Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Sockabuntu anebo raději ne?

K tomu Firefoxu, poslední měsíce zkouším Palemoon a zatím spokojenost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nakonec jsem taky zkusil Palemoon jako náhradu za věčně stávkující a zamrzající pracovní IE9 (20 tabů a ... prý nedostatek paměti , přitom nejsme ani v polovině fyzicky dostupné ) a ono to kupodivu funguje .

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Palemoon je zaklad.

Stejne taby jako Firefox, ale zere asi tak polovinu pameti co Firefox.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na Linuxu to asi poběží lépe, ale na Win to je hodně pomalé. Zhruba o 1-2 sekundy horší než Edge.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

EDGE už v asi beží skôr než ho spustíš, lebo je súčasť systemu

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsem ze zvědavosti zkusil i Avant Browser a Chrome. Oba běžely také lépe. Avant si však nárokoval menší paměť.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela mne mrzí , že každý kdo chce ještě dnes používat smysluplně starý HW je obratem označen za socku .
Přitom důvodů proč člověk zůstává třeba u starých dobrých Thinkpadů by se našlo povícero . Navíc dnes je takový HW už opravdu levný a stále v ergonomii dává na pudel nesmyslným placatým tabletům s nesmyslným Atomem a ještě víc sockovatějším úložištěm než mají tyhle letité držáky .

Nevidím moc důvodů , proč si samotný Linux instalovat na HW , který zvládá dnešní Windows (osobně jedu stále v dualbootu ) . Právě na starší a šrotové stroje byl kdysi linux lepší ... Vzpomínám na ARCH cosi (Arch linux vypadá moc nově) , prostředí podobné 95 , ale ono to jelo i na 486 a při minimálních nárocích .
Snaha protlačit linux do mainstreamu tím , že bude bobtnat a obsahovat čím dál náročnější GUI a poslední trendy není zrovna tím , co jsem od linuxu očekával . Jako alternativní OS selhává linux dlouhodobě , kompatibilita s windows API není , portace zůstává mizerná ....

Prostě opravdu by stačilo , kdyby se sem tam objevila distribuce , která by nespoléhala už jen na command linku , ale zároveň nabídla totálně nenáročné oldschool prostředí a obsahovala programy co se zvládnou poprat s dnešním webem za minimalistických nároků - v podstatě takový chromebook i na pentia ....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Xspy : Nebylo to Arachne?
Já ho používal, bylo to super... Z wikipedie: Byl to grafický webový prohlížeč, poštovní klient a dialer. Je určen pro běh v prostředí DOSových operačních systémů, ale existují i rané verze pro Linux.

Viz wikipedia:
https://cs.wikipedia.org/wiki/Arachne

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono jde o Intely na socketu 478 a ruzne Athlony 64 a podobne.

Tohle spousta lidi pouziva s vymluvou, ze nemaji na lepsi, pricemz 4-5 let stare pocitace se z firem hrnou do bazaru/sbernych dvoru/skladek jen proto, ze jsou odepsane z ucetnictvi a skoncila jim predem dana zivotnost.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Len sa k nim dostať

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

je smutne ked taka firma ma povinnost sa toho bezpecne a ekologicky zbavit. tj zosrotovat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz socka dojde na sberny dvur a donese si odtamtud fungujici pocitac s I7 (pravda socket 1155, ale I7 to je) je porad sockou, kdyz pocitac ziskala zdarma?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Svým způsobm ano, protože si na to nevydělala svou prací.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže stačí si ho odvézt vozem, na který jste si vydělal vlastní prací? Nebo na místě nechat vlastní prací vydělanou symbolickou korunu? ;) Nebo vadí, že je cena pod nějakým cenovým limitem, který podle nepsaného pravidla definuje "socku"?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pokud by uvedenou komponentu koupil za cenu obvyklou v čase a místě tak socka není, protože zachoval zákon trhu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Když někdo něco funkčního něco vyhodí někdo do šrotu, tak je cena 0 (kupříkladu) a šmelc to za stejnou cenu může postrádat a i když si přirazí něco drobného, aby netratitl tak nějaké "obvyklé ceny" v tomto vztahu dělají co? Neobvyklé ceny tedy do zákonů trhu nepatří?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže socka je i ten co získá počítač na sběrném dvoře, nebo od kohokoliv, kdekoliv zdarma a pak jej prodá, je ten člověk sockou?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle Vaší teorie je tedy každý zaměstnavatel/podnikatel socka, pokud svých výdělků nedosahuje vlastní prací, ale zaměstnáváním druhých

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

v životě jsi nepodnikal tak mlč. Kdybys byl podnikatel tak bys toto nikdy nevypustil z pusy ani klávesnice.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

V tom případě byste se měl za svůj výrok omluvit

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Prosím tě, proč máš neutuchající drzost mi pořád odepisovat? Je evidentní, že se v dané problematice nepohybuješ.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ako vidieť - komunisti nikdy nevyhynú ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prosim o adresu sberneho dvora kde najdu komp s i7kou (byt 1155) :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

O sběrném dvoře nevím, ale jako technikovi a adminovi mi už tu a tam začínají zbývat i3/i5/i7 z prvních generací. Zatím se jich vždy rád ujal někdo z kamarádů ... jsou tedy socky?

O Core2 Duo už ani nemluvím, ty už nikdo nechce dávno (přitom takové 3GHz dvoujádro Core2 s 6GiB RAM stačí na kde co).

A vůbec. Co to vlastně je socka?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Socka" je jen hanlivé označení druhých od elitářsky smýšlejícího člověka. Prakticky to bývají například lidé s podprůměrnými příjmy třeba 15 tisíc, který takto označuje člověka s příjmem 13 tisíc. Ve skutečnosti je elitářství pouze skrytá nespokojenost se svým vlastním stavem a hledání zástupných důvodu k tomu, abych druhým mohl ukázat, že jsem lepší takovým způsobem, že zdůrazním v čem jsou oni horší. Elitářsky smýšlející člověk s příjmem 40 tisíc, pak vidí jako "socky" oba dva (toho se 13 i 15) a ten se 100 tisíci všechny tři. Pan Ježek však termín vyprázdnil od svého původního významu, což je dnes móda (postmoderní simulacrum). Aby toho nebylo málo, označil tak sebe. Nenechte se ale zmást, pan Ježek je také elitářsky smýšlející, což nám dokazuje v mnohých svých blogových článcích. Tím že sebe označuje za "socku" ve skutečnosti nám chce ukázat, že je lepší v mnohém než my ostatní - tím že používá open source, tím že se chová "ekologicky", nekupuje zbytečně výkonný hardware, tím že je nemainstreamový atd. Ve skutečnosti se nám jen snaží říct, že je lepší než my. Zbohatlík vám to ukazuje svými penězmi, intelektuál svými kecy, nadaný svým talentem a pan Ježek svým open sourcem a způsobem života. Vyrovnaný, neelitářsky smýšlející člověk nemá potřebu tohle dělat. Uvědomuje si svou bezvýznamnost v tomto světě a nepovyšuje se ani nad ty s nižšími příjmy, ani nad ty méně inteligentnější. Naopak s nimi jen tiše soucítí

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

přečetl jsem jen několik první vět, víc se mi nechtělo, odpovím vám tedy heslem, kterým se řídím, a každej kdo chce v životě něčeho dosáhnout by si to měl napsat nad postel, aby když se každé ráno vzbudí ho to trko do hlavy:
" PROBLÉM NENÍ VE VÝDAJÍCH, ALE V PŘÍJMECH! "

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To máte tedy dost mizerné krédo. Zní to jako heslo z nějaké paperbackové knížky "Jak se stát úspěšným a bohatým". Problém není v příjmech ale i ve výdajích. To vám potvrdí každý zbankrotovaný multimilionář.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

To vám jen strana a systém naočkoval. Chcete jít cestou snižování výdajů, prosím... kupte si soláry, tepelná čerpadla a platťe za plyn 200,-Kč měsíčně a za elektriku taky 200,-Kč měsíčně, domníváte se že to nějak razantně změní vaší finanční situaci? Koupíte si třeba za to tři lamborgini? Váš názor je tupý, hloupý a infantilní, protože o skutečném životě z ruky do huby nic nevíte.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Hm?
Já jsem tedy se svou finanční situací nadmíru spokojen, ale u vás to asi bude horší.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mamamia. Tak je úspěšnej podnikatel, nebo žije z ruky do huby? Nějak se v tom začínám neorientovat... :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neodpovídejte prosím na příspěvek, který jste si ani nepřečetl. Vaše odpověď totiž vůbec nedává smysl, respektive není vůbec reakcí na to co jsem psal. Očividně jste však tak velký egoista, abyste se domníval, jakou že mi to neprokazujete službu, když jste mi vyřkl své životní "moudro" o které jsem vůbec nestál, radami od Vás se tak budu řídit :-). Stačilo, už na Vás nikdy nebudu reagovat. Btw fotob to vystihl přesně, mě to kromě té paperback knihy přijde spíše jako z instruktáže podomních prodejců. Přeju hodně štěstí

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je to voná demokratická diskuze a mohu odpovídat na co chci a způsobem jakým chci. Vaším oblíbeným krédem je jen: "EXISTUJÍ POUZE DVA NÁZORY: TEN MŮJ A TEN ŠPATNÝ!" Problém je v tom že i já tak trochu uznávám toto krédo, jenže si za svým názorem stojím, protože jej mám získaný ze zkušeností. U Vás to jsou jen a pouze domněky.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Vy jediný jste zkušený a my ostatní jsme cucáci bez zkušeností. Hlavně že mě znáte, víte jak jsem starý a co jsem si v životě zkusil. K tomu už není opravdu co dodat. Je mi Vás líto

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"EXISTUJÍ POUZE DVA NÁZORY: TEN MŮJ A TEN ŠPATNÝ!" - v kontexte celeho vlakna som pri tejto vete vybuchol od smiechu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jé to je krásný post. Tak krásný, že jsem si našel i to krásný slovo "simulacrum" ve slovníku. Děkuji za něj :) To psaní o Davidovi taky tak nějak podvědomě cítím, ačkoli si nemyslím, že to dělá cíleně. (Je-li to jinak, omlouvám se ti Davide, vůbec tě neznám) Spíš se to kolem něj vytváří tak nějak samo a tomuto plátku to prospívá. A teď k socce. Myslím si, že socka a příjem jsou mylně korelovány. Socka může mít klidně i nadprůměrný příjem. V tom to není. Socka či sockoidní chování je způsob bytí. Sockoidní chování pak nelze jednoznačně vyložit tak, že vzniká pouze tak a ne onak. K sockoidním projevům, dle mého názoru, člověka mohou dohánět různé důvody. Strach z budoucnosti, naučené vzory rodičů, jiné, divné hodnoty a tak. Znám člověka, co žil jako socka, ale pak obnovil rodinnou hrobku za 500.000... Socka je šupák, nuzák, spořílek, člověk, co se v tom může, ale nemusí vyžívat. Problematiku socky by bylo vhodné rozebrat ve speciálním článku. Není to tak jednoduché a lákavý, jednoduchý názor je mylný. Sockovství ovšem může být i životní postoj, krédo, kterým se jedinec rád odliší od stáda a tuto odlišnost pak vystaví v podiv. Tím souhlasím s několika názory v tvém příspěvku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se ti někde valí takové socko části rád tě jich i za drobnou úplatu zbavím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

socka je ten, kto vybera papier z kontajnerov, kto zere parky s kecupom ako hlavne jedlo dna, kto si neumyva zuby lebo nema na pastu, kto chodi autobusom, lebo nema na auto. socka je ten co cely den opravuje bateriu nez dat 5kilo instalaterovi za hodinu prace.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já dokonce do práce chodím pěšky. Čéče, a z práce vlastně taky! To jsem tedy nejspíš undersocka :-))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pretoze ho ma zo zberneho dvora.
No za predpokladu, ze ma doma sucasne ajfon, potom uz je to schizofrenia alebo nejaka ina choroba :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je opravdu 300 za oem win7 tak strašně moc?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Win7 nejsou pro sockoidní počítač tou nejlepší volbou. Bez 2GB RAM je nemá smysl zkoušet.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

kde maji licenci za 300? hned beru

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ebay Win 7 Pro OEM, i levněji, akorát může být problém s jazykovýma mutacema. Takže pro někoho kdo musí mít OS česky to asi není, i když je možné bez problémů upgradovat na české Win10.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tak to uz si rovnou muzu koupit oem licenci z druhe ruky

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A proč ne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Do firmy jsem si koupi krabicovku z druhé ruky ať mi ČOI a OSA nic nemůže a zatím to už cca 2 roky funguje. Nevím jestli sem mohu dát odkaz, je to neplacená reklama a nechci dostat ban.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Krabicovka z druhé ruky je naprosto OK i pro firmu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co se tyka distribuce, tak kdyz to ty lidi bavi .... Horsi je, ze se najdou jedinci, kteri to chteji pouzivat a kdyz neco nefunguje, jakoze casto ne, protoze tam autor takove distribuce neco zvrzal, tak pak oznacuji problem za chybu linuxu, pritom je to jen jejich vlastni debilita, ze pouzivaji exoticke distro.
Pritom vetsina dister je opravdu jen o vymene grafickeho prostredi a Xfce, LXDE, Cinnamon, ... nainstalujete do Ubuntu jednim prikazem sami.
Takze smysl maji jen distra, ktera neco prinasi jako treba fork Ubuntu, kterym je Linux Mint, kde vyvojari zaroven vytvareji Cinnamon a jeho nastroje.
Smysl maji i distribuce jako me v posledni dobe oblibene Manjaro, ktere vzeslo z Arch linuxu, priblizuje tohle hardcore distro beznym uzivatelum a prinasi vlastni prvky do systemu.
---
Co se tyka socka PC, tak to je naprosty nesmysl, ktery tu Jezek a mnozi jini furt prosazuji. Ono je samozrejme hezke, ze kdyz vam Windows 7 startuji pul hodiny, ze proste nahodite linux, pridate fluxbox a pohyb v operacnim systemu jde jak po masle. Jenze sockaPC je pocitacem na "internet" a web s html 5 a nakonec tuplovane s flashem je na vykon docela hodne narocny, takze muzete pridat rychlost prohlizeni webu nejakym light prohlizecem, ale ono to bude stejne furt pomale, protoze web se proste zprasil do stavu, kdy zere vykon pocitacu pomalu jak hry. :-/

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Až na ten Arch souhlas. Za hardcore považuji až gentoo.

Stejně si myslím, že pokud člověk obětuje pár dní na kompilaci, tak je gentoo na socka kompy ideální řešení. Samozřejmě připojení k netu nutnost.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Gentoo a hardcore?

No já nevím. Asi jsem ovlivněn posledními deseti lety používání Gentoo. Ale připadá mi, že se Gentoo instaluje a spravuje velmi snadno (při dodržení pár pravidel), pouze to bývá velmi zdlouhavé a náročné na výpočetní výkon (na rychlé i7 řádově hodiny kompilací ... celá instalace úplně od začátku i na den/dva pokud uživatel ví, co dělá, protože spousta ručního dolaďování, jako vždy a s čímkoli, ale od začátku se instaluje málokdy, většinou vezmu už existující instalaci - šablonu - a jen lehce přizpůsobím a aktualizuji).

Odměnou za úsilí je pak velká svoboda v tom, co se nainstaluje (USE flagy!). Oproti binárním distrům se dá z Gentoo vyházet spousta balastu, nebo i naopak. Neznám přizpůsobitelnější distro.

A v neposlední řadě ... lze se vyhnout systemd! (resp. minimalizovat stopy po systemd).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pouzivam gentoo cca 10-15 rokov a preto som fakt husty. Predtym Slackware, to som bol este hustejsi :)
Ale teraz vazne, Gentoo je fajn, pokial sa nerozhodnes, ze ides robit kompletne upgrady system/world po 2 rokoch neupdatovania (su servery, kde to netreba, resp. nie je ziaduce robit casto).
Hlavne v case burliveho rozvoja udev/openrc/systemd/kernelovin a brutal zavislostiach medzi niektorymi.
Potom pride ta prava zabava z clovek uz musi vediet, co a preco robi. No odmena je sladka :)
Instalacia noveho Gentoo nie je az taka zabava, to je easy. I tak je najlepsie ju robit dump/restore/cp z instalacneho a udrziavaneho master disku :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, párkrát jsem si v minulosti taky naběhl. Ale každé distro má své záludnosti. Absolutně nejlepší pro úplně všechny situace není nikdy nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, Gentoo. Podle mě nejlepší distro, když má člověk čas na to si to vyladit a nastavit do posledního šroubečku. Pak je to super věc.

Já, coby lazy updater (na serverech to ani jinak moc nešlo, těch věcí se tam jistý čas měnilo docela dost a dost bruálně) jej ale hodil přes palubu, protože rodina/děti/práce mi bere už tolik času, že nemám čas ladit. Spokojil jsem se s průměrně funkčním Debianem, ačkoli APT a vůbec dřevní layout a funkcionalita /etc mi připadne jako krok do minulosti.

Ale server je za večer hotový a víceméně to funguje. :-)

edit: Nicméně musím zdůraznit, že Gentoo mě o linuxu naučilo daleko nejvíc, dodnes z toho těžím a dokumentaci považuju za nejdokonalejší ze všech dister (ona je víceméně použitelná univerzálně). První vlastní build jádra jsem ovšem realizoval ještě na FBSD někdy v roce 2000 :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Moj prvy build je cca 1996/7 kernel pre Slackware. To je tak davno, ze to uz ani pravda nie je.
Tie debianoidne systemu su celkom vhodne do virtualizovanych prostredi. Len ten kernel treba upravit , resp. modifikovat niektore sysctl nastavenia, aby to tam chodilo optimalne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

poprosim kokretne priklady. co to znamena poladit, a ake to ma kokretne prinosy. pretoze tie vase recicky "vyladit si to do posledneho sroubecku" su abstraktne ze nic nevypovedaju

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jj, z kontextu příspěvku na který jsem reagoval, se jedná o hardcore. Widle uživatel, který si chce poprvé vyzkoušet nějaké to distro a chce být stále stejně pohodlný, je instalace z handbooku poněkud zdlouhavá.
Ano vzpomínám na gentoo se slzou v oku(2005-2007), ale co jsem se zapojil do pracovního procesu a mám rodinu tak nemám právě ten počáteční čas si vše nakompilovat a vyladit.
Nicméně, pro ty co chcou pochopit jak distro a kernel fungují je gentoo+handbook instalace ideální volba.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pre beznych uzivatelov, co chcu skusat, je niektory *buntu idealny kompromis.
Pre profi/adminov z ineho ako *nix sveta, co chcu skusat a nieco pochopit, zase Centos alebo Debian. Alebo ked sa nudia, tak FreeBSD.
Hardcoristi samozrejme potom len src based distribucie, ako forma sebabicovania :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"protoze web se proste zprasil do stavu, kdy zere vykon "

Asi tak. Jen bych dodal ze neexistuji "light" prohlizece, ktere by soucasne byli plne funkcni :\ jednoduse proto, ze HTML a vsechny veci kolem narostli do obrovskeho bazmeku..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Na webu neni narocny html(5) ale ty tuny javascriptu co jsou nabaleny na funkcionalitu tak jednoduchou ze by sla vytvorit bez nej. Kazdej "hnup" pouziva kdejakej CMS, do nej kvadrilion pluginu, js knihoven atd. + samozrejme ten flash. Kokotiny jako listy o cookies, detekce blokovani adblocků, listy vnucujici super bezva nepotrebnou aplikaci pro blbnofoun jsou v drtive vetsine taky vytvoreny v js.
Pak se nikdo nemuze divit ze web je cim dal linejsi nez kdy drive na cim dal vykonejsim HW.
Bohuzel lenost a blbost SW vyvojaru pro Windows platformu se jako rakovina presunula i na "webove vyvojare".
Mnoho webu ani bez povoleneho js nedokaze vubec fungovat, zobrazit zakladni obsah a poskytovat zakladni funkcionalitu, to je vazne k smichu.
A kdyz si pak clovek zobrazi kod nejakeho (i jednoducheho) webu, nestaci se divit co tam je za zverstva (nedejboze kdyz se vyda i hloubeji ...).
Dobre napsana webova stranka bude bez problemu fungovat i na starem pomalem HW, samozrejme vyjma video/streamovany obsah.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Urcite s tebou souhlasim, ale ona posledni veta "Dobre napsana stranka ...", to je nejaky oxymoron ne? ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je uzasne az kolko krat tam spominal socka. Sa v tom nejako vyzival tusim. Mam taky dojem. Namiesto kultivovaneho, coz sa verejnym medii tyka sa tak ma jednat, nepouzil napriklad rodina alebo osoba s nizkymi prijmami ale slovo ktore dehonestuje tuto skupinu ludi (tak trocha vulgarnejsie oznacenie urcitej skupiny) a tym je socka. Verejne medium nema take slova pouzivat. A za dalsie tento clanok povazujem aj tak za odpad precital som si to lebo kamarat mi poslal link ze aha aky je to PIP.

V dnesnej dobe kupite PC z par supov. Napriklad notebook co mam ja asus k55vj (akurat upgradnuty z 4GB na 8GB RAM s i5 3th generacie a SSD 128GB diskom) vykon bohte staci aj na w7, w10, kazdy jeden linux (kubuntu zo zasady nepouzivam to mozem rovno windows oboje su to prezrate OS) a taky novy notebook od niekoho kupis kludne za 250 eur. Ked ideme do PC kde komponenty su lacnejsie a k tomu od niekoho tak si to kludne moze aj z nizkymi prijmami pohode dovolit solidny PC s intel procakom. Uz nie sme v dobe kedy za 2 roky bol neporovnatelny rozdiel vykonu. Dnes sa zameriava na efektivitu spotreby a vykonu. Preto aj starsie PC su normalne pouzitelne. Takze clanok bez vypovednej hodnoty. U mna je Lubuntu, Ubuntu Mate a Mint s Mate a ked windows tak 7.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Obavam se ze jezecek si ten "sockovaty" prilepek ktery si od ctenaru vyslouzil, snazi vsemozne parodovat. Jde na to tim stylem jako kdyz americti politici jednim dechem vtipne a pridavkem absurdity priznavaji existenci ufo a u toho prstama ukazujou "jakoze v uvozovkach". Aspon tak mi to pripadlo kdyz si mysli autor ze google office v prohlizeci je na starem netkrumplu pouzitelnejsi nez diskova instalace libre office.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Súhlasím. Článok ako monolog robotníka pri pive v 3. cenovej katekogii. Skôs súhlasím s kolegami, pre ktorých je socka socialne odkázaný človek, zvlášť ak je odkázaný zámerne/dlhodobo. Aj keď neviem kde zaradiť ľudí, čo riešia v podstate haliere u HW. Chcú hrať za každú cenu GTA V, ale nemajú ani na GTX 750 a radšej kúpia GT 730 a hrajú v 600p rozlíšení.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pan ma rad slovo "socka", a to sa nejedna len o tento clanok. To snad bude nejaky komplex :)
Edit: pozeram vyssie, ze nie som sam, kto si to vsimol.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Sockou začal být autor nazývám v komentářích, po té co hledal "pidiSSD" pro své nevelké potřeby. :-) A označení vzal zřejmě škodolibě tak trochu za své a trochu s tím provokuje zdejší sběratele nej nej nejnadupanějšího hardwéru.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"provokuje zdejší sběratele nej nej nejnadupanějšího hardwéru" - proti tomuto dovodu nemam nic :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Test paměti a inteligence čtenářů?
Rozumím tomu dobře, že člověk který nebyl ochoten/schopen odhalit příčinu problémů s nabíháním linuxu na PC, chce dělat vlastní dostribuci?
Chápu, že je to jenom takový tlachání(provokace těch blbců co to neprokoukli) a prokliky/prachy se hrnou, ale tohle je fakt odvážné a mohli by to prokouknout i ti nejvěrnější :-)

P.S. Poslední dobou Rybka nic moc, tak třeba se časem kvalitativně přiblížíte nadohled.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jj Rybka je slabej, ale Jezek zavedl uplne novou dosud nepoznanou tridu novinariny. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no vidíš, i tak by se dala charakterizovat socka. Člověk, který radší stráví x hodin úpravou linuxu místo toho aby těchto x hodin strávil vyděláním peněz na větší RAM a rychlejší CPU + win7.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A taky to muze byt vec osobni cti IT novinare. Moct o tom napat clanek "mrcasil sem se s tim mesice, ale nakonec se zadarilo" Kazdy prece vi ze pan Jezek ma penez dost na cokoli, jen rad setri a ma rad osobni vyzvy a posouvani vnitrnich nejzazsich hranic. :o) Nekdo zas dela extreme OC ale ruku na srdce OC dela kazdej, ale kdo muze rict ze je opravdovym mistrem slepych ulicek. Jiste kdekdo by se tomu divil, jen Cimrman ne! Vzdyt to vymyslel.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bude ultra socka až na tom rozjede Doom4 s 60FPS a na Ultra ve 4K rozlišení. :D :D :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Davide, mam na novy pocitac ale nekupujem.
Mam 2ks desktopov (skladacku AMD Athlon 64 4800+ a barebone ZOTAC ID18 na ktorom som 90% casu)
Na oboch mam, rovnako ako na notebookoch Mint 17 s Mate, dovod je lahky desktop, kopec programov a minimum problemov.
Lepit si distro ma bavilo cca 5-6 rokov dozadu, teraz nemam dovod. Napriklad webovy prehliadac mam Chromium a Palemoon a ten mam primarny, mailovy klient pouzivam Clawsmail (kvoli jednej schranke, zvysok webmail)
Sockabuntu by som potreboval na ASUS X101CH ale tam mi taktiez bezi Mint 17. A kedze ten netbook vlacim pocas foteni vonku, tak tam mam aj DarkTable a aj Stellarium, cize aj na takom slabom pocitaci bezi sucasne distro v pohode, ale keby som potreboval naozaj lite, Debian Wheezy s IceWM

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejlepší distro pro staré počítače? Asi nlitované windows XP :D.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak, a je po p*deli :-D

A nebo ne... definuj "starý počítač" :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hezká debata... To su asi totálně "sockonoidní invalida". Polepil sem si kompa za 11200,-Kč včetně FHD monitoru cca před necelými třemi lety, grabuju renderuju, FF krom úvodního startu v pohodě i s plnou prd*elí záložek, na SSD kašlu a všechny ty různé popisované strasti absolutně neznám, tak nevím. Momentálně LM 17.3 a 18 se Cinnamonem 64 bit. CPU Athlon X4 750K Quad Core, ZD Gigabyte F2A85XM-HD3, GPU GeForce GT 740 DDR5 1GB/128 bit, 8 GB DDR3, na obou Mintech Linux 4.4.0-21-generic, HDD Samsung 500GB a 1TB WD, kysnu žádnou, mám jen starý, pevný šasi. Že by se mi Nemo, nebo Libre nebo Gimp nebo cokoliv jinýho dusilo, to nemůžu říct ani omylem. Tak jak je to to myšleno s těma "sockonoidníma kompama"? Cenou, stářím? Můžu se smát nebo mám plakat? Lítá mě to líp jak celý Intely se všema "i-čkama" a bůhví s čím ještě. Widle ke mě nesměj, jen u těch lidí, co ke mě choděj na opravy :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

1. Kto je socka? Podľa kolegov je to človek na soc. dávkach, podľa komentárov na nete človek, ktorý šetrí za každú cenu
2. článok odveci, akoby Ježko mal na raňajky žlč
3. OS na slabé PC buď PR2009 (ale viem, že legalita natesno ak vôbec), alebo Puppy a ten je stále vyvýjaný, stačí mu 0,5 GB RAM a SW má dosť na základné veci, alebo nejaký manik vymyslel Lubuntu W7 profiko-ultimate, kde je toľko SW, že už asi sa nemusí inštalovať nič. Knoppix DVD ed. má toho SW ešte podstatne viac
4. nie každý má na aspoň i3, lebo buď má niekto malý plat, alebo väčšie výdavky, ale to neznamená, že je socka

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou lidi, kteří stále aktivně používají počítače jako ZX-Spectrum, Atari, Commodore, v SK & CZ československé jako PMD-85, PMI-80, SAPI... je spousta lidí co stále používají prakticky všechny následující počítače, tj. od XT a 286 až někam k současnosti... co stále používají DOS, Win98. Jsou to všechno socky?

Ti, co ten temín rádi používají k označování druhých, jsou ve skutečnosti jen jedinci, kteří, když Pánbůh rozdával mozky, stáli ve frontě na penisy (a i tam pak nedostali nic). Cokoliv složitějšího je pod jejich rozlišovací schopnosti.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Proti tomu druhému odstavci nenamítám, i když je to samozřejmě generalizace. Někteří jsou možná normální a jenom to pochytili od vrstevníků jako manýru :)

(Jinak ale to Spectrum, to už je koníček, jako když člověk opatruje embéčko (ale těmhle počítačům by odpovídalo spíš něco z před první světový války, embéčko je příliš srovnatelný s novým autem) jako veterána a jezdí s ním v létě na výlet a sraz veteránů. Tyhle počítače se jednoduše nedají používat k tomu, co dnešní komp - tj. zejména přístup na internet, ale už třeba přehrávání MP3 potřebuje Pentium, žejo. Takže to není moc dobrej příklad.)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Počítač je jen nástroj, nic jiného. U soustavy člověk-počítač je člověk vždy tím nejpomalejším článkem, a to platí u všech, ovšem člověk má jednu vlastnost, kterou počítače nemají - a tou je tvořivost (kreativita). Multimédia samozřejmě nečekejte, ale je to dobrej příklad, a napíšu Vám proč: Já jsem totiž psal AKTIVNĚ používali. Na těch starších počítačích šlo aktivně stroj používat (tj. něco tvořit) jedině tak, že ten stroj člověk znal a programoval ho. To vedlo, krom absorbování mnoha vědomostí, také k tomu, že člověk používal mozek - učil se logicky přemýšlet, algoritmizovat, dělit problémy na kolekci menších problémů, odhalovat chyby... často mu počítač nastavil zrcadlo a ukázal, že člověk není dokonalý, ale naopak stále chybující tvor - čili korigoval mu sebevědomí. To jsou všechno dovednosti, které člověk využije i v běžném životě, počítač tak přispíval k rozvoji člověka.

Umí to i dnešní počítače (a vlastně stále nic jiného, jen rychleji), ale už to zapoměl člověk. Zpohodlněl - díky výkonu, obrovskému objemu pamětí a úložišť člověka nic nenutí se rozvíjet a místo skutečného programování jen používá "stavebnice", které sestavil někdo jiný (a navíc také objemné, s chybami a málo efektivní a neekonomicky se chovající), a nebo ani to ne a jen tupě konzumuje obsah, který někdo jiný připravil. Dnešní mladí často zhusta pohrdají televizí, ale vůbec jim nedochází, že pokud JEN konzumují obsah, facebookují, twitterují, píšou do diskusí a podobně, tak není mezi počítačem a televizí žádný rozdíl, a ani mezi nimi a starší televizní generací. Výsledek je naprosto stejný - degenerující "brambora před obrazovkou" (dnes už tedy displeji). Dneska už se to přestává lišit i obsahem, tuny hnoje tam i tady na netu, slušnou a užitečnou informaci aby jeden pohledal (a často ani nenajde). Proto čím starší počítač, tím je vlastně užitečnější, protože má ve své konstrukci víc a víc omezení, které nutí člověka se aktivně zapojovat. Víc práce na novém počítači stejně neuděláte, to je jen iluze - systémy bobtnají a nový výkon navíc tak celkem zdatně zas sežerou (přičemž nepřinášejí nové užitečné funkce), a navíc - pořád jste vy ten nejpomalejší článek.

To "sockování" je tak skutečně jen forma poměřování pindíků a projev úpadku. Inteligentního člověka tohle nenapadne dělat, protože jednak ví, a pak má taky "důležitější věci na starosti", než se jen někde shazovat na Internetu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

buchta na internetu si našla jak si navrhnout, spočítat a vyrobit větrnou elektrárnu. Potřeboval jse k tomu i5 a gůgl. Pořád efektivnější než vyzkoumávat něco co již vyzkoumáno bylo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ji hlavně postav, jinak tu jen planě tlacháš. To je to, o čem byl ten příspěvek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naštěstí svět funguje dle svého řádu navzdory podobným demagogiím.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pan Ježek aký je vlastne zmysel tohoto vášho článku. Nič racionálne som v ňom nenašiel. Len dookola omieľaný ten váš výraz "socka", ktorý je tak vágny, že si pod tým môžem predstaviť čokoľvek. A na toto chytáte diskutérov ako deti na cukrík. Možno ste socka, ale ste aj úbožiak, lebo tieto články sú pod úroveň.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Berte to s nadhledem - i mě se ta forma nelíbí, asi bych se nechtěl živit děláním rozbrojů mezi lidmi, ale skutečnost je taková, že i tento server/web chce z něčeho žít, a zároveň jeho autor a vlastník chce mít o víkendu volno. Smysl je tedy jen a pouze takový, že koncem týdne "se tam flákne něco kontroverznějšího", aby neustaly počty zobrazení reklam atd, a jede se na víkend.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jaké reklamy? Adblock vypnutý a nic nevidím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Většina těchto "blog" článků nemá valný obsah, je to jen zveřejně "moudro", které většinou uslyšíte někde v hospodě. Myslím, že nálepku "socka" dostal David za své "škudlivé" články o SSD-čku a od té doby s tím provokuje (a nejspíš se baví na některýma příspěvkama .... a to já taky)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebolo by možné do profilu pridať checkbox v zmysle, že nechcem zobrazovať blogy od Ježka...? Ďakujem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Niekto vymyslel doplnok do chormu na blokáciu príspevkov od istých užívateľov na zive.cz, tak zrejme to principialne ide.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Socka distribuce? Těch je tvrdá většina.

Mimochodem používám z 90% windows. V linuxu, kde jsem zpravidla v run levelu 3, jsem byl věrný pouze v redhatu (rok 2003), pak Fedoře, kde jsem jako začátečník poněkuď kvetl z některých věcí a pak jsem přešel na LinuxSUSE a nakonec Debian, který používám dodnes. Asi budu utíkat před rozzuřeným davem, ale stejně to napíšu :) Distribuce typu Mandrake, Mandriva, Ubuntu atd. už považuju za póvl, kterým bych si nechtěl špinit plotny disku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pondělí dopoledne, a pár profi trollů snažících se dělat zle mezi lidmi se zas aktivovalo, že? Podobnej "nick" jsem mimochodem zahlédnul i na autofóru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to jste vedle v obou případech. Nemám zájem o troll. Co jsem napsal myslím zároveň vážně a i strochou nadsázky.

Ubuntu je krásnou ukázkou toho, jak se z linuxu stal "windows". Tenhle vývoj už začal Mandrakem a ještě více byl poznat v Mandrivě a právě proto dávám přednost Debianu. Když opravdu linux, tak raději Debian nebo Redhat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.