Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Jak tchýně věděla, že svůj ztracený mobil najdu

Ano, je to tady. Našel jsem svůj ztracený mobil. Proti očekávání jsem ho našel náhodou, nikoli že bych ho cíleně hledal, avšak podle očekávání se jednalo o úklid. A tchýně to všechno předpověděla…
blog
Znovunalezený zaprášený Samsung Wave

Když už jsem si skutečně velmi dobře přivykl na svou z archivu vyhrabanou Nokii 6310i, kterou jsem navíc pomocí lepidla opravil tak, že už se nevypíná ani při zasednutí, natož při lehčím zmáčknutí, takže se z ní stal skutečně velmi dobrý telefon, stalo se to, co bylo podle očekávání jen otázkou času. Našel jsem svůj Samsung Wave, ztracený před skoro čtyřmi měsíci. Mohlo mě to napadnout, že ho najdu při úplně jiné činnosti, než bylo hledání mobilu, potažmo úklid primárně za účelem hledání mobilu. Takhle totiž nacházím drtivou většinu svých ztracených věcí. Možná mě to i napadlo, protože poté, co jsem bez úspěchu prohledal nejpravděpodobnější i méně pravděpodobná místa, jsem hledat přestal s tím, že ho stejně jednou najdu. Byl jsem si tím totiž naprosto jistý.

Věštba

Od doby, co jsem se oženil a kromě drahé polovičky jsem získal mimo jiné i naprosto skvělou tchýni (které není problém do očí bez újmy na velice dobrém vztahu říci, že slovo tchýně vzniklo spojením slov tchoř a svině), věřím věcem, kterým jsem dříve nevěřil. Především tzv. „paranormálním“ věcem. Tchýně je mimo jiné kartářka a co jsem měl tak tu čest pozorovat některé její věštby a osudy lidí, jimž bylo věštěno (mně nevyjímaje), všechno se plní. Nezřídka se stane, že po prožití předpovězené budoucnosti člověk zjistí, že věštba byla až překvapivě detailní (s výjimkou věšteb, které počítají s úmrtími ať už přímo osob, kterým je věštěno, nebo jejich blízkým, takové věštby po dvou nepříjemných zkušenostech tchýně svým „klientům“ zásadně nesděluje přímo). V mém případě to ovšem bylo více obecné než nějak detailní. Bylo mi řečeno, že mobil určitě najdu, a to tehdy, až se pustím do opravdu důkladného úklidu. Jen tak nějaký úklid stačit nebude.

Pravdou je, že když jsem doma mobil hledal, nějaký vyloženě důkladný úklid jsem neprováděl. Hledal jsem především ve své pracovně, protože byla největší šance, že by tam mobil mohl být. Uklidil jsem toho tenkrát fakt hodně, ale určitě ne všechno. Ani jsem nedoufal, že to všechno uklidím. Chtěl jsem hledat jen na těch pravděpodobnějších místech, nikoli tam, kam by mobil zcela určitě nezapadl (např. do dlouhodobě zavřeného šuplíku a podobně). Hledal jsem i v jiných místnostech, kde byla vysoká pravděpodobnost, že mobil bude. Ovšem všude v podstatě stejným způsobem. V ani jednom případě nešlo o odhodlání fakt důkladně uklidit.

To odhodlání něco fakt důkladně uklidit, přišlo tento týden ve středu. Rozhodl jsem se, že si důkladně uklidím v autě. I tam je byl bordel jak u nepřizpůsobivých, ovšem tentokráte nikoli takový, že by tam jakože nešlo něco najít. V autě se vozí dříví z lesa (neb je to velké zlé tmavé SUV s temnými skly, čtyřkolka s redukcí, která leccos vyjede a celkem hodně toho v sobě odveze). A protože se do lesa jezdí relativně často, tak jsem se ani neobtěžoval binec, který dřevo zanechává, uklízet, protože by tam beztak brzy vznikl binec nový. Včera se to ale ve mě nějak zlomilo a řekl jsem si, že i přesto, že binec se objeví znovu, zaslouží si brto jednou za čas pořádný úklid. Byl jsem odhodlán veškerý bordel vysát, vyčistit palubovku, vypulírovat sedadla – zkrátka taková ta velká čistka, jak když se chystáte na svatbu. Pomohlo to, kletba byla zrušena a mobil se našel. Pod sedačkou řidiče. Budiž mu ty čtyřměsíční prázdniny dopřány.

Ztracený mobil pod sedačkou v autě

Kdo se trefil nejlépe

Nejlepším tipujícím v diskuzi pod původním článkem byl LewiT. Sice s inspirací od přispěvatele mikasp, ale prakticky přesně: mobil tam propadl téměř jistě škvírou mezi sedačkou a řadící pákou, resp. tím středovým tunelem, co je tam kromě páky také prostor pro nápoje a další blbiny. Když byl telefon ještě živý, zkoušel jsem jej hledat i v autě, prozváněl jsem ho, abych třeba zahlédl blikající displej (věděl jsem, že bude nejspíše v tichém režimu). Bohužel byl v kombinaci, kdy se mobil hledá fakt špatně. V tichém režimu a ještě displejem k zemi. Pod sedačkou. Vím na tuty, že pod sedačky se odteď budu dívat aspoň třikrát :).

Mimochodem čtenáři mefixovi se omlouvám, za tu dobu jsem úplně zapomněl, v čem spočívala ta inspirace, takže co jsem chtěl napsat, nenapíšu.

Co takhle služba Samsungu „Find My Mobile“?

V souvislosti se ztrátou poradil kdosi na Facebooku, službu Samsungu Find My Mobile. Tu jsem také zkoušel, nicméně neúspěšně. Služba vypadala, jako by byla zrovna s tímto mobilem nekompatibilní, pořád nějak nevěděla, jestli ten mobil žije, nebo ne … jediné, co věděla, bylo, že jsem změnil SIM kartu (to je pravda, měnil jsem operátora). A tak jsem si řekl, že tu službu vyzkouším, abych ji případně mohl použít, pokud mobil znovu ztratím.

Zkrátím to. Služba je na prd. Tedy pro mě. Funguje pouze formou datových přenosů (hned jsem si říkal, že by bylo divné, kdyby to umělo komunikovat bez nich, ale řekl jsem si, že to má třeba Samsung nějak pořešené s operátory nebo tak něco). Což je pro mě naprosto nepoužitelné, protože datové přenosy zapínám pouze v situaci, kdy uznám, že mají být zapnuté (z důvodu ceny – s ohledem na to, že používám Bleskmobil, by se mi datové přenosy příliš prodražily, ale volání mi vyhovuje, mimochodem za celou dobu, co jsem používal Nokii 6310i, tedy ty 4 měsíce, jsem udělal jen 2,5 hodiny odchozích hovorů). Z 99 % realizuji datové přenosy přes Wi-Fi.

Asi by byla použitelná v situaci, kdy by mi mobil někdo ukradl a používal datové přenosy (což se dá předpokládat, když jde o smartphone, to jen já patřím mezi ty divné, co používají smartphone bez trvalého připojení k internetu). Otázkou je, jestli by šel mobil přenastavit tak, aby i poté nešel kontaktovat (např. vymazání do defaultu či jen změna účtu…), zkoušet to ale nebudu. Každopádně bych aspoň dostal informaci, že byla vyměněna SIM karta, což by byla jasná známka toho, že mobil používá někdo jiný.

Nokia 6310i a Samsung Wave S8500

Jednoduše si budu muset dávat větší pozor na to, kam mobil pokládám :-). Přesypal jsem z Nokie nově nabyté kontakty do Samsungu a Nokia si nyní může jít zase na nějaký čas odpočinout. Není od věci mít nějaký starší funkční mobil jako zálohu ;-). Škoda, že jsem Samsunga našel tak brzy, už jsem si říkal, že bych mohl ještě udělat retro test Nokie 7110, kterou mám také v jednom funkčním provedení ;-). Teď už je to každopádně bezpředmětné.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Jak tchýně věděla, že svůj ztracený mobil najdu

Čtvrtek, 19 Září 2013 - 09:24 | WIFT | Taky jsem býval rozumu mdlého a podobné výroky...
Úterý, 17 Září 2013 - 22:57 | Damel | Neexistence tohož jasnovidectví budiž dokázána...
Úterý, 17 Září 2013 - 21:55 | Hkr ptr | To je síla :) Vyhledávat vypnutý mobil :) A...
Úterý, 17 Září 2013 - 21:51 | Hkr ptr | Díky, díky :) Dlouho jsem se tak nepobavil :)
Úterý, 17 Září 2013 - 14:08 | WIFT | Promiň, ale tvá hypotéza je zcela mimo. Myslím,...
Úterý, 17 Září 2013 - 14:06 | WIFT | Mno, sorry, ale tahle informace je u mě ještě...
Úterý, 17 Září 2013 - 13:16 | sumix | To by mě docela zajímalo, jak bys chtěl čistě na...
Úterý, 17 Září 2013 - 10:04 | TheKing akaIngkar | * na vyske
Úterý, 17 Září 2013 - 10:03 | TheKing akaIngkar | aj ked je mobil vypnuty vydava urcity typ a...
Úterý, 17 Září 2013 - 09:54 | TheKing akaIngkar | 4 WIFT - pan redaktor ... bolo mi u z od zaciatku...

Zobrazit diskusi