Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Tak nám zabili Nokii…

super, diky. jinak jsem pred mesicem zmigroval z htc touch pro na nokii e52 a chrochtam si blahem :))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cloveka by to ani nesralo, keby nato nemali. Keby bolo jasne ze su v prdeli, a nemaju jak z toho von, a jedina sanca je microsoft.

Lenze oni nato mali, vsetko co potrebovali bolo k dispozicii, stacilo len natom dalej stavat. Dokonala ukazka jak sa aj dobre fungujuci stroj moze dokonale posrat.

http://taskumuro.com/artikkelit/the-story-of-nokia-meego

Nezostava nez drzat Jolle palce. Ak rozbehnu spolupracu s htc (ako som kdesi cital ze by to mohlo byt) tak je to jasna volba. fajny hw/fajny os. Presne to co mohla byt Nokia. Mozno je to aj dobre ze to tak dopadlo, jollaci mozu robit to v com su dobry, a ziadny biroktraticky aparat obrovskej firmy im uz nebude klast odpor.

Srandovna natom je hlavne ta cena, obzvlast ked to porovname s odkupenim skype.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Lumie byly dobře zpracované, ale technologicky zaostávaly a stále zaostávají za nejlépe vybavenými mobily konkurence. I tohle je kardinální konina, to že systém nepotřebuje hodně jader a hodně paměti a proto je prostě telefony nemají musí každý jen trochu soudný člověk považovat za lepší"

Ale potrebuji je aplikace. Tudiz hardware Nokie JE nevykonny, protoze hry a multimedialni aplikace jsou to co prodava smartphony. Bez ctyrjadra a osmijadra, to same u GPU, to uz nepujde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Troufnu si tvrdit, že většina prodaných smartphonů nemá ani takový hardware jako top Lumie. Navíc si troufnu tvrdit, že Nokia a WP obecně prostě necílí na skupinu hráčů a multimediálních maniaků. Jejich telefony jsou pracovní nástroj a jako takový jsou velmi dobré.

Čtyř a osmijádra jsou sice pěkná věc, ale když dám vedle sebe svůj Note II a manželky iPhone 5, nejsem já ten, kdo má plynulejší zážitek z používání.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Mě osobně se Lumie moc líbí, jak vzhledem, tak výbavou. Problém je OS. Do Windows na telefonu nepůjdu. A to je podle mě problém Nokie. Nokia zařízla Symbian, kterej vznikl zmršením EPOC, respektive možnosti systému okleštila tak, že pro uživatele PDA to bylo dost ubohé. Potom koketovala s Linuxem, coby OS (Maemo, MeeGo), ale nějak váhavě a nevýrazně. Podle mě vedení Nokie chtělo vlastní OS, ale nemělo vlastní vizi, za kterou by se hnalo. Proto odmítli Android, aby náhodou nebyli tuctoví a nakonec uvěřili Microsoftu a jeho parodiím na mobilní OS.
Nokii prostě ujel vlak, protože místo nástupu do vlaku, přešlapovala na peróně a čekala na vlastní lokomotivu.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ja treba musim rict, ze bych WP8 (WP7 je alpha verze, ten nepocitam) klidne pouzival. Dobre se ovlada a vsechno. Zakladni problem mam s tim, ze je to cloudovej zmetek a je nadratovanej do consumer cloudu MS jako Android od toho od Googlu. Nejde bez toho efektivne pouzivat a MS se aktivne snazi by to nahodou pohodlny bejt nezacalo.

Tak jsem nakonec poridil BB Z10. Uz neni potreba datovej tarit od BB a do zarizeni jdou po kabelu nahravat aplikace aniz by clovek potreboval jailbrake nebo nejakou dev. registraci a klice.

Ted jeste aby firma prezila nebo ji koupil nekdo rozumnej (ne Cinan nebo American) a bude fajn.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nic ti nebrání koupit si něco s mrtvý odladěným os nebo něčím okrajovým.
V HP rozdávaly Palmy, které mají super zpracování, rozlišení a rozteč a předposlední verze vyadného webOS(2.3.3?) jede velmi svižně.

Nokia N9 je velmi dobrá(na první a poslední verzi mrtvého OS), Acceture dělá updaty do 2015. Akorát hodně hřeje a za den je vybitá vždy.

Služební N700 jsem vůl vyměnil za služební NL 520. Profily, synchronizace, zálohování, mass strage, nahrávání multimédií po kabelu? Nelze.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Plynulejší, plynulejší, plynulejší. To je jediný, co pořád slyšim dokola opakovat fandy WP a iOS. Copak je plynulost GUI jedinou důležitou vlastností OS? Ce ji mi platný plynulý GUI, když to nic neumí, nerozumí si s mým počítačem, se službama, který používám, a neexistujou aplikace, na který jsem zvyklý?

A taky je mi úplně ukradený, jak plynule se mi animuje okno nabíhajícího prohlížeče. Mnohem víc mě zajímá, za jak dlouho naběhne a zobrazí internetovou stránku. A tady se prostě ten výkon HW projeví. Renderovací jádro IE je pořád nejpomalejší ze všech, takže i na stejným HW by to bylo pomalejší natož na míň výkonnym.

Prostě WP byla ta fatální chyba, kterou Nokia udělala. Pokud to opravdu byla chyba a ne úmysl. Nepovedený systém bez pořádné podpory, ve kterém nefungovaly ani základní věci, po roce nová verze, která úplně rozbila kompatibilitu a stejně pořádně nefungovala. Totální fiasko, který nezachránil ani poměrně slušný HW Nokií.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je taky pořádný kec. Já jsem se svým WP velmi spokojený a do Androidu bych už nešel. A znám víc lidí, kteří odešli od Androidu po vyzkoušení WP a zpátky už by nešli.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ale jo, muj bejvalej kolega prodal šestiválcovýho bavoráka a koupil si Fabii a byl s ní spokojenej, protože se bál i na dálnici jet víc než 70. Nenáročnych lidí, který dají za kdejakej křáp spoustu peněz, se pár najde. Ale ne tolik, aby to uživilo Nokii. ;-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono vse ma svoje vyhody a nevyhody.
Vyhoda mého telefonu s WP je třebas i v tom, ze prijdu k jakémukoliv Pc s Windows, pichnu do nej ten telefon přes usb kabel a do 30 sekund od pripojeni na tom Pc mam internet. Nemusim nic nikam instalovat, nastavovat...
Nevim, jestli to takto jednoduse funguje i na jinych mobilních OS, no hdyz jsem kdysi mel nejake HTC s androidem, musel jsem nejprve na notebook cosi instalovat, a pak to fungovalo.
Ale je mozne, ze dneska uz to funguje stejne i na jinych OS, nevim :-))

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Na Windows XP je nutné nsintalovat pro sdílený internet ovladač, na novějších už to funguje rovnou. Internet lze samozřejmě sdílet i přes WiFi nebo BT. S tímhle nemá Android žádný problém...

Že HTC Android mrší a maže z něj funkce, je známá věc.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No, ja se potrebuju občas pripojit na net na nejakem uplne cizim / libovolnem PC. Takhle vezmu mobil, pichnu to tam, a funguje to.
Jinak ja chápu, ze nejaky "profik", co potřebuje na tom telefonu delat nejake psi kusy, tak si poridi nejaky, co ty při kusy umi,
Ja osobne mel požadavky na mobil - vysouvaci HW klavesnice, icq, skype (i když to uz jsem u posledního kusu ani neistaloval, staci mi icq), alespoň nejaka HW tlačítka (prijeti a polozeni hovoru NUTNE) a to je tak všechno. Ty WM byly tak jako mimochodem, no mel jsem s nima zkusenosti od dob HTC TyTn II, ted mam HTC Touch PRO 2 a jsem s tim naprosto spokojenej...Docela by me zajímalo, co by mi na tom telefonu kdo vytknul, aby me to nejak muselo mrzet:-)
Ja na nic neprisel
Mozna vydrz 2-3 dni by mohla byt lepsi, ovšem za situace, kdy z toho denne hodiny a hodiny telefonuju to moc neresim...Když by lezel na policce, vydrzi to rozumne...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To jediné.
Hudbu tam sync programem nedáš, kontakty už tuplem ne...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pan autor asi zaspal v minulé dekádě...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nezaspal, napsal to dobře a logicky, jen tam schází to zásadní co to celé způsobilo a jak správně napsal proč je celá Evropa v prdeli (jasně, přeháním). To kouzelné slovo se jmenuje software, to je základem neúspěchu nejen Nokia, Siemens, ............ Nokia stejně jako ti Němci dokáží vyrobit dokonalý výrobek, mají výborné inženýry mají výborné nápady, ale je tam něco co prostě konkurence má lepší, nemá to duši.

Abych se neobouval do Nokia, jsou zde jiné příklady. Apple a iPhone mohli velmi rychle skončit jako krásná a užitečná věc, ale něco co se okouká a příště si koupí něco jiného. Kdyby totiž vše dopadlo podle Jobse, kdyby neprohrál a prosadil svou byl by Apple s iPhone v háji. Jobs nechtěl iOS jako mutaci OSX ale hlavně odmítal vývoj aplikací mimo Apple. Neprosadil a Apple vyhrál. Proč asi neustále rostoucí a neporazitelná firma Nintendo je dnes v háji, proč řeší co dál? Jmenuje se to software a otevřenost. Copak Sony? Copak trápí dnes zářící Samsung? Mohou vyrobit cokoliv úspěšného, ale musí skákat jak píská Google.

Takže pro Nokia je MS jediná šance na přežití. Je pěkné že IT nadšencům se líbí Symbian, MeGo, ale nadšenci jsou jen nadšenci, zanedbatelný segment trhu, cíl pro hobby snažení pár firem. Rozhoduje masa IT laiků a ti chtějí něco co je nadchne a k čemu si udělají vztah.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A vy v tom nevidíte záměr? Proč musí Nokia spoléhat na americký Microsoft a Samsung na americký Google? Role hegemonů jsou rozděleny a podporovány zejména americkou vládou, její nesmírnou touhou po moci a zejména katalogizováním všech uživatelů planety. To je příčina toho, proč začala Nokia s Microsoftem. Korea je pochopitelně okupační zóna USA, takže tam je to jasné.
Evropa se chová jako Československo po roce 1989, úspěšné prodat nebo prodejem cíleně zničit. Pokud totiž zadlužená Evropa musí škrtit a zadluženým USA stačí doma tisknout papíry a dluhy platit ropou z okupovaných území, tak v Evropě nic domácího pořádně fungovat nebude.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Nevidím v tom záměr, schválili to akcionáři? Schválili. Nikdo nic netuneloval, Nokia byla v háji před tím. Jen ten MS udělal předtím spoustu stejných chyb a špatných rozhodnutí. Ale to podstatné co jsem napsal v Evropě není žádný Apple, MS, Google, IBM, ........ Zde prostě není žádné SW podhoubí, velké projekty nebo bujný rostoucí trh. SW vždy Evropané brali jako doplněk k té krabici na které ti inženýři tak usilovně pracují. My jsme na tom ještě hůř. Vaše závěry jsou naprosto chybné, asi dáváte přednost ideologii před rozumem a logikou. USA nic neokupují, USA jen mají něco, co ostatní potřebují a chtějí a nezbývá jim nic jiného než za to platit. Zkuste si nastudovat jak dopadl Evropský projekt vojenských dronů, jak chtěla Evropa USA dohnat a předehnat, to je čistá pravda o jiných projektech a chování.

Je místní folklór nadávat na Apple, ukazovat své lepší vzdělání a myšlení jak mu to natřu. Ale proč je Apple úspěšný a proč není možné ho v Evropě napodobit. V čem je to kouzlo? Proč nám natrhává zadel Jižní Korea, která byla před chvílí zaostalá zemědělská země?

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Váš problém je, že vůbec netušíte, jaká je hybná síla úspěchu. Zcela pomíjíte fakt, že Americký sen není nic jiného, než že amíkům zaplatí dluhy občané jiných suverénních států, tuto neznalost si můžete doplnit.
Nechcete mi říct, že jste tak naivní, abyste si myslel, že představenstvo nedostává své krabice od vína, že ne?
Kdybyste si totiž odpověděl na otázku růstu poválečného Německa, Japonska a Korei, tak byste se dověděl více, než popíráním geopolitického vývoje. Vy se totiž vůbec neptáte "cui bono", bez čehož se neděje nic, ani pole zvoraná FVE panely.
Apple v Evropě nijak zvlášť úspěšný není a v USA se dá na dluh prodat hloupému stádu cokoli. To je Americký sen, nebo to popíráte? Americký terminál NSA zvaný Facebook? Jak to, že jim prošel upisovací podvod a akcie dokonce stouply (koukám dnes na historické maximum), kdo je kupuje? 6.6 2013 byly na polovině a pak se svět dověděl o PRISM a akcie stoupají.
Pokud můžete mít v USA 20% občanů na stravenkách a zbytek připoutaných k dluhu, tak máte krásné stádo, kterému můžete servírovat cokoli.
Přestože se vám to nelíbí, nemůžete to popřít. Zkuste si nastudovat, jak dopadl veškerý vývoj, který chtěl v klíčových oblastech konkurovat USA. A proč tam mají směšně levnou ropu a plyn pro koncové zákazníky.
Jestli Koreu neokupuje USA, tak pak stejnou logikou nás nikdy neokupoval Sovětský svaz, ale pouze upřímné přátelství.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Děkuji za info, teď mi váš předchozí příspěvek zapadá. Asi se o tom všem budu muset ve svých letech něco naučit, a také se naučit jak být úspěšný a jak co funguje. Ta tak jen doufejte že vás vaše ideologie nějak uživí, že budete jednou také úspěšný. Ale jen pokud vás nebude někdo ovládat, špehovat nebo okupovat :)))

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

A jsme zase u židovské nadvlády světa, že. Teda, ať je to kdo je to, vždycky někteří vládnou a člověk se těžko ubrání té moci nezneužít. Svět už je holt takovej. Ale přecijen je USA se svojí obchodní politikou lepší okupant, než kterejkoliv socialista, neřku li rovnou komunista. Já nesjem teda žádnej odborník na korejský dějiny, ale mám nějaký povědomý o poválečný obnově Japonska a řeknu Vám, že to, co tam Američani pomohli vybudovat, až z toho pak měli vrásky na čele... takovou okupaci by Evropa zrovna teď potřebovala.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A presne preto ma dnes Japonsko najvacsi podiel dlhu na HDP. Najlepsie sa ryzuje na vojnou znicenom uzemi. USA nech ostane na svojom kontinente a nech sa nes*rie do zvysku sveta.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak přesně proto to není, ale to by bylo na delší a obávám se že i poněkud složitější debatu. Jinak těžit z dobytého území je celkem starý princip. Říká se tomu kořist a po staletí to byl jeden z nejoblíbenějších způsobů, jak přispět do státní kasičky. Poslední dobou se ale nemůžu ubránit dojmu, že výsledovka Amerikou vedených konfliktů je spíš v červených číslech, takže o "rýžování" nemůže být řeč.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Poslední dobou sledují, že stále vice lidí souhlasí potažmo s hitlerovou okupací ČR, jinak si nedokáži vysvětlit, že Izrael a USA mohou okupovat koho chtějí a bránit se je nazýváno terorismem.
Jak by tito lidé kvičeli, kdyby toto dělalo Rusko (nikoli Sovětský svaz.)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zkusil jste někdy odborného lékaře? Určitě bude mít pochopení, ale hlavně vám pomůže setřídit priority a postup s kým bojovat hned a koho porazit později.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Možná bych vám pomohl s vnímáním reality. Zjevně jste zmaten a tito se v ordinacích objevují nejčastěji. Napište s čím potřebujete pomoci. Pokud chcete bojovat s realitou, pak vás upozorňuji, že lze předepsat pouze elixír lhavosti. Funguje to skvěle, již nikdy nebudete mít problém se skutečností...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vidím, že to funguje :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, je vidět, že pravidelně užíváte.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ono není občas na škodu podívat se na realitu i z jiného úhlu...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ano, nejlíp se na ni podívat jinak, než jak ji podávají v tisku a televizi... a to se mi zdá, že právě Nick dělá.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nejlíp se na ní podívat po stránce rozumové, což nutně nemusí být pravý opak toho, co koluje v masmédiích. Ale k přemýšlení jsou potřeba data... spousta dat. Získat data z masmédií jde až příliš snadno, odlišné verze pravdy se musejí poctivě hledat, což už tak snadné není, to je pravda, ale dospět na základě několika faktů k závěru, že USA jsou líhní všeho zla, je v poslední době velmi módní a zároveň velmi zjednodušené hledisko, související spíš s osobní frustrovaností, než s realitou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Chtěl bych upozornit na drobný fakt, že Symbián smartů běhá po světě mnohem více, než W8.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky. Osobně se považuju za spícího někdy na přelomu 80. a 90. let minulého století, pokud mě někdo pasuje po roce 2000, není to se mnou ještě tak špatné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč Nokia zaostávala? Jednoduché, protože byla evropská a použití levnějších komponent je pro ní jediná možnost jak nebýt cenově zcela mimo mísu.
Jak chcete konkurovat Samsungu, když máte továrnu v zemi s 50% daněmi, DPH 23%. Korea má naproti tomu DPH 10% a daně 20%. Zcela opomíjím fakt, že Samsung přiveze do továrny kolečko písku a na druhé straně vypadne mobil Kdežto Nokia musí u Samsungu koupit součástky, ty přepravit do Evropy a pak z nich její drazí dělníci mají vyrobit něco co má konkurovat Samsungu, to je blbost že :-)
Všimněte si, že ČR ve všech negativech zdatně dohání Finsko, vlastně dohání již předehnání , elektřina je ve Finsku skoro o 50% levnější. Cena elektřiny, obecně cena energii, je jednou z největších položek každé výroby.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ty asi nechapes, jak to funguje s danema co?:)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já na rozdíl od vás ano, ale těžko argumentovat proti myšlence kde argument chybí.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já bych řekl, že to moc nechápeš, když do toho montuješ DPH.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nechápete vy , pokusím se vám rozšířit obzory. Zaměstnanci nechodí do práce pro radost ani proto aby měli pohyb a dokonce ani ne proto, aby dostávali nějaké potištěné papírky ,ale proto aby si mohli pořídit třeba rohlík. Pokud je zaměstnnec ochoten pracovat nějakou dobu za jeden rohlík tak vy jako zaměstnavatel mu musíte vyplatit tolik papírků aby si ho mohl koupit a pokud je na rohlík DPH 23% musíte mu dát o 23% více , když je DPH jen 10% dáte mu jen o 10% více. Jinak řečeno korejský dělník jen kvůli DPH vychází o 13% levněji a přitom jak finský tak korejský dělní pracuji za stejný jeden rohlík.
Už jste pochopil dopady DPH na cenu výrobků firmy Nokia?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To jsou ale fixni naklady na vyvojoveho pracovnika .... navic jde i o zivotni uroven a drahost, ktera bude patrne v koreji vyssi ..... a samotne mobily nokia, stejne jako samsungu, vyrabeji cinske deti, takze tam je to uplne fuck ......

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl ty daně tam byly takové už předtím, kdy nokia prosperovala a byla na špičce...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jednak nebyly ani zdaleka takové jako dnes, ale především "předtím" měla Nokia výhodu Nokia patřila mezi firmy, které trh s GSM vytvořili a neměla konkurenci.
Jinak řečeno umožnovalo jí to prodávat 8110 za 20k Kč, přestože výrobní cena byla i s Finskými daněmi pod 5000Kč. Doba se změnila, výrobní ceny dnešních High end telefonu jsou podstatně vyšší a prodejní ceny mírně nižší.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Konecna cena s danema souvisi jen velmi malo. DPH ve finsku je uplne irelevantni hodnota. Mozna jsou tam vyssi naklady na zamestnance, ale to je tak asi vsechno. Kdovi, kde nokia vubec ty telefony vyrabela, beztak je odjakziva vyrabela v cine ..... ted je kazdopadne v cine vyrabi, takze argument dani je uplne mimo. Maji mozna o neco drazsi R&D kvuli danim nez nekde v koreji (ikdyz o tom bych i pochyboval), ale tak to proste je .... koncovou cenu zarizeni to ovlivni jen minimalne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Výpalné s koncovou cebou nesouvisí? Takže firma prodává tak, že je běžně výdělečná, a když přijde berňák, že má zaplatit desítky různých výpalných, tak někdo ve firmě nasere extra pro tento účel kýbl mincí a zaplatí se to z toho?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jake vypalne? Jestli myslis nase vypalne, tak to se plati az v koncovem state, stejne jako DPH .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud jde o DPH viz můj příspěvek výše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Daň ze zisku, daň z práce, sociální, zdravotní, daň z nemovitosti, silniční daň, dálniční a jiné silniční poplatky, spotřební daň, daně z paliv, daň z elektřiny, dovozní a exportní cla.

Plus povinnost vést naprosti zbytečné záznamy úplných nesmyslů a na zavolání smetáků např. ze statistického úřadu je dodat, dále všechny posrané papíry vyplňovat na předepsaném tiskopise předepsaným způsobem v padesáti kopiích pro každého jednoho smetáka, neustálé lození po úřadech jen proto, že si to kreténi neumí předat mezi sebou, papíry ztrácí apod. Na to jsou potřeba lidi a to je další náklad.

To je jen to, na co jsem si v rychlosti vzpomněl a s čím jsem se už setkal. A to jsem jen ušmudlaný živnostník, až někdy založím firmu, tak se z toho poseru.

Každej si myslíte, jaci jsou podnikatelé buržousti a jen odírají chudáčky zaměstnance, ale co za pí*oviny a výpalné na každém kroku režim chce, to si ani nedovete představit. Všechny tyhle sra*ky se samozřejmě musí promítnout do skutečných nákladů na cokoli.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Plácáte nesmysly, Nokia vyráběla a vyrábí ve Finsku, Maďarsku a pro americký trh v Mexiku. Daně a cena práce je vedle ceny energii nejvýznamnější položkou ve výrobě mobilu nebo máte pocit, že cenu mobilu tvoří těch 100g plastu, 20g kovu a 3g křemíkového písku?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pak je ale zvlastni toto: http://i40.tinypic.com/167tf9y.jpg

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi fakt úplně mimo, ce se výroby elektroniky týká. Já s tím mám osobní zkušenosti a vím, jak to funguje. Náklady na výrobu jsou daný cenou použitych komponent, CPU/GPU od Qualcommu, foťák Carl Zeiss, displej třeba LG, paměti Samsung. Prostě na telefonu Nokia je jejich pouze ta samolepka s brandem. V Evropě se vždycky dělala maximálně finální montáž (cca 1% z celkový práce) a už i to se přesunulo do Číny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

:-) mimo jste tak vy a podle vašich řečí bych soudil, že máte zkušenosti max s taháním kačera po dvorku. Mimochodem sám pracuji pro jednoho s největších výrobců polovodičů na planetě a naše součástky najdete i v mobilech Nokia, ale i Apple a dalších. K vaší ceně součástek, součástky tvoří 20-30% z finální ceny mobilu. Kde se v tomto pásmu pohybuje je ten který mobil určuje třída a množství v jakém je vyráběn. Mobil, který má list price třeba 550$ má při serii do 1M kusu BOM List Price 150$ +- 20$. Tolik k vašemu 1%.
Naštěstí zde máme přesná čísla podle nejpřesnějších údajů, které jsme našem přechází pod Microsoft něco málo přes 40.000 lidi z toho je 10.000 lidí placeno podle Finských danových zákonů tedy jde o zaměstnace ve Finsku nebo Finy pracující pro Nokiu v jejich pobočkách mimo Finsko. Roční mzdové náklady na jednoto "finského" zaměstnance měla Nokia 7470 Euro měsíčně, prostým násobením 12*7470*10.000 a ejhle máme zde 0,9 miliardy Euro ročně na finské zaměstnance. Samsung pořídí to samé o vuce než 350 milionů euro levněji a zcela opomíjím fakt, že výkon Samsungu na zaměstnance je o více než 30% vyšší.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ještě chvilku a z vyrazí tě z Freescale. Bacha na to, co píšeš.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Předně, nebavil jsem se o prodejní ceně, ale nákladech na výrobu. Jenom výrobu, do celkový ceny za výrobek je potom samozřejmě třeba ještě promítnout náklady na vývoj. Ale ta ještě pořád neurčuje, za kolik se to bude prodávat. Prodejní cenu určuje marketing a trh. Samozřejmě vim, že prodejní cena iPhonu je cca 5x vyšší než cena součástek uvnitř. Ale o tom jste vůbec před tím nemluvil a já taky ne. To 1% jsou náklady na finální montáž z celkových nákladů na vyrobení telefonu (pořízení součástek, osazení na PCB, logistika, doprava).

Je třeba si uvědomit, že ani jeden z těch Finů nejspíš nebyl dělník u pásu, ale byli to HW/SW vývojáři, designeři atd. Lidi s výrazně nadprůměrně vysokym platem. Tohle nejde porovnávat se zaměstnanci Samsungu, kde plno z nich bude dělníků.

Mimochodem pracoval jsem dlouho ve firmě, která si vyráběla jak vlastní polovodiče, tak z nich montovala finální výrobky. Měl jsem zcela přesnej přehled o tom, za kolik nakupujeme součástky, za kolik dáváme výrobek prodejní organizaci a za kolik se prodává na trhu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tvé výpočty a zmínky o daních jsou v podstatě správně, ale problém je v tom, že u nás například platíš daň silniční, jinde ji sice neplatíš, ale platíš u turniketu. Takže někde je to daň, jinde přímá platba, protože všechno něco stojí.

To co zvýhodňovalo jiné výrobce je ten fakt, že jejich produktivita práce na jeden telefon je takřka nekonečná, protože na jeho vyrobení nepotřebuješ ani jednoho člověka doma a nakupuješ jej pouze ve stejném režimu, jako plastový granulát do vstřikovacího stroje.

Náklady doma tak tvoří obchodníci, reklama a pokud se zadaří tak i vývoj, pokud se již nepřesunul do Indie, ale to mají všichni v dané zemi stejné.

Jestli to tak udělají všichni, tak i cena telefonu zadarmo bude drahá, protože generuje další náklady.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zcela souhlasím s tím, že to posral management Nokie v kombinaci s byrokratickou strukturou molocha, který se z Nokie stal, protože Finové obecně jsou velmi kvalitní technici a inovace jim nedělají problém.

Když se objevila N900 s Maemo5 vypadalo to na solidní nástup dobrým směrem, ale pak začal management dělat veletoče a skončilo to jak to skončilo.

Třeba MeeGO zařvalo právě na té byrokracii a schvalovacích kolečkách u každí hovadiny - pořád se to měnilo, čas běžel a projekt šel do kopru. To bylo v naprostém kontrastu s vývojem Maemo, které dělal malý tým v podstatě na koleně, nikdo jim do toho nekafral, tak to šlo rychle a dobře.

Škoda, jedna evropská legenda končí, teď nám zůstávají tak maximálně Korejci.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě je prostě konkurence utlouka čepicema. snažit se jít proti všem může fungovat maximálně pár let.
Možná mohli mít šanci pokud by byl symbian přístupný všem, nebo pokud by neustále nezkoušeli jiný nový systém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Parametr výkon procesoru a velikost RAM řeší zejména ti, pro nějž je vrcholným využitím změna vyzvánění a ti, kteří do elektroniky trochu vidí, se zase uchylují k blbfounům. A pak mi řekněte, jak se v tom mají ty markeťáci od Nokie vyznat. Logiku v tomhle případě prostě musíte na chvíli odložit a to oni asi neudělali.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Elop splnil misi. Snizil cenu a ted si ms kupuje jednu z nejvetsich znacek.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Krásné a nádherné, zvláště bod 3. (optimalizace vs. hrubá síla), to byl okamžik, kdy mě skoro bodlo u srdce a vehnalo slzy do očí (a ať mi pak mikroekonomové povídají něco o tom, jak je misí ekonomického chování maximalizovat užitečnost statků). Jenom bych doplnil, že jste možná trochu podcenil ještě jeden bod, už to tady zaznělo výše: otevřenost platformy, možnost vyvíjet na ní SW. To byl důležitý hřebíček do rakve, který spolu s tím, že se u ovládání systému muselo myslet, vše zabil. Základní chyba, kteoru už (bohužel) opustily i dnešní windows: vnořené seznamy, ergo stromy. Lidem zdá-se nevadí listovat padesáti stránkami s aplikačními ikonkami ve stylu "kde sakra mám tu bezva hru", ale dělá jim problém proklikat se deseti kategoriemi, každou o pěti stránkách ikonek. Nedejbože, aby se instalátor na něco zeptal!!!!!! Přesně v ten okamžik skončí drtivá většina software, bez ohledu na své kvality. Software se ptá, uživatel nerozumí, zařízení něco chce a přivádí jej (uživatele) do stresu, že MUSÍ myslet, porozumět, rozhodnout, provést akci. Přesně tohle vše dnešní telefony odbouraly. A protože Nokia se snažila myslet správně a logicky a ne líbivě a líně (L&L koncept: lovely & lazy, nebo také KISS: keep it simple stupid), tak prohrála.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

podepisuju. Aplikace na to, aplikace na tamto, vše v jednom dlouhém seznamu. Lidi nemyslí, jsou to automaty.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tudíž je to základní lidská vlastnost a největší hloupost těch kdo myslí, je to ignorovat, potlačit to, nebo vybudovat ideologii která se s touto "špatnou" lidskou vlastností vypořádá. Jak se krásně z hlupáka stane blbec? Podpoříte ho v přesvědčení, že vše zná a myslím mu to lépe než ostatním.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

znáš pohádku Císařovy nové šaty? ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Znám, kdysi dávno v dětství jsem ji četl. Je to univerzální pohádka na lidské chování. Jen tam naštěstí schází závěr, jak to pak fungovalo v dalších týdnech po odhalení. Naše české pohádky jsou naštěstí pragmatičtější. :)

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To je sice moc krásný nápad, má to ale pár maličkých háčků: háček první je ten, že lidskost a bytí je o překonávání sebe sama, o posouvání sebe sama dál. Pravda, slovíčko "dál" lze interpretovat jak "dál k větší bystrosti" tak "dál k větší lenosti" a netroufal bych si rozhodnout, co je lepší/horší či správné/špatné (opět už jen kvůli ambiguitní definici těchto slov).

Ale souvisí to i s druhým háčkem - něco nás "dál" musí hnát. A nejsem si zcela jist, zda odvrhnutím přemýšlení a námahy nevyhnutelně nedospějeme do bodu, kdy se naše progrese změní v regresi. Osobně zastávám tento názor a pokud jde o mě, hodlám "myslet" nadále.

Zda očekávat nebo neočekávat to myšlení od ostatních, to je trochu sporné, protože se to liší dle aplikace. Pokud například budu něco profesně řešit v rámci toho "myšlení", tak to myšlení budu očekávat i od ostatních spoluřešitelů. Pokud naopak budu vytvářet něco, co má něco ulehčit (tedy apriori snížit množství lidské kapacity do provozu tohoto zařízení investované), pak bych asi přemýšlení očekávat neměl, ale na druhou stranu nesmím vyvinout automat s jedním tlačítkem On/Off. A pokud ho vyvinu a někdo se rozhodne jej používat, pak by mělo alespoň toto jeho rozhodnutí být postaveno na racionálním základě. Pokud bude jen tlačítko on/off, on uživatel jej začne využívat a následně mě obviní, že například při terciální fázi nesmí přístroj automaticky zvolit konstantu provedení, protože občas by ji uživatel chtěl jinak, pak si nejsem jist, zda tento uživatel provedl ten původní výběr oprávněným způsobem.

A jen poznámka k posledním dvěma větám: na to existuje poměrně jednoduchý lék: neustále pochybovat. Samotný proces myšlenkového pochodu (tj. myšlení) samozřejmě není ještě zárukou kvality výstupu. Ale má šanci se k ní dostat co nejblíže, pokud bude tento proces sám sebou neustále zpochybňován, tj. i navíc otevřen novým řešením. Asi jako vývojáři u Nokie, kterým by tato otevřenost bezesporu prospěla (třeba kompromise v bodě 3. - optimalizace vs. výkon ... a co takhle optimaliazce + výkon?).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, vyjadřuji názor který je utvářen mými zkušenostmi a praxí. Může byt chybný nebo platná jen "když". To co tady vyjadřuje spousta diskutujících jsem zažil sám na sobě, také jsem tak myslel, a často díky tomu myšlení neuspěl. Dnes prostě "špatné" lidské vlastnosti beru jako součást těch "dobrých", stejně tak vím že jedině když příjmu to líné a blbé myšlení IT laiků, uživatelů tak jedině přes to vede cesta k úspěchu. Za své podnikání jsem zažil nespočet "hlášek" a absurdních blbostí, přesto jediné co bylo průchozí než začít uživatele kárat, dělat z něj vola a ukazovat co zase nezná. Bylo vzít to jako vlastní nedomyšlenost, ano já vám to vyřeším aby se to nemohlo stát znovu, hmm mtak tohle by mě tedy nenapadlo. A paráda, pro jednoho velkého zákazníka programuji již 17 let k jeho i mé spokojenosti.

Pokrok i v minulosti nedělalo lidstvo, ale vždy jen pár jednotlivců co kašlalo na to co si myslí ostatní. proč tedy něco chtít po uživatelích? Nebo jiný příklad. Moje žena je IT laik, nechce chápat proč a jak to funguje, řekni mi co mám udělat aby to fungovalo. To je vše. Je přesně ten člověk z kterým zdejší experti opovrhují. Zlepšovat se v IT určitě nebude, jen nevím zda místní diskutéři by s ní polemizovali o lékařské problematice, zda někdy odmítnou její léčbu, protože přece je OUT, chce jen mačkat čudlíky a proto ji tak vyhovuje iPad.

Vidím to na svých zaměstnancích, nebo lidech z branže, pohodlnost a nechuť řešit to jinak, promýšlet alternativy je všeobecný problém. To je velká příležitost pro ty co to dělají jinak, ovšem je chyba propadnout pocitu že jsem tím lepší. Jsem tím pádem packal v mnoha jiných věcech a tím se to posouvá kupředu :))

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

Každý clovek kazdym svým cinem ma snahu maximalizovat svůj užitek...To proste plati, to je princip byti :-)
Samozrejme ne vždy se to povede a také ne vždy muj užitek se bude kryt s tvym užitkem...
I to, ze lide odmitaji nejake "rozumne věci" a porizuji si kraviny je pro ne maximalizace uzitku. Když si mají vybrat mezi kravinou, co je primitivni a nemusi se nic ucit, a necim, u ceho by museli premyslet, maximalizuji svůj užitek, pro ne to znamena to, ze si mohou vybrat něco, kde nemusi premyslet...A vyberou si kravinu :-)
Pro ne je to ale to nejlepší, co mohli udelat...oni to tak vidi....

Ze to někdo jiny vidi opacne, je spravne - jen diky tomu se nakonec to lidstvo neustale nekam posouva dále:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

N9210, N9500, E90 a E7 mi říkají pane.. byly (a jsou) to skvělé pracovní nástroje. Pamatuju se, jak jsem s 9210 posílal faxy, tiskl na LJ5 přes infraport a podobné vylomeniny :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Slysel jsem, ze se dalo infrakem predbihat v tiskovy fronte, protoze to cloveka ulozilo hned za stavajici tisknutou ulohu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono to není úplně přesné - tahle tiskárna ještě interní tiskový server neměla, iR port byl jen další vstup, a tedy logicky pokud na něj něco "přistálo" tak to mohlo předběhnout frontu na PC, které dělalo tiskový server na paralelním portu - samozřejmě po dotisku probíhající úlohy, která tiskárnu přepnula do režimu "busy". :-)

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Tak mezi Nokii a M$ je dlouhodobe personalni propojeni. Myslim, ze to, k cemu doslo, se nerika uplne "chyba" xD... a myslim, ze v M$ nikdo nepredpokladal, ze rozlozit Nokii bude trvat tak dlouho.. doufali, ze ji dostanou driv a levnejc.. Pro me dukaz, ze Nokie nebyla zadne orezavatko a ze i pro takovy kolos to na takeover nebylo nic easy.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nemam to potvrzene, ale slysel jsem, ze akcionarem obou spolecnosti jsou penzijni fondy z USA. Pak takova operace dava smysl a docela pekne ukazuje rizika globalizace pro mensi staty.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Pěkný článek,
myslím, že nejdůležitějším problémem Nokie bylo opustit vývoj "chytrých" OS a přejití na "hloupé" tuctové OS jako jsou WP, Android, iOS.

Stačilo pokračovat s MeeGo, zachovat veškerou funkcionalitu Symbianu a přidat tomu uhlazenost a nové funkce a mohlo být vyhráno.

PS: S tím chytrý/hloupý jsem se nepřepsal ;-)

+1
-12
-1
Je komentář přínosný?

Android zase není úplně hloupý OS. Pořád tam je pod kapotou Linux a dá se s tím udělat fakt hodně. Ale WP a iOS jsou telefony pro hlupáky. A pokud už všichni hlupáci mají iOS a připadají si mega cool, těžko jim vnucovat WP.

Ale samozřejmě MeeGo je mnohem dál než Android, těšil jsem se na ten OS, škoda. :-( Snad to vyjde s opravdu chytrým OS Canonicalu nebo Jolle.

Udělat WP jako kopii iOS byla zásadní chyba Microsoftu, který se v posledních letech snaží Apple do puntíku kopírovat. Jenže nemá pro debílky tu správnou imidž. Takže mu to jaksi nevychází...

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Android bez rootu je taky nic moc. Navíc ta náročnost OS je hrozivá. Jinak souhlas.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Tak prvně iOS nemají hlupáci. Můj bratr není hlupák. Za druhé ta sorta lidí, kterou nazýváte "hlupáci" jsou lidé kteří jdou za reklamou a za estetickou přitažlivostí. Stačí když jim trošku zaoblíte hrany, vyleštíte zapatlaný displej a jako v případě WP nabarvíte všechny luxfery stejnou křiklavou barvou. To co tyhle lidi táhne je pocit, že drží v ruce něco výjimečného, proto se prosadil Apple - původně hlavně mezi studenty. Co myslíte, že teď tahle skupina kupuje?

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Na protest jsem si již naistaloval linux.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Dobre ti tak!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nokia si to podělala sama těmi turbulencemi kolem Symbianu. Platformu otevřela až tuším v roce 2009, SDK o málo dříve. Otevřením myslím spíš než uvolnění zdrojového kódu (což není nutné ani příliš zajímavé) možnost stáhnout si zdarma SDK! V době kdy se rodil Android a iOS!

Ono samotné programování pro Symbian se do dnešní doby příliš nehodí. Programátor se musí zabývat nízkoúrovňovými podrobnostmi a samotné C++ API je hodně specifické, např. místo stringů se používají deskriptory, místo výjimek leaves, místo něčeho jako garbage collectoru clean-up stack atd. To vše činilo vývoj i aplikací typu Hello world! příliš komplikovaným, zatímco současné mobilní OS prorazily právě díky množství více či méně užitečných aplikací a jejich jednoduchému vývoji.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

No ono by to ještě tak hrozné nebylo, i když je jasné, že Symbian byl za zenitem. Ale i tak se našli skoro všechny programy, jenže ty aplikace stály cca 6-10x tolik co na iPhone a to je podle mne to hlavní, co rozhodlo o smrti Symbianu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ale Nokia v době, kdy Symbian odepsala, měla už skoro hotové Qt5. V něm se dají dělat programy skoro klikáním myší a pak jedním kliknutím zkompilovat pro Symbian, MeeGo, Android nebo libovolný desktopový OS. Stačilo tohle dotáhnout do konce a bylo by zase fajn. Jenže pár měsíců před dokončením to celý Elop pohřbil...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nokia na to neměla...jinak by nedopadla jak dopadla...a dost možná skončí stejně jako Siemens nebo Ericcson. Nokia ve mne evokuje jen vzpomínky na zabugované neodladěné firmwary a toporné ovládání ve srovnání se soudobými Siemensy...a kdo si dnes vzpomene na Siemens? Kdo si za pár let vzpomene na Nokii?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Autor zcela zjevne nepochopil v cem byl a je dodnes problem Nokie.

Problem byl v tom, ze Nokii (krome neschopnych) manageru ovladalo spoustu inzenyru, kteri delali telefony pro sebe a podle sebe a ne pro obycejne lidi.

Smartophony pred iPhone a iOS (a mnohe jeste dodnes) proste byly a jsou delane pro geeky a hracicky a ne pro obycejne lidi. V tom byl a je problem Nokie a mnoha dalsich vyrobcu.

Dneska to spise prosira neschopny management Nokie (Elop) a MS (Ballmer). Tak treba to rozhodnuti nedat na Lumii 900 WP8, to byt jejich zakaznikem, tak jedu do Finska a osobne Elopa skopu do krychle. Koupit si mrtvy smarthone za 15k, to nasere.

Spousta lidi tady v diskuzi taky nepochopila, proc byl a je iPhone uspesny a jine platformy skomiraji (WP8, BlackBerry, WebOS, Windows Mobile). To, ze nekdo byl schopny posilat faxy pres infraport N9210, to je sice kouzelne, ale na to obycejni lidi serou jako na placaty sutr.

Co takhle zavolat si, zahrat si nejakou jednoduchou hru, kterou si snadno nainstaluju par dotyky? A co ty vlastni dotyky? Funfuji bez lagovani? A co takhle napsat SMS? Jde to snadno, funguje dobre dotekova klavesnice? A co udelat peknou fotku a postnout ji na FB? Je to effortless? A kdyz uz mluvime o fotkach, jdou snadno najit? Nebo musim hledat nekde ve filesystemu v padesati adresarich, jako tomu bylo na napriklad WM?

A takhle bych mohl pokracovat do nekonecna. USER EXPERIENCE se tomu rika, co porazilo vsechny slavne Nokie, Microsofty, Motoroly, RIM, Palm a dalsi a dalsi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mi to bylo jasne hned, jak zacali delat na Windows mobille, vedel jsem ze krachnou a ze to nebude uspesne, kdybych vedel, kde si nato mam vsadit, udelal bych to ;-)

MeeGoo je skvely OS, mimo jine umi poustet apk z Androidu, bodejt by ne, kdy je to dalvik/java s tim mela nokia sanci, zahodila ji jo i symbian aplikace na tom jedou.
Ano meli se vykaslat na intel, intel sliboval super CPU, ktere nikdy nedodal, asi chteli mit stejny HW pro win i MeeGoo, tezko rict, nedoapdlo to a jen intel to brzdil a brzdil.

Windows do mobilu nechtel nikdo, krom radka Hulana a par nepoucitelnych blbu, windows si v mobilech trhlo takovou ostudu, ze uz by jim dal sanci jen balzen, M$ je tak neschopna firma, ze je cim dal horsi a horsi, zahcranuje je jen fakt, ze RAM jsou za hubicku, kazdy muze mit 16GB RAM a kde kdo ma 4-8jadro v kompu, v serverech je instaluji jen tagedi a pruser strida pruser. Nikdo v mobilech nehodla resit zpackane registry, spadle konfigurace a OS, ktery ani neumi defragmentovat RAM.

Cili bylo od pocatku jasne, ze s M$ nemaji jedinou sanci, ten odpor k tehle firme je tak velky, je to banda lharu, podvodniku a vyderacu, znam firmy, co uz s M$ nechteji mit nic spolecneho jen kvuli tomu, jak se chovaji, nemaji radi firmy, co pomlouvaji zakazniky, 100% jejich akci zkrachoval, jejich top projekt Londynska Burza skocil debaklem a dnes bezi na Linuxu. Mnichovskou radnici verejne pomlouvaji, ze si nevybrali jejich reseni s takovy smr*y nechce mit slusny clovek nic spolecneho.
Me osobne M$ okopaval kotniky uz na VS, kde jsem je pripravil o nekolik mega tim, ze jsem daval na servery linuxy, lobovali proti me, jejich smula je, ze jsem znal dekana, mel kamose na rektorate i vedouciho katedry, takze jsem se o tech dopisech a osobnich intervenci dozvedel, do centra si zvolili StBaka Muhlfajta nebo jak se ten zmr* jemenuje, to mluvi za vse, co je to za banda mafianu s takovou chatrou obchody nedelam.
Znam nekolik dalsich firem, kde podkopavali CIO u vedeni firem, ucetnich, uplaceli lidi, aby jim rekli, kdy budou mit konkretni lide dovolenou, aby tam mohli vtrhnout a presvedcovat. jednu firmu dokonce narkli z piratstvi, zdal se jim ze maji malo licenci, maji no, 90% serveru linux, az na desitky lidi vsichni LibreOffice a postovni server LotusDomino ... a dotoho vse koupili bud OEM nebo v krame, nechteji mit s M$ smlouvu a to je s*e nebot nevi, co vse tam maji koupene, OEM a bezny nakup nejde zjistit.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si chces vsadit na divny veci, rozhodne Anglie. Neznam bohuzel nazvy sazkovek, ale lze si tam vsadit na vsechno, napr. na to jake bude zitra pocasi apod. s tim ze samozrejme ti udelaj kurz i na cokoliv podivnejsiho.

Napr. vim ze tak pred rokem probehl clanek ze nejakej tatinek vyhral x tisic liber, protoze si pred asi 5 nebo kolika lety u jedny podobny sazkovky vsadil ze se jeho syn dostane do zakladni sestavy myslim Manchesteru United. Dostal, tak vyhral a hned si nechal udelat kurz a vsadil ze se mladej dostane do reprezentace.

Anglie je zeme sazkarum zaslibena.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Hmm, pouzivam HTC Touch PRO 2 a normalne mi všechno funguje, nemusim resit zadne problémy, HW je solidni, narozdil od všech tech super uzasnych Androidu to ma HW klavesnici a HW tlačítka (ačkoliv bohužel jak TyTn to uz nemá tlačítek tolik, chybi mi ty HW sipkky, nemuzu kvůli tomu poradne hrat Pocket Heroes)...

Tak nevim, nedelam něco blbe, když by mi to spravne nemelo vůbec fungovat, jak vyplyva z tvého textu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"... se tohle už nikdy mainstreamem nestane" - Právě proto je to systém naprosto nevhodný pro výrobce, který si chce udržet jeden z nejvyšších podílů na trhu. Nebo dokonce zabojovat o prvenství, které mu kdysi patřilo. Takový výrobce nevyhnutelně musí nasadit mainstream, jinak je v háji.

"Hodně vlastní práce a málo kopírování" - Koncepce uzavřeného a omezujícího ekosystému WP je okopírovaná od Applu. WP se liší hlavně svým vzhledem a to ještě k horšímu. Navíc je to práce (i invence) Microsoftu. Tu vlastní Nokia zahodila se Symbianem a MeeGo.

"Hodně optimalizace a málo výkonu" - U primitivních čtverců se plynulost předpokládá jaksi automaticky. Z toho si nikdo na zadek nesedne.
Apple také prodává slabší hardware s vysokou marží, ale vyvažuje to kvalitním vzhledem systému a "cool efektem". Microsoftu se zatím daří spíše efekt opačný kvůli uživatelům, kterým vadí Metro ve W8.

Zásadní a zdaleka největší chybou Nokie byl přechod na WP.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Přesný komentář.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

"Zásadní a zdaleka největší chybou Nokie byl přechod na WP."

Wikipedie dává za pravdu:
According to some unofficial estimates, it might have sold better than the two initially released Lumia devices in the last quarter of 2011,
rising further doubts about Nokia's strategy to drop MeeGo in favour of Windows Phone.
-------------------------------------
WP8GRD1, neumí věci, které umí Symbian 60/80, N Serie 30/40 a MeeGo řadu let ani s WP8 GRU1.

- profily
- rychlý mute i vibrace
- mass storage nebo aspoň neomezená synchronizace(aspoň multimedia)
- synchronizace(kontakty, kalendář, poznámky, fav) s lokálními PC.
- výdrž 10 dní práce, jako S60(C5-03, 700, C7).
- bezpečnostní kod telefonu. Někdo ukradne WP a má celý váš elektronický život i s adresou(hned,dočasně)
- záloha do PC a ne do mraku CIA
- budík při vypnutém telefonu
N9-> Lumia 520-> N515 ??

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.