Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Stephen King: papírové knihy tu budou nejméně dalších 120 let

Myslím že i když někdy knihám začne hrát hrana, budou minimálně přežívat jako luxusní zboží. Myslím že už i teď již vlády vědí, že jisté věci by měly být přechovávány i v papírové podobě, né-li JEN v papírové podobě a je jen otázka času, kdy přijde nějaký ten digitální neduh, který dá lidstvu jednu nehezkou do slabin a přestanou pak brát lidi digitalizované informace jako trezor na věčnost.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Spíš v těchto debatách fungují emoce a vykreslování světa jak ho chceme vidět. Jedno je jasné, tištěná kniha přežije i těch 120 let, klidně si tipnu, že za 5.000 let se budou vyrábět a prodávat knihy tištěné na papíře. Podívejme na umění, obrázky se dnes drtivě prohlíží na obrazovkách, o chlup méně je tištěných reprodukcí. Ale stále se obrazy malují na plátna, dřevo, zdivo, ....... a stále jsou lidé, ochotní za to utratit peníze a nejedná se o luxus. Čtu rád a čtu hodně, přesto kroutím hlavou nad úzkým rozhledem dogmatiků z obou táborů. Mám doma několik sérií encyklopedií a knih o historii, či velké monografie a cestopisné knihy. Když vyšel Ottův slovník na CD, hned jsem si ho koupil, současně vycházející tištěnou verzi jsem již kupovat nechtěl. Dnešní realita? Na všechny encyklopedie padá prach, Oťáka na CD jsem neviděl víc než 10 let. Proč? Protože internet. Fanatik začne oponovat BlackOutem, Ok, tak prostě budu den, dva bez netu, ovšem ne bez elektřiny (FV na střeše to jistí a to doslova). Že čtečka/ tablet zdechne dřív jak kniha? No a co, ten obsah je součástí té čtečky, nebo ho mám uložený všude možně? Že bude jiný formát? Cha,cha,cha, tak proč i na iOS/ Android fungují hry na Amigu? Nebo že bych si jako programátor neporadil, neporadil by si někdo jiný? Já osobně ročně přečtu tak 4-6 tištěné knihy ale cca 20 ebooks. A to na telefonu nebo iPadu, ani k té čtečce jsem se ještě nedokopal, zatím nebyl důvod. Naopak ebook startují naprosto jiný rozměr publikování a tvorby. Navíc jako čtenář nedám dopustit na všechny výhody: paměť X rozečtených knih, kde jsem skončil, nekonečně záložek, barevného podtrhávání, psaní poznámek, bez toho, že bych tu knihu zprasil a ten další měl smolíka. Což teprve "sakra kde to bylo, kde jsem to jen četl, hmmm, tak hledat a ejhle, chcete to z poznámek, z textu, jen zatržené, nebo přesně jak jste napsal, ......, stačí vám jen odkaz na 55 knih kde se o tom píše?" Navíc dnes může vydávat a realizovat se každý, kdo má chuť (kvalita tím ovšem nestoupne).

Ale je zde druha strana, kterou zase nechtějí vidět dogmatici elektronického pokroku. Tištěná kniha je nádherný dárek, dá se zapomenout a znovu objevit u kamaráda, je to osobní a estetický zážitek, dá se tím podložit polička/ stůl, brakovou literaturou se dá udeřit o zem, uvolnit nervovou soustavu a přesto se to nerozpadne jako čtečka. Nevyžaduje to energii, nedojdou tomu baterky, je úžasně povznášející a motivující chodit do knihkupectví a knihovny a zjišťovat, kolik jsem toho ještě nečetl, a určitě nepřečtu. Kniha může být umělecké dílo, navíc autor má zaručený příjem, když to někdo čte, to u ebook určitě nemá (tedy v ČR/ SR určitě ne, na to jsme málo civilizovaní). Takže tištěná kniha zde bude velmi dlouho, ale co se týká počtu kusů ebook bude dominovat. Což potvrzuje již současná realita knihkupectví, kde většina bojuje o holé přežití.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"jednoho dne se odporoučí do křemíkového nebe. Buď jeho RoHS elektronika, nebo jeho akumulátor, nebo třeba displej. Ale jednoho dne „umře“. Jednoho dne také může být problém s datovým formátem zakoupených knih. Stephen k tomu také dodává, že když vám kniha spadne do záchodu, tak ji prostě vyndáte, osušíte a můžete pokračovat ve čtení. S Kindlem toto asi nepůjde."

- toho dne vytahnete novou ctecku, prihlasite se svym uctem a voila! - ona se vam zesynchronizuje s vasim obsahem. Papir je pasé jako parni lokomotiva nebo deska z bakelitu, pardon - z vinilu. Jen par blaznu si bude uzivat "dokonaleho zvuku" s dynamikou maximalne 70dB, preslechy 35 dB, okoreneno sumem a praskanim - a tvrdit ze to je jedine prave.

(umyslne nakopnuto na flame)

BTW - zrovna to spadnuti papirove knihy do zachodove misy je hodne blbej priklad, uprimne ;)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

No to srovnání je skutečně přitažené za vlasy. Nicméně mám doma knihy staré desítky let a je otízka co bude za desítky let s e-knihami..
Na druhou stranu si dovedu představit situaci, kdy by člověk k papírové knize dostal tu elektronickou zdarma. Pžeci jen zírání do čtečky ten pocit, vůni atd. papírové knihy prostě nemůže nahradit. Navíc nevidím důvod proč za něco platit dvakrát..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pocit a vune knihy. To je hodne subjektivni. Nevim v cem je lepsi pocit z knihy a novy knizky me spis smrdi. A knihy ctu kvuli obsahu, klidne i z hlinenych tabulek kdyz budu muset, takze ctecky jsou pro me pokrok a jednoznacna nahrada papiru. Lehci, tenci rovna cteci plocha (zadna deformace textu u hrbetu), nemusi se drzet nasilim otevrena (jak nektere druhy vazby), jednoduche ovladani jednou rukou a na rozdil od papiru neni problem udelat ctecku vodotesnou takze pokud si nekdo libuje v hazeni knizek do zachodu...
Ale knizky prezijou. Budou pro takovy lidi, co si dnes kupuji vinyl.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Osobne taky vidim budoucnost v tom, ze si knizku koupite bud ciste elektronickou, nebo "sberatelskou edici" ve ktere bude elektronicka verze i papirova. Prodavat samostatne papirovou knihu bude zastarale.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak. Knihy jsou neskladné, mnohé těžké na přenos a relativně snadno poškoditelné. Přístup k nějakému svazku v knihovně je často problematický (zvláště když je o něj všeobecný zájem). Když přijdete o knihu ať už vaší vinou či hloupou shodou okolností, novou vám v obchodě nedají. Doba knih coby masového nosiče kultury končí. Staromilci budou nesouhlasit ale nebudou mít dost argumentů tento trend zvrátit a zvláště když pominu že se knihy čtou čím dál méně.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

„Na druhou stranu je ale už víc studií, dle kterých více vnímáme informace z knihy, než z displeje čtečky (ať již e-ink, LCD tabletu či čehokoli podobného)."

Na to jsem narazil u sebe a myslel jsem si, že je to jen nějaký můj zkreslený dojem. Určitě bude podíl elektronických informací růst, ale o papír se zatím nebojím. Kvalitní knížka by měla mít i luxusní formu a tu ta elektronická nikdy mit nebude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já to psal už jinde, takže jen krátce. U mě je to spíš naopak, u papíru dost často čtu a přitom myslím na něco jiného. Na monitoru, který stojí přede mnou, jsem naopak dokonale soustředěný na čtení, protože mě nerozptyluje jeho držení a i posun textu je mnohem míň vyrušující, než otáčení stránek rukou a srovnávání knihy do čitelné polohy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím že to bude 120 let a koneckonců mi to může být úplně jedno, ale jsem si jist že těch 30 - 40 let co mi zbývá tady ty knihy budou určitě. To ale není podstatné, podstatná je ta snůška blábolů okamžitě v úvodu článku. Nevím kolik toho pan Ježek od Kinga četl, ale moc toho asi nebylo, protože jinak si neumím vysvětlit že jen hloupě opapouškoval frázi někde z wiki, že Stephen King je "spisovatel hororů", což je pochopitelně nesmysl. Nebo mi snad chce někdo tvrdit že Vykoupení z věznice Shawshank, Zelená míle či Mrtvá zóna jsou horory? Další blábol hned v prvním odstavci, prý " Dle jeho názoru nejsou klasické knihy tak krátkodobá záležitost jako vinily či CD, která měla svoje období, ale dnes již většina lidí poslouchá hudbu digitálně " ... nevěřím že by takový paskvil kdy Stephen King mohl vypustit z úst a sázím jen a pouze na mizerný překlad, protože tak jak je to prezentováno je to částečně nesmysl a částečně lež .... dál už jsem to ani nečetl, protože to už jsou milionkrát odiskutované záležitosti a v podání páně Ježka jde o obhajoby knihy jako takové za každou cenu a to i za cenu projevu fatální neznalosti a neorientaci se v problematice medíí a jejich vývoje či současného stavu věci. Dal jste tomu zase pěkně na prdel pane Ježku ....

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Imho jsou knihy už v podstatě mrtvé :) e-booky v cloudu rulez, ať si kdo chce co chce říká. O to víc mě točí, že kvůli knihám teď prosadili třetí sazbu DPH. Top konina aktuální vlády.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Blbost na n-tu ked n sa blizi k nekonecnu.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Skoda ze to 999 lidi z 1000 jeste nevi :-)

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Konina je když někdo prosadí nižší daň? Takže to, když předtím zůstali jen dvě, ale obě se zvedli bylo lepší? Cokoliv kde klesá zdanění a poplatky je výborné, protože se v těch daních a poplatcích již pěkně topíme (tedy vetší část populace). Jako koninu vnímám něco jiného, to že tištěné knihy budou v 10% DPH ale ebook v 21% DPH. Přitom si jen stát říká, aby se to prodávalo někde ze zahraničí, kde bude 0% DPH, a stát jako v mnoha jiných případech utře hubu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Konina je zavádět další sazbu DPH na období 1 roku. Znamená to zbytečné komplikace (a náklady). To co někdo potenciálně ušetří na nižší třetí sazbě zaplatí někde jinde.

EDIT: Asi zruší původní zákon zavádějící jednu sazbu od 2016, takže to tu možná budeme mít déle. I tak se jedná o komplikace pro všechny plátce DPH a tedy zbytečné zvyšování nákladů pro všechny firmy.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládám, že nepodnikáte, nejste plátce DPH, znáte to jen jako zákazník. Já podnikám a jsem plátce DPH, tudíž bych měl bouřit nejvíc, ale nerozčiluje mě to. Proč? Protože ta 3 sazba se bude týkat jen a pouze plátců DPH co podnikají v daném oboru. Proč bych já řešil 3 sazbu, když se mě týká jen a pouze ta základní? To že koupím knihu co bude v 3 sazbě? Hmmm, a co je na tom složitého? Jednak účetnictví řeší účetní a ta bude mít aktuální SW (tak jako se to aktualizuje neustále), ale na svých fakturách nebudu měnit nic. A ti co tu 3 sazbu využijí se budou zlobit? Že zlevní produkt který prodávají? Nebo že by drobní živnostníci co mají maloobchod s danými produkty měli nějaké komplikace? Jaké když nejsou plátci DPH, tudíž se jich to netýká. Jen změní cenovku, a vyhoví zákazníkům, nebo nezmění a budou mít o chlup větší zisk.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Předpokládáte špatně...

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Ereader a eknihy mely nekdy nahradit klasicke knihy?
Takhle mi to vyrobci (ereaderu) nikdy neprezentovali a ani zakaznici to takhle nevnimali. Vsichni mluvili o "doplnku pro vasnive ctenare". Nahradit papir displeji telefonu a tabletu (pokud se nezmeni technologie) se snad nestane.

Vubec bych se nedivil, kdyby nejake chytra bruselska hlava prisla s eko vyhlaskou, ze knihy nejsou ekologicke a budou uz vychazet pouze digitalne. To si pak Stephen muze prorokovat co chce.

Jeste jeden jiny pohled, neni to prave Stephen a ostatni autori, kteri eknihy zabiji autorskymi pravy? Pokud se nepletu, je porad na nich, zda se kniha vyda tistene, nebo i elektronicky. Je to podobne jako u her - usetri se za sklady, tisk, lisovnu, distribuci, najmy, vybaveni prodejen, hromadu lidi v procesu a finale - digitalni hra je drazsi nez krabicova verze... Jako prodejce mam na krabici 30% a za digitalni licenci ve stejne cene 3-5%...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

90% ceny papirove knihy tvori cena obsahu (tzn prava na text).

Nevidim jediny duvod, proc by se kopie ebooku mela prodavat za 1/10 ceny obsahu papirove knuhy, kdyz je to z hlediska autorskeho prava totozny obsah. Pokud ma byt levnejsi cena, je treba zlevnit cenu obsahu, ne tech 10% na distribuci papirove knihy.

Co se tyce skladu, lisoven, prodejen a spol - nic z toho neplati autor. Prijem autora je pouze z prodeje obsahu.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

"90% ceny papirove knihy tvori cena obsahu (tzn prava na text). "

To jako, že 10% z ceny knihy zaplatí korekturu, (překlad,) sazbu, tisk, sklad, dopravu, prodejnu atd?

Myslím že ne, Time...

EDIT: 10% z ceny je běžná sleva eshopů a za splnění nějakých podmínek i kamenných prodejen.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja vydávanie papierových kníh odhadujem na 10 až 15 rokov. Neviem ako je to s kvalitou ostatných čítačiek, ale mne Kobo Aura HD vydržala iba 10 mesiacov a to mi nepadla do záchodu. Amazon Kindle Paperwhite2, tú som nekupoval sebe, funguje doteraz. Nemám problém čítať elektronickú, či papierovú knihu, ale formát 11x16,5 cm a 500 strán lepenej papierovej knihy sa zle drží, zle otáčajú strany. Mám ale pocit, že elektronickú čítam rýchlejšie. Software pre čítačky tiež nie je vyladený na 100%, Kobo skákal niekedy aj o niekoľko stránok dopredu. Správne prepočítanie čísla strany, zalomenie do bloku sú napríklad problémy androidných softwarových čítačiek. V každom segmente by sa toho našlo viac, ale keď máte radi knihy, tak si iba zanadávate a knižku, ktorá sa vám páči bez ohľadu na jej formu dočítate.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Blbost na n-tu ked n sa blizi k nekonecnu.

Tak schvalne, od roku 2007 nastala era smart-blb-genius-fónov a klasicky mobilny telefon v style Nokie 3310 sa zdal vyhynuty druh. A zrazu co sa stalo. Trh sa segmentoval a povznikali:

- extremne jednoduche telefony pre dochodcov do 20-30 €

- jednoduche telefony do 70-80 € ako pred 10 rokmi (no trochja modernejsie), kde sa neoplati ani internetovat na tej 2-2,5 palcovej uhlopriecke s rozlisenim 240x320 a 16384 ci 65535 farbami ... to je ale telefon jak ma byt, pretoze je to TELEFON a nie hracka ci pocitac

- tie smart-blb-genius-lopato-fóny co zacali v roku 2007 vznikat a stoja od 100 do 1000 €

Je dnes dostat klasicky telefon ako spred 10 rokov? Je.
http://www.alza.sk/samsung-s5611-metallic-silver-d520279.htm
Drbne na zem, zdvihnem a ide sa dalej...

Detto to tak bude aj s knihami. Klasicke telefony sa stale vyrabaju, lebo stale existuju ludia co ich kupuju a nekupuju tie prihorete smart-blb-genius-lopaty.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Blbost na n-tu ked n sa blizi k nekonecnu." - pakliže se to vztahuje k vašemu komentáři, tak souhlasím. Váš názor na telefony vám nikdo nebere. Možná jsem "smart blb", ale absolutně mi uniká smysl, jak váš příspěvěk souvisí s příspěvkem, na který reagujete. Matúš píše o čtečkách knih, cože se rozhodně nerovná "smart blb" telefonu. Je to specifické zařízení určené prakticky jen ke čtení e-knih, tak tedy nerozumím, proč sem taháte tlačítkové telefony vs dotykové "blbfony"
Já například od té doby, co čtečku mám (už skoro rok), tak jsem klasickou knihu nevzal do ruky. Ze čtečky se mi čte příjemně a pohodlněji, než když čtu knihu klasickou . Přesto bych se o osud klasických knih nebál. Čtečky jsou sice neustále ve vývoji, už tu máme i barevný e-ink, ale stejně si např. takové encyklopedie na čtečce ještě představit nedovedu - tohle se pravděpodobně velmi brzi změní, ale pořád je tu fakt, že čtečka oproti knize obsahuje příliš mnoho elektroniky, musí se nabíjet (čekám, kdy se představí nějaká čtečka na způsob starších kalkulaček - pár solárních článků a už by se nemusela nabíjet vůbec), dále má display, nějakou paměť atd. - to vše k dlouhodobé "archivaci, či jak to nazvat" nepomáhá, tady zkrátka papír vede. Máme tu 500 let staré knihy, až někdo objeví funkční 500 let starou čtečku, pak kniha zemře.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co se encyklopedií týká, stává se z nich reprezentativní dárek nebo snobská výplň knihovny. Můžete mít doma třeba komprdesát encyklopedií, ale když si budete chtít něco rychle zjistit, použijete co? Google...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Bing, ale jinak souhlasím.
Pravdou ale je, že doma mám pár (to už snad ani nejde nazvat encyklopedií) publikací (české hrady a zámky a podobné "blbiny") ve kterých si čas od času s lahví vína rád pár hodin polistuju. Naopak ty pravé encyklopedie, které máme, tak ty se přesně vybalily z dárkového balení, umístily do poličky a od té doby se jich dotkl jenom prach.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

No, já taky Bing... ale většina Google.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Neviem no mne sa lepsie citalo uz z mobilu (240x320 TFT) ako z knihy.. ale ociam to asi nerobilo dobre :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Očím je to jedno, to spíš to vadí očním svalům.
Doplňuju, jediná věc, která očím vadí je když člověk nemrká a nezvlhčuje tak povch oka.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

vim, ze je to nadepsane blog, ale:
"...S názorem Stephena Kinga lze jen souhlasit...." - nova povinna statni doktrina nebo co? - uz se nesmi nesouhlasit s nazorem?!
"...argument „ekocvoků“ o tom..."
takze mozna nez blog, by se to melo jmenovat "moje desatero a svetova pravda", ne?
a ted, kdyz pominu urazky a vyrazy ala vsevedouci a jedinou pravdu majici klaus , k vlastnimu textu:

1/ S.King je grafoman - pise sice skvele, ale grafoman to je a prinasi mu to spoustu penez - a po jeho nekolika pokusech s vydavanim knih elektronicky, kdy se mu dolarky nesypaly zdaleka tak moc, jako za "tradicni" papirovou distribuci, je samozrejme, ze preferuje zpusoby, kdy z kazde fyzicky prodane knihy (media - situace zcela podobna CDckum a digitalni distribuci hudby) dostane baksis; knizni svet je rozdelen na daleko vic regionu nez-li ten filmovy a jsou to proste zlate casy ryzovani pro lidi, co umi psat pro masy - Pripominam, ze sam King zacinal se SF (obcas se v jeho knihach jeste tyto motivy objevuji), ale presel k hororum, protoze JICH PRODA VIC. A ma z toho vic penez. (Nic noveho pod sluncem: Martin a jeho skvele povidky a jeho nynejsi "popularnejsi", ale zdaleka ne tak zajimava a prinosna prinosna saga ohne a ledu, Zelazny a jeho excelentni novely a romany a jeho pozdejsi Amber, et cetera)
- takze nazor z jedne ze zainteresovanych stran brat jako nezavisly a berny je asi stejne rozumne, jako nazor sefa applu na tema, jestli je lepsi levny odolny telefon, co ma jen kalendar, nebo super freecoolin radoby hightech vecicka, co by teoreticky mela umet cokoliv a to vlastni telefonovani za urcitych podminek (spravne drzeni telefonu) mozna jako bonus take.
O stale prodluzujicim se, nesmyslnem copyrightu "umeleckych del" vcetne knih asi netreba mluvit, ani o zesilujicim honu na ty zle piraty, co si chteji pocist bez baksise...

2/ ekologie: budete se divit, ale ta ekologie neni jenom o tom neslapat po trave nebo udelat nejmin odpadku - ekologie je uz dle definice "... věda, která se zabývá vztahem organismů a jejich prostředí a vztahem organismů navzájem..." - proto je jasne, ze je nesmirne komplexni a nelze ji shrnout do prave jednoho spravneho/spatneho chovani... [Z urciteho pohledu (dlouhe doby rozlozitelnosti) jsou vlastne sklenene lahve vysoce neekologicke - nerozkladaji se zdaleka tak rychle jako plasty.] - Jenze preci nejde jen o papir - jde i o tisk, a opravdu nejsou dnes vsechny tiskarske barvy zalozene na prirodnich rostlinych ci zivocisnych (organickych, tj. rychle a netoxicky odbouratelnych, barvivech) - Ano, papir je "prirodni material" a muze rust prakticky sam, otazka ale je, je-li nutne tento obnovitelny prirodni zdroj vyuzivat prave timto, zpusobem, pokud by exitoval zpusob mene zatezujici? - zvlaste, kdyz tento prirodne obnovujici se material za poslednich vic jak 100 se neobnovuje, ale z planety mizi [obdobne jako ropa - tolik moznosti vyuziti, ale my to spalujeme]

3/ take si myslim, ze bezprostredni zanik knih nehrozi (vzdyt i radio stale preziva) - a tim mam na mysli tistene knihy, ktere prinejmensim jeste 40-60 let budou asi mit sve kupce, kteri je budou uprednostnovat pred elektronickymi - ano maji vyhody (i ty v clanku zminene), ale taky setskara nevyhod - jsou objemne, jsou materialove i vyrobne drazsi nez elektronicke (ten samej pripad jako hudba film a jejich nosice) a casem - zejmena az oslabi vydavatelska loby - budou drazsi nez elektronicke. Problem je taky jejich "nemenost" - chybny tisk/uprava a kniha tak zustane navzdy - chybi-li par stranek, vyhodi se. (A ten, kdo cetl po revoluci prelozenou SF&F literaturu vi, kolik doslova zprasenych knih na vyhozeni tady nektera vydavatelstvi vydala - AGkult-Classic-Banshies, Aradan, Návrat (totalne zdevastovanej Gibson), Perseus,...)
El. verzi je mozne aktualizovat. S tim souvisi "nepropojenost" knih - zadny poradny kontext - v el. verzi mohou byt link/ vyhledavani jinam. Papirova kniha muze byt v podstate jen linearni medium. U nekterych knih to vadi min (beletrie), u jinych je to zasadni problem (naucna a popularne naucna literatura)

4/ otazka je vsak spise ta, zda preziji textove informace jako takove - mame 500 let zlateho veku textu a informaci predaveneho timto zpusobem (teprve diky knihtiskarske technogii se text (potazmo pismo) stal dostupny masam) - a melo to nesporne vyhody - jenze, pokud technologie pokrocila tak daleko, ze zacina byt stejne nebo dokonce lepe dostupne (co se tyce ceny materialu i lidske prace) predavat infomace audiovizualne, zakonite skonci text na okraji zajmu - neumi a ani umet nemuze predavat tolik a tak nezkreslene informaci jako audiovideo - nejsme tvory textovymi, ale smyslovym - evolucne proste prijimame vic a snadneji informace primo pres smysly (zejmena zrak) nez pres umely mezistupen - konstrukt, ktery si lidska kultura vytvorila, tj. pismo/text, ktere je oproti komplexnejsim audiovideo informacim (zejmena, co se tyce socialni interakce -a ta zabira nejvic naseho zivota a je pro nas zivotne nejdulezitejsi - jsme socialni primati) v podstate jednorozmerny.
At se nam to libi nebo ne (me tedy ne), tak opravdu pomalu ztraci smysl bazirovat na tom umet cist a psat, jako nejdulezitejsi schopnosti, co by se deti mely naucit, protoze v realnem zivote to budou potrebovat cim dal tim min - a argument, ze se to i tak hodi, protoze psani mimo jine zlepsuje jemnou motoriku a cteni umoznuje utridovani myslenek, jsou sice platne, ale se stejnou logikou bychom mohli prosazovat, at kazde dite se povinne uci lovit, orat, starat se o dobytek, ... - i pri techto cinnostech se uci dulezitym dovednostem (Tim myslim jasne i pada argument typu, co kdyz se svet posere a technika skonci - pak by bylo stejne dulezitejsi si najit potravu, pristresek a bezpeci, nez si "precist Vergilia v orginale")
- na tohle tema napriklad zajimava uvaha tykajici se sice hlavne papirovych novin:
http://tinyurl.com/mxwku3f
ale odstavece "Uzavírání Gutenbergovy závorky" a niz ji rozviji o tistena media obecne

Muj nazor je, ze opravdu bude (a ono se to uz deje) zajem o knihy nejen jako papirove fyzicke nosice textu, ale i obecne o prenos infomaci formou pisma, obecne klesat - a pokud nebude nejaka velka dejinna zmena, ktera by vygumovala techniku, tak ten pokles bude strmejsi a strmejsi. Kolik lidi dneska umi stopovat zver a ulovit ji za pomoci chladnych zbrani? Kolik lidi umi obhospodarovat pole a chovat dobytek? Kolik lidi umi vydelavat kuze/ utkat si saty / navrhnout a postavit si dum (vcetne navrhu a ziskani materialu na stavbu)? Bude za 100-200 let dulezite pro zivot vetsiny lidi umet cist/psat?

PS: Jsem (nebo spis, kdyz jsem byl mladsi, byl) vasnivy ctenar - semtam nejaka popuarne naucna, ale pravda z pubertalni veku hlavne beletrie (prevazne sf, f) predstavuje vetsinu z mych cca 1500 knih, co mam doma. Miluju drzeni knihy v ruce, jeji vuni atd (skoro bych rekl, ze jsem trochu fetisista :-) - ale proste si myslim, ze pokud se nezhrouti civilizace, tak "doba textova" pomalu, ale jiste konci.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Video vám sice předá rychleji víc informací - ale text podněcuje vaši fantazii a provokuje mozek k přemýšlení. Navíc se odvážím tvrdit, že mnohé informace lépe vstřebáte a zapamatujete, když o nich přemýšlíte, než když na ně tupě zíráte a myslíte přitom na něco úplně jiného. A k tomu přidám ještě obvyklou praxi, která vám váš videoprožitek čtyřikrát za hodinu přetrhne deseti minutami potrhlých reklam, které na váš mozek útočí daleko neomaleněji, než to video, o které jste stál a kvůli kterému tady sedíte.

Že se z televize hloupne, je dávno jistá věc. Jen text (může být i akusticky zpracovaný) vám poskytne prožitek, na kterém má váš mozek také svoji zásluhu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda, že když čtu knihu tak mě nic nerozptyluje a plně se na ni soustředím, jakmile koukám do čtečky, tak řeším zvětšování nebo zmenšování, tu a tam člověk mrkne někam přes wi-fi, přehraje nějakou tu mp3 atd. Takže knihám rozhodně zůstanu věrný. Jedinou jejich nevýhodou je skladnost, ale tak nějak už jsem si zvykl, že na dovolenou musím tahat alespoň 3 knihy :). Mimochodem tenhle rok jsem si na dovču vzal jen 2 a tak jsem pak z mobilu poslouchal povídky od Clarka, taky dobrý :).

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Zahoďte čtečku a kupte si tablet s dobrým displejem (min 9 palců, fullHD) a slušnou výdrží (>10 hodin). např. nook hd+, bude se Vám číst lépe než z prťavého eInk displeje.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Mám odskúšané všetky varianty čítania. Väčšie tablety sú na čítanie nepraktické z viacerých dôvodov - sú ťažké, na slnku nečitateľné. Držať niekoľko hodín v jednej ruke 500 gr je viac ako nepohodlné. Čakám teraz na PocketBook 840. Hmotnosť 350 gr, displej: 8 palcov, 1600 x 1200 bodov, 250 dpi.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuji projít si fóra, kde se uživatelé baví o PocketBooku 840. Většina je těžce nasraná, kvůli einku, který do toho dávají.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ďakujem za info. Väčšina majiteľov má problém s kontrastom displeja a softwarom. Preto sú stopnuté dodávky do Európy. Do Nemecka mali byť obnovené dodávky 15.9.2014, ale vyzerá to tak, že problémy nie sú ešte doriešené. Toto bola celkom zaujímavá ruská recenzia
http://www.the-ebook.org/?p=22625

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

To chce trénink, já mám naposilováno ze staršího tabletu W500, hmotnost 1 kilo, oproti němu jsou 500g tablety úúplně lehoučké :-).

PocketBook 840 vypadá zajímavě, možná dám eink čtečkám zase šanci, akorát škoda, že je dražší než tablet (nook hd+ 3 850 kč, Pocketbook 840 5 289 kč), přestože má výrazně horší parametry (chipset, paměť, baterie), což by se mělo projevit i ve výrobních nákladech a koncové ceně.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s tím, že tištěna kniha ještě dlouhou dobu nezanikne. Dost možná to budou celá staletí, možná nikdy. Ale jsem toho názoru, že už brzy nebude tištěná kniha převládající distribuční médium, ve vyspělých státech klidně do deseti let, celosvětově během několika málo desetiletí.

Na rozdíl do Davida Ježka vidím těch analogií s distribucí hudby více, tam vám také může selhat zařízení používané k přehrávání, ale to neznamená, že tím pádem automaticky přijdete o obsah. Buď ho budeme mít uložený někde jinde a nebo ho budete mít k dispozici přímo u prodejce.

A nedělejme si iluze, že dnešní tištěná kniha vydrží staletí. Životnost průměrného tisku se dnes počítá spíše v desetiletích, použitý materiál (nezřídka recyklovaný) podléhá relativně rychlé degradaci, žloutne, křehne, písmo bledne. Papír už není, co býval, a rozhodně to není pergamen.

P.S: Vždycky mě dostanou argumenty o "vůni knihy". :-) Chemické látky převážně z lepidla ve skutečnosti spíše zápachají, ale podmíněný reflex je mrcha.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Papierove knihy tu budu vzdy. Ibaze sa stanu raritou alebo "luxusom" ako su dnes uz spominane gramofonove platne. Ja osobne neverim, ze papierove knihy budu "mainstream" uz o 20 rokov (nieto o 120), ale budu tu dokial bude ludstvo, stromy a chut pisat. Kolko sa ich bude predavat a za aku cenu je uz otazka.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Papierove knihy su luxus. Luxus su aj eknihy z eshopov. V dobe internetu je hore uvedeny luxus irelevantny ;)

Formatov sa nikdo bat nemusi, najlepsi format je plain TXT. Co sa tyka ctecek tak pouzivam "moon reader" na androidovi. Tablet, co je hlavne zariadenie je 9.7" IPS Noname a ked vyplnujem cas tak staci mobil (5") (moon reader synchronizuje precitanu knihu cez dropbox alebo gdrive). Paradoxne zrovna citam knihu od v clanku uvedeneho autora ktoru napisal asi pred 25 rokmi a urcite s nim nesuhlasim :)

Lakomost vydavatelov v priemere stava eknihu cenovo na uroven tlacenej. Ked sa toto zmeni velmi rad prispejem ...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Pocit z četby neskladných recyklovaných bichlí už dávno není ten co býval - nepříjemný papír, nepříjemný zápach a nepěkný tisk. Dobře připravené knihy, na kterých se nešetřilo, jsou samozřejmě něco zcela jiného. Každopádně si myslím, že knihy nikdy nezaniknou - možná se změní materiál a nebude to papír - ale vytištěná písmena na fyzickém nosiči jsou jednou z nejstarších forem lidské komunikace. A i nejlacinější, protože náklady na výrobu knihy můžete redukovat až k nule - pokud popíšete tisíc lopuchových listů husím brkem, tak budou náklady 0 a pořád to bude kniha :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.