 ale tak to je lowend tablet co jsem vzal prave proto ze je to Atom kvuli testovani

jinak ke Shiledu mam normalne BT set klavesnice a mys + gamepad a kdys to pichnu k TV, tak to funguje jako normalni PC nebo konzole, decka na tom normalne pari gamesy a ja na tom dokud byl zadara dojel par her v GRIDu, klavesnice a mys jde pripojit k jakemukoliv android tabletu co ma BT, a pokud ma i vystup na monitor tak k nemu pak staci pripojit monitor/TV

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Nemůže to být vadnej BIOS? Já mám Bay Traila Z3740 v Transformeru a a ten browser mi jde v pohodě (aktuální Firefox, bez adblocku), podle mě je to na tu kancelařinu typu browser/Writer/XnView/Foxit Reader a tak dál CPU v pohodě. Dá se na tom třeba i softwarově přehrávat 10bitové AVC 1080p, (ale to už jede na turbo, takže se špatným chlazením by to asi nešlo). A při té spotřebě, co to má, mi přijdou OoO architektury Atomů dost slušné.

P.S.
Jinak pokud řešíte, že autor článku dělal blbost, když nechával ten starej PC žrát tolik elektřiny, tak musíte brát v potaz, že je fanoušek architektury PowerPC a tu nestvůru měl proto. Na svým blogu tuším psal, že sice skutečně už nechtěl tolik platit na účtech, ale hlavní motivací bylo, aby ten PowerMac denním používáním neničil a zachoval ho jako funkčního veterána.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono ten browser pouzitelny je, ale viditelne to seka oproti PC, hlavne v nativnom rozliseni tabletu tj. 2048x1536. Az prepnem na full hd tak to seka menej, i youtube uz stiha v 1080p v pohode. Az prepnem tablet do androidu 5.1, tak youtube tiez nestiha na 2048, ale browser ide viditelne sviznejsie nez vo Win10. Aj na klavesnici viem pisat 2x rychlejsie. Takze to bude asi tym nenazranym windowsom + vysokym rozlisenim.

Podla mna je tablet len nudzove riesenie na cesty. Az by si to dal niekomu do kanclu + externy monitor a klavesnicu tak ten nizky vykon dost pociti a produktivita prace pojde dole.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

GUI Windows by pomalé být správně nemělo - snad ani to rozlišení by moc rozdíl dělat nemělo (leda ještě jestli není problém s málo velkou RAM - jestli tam je jenom 1 GB a ještě třeba Chrome jako prohlížeč...). Že by nešla akcelerace zobrazení, to bych dneska na Windows fakt nečekal.

Podle mě pokud všechno funguje (tedy není třeba neakcelerovaná grafika), tak OS nemůže sám od sebe způsobit větší vytížení na žádném CPU, to se může stát až v aplikacích, nebo když se rozběhne nějaká těžká služba typu antivirus. Ani u těchhle Atomů.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

GUI nic nebrzdi a ramku to ma 4GB. Ale firefox vyzera byt pri scrollovani subjektivne rychlejsi pri nizsom rozliseni. Ale mozno to je i tym, ze obraz je pri nizsom rozliseni rozmazany a teda to sekanie tam nebije tak do oci.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Dělat kancelář na dotykovce, jo to je pohoda. Bohužel tyto blbé nápady se šíří. Zrovna tento týden jsem jeden takový "upgrade" viděl ve Spořitelně u infookýnka. Pohyb na účtu za minulý měsíc mi vyhledat nedokázal :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

moje sociální náhrada 12let starého PC je: i5 6500, 2x4GB RAM, MSI PC MATE, SSD Intel 535, bez grafiky za 13000 bez DPH. 15W v idle a mám pokoj na dalších 12let.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

pritom jsi mohl klidne mit i Xeona, rendernody si skladam posledni rok z Intel Xeon E3-1231v3, desku MSI H81M-E3, 16GB pameti, 120GB SSD od Kingstonu, chladic Freezer 7 Pro, kejsa Fractal Core 1100 a zdroj Corsair VS550, a cele to kostuje nove 14k s dani (u CZC) slo by snizit cenu na zdroji a pametech, a to je 4jadro s HT, tedy 8 vlaken, v soucasnosti pro me potreby nejlepsi pomer cena/vykon

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A je ten xeon k necemu? Neni to tak, ze tam treba neco nebezi? Kdyz jsem se dival na xenonovou alternativu i7-6700, tak to vyslo cirka stejne a nemelo to ani chladic, takze dalsi investice navic ....
Zkousel tu nekdy nekdo pouzit nejakeho hypervisora? Me by se treba libilo mit dvoje 10ky vedle sebe .... jedny na pokusy a druhe zive ... jako nejaka nahrada vmwaru, ale aby tam byl plny HW, GPU atd .... vim, ze neco takoveho microsoft sliboval, ale vubec nevim, jak to funguje, jak to rozjet atd ..... a jestli k tomu treba neni vhodnejsi ten xeon, ze by mel najakou technologii navic.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Xeony byly zajimavy v predchozich generacich. Slo to narvat do stejnych desek jako desktopovy varianty a bylo to o par stovek levnejsi. A lidi jako ja, ktery neprekonatelne serou veci, ktery nevyuzijou, si mohli koupit i variantu bez grafiky. Skylake Xeon uz je v tomhle mimo, protoze s obycejnym "desktopovym" chipsetem se nekamaradi. Takze pokud nahodou clovek usetri nejakej drobak na procesoru, musi to (a spis jeste vic) vrazit do spravny desky. Ale da se na to hledet i pozitivne, zjednodusi to vyber, protoze spravny desky jdou spocitat na prstech, narozdil od tech asi 200 modelu "normalnich", ktery se temer nelisi jedna od druhy. ;)

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

LOL, tak to by me ani ve snu nenapadlo! Co jsem nasel desku, tak ASUS E3 PRO GAMING V5 .... no, davaji k ni DOOM 4, a je jen o 800 drazsi nez tu, co jsem chtel. Ma ten C232 chipset nejakou vyhodu oproti Z170?
Furt ale nevim, jak je to s tema hypervisorama, jestli by slo udelat to, co jsem psal a jestli ma na to vliv ten xeon. Ma totiz navic Intel® vPro Technology a Trusted Execution Technology, co ja vim, jestli to ma nejaky vliv?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Divam se, ze nejvyssi u nas dostupny je E3-1275V5 s grafikou. Ale stale niz taktovany jak i7-6700k.
Ve specifikacich je 4k@60Hz, ale vsechny desky, co jsem videl umi jen 4k@30Hz. Taky bych chtel vedet, jak/jestli funguje prepinani grafik ... jak bude fungovat, kdyz budu mit monitor v desce, ale budu chtit vyuzit PCIe kartu a naopak, kdyz budu mit monitor v PCIe GPU, tak jestli na jednoduche veci zustane velka GPU vypla a pouzije se jen ta v CPU a GPU bude slouzit jen jako takovy mustek. Taky to bude hodne vyzirat PCIe, tak jestli treba ten xeon cipset nema vic linek do CPU (to DMI nebo jak se to nazyva) ...... uz me z toho zas zacina bolet hlava:o)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

ten Xeon vychazi levneji nez adejvatni i7, proc tedy brat drazsi CPU kdys me udela stejnou sluzbu

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

zapomeňte na Xenony pro multimedia.
chtěl jsem ho taky dřív, ale teď už né. Nastudoval jsem a zjistil jsem že Xenon je pro hrubý výkon... tzn. výpočetní úlohy typu excel, databáze, server. Pro multimedia je naprosto nevhodný protože má spoustu věcí "zamčených" nebo prostě neimplementovaných. Mezi tu spoustu věcí, když pominu nějaké instrukce, je chybějící dekódování filmů v h.264 h.265. Takže pro multimediální počítač bohužel íčka né xenony.
Další věcí je, koupíš si nějakou grafiku, pak chceš upgradovat, u Xenona musíš míť buď náhradní grafiku (která ti rozhodí ovladače-potažmo windows), a nebo musíš napřed koupit novou grafiku, vyměnit a poté se staré zbavit. U Íčka ten přechod není tak hroznej, přepneš se na integrovanou, odstraníš starou grafiku (kompletně) a zbavíš se jí, z ušetřench peněz klidně vydržíš týden-čtrnact dní než si vyhlídneš nějakej novej kousek. (a nebo v případě poruchy grafické karty, opět přepneš na integrovanou a zůstáváš dál funkční).
Dále Xenon je postavenej na to aby podával výkon na všech vláknech, když íčko je spíše postavené tak aby zvládlo i jednovláknové aplikace. (a občas se najdou hry kdy potřebuješ jedno vlákno, né že né) A ten rozdíl v cache obyč uživatel doma nepozná (když nebude provádět testy na fullload apod.)
Ano v minulé generaci byly xenony svou cenou zajímavé u aktuální generace bohužel ne.

Jinak samozřejmě, že na chlazení bude další investice ve formě chladící věže. Na nejmenovaném počítačovém dětském tuningovém serveru doporučují chladící věž "SilentiumPC Fera 3" nebo levnější "GELID Solutions Tranquillo Rev.3" okolo 700Kč, ale trošku jsem to víc prozkoumal a zjistil, že to jsou dětinčští idioti protože když si člověk připlatí stovku, může si koupit "ARCTIC Freezer Xtreme Rev.2" což je tak trošku jinej level chlazení.
ARCTIC Freezer Xtreme Rev.2
https://www.tsbohemia.cz/arctic-freezer-xtreme-rev-2_d85943.html

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

multimedia zvladaj Xeony uplne stejne, maj uplne stejne implementace multimedii, neb na Xeonech se stavej i stanice pro strih videa a hudby, kde jsi nasel nesmzl o schayejicim h264/h265? rozdilu mezi Xeonama a ickama je minimum a drtiva vetsina funkci je orezana na profi strane prave na ickach, tedy icka nemaji treba podpory pro certifikace dalsiho HW, treba pameti ECC, pokud nekde nekdo pise ze je to opacne, tak je idiot !

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Taky to tak vidim, proste xeon ma nejake "business" veci navic. Nema snad ani navic zadnou cache oproti i7. Jedine, co by se mozna vyuzilo by bylo vic PCIe linek, coz asi taky nema, protoze je to stejna patice (1151).
Ale jak tu uz psal kolega, dnes je xeon na hovno, protoze na to nejsou desky a desky, co zvladnou i7 i xeon, zas nemaji graficky vystup pro GPU na xeonu. A ty co maji, tak zas nemaji podporu pro i7 (kdyby se clovek rozmyslel). Kazdopadne vyber je mizerny a ten xeon stoji to, co i7 .... s tim rozdilem, ze xeon bezi na nizsich frekvencich, cili se patrne vubec nevyplati. Jedine snad nejake ty vpro kraviny a podpora ECC, ale tak to vsechno je v domacim PC k nicemu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

BTJ: Dík je to tak. V profesionálnch stanicích na střih videa se používají úplně jiné systémy a opět potřebují hrubý výkon výpočetních xenonů. Ale na doma pro běžného uživatele, kterej když už nehraje hry nebo nesurfuje a stříhá video na normální grafické kartě je lepší Íčko.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Placas nehorazne nezmysly. Viac studuj a menej sa vyjadruj k temam, o ktorych vies kulove.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Xenon je plyn a Xeon jsou procesory. Až na ten chladič pro výkonnější CPU to jsou takové legendy. Single core výkon je u srovnatelných procesorů i5/i7 vs Xeon shodný. O dekódování videa se stará grafická karta, navíc filmy v h.265 jsou opravdu rozšířené že?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

1) jak co se dekoduje v CPU. Znám problémy s DXVA a pokud si ze dvou procesorů mám vybrat a cena je srovnatelná, vyberu si ten kterej umí něco navíc.
2) h.265 možná ještě úplně rozšířeny nejsou, ale neboj během 12ti let příjdou a pak se každá dekódovací instrukce kterou bude ten PC umět bude hodit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1. Cili Xeon
2. to nepotrebuje ani komentar :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jakub P : zvláštní, já úvádím konkrétní důvody a ty na mě jen útočíš bez faktů. Rád se nechám přesvědčit v čem je Xeon tak super, ale zatím co jsem našel za věrohodné informace tak pro moje využítí na poli multimedií je pro mě nevhodný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som zatial od teba videl iba splasky nezmyslov, bez urazky. Nejaky relevantny link, ktory by potvrdil domienky o tom, ze xeonu chybaju multimedialne ficurky by bol?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Trošku plácáš, protože ty chybějící funkce XEONU nejsou funkce procesoru, ale funkce grafický karty k tomu procesoru připlácnutý. A počítat to na grafice jsi přeci nechtěl....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jako pozor ... v HEVC taham uz vse, co jde ... vubec nechapu, ze v tom jeste neni uplne vsechno! I na baytrail tabletu v pohode rozchodim HEVC a to nema HW akceleraci, takze vubec nechapu, ze jeste nekdo dela h.264 ..... ale spousta veci uz je nastesti v 265.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ne každý to přehrává na PC nebo tabletu. H.264 hodím na flashku a přehraje mi to přímo TV.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

a kvůli tvé televizi se nemá zavádět h.265, jo? :D :D :D omlouvám se ale v mládí jsem nejspíš málo hulil abych měl tak primitivní myšlení.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"a mám pokoj na dalších 12let."

Spíš dokud neodejde zdroj nebo SSDčko nebo prostor na SSDčku. ;)

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

nevím zdroj mám seasonic SII 420W a prej je dobrej.
na SSd sere pes, důležité udržovat stínovou kopii na plotnových discích a když se SSD pokaká,vyměníš a jedeš dál.
SSD je spotřební materiál, tak jako brzdové destičky na autě.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Az na to, ze kvalitne SSD (samsung 850 Pro, intel ssd 750..) ma nizsiu poruchovost ako ktorekolvek HDD. A zrovnavat to s brzdovymi dostickami chce opravdu velku davku odvahy ci humoru, vid zdejsi test stateho 40gb ssd, ktory redakcia ani nebola schopna v rozumnom case znicit..

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

z prvních testů starších SSD vyplynulo, že na poruchovost SSD disků má větší podíl jejich stáří než počet přepisů. Ten článek dokonce byl tady na diit.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Co samozrejme nekoresponduje s tvojim opat humornym argumentom porovnavajucim s brzdovymi dostickami, ze?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ale ano sedí, jakmile jsou brzdové destičky v tahu tak se koupí nové a jede se dál. Na SSD zatím nejde nahlížet na medium bezpečné pro data.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To ale nejde ani na ziadny platnovy disk, ak sa bavime o poruchovosti. Takze znovu - porovnanie uplne o nicom.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

A mas tam radic FDD na 5.25"?:o)
Na nenarocny pocitac bych doporucil nejake pentium N3700 integrovane na desce. Do male krabicky s SSD, spotreba do 5W:) Nebo celeron N3150, celkove s ramkou (8GB) do stareho case za 3k .... jsou to relativne nove braswelly, takze to leti jak cyp. Jeste nedavno jsem preferoval J1900, ale to uz je dnes passe:)
Posledni co jsem skladal bylo s G4400 (deska+cpu+8GB za 4k), to uz je samozrejme pekac. Zapomnel jsem zmerit spotrebu, ale pocitam, ze v idlu s SSD do 10W .... ale je to 55W regulerni dektopove pentium, takze kdyz bude treba, tak zabere jak buldozer (nemysleno jako analogie k AMD:o)))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj, naprosto mi uniká pointa toho článku. Ze začátku jsem si myslel, že budu přečtením spíše potěšen. Moje PC = MB Gigabyte GA-Z77-D3H, CPU Intel Pentium G2020 (Ivy Bridge), 8GB RAM (2x4GB) Kingston HyperX LoVo DDR3 1600 XMP, SSD Crucial m4 128 GB, zdroj Seasonic SS-350ET F3 350W, ...

"prakticky zadarmo dostala úplně nová deska pro LGA1155 // Ze zrušených poboček firmy se prodávaly staré HP Elite 7300 v provedení MicroTower. Všechny měly Core i5-2400, 8GB RAM" <= Asi bychom my běžní smrtelníci měli závidět privilegovaným, nebo co.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

jestli chceš tak ti pošlu moje stále funkční DDR2 400MHz :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Skvělé, jen to nemám do čeho dát. :-) Můj předchozí PC měl tuším DDR1 (Athlon XP 32-bit).

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Řešit spotřebu u desktopu nemá smysl. Desktop si stejně stavíte tak, aby byl výkon na ten či onen program (hru). Nejde jen vzít to nejlevnější a pak se divit, že mi např. FL Studio nestíhá. Něco jiného jsou noutbuky. Ty, coby přenosné počítače, jsou často závislé na baterii a rovněž jejich velikost a váha hrají významnou roli. Proto pozdravuji toho kritika Celeronů N, neboť to jsou právě velmi vhodní kandidáti na supernízkou spotřebu, nikoliv však výkon pro speciální desktopové programy typu FL Studio.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz ti jede nonstop, tak je hodne poznat spotreba 300 vs. 50W. Zvlast kdyz ten novejsi ma 5x vetsi vykon...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

jj souhlas, nebo ho máš puštěné kvůli stahování...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak tam už bych i klidně řešil 50W vs. 5-10W. ;)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Taky uz jsem uvazoval o tom, ze 8TB disky narvu do neceho s integrovanym CPU, co pobezi nekde v krabici od bot za skrini .... pobezi mi tam ruzne torrenty a tak a v klasickem PC budu mit jen nejake SSDcko ....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

synology s torrent klientom :-)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

pssst! neříkejte t0r€nty nahlas, uslyší vás NSA, CIA a nebo Babiš a budete mít problém.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Mě to Ježkovo počínání připomíná spíše eco-hipster styl, podobně jako v architektuře, kde existuje několik architektů, kteří staví domy zásadně z odpadu. Jde prostě o to být za každou cenu jiný od mainstreamu a zajímavý, tedy jde o jistý druh pozérství. Být na místě autora článku a mít potřeby jako on, koupil bych nové buď all in one nebo nějakého prcka brix atd. Kvůli spotřebě, úspoře místa, abych neměl ošklivou bednu a nové proto, abych měl záruku. Ale to bych byl asi nezajímavý a obyčejný = špatný

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nebo prostě každý máme jiné priority?

Jinak z odpadu se staví od nepaměti. Nepřidává se struska do nějakých stavebních materiálů? Lidstvo se vždycky snažilo šetřit, z dobrých důvodů...

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Přidává - viz D1 u Ostravy :-)

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Nic proti tomu pokud se to dělá s tímto záměrem. Pochybuju ale o tom, že to v tomto případě hrálo jakoukoliv roli

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

clanek (jestli se to da tak vubec nazvat - vypada to jako facebookovej post) ucel splnil - mnoho ctenaru otevrelo diskuzi, neco pripsalo, diskuze se rozrostla, to prilakalo dalsi ctenare, kteri si pripadne napsali taky svoje (vcetne tohoto postu:-)...
... ono vubec v posledni dobe ma clovek pocit, ze na diitu je to hlavni - a nemyslim jen blogove clanky pana Jezka, ktere jsou casto uz koncipovany, aby vzbudily kontroverzi (skola ala Zeman - nemyslim ted obsah, ale styl: rekni cokoliv, jakkoliv mimo/absurdniho/extremniho - jen kdyz se kolem toho zvedne vlna reakci) a pak se po roce klepe po ramenou, ze ty clanky, kteri ctenari napadli jako nej****, maji vlastne nejvetsi ctenost, tak o co jde, ze...
a nevim jestli je to pocasim,ale mam dojem ze i noX najel na metodu: publikuj kazdej den aspon jeden clanek, pod kterym bude flamewar - clanky o o grafikach , kde neni zadna relevantni infomace, jen neco typu: "jeden server psal, ze...ale je to blbost a ja vam reknu, proc si to myslim", nam nejak zacinaji narustat...
...takze na diitu to vypada jakoby byly jen blogy, rumors o grafikach amd/nvidia (mene casto vystridane povidkami o intel/amd cpu), semtam neco o fotacich, sem tam neco o cenzure (ale spis jen bulvarne a clovek ma dojem, ze jen proto "aby nerekli, ze jsme o tom nenapsali vubec nic"), samozrejme kdyz je sezona, tak par senzacechtivych clanku o applu a tim jsme skoncili...
opravdu deep in IT...
proste takovej idnes na tema IT (ne ze by na tom ostatni ceske servery na tom byly nejak lepe)

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jo... chce to do redakce ještě nějakýho extrapozéra, co si zásadně kupuje nejdražší novinky na trhu (aby je za 2měsíce házel do kontejneru a kupoval si nové) a čtenářům by ve svých textech vysvětloval, jaké jsou to socky, když nedělají totéž.

A ještě by jednou měsíčně mohl vyjít kombotext tohoto autora třeba s Ježkem, kde by si pánové vysvětlovali své postoje. Lídlovej Paulus vs. Ihnačák hadr ! Jaká čtenost ! Jaký proklik ! Jaká to kilometrová diskuze :))))))))) a těch reklam ! Mělo by to jediné negativum - Ježek by měl najednou tolik peněz, že by si mohl koupit i normální počítač. Tak mu v našem zájmu přejme, ať se to nestane :))))

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

inak keby niekto mal samotnu case z Power G5 beriem :D
https://www.youtube.com/watch?v=fl0e6PF5y5g

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?
+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

další článek s nulovou informační hodnotou, jenom vytahování nějakého pseudo-pisálka, který má potřebu sdělit světu, jak hezký pracovní benefit má
(levné nakoupení "starého" firemního PC je tzv. pracovní benefit)

já zase mám od firmy, v které dělám, Octaviu RS v plné výbavě za směšné peníze a přesto nepíšu trapné články o levné koupi na různé auto servery, abych si zlepšil ego. Je to prostě trapné.

Blahopřeji, kvalita článků na DIIT jde vskutku do hnoje...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Z DIIT sa aj vďaka Ježkovi stala žumpa.

+1
-25
-1
Je komentář přínosný?

Tak tu čítam niektoré komentáre a zdá sa že tu sú skoro všetci velký borci.Ale nejde oto vysoliť majlant za uber PC alebo kupovať čo dva roky priemer.Ale skôr oto stvoriť "BioShock-PC".Trúfa si napríklad nekdo z štyroch starých základných dosiek vytvoriť jednu výkonnejšiu než je priemer momentálne na trhu a aby fungovala?Existujú taký borci čo použijú flexu,pájku a upletú z hovna bič?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Troufneš si vzít svářečku a z vraků čtyř různých aut poskládat jedno funkční, nadprůměrně výkonné ? ;))

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Udelat z beznych zakladnich desek nejakou serverovou podporujici 4 CPU bude sice narocne, ale porad jednodussi nez postavit ze 4 aut zavodni sestnactivalec nebo super terenni jeep s nezavislym pohonem kazdeho kola.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

uka jak uděláš ze 4 maiboardů 4CPU záležitost a věnuju ti tři luxusní kousky a zadarmo přidám GeForce 256

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

U motoru auta je to možné fpohode podľa vzoru Paula Pantoneho nepoužiť exotermiku ale endotermiku tj. niečo ako rozklad paliva na molekulárnej úrovni teda "transmutáciu paliva" ešte pred vstupom do válca motora,čo znamená nie účinnosť cca 30-35% dnes ale až 75-85% za použitia jednoduchého zariadenia ktoré dokáže spatlať šikovný kutil doma v garáži.Bohužiaľ doktrína ekonomicko-politická a záujmy nadnárodných koncernov je zásadne proti.
Pokus: https://youtu.be/vVnM8z1nX4k

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

ale clanok ucel splnil 124 komentarov pod nim :D

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt o tom je to taky :)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že rubrika "Blog" snese všechno.
Pravda je taková , že pojetí "ekolikvidace" a vyřazování majetku z velkých firem , kdy prostě musí být vyřazen jen tím jediným správným způsobem a napojenost překupníků i " taky sběrných dvorů" na celý "oeko" humbuk je k smíchu zaintersovaným už delší dobu .
Sám mám dva roky starý monitor , který někdo už ekologicky zlikvidoval . O tunách Nehalemů dovážených z Německa a Francie na pulty našich refurbished překupníků ani nemluvě .
Pravda pro smrtelníky se nasadí cena kolem dvojnásobku podnikatelského minima ( 3000Kč + ) se ziskem 50 -100% a jde se na mailing a .... on se někdo diví , že to vlastně není vůbec špatný business ? V době kdy dostanete do schránky stejně profesionálně vypadající reklamu od CZC , Alzy či zavedených překupníků , kteří hlásají velké slevy ?
On v podstatě ten vyřazený šrot má i dnes mnohdy stále vyšší výkon než nejnovější , nejplacatější a nejohýbatelnější HW , který vám s velkou pompou nutí obchodníci . Ostatně pokud si člověk uvědomí jak to asi je se samotnou životností , tak rázem zjistí , že nové G Pentium má na šedém trhu vyvynutější protivníky s cenovkou proklatě nízko .
Prostě dnes jsme svědky toho , že absence skutečného pokroku dokáže kanibalizovat prodej nových sestav i sama o sobě . Tak trochu parafráze k cikánům v Mercedesech a Audi ... no co jezdí , nestarám se a jezdím na plný hrnky - až dojede střelím jako luxusní zboží v kůži na Bazoši a od Ferka beru další káru na půl roku ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

-------------------------- -------------------------- --------------------------
Preboha ziveho to tu tvrdim uz roky. Realna cena elektroniky sa za posl. 1/4 storocia znizila 20-nasobne. Konzum, konzum, konzum. Opravovat nejaky 11 rocny chrap je neskutocne zbytocne a neskutocna strata casu. Vypocitajte si kolko tym usetrite, kolko hodin stravite repasovanim a celkovo robotou okolo a kolko zarobite za hodinu a ci sa to oplati.

Davno su prec casy z 90. rokov, ked novy CRT TV stal 4-mesacny plat a nova priemerna PC bedna stala 6-mesacny plat s tym, ze za 5 rokov to clovek mohol DOSLOVA a DOPISMENA hodit do srotu, lebo na trhu boli 30x vykonensjie CPU/GPU a 10x vacsie disky (1997-2002). Nechapem jak sme mohli prezit tuto bodu, ked sli cele vyplaty na debilny PC equipment.

Dnes ma clovek novu PC bednu za 2-tyzdnovy plat s tym, ze najblizsich 5 rokov mu bude vykon stacit a pocas prvych 3 rokov sa bude divit, ze preboha sak na trhu neni nic radikalne lespie jak to co som kupil pred 3 rokmi.
-------------------------- -------------------------- --------------------------

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Otázka na autora článku. To máte opravdu takhle prasácky sestavený počítač, který je na fotografii v článku?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To je oficiální produktová fotka HP Elite 7300 MT pro e-shopy a vskutku - zhruba takhle ten počítač vypadá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

podobne vyzera vnutro aj v Delloch
Pre lepsie ulozenie je nutne dat predlzovacku na napajanie a aj ine kable na SATA (logika vyrobcu: disk vlavo a SATA konektor na doske vpravo v strede) a tak.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Já upgradoval zhruba stejným způsobem. Z 250W hrůzy, ze které už nešel ani poslat e-mail, jsem za bratru 3kkčs vyrobil 45W menší hrůzu, na které už 3 roky funguju. Ono totiž poslat do p-dele tu technologii, co měla tuším v názvu něco jako "víc wattů, víc gigahertzů" a nahradit to čímkoliv počínaje Sandy-bridgem, znamená v prvé řadě šetřit na spotřebě a asi tak o řád zrychlit.
Takže pro mne článek dobrý a nenechejte se otrávit těma buranama, co jim dá maminka každé dva roky v rámci kapesného na nový herní počítač nebo konzoli ...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Fascinuje me ten downgrade ze Slackware na Windows 10. Chapu, ze jsou lidi kterym vyhovuje Windows 10, chapu, ze jsou lidi kterym vyhovuje Slackware, ale osobne mezi tim vidim alespon 7 schodu (Gentoo, Arch, Debian, Ubuntu/RedHat, Android, XP, Win 7) a nektere jsou jeste zatracene vysoke. Preskocit to cele v jednom kroku ... neuveritelne.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"elektroměr si užívá dosud neznámého relaxačního tempa rotace" To zní moc hezky. Asi je v odborech.
Má někdo praxi s pájením desky trafopájkou?
Přítelka mi asi vyhodila dvě odporové pájky a potřebuji přiletovat tři kondenzátory blízko patice.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.