Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k TOP 500: superpočítačům vládne Linux

Zdá se mi to trochu pomotané Davide. Píšeš, že na linuxu běží 498 z 500. Na zbývajících dvou je Unix - AIX (pořadí 386,387). Jak se tedy potom dostaneš na těch 40% výkonu? Nemůže být pravda oboje současně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Takže až zase někde buete číst komentář někoho o tom, jak je Linux k ničemu, neboť na steamu má jen 0,92% podíl, jen se v klidu pousmějte. Vyhnete se tím debatě, která bude pouhou ztrátou času :-)."

Jenomže on není Linux jako Linux...

A nebylo to rýpnutí do BTJ trochu dětinské?

Oboje říkám jako fanda *nix systému a zapřísáhlý názorový oponent BTJ.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K pousmani, ale stejne jako je jasny duvod, proc ma linux 0 na steamu, tak je jasny duvod to, proc ma windows 0 v superpocitacich (na tom mit ovladac sitovky a zpracovat kus assembeleru ktery prijde a po zpracovani jej zase poslat zpatky, na to asi neni treba nic, ani linux). Ano, posledne jsem tu cetl debatu, ze linux je distribuce, na zadnem superpocitaci jiste zadna distribuce neni. Tam bude jen "linuxove jadro" (coz jsem se dozvedel, ze neni linux:o), tezce osekane az na kost, proste par kB kodu vycucaneho z jadra (ono taky jaky jiny system takhle osekat nez open source, cili linux .... teda linuxove jadro, sakra, se mi to furt plete;)
Tak linux v mainframech nabira na sile ....... zato v Mnichove to jde od desiti k peti, ale to se tu nezdozvime:) Nebo, ze staci zadat 30x spatne heslo a pusti ho dal .... ale necham se prekvapit rootovym b-teamem:)
Jinak si nemuzu pomoct, ale takovahle zprava je opet typicka pro tohoto autora .... a pozor "neprehlednete!", aby to nahodou nekdo neprehledl, tak dulezitou informaci!!! IMHO je to asi tak zajimava a dulezita informace, jakoze u pana BTJ doma bezi vsechny desktopy jen na windows ...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"na tom mit ovladac sitovky a zpracovat kus assembeleru ktery prijde a po zpracovani jej zase poslat zpatky, na to asi neni treba nic, ani linux"

Veselé. :) To mi připomnělo...

"Jak hrát na flétnu? Na tom nic není, na jedné straně foukáte a na druhé hýbete prsty nahoru a dolů."

http://www.montypython.net/scripts/howtodoit.php

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Proc by tu mel byt tvuj vymysl o tom, ze to jde v Mnichove s linuxem od desiti k peti ? Pravda to neni. Proste se tam dostal do vedeni ms fanatik tveho typu (taky takovej co o tom vi kulovy) a mele podobny nesmysly.. nektery media mu to zerou, ale realita je jina.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Na druhou stranu: nebo se tam dostal nekdo uplne normalni misto linuxoveho fanatika, kteremu vic zalezi na produktivite a tom, aby veci fungovaly, nez na tom, ze tam bezi nejaky linux .....

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Sni dal :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

neni to "Linuxovy fanatik" Vs "Normalni MIcrosoft Fanatik"
ale
"Priznivce OpenSource z dobrych racionalnich duvodu" Vs "Normalni podplacena havet"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

krome male technicke zdatnosti a pocitu velkeho ega mas koukam problem s pameti a chapanim psaneho textu :)
1.Linuxove jadro je Linux jadro...
2.operacni system pouzivajici Linuxove jadro, tedy Linux se jmenuje GNU/Linux

prelozim ti to do windowstiny
1.NTckove jadro je NT jadro...
2.operacni system pouzivajici NTckove jadro, tedy NT jadro se jmenuje Windows

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Z toho co jsi napsal vyplývá:

- neumíš číst a počítat
- pleteš si distribuovaný výpočet na plivátku s výpočtem/simulací nad více než jedním kompletním a složitým modelem na superpočítači ve stejnou chvíli
- dodnes ti dělá problém pochopit, co je monolitické jádro, co linuxový kernel a co linuxová distribuce
- dělá ti problém pochopit, že když je z kernelu vyhozena podpora nepotřebného HW, tak v případě SP tam může být bez omezení nainstalené LabView, Matlab, Ansys, Anylogic atd.
- Mnichov nikam nepřechází, pouze si někteří lidé s omezenou znalostí problému vydupali studii
- Asi myslíš tu bezvýznamnou chybu v grubu(28x backspace), grub je pouze zavaděč OS, kterému je putna co zavede, nicméně sám neznám nikoho, kdo by této funkcionality využil
- U pana BTJ ať si doma jede co chce, každý svého štěstí strůjcem

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

linux je tvoreny powerusermi pre ich potreby :) neviem preco sa niekto rozculuje aky ma podiel atd. proste ma tolko kolko si zasluzi. Vsetky enterprise velke firmy prdia na userfriendlyness, kedze investuju peniaze do toho co im zaraba a to v enterprise skutocne nieje userfriendliness. Preto je komunitny linux *dopln lubovolnu distribuciu* stvoreny pre poweruserov. Ak sa najde nejaka velka firma ktora bdue sypat peniaze do toho aby mal linux siroku podporu a rozsirenost tak bude mat siroku podporu a rozsirenost. Ale pockat, to uz vlastne dokazal Google :)

a to nepisem ako nejaky linux master race alebo co :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takze si zopakujeme, jak jsou na tom desktopy :-)

Windows 91%
OS X 8%
Ostatni 1%

Clovek se muze smat jak chce, ale na tomto se stale nic nemeni a to ten Linux existuje 22 let.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Prozraď nám odkud čerpáš takové statistické informace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A pak vlezete do metra a tam je najednou:

60 % Android (Linux jádro + haraburdí nad, pokud chci být škodolibý :-)
39 % iOS
0,9 % Windows
0,1 % Dumbphone

K tomu ty superpočítače, routery, smart blbiny a teď kdo ho má delšího, no... :-)))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

z ceho jsi si vylhal takove udaje? podle marketshare ma na Desktopech GNU/Linux 2.18% a OSX 6.43%

jinak zkoukni tohle: https://cs.wikipedia.org/wiki/Inteligenční_kvocient
a spocti si kolik % populace ma prumernou inteligenci, hodnota napadne souhlasi s % zastoupenim uzivatelu Windows... lidstvo existuje dele nez GNU/Linux a presto vetsina prumerne inteligentnich lidi pouziva nesvobodne a nekvalitni Windows... ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jestli 2.18 a nebo 1 je uplně jedno ... ale kdyby to bylo 2.19, no to by byla jiná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není jedno jestli 2,18 nebo 1, protože s 2,18 se už troluje hůř než s jedním procentem :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ty si na zakladce chybel kdyz se probirala procenta? nebo si jen nepamatujes ze je potreba se na ne divat i v konkretni situace pro ziskani pohleduu na vyjadreni v absolutnim cislu, zde totiz to 1% znamena +- 20milionu uzivatelu navic ;)

dalsi vec je tak ze z vylhaneho infa od petr22 se zda ze OSX uzivatelu je 8x tolik co GNU/Linux uzivatelu, podle udaju ktere sem opsal z aktualnich informaci webu netmarketshare je to 3x... a nejuznavanejsi OSX ktery ma jen 3x tolik uzivatelu nez GNU/Linux take neco rika o tom jak moc GNU/Linux ma uzivatelu v absoutnim meritku...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

edit: smazan duplikat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Možná byste měl sledovat bedlivě, protože končí podpora pro systémy Windows 7 a s Windows 10 to bude mít Microsoft velmi těžké, protože ho zmastili už v podmínkách použití.

P.S.: Tady u nás se změnil poměr Linux : Windows na 3:1 ve prospěch komerční distribuce Red Hat s dlouhodobou podporou (čti placené). Přechod se připravoval dlouhodobě a být nezávislý není vůbec na škodu. Všem je to jedno, jen správci měli napilno a měnili nové stanice. Něco skončí s životností, něco se vyměnit nemůže (software bývá fixovaný prevít), avšak už i část laptopů pohání Linux a nové se budou nakupovat s tučňákem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsme se dozvěděli, že na 498 počítačích jede osekaný linux. Díky, ale tuhle informaci k ničemu nepotřebuju.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To jsme rádi, že to víme :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ta informace ma ale mnohonasobne vetsi hodnotu pro technickou verejnost nez tvuj komentar jednoho ufnukanka ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To na zadnym superpocitaci nebezi BSD?

Jinak je logicke, ze na superpocitacich je hlave linux, protoze software, ktery na tom bezi bude stejne na zakazku a takze neni problem aby si to nechali rozbehat pro linux.

U desktopu tak malemu podilu linuxu neverim, podle me se nebere v uvahu dualboot a to, ze spousta lidi ma linux jako virtualku. Jinak ale nadvlada Windows na desktopu je take logicka. Vetsina her je jen pro Windows, proto se i vyrobci grafik orientuji s vyladenim ovladacu na hry na Windows a proto hraci hraji pod Windows, naopak herni vyvojari vyviji jen pro Windows, protoze hraci jsou predevsim na Windows. Zacarovany kruh ze ktereho asi nejde ven.
No a ti co na desktopu hry nehraji, tak MS Office je jen pro Windows a pro MacOS, tudiz i tihle Microsoft dokaze linux na desktopu minimalizovat, protoze nadvlada MS Office je mnohem razantnejsi nez u MS Windows. Verim, ze kdyby sly MS Office aspon pres WINE na linuxu, coz nejdou (vyjma tech hodne starych), tak si Windows tak dobre nestoji, ale MS by byl sam proti sobe, aby to delal, takze to chapu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

99% uzivatelu MSOffice ho pouziva jen proto ze to ma doporucene od nekoho vedle, nebo to ma v praci, nebo jim to nekdo ukradl a nainstaloval atd, nejde o technicke moznosti toho baliku, protoze LIbreOffice tem 99% udela stejnou sluzbu, zacarovanej kruh je ten ze statni sprava dava rocne 1.5miliardy Kc za licence na WIndows a MSOffice, se statni spravou komunikuji firmy a jednotlivci a vsichni chteji cist to od ostatnich... kdyz by vsichni pouzivali vobodny LIbreOffice tak take budou vsichni cist bezproblemu vse od tech ostatnich...

jinak MSOffice 2013 lze behat pod Wine, to neni hodne stare...
https://www.youtube.com/watch?v=GVl9BuC6lHA

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Můžete sem prosím dát zdroj, odkud jste čepral informaci o tom podílu v instalovaném výkonu? Nějak se mi to nedaří najít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tvl to uz musi byt nejaka obsese....
Mimochodem, autore, vlamujes se do otevrenych dveri. Uzasne rozkopavas argumenty, ktere....temer nikdo nepouziva a myslenky, ktere si temer nikdo nemysli.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A co by tam asi tak mělo běžet, když poslední Windows jsou licencovány na jádro a předchozí byly na procesor? To by zvedlo cenu superpočítače dost významně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cena licence do superpočítačů se nemůže posuzovat podle aktuálních nabídek. MS je dostatečně pružný aby nabídl zajímavou cenu, když půjde o milióny CPU jader v superpočítačích a ještě tím získá dobrý argument pro PR oddělení. Jako důležitější ovšem považuji otázku proč tam vůbec Windows s NT jádrem chtít. Plynuly by z toho nějaké výhody proti Linuxu? Myslím si že ne. Spíš by naopak přibylo několik problémů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

enterprise linuxy su licencovane tiez na jadro :) a vychadzaju drahsie ako windows co je dost paradoxe :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vyhoda Linuxu je hlavne v jeho otvorenosti. Ani nie tak v tom, ze je "zadarmo" ale hlavne v otovrenosti a zivosti (aktivny zivy vyvoj). V tom, ze kazda firma si ho moze ohybat podla svojich potrieb a nemusi si vyvijat low-level os na spravu hw od nuly prip. kupovat nieco od tretej strany. Tento model je velmi vhodny na custom riesenia ako su embedded systemy, superpocitace, servery, a pod.

Tento model otvorenosti sa zacina vo svete cim dalej viac presadzovat aj v hw oblasti.
Napr. ARM a licencovanie jeho CPU+GPU, kde si moze kazdy vytvorit vlastne jadro podla specifikacie. Tu sa utvoril celkom zaujimavy ekosystem roznych vyrobcov - co je priam v protiklade k x86 svetu, kde su na vyber len dvaja-traja dodavatelia CPU.
Toto pochopila aj IBM a rovnako otvorila ich architekturu POWER (Open POWER), na ktoru sa chytili uz viacere vacsie firmy ako Nvidia, Google a pod. pre ktore je zaujimave si namixovat CPU + custom ficurky ako napr. nvlink. Podobne sa otvara aj AMD. Intel ma sice zatial vacsinovy podiel na trhu s desktop/server CPU, ale jeho uzavretost a monopol ho moze stat jeho miesto.

Microsoft to zacina tiez chapat. Za "vlady" Balmera bol silne uzavrety, ale novy CEO nastavil iny smer. Pomaly zacinaju pribudat rozne otvorene veci aj od MS. Dovolim si povedat, ze casom sa mozme dockat aj otvorenia samotneho Windowsu. Mozno najprv len vybranym zaujemcom, neskor mozno aj sirokej verejnosti. Ak by to MS nespravil, tak ho zrejme bude cakat koniec.

Co sa tyka desktopu, tak tam je Windows rozsireny preto, ze prisiel s niecim zaujimavym a pouzitelnym v spravny cas. Windows 95 nebol dokonaly, mal svoje problemy, ale zaujal trh, linux bol vtedy len v plienkach. Windows sa lahko piratil, a takisto sa velmi lahko piratil aj softver pre Windows - co plati myslym az do dnes. Ani dnes nie je problem upiratit Windows, obrovske mnozstvo roznych programov (aj specializovanych a profi veci) a hier.

Konzumerska sfera sa ale pomaly prenasa na mobilne zariadenia kde kraluje Android. S pribudajucim vykonom mobilnych CPU sa v kratkom casom dockame desktop modu v Androide ala RemixOS (mozno Google Andromeda), ktory moze zatocit aj s desktopovym svetom Windows. Som zvedavy ako si s tym MS poradi, lebo Windows mobile neprerazil na trhu. Continuum je zaujimava ficurka, ale klasicke x86 appky len tak lahko nedostanu na ARM a kedze Intel prestal vyvijat mobilne Atomy tak nebude lahke spravit mobilnu x86 verziu Windows 10 (mozno pomoze AMD Zen APU - ak spravia nejaku ultramobilnu verziu).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Linux tak má ve sféře superpočítačů 99,6% zastoupení, o kterém si Windows na desktopech mohou nechat jen zdát.

... tak tohle mě fakt pobavilo. To je fakt taková demagogie. To je jak napsat, že nákladní auta převezou většinu nákladu a osobním autům se o tom může zdát.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě nedávno zase pobavilo, když se někdo snažil dělat chytrého a vyčítal jiným gramatické chyby v anglicky psané větě bez chyb :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je vidět, že ti stačí k radosti velmi málo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.